PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Dunyanin Bilinen Unlu 50 Ateisti

evrensel-insan
02-05-2009, 19:47
Saygideger arkadaslar;

Sizlere, gunumuze kadar, tarihte Ateist olarak bilinen dunyanin 50 unlusunun tarih sirasina gore alintiliyorum. Maalesef, alinti; ingilizce

The 50 Most Brilliant Atheists of All Time

http://brainz.org/50-most-brilliant-atheists-all-time/

Akhenaton
02-05-2009, 21:05
Bu listede ateist olmayan adamlar var.Buda ateist çarpıtması olması gerek.

mehmetsalih
06-05-2009, 15:23
Bu listede ateist olmayan adamlar var.Buda ateist çarpıtması olması gerek.

Akhenaton, Adam zar-zor birkaç tane maceracı bulmuş sende adamın keyfini bozuyorsun. Bak kalp kırmak dinen çok ağır bir günahtır. Ona göre! kendi davranışkarına dikkat etmelisiniz...

hakantimaios
20-05-2009, 23:17
Ünlü ateistler öne çıksın, ünsüz ateistler; siz kurala uyun her zamanki gibi arkada efendi efendi oturun :D Bana göre hangi ünlünün ateist olup olmadığından ziyade,kişilerin neden ateist düşünceye sahip olduklarının veya olmadıklarının belirtilmesi daha önemlidir. Kişilerin rengi,deseni ve sosyal kalitesinden çok, beni ilgilendiren tarafı düşünceleri ve bunları topluma nasıl lanse ettiğidir.Evrensel-İnsan bilgi için teşekkürler.Saygılarımla

CANDAS
13-06-2009, 14:39
demokritos ve epikuros gibi materyalist filozofların yanında en azından marx ın da olmasını beklerdim... paylasım için tesekkürler

mhmd
13-06-2009, 15:00
Değerli evrensel-insan,

İngilizcemiz tarzancadan hallice :)
Ateist diye verdiğiniz listedeki bir söz dikkatimizi celbetti.
-An atheist has to know a lot more than I know.

Sizden bu sözü çevirmenizi rica etsek.
Sonra da devam etsek.

evrensel-insan
13-06-2009, 15:52
Saygideger mhmd;

-An atheist has to know a lot more than I know.

Bir ateist, benim bildigimden; cok daha fazlasini bilmek durumundadir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

mhmd
13-06-2009, 17:00
Değerli evrensel-insan,

Bu sözü söyleyen bir kişinin ateist olma olasılığı nedir?
Dünya üzerinde sadece siyah ve beyaz yoktur.
Diğer renkleri ise bu iki renkten birine yamamamız hem bu renge ve hem de yamanan renge insafsızlık olur.

evrensel-insan
13-06-2009, 18:13
Saygideger mhmd;

Benim algiladigim kadariyla; bunu belirten kisi, sunu demek istiyor. Hayatin caba harcamadan elde edilen ve dogumdan itibaren verilen verileri vardir. Bu veriler genelde pozitif verilerdir. Eger bir kisi bu pozitif veriyi kabulleniyorsa; hic bir dusunce uretmiyor, sadece kendisine verileni verildigi gibi uyguluyor demektir. Herhangi bir veriye karsi cikmak icin; mutlaka dusunce uretmek ve sorgulamak gerekir. Bu sorguda verilen pozitife ters olan verilenin negatifi yani olumsuzudur.

Bu baglamda; teizm; direk verilen veridir ve kabul icin dusunce gerektirmez. Ama; ateizm, bu veriye karsi gelen bir veridir, dolayisiyla; dusunce uretimi, sorgulama v.s. gerektirir. Bu da dogal olarak; bir kisi eger veriye karsi geliyorsa; veriyi otomatik olarak kabullenenden daha cok bilmesi gerekir. Cunku; karsi gelmek icin en azindan fazla bir dusunce uretmis, okumus, bilgisini artirmistir.

Benim bu konuyla ilgili "evrensel'in kosesi" n de bilinc duzeyini anlatan bir yazim var.

Sira soyle gidiyordu. Veriyi kabul, veriyi red, kabul veya red'di savunu-toplumsal kisi, kendi dusuncesini olusturma-birey, baskalarinin dusuncesine saygi-bireysel bilinc, insandisi insanlikdisi dusunce ve davranis verilerinden arinma-insansal bilinc, insandisi ve insanlikdisi dusunce ve davranislarin verilerinden arinirken, arinmiyanlarin farkina varma ve onlari farklariyla birlikte algilama-evrensel bilinc

Bu listeye gore; kabul ve red ayni toplumsal kisilige giriyor. Ama biri veri uygulayicisi, digeri veri reddedicisi. Eger ateizmi; kendi icin olusturduysa ve kendi dusuncesiyse; bu toplumsal kisilik, birey oluyor. Tabi bunu bireysel bilince tasimak yerine; toplumsal kisilik olarak; saygi yerine; karsit gorusle tartisma ve ikna olma-etme yi tercih ediyorsa; o zaman da; teizm karsiti oluyor.

Turkiye toplumu; birey yetistiremedigi ve boyle bir egitim amaci olmadigi icin; toplumumuzda; birey bilinci, hemen hemen yok gibi. Ama; en azindan bazi konularda birey olan; aydinlar ve elittabakasi var, ama; hem bencil, hem de cikarci, yani terim olarak "kendine musluman" ve bireyci duygusal

Saygilarimla;
evrensel-insan