Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Bilimsel Olarak Duanın Faydası Var mı? (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=11783)

milomanara 10-08-2009 02:31

Bilimsel Olarak Duanın Faydası Var mı?

Dawkins'in Tanrı Yanılgısı kitabında gördüğüm bu deneyden bahsedilmemiş galiba, konuyu biraz daha araştırıp, detaylı paylaşayım istedim.

2006 yılında Herbert Benson, Jeffery A. Dusek, Jane B. Sherwood, Peter Lam, Charles F. Bethea, William Carpenter, Sidney Levitsky, Peter C. Hill, Donald W. Clem Jr., Manoj K. Jain, David Drumel, Stephen L. Kopecky, Paul S. Mueller, Dean Marekk, Sue Rollins, Patricia L. Hibberd adlı akademisyenler tarafından bir araştıma yapımış ve American Heart Journal adlı bilimsel dergide yayımlanmış.

Araştırmayı indirmek isteyenler(üniversitelerden ücretsiz, değilse $30 civarı ücretli):
http://www.ahjonline.com/article/S00...05)00649-6/pdf

Araştırmanın amacı istatistiksel olarak bir yargıya varabileceğimiz kadar çok hasta üzerinde duanın bir işe yarayıp yaramadığını görmek. Deneyin doğru olabilmesi için katı önlemler alınmış ve deney double-blinded(deney sırasında, deneklerin ve araştırmacıların, testin güncel aşamaları gerçekleşirken deney grubu ve kontrol grubunun durumlarını bilmemeleri) yöntemi ile yapılmıştır.

Hastalar 3 gruba ayrılmış,
  1. Dua edilen ve kendilerine dua edilebilir ya da edilmeyebilir denen grup, 604 kişi
  2. Dua edilmeyen ve kendilerine dua edilebilir ya da edilmeyebilir denen grup, 597 kişi
  3. Dua edilen ve kendilerine onlar için dua edildiği söylenen grup, 601 kişi

Hastalar için 14 gün boyunca dua edilmiş ve 30 gün içerisindeki komplikasyonlar(rahatsızlık), ölüm ya da büyük rahatsızlık izlenmiştir.

http://www.ahjonline.com/article/PII...06496/abstract
Alıntı:

Results

In the 2 groups uncertain about receiving intercessory prayer, complications occurred in 52% (315/604) of patients who received intercessory prayer versus 51% (304/597) of those who did not (relative risk 1.02, 95% CI 0.92-1.15). Complications occurred in 59% (352/601) of patients certain of receiving intercessory prayer compared with the 52% (315/604) of those uncertain of receiving intercessory prayer (relative risk 1.14, 95% CI 1.02-1.28). Major events and 30-day mortality were similar across the 3 groups.

Sonuçlar

Dua alıp almadığını bilmeyen 2 grup arasında dua alanların 52%'si(315/604), almayanların 51%'i(304/597) komplikasyon oluştu. Dua aldığını bilen hastalarınsa 59%'sinde(352/601) komplikasyon oluştu. Büyük rahatsızlık ve ölüm oranı 3 grupta da benzerdi.

Alıntı:

Conclusions

Intercessory prayer itself had no effect on complication-free recovery from CABG, but certainty of receiving intercessory prayer was associated with a higher incidence of complications.

Değerlendirmeler

Yardımcı duanın komplikasyonsuz bir iyileşme için etkisi yoktur. Ama kendisi için dua edildiğini kesin bilmek daha fazla komplikasyona yol açmıştır.

Konuyla ilgili Newyork Times Gazetesi haberi için: http://www.nytimes.com/2006/04/11/op...sq=pray&st=nyt

Yukarıdakilerin ışığı altında değerlendirdiğimizde, efendime söyliyeyim, Yasin okunması, adaklar, yeni doğana okunan dualar falan, hepsi luzumsuz, gereksiz enerji israfı.

Allah sizi duymuyor arkadaşlar!

alfred 10-08-2009 11:44

Alıntı:

milomanara´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 213335)

Zaten Allah gerçekten olsa Afrika'daki bebeklerin, çocukların açlıktan ölmesine izin vermezdi. Kuran'da "lanetlenmiş" Yahudilerin devleti olan İsrail'in müslüman Filistinlilere yıllardır yaptığı zulme izin vermezdi. Bu örnekler daha da çoğaltılır.

sargon 10-08-2009 11:56

Ilginc sonuc. Ben tersini beklerdim. Yani dua aldigini bilenlerin psikolojik bir rahatlama icine girecekleri icin daha az komplikasyon yasamalarini beklerdim.

exxonster 10-08-2009 11:57

Birdenbire tepemde sanki atlı kovalıyormuş gibi birileri dua etmeye başlasa ben de evhamdan giderdim :)

paslıçivi 10-08-2009 12:02

Alıntı:

araştırmayı ayrıntılı incelemdim ama sanırım bu araştırma hristiyan(ya da gayrimüslim ağırlıklı diyelim, yanlışsa düzeltin) ağırlıklı yapılmış..

allah hristiyanların değil müslümanların tanrısıdır..

hristiyanların tanrısı isa ya da babasıdır, onlar müslümanların allahını kabuletmezler, batıl derler..

ama müslümanlar ve müslümandan çakma ateistler bunun farkında değildir..

o yüzden "allah sizi duymuyor" çıkarımı doğru değildir..

ortalık tanrıdan geçilmiyor.. ama herkes tanrı deyince aynı tanrıdan bahsediliyor zannediliyor..

milomanara 10-08-2009 12:34

Sevgili paslı,

Doğru, hrıstiyan deneyi ama hasta yatağındaki insanların hayrına karşılıksız yapılan duayı, her hangi bir teistik yaratıcının göz ardı etmeyeceğini düşünüyorum. Allah bu hastaların dualarını kabul etmez diyebilen varsa o başka...

digeri_1 10-08-2009 12:35

Duanın motivasyon açısından bir yararı olabilir ama bilimsel değil :)
Dua bence boşa uğraştır. Zaman ve enerji kaybından başka bir şey de değildir. Bilinmez bir gücün ( eğer varsa ) bunlarla uğraşacağını sanmıyorum .

unbe 10-08-2009 14:28

dawkinsin kitabında en ilginç bulduğum bölümlerdenbiriydi ve gerçekten okurken çok gülmüştüm
(zaten kitabı hala bitiremedim ama o kısmı okumuşum)
demek allah,tanrı,yehova dualara yanıt vermiyormuş
bunu bizler zaten biliyorduk ta,bilmeyenlerin öğrenmesi açısından faydalı bir topic olmuş
sağol Milo.sağlığına duacıyım:D

ugurce82 11-08-2009 20:45

Üfürükçü şarlatanlara maddi olarak faydası olduğu söylenebilir.:))

saroz 11-08-2009 21:09

Yaradılışçı arkadaşlardan yorum alamadık?

Ben de okurken sargon gibi, düşündüm. Telkinin psikolojik artısı olabilir demiştim:(

tensiz.denek 11-08-2009 21:21

Alıntı:

saroz´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 213847)
Yaradılışçı arkadaşlardan yorum alamadık?

Ben de okurken sargon gibi, düşündüm. Telkinin psikolojik artısı olabilir demiştim:(

Hastalığın patolojisine göre bazı durumlarda psikolojik motivasyon daha insanın daha hızlı toparlamasını ve/ya hayatta kalmak için direnmesini sağlayabilir belki.

http://www.mucize.net/blog/bilimsel-...faydalari.html

Şu linktede tabiki aynı soruya farklı bir cevap verilmiş.

uyar 11-08-2009 21:28

arkadaşlar bilyorsunuz placebo etki denen bişi var ama bunun olabilmesi için kişilerin bunu biliyor olması gerekir yani...... kişi kendine dua edildiğini biliyorsa belki biraz olsun placebo etki olabilir... hani bi ihtimal yani.....

uyar 11-08-2009 21:32

bu kutsal sözlük wikipediadan:

Placebo farmakolojik olarak etkisiz, fakat telkine dayalı ve plasebo etkisi olarak da bilinen tedavi etkisini ortaya çıkaran bir tür ilaçtır. Vücuda ağız, burun veya enjeksiyon yolu ile verilebilir.
Aslında plasebonun fiziksel anlamda tedaviye yönelik bir gücü yoktur. Sahip olduğu tedavi gücünü tamamen hastanın verilen ilacın "işe yarayacak" ilaç olduğunu düşünmesinden alır. Plasebo tıbbın bilimsel olarak açıklayamadığı bir yöne "insanların istemeleri halinde kendi kendilerini iyileştirme gücü"ne yöneliktir.
Tıbbi olarak kurtulma olasılığı zayıf görülen bir çok hasta, basitçe ölüm istatistiklerine girmekten bu güç sayesinde kurtulmuş, tıbbın çözüm bulamadığı kanserin tedavisinde çoğunlukla, yüksek moral ve iyileşme azmi olmuştur.
İşte plasebo yeterince azmi olmayan fakat tıbben tedavisi de bulunmayan hastalıkların "bu ilaç sana çok iyi gelecek ama senin de çabalaman lazım" sözleri ile pazarlanan çaresidir.
Bazı zamanlar ise hiçbir hastalığı bulunmayan ama doktor kapıları aşındıran "Hastalık Hastalarının" tek reçeteli ilacıdır.
Plasebo gayrı resmi yazışma dilinde ve halk arasında yararlı tıbbi içeriği bulunmadığını ifade etmek için bazen "şeker hapı" olarak da adlandırılır..............

ilaç yerine dua da kullanılabilir sanırım.. ama kişi inançlı olması gerek tabii.. mesla bana sökmez..

milomanara 11-08-2009 21:37

Faydalı olacağı akla yakın gibi gelse de, yeterli denekle yapılan deney sonucu ortada. Varsa duanın placebo etkisine kanıt olarak yayımlanmış bir araştırma, paylaşın lütfen.

uyar 11-08-2009 21:39

bu da elalemin dediği :

The prayer placebo effect: it's no secret

The power of prayer may all be in knowing you're being prayed for, according to an article in the Jan 28 edition of New Scientist.

"The best way to understand the scientific effect of belief is to look at the literature on the placebo effect," says Herbert Benson, director of the Mind/Body Medical Institute in Boston.

The placebo effect is the biological impact of believing in a medical treatment. There is no doubt that it is a real and powerful force. Apparently, it works by making the body produce more endorphins, the body's own natural opioid painkillers.

All this suggests that the cognitive experience of anticipating relief plays a major role in allowing it to happen. But to benefit from the effect, you have to know you are being treated--the placebo effect won't kick in if a sham medication is given covertly.

uyar 11-08-2009 21:43

sonunu da şöyle balıyor:

"Surely our shared delusion makes us healthier!" the skeptic would say now, adding in triumph, "And that's why evolution created religion."

yani: "paylaştığımız yanılgılarımız (birbirimizi gaza getirmelerimiz) bizi daha sağlıklı yapıyor....işte bu yüzden evrim dini yaratmıştır.:)))

uyar 11-08-2009 21:48

Milo...... bir ateist sağlıkçı olarak placebo etkiyi çok fazla görüyorum... ha dua buna dahil mi dersen..... mantıklı neden olmasın... dua meditasyon vs ler beyinin ödüllendirme sistemini ortaya çıkardığını fMRI çalışmları ile gösterilmiş... özellikle son zamanlarda budist rahiplerle yapılan çalışmalar var...dur sana bikaç tane bulayım :)))

milomanara 11-08-2009 21:48

Alıntı:

uyar´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 213872)
bu da elalemin dediği :

The prayer placebo effect: it's no secret

The power of prayer may all be in knowing you're being prayed for, according to an article in the Jan 28 edition of New Scientist.

"The best way to understand the scientific effect of belief is to look at the literature on the placebo effect," says Herbert Benson, director of the Mind/Body Medical Institute in Boston.

The placebo effect is the biological impact of believing in a medical treatment. There is no doubt that it is a real and powerful force. Apparently, it works by making the body produce more endorphins, the body's own natural opioid painkillers.

All this suggests that the cognitive experience of anticipating relief plays a major role in allowing it to happen. But to benefit from the effect, you have to know you are being treated--the placebo effect won't kick in if a sham medication is given covertly.

:) Birinci link çalışmıyor, ikincisi de bir kurumun ana sayfasına yönleniyor.

Birde hatırlatmak gerek, aslında bu deneyin sonucu, habersiz olanlarda fark olsaydı şaşırtıcı olurdu. 3.grup yine psikolojik etkenlerin işin içine girdiği, tanrının müdahalesiyle alakası olmayan bir kontrol grubu.

uyar 11-08-2009 21:52

bak bu tecüme edilmiş bir literatür:

http://www.turkishneurosurgery.org.t...df_JTN_567.pdf

ama meditasyon dua mı??? belkide öyle.... ondan bırakın yapsınlar...

uyar 11-08-2009 21:59

mindfullness adı altında son dönemde geçen birsürü çalışma var... beyin fMRI çalışmaları prefrontal korteks aktivasyonu, limbik sistemin etkilenmesi üzerine çok çalışma var.. bunlardan bazısı fazla abartılı olsa da beyine bakışı değiştiriyor... O nedenle dini inancın duanın imanın falan beyinde dolayısı ile insanın evriminde tercih edildiği konusunda birçok tartışma var....

milomanara 11-08-2009 21:59

Alıntı:

uyar´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 213881)
bak bu tecüme edilmiş bir literatür:

http://www.turkishneurosurgery.org.t...df_JTN_567.pdf

ama meditasyon dua mı??? belkide öyle.... ondan bırakın yapsınlar...

Meditasyonun duayla alakası yok. Bu araştırmadan haberim var.

Öyle bile olsa, kendisi için dua edildiğini bilen insanların iyileşme sürecinde bir artış ile sonuçlanan bir kanıt göstermen gerek yukarıdaki araştırmanın yanlışlanması için. Dediğim gibi, 3. grup zaten bu konunun ana fikri değil.

azınlık 11-08-2009 22:01

İnanır olsaydım ve bir sürü kişi benim için dua etseydi muhtemelen fena halde sererdim; doktor sigara içme dese de içerdim, ne de olsa onca insan dua ediyo ... torpilliyiz yani :evil:

A.

uyar 11-08-2009 22:04

Tabii yaw ben demiyorum ki ilahi bir gücün sayesinde dua işe yarıyor...

Ama ben diyorum ki duanın etkisi var mı dersen olabilir derim.. ama bunun nedeni tabii ki allahın yardımı falan değil tamamen placebo etki....

kendini kandırmak işe yarıyor yani anlayacağın.....

Yergin 11-08-2009 22:05

İnanır olmasanızda ben sizin için dua edeyim siz fena halde serin sayın Azınlık ;)

Bu arada sanırım doktor size sigara içme demiş, onu örnek verdiğinize göre :)

Saygılar

azınlık 11-08-2009 22:09

Alıntı:

EnvyMe´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 213891)
Bu arada sanırım doktor size sigara içme demiş, onu örnek verdiğinize göre :)

Serdim gitti :biggrin1:

Yok, henüz demedi ama yakındır sanırım :shocked:

A.

unbe 11-08-2009 22:10

azınlık bey
bi ara radyo forumuna bekleriz.....

azınlık 11-08-2009 22:12

Alıntı:

unbe´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 213895)
azınlık bey
bi ara radyo forumuna bekleriz.....

Sizi bekletmek istemem, hemen geliyorum :crutch:

A.

ugurce82 11-08-2009 22:12

Benimde tanık olduğum birkaç olay var psikolojik rahatsızlığı olan bazı insanların hocaya gittikten sonra o ona okuyup üfleyince düzelmiş falan. Bunlar o kişiye inanmalarından kaynaklanan psikolojik bir durum sanırım.

uyar 11-08-2009 22:19

kesin tedavi olması mümkün değil ugurce82... sanırım sadece semptomlar bi dönem azalmıştır.... birçok psikolojik rahatsızlığının artık beyin fonksiyonlarındaki ve biyokimyasındaki sorunlardan kaynaklandığı biliniyor... zaten birçoğunun artan azalan periyodları var...

boğaziçi 11-08-2009 23:25

arastirma sonucuna sasirdigimi soylemeliyim.ben de tersini beklerdim dogrusu.

ülgen 11-08-2009 23:54

Şükür, dua ve sabır insanları kandırmak için en ideal üçlü gibi gözüküyor.

Neva 24-08-2011 08:37

Olay kesme bicme seviyesine geldiginde, hristiyan musluman vs. farketmiyor, inancli olanlarin hepsi dua ediyor...

Sadece muslumanlarda degil, inancli hristiyanlarda da durum ayni. Kimisi ameliyata girmeden bir hafta once kilisede toplu dua yaptirirken, kimisi ameliyata papazla geliyor. Papaz bekleme salonunda oturup duasina devam ediyor. Veya yakinlari disarda Bible okuyor. Ameliyat cikisinda, sormaksizin, doktoru bile kutsuyorlar, tanri sana daha fazla guc versin diye..

Muhafazakar, kucuk yerlesim birimlerindeki hastanelerde, genellikle hasta yataginin basindaki komodin cekmecesinde Bible bulunuyor.

Kendilerini daha guvende hissediyorlar sanirim dua ettiklerinde.

xcan 24-08-2011 09:59

Hitler milyonlarca yahudiyi gaz odalarına yolladığında hepsi dua etmişti belki,
Fakat dualar tekini bile kurtaramadı.
Dua bir yalana duyulan ahmakça bir inancın ifadesidir.
Araplar ne dualar ne zikirler yaptılar sonunda Abd askerlerinin postallarını öperken gördük ,onları en sonunda.
Namaz ile iyice alışık oldukları pozisyonda postala secde ettiler.
Şarlatan üç kağıtçılar duada kerametleri anlatmayı sürdüreceklerdir.
Çünki o işte çorba vardır .
Bunların Dinleri,imanları Allahları paradır .
İnananların Allahları ise ortada görünmekten sürekli kaçan zavallı bir fantezidir .
Saygılar

istatistik 24-08-2011 11:00

Duanın faydası vardır diye ortaya atılanların büyük çoğunluğu plasebo etkisidir. Kişi faydası olacağını düşündğü için kendisinde gerçekte bulunmayan şikayetlerinin azaldığını hatta ortadan kalktığını iddia eder.

Lev Trocki 24-08-2011 11:21

Alıntı:

paslıçivi´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 213396)
araştırmayı ayrıntılı incelemdim ama sanırım bu araştırma hristiyan(ya da gayrimüslim ağırlıklı diyelim, yanlışsa düzeltin) ağırlıklı yapılmış..

allah hristiyanların değil müslümanların tanrısıdır..

hristiyanların tanrısı isa ya da babasıdır, onlar müslümanların allahını kabuletmezler, batıl derler..

ama müslümanlar ve müslümandan çakma ateistler bunun farkında değildir..

o yüzden "allah sizi duymuyor" çıkarımı doğru değildir..

ortalık tanrıdan geçilmiyor.. ama herkes tanrı deyince aynı tanrıdan bahsediliyor zannediliyor..

Doğru bir de müslümanlar için bir deney yapmak lazım, hatta bir grup daha oluşturulup onları da sadece üfürükçülere götürmek lazım. Neyse ki somali de müslüman nüfusu fazla yoksa ölümler 2-3 kat fazla olurdu herhalde!

gerçi teori bir bakıma da olabilir, beyin ölümü gerçekleşmiş müslümanlar kalp ile düşünme yetisi kazandığı için canlılığını sürdürebilir; bak bu da ilginç bir test olabilirdi, solunum cihazına bağlı ve beyin ölümü gerçekleşmiş bir müslüman grupla, aynı durumdaki bir hristiyan grubun fişlerini çekip incelemek daha iyi sonuçlar verebilir. Zaten Suudi arabistandaki kanser hastalarının %70 i kanserden ölmüyomuş, Hatta nisa 43ün üzerine basılı olduğu tuvalet kağıtları hemoroide iyi geliyormuş...

Allah diye bir şey olsa akıl dağıtmaya önce kendi müridlerinden başlardı; akıllısı da ender geliyor nedendir acep?

ilim 24-08-2011 14:56

Herşeyimiz Allah tarafından veriliyor. Sahip olduğumuz her şey bir nevi dua neticesidir.

Mesela, canlıların ihtiyac-ı fıtri ile ettiği duaları gözümüz önünde kabul oluyor. Çünkü, canlıların fıtri olarak yaşamasına lazım olan alet ve duygular ve rızıklar kendilerine veriliyor. Demek, canlıların ihtiyaçları bir nevi duadır ve o dualara cevap veren bir zat vardır. Mesela, doğduğumuz anda muhtaç olduğumuz bir gıda tam zamanında bize yetiştiriliyor. Süte ihtiyacımız bir nevi fıtri bir duadır. Allah o duayı kabul edip, sütü bize gönderiyor. Ayrıca, mesela, görmeye ihtiyacımız var, göz veriliyor..duymaya ihtiyacımız var, kulak veriliyor..yürümeye ihtiyacımız var, ayak veriliyor..vs. İşte madem akılsız, şuursuz ve kör varlıklar bizim neye ihtiyacımız olduğunu bilmez ve bu ihtiyaçlarımızı veremez. Öyle ise, bizim bu ihtiyaçlarımızı bilen ve şefkatle veren ilim ve irade sahibi bir zat vardır.

Ayrıca, lisan-ı hal ile yaptığımız dualara da cevap verilip, kabul edildiğini gözümüzle görüyoruz. Buna fiili dua denir. Mesela, tarlayı ekip, biçmek ve sulamak fiili bir duadır. Lisan-ı hal ile ekin vermesi için Allahtan istemektir. Bu nevi dua Allahın isim ve ünvanına müteveccih olduğundan çoğunlukla kabul edilir.

Bir de bildiğimiz meşhur dua vardır. Eli yetişmediği bir şeyi Allahtan istemektir. Her duaya ve hatta kalbimizden geçen en gizli hatıralara bile Allah cevap veriyor. Fakat, hikmet, rahmet ve adaletinin iktizasıyla o duayı ya aynen kabul ediyor veya kabul etmiyor veya daha güzelini veriyor. Mesela, bir çocuk hekimi çağırır:"Ey Hekim bana bak" doktor:"efendim. ne istersin" diye cevap verir. Çocuk:"şu ilacı ver bana" der. Hekim ise, ya çocuğun istediği ilacı aynen verir veya daha iyisini verir veya çocuğa zararlı olduğu için hiç vermez. İşte Cenab-ı Hak, Hakim-i Mutlak ve Rahim ve Kerim olduğundan kulunun yaptığı bir duaya cevap verir. Fakat, hikmet ve rahmetinin iktizası olarak, o kulun ya aynen duasını kabul eder veya daha iyisini verir veya hiç vermez.

Mesela, bir adam bir erkek çocuk ister. Allah ona Hz Meryem gibi bir kız evladı verir. "duam kabul olmadı" diyemez. "daha güzel bir şekilde kabul oldu" denilir. Hem bazen insanın dünyada istediği bir şey ahiret itibariyle kabul olur. mesela, insan burada bir ev ister Allah ona cennette bin köşk verir.

Ayrıca, dua bir ibdettir. İbadetin gayesi ve neticesi ahirettir. Dünyevi maksatlar ise o ibadetin vakitleridir.

Duanın en güzel, en latif, en leziz, en hazır meyvesi, neticesi şudur ki: Dua eden adam bilir ki, birisi var ki; onun sesini dinler, derdine derman yetiştirir, ona merhamet eder. Onun kudret eli herşey'e yetişir. Bu büyük dünya hanında o yalnız değil; bir Kerim zât var, ona bakar, ünsiyet verir. Hem onun hadsiz ihtiyacatını yerine getirebilir ve onun hadsiz düşmanlarını def'edebilir bir zâtın huzurunda kendini tasavvur ederek, bir ferah, bir inşirah duyup, dünya kadar ağır bir yükü üzerinden atıp "elhamdülillahi rabbil alemin" der.

art_kitekt 24-08-2011 15:18

Takva filmini izleyenleriniz varsa bilirler, oradaki bu konuyla alakalı diyalog çok hoşuma gider. Erkan Can'ın yanında çırak olan kosovalı gencin, kosovalı savaş mağdurları için para toplamasına falan kızan erkan cani çocuğa "biz kosovalılar için kaç gece boyu dualar ettik biliyor musun? Allah var, o her yerde duaları dinler" çocuk da "duayla olmaayi aga, çocukların kadınların çığlıkları allaha yalvarışları kulaklarımda hala, o zaman neredeydi?" diye cevap veriyor en güzel sahnelerinden biriydi...

istatistik 24-08-2011 15:34

İlim,

Konu başlığında bilimsel diye yazıyor dikkat etmedin sanırım. Masallarda ne var demiyor.

K.C. 24-08-2011 16:30

İlim'i hiç değilse bu başlıktan uzak tutar mısınız sayın mod'lar.

bilimselliğin ne olduğunu öğrenmeden gelmesin lütfen.

art_kitekt 24-08-2011 17:02

Alıntı:

K.C.´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 407726)
İlim'i hiç değilse bu başlıktan uzak tutar mısınız sayın mod'lar.

bilimselliğin ne olduğunu öğrenmeden gelmesin lütfen.

Ben daha kendisine yazdığım ilk mesajımda bilimin "b" sinden bile anlamadığınız nickinizden belli diye şaka yollu bunu belirttim, bilimi bilimin kainata ve yaklaşımını merak ediyorsa okumasını tavsiye ettiğim kitapları belirttim. safsataya vaktim yok dedi. Yetmedi kendisinin bu bilim-dışı tutumunla uğraşmak zorunda kaldığımızdan dem vurarak bir başlık açtım ki bir çok tepki ve uyarı aldım ve başlık silindi... "Basmagül suresi" adını almış bir olayı var ki o dakkada forumu terkedip kendi kendine epey bi düşünce savaşı vermesi gerekirdi. Ancak arkadaş gözlerini kulaklarını kapamış, burada konuşulanları ciddiye almadan bağırınmaya devam ediyor. Bence kısa ve öz cevaplarla geçiştirmek ve sabretmek iyi bir yöntem olucak.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 02:46 .