Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Politika (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=21)
-   -   Kürt Sorunu Çözülecek mi?! (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=11800)

mehmetsalih 10-08-2009 22:50

Kürt Sorunu Çözülecek mi?!

Selam,

Paket, MHP, DTP, AKP ........ liste uzayabilir.
Hükümetin tek derdi PKK'yı bitirmek. O zaman niye Kürt sorunu var diyor? Maden PKK Kürt halkının temsilcisi ve nedeni değil niye bitirilmekisteniyor? Demki onları derdi Kürtler değil PKK. Yani Hükümetin ve Muhalefetin tek amacı öyle yada böyle bir an önce hile ile olsa -başka bir yöntemle olsa- şu PKK'nın kökünü kurutmak.
PKK bir neden mi? Sonuç mu? Bu soruya Altan Tan çok güzel bir şekilde ''PKK bir sonuç!'' Demeki iktidar ve muhalefet yanlış şeyin peşinde. PKK hedef değil ''sonuç''. Çünkü PKK = Kürt Sorunu değil.

Düşünün! Kürt sorunu diye birşey olmasaydı. Köy, şehir, kültür ve Dilleri asimile edilmeseydi, Yaşadıkalrı şehirlerin isismlerini bile başkaları tayin etmeseydi, BÖLGEDE ZÜLÜM VE ZORBALIK OLMASAYDI, KÜRT DİLİ YASAKLANMASAYDI... Merak ediyorum PKK işe koyulurken ne adına çalışacaktı? veya PKK'ya katılanlar niye katılırdı? Tıpkı şuan ve şimdi olduğu gibi. Dağlarda gezen cıvalar gibi ''sahi bunlar niye dağa çıkıyor?"

O halde PKK'dan kurtulsak da herşey hal olsa kurgusal sözler yerine ''PKK bu desteği, gücü, tabanı nerde alıyor?'' sorusu üzerinde düşünülmeli. Yani iki gerila öldürüldü onlarda(gerilalarda) iki asker öldürdü ödeştik mantığıyla, günlük rahatlamalar yerine ''Bu toprakta kaç insan öldü? veya niye öldü?'' sorsu üzerinjde düşünülmeli. Diyelim ki PKK bitirildi. Bu sorunlar devam ederse/çözülmese peki ya gerisi....? Ya Şeyh Sait'ler çıkar, ya Kadek , Ya X çıkar, ya da Y... sonuç: PKK gibi bir örgüt. Öyle sanıyorum AKP Başörtü üçkağatları işe yaramadı daha doğrusu yaradı ama biraz ''eskidi, bayatlandı'' halk artık eski heyecanı kayıp oldu ve palavlaralara inanamadı. Hem artık Deniz Baykal'da şarşaf açılımı yaptı artık bizim ''imam'' yeni çözümler üretmeye kaltı. Bu seferde biraz daha Kürt, PKK, MİLLET, DEVLET ÜZERİNDE BİRŞEYLER KAZANMAK İSTİYOR by başkan!. Meydanlar dolsun, AKP densin, sesler yükselsin, Bayraklar inmesin, Ezanlar dinmesin, Durmak yok yola devam! Bu sözler çok kolay ama Para getirmez. Getirir parada getirir ama kaçakçılara, insan ticareti yapanlara, Darbecilere, akaryakıt kaçakçılarına, uyuşturucu kaçakçılarına iyi para getirir. Bahçeli delikanlı, şanlı sözlerine kaptırmış kendini, Erdoğan ise Paraya... Zarar eden KREDİ KARTI BORCUNU ÖDEYEMEYEN, EVDE AÇ KALAN, İŞSİZ KALAN, İŞTEN KOVULAN, İŞE GİREMEYEN... Zaten Kürt sorununun temelini oluşturan da Ekonomi değil mi?

Kurslar, Okular, İş yerleri, Kültürel aktiviteler bunlar herhalde ne Bahçelinin anlı, şanlı bağıra, bastıra sözleriyle olur. "Nede Erdoğanın Kürt Türk Kardeştir PKK kaleştir" sözleriyle... Bunlar ancak Gemilerin ehline vetrilmesi, ihalelerin mafyaya kaptırılması, kaçakçıların durması, Demokrasinin şefaflaması ve İnsanca bir Anadolu ile gerçeklşir. Yani bunlar söz ile değil içraar ile... Paketlerle değil Teknolojiyle olur...

m.salih
kıvançla...

boğaziçi 11-08-2009 14:49

Düşünün! Kürt sorunu diye birşey olmasaydı. Köy, şehir, kültür ve Dilleri asimile edilmeseydi, Yaşadıkalrı şehirlerin isismlerini bile başkaları tayin etmeseydi, BÖLGEDE ZÜLÜM VE ZORBALIK OLMASAYDI, KÜRT DİLİ YASAKLANMASAYDI... Merak ediyorum PKK işe koyulurken ne adına çalışacaktı? veya PKK'ya katılanlar niye katılırdı? Tıpkı şuan ve şimdi olduğu gibi. Dağlarda gezen cıvalar gibi ''sahi bunlar niye dağa çıkıyor?"

Zarar eden KREDİ KARTI BORCUNU ÖDEYEMEYEN, EVDE AÇ KALAN, İŞSİZ KALAN, İŞTEN KOVULAN, İŞE GİREMEYEN... Zaten Kürt sorununun temelini oluşturan da Ekonomi değil mi?
-----------------
her kredi kartini odeyemeyen daglara mi cikiyor.nasil bir mantiktir bu?kimin hangi sehri asimile edilmis.boyle tespitleri delilleriyle yapiniz.kurt diliyle iletisim KURABILEN buyursun kursun.daha iki koy bile birbirini anlayamiyor. ezberleri asil sizler bozun. bu vatani pkk denilen eli kanli orgut b o l e m e y e c e k...cumhuriyet donemi koyulan isimlerden neden rahatsiz oluyorsunuz.

saroz 11-08-2009 16:28

Pkk ,dağdan inip silah bırakırsa, kürt sorunu çözülmüş olurmu sizce?

mehmetsalih 11-08-2009 18:55

Selam,

Anlıyım, kanlıyım, delikanlıyım, .alışkanım, feadiyim, oooooooooheeeeeyyyy......

Edemesinb, yapamasın, böelemesin, çılanamasın vuramasın, donamasın, doyuramasın ve peşin hükümler ve ooooooheeeeeeeeeeey

Seksen yıldır bu kelimler konuşuyor umarım gelecekte ''nasılsınız? ne dersin? ne yapalım? ne ederiz? nasılız? iyimisin? bir sıkıntınız yok mu? biz, hepimiz, bizliğimiz'' gibi şeylerle akli ve kmodern bir tavır sergileriz... Vurdum duymazlığın sonu bulunduğumuz Dünya'dır.

m.salih
kıvançla...

dilaver 11-08-2009 19:16

Bugün devlet bile Pkk ile Kürt sorununu ayrılaştıran bir yaklaşım içerisinde. Cumhurbaşbakanı, başbakan, İçişleri bakanı en önemli sorun olarak Kürt Meselesini ve Kürt Açılımını gündemlerine almışlar. TSK artık bu işin savaşla çözülemeyecegini anlamış durumda.

Devletin en üst kademesi açık açık devletin tüm kademelerinin bu meselede ayniyetinin oldugunu söylüyor. Türkiye bir avuç milliyetçinin dışında neredeyse heyecanla çözüm bekliyor. Bunu bir tek bizim milliyetçilerimiz anlayamıyor ve hala kan çıgırtkanlıgına devam ediyorlar.

Bir başka başlıkta Kürtler'in bir kültürleri olmadıgı açık açık tartışılıyor ve işin ilginç tarafı buna akıllı insanlarda dahil olabiliyor. Yahu adamlar neredeyse Irak'ta devlet olmuş, hala bir kültürü var mı diye soruyoruz. Hiç bir şey bilmiyorsanız en azından bir devlet kültürüne dogru adım attıgını söyleyebilirsniz. Tabi kültürün ne oldugundan haberiniz varsa.

Çözümüm kolay olmayacagını düşünmek gerek. Çünkü her iki taraftanda kan tacirleri ve İttihatçı zihniyet çözümün önüne her türden engeli koymaya çalışacaklardır. Hatta çözüme yaklaştıkça yeni provakatif eylem ve katliamlarda beklemek olasıdır. Ancak yaşanabilir bir dünya ve yaşanabilir bir ülke istiyorsak silahlar susmalı ve Kürtler'in de Türkler'le aynı eşit insan haklarına kendi kimlikleri altında sahip olmaları saglanabilmelidr. Bu ise demokrasiden geçer. Demokrasi ise tüm yetkilerin mümkün oldugu en geniş biçimde tabana yayılabilmesidir.

saygılarımla

al bundy 11-08-2009 20:46

Alıntı:

dilaver´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 213827)
Bir başka başlıkta Kürtler'in bir kültürleri olmadıgı açık açık tartışılıyor ve işin ilginç tarafı buna akıllı insanlarda dahil olabiliyor. Yahu adamlar neredeyse Irak'ta devlet olmuş, hala bir kültürü var mı diye soruyoruz. Hiç bir şey bilmiyorsanız en azından bir devlet kültürüne dogru adım attıgını söyleyebilirsniz. Tabi kültürün ne oldugundan haberiniz varsa.

Aynı başlıkta 28 sayfa yazı var ve siz de o başlıkta yazmışsınız. Nedense hala konuya doğru düzgün bir cevap gelmedi.

Irak'ta ne şartlarda,nasıl devlet olmuşlar? Irak'taki kürt nüfusunun oradaki halka oranı nedir?

dilaver 11-08-2009 20:58

kürt nüfusunun oradaki halka oranı nedir?

Başlıgın konusu Kürt kültürü olup olmadıgı idi. Şayet Kürt nüfustan bahsediyorsanız ve kültürün de ne oldugundan haberiniz var ise zaten o başlıktaki soru anlamsızlaşır ve tartışıp zaman tüketmenin de bir anlamı yoktur. O başlıgı yanıtladım. Kürt varsa kültürü de vardır, çünkü kültür insanlıgın tüm birikimidir. Deng bej diyorsanız bu kültürel bir unsurdur aynı zamanda.

Neyse bu başlıgın gidişatını bozmanın anlamı da yok. Irak'taki devletin şartları da tartışma dışıdır. Kürtler bir devlet kurma girişimde bulunmuş ve şöyle ya da bunu gerçekleştirebilmişlerse bu aynı zamanda (diger girişimlerini yok saysak bile) bir devlet kültürüne başladıkları anlamına gelir.

bu başlık çözüm olasılıgını soruyor. Devlet ise tüm kurumlarıyla olabilecegini düşünüyor. Türkiye şartlarında hükümet askeriyenin olurunu almadan böyle bir girişime ön ayak olamaz. En azından TSK nın üst ve yönetici kademesi de bu egilimde oldukları açık.

Ve devletin8ya da bir ksım devletin) bu konudaki yaklaşımı, çözümün olmadıgı söylenen Kürt kültürünün korunup serbestleştirmesiyle gerçekleşebilecegi. Aksi takdirde konu Kürt Açılımı olmaz, demokrasi açılımı olurdu.

saygılarımla

boğaziçi 11-08-2009 21:06

Seksen yıldır bu kelimler konuşuyor umarım gelecekte ''nasılsınız? ne dersin? ne yapalım? ne ederiz? nasılız? iyimisin? bir sıkıntınız yok mu? biz, hepimiz, bizliğimiz'' gibi şeylerle akli ve kmodern bir tavır sergileriz... Vurdum duymazlığın sonu bulunduğumuz Dünya'dır.
---------------------
turkiye cumhuriyetle ilgili bir probleminiz varsa o sizin probleminiz..benim sorunum PKAKA ile....oldurdugu insanlarla........nasilsiniz diye soracaksam bir butun olan turk milletine sorarim...bu ulkenin sorunlari mi tukenmis de benim haberim yok. her borcu ve derdi olan olan daga cikar teror yaparsa, karsisinda muhattap alacagi kimse bulamaz.

boğaziçi 11-08-2009 21:16

KÜRT SORUNUNUN TEMELİNDE NE VAR
PROF. HALİL İNALCIK
Kürt Meselesi:
-ABD ve Batı, bilhassa buradaki petrol kaynakları nedeniyle bağımlı hükümetler yaratıyor bölgede. Bu hükümetler arasında en kuvvetli durumda olanı, en bağımsız hareket edeni Türkiye’dir. Türkiye’yi bağımlı tutmak için –Amerika olsun Avrupa olsun- Kürt meselesine çomak sokuyorlar. Mesele bugün Irak savaşından sonra açıkça ortaya çıktı; Amerika bizim güney hududumuzda açıkça bir Kürt devletinin alt yapısını hazırladı.
Benim görüşüme göre Amerika, Ortadoğu’da Türkiye gibi büyük bir kuvvetin daima müşkülat içinde bulunmasını ister. Bu açık bir hakikattır.
-Kuzey Irak’ta ABD’nin politikası bu konuda açık, orada Kerkük-Musul petrol kaynakları üzerinde kendisine uydu bir devlet istiyor.
-Bugün Amerika Ortadoğu’ya hakim olmak istiyor; İsrail’i yarattı, Irak’a geldi. Kuzey Irak’ta başka bir İsrail devleti yaratmaya çalışıyor.
-AB ve ABD bugün Kürtleri destekliyor; Ermeniler ve Kürtler, şimdi Amerika’nın Ortadoğu’da yeni “parçala-bağımlı yap” politikasından kendileri için çok ümitliler.
-Dünyanın her tarafında Kürt milliyetçileri saldırı halindedir. Vahim olan, bugün Ermeni meselesi gibi, uluslararası bir mesele halini almıştır. Görmezden gelmekle mesele kalkmıyor; AB neden bu kadar üzerimize geliyor. Bütün amaç Batı’nın desteğini almak. İşin vahameti şuradadır. Biz hala Osmanlı gibi Türkiye büyük devlettir, bunlar kurusıkıdır diyoruz. Hayır, 19. yüzyılda Avrupa bu yolla Ortadoğu’yu nasıl hükmü altına almaya çalıştıysa bugün de Türkiye’ye karşı aynı politikayı sürdürmektedir.
-Bence bütün bunlar, Avrupa’da 19.yüzyıldaki ‘Question d’Orient” politikasının devamından başka bir şey değildir.
Atatürk:
-Türk milletinin bir şansıdır Atatürk.
-Atatürk’ün hareket noktası şu: Batılılaşamadığımız taktirde bu dünyada bize hayat yoktur.
-Yeni kuşaklar bugün ‘Vatan Millet Sakarya’ diye alay ediyorlar o destansı devirle, son derece üzülüyorum.
http://www.odatv.com/Siyaset/kurt_so...var-17161.html

al bundy 11-08-2009 21:19

Alıntı:

dilaver´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 213843)
Başlıgın konusu Kürt kültürü olup olmadıgı idi. Şayet Kürt nüfustan bahsediyorsanız ve kültürün de ne oldugundan haberiniz var ise zaten o başlıktaki soru anlamsızlaşır ve tartışıp zaman tüketmenin de bir anlamı yoktur. O başlıgı yanıtladım. Kürt varsa kültürü de vardır, çünkü kültür insanlıgın tüm birikimidir. Deng bej diyorsanız bu kültürel bir unsurdur aynı zamanda.

Kültür tüm insanlığın birikimidir fakat milletler tarih boyunca geçmişten gelen ve kendilerine has kültürlerini oluşturmuşlardır. Ben de nedir bu birikim diyorum?

Alıntı:

Neyse bu başlıgın gidişatını bozmanın anlamı da yok. Irak'taki devletin şartları da tartışma dışıdır. Kürtler bir devlet kurma girişimde bulunmuş ve şöyle ya da bunu gerçekleştirebilmişlerse bu aynı zamanda (diger girişimlerini yok saysak bile) bir devlet kültürüne başladıkları anlamına gelir.
Onu da tartışmaya ekleyen sizsiniz.Yine aynı şekilde önceki mesajınızda kürtlerin bir devlet kurduğundan bahsettiniz. Eğer şartlardan bahsetmezseniz bu söylem eksik kalır.

boğaziçi 11-08-2009 21:51

yorumsuz!!!!!!!!!!

http://www.internethaber.com/images/news/64855.jpg
DTP'li Ayna bildiğiniz gibi!
11 Ağustos 2009 Salı 15:53
Hükümetin Kürt açılımı her kesimde tartışılıyor. Kimi karşı çıkıyor, kimi destek veriyor ama Ayna'nın derdi başka!

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkan Yardımcısı ve Mardin Milletvekili Emine Ayna, Kürt sorununun çözümü sırasında terör örgütü PKK ve elebaşı Abdullah Öcalan'ın mutlaka muhatap alınması gerektiğini söyledi. "DTP ile görüşüp PKK'yı ve sayın Öcalan'ı bunun dışında bırakma gibi bir oyun varsa bu oyuna gelmeyiz. Buna izin de vermeyiz. Bunun bilinmesini isteriz" dedi
http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=203245

azınlık 11-08-2009 21:54

Alıntı:

boğaziçi´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 213879)

"DTP ile görüşüp PKK'yı ve sayın Öcalan'ı bunun dışında bırakma gibi bir oyun varsa bu oyuna gelmeyiz. Buna izin de vermeyiz. Bunun bilinmesini isteriz"

İşte memleketimizin aslan teröristleri. Hadi buyrun çözün terör, pardon, Kürt sorununu.

A.

dilaver 11-08-2009 22:01

Sayın bogazici

Siz Öcalan'ın muhatap alınmadıgını mı zannediyorsunuz. Siz devletin her hangi bir kademesinin Öcalan ile görüşmediginimi sanıyorsunuz.

Şahsi düşüncem görüşülmeli, ama buna imkan yok. O kadar nefret törpülendi ki şu aşamada mümkün görülmüyor. Üstelemenin de anlamı yok.

Sahi siz Öcalan'ın şu anda neler dediginden haberiniz var mı. Takip ediyor musunuz. Yoksa anladıgım kadarıyla bildik teranelerle mi düşünce üretiyorsunuz. Bence son notlarına bir göz atın.

Devlet ve hükümet Öcalan'ı takip ediyor ve sırf 15 Agustos öncesi bir şeyler yapmaya çalışıyor. Herkesin merakla 15 Agustos'u bekledigi de saklanamaz bir olgu artık.

Öcalan'a ve Pkk ya istediginizi diyebilirsiniz, benim sorunum degil. Ama önemli olan şu anda ne dedikleri ve bunu bilmeden de dogru politika üretilemez.

Yahu adamın 125 sayfalık dilekçesi devlet sırrı kapsamına alınıp gizlenmiş. Öcalan'ın verdigi ya da bildigi devlet sırrı ne ola ki. Bunu hiç degerlendirebiliyor musunuz.

saygılarımla

boğaziçi 11-08-2009 22:03

15 agustos ve pkaka nin cani elebasisinin dedikleri ve acilim sacilimlari beni zerre kadar ilgilendirmiyor.

azınlık 11-08-2009 22:05

Alıntı:

dilaver´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 213885)
Yahu adamın 125 sayfalık dilekçesi devlet sırrı kapsamına alınıp gizlenmiş.

Kendisi Atatürkçü oldu abisi, emperyalist oyunlarını gördü ... ama nedense biraz geç gördü. Onca insanın kanına girmiş bir cani ile görüşülerek sorun çözülecekse bırakın kıyamet kopsun.

Ayrıca; milletiz, dilimiz var, kültürümüz var diyen Kürtlerin içlerinden çıkartabildikleri en iyileri bu çapulcu sürüsü mü merak ediyorum. Bunların içinde terörist olmayan tek bir ademoğlu yok mu yahu?

A.

dilaver 11-08-2009 22:16

Bunların içinde terörist olmayan tek bir ademoğlu yok mu yahu?

Yanlış anlamadıysam Kürtler = terörist. Bunu mu ifade ettiniz azınlık, yoksa ben mi hatalı anlıyorum. Olabilir. Çünkü bu ifadeyi geçmiş yazılarınızla bagdaştıramadım da.

saygılarımla

yucemanitu 11-08-2009 22:19

İki tarafın Milliyetçilerine bakıyorum da böyle bir manzara karşısında umutsuzluğa kapılmamak çok zor.

azınlık 11-08-2009 22:20

Alıntı:

dilaver´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 213900)
Yanlış anlamadıysam Kürtler = terörist. Bunu mu ifade ettiniz azınlık, yoksa ben mi hatalı anlıyorum.

Hayır, elbette öyle değildir ama vekil olarak seçip meclise yolladıklarına bakınca umutsuzluğum artıyor ... tıpkı bizim seçip gönderdiklerimizi görünce olduğu gibi.

Bilmem farkında mısınız ama Avrupa'nın hasta adamı geri döndü: bir yanda şeriata doğru uygun adım, öte yanda teröristlerle pazarlık, beri yanda emperyalistlere vatan toprağı pazarlamaca. Allah sonumuzu hayır etsin ...

A.

dilaver 11-08-2009 22:37

sayın azınlık

Öncelikle şunu açık ve seçik bir biçimde kabul etmemiz gerekiyor. Dtp Pkk dan bagımsız ama onun inisiyatifi ile kurulmuş bir parti. Ne derece bagımsızdır onu tayin edemem ama bu durum yasalar karşısında suç olmadıgına göre bunu demek ki kabullenmek zorundayız.

Şimdi burada sorun şudur. Bir insanı degerlendirirken eline silah alıp almaması önemlidir, suç işleyip işlememsi, şiddete yönelip yönelmemesi önemlidir. Nitekim geçmişte Apo'ya sayın dediler diye mahkum olan insanlar oldugu gibi, günümüzde artık mahkeme kararı ile Apo'ya sayın demek beraat konusu olmuştur. Şimdi geldigimiz nokta budur.

Bir kişi Öcalan'la görüşülsün de diyebilir. Bu düşünce hürriyeti bazında ele alınmalıdır. Nitekim de çyle alınıyor ki Ertugrul Özkök bile defalarca Apo ile söyleşi isteginiz yazdı ve gerekirse görüşülsün dedi.

Bakın önemli olan bu kanın durması ve gençlerin ölümlerinin önüne geçilebilmesidir. Sizin de belirttiginiz gibi bu savaşın bir sonu olmadıgı gibi daha da derinleşirse bu ülkenin mahvı ve işgali ile sonuçlanabilir. TC bu ülke sınırlarını yönetmeye muktedir oldugunu gösterebilmelidir ve buna uygun da adımlar atılmaktadır. Bakın ne diyor görüşme notlarında :

'Ben birlikte yaşamaktan yanayım. Kürtler ve Türkler bin yıldır birlikte yaşıyor. Biliniyor Sultan Sancar var, Yavuz Selim var, Mecit var, Abdulhamit var, Onlar Kağan, Bumin, Sultan, Padişahtılar, bunlarda Kürdistan inkarı yoktu. Bunların döneminde Kürdistan diye telaffuz ediliyor ve idari yönetim de buna göre şekilleniyor. İşte Selçuklular, Osmanlılar Kürtleri tanıyorlar. Mustafa Kemal de özerklikten bahsetmiştir. Bu tarihlerine, miraslarına sahip çıkmalıdırlar. Kendilerine İslamcıyız, Osmanlıcıyız diyorlar. AKP ne İslamcıdır ne de Osmanlıcıdır. Olsa olsa milliyetçi olabilir. Milliyetçilik faşizmdir, faşizm yok eder, yok sayar, bundan çözüm bekleyemeyiz.

Bu birinci elden görüşün ilanıdır, bunu duymak zorundayız ve şükür ki az da olsa duyanlar var. Gene devamla :

Ben öyle aman aman gelin benimle görüşün diye yalvarmıyorum. Sorunu çözüyorum deyip muhatap olarak da kendin bir muhatap belirlemen kabul edilemez. Kürtler bunu kabul etmez. Geçmişte benimle görüşülmedi demiyorum. Benimle görüşüldü, bunu söylemiştim ancak çözüme yönelik bir adım atılmadı, ciddi yaklaşılmadı. Yine söylüyorum, bu iş öyle basit bir iş değildir, cesaret işidir. Her gün ölümler oluyor. Ben burada ölümlerin önünde durmaya çalışıyorum.

Şimdi ne demişti Karayılan Hasan Cemal ile söyleşide :

1- Muhatap Apo'dur
2- Pkk dır
3- Dtp dir
4- Akil adamlardır.

Devletin elbette 1 ve 2 yi ele alması söz konusu degildi. Ama 3 ve 4 şu anda gerçekleşiyor. Demek ki en azından bu konuda bir konsensus var. Aksi takdirde neden cumhurbaşkanı bu fırsatı kaçırmayalım demiştir.

Bunca senedir bu topraklarda sadece nefret üretiliyor ve zihinler hemen 20-30 sene öncesini unutuyorlar. Peki TSK bu açılımın nereseinde. Bence tam bir mutabakat halinde tam da içinde. Yoksa en ufak bir şey içi net sitelerinde tavır geliştiren TSK mhp ortalıgı yıkmaya çalışırken, Chp temkinli dururken sessiz kalması beklenemzdi. Bun en azından komuta kademesi için söylüyorum.

Elbette işin içinde başka bir plan yoksa.

saygılarımla

boğaziçi 11-08-2009 22:49

Sizin de belirttiginiz gibi bu savaşın bir sonu olmadıgı gibi daha da derinleşirse bu ülkenin mahvı ve işgali ile sonuçlanabilir. TC bu ülke sınırlarını yönetmeye muktedir oldugunu gösterebilmelidir ve buna uygun da adımlar atılmaktadır. Bakın ne diyor görüşme notlarında :

'Ben birlikte yaşamaktan yanayım. Kürtler ve Türkler bin yıldır birlikte yaşıyor. Biliniyor Sultan Sancar var, Yavuz Selim var, Mecit var, Abdulhamit var, Onlar Kağan, Bumin, Sultan, Padişahtılar, bunlarda Kürdistan inkarı yoktu. Bunların döneminde Kürdistan diye telaffuz ediliyor ve idari yönetim de buna göre şekilleniyor. İşte Selçuklular, Osmanlılar Kürtleri tanıyorlar. Mustafa Kemal de özerklikten bahsetmiştir. Bu tarihlerine, miraslarına sahip çıkmalıdırlar. Kendilerine İslamcıyız, Osmanlıcıyız diyorlar. AKP ne İslamcıdır ne de Osmanlıcıdır. Olsa olsa milliyetçi olabilir. Milliyetçilik faşizmdir, faşizm yok eder, yok sayar, bundan çözüm bekleyemeyiz.

------------------------------
savas iki ulke arasinda olur. turk milliyetciligi kotu ise yapilan su anda kurt milliyetciligi degil midir?buna neden soz yok .konu icinde turk lafi gecince mi kotu oluyor.bin yildir kardeslik varsa bunun icine nifak tohumlarini atan ve basarili olanlardan hesap sorulsun. sonunda bu kardeslik yok olacak ve gercek anlamda nefret o zaman baslayacak cunku.acilim sacilim derken gercekleri gormuyoruz..yasalar birbiri ardina cikiyor meclisten..herkezi gerceklere cagiriyorum.

azınlık 11-08-2009 22:52

Sayın Dilaver,

Söyledikleriniz doğrudur.

Ancak sizi temin ederim ki pekakayı kınamayan bir partinin temsilcileri ile, bir bebek katili ile, katile "sayın" demekte ısrar eden emperyalist maşaları ile sağlanacak her türlü uzlaşı mümkün olan en kısa zamanda çok daha büyük bir sorun olarak karşımıza çıkacaktır: Diyarbakır'daki "Yola Gelin" eylemi hepimize birşeyler fısıldamalı.

Şöyle bir şey düşünün: sessiz sedasız ve el altından devlet destekli Kürtçe bir TV kanalı kurulsaydı, kimse bununla övünmeseydi, gereken her yerde devlet kurumlarına Kürtçe çevirmenler atansaydı, yer isimleri reklam edilmeden iade edilseydi ...

... ve bunların hiçbiri bir kliğe, partiye, zümreye mal edilmeseydi, bunlar birilerinin baskısı ile yapılmış izlenimi verilmeseydi ...

Demek istediğimi anlamışsınızdır.

A.

dilaver 11-08-2009 22:55

yahu kan dökülüyor, bunun adına ister savaş de ister deme. Dediginin ya da tarifinin akan kana bir faydası var mı yok mu.

Şimdi net bir soru size :

Siz akan kandan rahatsız mısınız. Rahatsız iseniz durdurmak için ne yapmak lazım geldigini düşünüyorsunuz.

Yok akan kandan ve ölümlerden rahatsız deglseniz ve ölen her insan için kalbinizde bir üzüntü kıvılcımı çakmıyorsa o zaman sizinle konuşulacak bir şeyimiz yok demektir.

saygılarımla

boğaziçi 11-08-2009 23:01

pkaka daga cikmis terorist olmussa icmde neden bir uzuntu kivilcimi olsun, uzuntu kivilcimi olacaksa sehitlerimiz icindir.sehitlerimizi her izledigimde bogazima dugumlenendir uzuntu kivilcimi. daga cikarak hicbirsey elde edemezsiniz ve kimseyi karsinizda muhattap goremezsiniz.pkaka budur. kimse bana sosyal boyutundan sozetmesin.bu bir pkaka sorunudur cunku. sorun varsa turkiye cumhuriyeti dahilinde yasayan tum insanlarin vardir.benim ve diger tum halkin.egitim saglik vs.tum insanlarin.

Yergin 11-08-2009 23:14

Sayın boğaziçi,

Hayat herşeye müşterektir denilebilir belki ama şunu kimse unutmamalı ve aksini düşünmemeli. Hiç bir zaman ölen şehitlerimiz boşa heba edilmeyecektir merak etmeyin. Siz, biz olduğumuz sürece buna asla izin vermeyiz merak etmeyin.

Tamami ile öcalan ile diyalog kurulmasına karşıyım. Çünkü Kürtlerin sözcüsü öcalan değil. Olamaz. Neyin sözcüsü olduğunu yıllarca gösterdi bize. Bu açılım ile muhatap alınacaklar kürtlerdir. Hakedene de cezası verilmelidir. Bize düşen anlayışlı olmak ve çizgimizi bozmamak. Göstereceğimiz anlayış öcalan veya pkk ya değil, öcalan ve pkk nın kullandığı kürtleredir. Arada onlarda kaynar diye düşünmeyin, düşünmeyelim çünkü bu asla mümkün olamaz.

Saygılar

dilaver 11-08-2009 23:22

... ve bunların hiçbiri bir kliğe, partiye, zümreye mal edilmeseydi, bunlar birilerinin baskısı ile yapılmış izlenimi verilmeseydi ...

Ama olmadı ki azınlık.

Olamadı ve o insanlar bu haklarını açık konuşmak gerekirse zorla aldılar ya da devlet zor karşısında daha fazla insanın pkk ya yanaşmaması için bazı hakları tanımak zorunda kaldı. Onu da istemeyerek.

Siz de hatırlayabilirsiniz. Benim zamanımda Kürt demek, Kürtten bahsetmek bölücülüktü ve cezaevine girme sebebi idi. Şİmdi bizzat devlet Kürt açılımından bahsediyor. Düne kadar kart kurt olanlar bugün Kürt oldu. Bunlar gökten zembille inmedi. İzlenim degil ki bunlar gerçek.

Daha bir kaç ay evveline kadar cezaevlerinde Kürtçe konuşmak da yasaktı. Şİmdi zannedersem artık degil.

O halde neden böyle oldu diye sormak ve önce burayı degerlendirmek gerekiyor. Neden önceleri Kürtçe konuşmak yasaktı, köy isimleri neden degiştirildi. Bunların nedenlerini bulamadan sorunu da anlamak mümkün degil, çözebilmek de mümkün degil.

Zorla ya da kolay yolla, şu an bir umut rüzgarı esmekte. Önemli olan bu ışıgın uç verebilmesidir. Bakın Kandil'e tonlarca bomba yagdırıldı, milyonlarca dolar havaya saçıldı. Ne sonuç alındı. O daglarda savaşarak sonuç alabilmenin imkanı yok. Bunu ordu bile anladı. Ordu açısından da bu savaşı sürdürmenin her gün ordunun sorgulanmasına yol açtıgı aşikar. Herkesi de vatan haini yapamazsınız.

Türkiye ve teknoloji artık eskisi gibi degil. Artık saklayamıyorsunuz ve kolay kolay da insanları sindiremiyorsunuz. İnsanlar artık kan görmek istemiyor, huzur istiyor, aş istiyor. 25 senedir söndüremediginiz, tam aksine kitleselleştirdigniz bu kıvılcımı bir 25 sene daha sürdürmeye çalışırsanız ancak alev üretebilirsiniz.

İnsanlar pırasa degil ki. Yoksulları ölüme gönderin, sonra zenginler olarak agıt yakın.

saygılarımla

boğaziçi 11-08-2009 23:29

Alıntı:

EnvyMe´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 213935)
Sayın boğaziçi,

Hayat herşeye müşterektir denilebilir belki ama şunu kimse unutmamalı ve aksini düşünmemeli. Hiç bir zaman ölen şehitlerimiz boşa heba edilmeyecektir merak etmeyin. Siz, biz olduğumuz sürece buna asla izin vermeyiz merak etmeyin.

Tamami ile öcalan ile diyalog kurulmasına karşıyım. Çünkü Kürtlerin sözcüsü öcalan değil. Olamaz.

selamlar EnvyMe,evet haklisiniz ben de saygilar

Yergin 11-08-2009 23:30

Sayın dilaver,

Ben dahil buradaki birçok arkadaşın ortak düşüncesi ama tam olarak söyleyemediği bence şu.

Haksız olan biz değiliz. Haksız olan pkk ile mücadele edenler değildir. Evet çok zorluklar çekmişlerdir kürt vatandaşlarımız ama ülke olarak hepimiz zorluklar çekmedik mi? Yaşça büyüğüm olan siz bunları çok daha iyi bilirsiniz.

Ülke olarak, öncesini düşünmeden geçmişe belli başlı yerlerde sünger çekip kürt vatandaşlarımızı kazanmak ortak temennimiz ama haksız veya çoğunlukla haksız olduklarını unutmamalılar.

Bence tam dile getirilemiyen ortak düşünce bu yönde.

Saygılar

dilaver 11-08-2009 23:40

Haklı ya da haksız tartışması için bu başlık uygun degil. Bunu Kürt meselesi başlıgında ayrıntılı olarak açmaya çalışmıştım zaten. Dedigim gibi önce neden Kürt yok sayıldı, neden köy isimleri degiştirildi bunların cevabı verilemeden mesele anlaşılamaz.

Bu başlıkta çözümden bahsediyoruz ve kanın durmasından bahsediyoruz. Şayet kanı durdurmada samimi isek o zaman bunun mantıki sonucu kan akıtan tarafların bunu durduracagıdır. Başkası yapamaz. Ve bu kanın durması da karşılıklı görüşmeler olmadan olmaz. Anlamsızdır, saçmadır.

Önce bunun bir altını çizelim. Demek ki kanı durdurmaktan bahsedebilen en yüksek yetkililer dolaylı ya da dolaysız karşı taraf le görüşme halindeler, hatta bizzat Apo le bile. Yoksa neye güvenerek de kanı durdurmaktan bahsedeceksiniz ki. Bunun haricindeki tüm söylemler ise tribünlere oynamaktır, demagojidir ve oy amaçlıdır.

Burada savaşak PKK dır. Silahı bırakması istenen Pkk dır. Görüşülen ve muhatap alınan taraf da Pkk dır, ya da onun namına Dtp dir, ya da Kürt aydınlarıdır veya ora ile ilişki kurabilecek Türk aydınlarıdır, hatta İş adamlarıdır, Abd elçiligi ya da başka yabancı devlet elçilikleridir. Elbette de Mit tir.

Şimdi tüm bu olgular ortadayken kalkıp da pkk ile görüşülemez demek de neyin nesi. Zaten görüşme var ve açık ya da kapalı gerçekleştiriliyor. Oldukça yol alınmış olmalı ki, devlet ciddi adımlar atmakta. Bir pazarlık zaten yapılmış. Bunun başka yolu da yok.

saygılarımla

boğaziçi 11-08-2009 23:49

Burada savaşak PKK dır. Silahı bırakması istenen Pkk dır. Görüşülen ve muhatap alınan taraf da Pkk dır, ya da onun namına Dtp dir, ya da Kürt aydınlarıdır veya ora ile ilişki kurabilecek Türk aydınlarıdır, hatta İş adamlarıdır, Abd elçiligi ya da başka yabancı devlet elçilikleridir. Elbette de Mit tir.

Şimdi tüm bu olgular ortadayken kalkıp da pkk ile görüşülemez demek de neyin nesi. Zaten görüşme var ve açık ya da kapalı gerçekleştiriliyor. Oldukça yol alınmış olmalı ki, devlet ciddi adımlar atmakta. Bir pazarlık zaten yapılmış. Bunun başka yolu da yok.
-----------------------
simdi ben birseyi merak ediyorum, bu bebek katili kisi kurt halkini nasil temsil edebiliyor?yada kurt halki onu onder nasil gorebiliyor ben onu anlayamiyorum, bu kisi kurtce konusabiliyor mu, yada pkaka nin icindeki teroristlerin hepsi kurt mu?(biliyorum cunku yakalanan teroristlerde sunnetsizler var)buradan da oynanan oyunlari cok guzel algilayabiliyoruz.

dilaver 12-08-2009 00:02

bogazici

sünnetsizlerin konuyla ne alakası var anlamadım. Şimdi de İslam savunmasına mı geçtiniz. Sünnete taraf mısınız yoksa. Bunu mu savunmaya çalışıyorsunuz.

Kürt halkının Apo'yu önder kabul edip etmedigini de onlara sorun. Şunu iddia edebilirm. Bugün Türkiye'de yaşayan çok büyük bir Kürt çogunlugun evinin bir tarafında Apo'nun posteri vardır.

Şim Türkler'i, devleti, orduyu bıraktınız Kürtlerin ne yaptıgı ve ne yapacagı konusunda da mı ahkam keseceksiniz.

Alıntıladıgınız paragrafımdaki öz şudur. Kanı durduracagım diyen bir devlet kanı kimle durdurur. Görüşme olmadan kan durur mu. Yoksa Akp kanı durdurayım diye Allah'a dua edip çözümü ona mı bıraktı.

Apo'nun Kürtçesi, adamın sünneti çözüm başlıgının konusu degil. Bu başlıkta kan akıtmak haricinde bir düşünceniz varsa onları dile getirebilmeniz herkesin yararına olacaktır. Yoksa Kürt karşıtlıgına bir de Ermeni karşıtlıgı ekleyerek ya da Hıristiyan karşıtlıgı ekleyerek bir yere varabilmeniz mümkün degildir.

saygılarımla

boğaziçi 12-08-2009 00:10

konuyu nasil da anlamak istediginiz yonde anlamissiniz. ben ne ermeni ,ne de kurt karsitiyim.gerceklerden yanayim. ermeni teroru bitip de birden pkaka nin ortaya cikmasi gibi sasirtici!bir durum soz konusu degil mi sizce de?birbirine dusurulen iki kardes halk desek? simdi tekrar soruyorum, bebek katili kurt mu ve kurtce biliyor mu?yoksa ermeni teror orgutlerinin bir devami bir pkaka mi var karsimizda. ne de olsa kardes kani akan turkler ve kurtler, kazancli olan ermeni teroru ...

ozgur_ 12-08-2009 00:12

Bence çok gereksiz bir tartışma sürüyor. Çünkü konu başlığından ayrılmış "kürt sorunu var mı yok mu" meselesine dönmüş.

Belki kürt sorunu 1950-1960 li yıllarda yok denebilirdi. Ama günümüzde "Kürt sorunu varmı yokmu tartışması" için artık çok geç.

Bu konularda yorum yapan arkadaşlarlada çok fazla tartışmaycağım.
Çünkü Mevcut basın Diyarbakırda, Vanda, Urfada, Muşta, Hakkaride, vs. onca şiddete ve baskıya rağmen yüzbinlerce, milyonlarca insanın Özgürlük ve demokratikleşme talebini göstermediğinden bu konuda bilgileri olmayabilir.

KızıL 12-08-2009 00:15

milletin sunnetsiz olduğunu kım görmüş yahu gözünüzle gördünüz mü??

apo kürtçe konusabiliyor ama bunu uzun zamandır tercih etmıyor eğitim kampında kürtçe konusmasının ses kaydı var..

siz önderleri olarak görün görmeyin! biji serok apodur!! bu lafıda mı duymadınız?? heryerde atılan bu sloganıda mı bilmıyorsunuz?

yada cesaretiniz varsa o küert illerine gidiniz ve orda apoya küfür ediniz!

bakın önder kım!

sizin haberiniz var mı 2 sene önce dağıtılan apodan haber var ey kürt gençliği adlı bildiride bazı kürt illerinde dağa çağıran bir metin vardı ona yapılan başvuruları pkk nin gençlik kollarına ve dtp ye giden onca gençten haberiniz var mı??

hiç sanmıyorum hiç hemde...

siz istediğiniz kadar savaş olarak görmeyin çok açık bir ordu var binlerce asker binlerce silah, mühimmat hatta farklı birlikleri var.. dünyanın birçok ülkesiinde heran gerilla olacak gençlik kolları var!

ve binlerce sempatiza! o kadar basit gördüğünüz pkk yi sizin çook büyük gördüğünüz şanlı türk ordusu 88 yılından beri bitiremedi ve bitirebilmesi mümkün değil! dünyadaki hangi gerilla hareketlerini savaşarak sistem güçleri bitirebilmiş ki??

nepalden haberiniz varmı??

bu celall i yazımın kusuruna bakmayın gerçekleri bu kadar görmek istememek beni gerçekten sinrlendiriyor...

tek çözüm mutabakattır! konuşulacak anlaşılacak... yok başka yok bu savaş bitmek zorunda artık bu ülkenin iki halkın savaşından, birbirlerinden nefret etmelerinden daha büyük bir sorunu olamaz... ne faşizan yaklaşımlarla nede vatan millet edebiyatıyla bu iş çözülemez, türkçülük yapanlar unutmayın ki aynı şeyi kürtlerde yapmakta..
kürtçülük yapanlar unutmasın aynı şeyi türklerde yapmakta...

birileri bu savaişın bitmesini istemıyor işte tokadı yemesi gerekn onlardır ve bu iki halk kucaklaştığında, onlar tekme yiyecekler... bu yüzden barış için elinizden geleni yapın...

saygılar..

dilaver 12-08-2009 00:17

simdi tekrar soruyorum, bebek katili kurt mu ve kurtce biliyor mu?yoksa ermeni teror orgutlerinin bir devami bir pkaka mi var karsimizda. ne de olsa kardes kani akan turkler ve kurtler, kazancli olan ermeni teroru ...

Çözümü konuşuyoruz bogazici

Konumuz Apo'nun lisanlara hakimiyeti degil. Devlet Kürt açılımından bahsetmiş, biz de bunu tartışıyoruz. Ayrıca konu Kürtçe bilip biilmemek degil ki. Pir Ahmet de Türk, Cemil Bayık da Türk. Daha onlarca isim sayılabilir.

Onun için bildiginiz varsa açılıma ve çözüme gelin. Her başlıkta kin üretiyorsunuz bari burada ya rahat durun ya da uzak durun. Tartışmacılar da kin üretmeden zevk ile fikir alışverişinde bulunsunlar.

saygılarımla

boğaziçi 12-08-2009 00:21

küert illerine gidiniz ve orda apoya küfür ediniz! ve binlerce sempatiza! o kadar basit gördüğünüz pkk yi sizin çook büyük gördüğünüz şanlı türk ordusu 88 yılından beri bitiremedi ve bitirebilmesi mümkün değil! dünyadaki hangi gerilla hareketlerini savaşarak sistem güçleri bitirebilmiş ki??
--------------
kurt illeri diye biryer mi var benim bilmedigim. neden bitememis teror acaba.tek basina bebek katilinin gucu mu yeter buna.ne baslamasina yeter ne de bitirmesine yeter. bebek katili ancak bir kukla olabilir.

boğaziçi 12-08-2009 00:24

Her başlıkta kin üretiyorsunuz bari burada ya rahat durun
------------------------
sizin dusunceniz, ben sizin azarlayacaginiz biri degilim. kisisellestirmeyin lutfen.

evrensel-insan 12-08-2009 00:28

Saygideger bogazici;

Kurtlerle ilgili hak ve ozgurlukleri ortaya koyabilmek ve bunu desteklemek icin; Kurt olmak gerekmez. Insan olan; kendi turunun zaten hak ve ozgurluklerini destekler. Bu farkin, farkina varmaktir. Ustelik; genelde bu farkin farkina varanlarda; maalesef milliyetci degil; antiayrimciligi ve hak ve ozgurlukleri destekleyen zihniyettir. Cunku, farklarin bir arada ve bir butun halinde yasayabilmesi; antiayrimcilik ve farklarin esitligi ile mumkundur.

Saygilarimla;
evrensel-insan

boğaziçi 12-08-2009 00:30

Kurtlerle ilgili hak ve ozgurlukleri ortaya koyabilmek ve bunu desteklemek icin; Kurt olmak gerekmez.
----------------
tabii ki gerekmez, benim anlatmak istedigimi yazimi iyi okursaniz anlayacaksiniz.terorist basindan sozediyorum,saygilar

KızıL 12-08-2009 00:39

bogaziçi bende gerçekten bişey tartışacaksın sandım başlığa yazdım?? ama sen baya uzaksın olanlara.. bi kere kurduğun cümlelere bak sadece bebek katili.. yada sünnetsizler v.s ya bunların konuyla alakası ney?
evet kürt illeri sayam mı?? diyarbekir! hakkari! van! vede dtp nin aldığı her yeri sayabilirsin...

neden bitirilemedi sen açıkla ozaman???

ozgur_ 12-08-2009 00:42

Alıntı:

dilaver´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 213971)
Cemil Bayık da Türk. Daha onlarca isim sayılabilir.

Sayın Dilaver

Cemil bayık Türk değil Kürttür. Duran kalkan, Kemal Pir, Haki Karer Türktür.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 16:27 .