![]() |
İslamda oruç kaç gün
kuranda oruç adı (savm) geçen ayet on üç adettir.
kesin bir rakam yoktur. en güçlü tanım ''eyyamı mağdudattır'' eyyam yevmin çoğuluduryevmde çoğunuzun bildiği gibi gündür bizim kullandığımız yevmiyede bu kelimeden gelmektedir. mağdudatta=Yumurta gibi sayı ile satılıp alınan şeyler.manasındadır. toplarsak eyyamı mağdudat adedi belli gündemektir. şimdi otuz günü savunanlarki çok kişi böyledir. bir tek gün hadislerde otuz gün olarak geçer kuranda cezalarda gün adedi vardır ama muamelatta gün adedi yoktur. burdan bakarsak pagan araplarda oruç vardı ve her ayın başında genellikle üç gün oruç tutarlardı. tam kuranın dediği gibi olasada onlarda abdest alırdı. oruç esasında tanrı güneşe yapılan bir sytgıydı yani yedi yıldız on iki burca saygı .bu pagan adeti müslümanlığada geçmişti. Bilindiği gibi, Kabe bir Güneş tapınağı olarak yapılıp kullanılmıştı. 956 yılında ölen ünlü Islam hadisçisi Mes’udi Mürucu’z Zehep adlı eserinde, 7 yıldız adına yapılan, Dünya’nın en büyük tapınaklarını sayarken, Kabe’nin de adını anar ''El Beyt’ül Haram (Kabe), geçen çağlar boyu hep saygı görmüştür, çünkü o Zühal (Satürn) Evi’dir'' Ne var ki, yine Mes’udi’nin verdiği bilgiye göre, Güneş tapınakları dörtgen olduğuna göre, Kabe de Zühal yıldızı için değil, Güneş için yapılan bir tapınak olsa gerektir. tapınak kabe oruç bu yıldızlara saygı oluyor pagan araplardaki üçgün değişmeden müslümanlığada geçmiş ve eyyamen mağdudat olmuştur hadisler burda http://www.enfal.de/kutub/index.htm ayetlerde burdahttp:http://www.kuranmeali.com/arama.asp dileğne bakar aksini söylemeden. ayrıca skor galiba arapça biliyor cevap yazmadan bunuda açıklar sanırım mağdudat sadece üçten fazlasını açıklamaz kurana görede oruç üç gündür |
ayrıca muhammed ömründe yaklaşık 7/8 ramazan görmüştür çünkü orucun vahiy olarak geldiğini söylediğinde 53-54 yaşındaydı ve kışa gelmişti vahiy!! yazın gelseydi oruç daha farlı olurdu kanatindeyim
|
bu konuyu herkes biliyormuş galiba
|
linkten ayetler çıkmıyor buraya yazayım bari
Nisâ 92 (Medenî 92) Yanlışlıkla olması dışında bir müminin bir mümini öldürmeye hakkı olamaz. Yanlışlıkla bir mümini öldüren kimsenin, mümin bir köle azat etmesi ve ölenin ailesine teslim edilecek bir diyet vermesi gereklidir. Meğer ki ölünün ailesi o diyeti bağışlamış ola. (Bu takdirde diyet vermez). Eğer öldürülen mümin olduğu halde, size düşman olan bir toplumdan ise mümin bir köle azat etmek lazımdır. Eğer kendileriyle aranızda antlaşma bulunan bir toplumdan ise ailesine teslim edilecek bir diyet ve bir mümin köleyi azat etmek gerekir. Bunları bulamayan kimsenin, Allah tarafından tevbesinin kabulü için iki ay peşpeşe oruç tutması lazımdır. Allah her şeyi bilendir, hikmet sahibidir. TEFSİR | ARAPÇA METİN Mâide 89 (Medenî 112) Allah, kasıtsız olarak ağzınızdan çıkıveren yeminlerinizden dolayı sizi sorumlu tutmaz, fakat bilerek yaptığınız yeminlerden dolayı sizi sorumlu tutar. Bunun da keffareti, ailenize yedirdiğiniz yemeğin orta hallisinden on fakire yedirmek, yahut onları giydirmek, yahut da bir köle azat etmektir. Bunları bulamıyan üç gün oruç tutmalıdır. Yemin ettiğiniz takdirde yeminlerinizin keffareti işte budur. Yeminlerinizi koruyun (onlara riayet edin). Allah size ayetlerini açıklıyor; umulur ki şükredersiniz! * TEFSİR | ARAPÇA METİN Mâide 95 (Medenî 112) Ey iman edenler! İhramlı iken avı öldürmeyin. İçinizden kim onu kasten öldürürse öldürdüğü hayvanın dengi (ona) cezadır. (Buna) Kabe'ye varacak bir kurban olmak üzere içinizden adalet sahibi iki kişi hükmeder (öldürülen avın dengini takdir eder). Yahut (avlanmanın cezası), fakirleri doyurmaktan ibaret bir keffarettir, yahut onun dengi oruç tutmaktır. Ta ki (yasak av yapan) işinin cezasını tatmış olsun. Allah geçmişi affetmiştir. Kim bu suçu tekrar işlerse Allah da ondan karşılığını alır. Allah daima galiptir, öç alandır. * TEFSİR | ARAPÇA METİN Tevbe 112 (Medenî 113) (Bu alış verişi yapanlar), tevbe edenler, ibadet edenler, hamdedenler, oruç tutanlar, rüku edenler, secde edenler, iyiliği emredip kötülükten alıkoyanlar ve Allah'ın sınırlarını koruyanlardır. O müminleri müjdele! * TEFSİR | ARAPÇA METİN Meryem 26 (Mekkî 44) "Ye, iç. Gözün aydın olsun! Eğer insanlardan birini görürsen de ki: Ben, çok merhametli olan Allah'a oruç adadım; artık bugün hiçbir insanla konuşmayacağım." * TEFSİR | ARAPÇA METİN Ahzâb 35 (Medenî 90) Müslüman erkekler ve müslüman kadınlar, mümin erkekler ve mümin kadınlar, taata devam eden erkekler ve taata devam eden kadınlar, doğru erkekler ve doğru kadınlar, sabreden erkekler ve sabreden kadınlar, mütevazi erkekler ve mütevazi kadınlar, sadaka veren erkekler ve sadaka veren kadınlar, oruç tutan erkekler ve oruç tutan kadınlar, ırzlarını koruyan erkekler ve (ırzlarını) koruyan kadınlar, Allah'ı çok zikreden erkekler ve zikreden kadınlar var ya; işte Allah, bunlar için bir mağfiret ve büyük bir mükafat hazırlamıştır. TEFSİR | ARAPÇA METİN Mücâdele 4 (Medenî 105) (Buna imkan) bulamayan kimse, hanımıyla temas etmeden önce ardarda iki ay oruç tutar. Buna da gücü yetmeyen, altmış fakiri doyurur. Bu (hafifletme), Allah'a ve Resulüne inanmanızdan dolayıdır. Bunlar Allah'ın hükümleridir. Kafirler için acı bir azap vardır. TEFSİR | ARAPÇA METİN Tahrîm 5 (Medenî 107) Eğer o sizi boşarsa Rabbi ona, sizden daha iyi kendini Allah a veren, inanan, sebatla itaat eden, tevbe eden, ibadef eden, oruç tutan, dul ve bakire eşler verebilir. TEFSİR | ARAPÇA METİN Bakara 183 (Medenî 87) Ey iman edenler! Oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz. TEFSİR | ARAPÇA METİN Bakara 184 (Medenî 87) Sayılı günlerde olmak üzere (oruç size farz kılındı). Sizden her kim hasta yahut yolcu olursa (tutamadığı günler kadar) diğer günlerde kaza eder. (İhtiyarlık veya şifa umudu kalmamış hastalık gibi devamlı mazereti olup da) oruç tutmaya güçleri yetmeyenlere bir fakir doyumu kadar fidye gerekir. Bununla beraber kim gönüllü olarak hayır yaparsa, bu kendisi için daha iyidir. Eğer bilirseniz (güçlüğüne rağmen) oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır. TEFSİR | ARAPÇA METİN Bakara 185 (Medenî 87) Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah'ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir. * TEFSİR | ARAPÇA METİN Bakara 187 (Medenî 87) Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helal kılındı. Onlar sizin için birer elbise, siz de onlar için birer elbisesiniz. Allah sizin kendinize kötülük ettiğinizi bildi ve tevbenizi kabul edip sizi bağışladı. Artık (ramazan gecelerinde) onlara yaklaşın ve Allah'ın sizin için takdir ettiklerini isteyin. Sabahın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yeyin, için, sonra akşama kadar orucu tamamlayın. Mescitlerde ibadete çekilmiş olduğunuz zamanlarda kadınlarla birleşmeyin. Bunlar Allah'ın koyduğu sınırlardır. Sakın bu sınırlara yaklaşmayın. İşte böylece Allah ayetlerini insanlara açıklar. Umulur ki korunurlar. * TEFSİR | ARAPÇA METİN Bakara 196 (Medenî 87) Haccı ve umreyi Allah için tam yapın. Eğer (bunlardan) alıkonursanız kolayınıza gelen kurbanı gönderin. Kurban, yerine varıncaya kadar başlarınızı tıraş etmeyin. Sizden her kim hasta olursa yahut başından bir rahatsızlığı varsa, oruç veya sadaka veya kurban olmak üzere fidye gerekir. (Hac yolculuğu için) emin olduğunuz vakit kim hac günlerine kadar umre ile faydalanmak isterse, kolayına gelen bir kurban kesmek gerekir. Kurban kesmeyen kimse hac günlerinde üç, memleketine döndüğü zaman yedi olmak üzere oruç tutar ki, hepsi tam on gündür. Bu söylenenler, ailesi Mescid-i Haram civarında oturmayanlar içindir. Allah'tan korkun. Biliniz ki Allah'ın vereceği ceza ağırdır. |
30 gün fasafiso...
Oruç Ay'a göre tutulur, kimi zaman Ramazan Ayı 30 gün çeker kimi zaman 29 gün.. 31 gün kesinlikle çekmez.. |
Özgür beyin, Meryem 26'daki oruç "konuşmama orucu", bunun için kullanılan arapça kelime yememe içmeme orucunda kullanılanla aynı mı?
Kur'an'da oruç dediğinde yememe içme dışında farklı bir oruç şekli anlaşılma imkanı var mı? |
Alıntı:
Meryem/26 hakkında Diyanet İşleri'nin açıklaması şöyle: Alıntı:
saygılarımla |
sevgili barudi yıkılmayan cami resmini gördüm(imzanda) şuna cevap vermen mümkünmü?
eğer allah evlerini (cami kilise) koruyorsa minarelere veya çan kulelerine neden paratoner takıyorlar? hiçdüşündünmü? allahın defterinde kayıt yokmu |
Hiroşima Endüstri Teşvik Evi, 1915 de yapılmış olup, atom bombasının "hypocenter" ına en yakın ve ayakta kalan tek binadır. Şu an bariş anıtı olarak halen de aynı şekilde (tadilat görmeksizin) ayaktadır. Yani demekki var bişeyler bu binada da. Hadi tapalım ona.
http://www.cc.matsuyama-u.ac.jp/~tam...5-hirosima.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedi...ld_and_New.jpg |
o degil de ulkemizde-tum dünya bir yana-turkiye' de
olum orucu nedeniyle kac kisi hayatini kaybetmis kac kisi onarilmaz hasarlar almistir..? utopik utopik oldugu kadar da sacma sapan bir cennet icin degil reel dunyadaki ezilen somurulen halklarin insanca yasamasi adina hayatini ortaya koyarak... marketlerde alisveris merkezlerinde sarkuterilerde vb.. sepetini, torbasini doldururken belli bir iftar saatine salyalar akitarak odaklanip kisisel cennet beklentisi bencilliginde uygulanan bu komik etkinlik orucsa olum orucu nedir??? ne degildir?? |
Ölüm orucu siyasi bir tepkinin yansımasıdır.Siyasi oalrak bir insan kendini(dediğiniz gibi gereksiz yere)ölüme terkedip bırakabiliyor.Fakat ölüm orucu ve inançsal bağlamda bir oruç birbiri ile karıştırılmamalı.İnançsal olara insanlar bir nevi nefs terbiyesi için oruç tutmaktadır fakat ölüm orucu diye tabir edilen sesini duyuramayan ve kararından vazgeçmeyen bir düşüncenin gerçekleşmemesine bir tepki olarak,kendini feda etme pahasına bunu sürdüren kişinin eylemidir.
Saygılarımla... |
[QUOTE=nogada;247756]Ölüm orucu siyasi bir tepkinin yansımasıdır.Siyasi oalrak bir insan kendini(dediğiniz gibi gereksiz yere)ölüme terkedip bırakabiliyor.Fakat ölüm orucu ve inançsal bağlamda bir oruç birbiri ile karıştırılmamalı.İnançsal olara insanlar bir nevi nefs terbiyesi için oruç tutmaktadır fakat ölüm orucu diye tabir edilen sesini duyuramayan ve kararından vazgeçmeyen bir düşüncenin gerçekleşmemesine bir tepki olarak,kendini feda etme pahasına bunu sürdüren kişinin eylemidir.
dedigimiz gibi mi?? yazdiklarimiz tarafinizdan algilanirken epey düsünsel modifiyeye ugruyor anlasilan sn nogada arkadas. tavsiye 1:bir zahmet, tekrar okuyunuz tavsiye 2: inancsal baglamın icini dinle doldurmak subje bir bakis acisidir ki bununla cumle kalabaligina ve polemige cok sahane gidilebilir. iyi yolculuklar :closed_2: |
Sayın matilda...
Konu karşısında anlam arayışı olan arkadaşlar olabilir.Bu yüzden iki orucunda ne anlama geldiğini ve aslında kibar bir dillede yazılarınızın bu forum başlığı ile ilgili olmadığını yansıtmaya çalıştım.Fakat görüyorumki bunu kavrayacak nitelikte değilsiniz. Yani düşünsel yada inançsal bağlamda insanların kendi hür iradelerine siz karışamassınız.Size göre mantıksız olabilir.Bunun yanında insan haklarını savunmak için ölüm oruçlarına gerekte yoktur ve bunu birşeymi gibi göstermek te,zayıflıktır yada saçmalık. |
sevgili nogada snce 30 gün oruç islamda daha doğrusu kuranda varmıdır?
başlığın ana teması bunu sorgulamk içindir. ölüm oruçları ihtiyaridir seninde belirttiğin gibi dinle imanla alakalı değildir, kurana göre oruç üç gündür 27 gün ise farkında olmadan nafile olarak tutulmaktadır |
Alıntı:
Burda anlamların,kavramların farklı şekillerde anlaşılabilineceği ve konuyla alakasız olması nedeniyle müdahele ettim.Sayın matillda gibide sert çıkışmaktan hoşmanmadığım için,sade bir dille yanıtladım.Yoksa ölüm orucunu insanların özgürleşmesi için canlarını veren insanlar oalrak gören bir insana daha farklı yazıalrda yazabilirdim. Not:Ölüm oruçlarında hayatını kaybeden,zavallı ve kandırılmış gençlerede saygı duyuyorum,fakat bu onların bu yanlış hareketlerini onayladığım anlamınada gelmemektedir... |
cevaplardan anladığım şu müslüman arkadaşlarda orucun 30 gün olmadığını kabullenmişler
|
Alıntı:
valla bence oruç 3 gün bizim hanımın 4 gün tuttuğunu hiç görmedim :) barudi abim adana depremindede bizim mahalede yıkılan 2 yer oldu biri caminin minaresi diğeri de minarenin üzerine düştüğü cami hocasının lojmanı:hail::hail: |
Alllah'in ismiyle,
Hani derler ya, bilmiyorsaniz bari susun da... Islam'in belki de en onemli ibadetini bile bilip bilmeden yargilamaya kalkiyorsunuz... Yazilari okurken bir yandan uzuldum dogrusu. Amam bir yandan da sevindim. Cunku, bilmediginiz icin belki de karsi cikiyorsunuz, belki dogruyu ogrenince inanirsiniz siz de, dusuncesi geldi birden icime... Allah-u Ealem... Oruc ibadeti Farz yani Kur'an'da gecip tutulmasi gerekli olan Oruc; Sunnet yani O Guzel insan Peygamberimiz onderimiz Hz. Muhammed(SAlat ve selam O guzele olsun)'in tuttugu tutulup tutulmamasinda sakinca olmayan, tutulunca sevap olan oruc;Vacip Oruc gibi kisimlara ayrilir. Simdi cok uykum var Ayrintilari sonra yazacagim ama biraz aciklama yapayim... Farz Oruc; Kur'an'da Bakara Suresi 182-183-184-185 de acikca belirtilmistir. Sayili gunlerin 1 ay oldugu belirtilmistir. Ama bu ay Hicri ay yani Ay Takvimi baz alindigindan bazan 29 bazan 30 ceker. Bunu belirlemek icin de Ay'a bakilir... Yani gercekten DUSUNMEDEN INANMAYANLAR OLDUGUNUZ ICIN UZULUYORUM SIZE... Eger bilmiyorsaniz SUSUN DA ... SAYGIYLA |
Yani gercekten DUSUNMEDEN INANMAYANLAR OLDUGUNUZ ICIN UZULUYORUM SIZE...
Eger bilmiyorsaniz SUSUN DA MALEZYALI sevgili malezyalı kuranda orucun 30 gün olduğunu ispatla malezyadan 100 adet çift hörgüçlü deve (eğer varsa) getirip kurban edeceğim., derililerini tarikatlara gerilerinide meraklılara dağıtacağım.sanada bir şeyler kalır ispat ettiğinde. ayrıca dediğin ayetleri alışım foruma ben 30 günü göremedimde senmi gördün anlamadım. belki senin ferasetin benden fazladır görmüşsündür.allahül alem |
Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah'ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir. Bakara( 2) 185
islamda oruç bir ay değil mi?işte ayet bırakın ya adamlar 1 ay aç kalsınlar boşyere |
ramazan ayını idrak eden tutsun diyor gün yok.
ay ve idrak var ayın tamamını tutun diyen yok. bu hadisle desteklenmiş tefsirdir |
ozgur beyin soyle soylemis: ramazan ayını idrak eden tutsun diyor gün yok.
ay ve idrak var ayın tamamını tutun diyen yok. bu hadisle desteklenmiş tefsirdir Allah'in adiyla, Beynini fazla ozgur birakmissin arkadas ki, DUSUNMEK bile istemiyor sanirim.:biggrin1: Ayetlere baktigimizda aslinda 1 ay oruc tutulmasi gerektigi acik. Ancak, hadisle desteklenmis tefsir demissiniz ama maalesef hadisler de cok net... Peygamberimiz'in(salat ve selam O'na olsun): ''Hilali gordugunuzde Oruca baslayin ve Hilali gordugunuzde Bayram yapin'' hadisi sahihtir. Bundan ne anlarsin sen. Bu bir ay demektir... bilmem anlatabildim mi??? |
Peygamberimiz'in(salat ve selam O'na olsun): ''Hilali gordugunuzde Oruca baslayin ve Hilali gordugunuzde Bayram yapin'' hadisi sahihtir. Bundan ne anlarsin sen. Bu bir ay demektir...
bilmem anlatabildim mi??? MALEZYALI anlattın malezyalı bende öyle söylememişyim. kuranda yok otuz gün anlatmak istediğim bu bu iş namaz dahil örfi nakille ulaşmıştır bize hadis daha azdır bu etkide |
Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır.
ramazan ayı islamda niçin önemli kuranın indirildiği ay olduğu için müslümanlar ramazan ayında niçin oruç tutarlar? Kurana göre kuranın indirildiği ay olduğu için imdi ramazan ayı yaz kış dolaştığına göre gerçekte hangi dönemde kuran indirilmiş (yaz mı kış mı) bu dönem tespit edilmeli oruç o döeme sabitlenmelidir. sabitlenene kadar da oruç tutmayabilirsiniz NOT: sabitlenmesi önemli çünkü önemi ve değeri kuranın indirildiği ay olması |
Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır.HİGHONE
ay dediğin hiçbir soyutu olmayan insanların beyinlerinde anladığı bir fenomendir. böyle soyut bir kavram neyi nasıl gönderir ayrıca açık denilen delil nedir |
Sayin ozgur beyin,
Ramazan ayi dediginde 1 ay oldugunu anlaman gerekmez mi? Yani ne bileyim. Daha once de soyledim. Hadislerle acikladim 1 ay yok demistin ben de hadislerde var dedim ve hadisi yazdim... Namaza gectin simdi de... Daldan dala atlama derim ben oyle cabuk cabuk... Dusunmen dilegiyle saygilar |
Alıntı:
Ben otuz yıldır Norveç'te yaşayan bir Müslümanım.Bizim buralarda altı ay gece, altı ay gündüz oluyor. Namaz kılacağız şaşırıyoruz, oruca niyetlenmeye korkuyoruz, çünkü güneş bir doğuyor,altı ay batmıyor.Ya da bir batıyor, altı ay doğmuyor.Ne yapacağımızı şaşırdık.Aman bize bir ulema fetvası... |
Alıntı:
şimdi otuz günü savunanlarki çok kişi böyledir. bir tek gün hadislerde otuz gün olarak geçer kuranda cezalarda gün adedi vardır ama muamelatta gün adedi yoktur. burdan bakarsak pagan araplarda oruç vardı ve her ayın başında genellikle üç gün oruç tutarlardı. tam kuranın dediği gibi olasada onlarda abdest alırdı. bu daldan dala atlamayı anlamadım önümüzde çaymı var senin savunduğunu ben yazının başında açıklamışım sense sadece şarlı refleksle savunma yapmışsın. sizin için esas sıkıntı size anlatılan islamın hiçte öyleolmadığını buralarda öğrenip şaşırmanızdır. |
bu konuda prof bayındırda hadisten başka örnek verememiş ne yazıkki
http://www.fetva.net/yazili-fetvalar...li-var-mi.html |
Alıntı:
Sevgili ozgur_beyin, Baslikta verdiginiz kaynak kütübü sitte de, hadislerde anlasildigi gibi bayagi karmakarisik bir serüven sonucu, oruc pagan'lardan islam'a gectigini gösteriyor. Zaten hadislerde anlatilanlar'la herkesin kafasina göre oruc tuttugunu ve hatta bunu muhammed'in yapmasi da?? Ortada cok garip bir durum var? Su hadisle 30 gün oruc'u hükümlü kilan rivayete bakalim 3098 - Küreyb (rahimehullah) anlatıyor: "Ben Şam'da iken ramazan hilali beklenmişti. Hilali bir cum'a günü ben de gördüm. Sonra ayın sonunda Medine'ye geldim. lbnu Abbâs (radıyallahu anhümâ): "Hilali ne zaman görmüştünüz?'' diye sordu. Ben "Cum'a günü!'' dedim. İbnu Abbâs tekrar: "Sen de hilali gördün mü?'' dedi. Ben: "Evet, hem ben, hem de halk gördü ve herkes oruç tuttu. Hz. Muâviye (radıyallahu anh) de oruç tuttu!'' dedim. İbnu Abbâs (radıyallahu anhümâ): "Ama biz hilâli cumartesi gecesi gördük. Öyleyse otuza tamamlayıncaya veya hilali görünceye kadar tutmalıyız!'' dedi. Ben: "Hz. Muâviye'nin görmesiyle ve onun orucuyla iktifa etmiyor musun?'' dedim. Cevaben: "Hayır! Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) bize böyle emretti'' dedi.'' Müslim, Sıyâm 28, (1087); Ebu Dâvud, Savm 9, (2332); Tirmizi, Savm 9, (693); Nesâi, Savm 7, (4, 131). 3101 - Müslim ve Nesai'de gelen bir rivayette: "Biz ümmi bir milletiz, ne yazı ne de hesap biliriz. Ay, şöyle şöyledir" dedi. Yani bir defasında yirmidokuz, bir defasında otuz gösterdi" denmiştir." Garip olan sudur; Yıl ölcüsü, bugün icin 12 aydır, buna bir yıl deriz. Ama Ay takvimi ile farklı bir yıl buluruz Hicri takvimde de, 12 ay vardır, aylar 29 veya 30'ar gün cekerler ama Ay günlerine göre, bir ay 29.53 gündür ve 12 ayın toplami bu hesapla 354.36 gün olarak ortaya cikar. Günes'in cevresinde dönüş süremiz 365 gündür fakat yukarıdaki Ay hesabına göre, bu süre 11 gün daha kısadır yani yılda bir 11 gün kaybediyoruz ,bu süreyi sürdürürsek sonucta 3 yilda 33 gün eksilecektir. Ve muhammd ileriki yil hilal’i belirlemesi icin imkansizdi ve o yüzden hadislerde hilali gördününüzmü? diye gecer. Iste muhammed’in sorunu da buydu, kuran’da ramazan ayi denilmis ama 30 gün kesinlikle belirtilmemis? Bu nedenden dolayi da muhammed bunu kuran’ina koyamamistir. Ama ne yazik’ki Allah’i da bu konuda kendisine yardimci olamamistir? O ki hadislerle hükmü olan ramazan orucunu, müslümanlar yerine getiriyorlar Yahudilerin asure orucu, receb orucu, saban orucu, sevval'den alti gün, zilhicce'den on gün, bunlari neden tutmuyorlar? Görüldügü gibi tam bir kaos? Bir de muhammed medine'ye gelince yahudi'lerin asura olan orucu'nu tutuyor? herhalde buda bir taktik olsa gerek diye düsünüyorum, cünkü muhammed medineye ilk geldiginde zayifti, ve daha sonralari sizinde bildiginiz gibi, güclenerek yahudi kabile'lerini kilictan gecirmistir. Saygilar |
Alıntı:
|
RAMAZAN kutsal ay mi ? Haram ay mi?Yoksa Haram demek Kutsal demek mi?
Eger oyle demekse kimse bundan sonra Rakiya HARAM demesin,carpilirlar . |
Alıntı:
|
Alıntı:
O zaman su muslumanlari hemen uyaralim,her sene binlerce dolar harcayip ,o sicakta olmeyi goze alarak Mescid-i Haram'a gidiyorlar.:wave: |
mübarek!! ramazan geldi güncellemek lazım diye düşündüm
|
Ramazan ayını müslüman iken de seviyordum hala da seviyorum. Benim için ramazan; küçükken iftar davetlerine katılıp aile dostlarımız olsun akrabalarımız olsun, birlikte yemek yemek sohbet etmek demekti.
Geçen yaz tutulan oruç olsun bu yıl tutulmaya başlanan oruç olsun geceleri hayat oldukça canlı oluyor ve insanların hallerinde bir değişiklik gözlemliyorum. Daha gevşek, daha huzurlu gibi. Belki de bütün gün aç susuz durup sonunda istediklerine ulaşmak ve Allah'ın emrini yerine getirmekten dolayı bir rehavettir. |
Peki 30 gun gelenegi nereden geliyor?
|
Alıntı:
sevgili neva ,sorun islam kaynaklarındaki yetersizlikten geliyor. burdaki herkes biliyor sanırım kurandaki ayetlerin muhkem ve müteşabih diye ikiye ayrıldığını. bu muhkem ayetler yapılması gereken (müminlerce)hükümleri içerir. bunlarda tafsilat yoktur.kurban kes der . nasıl kesileceği yoktur. namazkıl der nasıl kılınacağını söylemez oruçta bunlardan tafsilat yok. bu yüzden bunların açıklanması hadislerle oluyor. işte zurnanın zırt dediği yer burası. bu ibadetlerde muhammmede atfedilen rivayetlerl oluyor. bu hadisçilerde islam dinini povlusları oluyor islamı bunlar yeniden kurdular. ayrıce bu kaynak yetersizliği mezheplerin ve tarikatların doğmasına yol açtı |
Alıntı:
Evet, gorunuse gore bir nevi oyle oluyorlar sevgili ozgur_beyin. |
hep anlatılan ve öne çıkarılan ''islamdaki temizlik) aslında hiç hijyenik değil.
sadece suya tirit bir temizlik var sünni islamdaki abdest ve gusulde sabun kullanma emri veya iması yoktur çünkü muhammedin devrinde sabun pek yaygın bir madde değildi. ama muhammed seyahatlerinde şunu biliyordu ki elcezirede ve mezoptamyadaki kadim inançlarda mutlaka ibadet öncesi bir temizlik vardı. hatta mecusiler bile yanan kutsal ateşin başında , ateşin sönmemesi için nöbet tutan rahipler bile temizlenmeli ve temiz olmalıydı . çünkü eğer temiz olmazlarsa kutsal ateşi nefesleriyle kirletebilirlerdi. yani uzun lafın kısası sümerlerden beri yerleşen dini vecibeler ibrahimi vasıflandırılan dinlerde yaşamaya devam etti. bu gün sih mabetlerinde bile onların peygamberi sayılan din kurucusununki( sih bir budist mezheptir) resminin önünde secde edilmektedir. hikaye nerde olsa benzer özellikler taşıyor bir anekdotdaha ekleyeyim konu yla direkt alakası olmasada. antepteki zeugma müzesinin girişinde bir taş kitabe var antiokos'tan kalma özetle yazıyorki -kim bu yaptıklarıma (dinsel anıtları kastediyor) zarar verirse yüm tanrıların lanetine uğrasın. |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 06:08 . |