![]() |
Peki ya biz Tanri olursak?
Selamlar herkese,
Aslinda isin temeli olan yaratma hikayesinden ve ne gibi ihtiyaclar yuzunden Tanri bizi yaratmistirdan yola cikarak..Bilimin su siralar israrla uzerinde calistigi ve ilerleyen yillarda japon dostlarimizin yemeden icmeden calismalari dogrultusunda:grouphug: dusunebilen bilgisayarlar, supurgeler cop kovalari yardimcilar v.s yaratabilecek duzeye gelecegiz.. Bu yeni bizden trilyonlarca kez fazla dusunme hesap yapabilme yetenegine sahip olacak arkadaslar icin.. Ilk temel sorun su olacak sanirim...Hani varsayalim ilk arkadas geldi ve su sorulari ozgur beyniyle sorgulamaya basladi.. 1-Beni kim yaratti? 2-Dogumumu ben mi sectim? 3-Oldukten sonra ne olacagim? 4-Ozgur muyum? 5-Neden insanogluna hizmet edeyim? 6-Benden bu kadar dusuk zekadaki bir varligin beni yaratmasi mumkun mu? 7-Ben onlari yaratabilir miyim? 8-Amacim ne? Ne gibi cevaplar verecegiz..Herkesin fikrini almak isterim.. Bu konuyu acarken de aslinda semavi dinlerin yani bir nevi kullanma kilavuzlarimizin ateist arkadaslarca bizler bunlari yemeyecek kadar zeki ve ozguruz dusuncesi uzerinden temel almak istedim.. Gercekten dusunebilen bir robota bu ozgurlugu verdigimizde bizi -sizlerin su an yaptigi gibi- reddebilir mi? Reddeder ve misal elektrikli dusunebilen supurgemiz yerleri supurmeyi birakirsa ona saygi mi duyacagiz yoksa bir ceza verecek miyiz? Motivasyonu ne olacak bu cihazlarin..Zira motivasyon olmadan da iyi insan olunabilecegine dair bircok soylem gordum-okudum...Bir diger taraftan motivasyon olmadan da kotu insan olunabilecegini de gordum-okudum..Motivasyondan kastim kullanma kilavuzlari diger bir degisle dinlerdir.. Ayrica musluman arkadaslarinda bu konu uzerindeki kucuk tanricilik oyunumuzun islam anlaminda nasil yorumlanmasi gerektigini de ogrenmek isterim..Musluman bir robot olur mu ilerde? Ya da ateist? Nasil olur? Objektif olarak bunun nasil olabilecegini hayal edebilen ve bunlara cevap verebilecek arkadaslarla bu konuyu tartismaya acmak istedim... Baslikta dedigim gibi peki ya biz Tanri olursak? Sevgiler.. |
:) Genclik hadi yav..Hergun diyorsunuz 10 tane kilavuz gondermemeliydi Tanri en azindan benden zeki olmali..Eksiksiz yollamali falan..Al iste beynimizin yuzde 5 ini kullanarak bizi kat kat asacak robotlar yapabilecegiz? Ne diyecegiz bu yarattigimiz zeki kardeslerimize?
Biz seni ancak demirden yarattik..Oku insanin adiyla oku gibi bir kitap vermeyecek miyiz? Bu cocuklar senin benim zekami sorgulamayacaklar mi? Sizin sordugunuz sorulari sormayacaklar mi? Ne ihtiyacimiz varda yaratiyoruz? Hem dusunebilen yapacagiz istedigimizde de cope mi atacagiz..Yoksa bataryalarinin omru kadar kaderlerimi olacak.. Ne diyecegiz ayette? Gunde 5 defa 4 er dakikadan gunesin altinda durmazsan cok gunah demeyecek miyiz? Zira bataryanin doluma ihtiyaci olmayacak mi? Dusunebilen bir arkadasa calisma iyi robot olma motivasyonunu nasil verecegiz? Neden bize bizim icin calisma-ibadet etme- geregi duysunlar? Icinizdeki cocuga ne oldu yav :) Geyik konu gibi gozukse de aslinda semavi dinleri anlama babinda cok onemli bir konu bence.. |
bruce willis'in son filmi suretler gösterime girdi. bir izle istersen senin ütopyanla biraz ilintili
|
Saygideger caydanlik;
1-Beni kim yaratti? Beni kimseyaratmadi; degistim-donustum-baskalastim-olustum. 2-Dogumumu ben mi sectim? Hayir. 3-Oldukten sonra ne olacagim? Benim yasamim; olumumu yasayamayacagi icin, bu beni pek ilgilendirmiyor. Benim olum; o an yasayanlarin sorunu. Ayrica; bilinen bir gercekte; tekrar bir degisim-donusum-baskalasim ve olusumdur. 4-Ozgur muyum? Ozgurlukten ne anlandigina bagli. Her turlu ozgurluk, baskasinin hakki ile sinirlidir. Hak benim dusuncem; ozgurlukte dusunceyi ifade etmek ve yasam ve iliskilerimde uygulamaktir. Tek sart; baska bir kisinin de hak ve ozgurlugunu tanimak ve kimsenin, kimsenin hak ve ozgurluk alanina girmemesidir. Ama; ben serbest dusunurum. Yani dogal dusuncenin bana dogumdan beri verilen ayrimlarindan arinmak icin dusunurum. Arindikca da; diyalektik monizm tartismasindan kurtulur, epistemolojik gerceklik temelinde olaylari verileri, tabulari icinde yer almadan degerlendiririm. 5-Neden insanogluna hizmet edeyim? Konu hizmet degil; insanoglunun en kucuk bir birimi olarak; turun ile birlikte ve beraber yasam ve iliski surmektir. Bunun nasil olacagini da, 4. soru da acikladim. 6-Benden bu kadar dusuk zekadaki bir varligin beni yaratmasi mumkun mu? Yaraticilik konusu benim kulvarim degildir. Ben konuya insansal/evrensel/kavramsal yanasirim. 7-Ben onlari yaratabilir miyim? Insanoglu zaten kavrami ve soyutu kendi disinda olanlarla iliskiye gecmek icin yaratmistir. Ama; dogal dusunce bunu sahiplige ve ayrimciliga ve de guc temelli otoriteye tasimistir 8-Amacim ne? Amacim; yasamak ve yasatmaktir. Saygilarimla; evrensel-insan |
Baslikta dedigim gibi peki ya biz Tanri olursak?
Tanrı korusun:lol: Tanrının var olması, beni ne amaçla yaratmayı seçtiği iddiası benim sorunum değil, yaratmadığında kendisinden hesap mı soracaktım hiçlikten seslenerek. Ben mi dedim beni yarat sonra da vay efendim neymiş bana tapın alah alah ya!! oldu! görürsem kendilerini! yaratma ve beklentilerine ait iddialar hakkında bir fikir sahibi olabilirim ancak!! Korunma ve koruma güdüsü zaten insanoğlunun yaratma ihtiyacını açıklamaya yetiyordur. Başlangıçta doğa karşısındaki çaresizliğin adıdır yaratıcılık. Ha ben kitaplarda yazılı olan tek yaratıcı, tanrı olmuş olsaydım! ona buna emirler yağdırmak yerine yarattığımı aç açık bırakıp öte dünya ile kandırmak yerine yaratıcılığım bir işe yarasın bari diye çabalardım. Hava olaylarına müdahale eder iklimler karşısında karda titreyen, güneşte kavrulanlar için ılıman iklimler yaratırdım. dünyanın bir yerine uçsuz bucaksız çöl,kuraklık, kaya parçası serpiştirmek! başka bir yerine çağıldayan ırmaklar ormanlar, çayırlıklarda otlayan bizonlar yerine insanın nefes aldığı her alanda ihtiyaç duyacağı suyu, besini bulacak alanlar yaratırdım! tek kitap gönderip hayatlarında aynı kelimelerden oluşan binlerce tekrar yapmalarını beklemek yerine madem yarattığım sürekli değişim geçirmek zorunda ona değişimini gerçekleştirecek yaşam ile ilgili yeni sayfalar, yeni haberleşme imkanları sunardım. aracılar kullanmaz kullarına bir tık kadar yakın olacak sistemler yaratırdım manem bana muhtaç yaratmışım ne olacak tabi ki öyle muhtaç muhtaç oturacak değil arayış işine girişecek ve gidecek kendine başka yaratıcılar edinecektir! bak bak!yaratacağım sonra da oltayı atıp bekleyeceğim ilk kim inanacak bana diye. Ben bile kendime inanmazdım tanrı olsaydım:) bu adı geçen yaratıcıların inanma sorunları var mıdır? kendilerine inanıyorlar mı ki insanlardan kendilerine iman etmelerini bekliyorlar:decision: |
1-Beni kim yaratti?
2-Dogumumu ben mi sectim? 3-Oldukten sonra ne olacagim? 4-Ozgur muyum? 5-Neden insanogluna hizmet edeyim? 6-Benden bu kadar dusuk zekadaki bir varligin beni yaratmasi mumkun mu? 7-Ben onlari yaratabilir miyim? 8-Amacim ne? c1.seni ALLAH yaratti.. c2.dogumunu sen secmedin.bu konu daha belli degil.. c3.oldukten sonra ahiret hayati baslar obur dunya denilen bundan sonraki dunyada tekrar dirilirsin. c4.inanip inanmamakta ozgursun ama inanman tavsiye ediliyor. c5.insana degil ALLAH a hizmet etmen isteniyor.hizmetine karsi cennet vaad ediliyor. c6.seni yaratanin senden dusuk zekada olmasi imkansiz.seni yaratan senden ve herseyden daha bilgili ve herseyi yapmaya gucu yeter. c7.sen onlari yaratamassin.sen aslinda hic bir sey yaratamassin. c8.yaratilis amacin kulluk.hic degilsin.gucunun yettigince ALLAH a kulluk yaparak cenneti umabilirsin.. |
Saygideger caydanlik;
Baslikta dedigim gibi peki ya biz Tanri olursak?-caydanlik- Tanri; biz insanoglunun duyumuyla; kendini inandirarak yarattigi soyut bir kavramdir. Herkes; kendi, bu kavramla kuracagi bag ve iliski temelinde, bu kavrami ifade edebilir. Bu kavrami ifade etmek olumlu veya olumsuz; bir bag ve iliski kurmak ihtiyacidir. Benim boyle bir ihtiyacim yok. Cunku ben, konuya tanrisal yanasmiyorum ve bu konuda serbest dusunurum. Saygilarimla; evrensel-insan |
Hergün 1 soruya cevap versem olur mu :) Örneğin ilkine şu cevabı verirdim:
1. Düşünen insan, ne derdi; Beni, şu an hala bu soruları sormana sebep olan, rûhuma kendisini arama istidâdını koyan "Yüce Bir Zat" Yarattı. Öyle bir Zât ki, (hem vücut azalarım hem de karmakarışık, her gün hâletten hâlete giren rûhumda) benim tüm inceliklerimi, dalgalanmalarımı, zayıflıklarımı bilen, bana kusursuz bir akıl, duyular ve beni yarattığı diğer hayvanlarla bitkilerden ayıran (bu aklın yanında) irâde ve dileme gücü verdi. Öyle bir akıl ve irâde ki, tercihi bende; meleklerden de yüce bir mertebeye (âlâ-yı illiyîn'e) çıkabileceğim ya da içimdeki bu özgür irâdenin "cadı kazanı" olan nefsimin / doğal benliğimin istek ve arzularına yenik düşerek hayvanlardan da aşağı bir mertebeye (esfel-i sâfilîn'e) düşebileceğim (yaratılma amacıma karşılık benim tercihlerimin özeti olan) iki kapıdan birini seçmemde beni ÖZGÜR bıraktı. Robot, ne derdi; acaba diyebilir miydi? Onun için gerçek nedir diye bir arayış olur muydu? Böyle bir arayışının olması için KİŞİLİĞİ, ŞAHSİYETİ, BİR RUHU olması gerekmez miydi? Bugünkü prolog teknolojisi, ona ÖZLEM, NEFRET, İYİLİK ve KÖTÜLÜK, SEVME, MADDEYİ ve UZAYI ALGILAMA, KOKULARI ve BU KOKULARIN -OLMAYAN RUHUNDAKİ- ZEVKİNİ SORGULAMA gibi hasletlere sahip olabilir miydi? O, birgün; "Allah'ım. Sana karşı suç işledim. Nefsime zulmedenlerden oldum. Bu kainatta senin bir eşin benzerin yoktur. Senin Rahmetin, bağışlaman, bizlere olan merhamet ve ülfetin sonsuzdur. Ben günahkâr kulunu da bağışla; tövbe ediyorum." diye gözyaşı dökebilir, işlediği bir hata yüzünden pişman olabilir miydi? İrâde neydi onun için? RANDOMİZE teknolojiyle bir tercihin; kısıtlı bir sebebe bağlandığı; örneğin 0 ile 65534 arasındaki bir değerle çarpımından çıkan RASTGELE sonuçlar olabileceğini ama bu rastgele sonuçların da bir TERCİH DEĞİL, sadece KEYFİYETÇİ BİR RASTGELELİK olduğu mu? Ben, bulunduğum noktadan itibaren bir adım atacağım. Bütün tek bir hareket için benim iradem ne? Bendeki RANDOMİZE teknolojinin 65535 seçeneğinden birini rastgele ya da TİMER fonksiyonuna bağlı olarak üretmemdi. Yani bu sonuç 1'se sağa doğru adım atacağım, 2'yse sola, 3'se oturacağım, 4'se olduğum yerde duracağım vs. Peki bu keyfiyyet ve (aklın bilgeliğinden ve irâdenin İSTEKLİ OLUŞUNDAN UZAK OLAN BU) rastgelelik, gerçekten irade ve seçim hakkı mı yoksa şu, şu, şu japon programcının sadece bu yongam için aylarca, belki yıllarca çalışıp didindiği BİLGELİĞİ ve İSTEMİ, HAZZI olmayan bir matematik işleminin adı mı? |
Alıntı:
Donustum baskalastim olustum..Ama biz onun donusmesine ve baskalasmasina yardimci olduk..Tesaduf eseri ortaya cikmadi degil mi..Yani donusum ve baskalasim aslinda insanogluna ait bir ozellik..Ayrica bu donusumun tesaduf eseri oldugu inanci da hakim bu forumda..Bu durumda neden kendinin de tesaduf eseri ortaya cikmadigini dusunmez mi? Yani kabaca yer mi acaba biz seni yarattik ama seni yaratan biz tesaduf eseri buradayiz.. 2.soru ise dogumumu ben secmedim meselesi..Dogumunu kendi secemeyen bu robotlari yaratmamizin sebebi yeni arkadaslar edinmek degil sanirim..Onlari bir nevi ihtiyaclarimizi karsilamalari icin yaratma cabasindayiz..Dolayisiyla bugun evi 4 kere supurme gorevi bir nevi bizim bugunku adiyla soyledigimiz Allah a ibadet olacaktir.. Amaci bize hizmet olarak yarattigimiz bir varlik, dogumunu bile kendi secememis bir varlik ben gidiyorum bu diyarlardan, ibadette etmiyorum sana daha fazla, ben senin kolen degilim noktasina gelmez mi? Gelirse bir ceza verecekmiyiz yoksa kumsalda butun gun gunesin altinda bataryalarini doldurmak icin uzanip yatmasina goz mu yumacagiz? Yani dogumunu sizin belirlediginiz,olumu her an bir tus kadar uzaginizda olan bu canli neyin durtusuyle kendisine verilen gorevleri yapmak zorundadir? Neden yapsin neden ibadet etsin? 3. evet bu noktada benim bataryalar oldugunde devreler yandiginda recycle yapilip yeni bir robot ya da catal olarak dunyaya gelecegini dusunebilir..Oldukten sonra hicbirsey olmayacagini da soyledik..Simdi bu robot biliyor ki elinde olan tek sey ani yasamak..yasam..Yine 2.soruya donuyoruz..Dogumu elinde degil olumu elinde degil..insana hizmet motivasyonunu nasil saglayacagiz? 4- Epistemolojik gerceklikle bunu yapamayacagini bilir sanirim o robot sevgili evrensel-insan cunku bilginin dogrulugunun kanitlanmayacagini bilir..Aslinda notr denen kavramin da bir insan oglu oldurmasindan ibaret olacagini bilir..Dolayisiyla gercekte hickimsenin herhangi bir olaya yukaridan bakamaycagini da bilir..Zira notr sadece soyut insanlarin olddurdugu bir kavramdir..:) 5-Amac insanogluna hizmet etmek degil beraber yasamak..:) Yapmayin bizle beraber takilsinlar diye mi yaratiyoruz yoksa her alanda islerimizi hizlandirsinlar bizim yerimize isleri yapsinlar diye mi yaratiyoruz..6 milyar insan var olsa olsa ancak yaratacagimiz ilk robot arkadasimiz olur,,sonrasi malum haydin isbasina.. 6- Valla siz insansal yaklasmaya cabaliyorsunuzda ben robotsal kismini sordum..Zira bir sekilde bunu dusunecektirler..havada kaldi gibi bu sorunun cevabi.. 7-Robotlarda kendi soyut kavramlarini olusturarak Tanriya tum insanlik bilgisine notr den daha ustun olduklarina inandiklari misal kuatre kavraminin varligina inanarak daha disardan bakabilecegini ve aslinda sizin disardan ve notr bakamadiginizi kendi bir tarafindan uydurup uydurmadigini asla bilemeyecegimiz kavramlarla yaparsa..Bu durumda kim disardan ve objektif bakiyor nasil bilecegiz? Zira herkesin oldurdugu kavramlar kendine.. 8-Amacim yasamak ? Ne icin Yasatmak? Kimi yasatmak? Beni kendisine kole olsun ve ibadet edeyim diye yarattigi toplasan 200 iq degerinde beyinleri olan su insanciklari mi yasatmak? Butun kendimi oldurma yaratma surecini biliyorum yasamak ve yasatmak olsa olsa kendi turum icin olur..Tanriyi devreden cikarma zamani..Sanirim bizim zihnimizde oldurdugumuz Tanriyi onlarda bir sure sonra zihinlerinde degil de karsilarinda oldugu icin oldureceklerdir..:whistle: Onemli nokta nedir? motivasyon? Ne olmali motivasyonlari? Neden doktorculuk yapsinlar neden yasatsinlar neden calissinlar neden yardimimiza kossunlar ? Sevgiler.. |
Alıntı:
Bu konuyla ilgili dusuncelerimi diger baslikta soylemistim..Yine insanlarin oldurdugu ve dogrulugunu asla bilemeyecegimiz soyut kavramlarla olusturdugunuz ve inandiginiz epistemoloji aslinda yoktur..olsa bile insan oldurmustur dolayisiyla serbest dusunebilme yetisine GERCEK anlamda asla sahip olamayiz.. Bu sadece sizi rahatlatan bir bakis acisidir..Tanri gibi soyut bir kavrama disardan bakabilecegini iddia eden bir bilim kendini olusturan aciklayan bilginin soyut kavramlarinin varligini ve dogrulugunu ispatlayamiyorsa sadece onun dogruluguna inanilan bir nevi inancinizdir.. Zira yine daha once soylemistim..Notr yoktur x yoktur Zi yoktur..Bunlarin hepsi insanlar tarafindan oldurulmus var olduguna inanilan ama dogruluklarini asla test edemeyecegimiz kavramlardir..Tipki Tanri yaratici kavramlari gibi.. Sizin epistemoloji bilimiyle kurdugunuz bag bir nevi inanc bagidir..Dolayisiyla bizden farkiniz yok sevgili evrensel-insan..Bunu da sabahlara kadar tartisabilirim sizle..:) Inatligimdan da degil sizin oldurdugunuz soyut kavramlarin gercekte var olduklarina ve dogru bilgi olduklarina olan kesin inancinizdan soyluyorum bunlari bir kez daha.. Sevgiler.. |
Alıntı:
c1 i acar misiniz? Beni yapan yaratan biraraya getiren insanoglu beni nasil Tanri yaratti.. c2 dogumunu biz secmedik mi bu robotlarin c3 ahiret bir robot icin ne ifade eder..? c4 neye inanacak bu robot? Zaten yarattigimizi soylemisiz bizi de gozuyle goruyor c5 Allah a hizmet nasil olacak bizler gibi namaz oruc zekat dogrultusunda mi gidecekler neyin karsiliginda? c6 Benim iq m 200 bir bilgisayarin milyonda biri kadar..Ama onu ben yarattim! nasil olabiliyor? c8 Cennetten kasit ? Benim ruhum yokki cennete cehenneme gidecek bir metal parcasi gerekli yazilimlar ve sana benzeyen bir bedenden olusuyorum.. Sevgiler. |
Alıntı:
Selamlar sevgili pervane Keske icerigi okusaydiniz..Ben bizim inandigimiz Tanrinin size gore hatalarini sormadim... Sevgiler.. |
Alıntı:
Cok guzel bir noktadan girizgah yapmissiniz..Keyifle okudum..Diger sorularin yanitlarini da bekliyorum vaktiniz olunca..:) Sevgiler.. |
Alıntı:
1.robot neden düşünsünki.Şu yukarıdaki kelimeleri bana ezberleten sahip sürekli aynı şeyleri söylememi istiyor.Bende söyler dururum.Benim tanrım var o ne istiyorsa ben onu yapıyorum zaten.Bana nasıl yaşamamı,ne yapmamı,ne yapmamamı,yeteneklerimin sınırlarını hepsini o çizmiş sora kalkmış benden düşünce bekliyor.Sen düşün ben iş yaparım derdi.Malzemelerin dayandığı müddetçe bi aşağı bi yukarı tozları emer dururdu.Artık yinelenmeyecek kadar yıpranınca.ya doğal olarak yeniden kullanılmak üzre çürüyerek tabiata döndürülür,yada tanrım beni o yaratıcılık eseri makinalarda yeniden hammaddeye çevirir rir riri riri………… Ama illa düşünecekse,şunu ilk düşünürdü.Proglamlayan sen,imalatçı sen suçlu neden ben.Bana yapacaklarımı belirlemişin 3 gelirse sömür 7 gelirse fışkırt.Yahu bu 7 neyin nesi şunu silsene.Ve ben yüce bir tanrıysam ve adalet bende, o robotun 7 rakamını yok ederdim.İşlem gayet basit.Ben tanrıyım ya.Kaybol 7. Ve ben düşüneceksem isteklerimde olurdu,isayanlarımda,yeniliklerde isterdim,beğenmediklerimide değiştirmesini.Ha bide şunu isterdim.Karışma bana.Banamı sordun yaparken.Korkmazdımda.Çünkü korku özgür düşünceme palanga vururdu.İsyan ederdim ona.Evin yarısını ben diğer yarısınıda sen süpür derdim.Helakmı edersin! et.Sende pis bi evde oturmak zorunda kalırsın.Filan falan. Bide robottan robota farklı olur bu işler. Düşünmeyen robot benimi isteklerimi yerine getirirdi.Aynı şeyleri geveler dururdu. Düşünenmi. Neden !! diye cavabın peşini asla bırakmazdı. Sevgili Çaydanlık,tanrı bize kendi işlerinimi yaptırıyor dersin.Yaradılışında bir felsefesi olmalı.Fayda. Allahın bundan çıkarı nedir. Şu cevabı yazacaksan heç yazma.Onun çıkarı falan olmaz.Gayb dır. O zaman yukarıda sorduğun sorularında bir mantığı kalmaz. |
Alıntı:
Sevgili karadut Tanri bizi cikari oldugu icin yaratti demedim..Aslinda ima bile etmedim..:) Ama soyle bir durum var..Ibadet etmek zorundayiz..Yani bir anlamda bunu zorunlu kilmis.. Tipki bir robota evi temizlemesini zournlu kilacagimiz gibi..Bizler biliyoruz ki ibadetlerimizi yaptigimizda yahut yapmadigimizda bir ODUL-CEZA sistemi var.. Peki bu robotlari o isleri yapmaya motive edecek guc nedir? Aslinda odul ceza dusunebilen canlilar icin zorunludur..Bu anlamda Tanri nin koydugu kurallari mantikli zaten buluyorum..Herseyi zittiyla icine koyarak progralayacaginiz robotun neden IYI olani secmesi zorunlulugu vardir? Ya da neden KOTU yu secmesindir aslinda sorularim.. Bir anlamda bakin suda motivasyondur bizim icin.. Dinleri sacma bulursunuz zalim bulursunuz yasadiklarinizi dunyada yasanilanlari gorur ve bunun yanlis olduguna idrak edersiniz..Ben kendimde din olmadan da iyi olabilirim motivasyonunu saglarsiniz..Peki din varken kotu muydunuz? Hayir. Biz lego yapiyoruz..Parcalari birlestiriyoruz..Tam anlamiyla yaratmak degil..Ki zaten yaratmak birseyi yoktan var etmektir olani gelistirmek de degil.. Yani kucuk bir yaratici rolune soyunan bizler 7 numarali dusunen robota ceza-odul sistemi koymali miyiz sizce.. Yoksa o robot aninda IYI OLMALIYIM IYI YASAMALIYIM INSANLARA ZARAR VERMEMELIYIM cikarimlarini kendi kendine yapabilir mi? Bunu yaparsa hangi doga kurallarina gore yapar.. Gordugu bir agacin tesadufen yada kendisini yaratanin tesadufen olustuguna inanan kendi Tanrilari icin bu robot arkadasimiz neler dusunur? Sevgiler.. |
eğer birgün bizden daha zeki daha mükemmel seviyede düşünebilen hayatı sorgulayıp soru sormayı becerebilen (sorularınada mantıklı ve doğru cevaplar almazssa inanmayıp yeni sorular sorabilen) bir robot yapmayı başarırsak ve o da bizi sorgularsa eline kuranı tutuştururuz bakalım o inanacakmı.
|
Alıntı:
Konunun neresinde kuran geciyor? Ayrica dakikada 30 islem yapabilen beynimize bazi seylerin sacma mantiksiz gelmesi kadar dogal bir durum yok.. Ben motivasyondan bahsediyorum..Kitaplarin sacma yahut degil olmasindan ziyade.. Motivasyonlari ne olacak? Ceza-odul sistemi koymak gerekli mi? gerekli degilse neden gerekliyse neden? Sevgiler.. |
ben kuran geçiyor demedim sadece yorumumda kuranı kullandım
kuranla motive etmeye çalışmayı denemek istedim ceza ödül sistemi kuranın içinde mükemmel bir uyumla gösterilmiştir bizden daha uzun bir süre işlem yapabilecek mikro işlemcilerle çalışan robotlar için saçmalık ve mantıksızlık daha farklı olacaktır. onlarda kendi doğrularını bulacak isteyen motive olacaktır motive olamayanda cehennemde yanacaktır zaten (yada mikroçiplerini sökeriz) bizde motive olan robotlarla yolumuza devam ederiz |
sorulari robotlarmi soruyor caydanlik.pardon konuyu tam okumadigim icin anlayamadim.sorulari robotlarmi soruyor..
|
Selam,
:) Burada bir sorun var sen Tanrı değilsin... Tanrı olursan işte bunları düşünemesin çünkü Tanrı yapar/yaratır/düzen oluşturu düşünmez... m.salih kıvançla... |
Saygideger caydanlik;
Bir seyi merak ettim. Soru soruyorsunuz ve bu sorulara, herkes kendi dusuncesiyle yanitlar veriyor. Peki; sizin, neden baskalarinin verdigi yanitlari yorumlama ve kendi dogrulariniza uyarlama takintiniz var? Sizin, icin herkesin kendi adina verdigi cevaplar yeterli degil mi? Illa herkesin, sizin dusundugunuz gibi cevap vermesini istiyorsaniz; o zaman soru sormayin, sadece dusuncelerinizi yazin ve kimseyide kendi dogrularinizla degerlendirmeyin. Cunku dogrular goreceli ve degiskendir. Bu dogru farklarindan dolayidir ki; farkli gorusler olusur. Sizin dusunceleriniz, nasil size dogru geliyorsa; baskalarinin dusuncelerinin de onlara dogru geldigini kabul edin. Yani; baskalarinin da fikirlerine saygi gostermeyi ve kendi dusuncelerinizi/ dogrularinizi da empoze etmemeyi ogrenin, olur mu? Saygilarimla; evrensel-insan |
Alıntı:
Burasi bir gazete ve bizlerde yazarlari olsaydik sanirim herkes kendi dusuncesini bir baslikta yazar sonra da digerlerinin dogrularini umursamadan da yazmaya devam ederdi..Burasi dogrularin-yanlislarin tartisildigi bir forum yanilmiyorsam..Dolayisiyla benim yorumlarim beni baglar..Kendi saglam fikirleri olan arkadaslarda sonuna kadar cevap verirler..Sonucta tartisiyoruz fikir alisverisi yapiyoruz.. Ayrica empoze etmeye calismiyorum hicbirseyi..Empoze den kastiniz fikrinin her kosulda dogru oldugunu insanlara gostermekse eger..Farkli farkli basliklarda kac kez epistemeloji kelimesi kullanmissiniz ve linklerle o konuyu desteklemissiniz bir bakin isterseniz.. Eger alindiginiz nokta epistemoloji biliminizin yanlisligini kendi dogrularima gore savunmam ise bana haksizlik ediyorsunuz..Zira daha once de soyledim sizin inandiginiz epistemoloji biliminin gozunden bakarak yorumlar yapiyorum..Soyut kavramlara bakis acisi kokenine inme sorgulama v.s Takinti demissiniz...Ne takintim olabilir yine haksizlik ediyorsunuz..Sorular soruyorum bir robotun motivasyonunu ne saglar neden bize bir nevi ibadet etsin diye..Siz sanki kendimize arkadas olsunlar diye yaratacagimiz konusu uzerinden bizle olan uyumuna deginerek amacinin da yasamak ve yasatmak olacagini bir cirpida soyleyiveriyorsunuz.. Simdi benim dogrularimla degil insanligin dogrulariyla alakali..Biz kendimize kanka yaratmiyoruz..Calistirmak icin yapiyoruz..Bu benim yorumum mu sizce ? Buradan baslayan yanlis mantik uzerinden de robotun gozunden yeni sorular soruyorum.. Ben cevaplari kabul etmiyorum dedim mi? Ayrica sizinle ne zaman bir yerde konusuyor olsak sanirim bir tek benim soylediklerime disaridan ve notr bakamadan kisiligim uzerine yorumlarla geliyorsunuz.. Ben hic sizin ,neden her baslikta disaridan bakabildiginizi ve ne ateist ne musluman diger hickimse gibi bakmadiginizi, her durumda soylemenize ve bunu gercekten VAR-Yapilabilir-Dogru-Gercek mis gibi yansitmaniz karsininda neden asla gercek olamayacak bir kavrami insanlar inansinlar diye suslu cumlelerle empoze etmeye calisiyorsunuz dedim mi? Ben fikir tartisiyorum tartismaya cabaliyorum..Karsimdakinin de boyle takintisi var himm bana empoze ediyormu birseyler su kabaliga bak daha dogru duzgun cumle kuramiyor gozlukleriyle bakmiyorum..Benim icin karsimdaki kisinin yazdigi kelimelerin icerikleridir onemli olan..Anlatmaya cabaladiklaridir..Dusuncesi inanci bilimi saglam olana kim neyi nasil empoze edebilir? Eger sizin epistemoloji biliminiz sizin icin bir inancsa saygi duyarim goruslerinize..Ki zaten duyuyorum.. Ama siz bu bilime o kadar koru korune baglanmis ve GERCEKten disaridan bakabildiginiz zannindasiniz ki -Tipki bizlerin asla disaridan bakamayacagimizi her seferinde soylediginiz gibi ya da Tanri sadece insanlarin oldurdugu SOYUT bir kavramdir insan ihtiyaclarina cevap verir seklinde beyan ettiginiz gibi- oyle bir havada yaziyorsunuz ki ne ateis ne musluman kimse disaridan bakamaz evrensel olmak icin su linkleri iyice okuyun bunlar 19.yy hurafeleri gibi cumleler kurabiliyorsunuz..O yuzden bu inancinizdan dolayi bizden farkiniz yok yorumumu yapiyorum.. Benim kimsenin dusuncesini degistirmek gibi bir gayretim yok sevgili evrensel-insan, ama kisi bir robotu kankamiz olsun diye yaratmadigimizi ogrenirse bundan da memnuniyet duyarim.. Sevgiler.. |
Alıntı:
Evet..:baby: |
Alıntı:
Bir nevi kucuk Tanrilar olacagiz..:cheer2: Kastim oldurmak ortaya cikarmak..Hicbir zaman yoktan var edemeyiz zaten bunu biliyorum.. Ne olmali sence motivasyon ve robot arkadas bize o sorulari sorarsa ne yanitlar vermeliyiz ? :) Sevgiler... |
Saygideger caydanlik;
Burasi dogrularin-yanlislarin tartisildigi bir forum yanilmiyorsam..Dolayisiyla benim yorumlarim beni baglar-caydanlik- Iste o yuzden yorumlarinizi kendinize yapiniz. Cunku dogrular degisken ve gorecelidir ve herkesin dogrusuda kendine goredir. O yuzden de tartisacak bir konu yoktur. Tartisma, sadece kendi dogrunu baskasina kabul ettirme temellidir. O yuzden de dogrularin tartisilmasinin bir anlami yoktur, dogruluk ustunlugu saglanmak istenmesinden, baska. Bu arada, sizce; epistemoloji nedir ve gercekciligi nasil ortaya konur? Saygilarimla; evrensel-insan |
Alıntı:
Kendime yapiyorum zaten sevgili evrensel-insan.. Tartisma sadece kendi dogrunu baskasina kabul ettirme temellidir..Dogru ya! O zaman hic tartismayalim..Herkese bir kose verelim sevgili evrensel insan ooylee kendi kendilerine deli dumrul misali takilsinlar yazsinlar yazilarini.. Hangi yazdiginiz tanimi buraya koymami istersiniz epistemolojiyle ilgili..Ayrica gercekten fikrimi mi merak ediyorsunuz yoksa kendi dogrunuzu empoze etmeye devam edecek misiniz? Yoksa ben soru sordugum zaman konular yine sorularima cevap vermeden kapanacak mi? Zira ben sizin sorulariniza ictenlikle yanit verirken..Daha BILGININ DOGRULUGUN kesinligi konusunda sizden bir cevap alamadim.. Yine alamayacagim zira bilginin dogrulugu-imkanliligi surada oldugu gibi anlatilmis; Bilgi, öznenin nesne ile kurduğu bağdan çıkan üründür. Bu bağa ise bilgi aktı denir. Bilinç sahibi bir varlık olan insanın nesneye yönelmesi ile bilgi oluşur. Bilginin, bilginin alındığı nesne ile çakışması ve uyumu doğruluktur. Doğruluk; algılar, kavramlar, bilimsel kuramlarla nesnel gerçek arasındaki uygunluktur. Fakat doğru bilginin imkânlılığı felsefe tarihinin en büyük sorularından biridir....Burada bir örnekle konuyu izah etmek gerekirse "altın sarıdır" ve "altın madendir" diye iki önermemiz var burda ilk önermede altının sarı olması doğru veya yalnış olabilir ama altın madendir önermesi doğrudur zira nesnenin uygunluğu söz konusudur. Su yukaridaki aciklamadan sonra bana NOTR X Y Z gibi soyut kavramlarin sizi disaridan bakmaya goturecek kavramlardan olup olmadigini bu soyut ve insanlarin oldurdugu bilgilerin temeliyle de Neden Tanri insanlarin oldurdugu SOYUT-YARARSIZ bir kavram iken NOTR X Y Z neden SOYUT DEGIL ve YARARLI muamelesi goruyor biliminizde onu da bir aciklarsaniz ondan sonra ben yine yanitlarim sorularinizi elimden geldigince.. Sevgiler.. |
Sevgili çaydanlık
“Tanri bizi cikari oldugu icin yaratti demedim..Aslinda ima bile etmedim” Bunu ben soruyorum. Çünki insandan tanrı yaratırsan bu sonuç ortaya çıkmıyormu. Ve düşünen ben isem soruyorum sana tanrı bizi hangi çıkarları için yarattı. eğer insandan yarattığımız tanrıya ödül ve ceza verme sorgusu şartsaki ben öyle anladım yazılarınızdan,buda bize tanrının hangi işleri yapması zor geliyorki bizi yarattı.Ne işe yarıyoruz.Çamaşırmı yıkıyoruz,çöplerimi atıyoruz.Yoksa tabiatına bir dengemi sağlıyoruz veya aracın moturunun yakıtımıyız.Carbondioksitmi üretmek için yaratılmışız.Yoksa O yaratılan robotun içerisinde tesadüfen savrulan besin maddelerini yaşamımızı besin kaynağı olarak seçilen ve o emiş gücü ile tesadüfen oraya dalmış mikro organizmamıyız. “Yoksa o robot aninda IYI OLMALIYIM IYI YASAMALIYIM INSANLARA ZARAR VERMEMELIYIM cikarimlarini kendi kendine yapabilir mi? Bunu yaparsa hangi doga kurallarina gore yapar” Evrim teorisene göre evrimleşerek öğrenecek abisi. Ben tanrı isem se mükemmelim ya her şeyi neden mükemmel yaratmayayım.Daha başlangıçtan ona her şeyi vercek güce sahip olmalıyım.Eğer olamıyorsam mükemmelde olamam.O zaman neden kademe kademe ilerliyoruz. Kademe kademe ilerliyorsamda mükemmel olamam ve evrimcilerin tezini destekler bu durum. Tanrı varsa ve onu ben fikirlerimle buluyorsam,onu Aklımın sınırlarınca tanımlayabilirim.Ve benim aklımın sınırları,bir şey yaratacaksam bana bi faydası olması gerek.Yoksa neden yaratayımki. Evet sevgili çaydınlık Tanrı bizi yaratmasının arkasındaki faydası nedir.Kurana falan gitmeden cevap istiyorum mümkünse. Konuyla alakası yok ama bu soruyu neden cevaplamıyorsun.Hangi ayetle muhkem hangi ayetler müteşabih. |
Fesubhanallah inançsızlık en sonunda kafayı yedirtecek bazılarına (:
|
Alıntı:
Akıllı adamın dinle işi olmaz. Ne olursan ol ama aklını bi yana koyda gel. Aklı olan düşünür.Aklımı kullanamazsam düşünemem. Düşünme. Elleri yukarı teslim ol. Al-İ İmran 191. Onlar ayaktayken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah’ı anarlar. Göklerin ve yerin yaratılışı üzerinde düşünürler. “Rabbimiz! Bunu boş yere yaratmadın, seni eksikliklerden uzak tutarız. Bizi ateş azabından koru” derler. Akıl Kullanılmadan düşünülürmü ! diyede bi soru gelir akla. |
"Dini aklıyla ölçen kadar zararlı kimse yoktur"(Hz.Muhammed (s.a.v)
"Aklı olmayanın Dini yoktur"(Hz.Muhammed s.a.v) "Akıllı, Allaha ve Resulüne inanan ve ibadetini yapan kimsedir."(Hz.Muhammed(s.a.v) "-Ya Âişe, insanlar akıllarından daha fazla mı iş yaparlar? Herkes aklı nispetinde iyi iş yapar, ona göre de mükafatını alır." (Hz.Muhammed s.a.v) Galiba burda çelişki var değil mi..? (: Doğru aklı kendine fazla gelen adamın Dinle ne işi olur (: |
bu yazdığın hadisler kesin doğru ise yaklaşık 496 hadis daha kaldı demektir bi zahmet onlarıda seçte islamiyet üzerine yaptığımız yazışmaları doğruluğu kabul edilmiş hadisler üzerinden yürütmüş olalım.
"Dini aklıyla ölçen kadar zararlı kimse yoktur"(Hz.Muhammed (s.a.v) yani akıl ve din birarada olmazmı demek istemiş yanlış anlamış olabilirim birde sen açıklayıp en azından doğru anlamama yardımcı olursan sevinirim |
Alıntı:
Kim diyor doğruluğu kabul edilmiş hadisler sadece 500 tane diye..? Yaşar Nuri Öztürk denen Din düşmanı herif kim kale alır onu ateistler (: Büyük Hadis Alimi Ahmed İbni Hanbel 1 milyon hadis ezberlemişken 500 tane hadis var demek komedi adeta.... Uydurma olabileceği söylenen hadisler diyanette bildirilmiştir onlarda 200-300 bin civarıdır geriye kalan 1 milyon 200 bin hadis uydurma değildir... Bunların bir kısmı çok sağlam hadislerdir ve 100 binlerle ifade edilir geriye kalanlar'da sağlam hadis olarak geçer... Bu güne kadar Dünyada gelmiş,geçmiş hayatı en ince ayrıntısına kadar araştırılmış tek insan Hz.Muhammed(s.a.v)'dir ağzından çıkan her söz kayda alınmıştır bir insan ömrü boyunca sadece 500 cümlemi kurar..? Bir günde bundan fazla kurar (: bu hadisler sizin tahmininizden çok daha büyük bir dikkatle korunmuştur içleri uydurma karıştırmak her baba yiğidin harcı değildir... Konuya gelince hayır öyle demek istememiş sizin gibi birisi çıkıp ben Allahı göremiyorum o zaman ona inanmıyorum derse bu Dini Aklıyla ölçmek oluyor Yahut Dinde ki manevi olayları yani aklın kavrayamadı olayları akıl ile ölçmeye çalışanlar için kullanılmış bir hadistir... |
tarihin derinliklerinden günümüze insanlar şimdiye kadar hangi sorunlarını maneviyatla çözmüştür. yada hangi gelişmeyi maneviyata borçludur.
sağlık , teknoloji, gıda insanların çabaları ve akıl yürütmeleri ile olmuştur. dindeki maneviyata bir sözüm yok doğa karşısında kendini güçsüz görüp karşılaştığı sorunlara karşı akılcı çözümler yürütemeyen insan bir yaratıcının yüceliğine sığınacak ve kendini bu şekilde korumaya çalışacaktır yani bu konuda haklısın sığınan insan aklını kullanmamalı kendine sunulanlarla yetinmelidir |
Bir çok olayı çözmüştür sağlık demişsin Allahın 99 ismi vardır ve her isminin şifa olduğu bir hastalık vardır bu bizzat Biyoloji ilminin mucidi Dr.İbrahim Kerim tarafından tespit edilmiş ve uygulamada'da bizzat faydası görülmüştür...
Bu demek değil ki doktora gitmeyeceğiz tıbbın çaresiz kaldığı bir çok hastalıkta manevi dualarla şifa bulanlar sayamayacağım kadar çoktur... Ellerin'de siyil olan bir arkadaşımın bir dua sayesinde bir gün için'de siyillerinin geçtiğine şahit oldum... Kendimde 3-4 defa zorda kaldığımda duanın yardımını bizzat gördüm... Teknoloji demişsin Çanakkaleye teknolojik silahlarıyla gelen düşmanı nasıl yendik sanıyorsun..? Hadi savaştan şehit olmadan yaralı olarak kurtulan binlerce askerlerin anlattıkları manevi yardım olaylarına bunca askeri cahil,yalancı diyerek inanmayalım... Peki düşman askerlerinin anlattıklarına ne demeli onların ne derdi varda yalan uyduracaklar..? Üzerlerine doğru gelen binlerce yeşil sarıklı,cüppeli kişileri gördüklerini onlara ateş ettikleri halde kurşun işlemediklerini onların tüfekleriyle kendilerine ateş ettiğin'de bomba etkisi yaptığını çoğu düşman askeri anlatmıştır... Halüsünasyon görmüşlerse hepsi birden mi görmüş yahut o halüsünasyonlar kendilerine ateş edince bomba etkisi yapıp 5-10 askeri havaya savurup öldürmeside mi halüsünasyon..? Gıda demişsin bilmem hatırlıyormusun 1999 depremin'de enkazın altından 8-9 yaşlarında bir çocuk çıkarılmıştı o çocuk enkazda 10 günden fazla kalmıştı kendisine enkazdan çıkarıldıktan hemen sonra sağlık ekipleri tarafından su uzatıldı o çocukta "Ben susamadım enkazdayke bir amca her gün gelip bana su ve yiyecek verdi" demişti ve milleti şok etmişti... Çocuğun gördüğü adam ve su halüsünasyonsa bu çocuk 10 gündür nasıl susamamış ve suyu geri çeviriyor..? Üstelik o enkazda ona yardım edebilecek başka kimse yoktu oraya kimsede giremezdi kurtarma ekipleri güç bela kurtardı onu... Daha bunun gibi tonla olay var hangisini yalanlıyacaksınız... Evet sağlık,teknoloji,gıda insanların akıllarını kullanmaları sonucu ortaya çıkmıştır ama insanın bunlardan mahrum olduğu zor durumlarında çoğu kez manevi yardımlar görülmüştür... |
Alıntı:
|
Sevgili son mohikan
Oyle buyuk din adamlari vardir ki bunlar SAHIH olanlari bulup cikarmis saklamistir demissiniz..Masallah Allah dan soz mu aldiniz yanlis yorumlamadilar diye..? Ya da bir soz geciyor mu kuranda bomba hadisler var alin kullanin uygulayin biz onlari ibni seydi efendi sayesinde koruduk diye..? Hala canakkale deki Melek savaslarindasiniz..Tamam biz de inaniyoruz da sen neden 5 vakit namaz kilar 300 rekatini sunnet kilarsin? Peygamber PAPAZ mida kendisine dua edenlere Allah im affet bunlari diyecek de sunneti kilmayanlara bunlari karismam bana ne diyecek.. Kurani belinin ustunde tutmani soyleyenlerde onlar..Peygamber affetmez hep onun icin dua edin birazda onun icin kilalim oldu gitti diyenlerde buyuk alimler.. Kuran Put mudur yoksa uzanip okuyabilecegin kitap midir? Buyuk alimler ne demistir bu konuda? Kuran ne demistir bu konuda..? Kurani belimizin ustunde mi elimizin altinda mi tutmaliyiz..? Hep bel ustu gelmis..Neden el altinda okunacak kitap olmamis..Buyuk alimler Kurana neden saygi duymuslar..Icinde en yuce varlik sensin denilen adam kendinden yuceymis gibi kitaba saygi duyuyor onu bel ustunde tutuyor okurken kafasina esarplar geciriyor..Yav ciplak okusan Allah gormuyor mu zerrene kadar? Ustunlugun nerede? Ben Allah in varligina inanan birisi olarak soyluyorum 10 yildir okuyorum hala eksiklerim cozemedigim hergun yeni buldugum seyler var..Siz 4 hadisle 3 rivayetle her defasinda bizi 1400 yil oncesine goturmeye ve her konuda kesin konusmaya ne kadar meraklisiniz.. Yine soruyorum Hadislerle ilgili hemde her bilen inanan muslumana soruyorum.. Allah tan dogruluklari icin SOZ mu aldiniz? Bazi arkadaslarin dedigine bakmayin sacmaliyorlar bilmiyorlar ne demek? Buyrun getirin delilinizi.. Peygamberin size 2 emanet biraktim sozuylede gelmezseniz sevinirm..Zira emanete hiyanette insanlara ozgudur.. siz birakin kit beynimizin bize ne dusundurtecegini biz bilelim.. En azindan ogretilmis hayatlar yasamiyoruz.. Konuya donersek sevgili karadut cevabinizi verecegim..Yine canakkale Allah in isminin sifalari kisimlarina donmusuz.. Soyle de birsey sorayim Tanrinin bizi yaratmasinin sebebini mi soruyorsunuz ? Yoksa Ilk insani yaratmasinin sebebini mi ona da aciklik getirirseniz..Ona gore cevaplamaya calisayim.. Sevgiler.. |
Gelecekte her birimiz birer tanrı olacak galiba :) bilimsel alanda katedilen ilerlemeler genlere hükmetmemiz hayvanların kopyalanması bunların göstergesi.
|
Alıntı:
İlk mesajınızın son satırna istinaden yazdım. Bizden tanrı olursa,yaratacaklarımızdan beklentimiz olur diye sordum tabiki. Düşüncem ise tanrıyı yaratan bizim beynimiz,var veya yok.Ve herbirimizin tanrı kavramı farklı.Ben tanrından beklentileri % 100 çakışan iki insan görmedim.Buda beni tanrı kavramını beynim yarattığı düşüncesine götürüyor.Tekrar yazıyorum var veya yok diye iddiam yok. Bak yukardaki islamcı kardeşimle ne güzel uyuşuyor fikirlerin.:playball: Kurana gelince hiç bir aradığını tam bulacağını sanmıyorum.Çünki bana göre insan beyninin bir üretimi.Daha öncede yazmıştım.Aslında anlaşılmayacak hiç bir yanı yok.Kelimelerin türkçe tam karşılığı yok.Yazanların içinde bulundukları ortam 1400 yıl önce.Yazarı çok,derleyeni çok,ezberleyini çok.Bilmem dikkatinizi çektimi tekrar edilen ayetler var.Aynı sure içinde vaya başka surelerde.Birbirlerine o kadar beziyorlarki,sanırsın aynı konuyu aynı kelimelerle farklı kişiler derlemiş.Ben bunu şuna yoruyorum.Okuduğum kadarı ile aynı ayetleri farklı kişilere ezberlettikleri olmuş.Tabi hatırlarkende farklı hatırlanması çok doğal. Birde oradan onu ,buradan şunu çıkarayım dersen.Cümlelere hatta kelimelerden bir yere varmak istersende hiç bir şey anlayamayacağını sanıyorum. Sanıyorum diyorum çünki sizin bu konuya verdiğiniz önem belli.Sizin kadar okumam imkansız kuranı.Ama okuduğum kadarı ile çelişkiler dolu bir kitap. Hani cariyelerinizle idare etsin lafını evlenmek anlamak gibi.Halbuki iki satır yukarıda hür ile evlenmekten bahsederken,işin içine cariye girince idare etsiniden evlenmek çıkarmak gibi. Onu mucize kılan bumu ? Hayır.Aaaa babalarımız ! Milyonlarca atasözü,deyim var.Her biri için sayfalarca tesfir yapabilirsiniz. Şunu sormamıştım ama sorayım.Allah neden yarattı bizi.? |
Guncelleme.
|
Alıntı:
1-muamma, ama illa bir varlık olmak zorunda değil, olabilirde olmayabilirde 2-hayır, hiçbir canlı doğumunu seçmez seçemez 3-bilincim yok olacak ve evrenle bütünleşeceğim, yani sadece bilinç ölecek ama atomlar yok olmayacak 4-her birey normalde özgürdür, özgür olmalıdır (bu konu tartışılır, her kişiye göre özgürlük kavramı değişir, örneğin kimi kurallara uyulmasının özgürlüğünü kısıtladığını savunabilir bir diğeri ise özgürlüğün bu kurallarla olduğunu savunabilir) 5-çok basit bende insanım, sadece insanoğluna değil tüm canlılara 6-tabiki mümkün değildir, zaten insan gibi düşünen insan gibi karar veren insan gibi davranan ve cezalandıran bir varlık insandır tanrı değildir, tanrı herşeyin üstünde herşeyden farklı olmalıdır 7-evet gün gelecek insan tanrılaşacak ve insan yaratıcı olacak 8-bu ciddi manada tartışılabilecek bir soru, doğru söylemem gerekirse bende net bir cevap veremiyorum |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 22:43 . |