![]() |
Kainat güzeli allah (Yaratanların En Güzeli ve Kur'an'ın Saçmalığı)
Mü'minûn Sûresi (23)
14. Sonra nutfeyi alaka (aşılanmış yumurta) yaptık. Peşinden, alakayı, bir parçacık et haline soktuk; bu bir parçacık eti kemiklere (iskelete) çevirdik; bu kemikleri etle kapladık. Sonra onu başka bir yaratışla insan haline getirdik. Yapıpyaratanların en güzeli olan Allah pek yücedir. allahın kendisi kıyasladığı diğer yaratıcılar kimdir? allah neden kendisini kıyaslama ihtiyacı hissetmiştir? allah neden kendisinin "en güzel" olduğunu ilan etme gereği duymuştur? güzellik göreceli bir kavram değilmidir? "en güzel" seçimini bir jürinin yapması daha doğru olmazmıydı? |
düşündürücü : p
|
Yaratanların En Güzeli ve Kur'an'ın Saçmalığı
İslamın kutsal kitabı Kur'an'daki bir çok ayette, tanrının "Yaratanların en güzeli" olduğu ifadesi geçer. Buna dair sadece bir sureyi ve ilgili ayetleri örnek olarak ele alıp incelemek istedim.
Sâffât/123 - İlyas da elçilerden di. Sâffât/124 - Kavmine demişti ki: "Korunmaz mısınız?" Sâffât/125 - "Ba'l'e yalvarıyorsunuz da, bırakıyor musunuz, yaratıcıların en güzelini?" Sâffât/126 - "Sizin Rabbinizi ve önceki atalarınızın Rabbi olan Allah'ı?" (Süleyman Ateş çevirisi) "Yaratıcıların en güzeli" derken, tanrı tek yaratıcı olduğuna göre, diğer yaratıcılardan sanatkarlar kastedildiği gibisinden bu konuyla ilgili çeşitli iddialar ortaya atılmıştır. Aynı ayetin diğer çevirilerine bakalım: Elmalılı Hamdi Yazır, Seyyid Kutup, Hasan Tahsin Feyizli çevirilerinde "Yaratanların en güzeli" Yaşar Nuri Öztürk, Harun Yahya-Ali Bulaç, Bayraktar Bayraklı, Ömer Nasuhi Bilmen çevirilerinde "Yaratıcıların en güzeli" Doç.Dr. Ali Özek - Doç.Dr. Hayreddin Karaman - Doç.Dr. Ali Turgut - Doç.Dr. İbrahim Kafi Sönmez - Doç.Dr. Sadreddin Gümüş - Dr. Mustafa Çağrıcı ve Diyanet çevirilerinde "Yaratanların en iyisi" Suat Yıldırım çevirisinde "Mükemmel yaradan" Muhammed Esed çevirisinde ise "Sanatkarların en güzeli" diye geçmektedir. Hem bu çeviriler, hem de bu çevirilerin yorumlanmasındaki göze çarpan kaygının şu olduğunu düşünüyorum: Kur'an'a göre "Tek Yaratıcı Allah"tır. Oysa kendisinin tek olduğunu iddia eden Allah'ın, kendisinden başka da yaratıcılar olduğunu ifade eden ayetler göndermesi mümkün değildir. Şu durumda (örn. sözkonusu) ayette, ilahi anlamda değil, insani anlamda yaratıcılardan sözediliyor olmalı. Nitekim bir ressam, müzisyen veya taş ve ağaç oymacısı, film yönetmeni vs. bunlar da yaratıcıdırlar. Oysa hiç de öyle değildir. Kur'an'ın tamamı okuduğunda görülecektir ki, Kur'an'a göre "Allah"tan başka da tanrılar vardır. Şöyle ki; 1- Allah'a cinlerden (En'am/100) ve putlardan (Araf/191-195) ortak koşanlar olduğu yönünde ayetler vardır ve yine bu ayetlere göre bunlar yaratamazlar, yaratılmışlardır ve gözleri, kulakları, ayakları, elleri ve hatta kendileri dahi yoktur (Mü'min/73) ki, Allah'a ortak koşanların aslında bir zanna uydukları (Yunus/66), bunları uydurdukları (Ra'd/33) söylenmektedir. Ama tüm bunlara rağmen Allah, kendisini bu olmayanlarla kıyaslayıp, ortak koşulanlardan çok yüce, münezzeh, uzak, yüksek olduğunu (En'am/19, 78 Yunus/18, Nahl/1,3, Taha/92, Neml/63, Kasas/68, Zümer/67, Tur/43, Haşır/23) da vurgulamıştır ki, herşeyden münezzeh, yüce, yüksek olan bir Allah'ın, olmayan şeylerle kendisini kıyaslaması anlaşılır gibi değildir. Dolayısıyla Allah, kendisiyle kıyaslanamayacak kadar yüce, yüksek olmasalar da başka tanrıların varlığını kabul ediyor ancak bunların kendisine ortak koşulmasını kabul etmiyor. 2- Yine ahirette Allah, kendisine ortak koşanları ve ortak koşulanları huzuruna çağırdığında, ortak koşanlar ve koşulanlar arasına ateşten bir engel konduğu için (Kehf/52) araları açılacak (Yunus/28) ve önce cevap vermeyecekler (Kassas/64, Kehf/52); sonra, "Siz bize tapmıyordunuz" (Yunus/28) "Şimdi bizimle sizin aranızda Allah'ın şahit olması yeter; doğrusu biz sizin tapmanızdan tamamen habersizdik" (Yunus/29), "Siz tamamen yalancılarsınız" (Nahl/86) diye söze başlayan putlar, tüm suçlarını inkar edecekler (Fatır/14, Rum/13) ama birden "Rabbimiz! Biz nasıl azmışsak, işte bu azmışları da öylece azdırdık. Onların suçlarından beri olduğumuzu sana arzaderiz. Zaten aslında onlar bizlere tapmıyorlardı" diye saçmalamaya başlayacaklar. Bu durumda, olmayan ve inananlarca uyduruldukları iddia edilen tanrılar (Örn. Ba'l) nasıl sorguya çekilebilir? Sorguya çekilebildiklerine, konuşup fikir ileri sürebildiklerine göre var olmaları gerekmez mi? Sonra, herşeyi bilen Allah, bu tanrı-putların ahirette ne söyleyeceklerini bilmiyor mu da, bir sessiz kalacaklarını söylüyor, bir konuşup inkar edeceklerini söylüyor, bir konuşup itiraf edeceklerini söylüyor? Bu nasıl bir Allah'tır ki, hiçbir şeyi bilmediği halde herşeyi bildiğini iddia edebiliyor? 3- Sonunda da ortak koşanlar ve koşulanlar cehenneme atılacaklardır (Yunus/28, Saffat/22-23). Olmayan şeylerin cehenneme atılması ne demektir? Olmayan bir şey, üstelik de sonsuza kadar nasıl yanar? 4- Allah, bağışlamayacağı tek günahın kendisine ortak koşulması (şirk) olduğunu ve bunun dışında dilediğini dilediğine bağışlayacağını (Nisa/48, 116), ortak koşanlara cenneti haram kıldığını (Maide/72) söyleyerek, ortak koşmanın ne denli büyük bir günah olduğunu söylemekle birlikte, "Allah dileseydi ortak koşmazlardı" (Enam/107) diyerek kendisine ortak koşanların da aslında yine kendisinin isteğiyle ortak koştuklarını kabul etmektedir. Buna rağmen aynı Allah, ahirette ortak koşanların "Allah dileseydi, ne biz ne de atalarımız Allah'tan başka bir yaratıcıya tapmaz, O'na ortak koşmazdık" (Hicr/35, En'am/148) diyecek olduklarında ise "Yanınızda bize çıkarabileceğiniz bir bilgi mi var? Siz sadece zanna uyuyorsunuz ve siz sadece saçmalıyorsunuz" diye karşılık verecek (En'am/148) ve bir diğer ayetini (En'am/107) inkar edecektir. Bu durumda Allah düpedüz üç kağıtçı, yalancı, sahtekar, düzenbaz, inkarcı bir konuma düşüyor. Önce yaptığını söylüyor, sonra da yaptığını söyleyenleri yalancılıkla itham edip, bir önceki sözünü yalanlıyor. Benim çıkardığım sonuç şudur: Allah, insanlarla alay eden, onları sürekli yanıltan, yalancı, inkarcı, sahtekar, düzenbaz, üçkağıtçı ve son derece acımasız ve mantık yoksunu bir zihniyetin uydurmasıdır. Ona inanan ve tercümesini yapanlar da (özellikle Muhammed Esed'in çevirisi tipik bir örnek olmak kaydıyla), çevirilerinde bu gerçekleri örtbas etme gayreti içine giren ve bu yolla insanları yanıltmaya devam eden, aynı zihniyete sahip insanlardır. Saygılar... |
sayın çakırcalı buna benzer bir konu zaten açılmış sayın habılısın muminin14 başlıklı konusu sizin konunuzla aynı old halde neden böyle bir konu açma gereği duyduğunuzu anlayamadım üstelik o konuya yorum da getirmişsiniz:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
sayın habilisin konusuna yazdıklarım sanırım sizin konunuzu da ilgilendirmektedir.. |
Alıntı:
Dikkat ederseniz görürsünüz; o konu başlığında Saffat suresi ve içinde geçen "yaratanların en güzeli" nitelemesi doğrultusunda bir tartışma açılmış. Burada ise aynı konuyla birlikte ondan çok daha farklı olarak, Kur'an tanrısının, kendisinden başka da tanrıların varlığını kabulettiği ve bu doğrultuda insanları bilinçli olarak yanılttığı sorgulanmaktadır. Bu konuyu o başlık alltında gündeme getirecek olsaydım, hem konu dağılması, hem de asıl sözünü etmek istediğim konunun sümen altı olması sözkonusu olacaktı. Nitekim siz, ayrı bir başlıkta açıldığı halde bunu görmediğiniz için, hala Allah'ın güzelliğinden çirkinliğinden dem vuruyorsunuz. Oysa konu o değil ki. Allah'ın kendinden başka tanrıların varlığını zaten kabul ettiği; ancak bunların kendisine ortak gösterilmesini kabul etmediği ve hepsinden önemlisi de bilinçli olarak insanları yanıltıp yalan söylediğidir. Alıntı:
Kendi sözünü üstelik ayetle sabitleyen Allah, nasıl oluyor da bunu dediğine dair bilgi istiyor? Kendi indirdiği ayetten haberi mi yok, insanlarla alay edip, onları zor duruma sokmaktan haz mı duyuyor? |
Buradaki yazı aynı babamın bana söylediği kelimeleri hatırlattı.
Bir konu hakkında ona diyorum ki, "Sen bunu bunu yaptın, sen bana bunları söyledin" diyorum. Babam bana "Sen kafandan uyduruyorsun, sen saçmalıyorsun" diyor ve benim söylediklerimi inkar ediyordu. Ya, bu işi bilerek yapıyor (böyle diyerek beni yalancı konumuna çıkarmak istiyor), ya da geçmişteki olayları unutuyor (babam şu an 63 yaşında) Bu kelimeleri duyunca çıldırıyorum. Allah'da öyle; ya çok yaşlı olduğundan (ezelden beri) söylediklerini unutuyor (Muhammed unutmuş olmasın), ya da kötü niyetli, çıkarına göre hareket eden bir varlık (muhammed olmasın) |
Sevgili Çakırcalı Muhammed Kuran'ı dikte ettirirken didik didik edilip sorgulanacağının farkındaydı, fakat yalnızca kendi kabilesinin bunu sorgulayacağını ve İslamiyet'in bu kadar yaygın bir din haline geleceğinin ve yüzyıllarca sürdürüleceğinin de farkında değildi.
Bu nedenle önlem olarak lastik gibi sünen, muz gibi ne niyete yersen ye ifadeleri Kuran'a damgasını vurur. Kuran'ın sündürülebilme özelliği bugün onun takipçileri tarafından her fırsatta kullanılmaktadır, Kuran'ı uygulayan düzgün insanlarda çıkar, kötü insanlarda çünkü sünektir. Selamlar. |
Alıntı:
İşte benim en çok zoruma giden de ve anlamakta güçlük çektiğim konu da budur. Bu inananların hemen tamamı, ateistlerin kutsal kitapları okumadıklarını, onlarla ve ileri sürdükleri savlarla ilgili hiçbir araştırmaya girmediklerini ve saçma sapan (gördükleri haksızlıklarla ilgili Allah'a isyan ettikleri vb.) gerekçelerle ateist olduklarını sanmaları ve bunu ileri sürmeleridir. Oysa ben inanıyorum ki (bunu her fırsatta da dile getiriyorum zaten), bu inananlar bir kez olsun inandıkları kitabı anlamak için okusalar, çok büyük bir bölümü inancını yitirir. Bunu aslında çoğu da biliyor fakat asıl bundan korkuyorlar: İnancını yitirip boşlukta kalmak! İnancını yitirip inananlarca dışlanmak! Saçma bir "inanma zorunluluğu" hissiyle, yitirilen inancın yerine yeni bir şey koyamamak!.. Çünkü bunu kolaylaştıracak altyapı yoksunluğu sözkonusu; okuma yok, araştırma yok, sorma-sorgulama yok... Tüm yaşamları, bir takım abuk subuk tabular üzerine kurulmuş. Kur'an'ı ana dilinde okumamak da bu tabulardan biri. |
Alıntı:
Aslında butür sitelerde yazılanlara pek cevap vermiyorum,çünkü benim bu saçmalıklara cevap vermem için herhangi bir sebep yok.Ateistlerin burda cımbızlama yöntemiyle,ki neden yaptıklarını anlmıyorum,eğer kişi bir eylem yapıyorsa bunda o kişinin bir menfaati vardır.Mesela ben bu yazıya cevap vememdeki çıkar,bu yazıdaki saçmalıklara cevap vermek suretiyle sinirimin yatışmasına sebep oluyor,fakat bunu yazan şahsın ne çıkarı olabilir onu anlamıyorum,olsa olsa içindeki ALLAH vardır sesini bi şekilde susturabilmek,olmadı bu tür yazılarla kendine yandaş bulup,yanlız olmadığını hisedip,hem yaratılış sorumluluğundan kurtulmak,hemde biraz olsun içindeki ALLAH vardır sesini susturabilmektir amaç. Şimdi gelelim yukardaki ayetten çıkarılan saçma sapan manaya.Ne demiş ayet,Sâffât/125 - "Ba'l'e yalvarıyorsunuz da, bırakıyor musunuz, yaratıcıların en güzelini?" Evet gördüğünüz gibi,ayetin başında ba'l diye bir puttan bahsedilmekte,ardındanda bırakıyormusunuz yaratıcıların en güzeli nidası geliyor,yani kendilerine yaratıcı diye bu putları seçmiş insanlara şöyle diyor,sizi yaratan yaratıcıların en güzelidir,onu bırakıpta bu sahte yaratıcılaramı tapıyosunuz manasındadır. Hem yaratmak sadece insan yaratmak manasında değildir,şu an dünyada milyarlarca insan çeşitli işlerde çalışıp hergün çeşitli yaratıcılıklar yapıp işlerini idame ettirmektedirler,tabi yaratıcıların en mükemmelide yüce ALLAH tır. |
yusuf192 tanrının gönderdiği bir metinden bahsedip, sonrada vay siz bunu mu anlıyorsunuz diyerek çıkışıyorsunuz.
Apaçık yazdım diyerek antlar, şartlar eden tanrı var, nerede Kuran'da, o zaman oraya buraya sündürülecek ifadeler kullanmasın, tepkinizi tanrıya gösterin. Eğer yazdıklarının sorgulanmayacağını, öküz altında buzağı aranmayacağını zanneden bir tanrıyla karşı, karşıyaysak, o da pek safmış derim. Tuzaklar kurmayı biliyorda, bunu bilmiyor mu? Herşeyi biliyor da bu kadar basit bir öngörüye mi sahip değil? Selamlar. |
Sayın yusuf192,
Neden konunun ilk kısmına, Allah'ın güzelliği çirkinliği kısmına takılıyorsunuz onu anlamadım. Oysa konu, başından sonuna bir bütünü arzediyor ve siz en önemli kısmı görmezden gelip, en gereksiz kısmın savunusunu yapıyorsunuz. Alıntı:
|
sy cakircali
enam 107 de anlatilmak istenen su. butun insanlari aklıyla ozgur birakmis isteyen inanir isteyen inanmaz.sayet herkes i inandiracak olsa cennet ve cehennemi yaratmazdi dimi.gerek kalmazdi cunku.bir kere inanmadi diye canınıda almiyor sana sure veriyor.ustelik peygamber gondermis kuran gondermis aklinda var kalbinde inanip inanmamak senin elinde. |
Alıntı:
hz mevlana tasavvuf nedır bılır mısın? eğer akıl bazı şeylere cvp bulamıyorsa tasavvuf araya gırer. burada akılın cvp verememesi ya da şaşırıp kalması onun yanlış old kapı açmaz sundurulenler!(ben yorum olarak alıyorum) işte tanrının neden ınsanı ımtıhan ettığını elmas ve komurun aynı koşullarda nasıl yolunu çizdiğinin ispatıdır eğer her şey apaçık olsaydı ne komur ne de elmasın bır anlamı kalırdı ebu cehıller ve ebubekırler aynı kefede kalırdı. |
Çakırcalı, Öncelikle konu için teşekkürler. bende bir tespitte bulunayım :)
"Allah dileseydi ortak koşmazlardı" (Enam/107) diyerek kendisine ortak koşanların da aslında yine kendisinin isteğiyle ortak koştuklarını kabul etmektedir. Buna rağmen aynı Allah, ahirette ortak koşanların "Allah dileseydi, ne biz ne de atalarımız Allah'tan başka bir yaratıcıya tapmaz, O'na ortak koşmazdık" (Hicr/35, En'am/148) diyecek olduklarında ise diyecek olduklarında ise "Yanınızda bize çıkarabileceğiniz bir bilgi mi var? Siz sadece zanna uyuyorsunuz ve siz sadece saçmalıyorsunuz" diye karşılık verecek (En'am/148) Yukarıda kendi sözleriyle köşeye sıkıştırılan Allah(Muhammed)in nasıl yan çizdiğini, nasıl ağız değiştirdiğine şahit oluyoruz. Bir de utanmadan elinizde bir delil mi var diyor :D Black Tiger: "butun insanlari aklıyla ozgur birakmis isteyen inanir isteyen inanmaz.sayet herkes i inandiracak olsa cennet ve cehennemi yaratmazdi dimi.gerek kalmazdi cunku.bir kere inanmadi diye canınıda almiyor sana sure veriyor.ustelik peygamber gondermis kuran gondermis aklinda var kalbinde inanip inanmamak senin elinde" Anlattığın inancı seçme özgürlüğü, yaşadığımız hayata ve akıl ve bilim ölçülerine çok uyuyor ama inandığın Kitaba tamamen zıt bunun farkında mısın ? Eğer Kuranda olduğu gibi insanların inancını Allah seçiyor olsaydı ve öyle bir dünyada yaşasaydık, burada özgür düşünce, inanç serbestiyeti cümlelerini kuramazdın. |
Hep diyorum Kuran pagan ayetlerle dolu diye. Çok tanrılı dinden Tek tanrılı dine geçiş sancıları bunlar.
İmanlı arkadaşların bu konuda mutlaka cevapları vardır. İşte düşünceler.... |
Tanrılar çıldırmış olmalı filmini izleyenler anımsarlar, Afrika ya zorunlu iniş yapan bir uçaktan inen sarışın, mavi gözlü, beyaz tenli kadını gören yerli bir erkek şöyle demişti ;
- Aman tanrım bu ne kadar çirkin bir kadın:) Güzellik insani bir duygu olduğu gibi evrensel de değil sanırım. Bu ifadeler, Tanrıların, insan tarafından yaratıldığının yüzlerce kanıtından biri bence:) |
sevgili exclusive..
arapların kendilerii methetmeleri de kızmaları da küfürleri de beğenmeleri de bir garip zatn... kültürel bişi herhalde.. bu belirttiğiniz ayet sanırım islamcıların kuranda embryoloji var safsafatasının geçtiği bölüm... nasıl hokuspokus yaptığını anlatıp böbürleniyor kendince herhalde... |
Kemiklere et giydirilmeside Teknik olarak saçma bir teoridir, Canlı metebolizmalarda önce Et oluşur ve buna Destek ve Taşıyıcı görevi içinde Kemikler şekil alır, ama gel Gör Yaratılışımız bile bi garip,
Saygılarımla |
Yapıpyaratan başka kim var ki?allah denildiği gibiyse hiç bir şeyle kıyaslanmaması lazım.ilginç.tefsirlere bakmak lazım dinciler nasıl kıvırtıyorlar acaba bu konuda merak ettim.
|
Alıntı:
islam alimlerinin en büyük savunmaları yapıp bide yaratanların insanlar olduğu yönündedir çünkü allah insana da doğurganlık özelliklerinden dolayı yaratıcılık vasfı kazandırmış oluyor, Ancak düşünmeden İnsanı'da Allah'a eş tutabileceklerini hiç düşünmezler, Kuran da tek başına değildir bu ve benzeri uslup, Yaratanların, Gözetenlerin, koruyanların, vs.vs Tabi islama göre bunlar hep Ademoğullarıdır, Gerçi Kıyamet günü Allah o tapılanları huzuruna çıkarıp sorguya çekecekmiş , onlarda yok öyle bişi biz sadece sana taparız diyecekleri yazıyor ama orayı bende anlamış değilim konu dışı olduğu için kısa kesiyorum, Saygı ve Sevgilerimle |
Alıntı:
"Yaratanlarin" veya baska bir Kuran mealine göre "bicim verenlerin",(Edip Yüksel Meali) veya "mukaddir olanlarin"(Ömer Nasuhi Bilmen Meali), veya "yaraticilarin"(Ümit Simsek Meali) en güzeli ve iyisi biciminde tercüme edilerek dile getirilen Allah, diger yaraticilari kabul ediyormus gibi bir düsünce ve his olusuyor. Bu da Muhammed peygamberin kendi inandigi Tanrisini digerlerinin inandigi ve Kabe'de putlarla temsil edilen 360 adet Tanrilardan daha güzel ve hos gösterme ya da müsrikleri kendi Tanrisina ikna etme cabasindan ileri geldigini düsündürebilir. Ama söyle de olabilir, Allah kendisini yaratanlarin en güzeli olarak sergilerken insanin yaratilis asamasindan da bahsetmesi biraz manidar oldugundan belki "insanlari" kastediyordur ve insanlarin da bir seyler yatarma kabiliyeti oldugundan kendisini insanlarla kiyasliyordur. Yani ben Allah, insani yaraticilarin icinden en iyi ve en güzel olaniyim...ama bu anlatimda da Tanri kendisini insalarin seviyesine indirdigi icin islamic ögelerden cok biraz hristiyani mistizmi ve mesihi felsefe özelliklerine sahip oluyor. Belki de Ingiliz teist filozof Anthony Flew'in "Bir Tanri var" kitabindaki gibi bir düsünce dile getirilmis de olabilir; “Fiziksel evreni yaratan bir akıldır (Tanrı’yı kastediyor), öyle ki sonunda bilen ve yaratan varlıklar ortaya çıksın: bilim, sanat ve teknoloji geliştiren varlıklar” Yani bu durumda kastedilen yaraticilar eger insanlarsa Muhammed peygamberin imajiner Tanrisi Allah, insanlari kendisine esdeger bile görebiliyor. Ama bu ayette bahsedilen yaraticilarla diger imajiner tanrilarin ve putlarin kastedilmis olmasi daha muhtemel gibi... |
Alıntı:
SayınAlka, Dolgun ücretle ayet yazacak eleman aranıyormuş. İsterseniz başvurabilirsiniz. Çelişki bırakmadan ayet yazacak kapasiteniz var. Alıntı:
|
Alıntı:
Alıntı:
Aslında uslub olarak "bakalım nasıl kıvırtacaklar" gibi ifadeleri görünce bu ilginç konu başlığından uzak durmayı düşünmüştüm. Çünkü baştan ön yargılı ve düzey olarak düşük bulduğum,kısır döngü tartışmalara girmemeyi yeğliyorum. Ancak değerli dostların yorumlarını görünce iki çift kelam etmek ihtiyacı hissettim. Değerli cin, Daha önce bir Meleği Ala Kavramından karşılıklı bahsettiğimizi hatırlıyorum. İnanmasakta Vahyi kendi Kavram bütünlüğü içinde tahlil etmek durumundayız. Kuranda konuşanlar kim? Cebrail ve Yüksek Melekler Konseyi BİZ ifadesini kullanır... ve orada YARATMA Faaliyeti bazı organlarca tatbik edilir...Elbette Allahın görevlendirmesi ile... İşte bu faaliyetler Arabca "Haleqakum" ve "Cealnakum" ifadeleri ile anlatılır... Değerli üstad Edip yüksel dahil tüm mealciler bu iki ifadeyi YARATMAK olarak çevirmişlerdir... Oysa biri Kılmak,yapmak ve Programlamak iken diğeri Var etmek ve Şekillendirmek, Halden hale sokmak gibi çeşitli anlamlar kazanır... Allahın sisteminde bazı işlemleri doğrudan müdehalesi ile yaparken... (Ruh üfleme Metaforu) Bazı işlemleri de Görevlileri yapar... (DNA Anahtarlarının açılıp kapatılması) Ancak Putlarla karşılaştırmamak kaydı ile İNSAN da kendi çapında bir yaratıcı olup...Allahtan bir parça taşıması nedeni ile kıyas kabul eder... Benzer bir Kıyaslama da RIZK konusunda Ayetlerde geçer... "Allah Rızık verenlerin en Hayırlısıdır" ifadesi RAB kelimesi ile birlikte İnsanlar içinde kullanılır... Yusuf Suresinde "Rabbine benden bahset" der Yusuf,Firavunun Şarab sunucusuna...Burada Efendin anlamı anlaşılır... Allah için Rab , ,,Terbiye edici,Programlayıcı anlamında kullanılır... Rızk yiyece içecek..Giysi gib metalar için kullanılırken..aynı zamanda Bilgi ,İlim gibi soyut kavramlar içinde kullanılır... Maide Suresinde Gökten inen Rızk YAğmurdur örneğin...Maide de bu arada Sofra anlamına gelir... Konuyu dağıtmadan ..sizlere Sevgi ve Saygılarımı sunuyorum:) |
Bir şey anlamadım anlattıklarınızdan ama yinede görüşlerinize katılıyorum!
Siz bu savunmalarınız olmasa inanın ben, Kendi durumumu fikirlerimi eleştirmeye çalışacağım. O kadar konuyu bulandıran, saptıran, manalar çıkarmaya çalışan fikirleriniz var ki. Kuran'da mucize arayanların içinde bulunduğu durum çok vahim bence. Bulamadığınız mucizelere kendinizi öyle inandırıyorsunuz ki saçmalıyorsunuz. Bana Kuran'ı öyle açıklayın ki, bahsedilen konuları öyle özetleyin ki, sıradan arap bedeviside anlasın sıradan bir çocukta bir şeyler çıkarsın yazdıklarınızdan. Bir işe yarayın kendimi eleştirme adına... |
Alıntı:
waww sevgili ulu... yanlış anlama ama geçekten bunlara mı inanıyorsun :brick: lütfen yanlış anlama... daha farklı katagorize etmiştim seni kafamda... hani cübbelinin rüya metaforları veya cin kışkışlamaları gibi.... sprituellik insanı ummadığın mecralara çekiyor sanırım |
Alıntı:
1-Diger politeist Tanrilar 2-Insanlar 3-Allah'in melekeleri Ilki benim düsüncemdi ama Islam'in "Allah birdir ve yaratici tek ilahtir" ilkesine ters düstügününden iafed ifade ile celisiyor. Ikincisi de Islam'in diger ilkelerine ters düsüyor, zira insanlari yaratici kilmakla Allah'in yaratici sifatina sirk kosmak gibi oluyor. Ücüncüsü de pek mantikli degil. Melekler dünyanin insa edilmesinde ve insanin yaratilmasinda rol almis farzedelim, fakat melekler Adem peygambere yani insanlara secde ettigine göre melekelere de yaratici sifati vermek sirk kosmak olurdu. Insan meleklerden bir mertebe daha yüce islami anlayisa göre. Baska alternatifler? Bakalim tesfirler ne demis bu ayet hakkinda... Alıntı:
Simdi burada insanlarin uyguladigi bir meslek söz konusu; bu ayet "sanatcilarin en güzeli", "doktorlarin en güzeli", "mühendislerin en güzeli" vs. gibi devam ettirebilir. Ama yine de bu sözleri böyle dillendiren Muhammed peygamber kendi Tanrisi Allah'i insanlarla kiyasliyabiliyor. Bu da ilginc bir durum oluyor. Allah insani insandan tecelli ettigine göre kendi sifatindan yaraticilik sifatiyla da insani donattigini, insanin tanrisal bir yönü oldugunu itiraf ediyor. Allah'a sirk kosmak demek ayni zamanda Allah'a ortak kosmak demektir. Bu anlamda insanlar insanlardan tecelli olduguna göre sanatci anlaminda yaraticilar oluyor ve yaraticilik konusunda Allah'a ortak olmus oluyor. Melikelerde de durum benzer. Onlar da eger yaratilista bir pay ve emekleri varsa Allah'in yaraticiliginda ortaklardir. Yaraticilikta ortak olmamasi icin Allah'in her seyi tek basina yapmasi lazim gelecekti. |
Alıntı:
Beni Katogorize etme ,yaftalama..Etiketleme:) Bir yazıya bakarak karar verirsek burada kimin kim olduğunu asla anlayamayız... Çok boyutlu düşünce ve çok seslilik diyorum:drum: Sevgi ile... |
Alıntı:
Sizin "Şirk" kelimesinin anlamını dahi bilmediğiniz ortada... Ayrıca İslam ve Kuran kavramları hakkında da ancak mantık yürüterek yorum yapıyorsunuz. Allaha inanmıyorsunuz...Meleklerin Ademe secde ettiğini gözünüzle görmüş gibi yorum yapıyorsunuz:) Madem Kuranla bu kadar ilgilisiniz SAFFAT Suresini bir kez daha okuyun. Melekler ile ne kast edildiğini belki anlarsınız. İslamda "insanın" melekten üstün kabul edildiğine dair kaynak veya deliliniz nedir? Kamil insan için geçerli bir konu bu ancak Tekamül konusundada fazla bir bilginiz olmadığı izlenimini veriyorsunuz. |
Alıntı:
...bir de biz ziyaret edip görsek. . Bu üflemeler püflemeler tek tek mi yoksa paket halinde mi oluyor? . Arada atlananlar da oluyordur belki. . Örnegin ben de ruh yok! . Allah tam beni üflerken deliklerini tikamayi unutmus üfleme gerceklesememis.:D . Olmayan ve kanitlanmamis seyleri sani varmis gibi ne kadar güzel üfleyerek anlatiyorsunuz. . Bravo. |
Sayın cigi,
Siz "Metafor" un sözlük anlamına baktınız mı? ki üflüyorsunuz? Ruhsuz olduğunuzu iddia ediyorsunuz...Bunu nasıl kanıtlayacaksınız?Sizin gibi düşünmeyenlere Hakaret ederek mi? Ettiniz demiyorum:) |
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Nasil siz Allah'i ve melekleri görmeden inanabiliyorsaniz müsade edin de bende islami kaynaklardan olaylar nasil anlatiliyorsa o sekilde bir cikarimda bulunayim. "Cenab-ı Hak, Hz. Adem’i yarattığında meleklerin ona secde etmelerini emretti. Bütün melekler secde ettiği halde İblis secdeden kaçındı" diye biliyorum. Islam'i da ancak onun kaynaklarina bakarak yorumlayabilriz, degil mi? Alıntı:
Alıntı:
Simdi Allah insanlarin bir kismini digerinden üstün kilarak bir ayrim yapabildigine göre "Adem,'i meleklerden üstün kildigini nereden cikardiniz" demeninizin de bir anlami kalmiyor. |
Yoksa onlar, onun yaratması gibi yaratan ortaklar kıldılar da, böylece bu yaratma onlara benzer mi göründü? De ki: “Allah, herşeyin yaratıcısıdır.” Ve O, tek Kahhar (kahreden), herşeye gücü yeten, en kuvvetli olandır.
(rad-16) İslamiyete göre Allahtan başka yaratıcı yoktur...buna itirazı olan var mı..herhalde bu kadar kesin ve net bir şeye kimsenin itirazı olmayacaktır.. inanan inanmayan herkes 'yaratanların en güzeli' kıyaslamasında başka tanrıların söz konusu olabileceğini düşünmemelidirler.. çünkü yukarıda ki ayet gerekse benzerleri bizim bu şekilde düşünmemize olanak vermiyor..çünkü islamiyetin özünde Allahtan başka ilahın olmadığı ilahi kaidesi vardır. o zaman bu ayet bir çelişkidir...tmm çelişki varsayımından hareket edelim..eğer bu çelişkiyse bu ayet insan ürünüdür..pek ala!kimin ürünü..hz peygamberin..iii de arkadaşım... dinin kurucusu olan bir kişi-la ilahe illallah-kaidesine aykırı bir şey diyebilir mi...böyle bir hata yapabilir mi..Allahtan başka yaratıcılarında olabileceğini düşünerek bu ayeti yazabilir mi..?bence yazamaz..islamiyetin ruhuna aykırı zerre kadar bir şey diyemez.. bu ayetin çelişki olamayacağı..yaratanlardan kastın başka tanrılar olamayacağı ...islamiyetin muhtevasına temiz bir vicdanla bakmaya çalışan her kişi için net bir cevaptır... o halde bu ibareden ne anlamalıyız.. 1.diğer ilahlara inanan insanlara ,Allahın daha güzel yarattığı şeklinde yaklaşarak onları islamiyete çekmek.. 2.sanatkarların Allahtan daha güzel yaratamayacakları..yaratmak tabiriyle..sanatkarlar..kastedilmiş olmalıdır..bu da göreceli bir kavram resimden müzikten işte heykelden yola çıkarsak..ama daha kesin bir hüküm çıkarılabileceğimiz alanlar daha var..biyoloji..tıp..vb. kim arkadaşım..insan uzuvlarıyla bire bir denk bir uzuv icat edebilir..kim bir saç derisini bile yaratıcısından daha ii yapabilir..kim doğanın birebir aynı canlı ve kanlı resmini yapabilir..hiç kimse..gidin bakın bütün estetikçilere 100 de 100 benzerini yapamıyorlar..yapamazlar..bu ayet bunu anlatmak istiyor olabilir.. 3.son olarak Allahın kendini kendisiyle kıyaslaması söz konusu olabilir...(bu madde biraz uzun ..bu madde hakkında link vermeye çalışacağım..) saygılar. |
Alıntı:
. Yazilarin sahiplerine asla hakaret etmem simdiye kadar görülmemistir. . Yeri geldiginde özür dilemesini de bilirim. . Ama allah muhammed ile dalgami gecerim... ...bu kimseyi ilgilendirmez. . Ki bunu bu sitede istedigim gibi yapamam. . Bu sitenin tüzügü yüzünden bütün inanclilar ciyak ciyak bagirip hakaret saygi nakaratlari ile koro seklinde türkü cagiriyorlar. . Hep ayni laf salatasi yapilmakta! . Yukarida ki iletide siz acikliyorsunuz neyin nasil oldugunu ve ben soruyorum... ...burasi nerde diye!. . Siz ne yapiyorsunuz? . Ruhunuzun olmadigini siz kanitlayin diyorsunuz. . E bravo. . Olmayan bir sey kanitlanir mi? . Ben zaten yok diyorum. . Var diyen sizsiniz! . Siz kanitlayacaksiniz!. . Buyrun kanitlayin ruhun varligini. . Yalniz nane veya tuz ruhu olmayacak! . Isiniz gücünüz laflari evirip cevirip laf salatasi yaparak kurani allahi savundugunuzu sanmak! . Allah var diyorsaniz da varligini siz kanitlayacaksiniz!. . Ben yok diyorum. . Olmayan bir seyi kanitlamak benim derdim ve ilgi alanim degil. . Cöl bedevilerinin uydurdugu zeka seviyesi ilkokul cocuklarin ki kadar olmayan bir tanriya inaniyorsunuz. . Daha sonra onu nasil savunacaginizi bilemiyorsunuz! . Neresinden bakilirsa bakilsin tam bir komedi. . Bir yaratana inanilabilir fakat din kitaplarinda ki akli kit gibi olmamali. . Kuranin ki gibi akli kit... ...hic olmamali. |
Alıntı:
tamam zaten şaşkınlığım bundan dedim ben de.. neyse dostum sahiden yukarıda söylediklerine inanıyor musun?? sevgili katre... neden mazeret aramalar... kelimeleri çekiştirmeler?? Alıntı:
bir daha düşün derim :) estetikçilere birşey deme.... orijinali kötü ki insanlar düzeltmeye çalışıyor :) |
Alıntı:
İslam literatüründe savunduğunuz gibi Putlar yerine hiç olmaz sa İnsanlar olarak kabul görünen "diğer yaratanlar" kavramında bir tutarsızlığımız olmamakla beraber, " Allah Tektir ( Birdir ) Ve ondan başka İlah yoktur," Dedikten sonra, O Yaratanların, Koruyanların , Gözetenlerin , Rızık verenlerin vs.vs Diyerek Tanrı İnsanları kendine neden Eş görsün, Kendini Tanrıya eş görmek Büyük Günah ken bu Günahı Allah neden İnsana normal bişiymiş gibi Teşfik edercesine Söylesin, Allah kuluna yasakladığı günahı neden kendi uygulamasın, Madem Allah katında günah değil, insan'a neden günah sayılmış, Yoksa orda gerçektende aynı değerlere yakın İlah lardan mı bahsediyor da bizler onu İnsana dönüştürmeye çabalıyoruz Tek olanın onurunu Kurtarmak için, Saygı ve Sevgilerimle |
Alıntı:
Sevgili cin, Sen çocuğa 18 yaşına geldikten sonra Banka hesaplarında tam kontrol hakkı verebilirsin. O çocuk ise her an ve her zaman kendisini-BEN olarak tanımladığı Bilinci-buna layık ve ehil görecektir. Senin birçok çocuğun olabilir ama her çocuğun yalnız bir TEK babası olacaktır. Ve sen çocuğuna doğar doğmaz Dünyayı anlat-a-mazsın...Olgunlaşacak ve Anlayacaktır... Çalışacakve Başaracaktır. Sevgi ile... |
evt ben böyle düşünüyorum..hepsi de mantıklı arkadaşım..hemen celallenmeye gerek yok..bana bu ayetin ne anlama geldiğini siz söyleyiverin..o zaman..ben başka tanrıların varlığından dolayı böyle yazıldığını ya da herhangi bir çelişki olduğu iddiasının gerçekliğinin imkansız olduğunu anlatmaya çalıştım..eğer öyle değilse.. ki değil.. böyledir arkadaşım..benim yazdığım gibi anlamak gerekir..hiç de babam senın babanı döver cinsinden anlamlar değil bunlar..
yakında insan kolonloyacaklar!!!o da bir yaratma..resssamla işte heykeltraşla Allahı kıyaslamak çok basit olacaktır..fakat tanrı böyle bir şey demekle insanlarda oluşacak ne biliyim bir takım inanç sıkıntılarını bu ayetle gidermek isteyebilir..(fazla mı bilim kurgu oldu:)..) arapça bilgim yok..ama islamın muhtevasına bakan herkes..bu ayetın başka ilahların varlığına..ya da çalişki old..dair asla ve asla hükmedemez..peki nedir o zaman ben ce budur.. saygılar... |
Alıntı:
(Yaratmak Allah’a mahsustur.) [Araf 54] (Yaratıcı ancak Rabbindir.) [Hicr 86] (Her şeyi yaratan Allah’tır.) [Zümer 62] (Sizi de, yaptığınız işleri de yaratan Allah’tır.) [Saffat 96] Saygıdeğer üstadım, yukarda ki ayetlede nasıl ki bir çelişki yoktursa, insanın bir yaratıcı gücü olmamasıda o dakar açıktır, Yaratmak : Yoktan Var etmektir, Elinde olanı çoğaltmak değil, Dolayısıyla islam alimlerinin " Yaratanların, Varedenlerin, Koruyanların, Rızık verenlerin " diye çoğullaştırılmış Tanrı halleri hiç bir şekilde insana bağlanamaz/ bağlanmamalı, İnsan elinde olanı çoğaltma, hayatta kalma ve devamlılığı sağlama açısından çiftleşmek ve üremek zorunda dır bu bir yoktan var yada yaratım değil devamlılıktır, ihtiyaçtır, Buna gene en büyük destek gene Kur'an uslubudur,((Sizi de, yaptığınız işleri de yaratan Allah’tır.) [Saffat 96]) İnsan yaratmaktan ziyade Tanrı tarafından bilinen ilmi kullanmak zorundadır sadece bütün ilim ve bilgi Tanrı katındaymış gibi bizler sadece onun bilgileri dahilinde icat ve yeni ürünler ortaya çıkarmaktaymışız, öyleyse bizler nasıl yaratıcı olabiliriz herşeyin ilmi ve bilgisi ondaysa, bir nesne nasıl bizim icatımız olabilir nasıl bizler tarafından yaratılabilir, Dolayısıyla 18 yaşına gelmiş ( erişmiş ) evlada yetki vermek demek Bal yapma zamanına erişmiş arıya Yaratıcılık vermek olur, Meyve veren ağacın insandan farkı olmadığını gösterir, İnsanlar gibi çiftleşip üreyen hayvanları hiç saymıyorum bile, Savunduğunuz şeyi kabul etmemiz bile Yaratıcılığın bir anlamda EVRENSEL bir özellik olduğunu da kabul etmemizi gerektirir, dolayısıyla "Yaratıcılık" kavramı ilahi ve insanüstü bir özelliğiyle beraber Tanrısal bir özelliğini yitirir ve Tüm canlı bireylerin sahip olduğu bir kavram niteliği kazanmış olur, ancak ayetler açıktır (Yaratmak Allah’a mahsustur.) [Araf 54] (Yaratıcı ancak Rabbindir.) [Hicr 86] (Her şeyi yaratan Allah’tır.) [Zümer 62] (Sizi de, yaptığınız işleri de yaratan Allah’tır.) Saygı ve Sevgilerimle |
Alıntı:
Sorun ceviriden de kaynaklaniyor olabilir..Meshur "Biz" hadisesindeki gibi...Anlami "en güzel yaratan Allah´tir" da olabilir...Kelimelere takilip kalmayin...özünü anlamaya calisin |
Alıntı:
Sıfır arapça bilgisi senin için yeterlidir, Burda saf türkçe ile iletişim kuruluyor farkındaysan, Ancak sıfır arapça bilgisine sahip olman Kur'an tasvirleri yada anlamları hakkında " olabilir" , " olmalı" gibi tahmin ve karambol bir varsayım la yaklaşmanı gerektirmez, Yoksa Benden bir farkın kalmadı, "Ahanda az önce din'den çıktın demek " |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 10:34 . |