![]() |
Allah'ın Matematik Hatası...
Bu konu nasıl olduysa silinmiş.. Bence önemli bir konu olduğu için ve henüz tatmin edici bir cevap alınamadığı için tekrar açmayı uygun buldum...
Nisa Suresi(4)11. Allah size, çocuklarınız hakkında, erkeğe, kadının payının iki misli (miras vermenizi) emreder. (Çocuklar) ikiden fazla kadın iseler, ölünün bıraktığının üçte ikisi onlarındır. Eğer yalnız bir kadınsa yarısı onundur. Ölenin çocuğu varsa, ana-babasından her birinin mirastan altıda bir hissesi vardır. Eğer çocuğu yok da ana-babası ona vâris olmuş ise, anasına üçte bir (düşer). Eğer ölenin kardeşleri varsa, anasına altıda bir (düşer. Bütün bu paylar ölenin) yapacağı vasiyetten ve borçtan sonradır. Babalarınız ve oğullarınızdan hangisinin size, fayda bakımından daha yakın olduğunu bilemezsiniz. Bunlar Allah tarafından konmuş farzlardır (paylardır). Şüphesiz Allah ilim ve hikmet sahibidir. Nisa Suresi(4)12. Yapacakları vasiyetten ve borçtan sonra eşlerinizin, eğer çocukları yoksa, bıraktıklarının yarısı sizindir. Çocukları varsa bıraktıklarının dörtte biri sizindir. Çocuğunuz yoksa, sizin de, yapacağınız vasiyetten ve borçtan sonra, bıraktığınızın dörtte biri onlarındır (zevcelerinizindir). Çocuğunuz varsa, bıraktığınızın sekizde biri onlarındır (zevcelerinizindir). Eğer bir erkek veya kadının, anababası ve çocukları bulunmadığı halde (kelâle şeklinde) malı mirasçılara kalırsa ve bir erkek yahut bir kızkardeşi varsa, her birine altıda bir düşer. Bundan fazla iseler üçte bire ortaktırlar. (Bu taksim) yapılacak vasiyetten ve borçtan sonra, kimse zarara uğramaksızın (yapılacak)tır. Bunlar Allah'tan size vasiyettir. Allah her şeyi hakkıyle bilendir, halîmdir. Varsayalim ki, bir adam öldü ve geride üç kiz evlat, bir ana, bir baba ve eşini birakti.. Yukaridaki ayetlere göre miras paylaşimi şöyle olacaktir: Üç kiz evlata mirasin 2/3'ü, ana ve babanin her birine 1/6, karisina 1/8 kalacaktir. Bu durumda, matematik yapalim: (2/3)+(1/6)+(1/6)+(1/8 )= 27/24 = 1,125 bulunur! (1,0 olmasi gerekirdi!..) www.islamiyetgercekleri.org sitesinden alıntıdır. Bu sonuç oranların hatalı olduğunu göstermektedir çünkü mirasın %112,5 i mirasçılara dağıtılır. Böyle %100'ün üstünde bir dağıtım yapmak imkansızdır. Bu hatayı düzeltmek için ömer "avl", "avliye" olarak adlandırılan basit bir yöntem geliştirdi. Bu yöntem allahın verdiği oranlardan yola çıkıp bir noktada ufak bir değişiklik yaparak oranların tümünü değiştiren ve toplamı %100 olacak yeni oranlar elde eden bir yöntemdir... Günümüzde islam hukuku miras konusunda bu yöntemi esas alır... http://img268.imageshack.us/img268/9980/adsz26mx.jpg Böylece bizim örneğimiz için yeni oranlar: üç kızın toplam payı= 48/81 annenin payı= 12/81 babanın payı= 12/81 zevcenin payı= 9/81 olacak şekilde değiştirilmiş olur. Tabi elde edilen bu oranlar ayetlerde ifade edilenlerden farklıdır. Ayetlere baktığımızda bu oranları göremeyiz. Bu oranların sadeleştirilmiş şekillerine de bakalım.... http://img327.imageshack.us/img327/3835/adsz8bo.jpg Görüldüğü gibi yeni oranlar şu şekildedir: üç kızın toplam payı= 1/1,6875 ........... oysa allah 2/3 (yani 1/1,5) demişti babanın payı= 1/6,75 ....................... oysa allah 1/6 demişti annenin payı= 1/6,75 ....................... allah 1/6 demişti zevcenin payı= 1/9 ........................... allah 1/8 demişti Görüldüğü gibi ayetlerde belirtilen oranların kullanımı mümkün olmadığı için bu oranlar değiştirilir ve başka oranlar kullanılır. Böyle basit bir dört işlem hatasını gözden kaçırmak, allah gibi kusursuz bir varlığın işi olmasa gerek. Belli ki bu ayetleri muhammed kafadan uydurmuştur... |
Silinmiş olan konuya bir katkıda bulunmak maksadıyla belirtmek istiyorum ki ;
Tüm tartışılan çelişkili ve yanlış konulardaki durumu kurtarma mantığı burada da matematiksel olarak karşımıza çıkıyor.. Ancak bir fark var.. Diğerlerini tefsirlerle , mecazi ya da Arapça'nın esnekliği vb. açıklamalarla cevaplandırabilir , durumu kurtarma da başarılı görünebilirler.. Ama matematik affetmez.Sayılarla oynanırsa derhal sırıtır.. Matematiksel hatayı düzeltmek mümkün olmaz.. Ortada bir yanlış vardır.. Bu yanlış kitaptan , kitabı düzenleyenlerdendir.. Kainatın rabbi hata yapmaz.. Hele matematik hatası , imkansız!! Al-lah derseniz onu bilemem!! :) |
O kadar emek verip cevap yazıyoruz,bütün yazılar silinmiyorda bu siliniyor;neden diye sormak lazım..Bir ihtimalde cem yazımızı okuyunca hak verdi ve bu başlığı sildi.. tabi cem'i bilmesek böyle saftrik bir iddiada bulunabiliriz..Hakkı görse,siyah gözlük giyer kesin..
aslında gameovere söz vermiştim onun için uğradım baktım o neden oyunun bittiği ile ilgili topic açmamış.. Bak exclusive burada sen;elektrikli trenin dumanı nereye gider diye bir soru soruyorsun.Aynı bu tip bir soru.. sen diyorsun ki; x+y+z+v=1 olması lazım..ama şöyle birşey istiyorsun 1' i 3 'e kalansız bölün..miras hukukunda arkadaşına,fakire verebilirsin hatta hayatta bütün mirasını istediğin yere verebilirsin;mirasçılarının hakkını yemediğin bir şey yapıyorsan..Bunun için senin bu matematik şaşırtmacan yanlış bir soru.. doğrusu bu senin sorunun içinde; x+y+z+v+m+n+k...=1 de var...borçlarını ödemeden miras paylaştıramazsın değil mi?veya öyle sevdiğin bir arkadaşın varki onda birşeyler bırakmak isitiyorsun..fakirlerede yardım etmek istiyorsun.. |
Ensareo dışındaki müslüman arkadaşlar bu konuya yine ilgisiz kalacak gibi gözüküyor...
ensareo anladığım kadarıyla benim x+y+z+v şeklinde sadece mirasçıları işin içine katmamdan rahatsız olmuş. Gerçi adamın illaha borcu olacak diye bir kaide yok... Ama esas sorun şu x+y+v+z (yani tüm mirasçılar) işin içindeyken toplam zaten 1'i (yani %100'ü) geçiyor ve %112,5 oluyor... Bu toplama bir de m+n+k yı eklersek hepten geçer... Bu defa %140 gibi daha beter hatalı bir sonuç çıkar... Ayrıca (ayette yazdığı gibi) bu oranlarla dağıtım, borçlar çıkarıldıktan sonra yapılır. Yani adam 2500ytl. miras bırakmışsa ve birisinin rahmetliden 500ytl. alacağı varsa alacaklı hiçbir orana tabi olmadan 500ytl.sini alır gider. Daha sonra kalan 2000ytl. mirasçılar arasında bu oranlara göre paylaştırılır... Tabii burada oranlar hatalı olduğu için miras kalan miktarın bir önemi yok. İster 20ytl miras kalsın, isterse 689 milyar ytl. hiç farketmez. Bu oranlarla paylaşım yapılamaz... Ha tabi adam hiç miras bırakmamışsa o zaman sorun yok :) ____________________________________ Bakalım muhammed bu basit dört işlem hatasını yapmadan binlerce yıl önce eski mısırlılar neler yapmış... (Hatırlatma: İlk vahiy Milattan Sonra 610 yılında gelmişti/uydurulmuştu) "Bir papirüsün ortalama ömrü 300 yıldır; 300 yıl sonra, nem, ısı ve benzeri nedenlerle, pul-pul olup dökülmektedir. Günümüze, matematikle ilgili, istisnai şartlar altında saklandığı anlaşılan, iki papirüs gelmiştir. Mısır matematiği hakkındaki bilgimizin ana kaynakları bu iki papirüstür. Bu papirüslerden ilki, Ahmes (ya da Rhind) papirüsü olarak bilinen, 6 metre uzunluğunda ve 35 cm kadar genişliğinde olan bir papirüstür. Bu papirüs, M.Ö. 2000 li yıllarda yazılmış olan bir papirüsün, M.Ö. 1650 lerde Ahmes isimli bir “matematikçi” tarafından yazılan bir kopyasıdır. Bu papirüsü 1850 lerde İrlandalı antikacı H. Rhind satın almış, şimdi British museum dadır. Bu papirüs, matematik öğretmek gayesiyle yazılmış bir kitaptır. Giriş kısmında, kesirli sayılarla işlemleri öğretmek gayesiyle verilen bir-kaç alıştırmadan sonra, çözümleriyle 87 soru verilmektedir. Bu sorular, paylaşım hesabı, faiz hesabı veya bazı geometrik şekillerin alanını bulmak gibi, insanların günlük hayatta karşılaşabileceği türden sorulardır. Bu az-çok bizim 8. sınıf matematiği düzeyinde bir matematiktir. Moskova papirüsü diye bilinen ve şimdi Moskova müzesinde olan ikinci papirüs de M.Ö. 1600 lerde yazılmış bir kitapçıktır. Bu papirüs 25 soru içermektedir. Bu sorular, ikisi hariç, Ahmes papirüsündeki sorular türündendir. Diğer iki soruya gelince, onlardan biri, bir düzlemle kesilen küre parçasının hacmi ve yüzeyinin alanının hesaplanmasıdır. Diğeri ise, yine bir düzlemle kesilen bir piramidin hacminin bulunması sorusudur. Her iki soru da doğru olarak çözülmüştür." kaynak: http://home.ku.edu.tr/~aulger/histofmathematics.html Daha ortada islamiyet falan yokken matematik alanında bu kadar ilerlemiş olan Mısırlıların, islamiyete geçtikten sonra en ufak bir ilerleme gösterememiş olmalarına şaşmamak gerek... |
Exclusive senin anlamadığın şey şu:bu miras paylaşımı arkadaşım sorun yanlış: x+y+z+n=1 değil yani..senin hesabının içinde adamın borcu varsa yok..sen diyorsun ki adamın illa borcumu olması lazım..birde tersinden düşün..adamın illa borcunun olmamasımı lazım..hepsini başkasına mesela hayır kurumuna bırakabilir senin hesabın içinde bu da yok..x=1,sevdiği bir arkadaşı olabilir onada mirastan pay vermek isteyebilir senin hesabında oda yok...ayrıca konuyu değiştirme başka topic aç orada konuşalım.. Umarım bu cevaplarıda silmezsiniz...
|
islamda avl(avliye) bu konuda bi şeyler yazıyor alttaki linkte http://islamisohbet.gen.tr/tr/bilgi/...#AVL,%20AVLIYE
|
O zaman detaylı bir örnek yapalım ve borç ile vasiyet de olsun...
adam öldü... 3 kızı, annesi, babası ve karısı mirasçı olarak kaldılar. Rahmetli'nin 16000ytl parası var. Ayrıca bakkal Hüseyin'e 2000ytl borcu var. Rahmetli son nefesini verirken akerlik arkadaşı İbram çavuş'a 5000ytl para verilmesini vasiyet etmiş. Bakkal 2000ytl borcunu tahsil ettikten ve İbram çavuş'a 5000 ytl verildikten sonra geriye 9000ytl kalıyor. (ayetlere göre, önce vasiyet ve borç düşülür-- bkz. Nisa4.11 ve Nisa4.12, ikisinde de belirtilmiş) Şimdi allahın oranları devreye girer. Ayetlerdeki bu oranlara göre hesabımızı yapalım... 3 kızına 9000x(2/3) = 6000 ytl. babaya 9000x(1/6) = 1500 ytl. anneye 9000x(1/6) = 1500 ytl. karısına 9000x(1/8 ) = 1125 ytl. Toplam = 10125 ytl. borç ve vasiyetten sonra miras 9000ytl kalmıştı... Ancak mirasçıların payları ayetlerde belirtilen orana göre hesaplandığında 9000 ytl.yi geçiyor... Kalan 9000ytl para ile toplamı 10125ytl olan payları dağıtabilmek için sihirbaz olmak gerek, yani bir sihir yapıp şapkadan 1125ytl. daha çıkartmadıkça bu payları dağıtamayız. Görüldüğü gibi vasiyet ve borcun işin içine girmesi hiçbirşeyi değiştirmedi. Zaten borç ve vasiyetler orana tabi değil. Ayrıca bunlar miras dağıtımı yapılmadan önce direk düşülüyor ve kalan miktar mirasçılara dağıtılıyor. Yani borç ve vasiyetin de işe dahil edilmesinin hiçbirşeyi değiştirmeyeceği başından belliydi ama yine de seni kırmamak için detaylı bir önek yaptım. Umarım bu örnek seni ikna etmiştir... Zaten ayetlerde belirtilen oranlar hatalı olmasa islam hukuku da bu oranları kullanırdı ve ömer avliye gibi bir yöntem icad edip allahın belirlediği oranları değiştirme gereği duymazdı. |
ex..........rüzgar nerden eserse sende üstüne gidiyorsun...yazarken biraz düşün yav.senin mantığına göre kuranı hz.muhammed yazmış ve matematik hatası yapmış.halife ömer de, zamanında da bu olay olunca avliye yi icat ederek durumu kurtarmaya çalışmış.nedense senin hata olarak gördüğün bu bu ayetleri onlar hata olarak görmemiş.eğer onlarda hata olarak görselerdi avliye yi uydurmak yerine direkt ayetleri düzeltemezlermiydi.neticede kuranı hz muhammed yazmış diyorsun.şartlarda uygun,daha kitap haline de gelmemiş.avliyeyi düşünen zihniyet ilerde bu ayetlerin inançsızların elinde kendilerince koz olarak kullanılacağınıda düşünürlerdi.unutmaki bu ayetlerde o zaman miraslardan bile pay alamayan kadınlarda düşünülmüş.ayrıca hep aynı problemleri çözerek şov yapma.al bunla uğraş biraz.adam ölmüş.miras olarakta asla kesilmemesi ve satılmaması şartıyla bir deve bırakmış.karısı 2 kızı annesi ve babası arasında paylaştır deveyi.(ipucu vereyim.deveyi mecburen ayetlerde verilen orana eşit gün sayısıyla kullancaklar kendi işleri için.zira başka seçenekleri yok)...........................avliyenin ne işe yaradığınıda anlamaya çalış çünki cevap avliyede gizli.hep para hesabı yapmak yanıltıcı olabilir.unutmaki ticaretin %80 ini takas usulü yapan bir toplum.yani zenginlik ölçüleri mal,bağ,bahçe,deve vs vs vs.haa biz şu zaman da para kullanıyoruz napalım dersen...kuranda bazı emirlerin uygulama şekli insanın yaşadığı zamana göre değişebilir.örnek verelim;allah kuranda bize alkol ve kumarı yasak ederken ''her ikisindede yararlar olduğu kadar zararlarda vardır.ama zararları yararlarından fazladır''der.(alkolun kullanıldığı faydalı alanları saymaya gerek yok)
|
Cahit cevap avliye'de gizli diyorsun ama unutma ki avliye kuranda belirtilmiş bir usul değil. Ayrıca kuranda belirtilen oranları değiştiren bir yöntem, bu açıdan bu yöntemin allahın ayetlerini hiçe saydığını bile söyleyebiliriz...
Siz sorun yaratmayacak örnek arıyorsanız niye kasıyorsunuz ki... adam ölür ve kalan miras rahmetlinin borçlarını kafa kafaya karşılar şeklinde bir örnek durumu ele aldığımızda hiç sorun çıkmaz.. Şimdi bu örnek, ayetlerdeki matematiksel hatayı açıklamış oldu mu yani? Demişsin ki: "kuranda bazı emirlerin uygulama şekli insanın yaşadığı zamana göre değişebilir.örnek verelim;allah kuranda bize alkol ve kumarı yasak ederken ''her ikisindede yararlar olduğu kadar zararlarda vardır.ama zararları yararlarından fazladır''der.(alkolun kullanıldığı faydalı alanları saymaya gerek yok)" (mrcahit) Alkolün faydası olduğu kadar zararının da olması, nasıl olur da kurandaki emirlerin, insanın yaşadığı zamana göre değişebilirliğine örnek teşkil eder? Bunu hiç anlamadım acaba bende mi bir problem var? Yani ben senin cümlenden "alkolün faydaları olduğu kadar zararları da vardır, o halde kurandaki bazı emirler yaşadığımız zamana göre değişebilir" benzeri bir önerme çıkardım ama biraz kel alaka gibi geldi bana... |
alkol örneği kuranda aynı şekilde geçer.bakara 219.....yani alkolu içmek yada içki içmek olarak algılaması normal değilmi 1400 yıl önce yaşayanların.günümüzde alkolün tıpta,ilaç sanayinde,boya,kolonya vs vs vs kullanıldığını bilmen lazım senin...domuzun yenmesi yasaklanmıştır,domuzdan organ nakli değil...kanın içilmesi yasaklanmıştır,kan alınması değil...bak bunların hepsi vücuda giren şeyler ama giriş yolu farklı...emir yemek içmek anlamında olduğu için değişmiyor ama kullanım şekli 1400 sene sonra değişebiliyor... sizin zayıf yanınız ayetleri bütün olarak okumamak.bir cümleye saplanıp kalıyorsunuz...bu arada deveyi pay ettikten sonra ana sayfada bedir savaşının sebepleri başlıklı yazıyı oku...galiba bir ateistin yazısı.hikaye anlatmış ama kafadan hata yapmış.batn-i nahle olayında 4 adamın müslümanlara şirin görünmek için kafalarını kazıdığını ve kendilerini umreden dönenler gibi göstermeye çalıştıklarını yazmış.birde umrenin ve hacın traşlı şekilde yapıldığını anlatmış parantez içinde...düşün bakalım hicretin 17. ayı,mekkeliler müslümanları fellik fellik ararken,kabe daha putlardan temizlenmemişken,mekke daha feth edilmemişken ,hac ve umre normları daha tam olarak belirlenmemişken şimdi bu yazıyı yazana sormazlarmı hikayede geçen umre ne diye..konuyu hesapta daha derin göstermeye çalışırken kafadan kaybetmiş..hadislerde geçiyor falan deme sakın bu adam hadis uzmanıymış nası atlamış derim bende ....mantıksız bir şeyi konu olarak getirmiş milletin önüne...yazıda bedir savaşından bahsederken katliam gibi göstermesinde de abartıyı gözden kaçırmamak lazım.bedir savaşında toplam 84 kişi ölmüştür(70 kafir-14 müslüman)bedir,uhud,ve hendek savaşında toplam zayiat her iki taraftanda 200 geçmiyor(bkz nere bakarsan bak)daldan dala oldu yazı ama sizin pirinizde süpürge dalının(telmiydi yoksa) yansımasından ilham almamışmıydı...
|
Ensareo;
Benim yüzüm açık.. Yazı başlığına karşı çıkıyorum ve; Her zaman söylediğimi söyüyorum.. Kur'an'da çelişkilerin ve hataların olduğu su götürmez derecede açık.. Bunlar yüce yaratıcının reddi anlamına gelmez.. Nasıl ki İncil ve Tevrat'taki hata ve tahrifatlar da o anlamı doğurmazsa.. Anlatabildim mi acaba ?? |
Yazı başlığının hatalı olduğu doğrudur. Ancak daha çarpıcı ve imalı olması için böyle bir başlık koymuştum. Tabi daha kısa olsun diye de...
Gerçekte bu yazının içeriğini teşbihsiz (somut anlamıyla) destekleyen başlık şöyle birşey olmalıdır: "kurandaki matematik hatası. - kuranın kusursuz bir varlık tarafından yazılmadığının kanıtı" "bu arada konuyla ilgili değilde İslam kadın haklarına hiç önem vermiyordu değil mi?"(ensareo) hocam benim "hiç önem vermediği" şeklinde bir iddiam olmadı. Sağolsun mirastan pay vermiş, gerçi en az payı layık görmüş ama "hiç" diyemeyiz... |
exclusive yani size laf anlatmak deveye hendek anlatmaktan daha zor.
1.soru İslam Miras Hukuku hakkında bildiklerin sadece bu kadar mı? 2.Miras deyince sadece aklına paramı geliyor.. 3.medeni hukuka göre diyelim karı koca ayrılacaklar ve %50,%50 dağıtacaksın...malları,ve diyelimki kuruşlu bir hesap çıktı tedavülde de yok böyle bir para..ne yapacaksın... |
1. İslam miras hukuku hakkında çok bilgim yok, sadece bu kadarını biliyorum. Bildiklerim az olabilir ama yanlış değil.
2. mirasın illaha para olması gerekmez ancak ev gibi bir mal miras kalınca evin parasal değeri üzeinden konuşulur. "evin 2 odası falancaya, salonla mutfak da filancaya" denmez.. 3. Küsüratlar yakın değere yuvarlanır. Ben bankada çalıştım bir dönem, fatura ödemelerinde genelde hep küsüratlar olur. en küçük para birimi neyse onu dikkate alarak küsüratı yuvarlarsın. Örneğin 0.66666...kuruş gibi bir miktarı 1 kuruş (tedavüldeki en küçük para buysa tabi) sayarsın olur biter. Hocam bu cevaplar ışığında nereye varmaya çalışacağınızı çok merak ediyorum. Bu arada diğer müslüman arkadaşların konuya ilgisiz kalmalarını nasıl yorumlamak lazım? Acaba allahın dört işlem bilmediğini ama yine de mükemmel olduğunu mu düşünüyorlar? yoksa kuranı muhammedin yazmış olabileceğini mi? Yoksa onlar da sizin gibi benim kurnaz bir kandırmaca yaptığıma inanıp konu hakkında fazla düşünmemeyi mi tercih ediyorlar? |
Miras Hukuku ayrı birşey..Arkadaşım onun için kimse bu konuya bilmeden yaklaşamaz..Sen iyice bilmeden böyle iddalarda bulunabiliyorsun o da şaşılacak birşey..
Açıklama yapılıyor okuyormusun bilmiyorum..anlatılabilecek en basit dille anlatayım diyorum.anlattığımızda anlamıyorsun..ben burada fikrimi söylüyorum..yanlışlarımda olabilir.. 1 3 e bölünmüyor diye matematiği reddedecek değiliz..Mutlaka bir sebebi vardır..ben onu beklerim senin gibiler ise hemen iftira atar..hemde iyice konuyu bilmeden.. Nasıl sen kusuratları yuvarlayıp aslolan paylaşımı yaptığına göre böyle bir durum hasıl olduğunda,pratik davranırsın..onun içinde avl yapmışlar..... Neden bu olabilir...para olmadığında o devirde para var mı?bilmiyorum ama..(-yok zannediyorum-) malların diğer mallara göre değerleri farklı olabilir..ne bileyim aklımızda olmayan şeyler olabilir.bunun içinde İslam Miras Hukukunu bilen birine sormak lazım..Böyle bir kişi şöyle şöyle demeden biz ne kadar yazışırsak yazalım sadece fikir munakaşası yapmış oluruz.. sen matematik formulüne döndürdün..anlamadığın şey ise mesela illa dağıtmak durumunda değil;bildiğim kadarıyla..yani hepsini bir hayır kurumunda da bırakabilir;çünkü kişi malında hürdür..(-kesin bilmiyorum ama hafızamda böyle bir şey var-) yani senin formülün baştan yanlış.sen diyorsunki x+y+z+t=1 diyorsun,oysa aynı şeyde v=1 de var.. anlatabildim mi?sen bir örnek üzerine düşünüyorsun oysa bunun gibi çok örnek var..Aslolan,hükümler doğrultusunda hakkaniyetti bozmamaktır... Böyle bir durum çıkmışsa,hükme en yakın hüküme bakılmaya çalışılır..yani senin gibi hemen iftira atmayız..Bizim imandaki köklerimiz sadece bir tane değil ki,delillerimiz sadece bir tane değil ki,elhamdulillah inancımızın temeli var... şimdi pratik yapmaya devam edelim..sen nasıl dağıtırsın..buradan başlayalım...dede felan filan tamammı sonra 1 e eşitleyeceksin..herkesi düşün tamammı...ana-baba erkek kardeş kız kardeş vs.. |
Alıntı:
Bak bahsettiğimiz ayet(nisa-4-11) nasıl bitmiş: ...Bunlar Allah tarafından konmuş farzlardır (paylardır). Şüphesiz Allah ilim ve hikmet sahibidir. Allah "bu payların matematiksel açıdan kullanımının mümkün olmadığı durumlarda hakkaniyeti bozmadan kendinizce bir çare üretin, icabında payların hepsini de değiştirebilirsiniz. Bence mahsuru yok" gibi bir söz söylemiş olsa tamam. Ama allah mirasın sekizde birini zevceye verin derken sen kalkıp dokuzda birini veriyorsun. Hangi ayete dayanarak bunu yapıyorsun o belli değil. Bunun tek sebebi çaresizliktir... |
Exclusive miras hukukunu bilmeden konuşmak doğru olmaz..Dediğim gibi bilmediğin şeyler olabilir..Para olmadığı zaman nasıl dağıtılıyordu?Dediğiğm gibi malların birbirine olan üstünlüğümü vardı?Mesela savaşta geçen ganimette dağıtılıyor bu paramı hayır...anlatabildim mi?senin bunu düşündüğünü hiç zannetmiyorum.çünkü ön yargılısın..
|
Hocam eğer sırf mal varsa, malın parasal değeri üzerinden paylaşım yapılabilir. Örneğin benim dedem vefat etti ve evi 3 kardeşe miras kaldı. Ev satıldı ve satışdan elde edilen para eşit şekilde pay edildi...
Eğer arsa miras kaldıysa böyle parasal paylaşıma bile gerek yok. Arsa rahatlıkla istenilen oranlarda paylaştırılabilir. Atıyorum adamın 100 dönüm arazisi 4 kardeşe miras kaldıysa her kardeş 25 dönüm arazi sahibi olur. ensareo senin savunman açıklamalara ve izahlara değil, sorunlara dayanıyor. ayetlerden kaynaklanan bir sorunun üstüne, ayetlerden kaynaklanmayan başka sorunlar ekleyerek esas sorunu gizlemeye çalışıyorsun... Ben bir miras dağıtımı örneğiyle hatayı izah ediyorum, sen ise genel anlamda miras dağıtımı işini güçleştirecek örnekler vererek bu ayetleri savunmaya çalışıyorsun. Miras dağıtımı işini zora sokan durumlar herzaman vardır ancak benim iddiam, allahın ayetlerde belirttiği oranlara tam bölünebilen miktarda paranın miras kalması durumunda dahi bu paylaşımın mümkün olmadığı çünkü oranların hatalı olduğu şeklinde. Yani başka bir ifade ile söyleyeyim: Tüm şartlar miras paylaşımı için son derece elverişliyken bile miras paylaştırılamaz, bunun sebebi ise ayetlerde verilen oranların matematiksel açıdan hatalı olmasıdır... Senin yaptığın şey, bu sorunun üstüne başka başka sorunlar ekleyerek bu sorunu gizlemeye çalışmak. Yani adamın miras kalan parası bir kasanın içindeyse ve kasayı kimse açamadığı için miras paylaştırılamıyorsa, bu alakasız örnek ayetlerde belirtilen oranların matematiksel açıdan hatasız olduğunu kanıtlamaz ki. Senin verdiğin örnekler işte bu örneğe benziyor. Evet adamın sırf malı, taşınmaz mülkü vs. varsa bunu paylaştırmak zor olur... malı satıp parayı paylaştırmak gibi çözümler üretmek gerekebilir ya da mirasçılardan biri, diğer mirasçıların paylarını, bedeli neyse ödeyerek satın alabilir. Ayrıca "para olmadığı zaman" ne demek yahu? para olmadığı zaman zaten bu hatalı ayetler de yoktu... araplar islamiyet daha yokken para kullanırdı. hatta pek çok para çeşidini tanıyor, arap olmayanların para birimlerini bile biliyorlardı. ticaret en gözde arap mesleğiydi ve öyle takasla makasla değil envai çeşit para birimiyle yapılırdı. |
arkadaşım her türlü anlatmaya çalışıyorum ama hep aynı şeyleri söyleyip duruyorsun..bak sana bie örnek vereyim körlere bir el yordamıyla tanımları için bir fil getirmişler önlerine..sormuşlar dokunduğunuz şey neydi tarif edin..kimisi borusunu tutmuş,kimi ayağını ve buna göre tarif etmişler..Herbiri farklı bir yerini tarif etmiş...ona göre bir canlı hayal etmiş..bir konu hakkında tam anlamıyla fikir söyleyebilmek için o konuyu bilmek gerekir..sende miras hukuku ile ilgili bir bilgin olmadığını söyledin..benimde sana önerdiğim şey;sadece yorum..sende yorum yapıyorsun bende..aslında filin bir parçasını tutuyoruz belkide..bir bilen olmadan miras hukuku konusunda söz söyleme bilgisine de sahip değilim..Bilgi sahibi olmadan fikir sahibide olunmaz gerçi ama burada yaptığımız;bilgi sahibi olmadan fikir beyan etmek...verdiğin ayetlere bakılması lazım,kelimlerin anlamına...mesela bildiğim kadarıyla veledun tek bir veled(çocuktur)senin verdiğin ayetlerde ise 3 kız çocuğundan bahsediyorsun yani oranlar aynımı değil mi?verdiğin oranlar bu durumda kullanılır mı?vs..bakmak lazım..ama dediğim gibi miras hukuku geniş bir konu şurada da zannetmiyorum bu konu hakkında bilgi sahibi olan bir alim derecesinde bir kişi olsun...bilmem anlatabildim mi?
|
hocam ilk mesajda islami miras hukukunun bu verdiğimiz örnek için nasıl bir yol izlediğini ve hangi oranları kullandığını aktardım. Bu oranları vermeden önce pek çok islami siteyi gezdim ve aynı örneğin miras hukukuna göre nasıl çözüldüğünü gördüm... Eğer sen islami miras hukukunun olaya, tam da benim aktardığım şekilde değil de, başka şekilde yaklaştığını iddia ediyorsan bu iddianı hangi kaynağa dayanarak yaptığını söyle, bu kaynağı beraber inceleyelim.
|
Gayet açık yazdım exclusive...ancak senin ve benim fikir yürütmelerimizden öteye geçemeyiz..çünkü ne senin ne de benim bu konuda bilgimiz yok.Sende bunu söylemiştin..İnsan bilgisinin olmadığı konuda fikir sahibi de olamaz..ancak fikir pratiği yapabilir..fikir pratiği yapabiliriz...
|
Yahu ben bilgim yok demedim ki? Nerde demişim "bilgim yok" diye...
Aktardığım bilgilerin tümü doğrudur dedim ben. Miras hukukunu en ince ayrıntısına kadar bilmiyorum ama verdiğimiz örnek için yeterli olacak kadar kısmını biliyorum. araştırdım... |
bilmiyorum ama biliyorum ilginç bir önerme...exclusive bir ara ateist arkadaşlarınla bir geliver;iq testi yapalım...da kimi muhatap alacağımızı görelim.. :D
|
Bu konuda Hayrettin Karaman'ın verdiği cevap: (İslam Hukuku Profesörü)
Bu Amerika'yı yeniden keşfettiğini zanneden bilgisiz inkârcıya hemen bildireyim ki, ortaya koyduğu mesele İslâm'ın ilk devrinden beri bilinmektedir; maksat anlaşılmış, çözüm oluşturulmuş, buna göre uygulama yapılmış ve hiçbir mirasçı mahrûm bırakılmamıştır. "Payların mirastan fazla geldiği" ifade ve düşüncesi bilgisiz inkârcıya aittir, doğrusu ise payların, mirastan değil, hesap gereği olarak paydalar eşitlenince paydadan fazla olabildiğidir. Böyle bir "mirasçılar tablosu" karşımıza çıktığında çözüm, paylar toplamının payda olarak alınmasından ibarettir, çok eski zamanlardan beri bilinen bu hesaplama usûlüne "avl" denmektedir. Verilen birinci örneğe göre uygulama şöyle olacaktır: Paylar toplamı 27 olduğuna göre payda da 27'ye çıkarılacak, miras 24'e değil, 27'ye bölünecek ve her bir mirasçı, Kur'ân'da belirtilen payını, 27'de 16, 4, 4, 3 olarak (bu oranlarda) alacaktır. Belki sonradan aklına gelir veya birilerinin kitabında okur diye hemen söyleyelim: Bazen de payda, paylar toplamından fazla olabilir, bu duruma "reddiyye" denir, çözümü de artan payın, karı ve koca dışındaki mirasçılara yine âyetlerde bildirilen oranlarda paylaştırılması şeklindedir. Bu çözümler kısmen hadîslere, kısmen de ictihada dayanmaktadır. İslâm'ın kaynağı da yalnızca Kur'ân değil, aynı zamanda -ona aykırı olmayan, onun maksadını ve delâletini esas alan- sünnet ve ictihaddır. |
Hayrettin Kahraman Beyefendi'nin yazdıkları güneşi balçıkla örtmeye çalışmaktan başka bir şey değildir.
Eğer Kur'an Tanrı katından olsa bu tür bir matematik hatası olmazdı! Hadi bunu görmezden gelelim diyelim. O halde de miras ayeti iner inmez başka ayet gelir gelmez belirtir ve avl edin der ya da başka bir çözüm öne sürerdi. Ama tüm bunların olmaması ve Bu miras hatasının Taa, Ömer Zamanında çıkması ve çözüm bulunması bize bu kitabın Tanrı katından olmadığını gösterir. Bunu inkâr etmek bence körlüktür. Yeter artık sorgulayın şu dini. Neye dayanarak inanıyorsunuz hâlâ? |
Alıntı:
Sadece "oranlar değiştirilir" ifadesini kullanmaktan kaçınarak "paylar toplamı payda olarak alınır"şeklinde bir ifadeyi kullanmayı tercih etmiş. Ben de zaten paydanın avliye(avl) usulüyle değiştirilmesi sonucu oranların tümünde bir değişiklik yapılmış olduğunu, bu değişikliğin miktarlarıyla ve orjinal oranlarla karşılaştırmalı olarak ilk mesajda aktarmıştım. allahın ayet göndererek tartışılmaz bir netlikle belirlediği ve hatta aynı ayette (nisa 4.11de) yer alan "Bunlar Allah tarafından konmuş farzlardır (paylardır)" ifadesiyle allah tarafından belirlendiği tekrar vurgulanan bu oranlar, acaba hangi hadise ve ictihada dayanarak değiştirilmektedir? Ayrıca avliye(avl) yöntemi muhammedin zamanında uygulanmadığına ve ilk defa ömer devrinde icad edildiğine göre bu işin kaynağının herhangi bir hadis ve ictihad olmasının en ufak bir ihtimali var mıdır? Sizin aklınıza yatıyor mu bu iddia? Alıntı:
allahın maksadını esas aldığını iddia eden bu şahsiyet bana allahın hangi maksatla 3 farklı kutsal kitap gönderdiğini izah edebilir mi? (bu kişi allahın neyi ne maksatla yaptığını bildiğine göre, neden üç farklı kitap yolladığını da en az allahın kendisi kadar iyi biliyor olsa gerek) |
Yahu bu müslümanlar matematik bilmiyorlar, oran nedir, orantı nedir, kesir nedir bilmiyorlar. Kesirlerin oranını değiştirip kendi kendilerine çözüm bulmuşlar.
Matematikte doktora yapıyorum. Ne yapsam acaba okulu terk mi etsem? Gidip bir dağ evine mi yerleşsem? :lol: |
Ben bu siteye girmeden önce bu konu hakkında bir bilgim yoktu.
Oranlar Kuran da yazıyor. Biri tutmuş düzeltmiş. Bu oranlary tutmuyor diye düzeltmiş. Neyi düzeltmiş? Oranları değiştirerek Allahın kelamını düzeltmiş. Burada aklı evvel müslümanlar allahın kelamının "düzeltilmiş" halini savunuyorlar. Neyi savunuyorlar. Allahın kelamının "düzeltilmiş" halinin doğru olduğunu. Nasıl savunuyorlar. Allahın kelamını değiştirerek. AVL dediğiniz şey Allahın kelamına küfürden başka bir şey değil. Allahın kelamına küfreden kafirdir, bilginize. Ben size ateistsiniz diyorum da kabul etmek istemiyorsunuz. Kabul etseniz de etmeseniz de gerçek bu.... (Benim tavrım daha dürüst. Siz allahın kelamı olduğuna inandığınızı söylediğiniz ayeti, düzeltmeye kalkarak kendinizi allahın hatasını düzelten konumuna getiriyorsunuz. Ben ise bu hesap yanlış, allahın kelamı olamaz diyorum.... Ne kadar iki yüzlüsünüz.... İslamı yaşamak dediğiniz bu iki yüzlülüğü yaşamak aslında) Üslubum kafanızı karıştırdıysa karışmasın kafanız. Öbür türlü söyleyince kafanız almıyor :) |
Ya ben bu müslümanları anlamıyorum.Kuran apaçık değil kardeşim.El-Hafız'da bize apaçık oranları söylememiş mi?Yani siz ne anlatmaya çalışıyorsunuz?
|
Acaba ayetin tefsirinde bir yanlışlık olabilir mi?
Ya da kalan oran devlete vergi olarak kalacak şekilde bir hesap olamaz mı? Ne dersin Exclusive kardeş? |
Alıntı:
Kalan oran devlete vergi kalacak diye bişey yok. (Zaten başka bir ayet mirasdan mal artarsa fakir fukara da nasiplensin diyor) Ancak buradaki sorun mirasdan mal artması değil mirasın eksik gelmesi sorunu. Allah mirasın 1/6 sını ölenin annesine 1/6 sını ölenin babasına 2/3 ünü ölenin 3 kız çocuğuna 1/9 unu ölenin karısına verin demiş. Bak (1/6)+(1/6)+(2/3) = 1 eder yani daha karısının 1/9 luk payını veremeden mirasın tümü bitti... Tüm oranların toplamı ise 1,125 ediyor. Yani ölen kişi 1000 ytl miras bıraktıysa allah bize bu 1000 ytl'yi toplamda 1125 ytl olacak şekilde mirasçılara dağıtmamızı emretmiş. allahın emrini yerine getirebilmek için fazladan bir 125 ytl daha bulmak gerekiyor. |
miras davasi ile ilgili kafana takilan ayetleri rica edebilirmiyim exc.....dunya yuvarlakliginin yanina bunuda not alip arastirmak istiyorum cok guzel bir konu cunku bu tebrikler.....bu arada sanada soruyuroum neden ATEIST OLEN TERORISTE NASIL CEZA VERIR basligindaki soruyu cvp lamiyorsunuz..buda sanirim hukuksal bi soru
|
Vay alçaklar vay;
Kur'an ayetine göre bu durumda kalan açığı şeriat devletinin tamamlaması gerekiyor..Yani bir çeşit ölüm yardımı.. Öyle yapacaklarına devletten para çıkmasın diye , avl yapıyorlar.. Bunlardan korkulur be.. Devleti zarara sokmamak için bunlar ayeti bile değiştirirdi ellerinden gelse..Vay uyanıklar!! :o :o |
kuran ayetine gore 125 ytl yi devletmi karsilamak zorunda....
bunun nesi uyaniklik alnlamadim |
Uyanık olanlar "avl" denilen hesaplama yöntemini getirenler..Sonuçta devlet yani..
"Avl"'ın ne olduğunu anlamak için önceki yazıları okuman gerekir.. Bir çeşit oran düzeltme yani farkı kapatmak için.. |
Kuranda bariz hatalar var işte ve müslümanlar bunu savunamıyor.
Bu tip hataları görerek ve birnevi kendinizi uydurmasyon açıklamalarla kandırarak mutlu mu yaşıyorsunuz?Hiç mi acaba ben senelerdir yanlış bir şekilde yaşadım, Tanrıya yanlış ibadet ettim, farlı düşnenelere öfke besledim, kin besledim, insalığı unuttum demiyor musunuz? Yoksa cehennem korkusu o kadar kanınıza işledi ki bu yüzden mi inanıyorsunuz? Bariz bir hata var işte, ama bu tip hatalara bir müslüman şöyle yanıt verir: 1400 sene bu kadar insan bu hataları farketmedi mi sanki?Din adamları sanki bunları farketmedi mi?Onlar bu kadar salak mı?B kadar insana mantıklı geldiğine göre heralde doğrudur. Ben de böyle dğşünürdüm, bir bu ateisler mi akıllı diye, ama sonra farkettim, müslüman olsam bile içimde yaşayamıyordum,-kalp gözüm mü kapalıydı neydi? :D - sadece sözde kalıyordu ve o zaman neden hayatımı bu şekilde sınırlayayım dedim? Ensareo buraya direkt cevaplamaya geçeceğine oturup düşündün mü iyice?Yoksa bu tepkin cevapların refleks gibi birşey mi? |
Re: allahın matematik hatası... 8)
Kuranı Kerimdeki oranlarda herhangibir yanlışlık yoktur.Yanlışlık, avl, reddiye gibi uygulamaları getiren kimselerdedir.Bu uygulama Hz.Ömer ve Zeyd Bin Sabite aittir.Kendileri bu mteodu geliştirmişlerdir.
Bu metotla, elde edilen oranları Kuran'da Allah c.c verilmesini istediği oranlara tekabül etmez. İşin aslı şudur: NİSA SURESİ 11.AYETTE GEÇEN, ANA BABANIN MİRASTAKİ PAYI, TEK BİR ÇOCUK OLMASI DURUMUNDA VERİLİR.EĞER İKİ ÇOCUK VARSA, ANA BABA MİRASTAN PAY ALMAZ. BUNA DELİL İSE, KURAN'IN İKİ KIZ KARDEŞE 2/3 PAY VERMESİDİR.ANA-BABA PAYI MİRASTA TOPLAM BİR 1/3'TÜR. İKİ KIZ KARDEŞ + ANA-BABA= 2/3 + 1/3=1 YANİ ANNE OTOMAİK OLARAK MİRAS DIŞINDA KALIR. TEK KIZ ÇOCUĞU İÇİN İSE MİRAS 1/2'DİR. BU DURUMDA : TEK KIZ + ANA BABA=1/2 + 1/3=1/6 ANANIN ÇOCUK OLMASI DURUMUNDA PAYI 1/8.YANİ MİRASTAN PAY ALABİLMEKTEDİR. TÜM SORUN BİRDEN ÇOK ÇOCUK OLDUĞUNDA ANA BABAYA MİRAS VERİLMESİDİR. SONUÇ: KURAN EN ÇOK 1 ÇOCUK OLURSA ANA BABAYA MİRAS VERİR.YANİ YA ÇOCUĞU YOKSA YA DA, 1 ÇOCUĞU VARSA. BÖYLESE 1,125 DİYENLERE GEREKN CEVAP VERİLMİŞ OLUR.KURAN ZAMAN GEÇTİKÇCE, OKUNDUKÇA DAHA İYİ ANLAŞILACAKTIR. VESSELAM. |
Alıntı:
Burada miras şöyle dağıtılsın böyle olsun diye islam dini ve allah.Yani hesabı yapan kişi kendisi miras dağıtımı şöyle olsun demiyor.Miras dağıtımı konusunda ahkam kesen bir dinin ve allahının hesabındaki yanlışlığı gösteriyor.Arkadaş'dan evvel senin allahın düşünmeli idi ki ayetletinde başka mirascılar daha eklesin.Arkadaş filan..Gene demogoji.. |
Sayın exclusive,
Kuran'da nice hatalardan birini yakalamışsınız. Sizi kutlarım. Matematikçi misiniz? Yanıtınız evet ise bana yazınız. hazretikömürcü |
Hata olarak görmüyorum. Sadece yanılsama Kur'an ve diğer kutsal sayılanlar. Hayat yanılsamalar silsilesi değil mi.?
|
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 12:08 . |