![]() |
sizce bir insan niye allaha inanır
bence korktukları için
|
Kaytaz kardeşim;
Bu mantıkla hareket edersek; Yani; "İnanananlar korktukları için Allah'a inanıyor" O halde şunu söyleyebiliriz ; " İnanmıyanlar korkmadıkları için Allah'a inanmıyor" Bu iki önermenin sonucunda şunu söyleyebiliriz ; " Allah var..Korkanlar varlığına inanıyor , korkmayanlar inanmıyor" Son önerme; " İnananlar Allah'tan korkar..İnanmıyanlar Allah'tan korkmaz" Önermeler çoğaltılabilir..Bu mantık çerçevesinde tabi.. |
Kesinlikle korku ya da allah aşkı falan değil. İnsan aciz ve çaresiz olduğu için tanrıya ihtiyaç duyar...
Bakın dinle ilgili iki temel unsur "cenaze töreni" ve "dua" Bence cevap bu çok önemli iki unsurda gizli. Tüm dinlerde var olan şeyler bunlar, müslümanların uydurma dediği putperestlikte de var, allah gönderdi denilen dinlerde de var. Cenaze Töreni, ölümden sonraki yaşam düşüncesinin sembolüdür ve insanın ölüm-sevdiklerinin ölümü karşısında kendini kandırarak içindeki acıyı hafifleten bir unsurdur. Kısaca insanın ölüm karşısındaki çaresizliğine şifa olur. Dua ise ölüm dışında çaresiz hissettiğiniz diğer anlar içindir. Yapacak hiçbirşeyiniz yoksa dua edip sizin için allahın bişeyler yapmasını istersiniz. Böylece o "hiçbir şey yapamama" hissi kaybolur çünkü bişey yapmışsınızdır, dua edip isteğinizi tanrıya bildirmişsinizdir... |
ben ne acızım ne caresız..sadece allah karsında boyleyım..inanmamam ıcın hıc bır sebeb yok..aynaya baktıımda,eskıden her bıyolojı dersınde hastanelerde ruyalarımda ve her turlu mucızede Allahıma bıraz daha baglanıyorum..
|
ayrıca sıze gore dıyelım kı Allah var(bence tabıkı var) ben yaptıklarımla odullendırılırken sız cezalandırılcaksınız
dıyelımkı yok benım bu dunyada kaybetcek hıcbırseyım olmıcak hatta tam tersı ıcım hep huzur dolu olcak..ama dıne ınanmıyarak ınananlar degıl ınanmıyanlar zararlı olıcak.cunku ınanların hıcbır kaybı yok.. :D |
Neymiş ödülün?
|
cennet
|
Tanrı varlığına inanmanın korkuyla yada acizlikle bir alakası yoktur.
carpediem senin görüşüne de katılamam çünkü sen kuşkuyla ve menfaat düşünerek Tanrıya inanıyorsun.Senin beklediğin gibi bir ödül verilcek olsa dahi senin alabileceğini sanmam. :wink: Tanrı bir görüştür kimisi inanır kimisi inanmaz.Bir nedeni yoktur inanmanın. Her insanın mantığı değişik tabi. ATEİSTLER, TANRIYA İNANMIYORSUNUZ AMA İNANANLARA HAKARET ETMEYİN. EXCLUSIVE İNAN DUA ETMEK İNSANI ACİZLİKTEN KURTARMAZ ÇÜNKÜ İNSAN DUA EDİNCE BUNU SESLİ BİR ŞEKİLDE HEM TANRIYA HEM KENDİNE SÖYLEMİŞ OLUR.KENDİNE KENDİ SORUNUNU HATIRLATMIŞ OLUR.BU SORUNUN ÇÖZÜMÜNÜ KOLAYLAŞTIRIR. AYRICA TANRI VE DİN İNANIŞI İNSANIN ÖLÜMDEN KORKMASINI YOK EDER AMA SİZ KORKMALISINIZ ÇÜNKÜ ÖLÜNCE SİZE GÖRE YOK OLACAKSINIZ VE BUNU ANLAYAMAYACAKSINIZ BİLE. |
ben kuşkuyla bakmıyorum ve menfaatimi dusunmuorum..yazımdan oyle anlasılmıs olabılır fakat benım demek ıstedıım farklıydı..ben yenı uye oldum sıteye ama farkettımkı cıdden Allaha veya dıne ınanmayanlar ınananlara bazen kabalasıyor..ayrıca cok uzun yazılar yazılıyor forumlarda uzun yazılar pek yazılmaz...
evet hanı derler ya dusunce gucunde eger bırseyı cok ıstersek olur dıye bence de bız allaha ne kadar cok dua edersek ıster ıstemez bunu bılıncaltımıza yerlestırıyoruz ve yapmak ıcın caba sarfedıoruz..dınde mantıkla dusunduumuz zaman herseyın okdr guzel acıklaması varkı namazdan oruca abdestten duaya kadar herseyın... |
Tanri inanci bence insanoglunun bencilliginden kaynaklaniyor. Dusunen insan kendisininde bir gun diger yasam turleri gibi kaybolup gidecegeni kabullenemiyor. Bugunku uc buyuk inanci gunumuze tasiyan en buyuk etken insanin olumsuzluk ozleminin bir parcasidir.
|
Alıntı:
Kendileri Tanri adına konusmayi pek bir severler. Simdi, mantiktaki hatayi hep birlikte mercek altina yatiralim. Evvela, Tanri'nin var olmasi İslam dinini hakli cikarmaz. Yeryuzunde tonlarca inanç vardir. Hiristiyanlik, hinduizm, yahudilik, vs, vs... Sonuçcta sizin Tanri'nin yoklugunun aksini Islam'in dogrulanmasi olarak gormeniz buyuk bir talihsizlik oluyor ve bundan da gururla bahsetmeniz... Asil olan, Beyin kapasitesini maksimize edip o yonde ilerleyebilmek ve topluma faydali bir birey olabilmektir. Ha ama siz bunu anlamaz, sabah aksam zikir ceker ondan sonra da "benim kaybedecegim bir sey olmaz ama senin kaybedecegin cok sey var" derken de beyninizi ne kadar korlestirdiginizin farkina varamiyorsunuz. |
Sorgulama yeteneğimizin henüz oluşmadığı bir dönemde (bebeklik, çocukluk ve belki birazda gençlik çağında) şartlandırıldık (istisnaların olduğunun farkındayım) Allah'a inanmaya.
En çok sevdiğimiz, en çok korktuğumuz ve en bağımlı olduğumuz kişiler tarafından: Anne ve babamız tarafından (istisnalar var tabi yine). Bunu bazan zorla bazan sevgi ile yaptılar. Sevgiler |
Alıntı:
Odullendirilmek icin iyi isler yaparlar, korktuklari icin kotu seylerden sakinirlar. Ve huzur icinde bir yasam surerler... Evet, sarhos insanlarda ayik insanlardan daha mutludur. |
ne alakası var zıkır cekıp beynımı koreltmekle..oyle bır ınsan dıılım ve kesınlıkle ınsanların ınsanlık adına da calısaması gerektııne ınanırım o yusdende muhendısım..kesınlıkle bu bur yanlıs yargıdır hıc bır musluman bolyle olmamalı yanlıs orneklerde bulunarak kotulemeye calısmayalım lutfen....
ayrıca sarhos ınsan daha mutlu demıssınız bırde bunu sarhos adamdan dayak yıyen kadınlara trafık kazalarında cocugunu kaybeden analara soralım ıstersenız sarhos ınsan nasıldır dıe... verdıımız orneklerde lutfen bıraz daha dusunelım... buraya arayıs ıcınde olan ınsanlarda gırıyor..kendımızı dusunerek sacma ornekler vermemız cok yanlıs.. |
boşver carpediem onlar kendilerini tarif ediyorlar.eğer kendileri Tanrıya inansalardı sırf o yüzden inanacaklardı ama bu bizi bağlamaz.
Elbet bir gün anlayacaklar Tanrının varlığını Yalnız birşey sormak istiyorum.Atesitler kendilerini ahlaklı tarif ediyorlar diyorlar ki bizim dinsiz olmamamız ahlakımızı engellemez.Bunu diyen atesitler başkalarının inanışlarını küçümseyerek karşıdakinin kalbini kırmayı göze alıyorlar.Ben sorgulamanızdan bahsetmiyorum, mesela bu başlık okuyana bir şey kazandırmayacaktır. Bizim neden inandığımızı kendini inanmadan bilemezsiniz. Ve inanmak zoru seçmektir. |
carpediem cennet te ne var senin için bu kadar önemli olan?
|
konuyu açayım biraz isterseniz
insanlar ya varsa mantığıyla hareket edip inansam bişey kaybetmem deyip inanıyorlar ben bir film seyretmiştim filmde bir adamın şemsiyesini kutsal sanneden insanlar vardı ama şemsiyenin sahibi ve biz TV de izleyenler onun kutsal bir varlık olmadığını biliyorduk ve ben ne kadar inanmasamda o şemsiyeyi alıp kırabilirmiyim diye düşündüm biraz zor da olsa kırarım dedim acaba niye biraz zor kırarım,normal bildiğimiz bir şemsiye. burada da anladığımız gibi insanlar bişeyler söylüyor ve biz de onlara inanmasak da ya öyleyse, diyoruz |
kaytaz, çok hoş bir örnek
|
teşkür ederim
|
sizce bir insan niye allaha inanır
Bazı arkadaşlarımız Termodinamiğin 2. kanunu duymuşlardır. Buna göre kainatın düzensizliği ( entropisi) artmaktadır. O halde düzensizliğin sıfır (0) olduğu bir an vardır. Bu da kainatın başlangıç anı demektir. Eğer kainatın var olmaya başladığı bir an varsa bir VAR EDEN olmalıdır. Bu iman için bilimsel bir delildir.
Ayrıca; uzayın genişlediği artık bilinmektedir. O halde bir başlangıç anı olmalıdır. Bu Kuran-ı Kerim'de anlatılmaktadır. (Surenin adını hatırlamıyorum.) Objektif bir insanın bu delilleri dikkate alması gerekir. |
Korku? Evet korku yardımcı bir etkendir. İnsan göremediği, bilemedeği, açıklayamadığı şeylerden korkar. Elbetteki kimse korkuyu sevmez ve korkuyu yok etmek ister. Bu sebeple korkan insanı ya da korkuyu kullanarak insanı birşeye inandırmak çok kolaydır. Ama bence korku yardımcı bir etkendir.
Bence en büyük etken toplumdur. Dini yaşam biçimi içine almış bir toplumda doğup büyüyen bir bireyden daha fazla ne bekleyebilirizki. Daha bebeklikten başlayan, kulağa söylenen dualar, ailede geçen din ibadet konuları, okuldaki din eğitimi. Ve tabiki hepsinin ortak sözü: "Büyük yaratıcı Allah, olağan üstü ilah vb. . Herşeyin sebebi O." Eee napacaksın? Hele birde ilerleyen yıllarda korku gibi, çaresizlik gibi, parasızlık gibi, eğitimsizlik gibi faktörleri ekle. Bu adam Allah inanmayacakta kime inanacak? Toplumun etkisinin büyük olduğunun en büyük ispatı şöyle belirtilebilir. Bugün Türkiye'de doğan ve Müslümanım diyen biri, varsayalım ki Amerika'da doğmuş olsaydı büyük ihtimalle Hristiyan olacaktı. Ya da başka bir ülkede X dini. Tamamen istastiki olasılık. |
bi kere herşeyin başlangıcı var diyorsan allahın da bi başlangıcı vardır o zaman.Ayrıca herşeyi allah yarattı diyenlere de bi sözüm var hiç yoktan çocuk doğurmak nooluyo o zaman insanı insan vücudu yaratır.
ayrıca insanın geçmişi 5 bin yılın üzerinde(belki çok daha fazladır da ben bilmiyom) peki şu anki dinlerin dedii allah nie o kadar beklemiş HZ. Muhammed nie beklemiş o kadar,belki bu örnek allahın olmadığını kanıtlamıyor ama düşünülmesi gereken bir konu |
hayır bıraz bılgın yoksa ne ısın var bu sıtede senın ne dıye yanlıs bılgıler verıyorsun ınsanlara?ALLAH hz. muhammede kadar beklememıs ondan oncesıde var eger oyle olsa bır bıldıı vardır belkıde buda sınazın bır parcasıdır baksana senın gıbiler neden bu kadar beklemıs dıyebılıyor!!
|
Alıntı:
|
Carpediem,
soruma yanıt vermedin ama. Cennette umduğun beklediğin nedir? |
Alıntı:
|
Re: sizce bir insan niye allaha inanır
Alıntı:
kabul edelim kuranda dunyanin genisledigi yaziyordu...oysa bu cok goreceli bir kavram ...oysa kuranda daha kesin olan ayetler var... "Enbiya/21/31. Yeryuzune, insanlar sarsilmasin diye sabit daglar yerlestirdik; rahat gidebilsinler diye aralarinda genis yollar varettik." "Nahl/16/15-6. Yeryuzunde, sarsilmayasiniz diye, sabit daglar, nehirler ve belki yolunuzu bulursunuz diye yollar ve isaretler meydana getirmistir. Onlar yildizlarla da yollarini bulurlar." siz vahiylere inanirken birde objektif olmaktan bahsediyorsunuz!!! "Lokman/31/10. Allah gokleri gordugunuz gibi direksiz yaratmis, sizi sallar diye yeryuzune sabit daglar koymus; orada her turlu canliyi yaymistir. Gokten su indirip orada her hos ciftten yetistirmisizdir." sarsilmayalim diye yerlestirilen daglar neden depreme engel olmaz...bu ayetlerden depremin kastedildigini dusunerek benmi yanlis yapiyorum..sizlerin tabiri ile ben cokmu beyinsizim!...bu ayetler gore allahin kendi koydugu daglar neden depremi engellemek icin yetersizdir... jeolog kabul edelimki bu dunyayi bir yaratan var....bunun kuranin tanrisi olmasini neye dayandiriyorsun...bu muhtesem kainati (varsa) yaratan tanri kuran gibi sacmaliklarla dolu bir dini gonderirmiydi? Alıntı:
|
Tuğçe bu söylediklerin biraz indirgemeci bir mantık ve bence gerçeği kavramıyor çünkü bireyin bütün düşüncelerinin kendi çevresi tarafından oluşturulduğunu söylemek o bireyi çok fazla küçümsemektir. Sonuçta hiç birimiz programlanmış robotlar değiliz ve kendimize ait düşüncelerimiz de var üstelik korku nereye kadar bilinci kuşatabilir ki? bence fazla sosyoloji okumuşsun ve psikolojiye de fazla önem veriyorsun.
|
Sodomo haklı olduğun yönler var. Ama amacım bireyi küçümsemek değil. Olayı lütfen robot olarak görme.
Benim bu görüşüm tamamen istatistik ve olasılık ile ilgili. Hristiyan bir toplumda doğan çok büyük ihtimalle hristiyan, müsluman bir toplumda doğan yine çok büyük ihtimalle müslüman olmaktadır. Bunun sayısal isbatı için ülkelere bakmak yeterlidir ve sonuç barizdir. Sosyolojik ve psikolojik kısmı şöyle. Genel olarak din, insanın düşünerek tartarak doğruluğunu kendi kendine keşfettiği bir kavram değildir. Öyle olduğu söylenerek, toplum tarafından, çocukluktan itibaren, içimize hayatın normal akışı içerisinde yerleştirilir. Ve zaten kayıtsız inanma başladıktan sonra, zihin kilitlenir. Korku faktörü olabilecek muhtemel sorgulama mekanizmasını kilitler. Bireyin zihni artık hapsedilmiştir. Sonradan din değiştirenleri İstisna kabul ediyorum, çünkü hem sayıları çok az hemde her dinden her dine geçiş sayısal üstünlükte birbirini nötrlüyor diye kabul edilebilir. |
Alıntı:
|
Sodomo;
Bence de Tuğçe tespitinde haklı.. İnananlar Allah'tan korktuğu için değil , ailenin , çevrenin , toplumun etkisiyle inanıyorlar ve toplumun korkusuyla da inanmaya devam ediyorlar.. İnanmaktan kastım tanrı inancı değil.Daha ziyade dini inançlar.. Çoğu insan şüphelerini , çelişkilerini açığa vuramıyor , toplumdan soyutlanırım korkusuyla.. Ama Tanrı inancına sahip olanların büyük kısmı , bilinmeyenleri açıklıyamama ve Tanrı'sız bir kainatın ve canlıların oluşumuna ihtimal verememesindendir..Yoksa cehennem korkusu vs. değil.. İnanmayanların büyük kısmı da , dinlerdeki saçmalıklar ve çelişkilerden dolayı dinleri reddetmiş , dolayısıyla tanrıyı da reddetmek durumunda kalmıştır.. Dinleri değil de direk tanrıyı araştırıp-irdeleyip reddeden sayısı çok azdır.. |
tamam ama tuğçenin şöyle bir yaklaşımı var; insanın Allaha inanma nedenlerinin bireysel zaaflara dayandığını ortaya koyarak inancın gereksizliğini ispatlamak yani diyor ki;
pisikolojik açıdan, sen korktuğun için inanıyorsun o halde korkunu yen sosyolojik açıdan, sen şartlandırılmış bir bireysin o halde kendi düşüncelerini özgür kıl, peki sonra ne olacak ? sonrada bireyler inancın aslında kendi zaaflarından kaynaklandığını görecekler ve zaaflarını aştıklarında inanmama yolunu seçecekler halbuki inanç olgusunun ardında bireysel zaaflar değil insanlık tarihinin binlerce yıllık bir entellektüel birikimin varlığı mevcut. Yani her türlü kaygı ve şartlanmanın ötesinde yalın düşünceler ile ulaşılan bilgiler mevcut. Koskoca bir düşünce ve inanç tarihini yabana atmayalım. |
Başlık ta Allah geçtiği için olayı dini bakış açısından ele almak daha doğru olur diye düşündüm.
Tanrı gibi genel, nesnel isim kullanılarak sorulsaydı, o zaman dinden bağımsız anlatılabilirdi bence. |
Sizce insan neye Allaha inanır
Başlığı açan Kaytaz dostumuz ; "Bence korktukları için "demiş.
Demek ki kendisi çok cesur...Tebrik ederiz.. Cesurlar korkmaz ve inanmaz.. Savaşta en önde " Allah.. Allah !!! " nidaları ile düşmanı Osmanlının en perişan zamanında ATATÜRK komutasında perişan eden , vatan için ölüme koşan "ATA'mızın da " Size ölmeyi emrediyorum" dediği aslan MEHMETÇİK demek korkakdı..... :D Yoookk ..! Kaytaz dostumuzun bu lafında fazla bir değer ,bir gerçek yok.. Allah katında bulunup da Allaha inanmıyan sevgili Ex'im de: "Kessinliklee korku , ya da Allah aşkı değil.İnsan aciz ve çaresiz olduğu için Allaha inanır " diyor.. Yanında durduğu Allah ondan razı olsun...Bu da bir görüş.. Dindarlar konuya pek de bulaşmamış... Onlar da "Kuran-ı Kerim böyle buyurduğu için" derlerdi. S.Feedom : " Bencillikten azizim,bencillikten.." diyor. Bu da bir görüş.. Ateist dostlarımız arada bir,başlangıcta biraz manasız bulsalar da Yunus okusalar .. Yunus'daki Allah inancının,korkudan,çaresizlikden,bir yerde dinden ve nihayetinde bencillikten uzak ,bütün benliğini saran bir ilahi aşktan kaynaklandığını ve gerçek Yaratan aşkının bu olduğunu ,belkide yavaş yavaş hazmedeceklerdir. Derler ki, Yunus dergaha 40 yıl odun taşımış,içinde bir tane eğri dal yokmuş."Allahın adının zikredildiği bir yere odunun bile eğrisi girmemeli" diye. Bu inceliğe saygı duymak ve idrak edebilme gayretinde olmak gerek.. Dindarlar için, korku kavramının etkisi büyük olabilir. Ateistler de biraz fazla cesurlar..... Dinden beri,Yaratana aşkla bakan insanlara ne mutlu.. Ne korkuyorlar ,ne de karanlıkta ıslık çalıp sahte cesaret gösterileri yapıyorlar.. İyiki varsın aşk...iyiki varsın.. AŞKIN ALDIN BENDEN BENİ Aşkın aldı benden beni, bana seni gerek seni Ben yanarım dün ü günü, bana seni gerek seni Ne varlığa sevinirim, ne yokluğa yerinirim Aşkın ile avunurum bana seni gerek seni *** *** Aşkın aşıklar öldürür,Aşk denizine daldırır Tecelli ile doldurur,bana seni gerek seni Aşkın şarabından içem,Mecnun olup yola düşem Sensin dün ü gün endişem, Bana seni gerek seni *** *** Sufilere sohbet gerek, Ahilere ahret gerek Mecnunlara Leyla gerek, bana seni gerek seni Eğer beni öldüreler, külüm göğe savuralar Toprağım anda çağırır, bana seni gerek seni *** *** Cennet dedikleri ne ki, bir kaç köşkle birkaç huri İsteyene ver onları, bana seni gerek seni Yunus-durur benim adım, gün geçtikce artar ödüm İki cihanda maksudum, bana seni gerek seni *** *** Tecelli: Allah eserlerinin mevcut olanda görünmesi Sufi : Derviş Maksud : Amaç İnanan , inanmıyan tüm dostlarıma selam ederim.. Aşıkların da gözlerinden öperim.. |
doğru söylemişsin aldostu, aslında aşka inanan insanlar Allaha inanır yoksa korku, şartlanma vb. sebeplerle değil
|
Aldostu'nun bu aşk dolu güzel yazısına Mevlana'dan bir aşk rubaisiyle eşlik edelim..
Aklın gücü, cennetteki sırlarla ulu Aşktan deliren, akıllıdır, sağduyulu. Sevdaya kapılmış yüreğin zorlu yolu, Görkemli yabancılıkla, özlemle dolu. ******* Gitsin, güzelim, hepsi de, tek sen gitme. Ey dost, ey gam ortağı bizden gitme. Ey gülbeşeker, şarap koy, iç, doldur, gül. Dünya süsü saki, allasen gitme. ******* Bir gün şu çiçekli dal, dolar meyvayla; Bir gün döner istek adlı şahin, avla... Aşk imgesi, şimdi, bir gelip gitse bile, Bir gün gelir... artık hiç gitmez asla! ******* Bir tane canım var ama, yüz bin bedenim. Can neymiş? Neymiş ki beden? İşte ben’im. Bir başkası var ya: işte ben, ben! O, beni Sevsin diye bir başkası oldum kendim. ******* Cennet gelecek, derler, içersin bade, Çevrende gülüp oynar huriler de... Madem sonumuz bu, şimdiden hem içeriz, Hem ellerimiz sevgilinin üzerinde. ******* Biz aşkta reziliz: Bize hep yanlışlar, Sarhoşluk, cinnet ve günah yazmışlar. Sensin yaşamak, amaç, zaman sen-bu budur; Ey dost, madem sen varsın, her şey var. ******* Ben aşıkım aşka; aşk da sevdalı bana. Aşık tene can , ten ise sevdalı cana. Bazen dolarım boynuna ben kollarımı, Bazen de sürükler beni canan yanına. ******* Ben, işte dağım: sesim sözüm sevgilimin. Ben, işte resim: ressamı sensin resmin. Benden geliyor sanma bu sözler-asla: Ses, işte, anahtarla açılmış kilidin. ******* Aşk, özge ateştir: ısınır onda ayaz; Yandıkça o, taşlar yumuşar, sert kalamaz. Varsın aşık günaha girsin, hoş gör: Sevda şarabından içmiş-arlanmaz. ******* Dön aşkın çevresinde: gün işte bu gün. Dön. Dön. Çılgın kalbini yermez dönüşün. Yangınla sınav-ölüm kalım-özge savaş: Vuslat bu, kucaklaşma, zifaf, mutlu düğün. ******* "Aşk bir kuru ses," derler.-Sunturlu yalan. "Aşk umdun,"derler, "buldun, var oyalan." Bizlerde saadet hep can içre olur... "Cennet yedi kat arşta" mı derler? Bu yalan. ******* Aşkın gönlümle cenkleşirken-tam o an- Çırçıplak, yalnayak kaçıp gitti bu can. Kim bende akıl var sanmaktaysa deli... Benden sakınan: işte odur aklı olan. Aşk Rubaileri / Mevlana |
Hurileri yatağa atmak için...
|
Tugce
Açıklaman gayet güzel. Alıntı:
Kapsamı daha geniş. Sevgiler |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 01:13 . |