![]() |
İlhan Arsel'i kaybettik
Sitemize iki gün önce gelen ve doğrulatmış olduğumuz bilgiye göre sayın İlhan Arsel'i pazar sabahı kaybettik.
Hocamız ülkemizde açık din eleştirisi yapan sadece birkaç isimden biriydi. Türkiye önemli bir değerini daha kaybetmiş bulunuyor. Hayatı boyunca vermiş olduğu Aydınlık Mücadelesinin önünde saygıyla eğiliyoruz. |
Prof. Dr. İlhan Arsel, bu ülkenin büyük aydınlarından biriydi. Kendisinin kaybı, bizler için çok üzüntü verici olmuştur. Işığından her zaman yararlanmaya devam edeceğiz ve her zaman saygıyla anacağız.
Adı altında toplandığımız bir başka büyük aydın Turan Dursun’un “Tabu Can Çekişiyor Din Bu” kitabındaki önsözünün son kısmında şöyle yazmış üstat İlhan Arsel: “Kuşku etmiyorum ki, Turan Dursun’un bu hayırlı ve yararlı etkisiyle, din adamlarımız, Şeriat’ın iç yüzünü akılcı yoldan inceleme ve eleştirme itiyadını edinmekte gecikmeyeceklerdir. Bu onlara, şeriat eğitimi yüzünden fikren kısırlaştırılmış Müslüman ülkeler halklarının, istisnasız olarak yeryüzünün en ilkel, en geri, en yoksul, en bahtsız halkları arasında yer almış olmalarının NEDENLERİNİ’ni öğretecek ve böylece AKILCILIĞIN tek çözüm olduğunu fark ederek, kendi kendilerine ‘Gerçeklere şeriat yoluyla değil, AKIL rehberliğiyle, laiklik’le gidilir’ diyebileceklerdir. Daha başka deyimle her biri, başlı başına Turan Dursun kesilecektir. Ve işte o zaman bu toplum, sürüklenmekte olduğu uçurumu fark edecek ve ilkellikler girdabından kurtulma şansını deneyecektir.” Sevgili İlhan Hoca! Senin ve Turan Dursun’un mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz. Emekleriniz boşa gitmeyecek, katkılarınız yol göstermeye devam edecektir. |
Alıntı:
Saygıdeğer ulpian, Böyle değerli bir Üstadın vefaati Bütün insanlık açısından önemli olduğu gibi herkes adına büyük bir kayıptır, Ancak kişiliği ve net tavırlarından dolayı Normal bir ölümle şereflendirilmesi ayrı bir mutluluktur, Öldürülmesi için bazı güçler tarafından verilen ölüm Fetva larından yada İlkel bir benliğin silahından çıkan bir kurşun tarafından hayatına son verilmemesi ise bir başka Acı Mutluluktur, Tüm insanlığın başı saolsun diyorum, Saygı ve Sevgilerimle, |
Çok uzun zaman önce tanıştım İlhan Arsel ve bizlere sunduğu yeni görüşlerle, bir çok konuda faydalandığım ve benim aydınlanmamda oldukça büyük emeği olan hocanın anısı önünde saygıyla eğiliyorum...
|
Yanlis olani soyleme cesaretini gostermis, degerli bir aydinimizi kaybettik.
Ulkesinin insanlarini aydinlatmaya calisirken, sevdiklerinden uzakta yasamaga mahkum edilmesi ise aci bir ironi. Anisi Turan Dursun'ki gibi yasamaga devam edecektir. |
Tüm sevenlerine Başsağlı,yakınlarına sabır diliyorum.
Toprağı bol olsun. |
Saygideger arkadaslar;
Tum severlerinin ve yakinlarinin, ailesinin basi sagolsun. Kitlelere dusunce ve davranislariyla mal olmus kisiler; kitleler tarafindan dusuncelerinde yasatilacaktir. Saygilarimla; evrensel-insan |
Bir dev daha döktü, bir köprü daha yıkıldı. Keşke olmasaydı! Ey İlhan Aresl sen yok oldun maddeye dönüştün ama senin yazıların sonsuz ömür icad edilene dek ve sonrasına dek aydınlatacak.
Saygılarımla Elikoyum |
Sevenlerinin başı sağolsun...
|
Kuran'da çelişkiler olabileceğini ilk kez İlhan Arsel'in Şeriat ve Kadın kitabını okuduğumda farkettim. Şöyle ki.
Kuran'ı okumuştum ama, Kuran'daki çelişkileri farkedememiştim. Şeriat ve Kadın'ı okurken, Ayşe'nin zina iddiaları ile ilgili bölümünde Ayşe'nin masum olduğuna dair ayetler indiğini öğrenmek benim için şaşırtıcı olmuştu. Ama çok daha şaşırtıcı olanı, bu ayetler indikten sonra, Muhammed ve Ali'nin kafa kafaya verip, Ayşe'nin zina ettiği söylenen kişiyi erkeklik testinden geçirmeye karar vermeleri ve bunu uygulamaları idi. Bu teste göre de bu adamın erkekliği yok idi ve Ayşe ayetlerden sonra ikinci kez aklanmış oluyordu. Ama kafamda şimşek çaktıran olay şuydu. Ayşe'nin masum olduğuna dair ayetler inmesine rağmen Muhammet emin olamıyor, konuyu akli ve maddi yöntemlerle çözme çabasına devam ediyordu. Manzaraya bakar mısınız, kendisine Allah'tan gelen ayetlerden kuşku duyan bir peygamber. Taberi'nin hadis kitabında bu hadisi buldum. Ancak bu durumu kesin olarak kanıtlamıyordu. Dahası uydurma hadis denilip inkar edeceklerine de şüphe yoktu. Bu konuyu incelemeyi bıraktım. Sonrasında Kuran'ı bu gözle tekrar tekrar inceledim ve onlarca çelişki buldum tabiiki. Yıldızlar dünyayı ısıtmaz ve ışıtmazlar belki ama yıldızlar hep içimizdeki umudu temsil ederler. İlhan Arsel bu yıldızlardan biriydi. Ona bakıp pek çok güneş çıkacağından ve dünyayı hem ısıtp hem ışıtacağından hiç kuşkum yok. İyi ki var oldun Sevgili İlhan Arsel. İyi ki yaşadın. |
Fikirleri bizleri ve nesilleri sonsuza dek aydınlatacak.
|
Bence de bir arkadaşımızın dediği gibi ölümü üzücü ama saldırı sonucu değil de tabii olarak ölmesi sevindirici. Ne mutlu ona! İlhan Arsel görevini hakkıyla yerine getirdi onbinlerce İlhan Arsel yaratarak.
|
İlhan arsel in Şeriat ve kadın kitabı köşe taşlarımdan biri olmuştu.
saygıyla anıyorum. |
Bir mumun daha sönmüş olması üzücü, anısı önünde saygı ile eğiliyorum.
|
Karanlıklardan kurtulmamı sağlayan insanı saygıyla anıyorum.
|
Ilhan Arsel hocamiz ile ilgili resimler ariyorum fakat bulamiyorum. Bu konuda yardimci olabilecek arkadas var mi?
. Yazdigi kitaplarin kapak resimleri olmamasi gerekiyor. . Selamlar. |
Bir kaç gündür foruma katılmıyordum, bu gece girdiğime pişman oldum böyle büyük bir değerin artık aramızda olmaması beni derinden yaraladı. Bu büyük aydının ve hayatı boyunca bizlere miras bıraktığı değerli eserleri önünde saygıyla eğiliyorum...
MÜCADELEMİZDE YAŞAYACAK... |
İlhan Arsel’in Vasiyeti
Toplum olarak fikir-düşünce gelişmesi ve vicdan bilinçlenmesi gibi nimetlerden yoksun kalmışlığımızın iki sorumlusu vardır: Din Adamı ve Aydın! İlk sorumluluk din adamının omuzlarındadır, çünkü gerçek aydının yetişmesine o engel olmuştur. İnsan beyninin işler hale girmesinden en ziyade ürken bir sınıf olarak din adamları, aklın özgürlüğe kavuşmasına ve akılcı düşüncenin oluşmasına karşı çıkabilmek için şeytanın bile bulamayacağı kurnazlıkları ve kötülükleri düşünebilir olmuşlardır...” 98 yaşında, “sürgünde” yitirdiğimiz Prof. Dr. İlhan Arsel’in 1977 yılında yazdığı “Toplumsal Geriliklerimizin Sorumluları, Din Adamları” (*) adlı yapıtı yukardaki saptamayla başlar. Başbakan Başmüşaviri Dr. Yıldırım M. Ramazanoğlu’nun, cahil halka çokuluslu sömürü şirketleri Monsanto ve Cargill’in soysuz GDO tohumlarını ulusa Kur’an ayetleriyle pazarlamaya çalıştığı... AKP Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın, sanki Türkiye şeriat rejimiyle yönetilen bir ülke ve vergilendirme hesabı “zekât, fitre nisabı” yla yapılıyormuş gibi (yoksa öyle mi?), “Bankalar çok kâr etti, ZEKÂT’ını verecek!” buyurduğu... TEKEL işçilerinin demokratik gösteri ve açlık greviyle alamadıkları insanca yaşamak haklarının, belki de “ancak” Başbakan ve eşinin elini eteğini öperek alınacağı bir zamanda... İlhan Arsel’in 23 yıl önce yazdıklarını bugün yaşadığımız açık değil midir? *** http://haber.gazetevatan.com/haberde...ryid=4&wid=122 |
Aydınlık meşalesi
Anadolu halkları çok değerli bir aydınlık savaşçısını yitirmiştir. Yazdığı eserleri ile yüzlerini gizlenlerin çirkin suratını göstermiştir. Eserleri düşmanlarından çok daha yaşayarak ışığı ile nice kuşakları aydınlatacaktır
|
kim demiş İlhan Arsel öldü diye yok öyle bir şey...
|
Fikirlerimiz ve düşüncelerimiz bir çok yerde uyuşmasada,sonuçta Türkiye için önemli olan bir insan,bir akedemik değerin aramızdan ayrılması pek tabikide üzücüdür.Sonuçta ülkemizin entellektüel gelişimi için önemli rol oynamış bir insandır.
Sevenlerine baş sağlığı ve ailesine sabırlar dilerim. Toprağı bol olsun... |
bilinçli olarak yaşlı anlamındaki pir kelimesini ..pire(bit vb) yaparak..inanan insanların kalplerini bulandırmak isteyen bir kişi tarafsız olmadığı için benim gözümde aydın değildir..sadece fikir insanıdır..
saygılar.. |
Gözünüzde ki aydin kim?
. Süleyman Ates mi? . Nihat Hatipoglu mu? . Yasar Nuri mi? . Bunlar kalpleri bulandirmiyorlar. |
Alıntı:
http://www.bilgicagi.net/topic.asp?T...zar%FD+prof%2E buyrun arkadaşım..linki açmadan önce aydın insanın nasıl olması gerektiği hakkında biraz düşünün ve sonra okuyun.. saygılar |
Alıntı:
ilhan arsel acaba kaç tane aydın kılıklıyı cebinden çıkarırdı bir bilinse.. |
Alıntı:
|
Doğu Perinçek büyük aydınlanma savaşcısı İlhan Arsel'i yazdı: ONU TOPRAĞA DEĞİL, OKYANUSLARA VERİYORUZ İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, sonsuzluğa uğurladığımız aydınlanma savaşçısı Prof. İlhan Arsel'i yazdı. Aydınlık dergisinin 14 Şubat Pazar günü bayilerde olacak 1178. sayısında yer alacak başyazıdan kısa bir özet sunuyoruz. Yazının tamamını Aydınlık'ta okuyabilirsiniz. "İlhan Arsel, katıksız vicdandır. Saf bilim adamıdır. Halis hakikat aşkıyla doludur. Baştan ayağa medeni cesarettir. O’nu binlerce yıldan kalan hınçla öldürmek isteyenler, tanısalardı, ayaklarına kapanırlardı. Bu eylemlerinden mahcup olan, yine İlhan Arsel olurdu. Kulluk sistemiyle büyük savaşın çağdaş dervişlerindendi. Ayaklarının ucuna basarak, kimseye duyurmadan aramızdan ayrılıp gitmiştir. Ölüsünü okyanusların soğuk suyuyla mı yuğdular o büyük aydınlanma kahramanının? Aydınlanmanın büyük yaratıcıları, dağlar gibidir. Eteklerinde, insancıklar günlük hayatın hayhuyları içinde koşuşurlar. Onlar, başları pare pare dumanlar içinde,dönüp bakmazlar bile." Çaresizlikten ağaçlara çaputlar bağlayan, duvarların deliklerine taşlar yerleştiren, eşiklere yüz süren bir toplum, İlhan Arsel’lerin ışığına koşacaktır. Bilim şarlatanlarının, satılık entellerin cilaları ise, kapısına kul oldukları sistemin ömrü kadardır." "Ben kapıları hep açık, YÖK’e MÖK’e bağlı olmayan iki üniversite biliyorum: İlhan Arsel ve Turan Dursun üniversiteleri. Işıkları hep yanar. Toplum onların yanmasıyla aydınlanır. Arsel Hocamız, eller üzerinde taşınmamak için, gurbetin koynuna bırakmıştır kendisini." http://www.doguperincek.info/20100213.htm |
Alıntı:
. Hadi ordan. . Sizin gibi düsünenlere Ilhan Arsel agir gelir tartamazsiniz onu. . Daha dün Türkan Saylan'a yapilanlari unutmadik. . Dirileri ile ugrastiklariniz yetmiyormus gibi öldükten sonra da utanmadan hayatlarini insanlarin aydinlanmalarina harcamis insanlari karalamaya calisiyorsunuz! . Aslinda böyle düsünenlere demokratik ve modern bir ülkede yasamanin yakismadigini düsünüyorum . Hukuk bile cok gelir. . Fetva veren merciyi savunan ve ona inananin hukukla bir isi olmamali. |
Alıntı:
güzel arkadaşım..dini sosyolojıyı bu halkın kulturunu vb.durumlarını oralardan buralardan toplayıp bilinçli olarak Türk halkının vicdanında yaralar açmaya çalılşan bir zattan bahsediyorum.. sızın okumam dediğiniz fetvayı..ilhan arsel daha onceden okumuş..amacı sadece insanların vicdanını yaralamak.. şimdi ben düşünüyorum...lütfen yardımcı olun....yaşlı anlamındaki pir kelimesinin yönelme eki almış halini..pire(bit..vb.)okuyan ve buna hiç olmayacak bir anlam çıkaran hatta bu anlamı fetva sahıbının çıkardığını ortaya atarak fena sözler safeden bu ınsanın bu fena sozlerin hepsini aslında kendisine soyledığını..çunku pir i pire yapan o..ve doğrudan kendi kendisini rezil eden bu insana ben aydın diyemem.. aydın dediğin osmanlıca bilir en başta..bilmiyorsan ne arıyosun arkadaşım taaa ebussuudun fetvalarında... ilhan arsel..ebuussud efendinin bir fetvasını alıyor okuyor..yaşlı insanların cinsel ilşki ile ilgili ibaresini ..pirenin insanlarla ilşkisine bağlıyor..ve sonra pire ile insanın çiftleşmesi munasebetiyle..böyle din mi olur diyor..bu fetvayı yazana ...böyle bir anlayışa ve topluma fena sözler sarf ediyor..ve bunu da değer ölçülerimizde zavallılık başlıklı yazısında dile getiriyor.. sonra bi abimiz çıkıyor..oradaki pire kelimesinin ..yaşlı anlamındaki pir sözcüğünün yaönelme hali eki almış şekli diyor..sonra okuduğunu anlayamayan cumhuriyet yazarı oluyor ilhan arsel..ve pir kelimesiyle ilgili söylediği her şey ona geri dönuyor..çünkü böyle bir anlamı çıkaran kendisi..aslında böyle bir anlam çıkardığı için sayın arselin değer ölçüsünün zavallı old. dile getirmeye çalışıyor.. umarım anlamışsınzdır..katılın ya da katılmayın..sadece anlamanızı umuyorum saygılar.. |
Sevgili katre 07,
Linkini verdiğin yazıda İlhan Arsel'e isnat edilen hatanın müsebbibi İlhan Arsel hoca değildir.. Bin yıl bu toprakların insanına Arabice'yi dayatanların günahıdır.. O pir ya da pire ya da her ne ise.. Her ne ise dedim.. Çünkü o kelime daha farklı da okunabilirdi.. Yorumlanabilirdi.. Tefsir ve terceme edilebilirdi.. Eğilip bükülebilirdi.. Çünkü bu toprakların insanı bin yıl kendine dayatılan Arabice yazı ile bilimden kültürden sanattan edebiyattan ve her şeyden uzak tutuldu.. Türkçe'ye en uymayan bir yazı var ise o da Arabi yazısıdır.. Gene iyi ki İlhan Arsel o kelimeyi öyle okumuş.. Osmanlıca bir belge okuyan on tane uzman yine o belgede en az on kelimeyi bir birinden farklı okurlar. Çünkü Türkçe Arabice ile tam yazılamaz. Tek bir kelime onlarca farklı şekilde okunabilir.. (BU İŞİ BİLEN VARSA BİR İKİ ÖRNEK YAZARSA İYİ OLUR.) İlhan Arsel o düzenin bir pisliğini de belki bilerek belki bilmeyerek bizlere gösteriyor.. Konu çok derin.. Bir tanesini aktarayım.. Osmanlının ekonomik verileri öyle bir Arabi stilince yazılmıştır ki.. O yazının uzmanları yani ömrünü o yazıya verenler bile çözemez.. Neden acaba? Kimden neyi saklıyorlardı? İlhan Arsel Hoca.. Mübarek adamsın.. Öldükten sonra bile insanların aydınlanmasına vesile oluyorsun.. Örümceğin ağını yırttın! |
Üzerimizde emeginiz çoktur Üstadım. Aziz hatıranız önünde saygı ile sevgi ile egiliyorum.
|
Alıntı:
Osmanlıca'nın farklı okunabililirliliğine dair örnekler gerekiyor. |
Alıntı:
ne demek istediğinizi anlıyorum theatre..ben edebiyat okumaktayım..osmanlıanın zorluğunu benden başka kimse daha ii bilemez..fakat..bizde şu vardır..bir makale ya da şiir okurken ikili hatta üçlü anlam çıkacak kelimeleri yukarıda makalenin gidişine ya da şiirin içeriğine göre çıkarmaya çalışırız.. ilhan arselin okuduğu metin halk için yazılmış bir fetfadır..halkın kullandığı dil..halk edebiyatıdır..içerisinde divan edebiyatından geçme kelimeler çok çok azdır...ve fetvadan pire anlamı çıkartmak sadece kasıtlı düşünen insanların yapacağı bir şeydir... saygılar |
Alıntı:
Ben İlhan Arsel'in bu okumayı kasten yaptığını zannetmiyorum.O güne kadar kimsenin göze alamadığı bir mücadeleye giren bir insanın böylesi kasti yanlışlar yapacağına inanmıyorum. Ancak şunu çok iyi biliyorum.Bir Osmanlıca belgedeki aynı kelimeyi farklı okuyup farklı değerlendiren insanlar var.Ve hiç te az değil.Farklı okunan kelimeler yüzünden tarih yazılamıyor.Bu çelişkiler Osmanlıca'nın yazılış ve okunuşundan kaynaklanıyor.Bırakalım öyle tumturaklı belgeleri en basit Osmanlıca metinler bile okunurken kelimelere farklı anlamlar yükleniyor.Çok bilmiyorum ama "Gedim"'in Osmanlıca'sını pek ala "Güldüm" diye okuyorlar. Bu gerçeğin farkında biri olarak İlhan Arsel'in okuma hatası yaptığını sanıyorum. |
Alıntı:
İsmail Hakkı Uzunçarşılı osmanlı Tarihi ve müesseleri konusunda en önemli isimdir.Atlar üzerine bir osmanlıca yazıyı okumak için kırk yıl çalıştıgı anlatılır.Abartılı bir hikaye olsada sanırım konuyu anlamamıza yardım eder. Makalenin gidişine veya şiirin içerigine göre okumaya çalışırız diyorsun o kelimeyi bilmiyorsanız ne olacak makalenin gidişatı size yardım edemeyecektir,muhtemelen yanlış okuyacaksınız. Sayın Theatre osmanlıca Türkçe lügatlarda çok örnek var.Bence en iyisi Ferit Develioglunun lügatıdır. |
Mücerred olayı güzel özetlemiş, Osmanlıca da bir çok sözcük farklı anlamlar içermektedir ve kullanıldığı döneme görede bazen anlamlar içerebilmektedir, halen öğretim görevlisi olan profesörler bile bazen aynı sözcük üzerinde anlaşamıyorlar. Bir diğer önemli husus ise İlhan Arsel sonradan öğrendiği bir dilde yazmıyor, bizzat Osmanlıca aldığı eğitimi yani eski dili kullanıyor, yani Arap harfleri ile bir eğitim alıyor, o ve kuşağı notlarını Osmanlıca ve Arap harfleri ile tutuyorlar çoğunlukla, yani tıpkı bizlerin latin harfleri ile Türkçe yaptığımız gibi, kısa bir dönem Osmanlıca öğrenmek istemiş birisi olarak konunun çok zor olduğunu biliyorum şahsen, Osmanlıca var olan bir dil değildir yani daha önce yaşamış ve evrilmiş bir dil değildir, sonradan oluşturulmuş ve bir dönem belli bir zümre tarafından kullanılmış bir dildir, o yüzdende argo lisanlar konusunda uzman olan Ferit Develioglunun lügatı en yetkin lügatlardan birisidir kanaatimcce...
|
Kitaplarını sabredebildiğim ölçüde okuduğum bir yazardı..
Ayetleri kırpıp kırpıp yaptığı yorumlarla ve gerçek olmayan birçok hadislere göre araştırmadan bilgisizce yapılmış eleştirileriyle insanları karanlığa sürükleyen bir insan olarak hafızamda yer alacak.. |
Toprağı bol olsun.
|
iki olasılık var
1-Allah'a İslam'a ve peygamberine hakaret ettiği için sonu kötü oldu 2- Ateist inanışa göre toprak oldu gitti Hangisinin doğru oldunu( benim inanışıma göre benimki doğru) ne siz nede ben tam olrak söyleyemem sizinkide benimkide inanış hangisinin doğru olduğunu görmek için ölmek gerek. ölüm gelir hoş gelir ley ley lümü lümü ley |
İlhan Arsel aramızdan ayrıldı belki ama arkasında bıraktığı ışık daha nice insanlarımızın yollarını aydınlatmaya devam edecektir. Her ne kadar onun ışığını karartmaya uğraşanlar olacak isede, o ve onun gibilerin ışığı ile hayatı yakalayabilmiş benim gibi birçok insan o ışıkla yürümeye devam edecek. Ama onu anlayamayanlar ise kendi karanlıklarında, o ışığı farketmeden, aslında neleri kaçırdıklarını dahi bilemeden, boşuboşuna yaşamış olduklarının farkına bile varamadan, hayatı bir türlü yakalayamamış olarak kaybolup gidecekler.
Huzur içinde yat üstad.... |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 07:51 . |