Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Kuran'da Gezegen-Yıldız Ayrımı (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=18436)

korelmis 28-05-2010 01:55

Kuran'da Gezegen-Yıldız Ayrımı

“Bir zamanlar Yusuf, babasına: ‘Babacığım! Rüyamda, on bir gezegenin, güneşin ve ayın bana secde ettiğini gördüm.’ demişti.” (12/4)

Bu ayette, “gezegen” olarak tercüme ettiğimiz kelime, “kevkeb”dir. Arapçada “kevkebe” fiili “parıldamak” anlamına gelir (örneğin, demirin parıldaması). Kevkeb ise, parıldayan çeşitli şeyleri tanımlamak için kullanılmaktadır: gezegen, kılıç, yıldız gibi… Bu nedenle, ayetteki kelime “yıldız” olarak da tercüme edilebilmektedir.

Kuran’da “yıldız” olarak Türkçeye çevrilen bir diğer kelime ise “necm”dir. Arapçada “neceme” fiili, görünmek, belirmek, zuhur etmek anlamlarına gelir.

Görüldüğü gibi, “kevkebe (parıldamak)” pasif (edilgen); “neceme (zuhur etmek)” ise aktif (etken) bir durumu tanımlamaktadır.

Bilindiği gibi, yıldızlar, nükleer füzyon adı verilen reaksiyonlar sonucu açığa çıkan enerjiyi, elektromanyetik enerji şeklinde uzay boşluğuna yayar. İnsan gözünün algılayabildiği görünür ışık, bu elektromanyetik spektrum içinde yer almaktadır. Gezegenler ise, yıldızlardan gelen ışığı yansıtan gök cisimleridir ve kendileri ışık üretemez.

Dolayısıyla, dil bilimsel bir yaklaşımla, Kuran’da geçen kevkeb kelimesinin gezegene; necm kelimesinin ise yıldıza tekabül ettiğini söyleyebiliriz. Şimdi Kuran ayetlerindeki bu kelime farklılığına dikkat ederek, ilgili ayetlere yeniden bakalım.

Yüce kitabımız Kuran’da, “kevkeb” ve çoğul şekli olan “kevakib” kelimeleri toplam 5 ayette geçmektedir.

“...yakın göğü bir süsle, gezegenlerle süsledik.” (37/6)

“...Bir gezegen gördü, ‘Rabbim budur’ dedi…” (6/76)

“...Cam ise, sanki inci gibi parlayan bir gezegendir…” (24/35)

"On bir gezegenin, güneşin ve ayın bana secde ettiğini gördüm...” (12/4)

“Gezegenler dağılıp döküldüğü zaman” (82/2)

Kuran'da gezegenlerin “dökülmesinden” bahsedilmektedir. Oysa kıyamet günü yıldızların durumunun anlatıldığı Mürselat Suresi’nin 8. ayetinde (tamese fiili kullanılarak) “Yıldızların ışığı giderildiği zaman” ve Tekvir Suresi’nin 2. ayetinde (kedere fiili kullanılarak) “Ve yıldızlar bulandığı zaman” denilmiştir.

Yani, Kuran, gezegenler için "dökülmek" fiilini; yıldızlar içinse “kararmak, bulanmak” fiillerini kullanmaktadır.

Kuran’ın indiği dönemde sadece 5 gezegen bilinebiliyordu. Bunun sebebi, ancak 5 gezegenin çıplak gözle görülebiliyor oluşudur. Bunlar: Merkür (Utarit), Venüs (Zühre, Akşam Yıldızı, Çoban Yıldızı), Mars (Merih), Jüpiter (Müşteri) ve Satürn (Zühal)’dür.

Eski Yunan düşünürü Aristo, Dünya’yı evrenin merkezinde hayal ederek ve çıplak gözle görülebilen gök cisimlerini de onun etrafına yerleştirerek bir evren tasarımı geliştirmişti.

http://csep10.phys.utk.edu/astr161/l.../aristotle.gif

Kuran, ancak teleskoplarla tespit edilebilecek bir gerçeği, 1400 yıl önce haber vermektedir.

http://www.newscientist.com/data/ima...9761-2_800.jpg
Kaynak: http://www.newscient...n9761-2_800.jpg

Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi, bugün Dünya dışında, güneş sisteminde yer alan 11 gezegenden bahsedilmektedir.

Şunun altını özellikle çizmek gerekir. “Gezegen” tanımının tartışmalı olması nedeniyle, bu listeden bazı gezegenler çıkarılıp, bazıları ilave edilebilir; ancak önemli olan şey, Kuran’ın, indiği dönemde bilinen 5 gezegenden değil; ancak teleskoplarla tespit edilebilecek olan daha fazlasından (11 tanesinden) bahsetmiş olmasıdır!

ulpian 28-05-2010 02:47

sayın korelmis,

izin verirseniz, tezlerinizi ve çıkarımınızı özetlemek ve ardından bir soru sormak istiyorum.

(özette hata varsa, lütfen düzeltiniz)

(1) Kuran'da geçen 'kevkeb' kelimesi, her ne kadar yıldızlar için de kullanılsa da, gezegenler için kullanılmış olduğu daha yüksek ihtimaldir.

(2) Kuran'ın bir ayetinde 11 'kevkeb'ten söz edilir.

(3) Oysa Kuran'ın 'nazil' olduğu dönemde, insanlar sadece 5 gezegenin varlığından haberdar idi.

(4) Günümüz bilimi güneş sistemimizde (her ne kadar tanım farklılıklarından kaynaklı rakam farklılıkları olsa da, genel olarak) 11 gezegenin varlığından yola çıkıyor.

=> Sonuç: Dolayısıyla Kuran insan eseri olamaz.

Şimdi bakınız,

eğer sizin bu tezleriniz ve çıkarımınız doğru ise, Kuran kelamının müellifi Allah, bununla neyi murad etmiş olabilir?

(1) Kuran'ın 'nüzulü' dönemindeki insanlara, onların henüz bilmediği, evren hakkında yeni bilgiler vermek mi?

(2) Yoksa, günümüzün bilim seviyesine ulaşmış insanlara, Kuran'ın Allah kelamı olduğuna dair kuvvetli bir işaret vermek mi?

Elbette ki, sadece ikincisi makul olabilir. Birincisi olamaz, çünkü bilim, 5'ten daha fazla gezegenin olduğunu keşfedene kadar hiçbir müslüman, hiçbir alim, bu ayetten böyle bir mana çıkartmamış. Allah, birinci amacı murad etmiş olsaydı, (haşa) başarısız olmuş olurdu. Çünkü söz konusu keşif öncesi hiçbir müslüman bu bilgiyi zaten anlamamış.

Geriye bir tek ikinci murad kalıyor.

Ama siz de takdir edersiniz ki, bu ''işaret/ipucu'' hani böyle 2+2=4 diyebileceğimiz türden değil. Bırakın eski dönemleri bugün bile İslam alimlerinin ezici çoğunluğu bu ayetten sizin çıkarttığınız manayı çıkartmıyor. Veya örneğin Türkçe meal yapanların ezici çoğunluğu ayetteki kelimeyi 'yıldız' olarak anlıyor. => tıkla

Yani, bizzat müslümanlar arasında ''kevkeb'' kelimesinin hangi anlama geldiği, ayetin genel olarak yorumu tartışmalı. Bilim insanları arasında ise güneş sisteminde 11 gezegen olup olmadığı ('gezegen' kelimesinin tanımı) tartışmalı. Yani apaçık, herkesin yüzde yüz kabul etmesini aklen zorunlu kılacak, tartışmasız bir kanıt yok. Üstelik ayette de Allah, ''11 kevkeb vardır'' da demiyor, Yusuf'un rüyasında 11 kevkeb geçtiğini söylüyor.

Ama Allah'ın muradı, günümüz insanlarını Kuran'ın kendi kelamı olduğuna ikna etmek idiyse, niçin bu gibi 'bulanık' ipuçları koymuş olsun ki?

Örneğin neden ''Dünya yuvarlaktır. Ay Dünya'nın, Dünya ise Güneş'in etrafında dönmektedir. Ay'ın ışığı kendinden değil, Güneş'in yansımasındandır. Size yıldız olarak yansıyanlar da aslında birer Güneştir, fakat çok uzaktadır.'' gibi kesin, tartışmasız ifadelerle, o günkü insanların asla bilemeyeceği, doğru bilgiler vermedi?

Neden sürekli bir 'saklambaç' durumu, bir 'şifre' sökme olayı, 'öyle de yorumlanır, ama böyle yorumlanırsa, Kuran'ın hak olduğunu kanıtlamış oluruz' oyunu var bu mucize iddialarında?

Allah neden bizimle oyun oynuyor?

saygılarımla

aliyarasfal 28-05-2010 04:24

Öncelikle saygılar;
Sorumu sorup gideyim;Diyelimki kelimenin anlamı gezegen ve devamla 11 gezegen, ay ve güneşi yusufa rüyada gösteren tanrı gezegenlerdeki diğer uyduları unutmuş mu? Çünkü ay secde etmişse diğer uydular da secde etmeli ,yoksa onlar kafir mi?

Şimdilik saygımla gittim...

korelmis 28-05-2010 18:12

Değerli ulpian kardeşim,

Kuran'ın -haşa- peygamberimiz tarafından uydurulduğu iddiasına karşı, bir ayette şöyle bir cevap verilir:

"İnkar edenler: 'Bu Kuran uydurmadır, ona başka bir topluluk yardım etmiştir' diyerek haksız ve asılsız bir söz uydurdular... De ki: 'Onu, göklerin ve yerin sırrını bilen indirmiştir.'" (Furkan Suresi, 4 ve 6)

Demek ki, Kuran'da yerin ve göklerin sırlarının bulunması, onun Hz.Muhammed tarafından uydurulmadığının bir delilidir.

Bu türlü ayetlerin Kuran'da yer almasındaki amaç, insanlara yeni bilgiler öğretmek değil; Kuran'ın peygamberimiz veya etrafındakilerce yazılmadığını, görmek isteyenlere göstermektir.

Nitekim bir başka ayette şöyle denir:

"Onlara ayetlerimizi hem dış dünyada, hem de kendi bedenlerinde göstereceğiz; ta ki Kuran'ın Allah tarafından geldiği iyice anlaşılsın." (Fussilet 53)

Allah isteseydi, şüphesiz herkes iman ederdi. Fakat o, inkar etmek isteyenle, iman etmek isteyeni ayırır. Ben, Kuran'da 5 değil de 11 gezegen ifadesini görünce, imanda derinleşirim; ama bir başkası neden uydu sayıları yok, der, inkarına devam eder...

Günümüzde Allah'a inanmak için, ayetlerde açık astronomi bilgilerinin olmasını isteyenle, geçmişte "Bize Allah'ı göster!" diyenler arasında bir fark var mı?

"Bilmeyenler dediler ki: "Allah bizimle konuşsa ya! Yahut bize bir mucize gelse!"... (Oysa) kesin olarak inanacak kimseler için, işaretleri açıkça göstermişizdir." (2/118) "Göklerde ve yerde nice belgeler vardır ki, yanlarından yüzlerini çevirerek geçerler." (2/105) "Kesin olarak inananlar için yeryüzünde âyetler vardır. Kendi nefislerinizde de öyle. Görmüyor musunuz?" (51/20-21)

uyar 28-05-2010 18:43

Alıntı:

korelmis´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 308736)
Demek ki, Kuran'da yerin ve göklerin sırlarının bulunması, onun Hz.Muhammed tarafından uydurulmadığının bir delilidir.

Allah isteseydi, şüphesiz herkes iman ederdi. Fakat o, inkar etmek isteyenle, iman etmek isteyeni ayırır. Ben, Kuran'da 5 değil de 11 gezegen ifadesini görünce, imanda derinleşirim; ama bir başkası neden uydu sayıları yok, der, inkarına devam eder...

sevgili kör..

bilimin gerçekleri ortaya çıkarması tam tersine muhammedin uydurmalarını ortaya koymazmı?? sonuçta orada yazılanlar yunan kökenli değil mi?? ve de YANLIŞ değil mi??

nasıl oluyor da 11 gezegen var demek imanını derinleştiriyor sayın körelmiş dostum???...

verdiğin o garip kaynaktaki google cevabı şu : Hata! Google Chrome www.newscient...n9761-2_800.jpg sitesini bulamadı

uyar 28-05-2010 18:47

ne 7 kat gök var.. ne 11 gezegen var ne yer altı 7 kat....

bunların hepsi YANLIŞ bilgi körelmiş dostum....

bu nasıl oluyor da imanını güçlendiriyor hayret !!!! boşuna nikin körelmiş değil sanırım

aliyarasfal 28-05-2010 18:48

Saygıdeğer korelmis kardeşim insan önce inandığını iyi bilmeli, o ayet Tanrı sözü ise iyice okuyun 11 gezegen demez 11 yıldız der bu bir, gezegen sayısı konusunda 11 olduğu konusunda bilimsel tartışma olduğunuda biliyoruz ki ben bunları es geçerek direk 11 gezegen olduğunu kabulle diyorum ki tanrı bilinmeyen gezegenleri bile sayısıyla veriyor madem ay ve güneşte dahil secdeliyor (ay bir uydu değil mi yoksa) diğer uydularıda sayı olarak vererek sistemi tamamlaması gerekmez miydi? Ha sizin mantığınız inanacak yer arıyor ve mucizeler arıyorsa neyleyim elimden bir şey gelmez. Siz bana kurandan yola çıkılarak bulunmuş ( bilimce önceden bilinmeyen) tek kanıt sunun ondan sonra konuşun. Tek yaptığınız burda olduğu gibi başka insanların elde ettiği bilgiyi zorlama yorumlarla inancınıza maletme çabası. Nasıl bir tanrıysa hiç bir yerde bakın ey insanlar şuda şudur demiyor. Ama inandığını iddia edenler tanrılarının ne demek istediğini ondan iyi biliyorlar. Hep aynı hikaye, biz hep yanlış anlıyoruz ,siz hep doğru anlıyorsunuz( kanıtınızda yine bilimsel yollar değil demogojik inanç propagandası)Hatta tanrı bile şaşırıyordur:"ben demekki böyle demek istemişim , kulum sağolsun benim anlatamama sorunumu çözüyor." Ben sizi kime benzetiyorum biliyor musunuz?
Nazlı Ilıcak denen dümensuyuna gidiciye. Başbakan ne zaman gaf yapsa o kadın tvye çıkıyor ve "öyle demek istemedi, aslında şunu demek istedi siz yanlış algılıyorsunuz, doğrusu bu diyor." Hey tanrı sen ne hallere düştün, bir türlü doğru ifadelerle tüm kullarına ulaşamadın. imanlı kullarında olmasa nic olur halin.
Saygıdeğer arkadaşım bu inanıp inanmamak meselesi değil, buyrun hiç öyle demogoji falan yapmadan kanıtlar sun eğer red edersem dilediğini söyle bana,
inançla açıklayacaksan ben olsam sen olsam demogojisine dayayacaksan kimseyi yorma...

YuhannaSarov 28-05-2010 18:53

Hikayenin benzeri Kutsal Kitap'ta da geçmektedir. Yusuf'un zaten 11 kardeşi vardır. İsrael boylarının atalarıdır o 12 kardeş.

Ayrıca Ceres'i falan katıyorsanız neden Eris yok? Neden Sedna yok?

korelmis 28-05-2010 20:01

Alıntı:

sonuçta orada yazılanlar yunan kökenli değil mi?? ve de YANLIŞ değil mi??
Eski Yunan'da gezegen sayısı 5'ti. Çünkü ancak 5 gezegen teleskop olmaksızın görülebilir.

Kuran'da ise, sayı 11'dir; Güneş, Ay ve 11 gezegen denir!

Alıntı:

verdiğin o garip kaynaktaki google cevabı şu : Hata! Google Chrome www.newscient...n9761-2_800.jpg sitesini bulamadı
Resmin kaynağı: http://www.newscientist.com/data/ima...9761-2_800.jpg

New Scientist, oldukça tanınmış bir dergidir.

Alıntı:

Hikayenin benzeri Kutsal Kitap'ta da geçmektedir. Yusuf'un zaten 11 kardeşi vardır. İsrael boylarının atalarıdır o 12 kardeş.
Kuran ile -kısmen bozulmuş- diğer kitaplar arasında benzerlikler olması, gayet doğaldır. Bize göre vahyin kaynağı aynıdır. Bu nedenle, Tevrat'ta anlatılan rüya, Kuran'da da anlatılmaktadır.

Burada aile fertleri, gök cisimleri ile sembolize ediliyor.

Güneş, ay ve 11 gezegen deniliyor...

Oysa o zamanki şartlarda 5 gezegenden fazlasının bilinmesine imkan yok. 11 gezegen denilmesi, işte bu nedenle önemlidir!

Alıntı:

Ayrıca Ceres'i falan katıyorsanız neden Eris yok? Neden Sedna yok?
Yukarıda altını çizerek söyledim: ""Gezegen" tanımının tartışmalı olması nedeniyle, bu listeden bazı gezegenler çıkarılıp, bazıları ilave edilebilir; ancak önemli olan şey, Kuran’ın, indiği dönemde bilinen 5 gezegenden değil; ancak teleskoplarla tespit edilebilecek olan daha fazlasından (11 tanesinden) bahsetmiş olmasıdır!"

Ayrıca küçük bir not: "Eris" özel isimli gezegen, 2003 UB313 koduyla şekilde yer alıyor.

uyar 28-05-2010 20:04

new scientist bilyorum körelmiş .. lütfen o derginin yazısının linkini verebilirmisin.. resimden bulunamıyor

uyar 28-05-2010 20:07

buldum:http://www.newscientist.com/article/...ar-system.html 2006 yılına ait bir yazı

Alıntı:

There will be at least 12 planets in our solar system, and probably many more, if a new definition of the word "planet" is adopted. Next week the International Astronomical Union (IAU) will vote on a draft definition of what distinguishes a planet from lesser space rocks.
burda 11 değil 12 gezegenden bahsediyor.. ve belki de daha fazla diyor.... mesele gezegen tarifindeymiş...

uyar 28-05-2010 20:18

Bu IAU komitesinin 2006 kararından dolayı 12 oluyrmuş:

Alıntı:

The matter of the lower limit was addressed during the 2006 meeting of the IAU's General Assembly. After much debate and one failed proposal, the assembly voted to pass a resolution that defined planets within the Solar System

2009 da yeni değerlendirme yapılmış:

Alıntı:

The next IAU conference is not until 2009, when modifications could be made to the IAU definition, also possibly including extrasolar planets
bu tarife göre ise 13 gezegen var : http://en.wikipedia.org/wiki/Planet

ama temel yine 8 gezegen (pluto artık gezegen sayılmıyor)

ülgen 28-05-2010 20:19

Aklıma Medine İslam Üniversitesinin parlayan ışığı rahmetli Şeyh Bin Baz amcanın ''Kur'an'' kaynaklı ''Dünya dönmüyor'' konulu fetvası geldi...Doğma büyüme arapçanın bağrında büyümüş bu rahmetli amcamız sanırım bu ayetleri gözden kaçırmış...Acaba sayın körelmiş, şeyh bin baz amcanın gözden kaçırdığı bu anlamları musa peygamberin başına gelen bir zihin atlaması sayesinde mi keşfetti, yoksa şeyh bin baz dümenden bir şeyh miydi anlamak güç...Koca şeyh dünya dönmüyor desin ve isyan bayrağını kaldıran kozmolojik ayetler... Acayip bir durum... Tabii şahsi fikrim Şeyh Bin Baz amca'nın arapçası çok daha iyi gibi... O ne derse doğrudur...

uyar 28-05-2010 20:23

işte 13 gezegen....... (ulu sözlük wikipedia-i kerim'den) http://en.wikipedia.org/wiki/File:Planets2008.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...lanets2008.jpg

YuhannaSarov 28-05-2010 20:37

Astronomiyle uğraşan biri olarak söyleyebilirim ki, hangi cismin gezegen olup olmadığı bizim belirlediğimiz kıstaslara göre açıklanıyor.

O tanıma göre astroidler de "kevkeb".

wOseRa 23-10-2010 14:29

Alıntı:

korelmis´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 308750)
Eski Yunan'da gezegen sayısı 5'ti. Çünkü ancak 5 gezegen teleskop olmaksızın görülebilir.
Kuran'da ise, sayı 11'dir; Güneş, Ay ve 11 gezegen denir!

Arkadaşım madem Yusuf ; 11 Gezegenden söz etmiş ( ki ) Öyle birşey yok her zaman ki gibi yine siz yobazlar bunu matematiksel olarak çarpıp bölüp uydurup çıkardınız yalan olan kur'an mucizeleri gibi! :D
Bana SPEKÜLASYON Yapmadan cevap ver ! Peki ayı'ı Bir gezegen olarak söylüyorsa bu kitap neden Jupiterin "Ganymede" Uydusundan Gezegen olarak söz etmiyor? Bahsetmiyor arkadaşım? Yahu gidip kafanızdan uydurmalar yaparak Çıkıp ; İşte kur'an bunu 1400 yıl önce söyledi gibisinden Yobaz yobaz cevaplar veriyorsunuz milleti şüphelendirmek için.. Ulan bilim'e laf ediyorsunuz , Yalan diyorsunuz Şu an bu yazıyı okuyorsan , Bu yazıyı okumak için baktığın o monitörü'de bilim yapmadı mı? O zaman kullanma araç , gereçlerini kardeşim. Şaka gibisiniz ya.....

Bakın ;

Bu ayet Resmen muhammed tarafından Yazılmıştır. KANITLANMIŞTIR.

BAKINIZ : http://www.kuranmeali.org/kuran_meali.aspx?suresi=zariyat&ayet=51

BU AYETİ RESMEN MUHAMMED YAZMIŞTIR! Allah böyle Konuşmaz. Sanırım muhammed bu ayet'i yazarken dalgındı ve pot kırdı :)
Kur'anın 23 yıl sürmeside muhammedin yazdığına kanıttır. Salakça , Saçma saçma ayetler var Hep muhammedin sex hayatından bahsetmiş. Tabi nede olsa kendi yazmış :) Ufo'lar gerçektir. Yarın diğer gün Evrende tek olmadığımız anlaşılınca Bütün DİN Alemi En başta İSLAM Sap gibi kalacaktır. :)

caNsp 07-09-2011 20:03

Alıntı:

wOseRa´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 346951)
Arkadaşım madem Yusuf ; 11 Gezegenden söz etmiş ( ki ) Öyle birşey yok her zaman ki gibi yine siz yobazlar bunu matematiksel olarak çarpıp bölüp uydurup çıkardınız yalan olan kur'an mucizeleri gibi! :D
Bana SPEKÜLASYON Yapmadan cevap ver ! Peki ayı'ı Bir gezegen olarak söylüyorsa bu kitap neden Jupiterin "Ganymede" Uydusundan Gezegen olarak söz etmiyor? Bahsetmiyor arkadaşım? Yahu gidip kafanızdan uydurmalar yaparak Çıkıp ; İşte kur'an bunu 1400 yıl önce söyledi gibisinden Yobaz yobaz cevaplar veriyorsunuz milleti şüphelendirmek için.. Ulan bilim'e laf ediyorsunuz , Yalan diyorsunuz Şu an bu yazıyı okuyorsan , Bu yazıyı okumak için baktığın o monitörü'de bilim yapmadı mı? O zaman kullanma araç , gereçlerini kardeşim. Şaka gibisiniz ya.....

Bakın ;

Bu ayet Resmen muhammed tarafından Yazılmıştır. KANITLANMIŞTIR.

BAKINIZ : http://www.kuranmeali.org/kuran_meali.aspx?suresi=zariyat&ayet=51

BU AYETİ RESMEN MUHAMMED YAZMIŞTIR! Allah böyle Konuşmaz. Sanırım muhammed bu ayet'i yazarken dalgındı ve pot kırdı :)
Kur'anın 23 yıl sürmeside muhammedin yazdığına kanıttır. Salakça , Saçma saçma ayetler var Hep muhammedin sex hayatından bahsetmiş. Tabi nede olsa kendi yazmış :) Ufo'lar gerçektir. Yarın diğer gün Evrende tek olmadığımız anlaşılınca Bütün DİN Alemi En başta İSLAM Sap gibi kalacaktır. :)

NE VARKI O AYETTE ? ALLAH VE RESULÛ TABI KI DE İNSANLARA ÖĞÜT VERİCEK VE BEN SİZİN İÇİN UYARICIYIM DERKEN ÖNCEKİ AYETLERDE (DE Kİ ) diye bir ayet %100 vardır aç oku :)

calvuss 10-09-2011 10:39

Alıntı:

korelmis´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 308624)
“Bir zamanlar Yusuf, babasına: ‘Babacığım! Rüyamda, on bir gezegenin, güneşin ve ayın bana secde ettiğini gördüm.’ demişti.” (12/4)

http://www.newscientist.com/data/ima...9761-2_800.jpg
Kaynak: http://www.newscient...n9761-2_800.jpg

Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi, bugün Dünya dışında, güneş sisteminde yer alan 11 gezegenden bahsedilmektedir.

Şunun altını özellikle çizmek gerekir. “Gezegen” tanımının tartışmalı olması nedeniyle, bu listeden bazı gezegenler çıkarılıp, bazıları ilave edilebilir; ancak önemli olan şey, Kuran’ın, indiği dönemde bilinen 5 gezegenden değil; ancak teleskoplarla tespit edilebilecek olan daha fazlasından (11 tanesinden) bahsetmiş olmasıdır!

YANLIŞ

Tarih sümerlerle başlar ve sümerler 11 gezegen olduğunu zaten biliyorlardı.Bu durumda 1400 sene evvel 5 gezegen biliniyordu iddiası yanlıştır.Sümerlerin kil tabletlerinde 11 gezegenin defalerca resmedildiğini
ararştırak görebilirsiniz. Ben sizin için 1 tanesini ekliyorum.

calvuss 10-09-2011 10:58

Resimleri eklemeyi beceremedim.

http://www.dunyaninsonu.com/12.-geze...ri-1-38-14.htm

kaancanII 10-09-2011 11:04

yaw...benmi anlamıyorum sizmi anlatamıosunuz? ruyadakiler yusufun 11 kardeşiyle babasını temsil etmiyormu?

yada rabbım niye böle hep üstü kapalı anlatıyor? yoksa siz istediğiniz anlamı kendinizmi takviye yapıyorsunuz?

asıl merak ettim rabbım kuranda guneş sistemi 11 gezegenden oluşmuştur cümlesini niye yusufun mısır valisi olması hikayesinin arasında kurma gereği duyar yada niye direkt söylemez anlamadım....

hea! bide çelakıl var kuranda geçen allah kelimesi sayısını sayfa sayısına çarpıp gelecekten haber veriyor hatta atomlardan...nükleer reaxionlardan bahsediyor...

çokmu sivri zekalısınız...rabbımmı oyuncu....bizim kalplermi muhurlu...?????

calvuss 10-09-2011 11:12

Cevap kuranın koca bir yalan olduğu olabilirmi acaba....

cenkvarol 10-09-2011 14:30

Sn. Körelmiş,

“...yakın göğü bir süsle, gezegenlerle süsledik.” (Saffat-37/6)

buradaki kelimeyi "yıldızlar" değil de "gezegenler" olarak kabul etmişsiniz.

Mülk suresi 5. ayeti ile Fussilet suresinin 12. ayetlerinde de aynı şekilde en
yakın göğün nelerle süslendiğinden (zeyyennâ) bahsedilmektedir:

"Andolsun biz, en yakın göğü kandillerle süsledik..."(Mülk-67/5)

"En yakın göğü kandillerle süsledik..." (Fussilet-41/12)

bu üç ayettede en yakın göğün süslenmesinden bahsedilmektedir. Yakın göğün ilk ayette -size göre- "gezegenlerle" son iki ayette ise "kandillerle" süslendiği söylenmektedir.

Son iki ayetteki "kandil" ifadesi ile kastedilen gezegenler mi yıldızlar mı,
yoksa hepsi mi,,, yıldız ve gezegen arasındaki bariz farklılığı da kabul edecek olursak, bence yıldızlar.

Gece başımızı yukarı kaldırıp gördüğümüz o 'yakın' göğü binlerce yıldız süslerken topu topu 11 parlayan gezegeni kastedip de "yakın göğü gezegenlerle süsledik" demek çok basit kaçıyor. Bence ilk ayetde (saffat-37/6) bahsedilen de gezegenler değil diğer ayetlerdek gibi kandile benzetilen ve süsleme görevini yerine getiren yıldızlardır.

Aynı şekilde Nur suresi 35. ayetindeki "yıldız" olarak çevrilmesi daha makul olan bir kelimeyi de "gezegen" olarak kabul ediyorsunuz. Tabi başka bir ayetteki kelimeyi gezegen olarak çevirip kabul edince, aynı kelimenin geçtiği diğer ayetlerdeki ifadeleri de "gezegen" şeklinde çevirmek zorunda kalıyorsunuz.

Bu ayetin tamamını verelim:

"Allah, göklerin ve yerin nurudur. O’nun nurunun temsili şudur: Duvarda bir hücre; içinde bir kandil, kandil de bir cam fânûs içinde. Fânûs sanki inci gibi parlayan bir gezegen. Mübarek bir ağaçtan, ne doğuya, ne de batıya ait olan zeytin ağacından tutuşturulur. Bu ağacın yağı, ateş dokunmasa bile neredeyse aydınlatacak (kadar berrak)tır. Nur üstüne nur....."

burdaki basitlikte hemen göze çarpıyor, allahın nurundan bahsederken onun nuru parlayan yıldızlara değil de onlardan aldığı ışığı yansıtan karanlık gezegenlere neden benzetilsin.

korelmis 11-09-2011 20:46

Değerli cenkvarol kardeşim,

Mülk suresinin 5. ayeti ve Fussilet suresinin 12. ayetinde “Zeyyenna’s-semae’d-dunya bi-mesabiha.” yani “Yakın göğü “mesabiha” ile süsledik!” denilmektedir.

Mülk suresinde takiben “Onu şeytanlar için atış taneleri (rucum) yaptık.” buyurulurken, Fussilet Suresi’nde ise Ad ve Semud kavimlerine inan azaptan bahsedilmektedir. Yine Mülk suresinin devam eden ayetlerinde “Gökte olanın sizi yerin dibine geçirmesinden güvende misiniz? O zaman, yer, sarsıldıkça sarsılır.” (67/16) buyurulmaktadır.

Şu videoyu seyretmeni tavsiye ederim:

http://www.dailymotion.com/video/xjk...yyaretler_tech

Burada geçen “mesabiha”, gezegen (kevkeb) veya yıldız (necm) değildir.

Ayetlerden açıkça anlaşılacağı gibi, bu gök cisimleri de tıpkı gezegenler gibi yakın gökte bulunmaktadır.

“Mesabiha” kelimesi “misbah” kelimesinin çoğuludur ve Arapçadaki “sabeha” fiilinden türemiştir. “Sabeha”, parlamak, yakmak, tutuşturmak gibi anlamlara gelir. Bu nedenle tutuşturulan ve parlayan kandile “misbah” denmiştir.

Meteor, Güneş Sistemi’ndeki cisimlerin dünya atmosferine düşmesiyle, yüksek hızlarda hava ile sürtünme sonucu akkor haline gelerek, gece yeryüzünden kısa süreli bir ışık çizgisi şeklinde görülmesi olayına verilen addır. Halk arasında “yıldız kayması” olarak da bilinir ve çok parlak olanları “ateş topu (fireball)” olarak adlandırılır. Meteor olayındaki cisimler meteoroidlerdir ve eğer bunlar tamamen buharlaşmadan yeryüzüne ulaşırlarsa meteorit (gök taşı) ismini alırlar (1).

Benim düşüncem bu.

En doğrusunu Allah bilir!

(1) http://rasathane.ankara.edu.tr/popul...or_yagmuru.pdf

cimbombom 11-09-2011 22:21

sevgili körelmiş arkadaşım bu konu için tartışmak heniz erken çünkü uzaydan çekilmiş fotoğraflara rağmen kabul görmüş bir görüş yok gezgenler bu gün kabul edilip yarın inkar ediliyor tabikide Allah (C.C.) ne diyorsa o bu konuyla ilgili birde somut kaynak vereyim Bursada Ulu Camii minberine bahsedilen güneş sistemi gezegen büyüklükleri ve koordinatlarıyla işlenmiş durumdadır Satrünün etrafındaki halka dahil Yani Allah (C.C.) dilemesiyle insanların neler yapabileceğine örnektir gerçi arkadaşlar onada bilmem kaç yılında yunanlı bilmem kim çizmişti der ama yinede görmek isteyenler gerçekleri görür.1400 lü yıllarda marangozun yaptığına bak hele Allahuekber

cenkvarol 11-09-2011 22:52

Sn. korelmiş. ben de aynen dediğiniz gibi söyledim. Mülke ve fussilet surelerinin ayetlerindeki “mesabiha”, ile gezegen veya yıldız denmemekte zaten, bu kelime kandil olarak çevrilmiş.

dikkat çekmek istediğim nokta yakın göğün "kandillerle" süslenmesinden behsedilirken bu kandil tabiri ile gezegenlerin mi yıldızların mı kastedildiği. burda kastedilenin yıldızlar olduğunu belirttim.

sizin de dediğniz gibi mülk suresindeki ayetin devamında da zaten o zamanki insanlar için yıldız kayması olarak bilinen bir durumdan bahsedilmektedir. bunu ilk mesajımda yazacaktım ama unutmuşum, sizin söylemiş olduğunuz daha iyi oldu.

şunu anlıyoruz, demek ki yakın göğü süsleyen ve kandiller gibi olandan kastedilen yıldızlardır.

burdan hareketle saffat suresinin ayetine geldiğimizde yine yakın göğün süslenmesi konu edilmekte ve burdaki kelimenin de gezegen değil yıldız olarak çevrilmesi daha mantıklı gözükmektedir. Bunun dışındaki sebeplerimi de önceki mesajımda izah ettim.

linkini vermiş olduğunuz videoya gelince, apaçık yağmur ve şimşeklerden bahseden bir ayeti alıp da bunu kuyruklu yıldızın dünyaya çarpması olarak yorumlamak doğru olmaz.

zaten allah ol dedimi herşey oluveriyor ve bunun etkisini de yine allah belirliyor, bu yüzden göktaşı ya da kuyruklu yıldız bunların dünyaya çarpmasına ilişkin ihtimallerden ya da bunların dünyada verbileceği zararların çapından bahsetmeye o kadar gerek yok.

ayrıca helak olan kavimlerle ilgili manzara resimlerinden deliller ortaya konduğunu sanıyorsan yanılıyorsun, eski insanların kayaları oyup içlerine evler yapmasını sanki bilinmesi çok zor birşeymiş gibi göstermek, dikili bir taşı alıp kadın heykeline benzetmek çok basit kaçmış.

videonun son kısmı ise daha vahim. ayetlerdeki dağı alıp parantez içinde gök taşına çevirerek, olurda dünyaya bir gök taşının ya da kuyruklu yıldızın çarpması önceden bilinirse insanlığın elini kolunu bağlayıp kaderine razı olmasını mı bekleyecez. ne yapsa nafile deniyor yani. ne diyeyim allah bu zihniyetteki insanların eline Nasa gibi uzay üstlerinin yönetimini hiçbir zaman nasip etmesin.

bu zihniyetteki insanlar nasıl ayetleri alıp kendi istedikleri tarzda evirip çeviriyorlarsa yarın kalkıp en gelişmiş uzay üssüne sahip olduklarında, sırf bir kaç ayeti haklı çıkarmak ve korku salmak için normal yolunda giden göktaşlarını dahi saptırıp dünyanın üstüne düşürtmezlerse ne olayım.

allah göktaşlarından felan değil o olacaksa zaten olur da bence ilkin bunların azabından cümlemizi korusun :)

korelmis 11-09-2011 23:36

Değerli kardeşim,

O ayetlerde ne gezegen (kevkeb) ne de yıldız (necm) kelimeleri kullanılmış.

Ayetlerde kullanılan kelime, mesabiha! Bunların yakın gökte bulunduğu söylendiğine göre meteoroid, asteroid veya kuyruklu yıldız olabilirler.

cenkvarol 12-09-2011 00:04

Alıntı:

cimbombom´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 411582)
sevgili körelmiş arkadaşım bu konu için tartışmak heniz erken çünkü uzaydan çekilmiş fotoğraflara rağmen kabul görmüş bir görüş yok gezgenler bu gün kabul edilip yarın inkar ediliyor tabikide Allah (C.C.) ne diyorsa o bu konuyla ilgili birde somut kaynak vereyim Bursada Ulu Camii minberine bahsedilen güneş sistemi gezegen büyüklükleri ve koordinatlarıyla işlenmiş durumdadır Satrünün etrafındaki halka dahil Yani Allah (C.C.) dilemesiyle insanların neler yapabileceğine örnektir gerçi arkadaşlar onada bilmem kaç yılında yunanlı bilmem kim çizmişti der ama yinede görmek isteyenler gerçekleri görür.1400 lü yıllarda marangozun yaptığına bak hele Allahuekber

sevgili cimbombom, Bursadaki ulu cami minberinin desenleri işlenirken güneş sisteminden esinlenmiş olması pekala mümkündür. Bırakalım 1400 lü yılları 6 bin yıl öncesindeki sümerler tarafından güneş sisteminin resmedildiği tabletler dahi vardır.

http://tr-tr.facebook.com/note.php?n...46903158674332

burdaki resimde soldaki iki insan figürünün başlarının arasında ortada güneş ve onu çevreleyen 11 gezegen motifi bulunur.

Ulu caminin minberine tekrar gelecek olursak ben mi yanlış bakıyorum anlamış değilim, iddia o ki minberdeki desenlerde gezegenler büyüklükleri ve koordinatları ile belirtilmiş.

Minber resminin yer aldığı aşağıdaki linkteki resimlerde dünya güneşe en yakın gezegen olarak gözüküyor. Hadi dünyanın yeri başka deyip onu es geçelim. Mars nasıl olurda güneşten bu kadar uzakta kalabilir. Büyüklük küçüklük olarak ele aldığımızda ise venüs, uranüs ile aynı büyüklükte gösterilmiş.

http://www.facebook.com/note.php?note_id=262183816372

hadi diyelim ki burdaki gezegen adlandırmaları hatalı yapılmış olsun.

güneş sistemindeki 9 gezegenin büyüklükleri kıyaslandığında güneşe en yakın olan ilk 4 gezegen merkür,venüs,dünya ve mars (ve en uzaktaki plüton) diğer gezegenlerle kıyaslandığında bariz küçüklükleri ile onlardan ayrılırlar. Aynen burdaki resimde göründüğü gibi.

http://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCne%C5%9F_Sistemi

eğer siz koordinatları ve bu büyüklük oranlarını tam olarak birşeyin üzerine resmetmek istiyorsanız güneş olarak belirtiğiniz şekle en yakın ilk 4 şekli diğerlerinden bariz olarak küçük göstermeniz gerekir. Ben böylesi bir düzeni bahsettiğin minberde göremiyorum.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 08:11 .