Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Ateizm (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=104)
-   -   Ateizm Bir İnanışmıdır!? (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=19134)

Khaos 24-06-2010 02:32

Ateizm Bir İnanışmıdır!?
 
inanmak ve bilmek daha ilk bakışta farkını ortaya koyan iki olgu.
inanmak gerçekten çok yalanı ve savsatayı çağrıştırıyor.
bilmek ve gerçek ise birbirine daha yakın duruyor.
dindar adamın bilmek gibi bir şansı yok.
çünkü kendileri de tanrılarının bilinemeyeceğini ancak inanılabileceğini yani aslında savsata ve yalandan ibaret olduğunu görüyor.

ancak son zamanlarda agnostiklerden aşırdıkları bir sahte argümanla ateizmin de inanç olduğunu söyleyip duruyorlar.
böylece ateizmin de din kadar mesnetsiz olduğunu ispat etmeye çalışıyorlar akılları sıra.
aslında inanmanın kendisinin mesnetsiz bişey olduğuna yaptıkları işaret kesinlikle doğru.
ancak ateizmin bir inanç olduğu ise kuyruklu yalan.

din tanrı vardır diyor.
o halde ispat et diyenlere ise ispat edemeyip sadece inan diyebiliyor.
ateizm var olan ispat edilir.
ispat edilemeyen yoktur diyor.
ateist tanrının olmadığına inanan değildir.
varlığı ispat edilemeyenin var olmadığını, uydurma olduğunu, yok hükmünde olduğunu bilendir.
ateizm bilgi, din inanç işidir.
ateizm varsayımlarlarla vakit öldürmez.varsayımda bulunanı ispata davet eder.
ispat edilemeyeni red eder.
ateizm yadsımadır.bilginin yerine inanmanın önerilmesinin yadsınmasıdır.
çünkü, bilinen evrende tanrının varlığına dair tek ipucu bulunamamıştır.
o halde varolduğunu iddia edenler buna dair delilleri ortaya koyamadıkları sürece inanmaktan bilmeye bir adım yaklaşamazlar.
delili ortaya koyulamayan bir şeyi yadsımak ise inançsal değil bilimsel bir tavırdır.

Nova 24-06-2010 02:43

Nihilisnt üstad, müsaden olursa ateizmle ilgili küçük bir cümle yazmak isterim.

Ateizm; olsa olsa en fazla, kriteri rasyonellik olan bir süzgeç olur.

Saygılarımla.

evrensel-insan 24-06-2010 02:58

Saygideger nihilist;

Tek tek bakalim.

Ateizm, teizme karsit olarak dogmustur.

Teizmin temeli ne ise, ayni temel uzerinde teizme karsi bir ideoloji sunar.

Teizmin temeli; tanrisal, inancsal, ideolojik ve dini olduguna gore ve varlik temelinde tanriyi inanarak varladigina gore; ateizm de, ayni temellere sahip, varlik temelinde tanriya inanmayarak, yoklamaktadir.

Cunku ne varlik, ne tanri, ne de inancsallik; bilimin ve bilimselligin konusu degildir.

Ateizmin, temeli maddesel/nesnel, yani somut/obje olarak tanrinin yok oldugunu IDDIA ETMEKTIR. Ama, yok oldugunu iddia ettigi tanriyi ortaya koyamamaktadir. Bu iddia edis, neyin iddia edisidir. Ateizm; nasil bir icerik verdigi ve bag kurdugu bir tanriyi yoklamaktadir. Ateizm, inancsal olarak sadece tanriyi yoklar. Ama; bu yokladigi nasil bir tanridir, bunu ortaya koyamaz.

Sonucta bir seye yok demeden, once; neye yok dendiginin ortaya konmasi gerekir.

Ya da soyle soralim, ateizmin tanri algisi nedir ki, nasil bir tanri icerigiolursa, onu varlar?

Saygilarimla;
evrensel-insan

Khaos 24-06-2010 03:12

teizmin temeli inanç, ateizmin temeli bilgidir.
teist tanrıya inanır,
ateist, teistin inandığını iddia ettiği tanrının delili olmadığından hareketle hakkında bilgi olmayan bir tanrıya inanmayı rededer.

yani sayın evrensel
bunlar somut durumlar.
siz ise somuttan yola çıkmak yerine kelimelerden oluşturulmuş zihinsel bir dünyada yaşamaya devam ettiğiniz müddetçe rededilenin hangi tanrı olduğunda takılıp kalırsınız.
inanırlarınca,bütün tanrılara aynı biçimde İNANILIR.
ve ateistlerce bütün tanrılar aynı biçimde rededilir.
o yüzden koymaya kalktığınız bağlamın zerre kadar anlamı yok.
önemli olan tanrıya inanmakla tanrıyı redetmenin sürecidir.
hangi süreçle inanılıp hangi süreçle rededildiğidir.
yoksa inanılan ya da rededilen tanrının sözde mahiyeti diye bir şeyin önemi olduğunu düşünmek yanılsamadır.
çünkü tamamının mahiyeti aynıdır.
kurgu yani hayalürünü olmalarıdır,varsayım olmalarıdır.

ulpian 24-06-2010 03:20

Eğer bir takım ayinlerle, ele ele tutuşarak ''Tanrı yoktur, Tanrı yoktur... Şahadet ederim ki yoktur'' gibi şeyler mırıldanan birileri varsa, bunların ateizminin temelinde inanç yattığını söyleyebiliriz. Ama ben böyle bir ateisti henüz tanımadım.

Ateizm'in ''tanrı'' kavramını tanımlamak gibi bir yükümlülüğü de yoktur. Örneğin “Xvatshur vardır!” tezini ortaya atan biri de “Xvatshur” kelimesini tanımlamalıdır önce.

Ateist de, Tanrı’nın varolduğunu iddia edenlerin “Tanrı” kelimesini nasıl tanımladıklarına bakar, bu şekilde tanımlanan varlık için eldeki delil ve verileri inceler, ondan sonra reddeder.


Teistlerin farklı tanrı tanımlarının ortak paydasını bulmaya çalıştığımızda önümüze şöyle bir genel tanım çıkmakta:


Tanrı, evreni (veya evrenin oluşumundaki ilk maddeyi) yoktan vareden, bilinç ve irade sahibi, doğaüstü varlıktır.


Bu şekilde tanımlanan bir Tanrı’nın varlığına inanmak için yeterli delil, veri, argüman göremeyen kişilere ateist denilir.


Birşeyin varlığı hakkında yeterli delil ve argüman yoksa, o şeyin yokluğundan yola çıkarım. Çünkü birşeyin yokluğu zaten kanıtlanamaz. Örneğin cinlerin, perilerin, deniz kızlarının, sentorların veya uçan spagetti canavarının da yokluğunu kanıtlayamıyorum, fakat varlıkları için yeterli delil/argüman olmadığından yokluklarından yola çıkıyor, ”yoktur” diyorum. Aynı şekilde “Tanrı yoktur” derken de, kastettiğim Tanrı’nın yokluğunun kesin/ispatlanmış olduğu değil (yokluk zaten ispatlanamaz), varlığına dair yeterli delil/argüman olmadığından yokluğundan yola çıktığımdır.


Keza bugün (aklı başında) hiç kimse “Deniz kızları yoktur diyemeyiz. Çünkü yokluğu henüz ispatlanamadı” demez. “Deniz kızı” diye birşeyin varlığına dair şimdiye kadar hiçbir delil olmadığından rahatça “Deniz kızı yoktur” diyebilmekteyiz.


Bu anlamda bir ateist, aynı zamanda a-peri-ist, a-cin-ist ve a-denizkızı-ist’tir de.






saygılarımla

evrensel-insan 24-06-2010 03:27

Saygideger ulpian;

Anlasildi. O zaman soru su?

Ya da soyle soralim, ateizmin tanri algisi nedir ki, nasil bir tanri icerigiolursa, onu varlar?-e.i-

Saygilarimla;
evrensel-insan

ulpian 24-06-2010 03:37

Alıntı:

evrensel-insan´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 314607)
Saygideger ulpian;

Anlasildi. O zaman soru su?

Ya da soyle soralim, ateizmin tanri algisi nedir ki, nasil bir tanri icerigiolursa, onu varlar?-e.i-

Ben ''tanrının yokluğunu'' tüm felsefemin bir ana aksiyomu vs. olarak görmüyorum. Dolayısıyla her türlü ispata prensip olarak açığım (tıpkı cin, denizkızı ve diğerlerinde de olduğu gibi).

Bu ispat birçok şekilde olabilir:
örn.

- Kuran'da anlatılan mucizelere benzer bir mucizeye bilim insanları ve ilizyon üstadlarıyla birlikte bizzat şahit oluruz. Örn. Tanrı, her ülkenin gökyüzüne o ülkenin dilleriyle, altından kayalarla ''Ben varım, Kuran/İncil vs. benim sözümdür, ona uyun'' yazabilir.

- Veya dinlerin iddia ettikleri tanrıların hepsi yalan/kurgudur, ama şimdiye kadar kimsenin aklına gelmeyen bambaşka bir bilinç sahibi, yaratıcı Tanrı vardır ve bu tanrı insanlıkla bir gün iletişime geçmek ister. Kimsenin şüphe edemeyeceği şekilde açık-seçik varlığını aşikar eder.

- Veya, olur ya hani, bilim şu an hayal bile edemeyeceğimiz bir sıçrayış yapar, apayrı bir boyut kazanır, şu an bize kapalı olan bazı gerçeklere ulaşırız ve bu gerçekler bize bilinç sahibi bir yaratıcının varlığının kuvvetle muhtemel olduğu sonucuna zorlar...


Bütün bunları hiç muhtemel bulmuyorum, fakat ''asla, katla, kesinlikle'' şeklinde dogmatik bir şekilde imkansız da demiyorum. Fakat böyle birşey olana kadar tanrı yoktur, varlığına inanmak ise akla aykırıdır.

saygılarımla

evrensel-insan 24-06-2010 03:44

Saygideger ulpian;

Yani kisaca, her ateistin verdigi bir icerikte yokladigi ve verdigi bir icerikte varlayacagi bir tanrisi var, oyle degil mi? Sonucta, tanrisal/inancsal olaylara bakis acisinin anlami budur.

"A benim icin su icerikte oldugu soylendigi icin yok, ama; A eger su icerikte olsaydi, o zaman var olurdu" demek istiyorsun, degil mi?

O zaman bir soruda, neden bir tanrisal/inancsal icerik arama ihtiyacindasin? oluyor. Yada, insanoglu neden bir tanrisal/inancsal icerik verme/arama ihtiyaci duyar?, seklinde genelleyebiliriz.

Saygilarimla;
evrensel-insan

ulpian 24-06-2010 03:47

Alıntı:

evrensel-insan´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 314611)
Saygideger ulpian;

Yani kisaca, her ateistin verdigi bir icerikte yokladigi ve verdigi bir icerikte varlayacagi bir tanrisi var, oyle degil mi? Sonucta, tanrisal/inancsal olaylara bakis acisinin anlami budur.

"A benim icin su icerikte oldugu soylendigi icin yok, ama; A eger su icerikte olsaydi, o zaman var olurdu" demek istiyorsun, degil mi?


Hayır, alakası yok.

Evrensel, gerçekten okumuyorsun sen yazılanları...

''Şu şekilde tanımlanırsa bir tanrının varlığını kabul ederim'' gibi birşeyi nasıl çıkartıyorsun?

evrensel-insan 24-06-2010 03:52

Saygideger Ulpian;

Tarinin tanimini veren ve bu tanima gore tanriyi yoklayan sensin. Ben de soruyorum, nasil bir icerik verirsen, senin icin bir tanri var olur?

Bütün bunları hiç muhtemel bulmuyorum, fakat ''asla, katla, kesinlikle'' şeklinde dogmatik bir şekilde imkansız da demiyorum.-ulpian-

Yukaridaki cumle ne anlama geliyor? Sence, Imkanli olan, imkan dahilinde olan, nedir? Tanrinin varligi degil mi?, yoksa yanlis mi anladim?

Saygilarimla;
evrensel-insan

Khaos 24-06-2010 03:52

ne gökyüzüne ne de altından kayalara adını yazması, ne de bilimsel verilerin yaratıcının varlığının kuvvetle muhtemel olduğu sonucunu zorlaması benim tanrıyı varlamamı gerektirmez.
çünkü bu varlama hala daha inanmaktan öteye gidemez bilme aşamasına gelemez.
bütün bunların tanrıya ait olduğunu bilebilmek için fiillerinden önce bizzat tanrının kendisini bilebilmemiz gerekir.
bunun tek ölçüsü, beş duyunun da birbirleriyle uyum içinde onu göstermesi gerekir.
bir sonuçtan yola çıkarak tanrıya varmak değil bizzat tanrının kendisini bilmekten bahsediyorum.
ancak o durumda varlamak sözkonusu olabilir.
eğer tanrı bu şekilde bilinebilme yeteneğinde değilse ben ne yapayım.
o kendi sorunu o halde.
demek ki her şeye gücü yetmiyor ki bilinebilmeyi sağlayamıyor.

evrensel-insan 24-06-2010 04:01

Saygideger nihilist;

bunun tek ölçüsü, beş duyunun da birbirleriyle uyum içinde onu göstermesi gerekir.-nihilizm-

Yani boyle bir olanak var, oyle mi?

Iste bu bir inanctir. Simdiye kadar insanoglu, yaptigi ilahlara, putlara, pitoresklere, resimlere v.s. inanmis. Sen de bir cesit, kendi dusuncende icerik verdigin tanrinin goruntusunu aramiyor musun?

Ya da bir panteist; evren ile ozdeslestirmis. Yani senin olanagini, o kendi icin olanakli hale getirmis. Demekki neymis, ikna olma, tatmin olma v.s. meselesi.

Yani verilen icerik temelinde ARANAN BIR TANRI/TANRIN VAR.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Khaos 24-06-2010 04:13

amaç nedir.
bilgiye ulaşmak mı demogoji yapmak mı.
siz felsefeye saygı duymuyorsunuz sayın evrensel.

hipotetik olarak her şey olanaklıdır.(teorik değil hipotetik olarak).
ben tanrının inancın değil bilginin konusu olması gerektiğini söyledim.
bilginin konusu olabilmesinin yolunu ise algı ile ilişkilendirdim.
hipotetik olarak.
bunun inançla ne alakası var.
her konuda aynı keyfi davranış hakkını kendinizde görüyorsunuz.
felsefeyi dil oyunlarına indirgemekten öte bir şey yapmıyorsunuz.
muhatabınızın koyduğu bağlamı sürekli görmezden gelerek , kendi bağlamında ortaya koyduğu cevabı o bağlamdan koparıp cevabın verildiği anda varolmayan ve sonradan sizin tarafınızdan eklemlenen bir bağlamda yeniden yorumlamaya kalkıyorsunuz.

eğer varsayımsal tanrı beş duyuyla algılanabilecek şekilde kendini ortaya koyarsa bunun inançla ne alakası olabilir.

ulpian 24-06-2010 04:19

Alıntı:

evrensel-insan´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 314613)
Saygideger Ulpian;

Tarinin tanimini veren ve bu tanima gore tanriyi yoklayan sensin. Ben de soruyorum, nasil bir icerik verirsen, senin icin bir tanri var olur?

Bütün bunları hiç muhtemel bulmuyorum, fakat ''asla, katla, kesinlikle'' şeklinde dogmatik bir şekilde imkansız da demiyorum.-ulpian-

Yukaridaki cumle ne anlama geliyor? Sence, Imkanli olan, imkan dahilinde olan, nedir? Tanrinin varligi degil mi?, yoksa yanlis mi anladim?

Saygilarimla;
evrensel-insan

evet yanlış anladın.

- Tanrı'nın tanımını ben vermedim.

Alıntı:

ulpian´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 314605)
Ateizm'in ''tanrı'' kavramını tanımlamak gibi bir yükümlülüğü de yoktur. Örneğin “Xvatshur vardır!” tezini ortaya atan biri de “Xvatshur” kelimesini tanımlamalıdır önce.

Ateist de, Tanrı’nın varolduğunu iddia edenlerin “Tanrı” kelimesini nasıl tanımladıklarına bakar, bu şekilde tanımlanan varlık için eldeki delil ve verileri inceler, ondan sonra reddeder.


Teistlerin farklı tanrı tanımlarının ortak paydasını bulmaya çalıştığımızda önümüze şöyle bir genel tanım çıkmakta:


Tanrı, evreni (veya evrenin oluşumundaki ilk maddeyi) yoktan vareden, bilinç ve irade sahibi, doğaüstü varlıktır.


Bu şekilde tanımlanan bir Tanrı’nın varlığına inanmak için yeterli delil, veri, argüman göremeyen kişilere ateist denilir.


- Böyle bir tanrının varlığı için elde yeterli argüman/veri/delil yok.

- Bir önceki mesajımda ''mesela şunlar şunlar olursa, o zaman böyle bir tanrının varlığını kabul etmek üzerine akli tartışılabilir'' diyorum.

saygılarımla

evrensel-insan 24-06-2010 04:23

Saygideger nihilist;

Sorun da orda, felsefe tarihe karismistir. Cunku, FELSEFENIN TEMELI INANCA VE CINSIYETE (ERKEKSEL KARAKTERE) DAYANIR.

Bilim o yuzden felsefe ile ilgilenmez, cunku bilim, bil kokeni olarak, bilir, bildirir, belirtir ortaya koyar. Bilimin TANRIYI BILMESI, BELIRTMESI, BILDIRMESI v.s. gibi bir takintisi yoktur. Yani icerik verecegi bir tanri arayisinda degildir.

Felsefe olarak ta, tanri kavrami; ortaya konamaz, soylenemez aciklanamaz anlamina gelen, non effable'dir.

Iste o yuzden her kisi, kendi verdigi icerik ile tanrisini ya arar, ya da bulur.

Bu temelde de, her ateist; kendince icerik verdigi bir tanrisini aramaktadir. Yokladigi tanri, yine kendi algisina gore verilen icerigi olmayan tanridir. Ulpian'in tanimi gibi.

Saygilarimla;
evrensel-insan

evrensel-insan 24-06-2010 04:23

Saygieger nihilist;

bir ateistin hangi koşulda tanrıyı varlamak zorunda kalabileceğinin HİPOTETİK tartışmasını yapıyoruz.-nihilist-

Soru tam da bu, bu bir ihtiyac mi, gereksinim mi, zorunluluk mu, neden yapiliyor/yapiyorsun? Neden bir OLASI TANRI ARAYISI/ARAYISIN VAR?

Bunun bilim ve bilimsellige kazandirdigi, insanogluna kazandirdigi nedir?, kaybettirdiklerinden baska!

Saygilarimla;
evrensel-insan

ulpian 24-06-2010 04:24

Alıntı:

nihilist´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 314614)
ne gökyüzüne ne de altından kayalara adını yazması, ne de bilimsel verilerin yaratıcının varlığının kuvvetle muhtemel olduğu sonucunu zorlaması benim tanrıyı varlamamı gerektirmez.
çünkü bu varlama hala daha inanmaktan öteye gidemez bilme aşamasına gelemez.
bütün bunların tanrıya ait olduğunu bilebilmek için fiillerinden önce bizzat tanrının kendisini bilebilmemiz gerekir.
bunun tek ölçüsü, beş duyunun da birbirleriyle uyum içinde onu göstermesi gerekir.
bir sonuçtan yola çıkarak tanrıya varmak değil bizzat tanrının kendisini bilmekten bahsediyorum.
ancak o durumda varlamak sözkonusu olabilir.
eğer tanrı bu şekilde bilinebilme yeteneğinde değilse ben ne yapayım.
o kendi sorunu o halde.
demek ki her şeye gücü yetmiyor ki bilinebilmeyi sağlayamıyor.

haklısın, saymış olduklarım ''Tanrının varlığını'' kabul etmeyi zorunlu kılmaz. Fakat en azından makul bir açıklama modeli/hipotez olabilirdi. Fakat bu veya buna benzer şeyler yokken, bu bile mümkün değil.

Diğer yandan, bunu sen de vurguluyorsun, ''sonsuz güce'' sahip bir varlık, bir şekilde (mesela bizim şu an açıklamaya aklımızın bile eremeyeceği bir şekilde) varlığını en ufacık bir şüphe bırakmayacak bir biçimde 'aşikar' kılabilirdi. Ama böyle bir durum da yok.

saygılarımla

evrensel-insan 24-06-2010 04:24

Saygideger arkadaslar;

Zamanlama hatasini, ilgili baslikta bildirdim. O yuzden bir onceki mesaj ve bu son mesajdan once cikacak.

Saygilarimla;
evrensel-insan

evrensel-insan 24-06-2010 04:30

Saygideger nihilist;

evreni yarattığı iddia edilen tanrının önce kendisini sonrada evreni yarattığını ispat etmesi gerekir diyorum-nihilist-

Bunu iddia edenin, ispatini kendine yapmis, sen neden bir arayis icindesin. Bu onun iddiasi, o kim ise!

Eger dedigin gibi, bu bir IDDIA ise, neden seni ilgilendiriyor?, sen bu iddiadan sorumlu musun?, bu tartisma sana ne saglayacak?, bir tatmin mi?

Saygilarimla;
evrensel-insan

Khaos 24-06-2010 04:32

sayın evrensel

bağlamı yeniden hatırlatayım size.

bir ateistin hangi koşulda tanrıyı varlamak zorunda kalabileceğinin HİPOTETİK tartışmasını yapıyoruz.

bu ne demek.kurgusal olarak; böyle bir durum ortaya çıkarsa varlarım demek.
bir başka deyişle, böyle bir durum ortaya çıkmadığı sürece yoklamak tutarlıdır demek.

evreni yarattığı iddia edilen tanrının önce kendisini sonrada evreni yarattığını ispat etmesi gerekir diyorum.

siz ise burdan yola çıkarak aranan bir tanrın var diyorsunuz.
ne alakası var.iyiden iyiye bağlamları karıştırdınız.

vartor 24-06-2010 04:35

Bana cocuklugumda anlatilan masallardaki olaganustu tanri figuru fazla yasayamadi. Var iddia edilenin hicbir olaya karismadigini kucuk yasta fark ettim. Tanrinin varligi ve sevgisini kendine ispat icin yarattiklari masallari bile adaletsiz ve mantiksiz buldum. Buna bir de, inanc adina oldurulen, ve hala da olan insanlar eklenince, ofkeye bile donustu baslardaki karsiliksiz sevgim. Tum kainati yaratacak kudretteki bir gucun, dinlerdeki tanri gibi, basit ve insan karakterinde bir varlik olamiyacagini, eger iradesiz bir gucun nedeniyle var olmus isem de onun benden, ne de benim ondan alip verecegimiz birsey olamiyacagini cok kucuk yasimda farkettim.Aradan gecen yarim asir sonra, gorusum ayni. Yok olan birdeye inamamak diye birsey olamaz. inanmak, zaten adi ustunde, gercek degil, sadece bir ianctir; Dunyadaki degisik inanc sistemleri de bu sozumu kanitlamaktadir.
Doganin kendi, bence ilk tanri anlayisinin filizlenmesine neden olmustur insanlarda. Hepimizin hissettigi doga olaylarini, fiziksel gucleri fark etmis, yanlis yorumlayarak bir yaraticiya indirgemis, izah edemeyince kitligin, sunaminin, sel, deprem ve diger afetleri. kendisine dogaustu bir guc tarafindan verilen bir ceza olarak gormus ilkel insanlar.
Kurbanlar adamis yapma tanrisina. Hediyeye sevindigini, dolayisiyla kizginliginin gectigini zannetmis.
Ilkel insanlarin bu turlu dusunmesi, bilgisizliginden dolayi normal gorulebilir; ayni rituelleri gunumuze tasiyan, sozde modern dinler farkli mi ki sanki? Hala, depremi, firtinayi, yagmur ve kurakligi dogaustu bir gucun yaptigina inanan o kadar insan var ki, dusunecek olursak, Inka'lar bile daha medeni mukayese edildiginde. Modern dinlerin masallarinin, eski ilkel dinlerden araklanmis oldugunu gorememek, sadece iman gucuyle mumkundur.
Her ulkede, kendi toplumunun dinsel inancinin, aile ve sosyal yapisi tarafindan sekillendirildigini gorulur; inanc sistemleri, yani din, hatta mezhep ve tarikatlar birbirleriyle mukayese ettiklerinde, imanlilarin diger dinleri sacma bulmalarina ragmen, kendi inandiklarinin en dogrusu oldugunu zannetikleri hepimizin fark ettigi gerceklerdir.
Din bilgisi olan biraz da mektep gormus biri, sacmaligi daha bastan fark etmesi beklenir. Insan dunyada evrimleserek veya herhangi bir sekilde var olana kadar, tanri- allah mevhumu olamazdi. Dinozorlarin camisi kilisesi henuz ortaya cikarilamadi. Insanin varligiyla tanri mevhumu dogdu, bu da allahin insani degil, insanin allahi yarattiginin bir delilidir.
Benim ateist tanimim, tum bu gecmis ve gelecek, insan uydurmasi sozde dogaustu guclerin esiri degil, insan hayatina en buyuk degeri veren, ve gorup gorebilecegimiz tek hayat olan su dunyadaki hayatimizi, daha mutlu, daha sevgi dolu ve ictenlikle yasayabilmemiz icin ugrasan insandir.

Khaos 24-06-2010 04:38

''bu bir ihtiyac mi, gereksinim mi, zorunluluk mu, neden yapiliyor/yapiyorsun? Neden bir OLASI TANRI ARAYISI/ARAYISIN VAR?''

sevgili evrensel

valla bana sorarsan bir gerksinimim zorunluluğum ya da arayışım yok.

sanırım unuttun, hatırlatayım
sen sordun hangi durumda tanrıyı varlarsın diye.
ben de (hipotetik olarak) şu durumda varlarım dedim.
yani o durum ortaya çıkmadığı sürece varlamam dedim.
bu ne demek.
olası bir tanrı arayışı demek olmadığını çok iyi biliyorum.
bu şu demek.
bu koşul gerçekleşmediği müddetçe ateist olmak tutarlıdır demek.
aman inşaallah o koşul gerçekleşir de ben de iman etmek zorunda kalırım demek değil, herhalde değil mi!.

sen hangi durumda varlarsın tanrıyı sayın evrensel.

evrensel-insan 24-06-2010 04:39

Saygideger vartor;

Ayni soru senin icinde gecerli. Sen, nasil bir icerik verdigin tanriyi varlarsin?

Sence tanri, nasil bir icerige sahip olsa, var olurdu?

Yokladigin tanrinin, icerigi uc ibrani dinin ortaya attigi tanri anlayisi degil midir?

Saygilarimla;
evrensel-insan

evrensel-insan 24-06-2010 04:42

Saygideger nihilist;

bu koşul gerçekleşmediği müddetçe ateist olmak tutarlıdır demek.-nihilist-

Yani hipotezinin kosulu gerceklesse, o zaman ateistligin tutarsiz olacak, oyle mi?

Saygilarimla;
evrensel-insan

Khaos 24-06-2010 04:46

sayın evrensel

hipotetik olarak evet.
eğer varsayımsal tanrı kendini ve evreni kendisinin yarattığını ortaya koyarsa ateist olmak tutarsız olur.yani o durumda tanrıyı yoklayamam, varlamak tutarlı olacağı için varlarım.

ama sizin hangi durumda tanrıyı varlayacağınızı öğrenemedik bu arada.

Ayni soru senin icinde gecerli. Sen, nasil bir icerik verdigin tanriyi varlarsin?

Sence tanri, nasil bir icerige sahip olsa, var olurdu?


sayın vartora yönelttiğiniz bu iki soru , güya aynı anlama geliyormuş gibi sunulmasına rağmen bağlam olarak tamamen birbirinden farklı.bu dikkatinizden kaçmış sanırım.

Khaos 24-06-2010 04:55

sayın evrensel

tamamen demogoji yapmaya başladınız.
burda hangi KOŞULDA tanrıyı varlamak zorunda kalınacağına cevap veriyoruz.
siz ise cevapları,
hangi İÇERİĞE sahip tanrı varlanır sorusuna veriliyormuş şeklinde kabul ediyorsunuz.
içerik ve koşul tamamen farklı iki bağlam.
bunu bilmeden karıştırıyor olamazsınız.
bunu bilinçli yapıyorsanız size yakışmayacak bir basitlik içine düşüyorsunuz demektir.

ben hangi özelliklere sahip tanrının varlanacağını değil, evreni yarattığı iddia edilen tanrının hangi koşulda varlanacağını tartışıyorum.

evrensel-insan 24-06-2010 04:57

Saygideger nihilist;

ama sizin hangi durumda tanrıyı varlayacağınızı öğrenemedik bu arada.-nihilist-

Tanri kavram olarak vardir, o yuzden benim exstra varlamama gerek yok. Bu kavrama, herhangi bir icerik vermek ihtiyacinida duymuyorum. Bu kavramla ne negatif, ne pozitif bir bagimda yok. Yani, ben tanrisal/inancsal olarak degil, insansal/kavramsal olarak icerik veriyorum. Oyuzden de, insanoglunun ortaya attigi bir kavramdir, diyorum.

Oyuzden de,her kes kendi ihtiyaci temelinde icerik vererek, ya tanrisini bulur, ya da arar. Benim boyle bir ihtiyacim yok. Arayana da, bulana da disaridan bakiyor ve notr algiliyorum.

Eger felsefi olarak bir icerik vermem gerekirse de, ne dun, ne bugun, ne yarin; insanoglu tanri kavramini, evrensel bir onay ve yanlislanabilir temelinde ortaya koymadi, koyamiyor ve koyamiyacak. O yuzden de, tanri non effable, yani soylenemez, aciklanamaz diyorum. Ayni diger kavramsal inancsallar gibi.

Saygilarimla;
evrensel-insan

evrensel-insan 24-06-2010 05:00

Saygideger nihilist;

evreni yarattığı iddia edilen tanrının hangi koşulda varlanacağını tartışıyorum. -nihilist-

Donduk, dolastik; ayni yere geldik. Sence varlama olanagi var mi?

Saygilarimla;
evrensel-insan

vartor 24-06-2010 05:02

Once tanri kelimesinden ne anladigimiza gore degisir gorusler. Eger sorunu yanlis anlamadiysam, cevabimi vermistim. Big bang sayesinde kainatin var olmus olmasi ispatlansa da, iradesi olmayan bir guce tanri diyemem.

Khaos 24-06-2010 05:06

sayın evrensel

somut olarak bu olanağa rastlamadım.
ancak hipotetik olarak evet var.
varsayımsal tanrı kendini ve evreni kendisinin yarattığını ispat ederse onu varlarım.
kendisini ve evreni kendisinin yarattığını ispat edemediği sürece onu yoklarım.

bu hipotetik koşulda siz tanrıyı varlarmısınız.
yani kendisini ve evreni kendisinin yarattığını ispat etmesi durumunda.

evrensel-insan 24-06-2010 05:07

Saygideger nihilist;

Anladim, tesekkurler.

Saygilarimla;
evrensel-insan

evrensel-insan 24-06-2010 05:09

Saygideger vartor;

Soru, neye/kime nasil olursa tanri dersin?

Saygilarimla;
evrensel-insan

teknisyen78 24-06-2010 05:13

sayın arkadaşlar şu anda tüm anlattıklarınızdan anladığım bir bilinmezliğe doğru sürüklendiğimizdir.tıpkı 1975 de fırlatılan voyager-1 uzay aracı gibi bu yapılan tartışmalar bundan 5 yıl önce de yapılıyordu.şimdide yapılıyor,100 yıl öncede yapılıyordu.çünkü hiç bir tez kesinlik ifade etmiyor,bırakın din gibi büyük konuları,ben basit bazı,dünyasal konuları bile insanların beyninden söküp atamıyorum.ateizm hakkında ise,eğer tanrı yoksa dindar bir insanın kaybedeceği yine birşey yok gibi bir düşünce hakim oluyor,insanlarda;şayet varsa diyor ki bu olabilir,o zaman ben ne yaparım diyor.işte olan bu bu gün ne tanrının varlığı ispatlandı,nede yokluğu 1400 ,2000 yıl önce olan mucizelere her insanın inanması zor.çünkü o mucizeler olmuşta olabili,olmamışta veya göz yanılsaması da olabilir.bakınız tarih boyu insanlar hep bir şeye tapmıştır(büyük çoğunluğu).ama her nedense hiç bir zaman tek noktada yani tek dinde toplanamamıştır.
bunlar sadece yunan tanrılarıdır yani insanlar buna bile inanmış:
LİMOS
AÇLIK TANRIÇASI
DİKE
ADALET TANRIÇASI
SEMELE
AHİRET TANRIÇASI
HESTİA
AİLE FAZİLETLERİ TANRIÇASI
MOMOS
ALAY VE HİCİV TANRIÇASI
ARTEMİS
ANA TANRIÇA
ARİSTALOS
ARICILIK TANRISI
EROS
AŞK TANRISI
AFRODİT
AŞK VE GÜZELLİK TANRIÇASI
ATALANTE
AVCI KIZ
BENDİS
AY TANRIÇASI
EİRENE
BARIŞ TANRIÇASI
MİNEMOSYNE
BELLEK TANRIÇASI
HERMES
BELAGAT TANRISI
CERES
BEREKET TANRIÇASI
POROS
BEREKET TANRISI
OKEANOS
BÜTÜN IRMAKLARIN BABASI SAYILAN TANRI
KİRKE
BÜYÜCÜ TANRIÇA
AMPHİTRİTE
DENİZ DİBİ TANRIÇASI
THETİS
DENİZ TANRIÇASI
POSEİDON
DENİZ TANRISI
SENTİNUS
DUYGU TANRISI
EİLEİTHHYİA
DOĞUMLARDA KADINLARA YARDIM EDEN TANRIÇA
FORNAKS
FIRINLARIN TANRISI
ADONİS
ERKEKLİK VE BEREKET TANRISI
HERA
EVLİLİK TANRIÇASI
PHANTASO
FANTEZİ TANRISI
KAİROS
FIRSAT TANRISI
THYPHON
FIRTINA TANRISI
NYKS
GECE TANRIÇASI
HEBE
GENÇLİK TANRIÇASI
HYMENALOS
GENÇLİK VE EVLENDİRME TANRISI
ANDROGEO
MİNOS'UN OĞLU
URANOS
GÖK TANRIÇASI
HELİOS
GÜNEŞ TANRISI
APOLLON
GÜZEL SANATLAR TANRISI
ENYALİOS
HARP TANRISI
ATE
HATA VE GÜNAH TANRIÇASI
HYBRİS
HAYASIZLIK TANRISI
KLOTHO
HAYAT İPLİĞİNİ BÜKEN TANRIÇA
HERMAPHRODİTOS
HEM ERKEK HEM DİŞİLİĞİ OLAN TANRISAL YARATIK
FURİNA
HIRSIZLARIN TANRISI
METİS
HİKMET VE TEDBİRLİLİK TANRIÇASI
FRAUDE
HİLE TANRIÇASI
ASOPOS
IRMAK TANRISI
AİGİNA
IRMAK TANRISININ KIZI
ALGOS
IZDIRAP TANRISI
PENTHOS
KEDER TANRISI
ARTEMİS
İFFET TANRIÇASI
SENİUS
İHTİYARLIK TANRISI
NEMESİS
İNTİKAM TANRIÇASI
POİNE
CEZA VE İNTİKAM TANRIÇASI
MOİRALAR
KADER TANRIÇALARI
KRONOS
KAİNATIN HAKİMİ
PİTHO
KANDIRMA TANRIÇASI
THEMİS
KANUN VE ADALET TANRIÇASI
ERESBOS
KARANLIK TANRISI
FONS
KAYNAKLAR TANRIÇASI
PAN
KIR TANRISI
VAKANA
KIRLARDA DİNLENENLERİ KORUYAN TANRI
PHOBOS
KORKU TANRIÇASI
HERAKLES
KUVVET TANRISI
ZEUS
MUTLAK KUDRET TANRISI
ORFE
MÜZİKÇİ OZAN
RİSUS
NEŞE TANRISI
ERİS
NİFAK TANRIÇASI
FERONİA
ORMANLARI KORUYAN TANRIÇA
ULTİO
İNTİKAM TANRIÇASI
THANATOS
ÖLÜM TANRISI
OİNONE
PINAR PERİSİ
AMYKOS
POSEİDON'UN OĞLU
MORPHEUS
RÜYALAR TANRISI
BOREAS
RÜZGAR TANRISI
ALKYONE
RÜZGAR TANRIÇASI
EOLO
RÜZGARLARIN BEKÇİSİ
PENELOPE
SADAKAT TİMSALİ
HYGİEİA
SAĞLIK TANRIÇASI
AKSLEPİOS
SAĞLIK VE HEKİMLİK TANRISI
HEPHAİSTOS
SANAYİ TANRISI
ARES
AVAŞ TANRISI
URANİA
SEMAVİ AŞK TANRIÇASI
FEBRİS
SICAKLIK TANRIÇASI
FİDES
SÖZÜNDE DURMA TANRIÇASI
PERİMELİS
SÜRÜLERE GÖZCÜLÜK EDEN PERİLER
EOS
ŞAFAK TANRIÇASI
DİONYSOS
ŞARAP VE COŞKU TANRISI
ROS
ŞEBNEM TANRISI
BİA
ŞİDDET TANRIÇASI
RHEME
ŞÖHRET TANRIÇASI
FATUM
TALİH TANRISI
NEKTAR
TANRILARI ÖLÜMSÜZLEŞTİREN İÇKİLER
AMBROSİA
TANRILARI ÖLÜMSÜZLEŞTİREN YİYECEKLER
FORS
TESADÜF TANRISI
THYKE
TESADÜF TANRIÇASI
DEMETER
TOPRAK VE TARIM TANRIÇASI
İKAROS
UÇMAYI BAŞARAN İLK İNAN
HYPNOS
UYKU TANRISI
PERSEPHONE
YERALTI TANRIÇASI
HADES
YER ALTINDAKİ ÖLÜLER ÜLKESİNİN TANRISI
ELYSİON
YERALTI CENNETİ
AİAKOS
YERALTI ÜLKESİNDE ÖLÜLER HAKİMİ
FLORA
YEŞEREN BİTKİLER ALEMİ TANRIÇASI
PENİA
YOKSULLUK TANRIÇASI
NİKE
ZAFER TANRIÇASI
ATHENA
ZEKA TANRIÇASI
DAİMON
ZEKA VE İLAHİ KUVVET TANRISI
PLOUTOS
ZENGİNLİK TANRISI

yani insan evrende kendisinin yanlız olduğu düşüncesini hiç bir zaman kabullenememiştir.yunanlılar dahada ileri götürmüş işi yani olay bu bilinmezlikten ibaret... saygılar

Khaos 24-06-2010 05:15

sayın evrensel

hala soruma cevap alamadım.

varsayımsal tanrının kendisini ve evreni kendisinin yarattığını ispat etmesi durumunda onu varlarmısınız.

evrensel-insan 24-06-2010 05:18

Saygideger nihilist;

Hayir, cunku ben tanriyi varlamak icin bir icerik vermiyorum, icerik te aramiyorum. Cunku ihtiyacim yok. Dolayisiyle, benim tanri kavrami ile, bir bagim ve verdigim/aradigim/buldugum v.s. bir icerik yok.

Saygilarimla;
evrensel-insan

teknisyen78 24-06-2010 05:19

Alıntı:

nihilist´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 314639)
sayın evrensel

hala soruma cevap alamadım.

varsayımsal tanrının kendisini ve evreni kendisinin yarattığını ispat etmesi durumunda onu varlarmısınız.

dünyanın var oluşundan beri varlanamamış,sadece inanış olarak kalmıştır.inananlarada kimsenin neden inanıyorsun ispatla gibi bir söz söyleme hakkının olmaması gerektiğini düşünüyorum. sayın nihilist

Khaos 24-06-2010 05:25

sayın evrensel

ne oldu şimdi...
ben buna kıvırmak derim işte.
ben sana içerik ver demedim.
koşul ver dedim.

hipotetik olarak içeriği zaten belli.
evreni yarattığı varsayılan diyoruz.
yani evrenden önce var olan ve bilinç ve güçle evreni olduran bir tanrıyı hangi KOŞUL da varlarsın diyorum.

Khaos 24-06-2010 05:33

Alıntı:

teknisyen78´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 314641)
dünyanın var oluşundan beri varlanamamış,sadece inanış olarak kalmıştır.inananlarada kimsenin neden inanıyorsun ispatla gibi bir söz söyleme hakkının olmaması gerektiğini düşünüyorum. sayın nihilist

inandıkları uğruna beni öldürme hakkını kendinde görenlere neden inanıyorsun ispatla deme hakkım yok öylemi.
inanmadığım için allahları beni aşağılık diye tanımlıyor ama neden inanıyorsun deme hakkım yok.
dünyanın canına EDİT okudular ama benim neden inanıyorsun deme hakkım yok.
sömürüyü koşulluyorlar ama benim neden inanıyorsun deme hakkım yok.
ve şu an bilime açtıkları savaşta tek cephe oldular ama yine benim neden inanıyorsun deme hakkım yok.
teknisyen kaybol,
kafamın tasını attırma.
saat sabahın 5,30 u.

evrensel-insan 24-06-2010 05:43

Saygideger nihilist;

yani evrenden önce var olan ve bilinç ve güçle evreni olduran bir tanrıyı hangi KOŞUL da varlarsın diyorum.-nihilist-

Hicbir kosulda. Sana gore dogrudur. Cunku sen tanri disina cikamadigin icin, benim dediklerimi ancak; tanrisal bunyede algilarsin, bu da sana gore "kivirtmak" olur. Ancak, benim gibi TANRIDISINA cikabilirsen, benim dedigimi algilayabilirsin. Tanriya, benim dsuncemde, ne negatif, ne de pozitif bir yer yoktur. Olanlari da notr algilarim ve onlarin ihtiyaclarinin tanri bunyesinde oldugunu algilarim. Cunku ben tanri disiyim.

Ingilizce de bir deyis vardir "non applicable" diye, bu uygulanamaz demektir. Yani tanriyi bana uygulayamazsin, cunku benim icin bir kavramdan baska bir sey degildir.

Mesela ayni sekilde, ornek olarak nefret, intikam v.s. gibi kavramlarla da bir bagim yoktur.

Saygilarimla;
evrensel-insan

teknisyen78 24-06-2010 05:48

[QUOTE=nihilist;314643]inandıkları uğruna beni öldürme hakkını kendinde görenlere neden inanıyorsun ispatla deme hakkım yok öylemi.
inanmadığım için allahları beni aşağılık diye tanımlıyor ama neden inanıyorsun deme hakkım yok.
dünyanın canına EDİT okudular ama benim neden inanıyorsun deme hakkım yok.
sömürüyü koşulluyorlar ama benim neden inanıyorsun deme hakkım yok.
ve şu an bilime açtıkları savaşta tek cephe oldular ama yine benim neden inanıyorsun deme hakkım yok.
teknisyen kaybol,
bu dediklerin doğru olsa bugün burada bu tartışmalarıda yapamazsın sana kim ne demiş bu ülkede ateistsin diye,bazı kişisel olayları,devlet terörü diye anlatma hakkınız yok,kimsenin inadıklarının,tanrılarının veya kutsal kitaplarınında senin hakkında ne söylediklerinin önemi yok,çünkü sen zaten inanmıyorsun,ayrıca halen daha burada olduğunuza göre öldürülmemişsinizde,


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 14:47 .