![]() |
Kuran'a neden inanıyorum
müslümanlar neden kur ana inanıyorlar..
öyle öğrendikleri için..kur an gelecekten haber verdiği için..geçmişten haber verdiği için..kur an da yazılanların bir insanın elinden çıkmayacağı için...inanmak istedikleri için..başka inanacak kitap olmadığı için.. benim gerçek inanma sebebim bütün soruların cvbını içinde barındırmış olmasıdır..ve söylediği şeyleri tutarlı bir şekilde birbirleriyle destekmiş olmasındandır.. mucizeymiş..gelecekten haber verirmiş..beni bunlar zerre kadar ilgilendirmiyor .. saygılar |
kendi içinizde çelişiyorsunuz sanırım.
Alıntı:
zamanda kuran'a inanmanızın nedenini şöyle açıklıyorsunuz Alıntı:
o zamanda ikinci cümlenizle çelişmezmisiniz? örnek: şimdi ben 2016 yılında hangi araçlar buluncak cevabını kurandan alabilirmiyim? size göre kuran tüm soruların cevabını barındırmaktadır o zaman bu sorunun cevabını alabilirim? ''ama siz gelecek haber verirmiş beni ilgilendirmiyor''diyerek bu gibi soruları devre dışı bırakmıyormusunuz? fazlamı analitik felsefeye taktım ne :) Saygılarımla |
Alıntı:
saygılar |
Vay Katre gelmiş, hoşgeldin...
|
Alıntı:
Cennette göğüsleri yeni tomurcuklanmış hurilerin var olup olmadığının mı? Dünyanın kaç günde yaratıldığının mı? Önce yerin mi yoksa göklerin mi yaratıldığının mı? Bizansların persler karşısında kaç yıl içinde galip geldiğinin mi? Miras bölüşümünü nasıl hatayla gerçekleştirebilirizin mi? Muhammedin 9 yaşındaki bir çocukla neden evlendiğinin mi? Muhammedin 25 yaşına kadar bekar durup, kendisinden 15 yaş büyük olan 3 defa evlenip boşanmış 3 çocuğu olan Hatice'yle neden evlendiğinin mi? Eğer sevdiği için evlendiyse, Hatice öldükten 3 ay sonra çok sayıda kadınla evlenmeye başladığının mı? ... ... yazmaktan yoruldum. Muhammed gibi kurnaz (zeki değil. zeki olsa tutarlı olurdu) biri tarafından yazıldığı apaçık ortada olan bir kitaba kanmak sizin seçiminiz. Bu kitapta 10 tane mucize olsa ne değişir di. Her tarafı dökülüyor. Sırf mucize için bir kitaba, bir insana inanacak olsam Nostradamus'u tercih ederdim. |
müslümanlar neden kur ana inanıyorlar..
öyle öğrendikleri için..kur an gelecekten haber verdiği için..geçmişten haber verdiği için..kur an da yazılanların bir insanın elinden çıkmayacağı için...inanmak istedikleri için..başka inanacak kitap olmadığı için.. Oyle ogretildikleri icin deseniz daha dogru olurdu. Ayni bir hristiyanin veya budistin neden kendi "kitaplarina" inandigi gibi. Diger saydiginiz nedenlere sizin bile emin olmadiginiza ben eminim. |
Alıntı:
gelecekten veya geçmişten verdiğini düşündüğünüz haberler veya olayların çoğu size öğretildiği biçimden kaynaklanıyor. Siz tarafsız bir düşünceyle bunları tartıp kendi hükmünüzü vermediniz. |
Alıntı:
Yukarıda yazdığınız soruların cevapları daha önce defalarca verilmiş forumda.ona keza ayetlerde var konuyla alakalı o yüzden cevap verme gereği duymuyorum. Kişi her bilgiyle uyanabilir yada kendini geliştirebilir.Sizlerinde dediği üzere her din yada felsefi bilgi içeren bir bilge yada Ateizm aracılığı ile olabilirdi.Kişinin kendini geliştirebilmesi için tek yol yoktur.Bunun bu şekilde olduğunu ancak sadece tek tarafın bilgisini almış yada şuan o seviyeden aldığı bilgilerin verdiği ego ile söylenilebilir. Sırf mucize için bir kitaba, bir insana inanacak olsam Nostradamus'u tercih ederdim. Nostradamus'un ne şekilde aydınlandığını anlamak için ne okuduğuna bakabilirsiniz. Sevgiyle Kalın.. |
Alıntı:
En basit örneğini bir de sizden duyayım (forumdaki cevaplardan faydalanabilirsiniz) Kur-an'a göre önce yer mi yaratılmıştır yoksa gök mü (gökler mi, sema mı)? Şıkları da vereyim cevap vermeniz kolay olsun. A) önce yer, sonra gök/gökler B) önce gök/gökler, sonra yer C) Hangisinin önce yaratıldığına dair Kur-an'da net bir bilgi yoktur D) kimi ayete göre önce yer sonra gök/gökler, kimi ayete göre önce gök/gökler sonra yer Mantığa göre bu seçeneklerin dışında bir seçenek olamaz. E) Çevir kazı yanmasın seçeneğini hep beraber eleyelim. olur mu? saygılar... |
Alıntı:
Bu şekilde bir cevap vermem.neden vermekten korkuyormusunuz diyeceksiniz?çünkü ikilem yaratıyorsunuz.ikilemler hakkında yazmıyacağımı söyledim daha önce. Size göre E) Çevir kazı yanmasın : seçeneğini seçiyorum. kendime göre.sizin yazdığınızı adını ben, E) hepsinin bir bütün olduğu: olarak algılıyorum. Sevgiyle Kalın... |
Sn.YasasinBilim Arkadaşım,
D) kimi ayete göre önce yer sonra gök/gökler, kimi ayete göre önce gök/gökler sonra yer Seçeneği gözümden kaçmış.bu daha yakın verdiğim cevaba. (gökler mi, sema mı)? yazmışsınız fakat gökle sema aynı anlama geliyor diye bir düzeltmede bulunayım. hepsinin bir bütün olduğu cevabı halen geçerli. Sevgiyle Kalın... |
Alıntı:
Bütün soruların cevabının Kuranda olduğuna nasıl ikna oldunuz? Hangi sorulara cevap veriyor Kuran ? İnsan nerden geldi sorusuna mı ? İnsanın günaha düşüşü ve kurtuluş yolu mu yoksa? Eğer öyleyse bunu Tevrat ve özellikle İncil de yapıyor. Üstelik İncil'in verdiği mesaj daha kapsamlı. İşkenceler üzerine değil sevgi ve iman üzerine kurulu olduğu idda ediliyor. Elbette bunu ayrıca tartışabiliriz. Fakat Kitabın iddaları sağlam. Sizin Müslüman olma nedeniniz nedir tam olarak ? Zamanınız varsa ,bu nedenleri kısaca paylaşırsanız sevinirim. Bakın belki islam forumunda olabiliriz ama hristiyanların da nedenlerini burada paylaşayım ve neden hrıstıyan olmadığınızı da yazarsınız belki. Neden Hristiyan Olunur? Tanrı’yı yüceltmek ve övgüler sunmak, Göklerdeki Baba’nın istekleri doğrultusunda yaşayabilmek, Tanrı’nın sözünü işitebilmek ve duyduğunu uygulamak, Göklerde sonsuza dek kalacağın bir konuta sahip olmak, Tanrı ile dost olabilmek, Tanrı’nın lutfuna erişmek, Tanrı’nın gazabından kurtulmak, Tanrı egemenliğinin sırlarını bilmek, Tanrı ile barışmak bir yaşam sürmek, Tanrı’nın sevgisini tatmak ve anlamak, Tanrı ile birlikte olmak, Tanrı ile bir ruhta ve doğrulukta olmak, Tanrı’nın kendisiyle övünmek, Tanrı’ya kutsallık içinde, doğruluk içinde, korkusuzca tapınmak Tanrı tarafından dinlenilir olmak, Tanrı’nın işittiği biri olmak, gibi...Uzatmaya gerek yok sanırım. Dinlere inananların ,o dine inanmasını sağlayan nedenler olabilir. Hindistanda yada Japonyada yaşasaydınız belki farklı bir dine inanacaktınız, Üstelik pek çok a nedeniniz olacaktı. saygılarımla |
Alıntı:
Ben de öyle düşünüyorum. Gök/Gökler yazmamdaki amaç, bunu savunanların olmasıydı. http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=12185&page=22 Ayetler baktığımızda bir tek gök var ve 7 kat olarak yaratılıp düzenlenmiştir. saygı ve sevgilerimle... |
Alıntı:
ne için geldik...ne yapmak için geldik..nereye gidiyoruz..sebeb...ama neden..gibi soruların cvpları dikkat ederseniz kuranın her tarafında tutarlı bir şekilde dile getirilmiştir..ya da şöyle diyelim.. felsefi olarak yaratıcıyı.. insanı ve dünyayı düşünüyoruz ya..hani sorular soruyoruz kendimize..işte bu tarz aklına ne kadar soru geliyorsa..aç !yaş ve kuru hepsini bulurun kur anda.. saygılar |
Alıntı:
hoşbuldum yücemanitu arkadaşım.. |
Alıntı:
evt emin değilim....çünkü bu nedenler doğruymuş değilmiş.beni ilgilendirmiyor..mucize filan yok kur anda...varsa da ne yapalım....hayırlısı..varsa vardır ..yoksa yoktur.. hımm birde şu var sayın vartor..kur ana inanma sebeblerimden biri de..bir tanrıya ınanıyor olmam ..düşün.. düşün.. düşün..o düşündüklerin seni elinden tutup islama götürüyor ..kaç kere başa döndüm..deneylerle sabittir.. saygılar |
Alıntı:
başka nerden ne öğrenebilirim..çoukluğumun mistik havası.. günleri..işte vs. hala içimi hoş eder..ancak..mistik olan her şeye karşı ilgim var benim..neden budist olmadım.. saygılar.. |
Alıntı:
sayın bilim.. gök yaratılsın..hadi en başta..bu soru sizi ne kadar etkiler ya hu..ne değiştirir sizde..bu hiçbir önemi olmayan getirisi sıfır bir soru.cvplardan birini net bir şekilde vermiş olsun kur an..ne değişti..ben de tık yok.. saygılar.. |
Alıntı:
kaç tane incil var sayın natan hangısınden başlıyım..iddaaları sağlam olan hangisi ...? ayrıca adını bilmediğim bir incil bulunmuştu...ki yazılış şekli..pavlos en başta..onun ezberinde olanlar..konu derin..sözlü olarak anlatılan herşey elbet başkasına aktarılırken değişir..isanın (ya da tanrının) ağzından çıktığını.. çıkmışsa bile değişmediğini bana ona ispat edemezsiniz.. saygılar |
Alıntı:
İncil hakkında müslüman büyüklerimizin bize empoze ettikleri argümanı yinelemişsiniz. "İncil de tanrının kitabıdır, ama tahrif olmuştur" argümanı son derece yanlıştır. İncil, oluşum itibarıyla Kur-an'dan farklıdır. Kur-an, tanrı kelamı olarak geçer. Tanrı melek aracılığıyla muhammede vahyetmiştir, muhammed de bu tanrı sözlerini birebir olarak insanlara sunmuş, ezberletmiş ve sonradan başkaları tarafından kaleme alınmıştır. Biribirinden farklı nüshalar yakılarak yok edilmiş, sadece Osman tarafından yazılan/yazdırılan nüsha günümüze ulaşmıştır. Yemen'de 1972 de bulunan bir nüsha küçük farklar içerse bile Osman versiyonuyla hemen hemen aynıdır. Oysa İncil öyle değildir. İncil, görgü tanıklarının (havarilerin) ifadeleriyle yazılmıştır. Her yazarın kendi yorumunu katma serbestisi de kaçınılmaz olmuştur. Bu nedenle İncil'in birden fazla farklı nüshasının bulunuyor olması İncil'in değerini düşürmez. "İncil'deki bakireden doğum, tanrının oğlu olma kavramları"nın saçma olduğu da İncil'e saldırı için müslüman büyüklerimizin bize damardan şırınga ettikleri düşüncelerden biridir. Nuh Tufanı, denizin yarılması, havvanın ademin kaburga kemiğinden yaratılması, şeytanın tanrıya kafa tutması ve bunda başarılı olması gibi olaylarla karşılaştırıldığında bu olgu (tanrınının oğlu olma) çok masum kalır. Düşünüyorum, ben tanrı olsaydım onu mevcut insanlar arasından seçmez (hele okuma yazma bilmeyen birini kaale bile almaz), kendi ruhumdan birini yaratır ve sözlerimi onun vasıtasıyla iletirdim. Bu nedenle İncil'i (mevcut halini de) küçümsemeyin. Hem bu başlık altında hem de diğer başlıklar altında son 1 haftada yazdıklarınızın tamamını okudum. Kur-an'a inanmak için sunduğunuz gerekçeler yeterince mantıklı değil. "Yerin ve göğün kaç günde ve de hangi sırayla yaratılmış olduğunun benim için önemi yok, bu Kur-an'a inancımı etkilemez" demişsiniz. Oysa milyonlarca yılda oluştuğu bilinen dünyanın 6 günde yaratıldığını iddia eden (daha doğrusu Tevrat'tan copy/paste yapan) bir kitabın tanrı kelamı olması ihtimali var mıdır? Tanrının zaman birimine çevirsek bile 6000 yılda yaratıldığı iddia edilmektedir. Ayetin birinde önce yerin sonra göğün, diğerinde önce göğün sonra yerin yaratıldığını söyleyip kendi içinde çelişen bir kitap nasıl rehberiniz olabilir? Bahsettiğiniz gibi, Kur-an, "niçin varız? nereye gideceğiz?" gibi sorulara cevaplar içeriyor. <<İmtihan için varız, cennet-cehenneme gideceğiz, kadınlar cennette de bize hizmet için varlar>> gibi cevapları mantıklı buluyorsanız buna diyeceğim yok. Sizin için yapabileceğim bir şey de yok. Son olarak, şu beyin cimnastiğini yapmanızı öneririm. Varsayalım, non-teistler haklı ve Kur-an dahil tüm kutsal kitaplar insanların (sözde peygamberlerin) birer uydurmalarıdır. İnsanlar, birkaç sahtekar yüzünden binlerce yıldır biribirlerini öldürmüşlerdir (senin dinin üstün, benim dinim üstün diye), öldürmeye de devam ediyorlar (İsrail-Filistin). Müslüman ülke olduğumuz için, avrupa ülkeleri bize mesafeli yaklaşıyorlar. Şu anda kendi toplumumuz içinde bile ayrımlar var (ben çok müslümanım, diğeri az müslüman, öteki alevi, beriki dinsiz vs.). Uzatmayayım. Bu sahtekarların yüzünden insanlık ne hale gelmiştir görebiliyor musunuz? Oysa dünyada din diye birşey olmasaydı bu kadar savaş, katliam, ayrımcılık olmayacaktı. Yazık değil mi dinden mağdur olanlara? "Dinler bana da saçma geliyor ama her ihtimale karşı inanayım, cehenneme gitmek te var" diyerek dini savunanlardan iseniz bu da yanlış. Bu korkaklığın, bencilliğin dik alasıdır. Kendi muhtemel öteki yaşamınızı sağlama almak için toplum hayatını berbat edenlerle aynı safta yer alıyorsunuz demektir. saygılar... |
Alıntı:
Alıntı:
sayın bilim öncelikle şunları söylememe izin verin..kuran daki rakamsal veriler..bence bir şeyin çok zaman aldığını anlatmak içindir..mesela..çok basit bir örnek..-söylemek istediğimi tam karşılamayabilir..anlamanız açısından-..birisi arkadaşını yarım saat bekletmiştir..o da nerde kaldın seni on saattir bekliyorum der..ben bunlara benzetiyorum kur andaki rakamsal değerleri..ikincisi ..beni ilgilendiren kısmı bu da değil kur anda.. ''bakmıyorlar mı deveye nasıl yaratılmıştır''..sorusu bence müthiş bir soru..ve direk ateistlere hitap ediyor..bu vb..bunlara benzer sorular(ikna edebilecek nitelikte olanlar..)beni kur ana hayran bırakmakta..benim ilgilendiklerim kur andaki felsefi boyut..sorular ve elbette cvpları.. sonrası.. copy paste yaptığını kur an zaten söylemekte..kur an incilin işte tevratın devamı.. verilen misallerin öncekilere benzemesi gayet normal..bunu söyleyen zaten kur anın kendisi..;) daha önceden yazmıştım bir tanrıya inanıyorum..öteki dünya inancının ne luzumu vardı vb.sorular elbette kendime soruyorum..ama öncesinde ınandığım o tanrı..beni kur ana götürmekte... sonrasında da kur anın tanrısına-takdirine razı olmaya.. saygılar |
Sayın katre 07;
Öncelikle tanrı sözü olduğunu kabul ettiğiniz sözleri "bence" diyerek tanrısallıktan çıkarıp insani boyuta kendi anladığınız yada anlamak istediğiniz şekilde yoruma indirgiyorsunuz. Herkesin kendince bencesi olan bir şey mutlak tek doğru nasıl oluyor? Oysa herkesin aynı anlama ve yoruma ulaşması gerekmezmi idi? Tanrının açık, herkesçe anlaşılır ve koruması altında olduğunu söylediği direk tanrı tarafından söylenmiş bunca söz nasıl oluyorda durmadan tanrı adına konuşan kişilerin yorumuna göre şekilden şekile, anlamdan anlama giriyor? Korumaktan kastınız sadece yazım şeklimi?Açıklıktan ve anlaşılır olmaktan kastınız herkesin kafasına göre mi? Açık ise bu kadar tefsir yazma uğraşı ne için, anlaşılır ise niye inancınız içinde bunca çok mezhep, tarikat ve kavga var? Arapların yanlış islam anlayışına sahip olduğunu iddia edecek kadar araplardan iyi arapça bildiğini zanneden bizdeki dincilere ne demeli. Özellikle karşılaştığım bir çok sünni kişi islamın gerçek halinin bizde olduğunu iddia edecek kadar emin kendinden. Bu durumda suç insanların der iseniz yukardaki sorularıda cevaplamanızı rica edeceğim. Tanrının sözünü insan beyni algılayamaz demezsiniz umarım, çünkü tanrı bu sözleri insan anlasın diye gönderdiğini söylüyor kitabınızda. Yani tanrılar arası bir iletişim değil, tanrı ile yarattığı arasında ve yaratılanın (hepsinin aynı oranda) anlayabileceği bir dil ve anlam olma zorunluluğu var. Yoksa ne gereği var tanrıdan başkasının anlamayacağı ama tanrı tarafından insanlara gönderilmiş böyle bir kutsalın? Teşekkürler. Şimdilik saygımla gittim... |
Alıntı:
bence deyince tanrısallıktan çıkmaz kur an ayetleri..yoruma dayalı kuran sözleri vardır..evt..kuran kendısı soyluyor zaten işte kapalı ve açık anlamların old.herkes anlamak istediğini anlar ..doğrudur..ben okuyorum ne anlıyorsam ona inanıyorum...anladığım şeyi anlamakta hiç sıkıntı çekmiyorum..zaten şöyle bir şey var kur an da..bence (demek zorundayım)kur an ayetleri birbirleriyle bağlantılıdır..bir kaç ayetle musluman olan insanlar var...o ayetlere inandın mı diğerlerini de kabul etmek zorunda kalırsın ..o bir kaç ayet mecbur bırakır seni kur ana tamamıyla inanmana..anlamadıklarım olacaktır elbet..ama anladıklarım bana yeter.. Alıntı:
Alıntı:
hepsinin aynı oranda anlaması gereken bir kitap olsaydı kur an sayın aliya..yaratılışın bir anlamı olmazdı dimi. saygılar.. |
Sayın katre 07;
Kuranı bilmeden, kulaktan dolma bilgilerle konuştuğunuz hissi bende hakim olmaya başladı.Herkesin aynı oranda anlamayacağını ,hatta bazı yerlerini anlamadığınızı söyleyip kuranda açık olduğu, hatta apaçık herkesin anlayacağı şekilde indirildiği yazdığı gerçeğiyle epey bir ters düşmüşsünüz. Doğrusu sizin sadece işime gelen kısımlara inanırım , gerisini görmezden gelirim mantığında görüyorum. Seçim sizin, size yine saygılarımı sunup şimdilik gittim... |
Müslümanlar kurana okumadıkları için inanıyorlar, okusalar inanmazlardı.
|
Alıntı:
nese şöle başlayalım.. bir öğretmen düşün arkadaşım..anlatabileceği en basit şekilde anlatmış olsun dersini..bütün öğrencileri o dersi aynı düzeyde mi anlar..? ibretlik bir hadise düşün..hadise aynı ve bir kaç insanın başına gelmiş olsun ..hadiseyi yaşıyanların hepsi o olaydan aynı oranda mı ders çıkarır..? dersi anlama düzeyii..dikkat..istek ..ii niyet vb..benim bilmediğim bir kaç kriterden geçmekte..kur an da söyleyeceğini söyler..bana göre söyleyeceklerinin en önemlilerini..yani islamın ''nass'' larını en açık şekilde söylemiştir kur an.. gelelim ikinci bölüme..öncelikle ben burada makale yazmıyorum..ispatlama zorunda değilim yazdıklarımı..görüşümü belirtirim..belirtirsin..yukarda ters düşmüş gibi göründüğüm durumu kur anın şu ayetleri umarım sana apaçık anlatır.. http://www.kuranmeali.com/ayetkarsil...?sure=3&ayet=7 saygılar.. |
Alıntı:
sayın agnos.. kuranı okumayan muslumanlar çok evt..bir misal anlatıyım başıma geldi....eniştem hacı..sürekli gider hacıya..çevrede din konusunda hatırı sayılır bir muhteremdir kendisi..geçnlerde oturuyoruz yine ..konu nerden çıktıysa hz..peygamberin bir köre yüz çevirdiği ve Allahın ikazına uğradığı ayt geldi..olayı anlattım..inanmadı..açtım kur andan gösterdim..yayınevine baktı..ve bu kitabı dedi...içlerinde fesatlık olanlar değiştirmişler ..:D ona göre hz peygamber..kendisinden üstünü isteseler verecek bir kişilikti.. ayet ve nuzül sebebi şu linkte özet geçilmiş.. http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=abese ben kuranı ilk okuduğumda ..şok oldum..çünkü gözümde büyüttüğüm..tavana astığım..abdest almadan dokunmadığım kitap bu olamazdı..ama çabuk atlattım..kur an bir büyü kitabı değil..korkulmaması gereken ..okunması gereken ..anlaşılması gerekn ..örnek alınması gereken bir kitap..içinden kaf dağının kuşlarının çıkmasını bekleme...ne anlatmak istiyorsa onu anlamaya çalış..şekle takılma yani..benim düsturum bu. saygılar |
Al-i İmran – 7
1. huve ellezî : O ki 2. enzele : indirdi 3. aleyke : sana 4. el kitâbe : kitap 5. min-hu : ondan 6. âyâtun : âyetler 7. muhkemâtun : muhkem, hüküm ihtiva eden, mânâsı açık olan, kesin hükmedilmiş olan 8. hunne : onlar 9. ummu el kitâbi : bütün semavî kitapları ihtiva eden ana kitap 10. ve uharu : ve diğerleri 11. muteşâbihâtun : tevile tâbî, yoruma açık 12. fe emmâ ellezîne : fakat onlar 13. fî kulûbi-him : onların kalplerinde vardır 14. zeygun : eğrilik, bâtıla meyil 15. fe : bu sebeble 16. yettebiûne : tâbî olurlar 17. mâ teşâbehe : muteşâbih olanlara, yorum gerektirenlere 18. min-hu : ondan 19. ibtigâe : amaç edindi, istedi 20. el fitneti : fitne 21. ve ibtigâe : ve amaç edindi, istedi 22. te'vîli-hi : onun tevilini, açıklamasını, yorumunu 23. ve mâ ya'lemu : ve bilmez 24. te'vîle-hu : onun tevilini, açıklamasını, yorumunu 25. illâ allâhu : Allah'tan başka 26. ve er râsihûne : rûsuh sahipleri 27. fî el ilmi : ilimde 28. yekûlûne : derler 29. âmennâ bihi : biz ona inandık, ona îmân ettik 30. kullun : hepsi 31. min indi rabbi-nâ : Rabbimiz'in katından 32. ve mâ yezzekkeru : ve tezekkür edemezler anlamını çıkartamazlar 33. illâ ulû el elbâbi : ancak, sadece lübblerin, sırların sahipleri İmam İskender Ali Mihr : Kitab'ı sana indiren O'dur. Onun bir kısmı muhkem (hüküm ihtiva eden, mânâsı açık olan) âyetlerdir, onlar Kitab'ın esasıdır ve diğerleri, muteşâbihtir (yoruma açık âyetlerdir). Fakat kalplerinde eğrilik (bâtıla meyil) bulunanlar, bu sebeble muteşâbih olanlara (yorum gerektirenlere) tâbî olurlar. Ondan fitne çıkarmak için, onun te'vilini (yorumunu) yapmak isterler. Ve onun te'vilini Allah'dan başka kimse bilmez ve ilimde rusuh sahipleri ise: "Biz O'na îmân ettik, hepsi Rabbimizin katındandır" derler, onlar da tezekkür edemezler, sadece Ulûl'elbab (daimi zikrin ve sırların sahipleri) (tezekkür edebilir). Diyanet İşleri : O, sana Kitab’ı indirendir. Onun (Kur’an’ın) bazı âyetleri muhkemdir, onlar kitabın anasıdır. Diğerleri de müteşabihtir. Kalplerinde bir eğrilik olanlar, fitne çıkarmak ve onun olmadık yorumlarını yapmak için müteşabih âyetlerinin ardına düşerler. Oysa onun gerçek manasını ancak Allah bilir. İlimde derinleşmiş olanlar, “Ona inandık, hepsi Rabbimiz katındandır” derler. (Bu inceliği) ancak akıl sahipleri düşünüp anlar. Abdulbaki Gölpınarlı : Öyle bir Tanrı'dır ki sana kitap indirdi. Onun bir kısmı, mânası-apaçık âyetlerdir ve bunlar, kitabın temelidir. Diğer kısmıysa çeşitli mânalara benzerlik gösterir âyetlerdir. Yüreklerinde eğrilik olanlar, fitne çıkarmak ve onları tevil etmek için mânaları açık olmayan âyetlere uyarlar. Halbuki onların tevilini ancak Allah bilir. Bilgide şüpheleri olmayacak kadar kuvvetli olanlarsa derler ki: Biz inandık ona, hepsi de Rabbimizdendir; bunu aklı tam olanlardan başkaları düşünemez. hicr- 1 1. tilke : bunlar 2. âyâtu : âyetleri 3. el kitâbi el mubîni : açıklanmış, beyan edilmiş kitap İmam İskender Ali Mihr : Elif, Lâm, Râ. Bunlar, beyan edilmiş (açıklanmış) Kitab'ın âyetleridir. Diyanet İşleri : Elif Lâm Râ. Bunlar, apaçık Kitab’ın âyetleridir. 1. in-nâ : muhakkak ki biz 2. enzelnâ-hu : onu indirdik 3. kur'ânen : Kur'ân 4. arabiyyen : Arapça olarak 5. lealle-kum : umulur ki siz, böylece siz 6. ta'kılûne : akıl edersiniz İmam İskender Ali Mihr : Muhakkak ki Biz, O'nu Arapça Kur'ân olarak indirdik. Böylece siz akıl edersiniz. Diyanet İşleri : Biz onu, akıl erdiresiniz diye Arapça bir Kur’an olarak indirdik. Bakara-99 1. ve lekad : ve andolsun 2. enzelnâ : biz indirdik 3. ileyke : sana 4. âyâtin : âyetler 5. beyyinâtin : beyan edilenler, beyyineler, deliller 6. ve mâ yekfuru : ve inkâr etmezler 7. bi-hâ : onu 8. illâ : ancak, sadece, den başka 9. el fâsikûne : fasıklar, îmân ettikten sonra küfre (fıska) düşenler İmam İskender Ali Mihr : Ve andolsun ki sana apaçık âyetler indirdik. Ve bunları fâsıklardan başka kimse inkâr etmez. Diyanet İşleri : Andolsun, biz sana apaçık âyetler indirdik. Bunları ancak fasıklar inkâr eder. Yasin-69 1. ve mâ allemnâ-hu : ve biz ona öğretmedik 2. eş şi're : şiir 3. ve mâ yenbagî : ve yakışmaz 4. lehu : ona 5. in ... (illâ) : ancak, sadece 6. huve : o 7. (in) ... illâ : ancak, sadece 8. zikrun : zikir, öğüt 9. ve kur'ânun : ve Kur'ân 10. mubînun : apaçık İmam İskender Ali Mihr : Ve Biz, O'na (Peygamber'e) şiir öğretmedik. Ve (bu), O'na yakışmaz. O (O'na indirilen), sadece zikir ve apaçık Kur'ân'dır. Diyanet İşleri : Biz, o Peygamber’e şiir öğretmedik. Bu, ona yaraşmaz da. O(na verdiğimiz) ancak bir öğüt ve apaçık bir Kur’an’dır. Duhan-2 1. ve el kitâbi : ve kitaba andolsun 2. el mubîni : açıklanmış olan, apaçık İmam İskender Ali Mihr : Kitab-ı Mübîn'e (Apaçık Kitab'a) andolsun. Diyanet İşleri : (2-3) Apaçık olan Kitab’a andolsun ki, biz onu mübarek bir gecede indirdik. Şüphesiz biz insanları uyarmaktayız. Hadid-9 1. huve ellezî : o ki, ki o 2. yunezzilu : indirir 3. alâ : üzerine 4. abdi-hî : onun kulu 5. âyâtin : âyetler 6. beyyinâtin : beyyineler, apaçık beyan edici olan 7. li : için 8. yuhrice-kum : sizi çıkarır 9. min ez zulumâti : zulmetten, karanlıklardan 10. ilâ en nûri : nura 11. ve inne : ve muhakkak 12. allahe : Allah 13. bi-kum : size 14. le : mutlaka, elbette 15. ra'ûfun : şefkatli olan 16. rahîmun : merhametli, rahîm olan, Rahîm esması ile tecelli eden İmam İskender Ali Mihr : Sizi karanlıklardan nura çıkarmak için kuluna açık âyetler indiren O'dur. Ve muhakkak ki Allah, sizin için elbette Rauf'tur, Rahîm'dir. Diyanet İşleri : O, sizi karanlıklardan aydınlığa çıkarmak için kulu Muhammed’e apaçık âyetler indirendir. Şüphesiz Allah, size karşı çok esirgeyici, çok merhametlidir. Şimdi sayın katre07 ne diyor ali İmran, bazıları kesin hükümlerdir herkes aynı anlar, bazılarınıda bir ben anlarım. Birde ilim sahipleri dahi değil, çok çok özel kişiler anlar diyor. İlginç tanrı kavramı sadece üç beş kişi anlayıp genelde insanlar anlamayacaksa niye göndermiş acaba o bölümleri? Ayrıca o bölümleri kim neye göre yorumlayacak, hani apaçık gelmişti bu kitap, hani herkese gelmişti, hani evrensel ve her zamanın kitabı idi? Sonra diğer surelerdeki ayetlere bakalım. Ayetleri açıklanmış kitap diyor. İlk ayete bakalım Aliimran-7 :buna göre bazılarını herkes anlar, bazı bölümler herkesçe farklı yorum yapılmaya müsait, bazılarını ise sadece çok az sayıda insanın anlayacağı iddiası olan bir bölüm.Karşılığında bir çok surede bulunan hem de açık ve anlaşılır olmakla hem de herkese gelmiş açık olduğu defalarca tekrarlanmış bölümler.Kitap çelişmemiş mi bu durumda? Herkes dersi bir mi anlar? Dersi veren kim? Öğretmenin özelliklerine bakalım, her öğrencisini kendi yaratıp, kendi özellikler yüklemiş ve ne düşündüğünden tutunda ne yapıp yapamayacağını dahi ondan iyi bildiğini iddia ettiğiniz , yani tanrısal güç adına yine ondan öğretmenlik yetkisi aldığını iddia edip ders veren bir insan, peygamberlik sıfatı iddiası var. Öğretmenin yetkisi kanıtlanamaz. Doğru mudur?Şimdi karşımızda öğrenci kim , inansın inanmasın herkes. Bu kitabın kime geldiği iddiasında, sınıftaki her öğrenciye.İçindeki her bilgi kesin doğru ve çelişemez, akla aykırı olamaz iddiası var mı, var. Kesin olarak değiştirilemez, tek bir harfi dahi iddiası var mı var?Bilimle çelişemez, hatta destekler tanrısal ise, doğru mu?Korunma altındadır iddiası var, mümkün değil bozulamaz değil mi? İnsanlara bunları bilerek ders veriyor değil mi? Kendisinin anlatamamak, yada yanlış anlaşılmak gibi bir sorunu olabilir mi? Açık ve anlaşılır hepinize diyor anlattım. Ama bazı yerleri siz anlamazsınız, e niye apaçık anlaşılır olduğunu iddia ederek anlattın? size çelişki gibi gelir ama değil! Gelmeyecek şekilde niye sunmuyorsun, açık ve anlaşılır anlattım demiştin senin görevin bu değil mi?. Bu kitabın amacı ayrımsız herkese doğru yolu açıkça göstermek değil mi? İddiası bu değil mi? Şimdi bu ne yol göstermek iddiasında ve içindeki sözleri açıkça anlaşılır sunduğunu ve herkese hitap eder diyen bir kitapta, sonrada bazılarını sadece yazarı anlar birde çok özel kişiler diyor. Devamın dada bu kitaptaki bilgiler çelişik dersen ,açık ve anlaşılır kitabı herkes anlamaz olup çıkıyor ve senin üstüne anlamamayı kabullenmiş kişileri salıyor. Siz tanrı düşmanısınız, dersleri ve bilgileri çelişik ve anlaşılmaz buluyorsunuz. Çoğu anlamıyor apaçık ve anlaşılır sunduğum bu kitabın bazı bölümlerini, olsun bunu sadece kitabın yazarı birde bir kaç imanlı üst derece alim anlar. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. Ben anlıyorum hem de çok iyi anlıyorum, bunun ders değil tanrısal bir kitap olduğu iddiasını ve içindekileri de çok iyi anlıyorum. Anlamadığını iddia edip bu akıl dışı, çelişkilerle dolu (ki bu ayette aynen bu çelişkilerden biri,) kitabı hala kutsamak ve görmezden gelmek sadece kişisel inancınızdır. Bana yeter demişsiniz anladığım, saygımla, banada yeter elbette bu şekilde bakarsanız.,ki konu açısından kişisel son olabilir, Bu durumda burada ne işimiz var. Ben bana da yeterin ötesindeyim, çünkü bananın ötesi biz kavramındayım, bir şey tüm insanları gelecekleri dahil yanlış öğretilere sürüklediği bir yanlışla hayatımın her köşesinde ise bende bana doğru diye her fırsatta dayatılan bu yanlışı reddetmek ve doğru olmadığını anlatmak zorundayım. Sanırım buda benim hakkım. Siz başlık açmışsınız neden inanıyorum diye bende cevap veriyorum inanıp inanılmayacak bir yanı yok, yanlışlarla dolu ve resmen insan ürünü, yani yanılgı ve inacın ortaklığı derleme bir kitaptır. Siz hangi ders kitabındaki bilgiler böyle farklı yorumlanır, çelişir yada akıl dışı olurda inanılır o bilgilere onu açıklyın bence kendinize can kardeşim. Şimdilik saygımla gittim… |
sayın aliya..geciktim ..biliyorum..ama mazeretimi anlatmıştım daha önceki yazılarımda..
aytlerin bazıları yorum ister..bazıları kesindir..tartışma bile kabul etmez.. şu ayete bakalım: oku yaratan rabibinin adıyla oku.. ilk inen ayet dimi bu..okunacak ne var..hiç..daha kitap yok..ama ayet oku diyo..ümmi birine oku diyor..-bakın yavaş yavaş çelişkiye doğru gidiyoruz..bir çelişki de benden olsun- peki bu okumaktan ksıt ne olabilir..3 seçenek var. ...bu bir çelişki..hatta peygamberin aslında ümmi olmadığını kanıtlayan bir ayet.. ...ya da sonraki inecek ayetler için ..bir tavsiye ...ya da kainatı oku..tanrının sikkesini imzalarını yazısını kainattan çıkarmaya çalş..tüm gördüklerin sana rabbinden gelen birer mektup..kainata bak ..oku..ve tevhid kapısını arala.. sonuç.. herkes inanmak istediğine inanır..ben sonuncusuna inanıyorum..başka bir kardeşim ikinciye inanır..diğerleri de birinciye.. okudum.. anladım ve inandım.. saygılar.. |
Alıntı:
nasıl ilgindirmez arap kültürü dediğinizde;gelenekleri,toplum yapısı,dili vb...işin içine girer. kuran'ın dili ne? arapça yani arap kültürünün bir parçası,olmazsa olmazı ibadetler arapça yapılır,ilahiler arapça söylenir,arap kültürüne uygun ibadetler yapılır(hac)...hal böyle iken arapların kültürü ve islam anlayışı pek tabiki sizi ilgilendirir ayrıca; Kur'an'ın tüm insanlığa gönderilmemesi Kuran'ın Evrensellik İddiası Yok saygılarımla |
guncelleme.
|
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 07:21 . |