Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   İslam Literatüründe Arapça olmayan Kelimeler (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=19999)

fantomas 26-07-2010 11:34

İslam Literatüründe Arapça olmayan Kelimeler

Kuran Arapça bir kitaptır.Ancak gerek Tanrı'dan geldiği ileri sürülen Kuran gerek İslam Peygamberine isnat edilen hadisler ve gerekse yaklaşık bin senedir oluşturulan İslam literatüründe kullanılan teknik terimlerin hiç birisinin kökeninin Arapça olmadığı anlaşılmaktadır.

Bu başlıkta İslami terimlerin hangi dillerden alındığını hep beraber ortaya koyalım.

İslam literatüründe hangi kelime varsa.

Başlığa yapılacak katkılar için şimdiden teşekkür ederim.

Prometeheus 26-07-2010 13:23

sayın fantomas,

Başlık sahibi olarak ortaya karışık bir kaç kelime koysaydınız daha iyi olmazmıydı?

Bu arada arabca biliyormusunuz ki?

Sizce hangi dillerden " alıntı" var?

saygılar

oldschool 26-07-2010 14:49

benim aklıma ilk olarak namaz ve oruç geldi. bunlar farsça diye biliyorum.

Prometeheus 26-07-2010 15:22

Alıntı:

oldschool´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 322443)
benim aklıma ilk olarak namaz ve oruç geldi. bunlar farsça diye biliyorum.

Doğru sayın oldschool abdest,Namaz ve Oruç Farsca, ancak bu kelimeler Kuranda yok.
Bu kelimeler Türkçeye Farscadan girmiş.Üstelik bu çakma Rituellerin Türkçe karşılığı konusunda hiçkimse düşünme gereği bile duymamış,neden arabcalarının
kullanılmadığınıda kimse bilmez.
Salat,Savm gibi Kuran tabirleri, müslümanların %95'i için anlamsızdır.

Kuranda yabancı kelime olarak İLLİYUN veya SİCCİN gibi kelimeler gösterilir ki onada kendisi bir açıklama getiriyor;Siccin nedir bilirmisin? diyerek...
Ancak Cehennem-Gehinnom benzerlikleri ve Aramice bazı kelimelerde dikkate alınmalı.

Şimdilik bu kadar.
Saygılar....

oldschool 26-07-2010 15:26

Alıntı:

Prometeheus´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 322448)
Doğru sayın oldschool abdest,Namaz ve Oruç Farsca, ancak bu kelimeler Kuranda yok.
Bu kelimeler Türkçeye Farscadan girmiş.Üstelik bu çakma Rituellerin Türkçe karşılığı konusunda hiçkimse düşünme gereği bile duymamış,neden arabcalarının
kullanılmadığınıda kimse bilmez.
Salat,Savm gibi Kuran tabirleri, müslümanların %95'i için anlamsızdır.

Kuranda yabancı kelime olarak İLLİYUN veya SİCCİN gibi kelimeler gösterilir ki onada kendisi bir açıklama getiriyor;Siccin nedir bilirmisin? diyerek...
Ancak Cehennem-Gehinnom benzerlikleri ve Aramice bazı kelimelerde dikkate alınmalı.

Şimdilik bu kadar.
Saygılar....

mesajını okurken zevk alıyordum ta ki 'cakma rituel' diyene kadar...

sargon 26-07-2010 15:36

Bildigim kadariyla Kuran kelimesi Arapca degil, süryanice kökenli diye hatirliyorum.

Kuran'da anlasilmayan cok sayida kelime var. Bunlar baska diller yada lehcelerden.

http://kitap.mollacami.com/kurani-ke...kelimeler.html

Garibül kuran konusu ilginc bir konu

http://www.ihlsozluk.com/nedir.php?&...C3%BCl%20kuran

hackercesur 26-07-2010 15:58

Şimdi ben olayı tam anlayamadım galiba.

Kurani Kerimde geçen arapça kelimelerin hepsi arap kökenli degilmiymiş ?

Prometeheus 26-07-2010 16:04

Alıntı:

oldschool´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 322450)
mesajını okurken zevk alıyordum ta ki 'cakma rituel' diyene kadar...

Sayın oldschool,
Zevk bildiğiniz gibi geçici bir duygulanmadır.Gerçekler ACIDIR.
Senin Kuranında diyor ki "bırak bir müddet daha zevklensinler",sonrasında SAYHATEN VAHİDETEN:)
Siz iletimin en önemli noktalarını gözden kaçırmışsınız.%95 lik kesim gibi.

Yine de Sizde diğer müslümanlardan farklı olarak gerçekleri görme potansiyelini
görüyorum.

sevgi ve Saygılar...

Prometeheus 26-07-2010 16:09

Alıntı:

hackercesur´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 322470)
Şimdi ben olayı tam anlayamadım galiba.

Kurani Kerimde geçen arapça kelimelerin hepsi arap kökenli degilmiymiş ?

Değil sayın hacker:) işin ilginç yanı bunu sizin bilmemeniz başkada,müslümanlarında bilmemesi asıl şaşırtıcı olan:D
Abdest farsca El SUYU
Namaz Yine farsca Hint kökenli bir yoga şekli
Oruç da farsca

RAMAZAN kelimesinin anlamı ise değme Müslümanın bileceği şey değildir.

Sıcak Dolunay anlamı verilsede işin için Hint mistik terimleri girer.

Sanskritce bilmeyen Kuranı çözemez!

oldschool 26-07-2010 16:15

Alıntı:

Prometeheus´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 322474)
Sayın oldschool,
Zevk bildiğiniz gibi geçici bir duygulanmadır.Gerçekler ACIDIR.
Senin Kuranında diyor ki "bırak bir müddet daha zevklensinler",sonrasında SAYHATEN VAHİDETEN:)
Siz iletimin en önemli noktalarını gözden kaçırmışsınız.%95 lik kesim gibi.

Yine de Sizde diğer müslümanlardan farklı olarak gerçekleri görme potansiyelini
görüyorum.

sevgi ve Saygılar...

sevgili prometeheus, iletinizin tümünü okudum emin olunuz. ama ilietinizi o belirttiğim kısım eksik olarak gönderseydiniz daha ölçülü olurdu. inanmayan biri için inanmadığı dinin ritüelleri mantıksızdır, bu doğru ama bunu ifade etme yöntemi burada önem arzediyor. dediğiniz gibi, ben hiçbir zaman düşüncelerimde bağnaz olmadım, ben buna inanıyorum başka birşeyi okumam, araştırmam demedim demem. inaclarımla ilgili bütün herşeyle yüzleşmek istiyorum o yüzden buradayım zaten. benim için doğru benim inanıp benimsediğim değildir, aksine hangi iddia kanıtlanırsa ona inanırım ben hem de hiç tereddüt etmeden.

saygılarımla...

fantomas 26-07-2010 16:54

İslamın Arapça olmayan ama en temel terimlerinden biri olan "cehennem" kelimesi ile başlamak istiyorum.Zira bu kelimenin gerçek anlamını ilk defa okuduğumda nasıl bir şaşkınlık hali yaşadığımı daima hatırlarım.

Kuran'daki ve İslam literatüründeki cehennem hakkında çok şey söylemeye gerek yok.Herkes az çok ne olduğunu biliyor.

O halde cehennem kelimesinin gerçeği ne?

Cehennem kelimesinin aslı İbranice Gehennom'dur.Yahudilerin putperestlik dönemlerinden kalma bir kelimedir.Burada Tanrı Melok için çocuklar yakılarak kurban edilirdi.Suçlular da burada yakılarak veya işkence edilerek cezalandırılırdı.

Yahudilikten sonra putperestlik dönemlerine ait bu adet bırakıldı.

Yahudilik ve Hristiyanlıkta olmayan cehennem edebiyatının İslama neden sokulduğu ayrı bir başlık konusu.

fantomas 26-07-2010 18:16

İslam literatüründeki terimlerin Arapça olmaması dikkat çekicidir.Ancak daha önemlisi teknik terimlerin tek bir kaynaktan değil pek çok kaynaktan alınarak İslam dininin kurgulanmış olmasıdır.

Bu teknik terimlerden biri de "ganimet" kelimesidir.Hem Kuran'da hem hadislerde geçer.Bütün İslam tarihinin en çok kullanılan terimlerinden biridir.İslam'da bu kadar yeri olan bir kelimenin Arapça olmaması dikkat çekicidir.

Ganimet kelimesi Yunanca bir kelimedir.Kelime Antik Yunan mitolojinde özel isimdir.

Hikaye kısaca şöyledir;

Tanrı Zeus Troya kralı Tros'un olağan üstü güzellikteki oğlu Ganimedes'e aşık olur.Onu kaçırır.Tros'un acısını gidermek için ona ölümsüz atlar hediye eder.

Kuran'da Yunanca bir kelimenin yazılmış olması üstelik bıu kelimenin Yunan Mitolojisinde yeri olan bir şahıs adı olmasının nedenleri ve niçinleri başka bir başlığın konusu olsun.

fantomas 26-07-2010 18:58

İslam terminolojisi Arapça sanılır.Oysa İslam terminolojisi baştan sonra başka dillere ait terimlerde yapılan harf ve hecelerin yerlerini değiştirme veya yeni harf ve hece ekleme yolu ile oluşturulmuştur.Tüm kelimelerde yapılan budur.

İslami bütün isimler de başka dillerden alınmışıtr.

Bu isimlerden bir tanesi çok ilginçtir.Bu kelimenin aslı da Yunanca'dır.

Peygamberin hanımlarından birinin adı.

Safiye.

Yunanca Sophia'dan Arabileştirilmiş Yunanca bir kelimedir.Pek çok anlamı olan Sophia kelimesi aynı zamanda Tanrıça ismidir.Bilgelik manası da vardır.

Peygamberin hanımlarından birinin isminin Yunanca olmasının nedeni ve niçini başka bir başlığın konusu olsun.

fantomas 26-07-2010 19:30

İslam literatüründeki en önemli kavramlar dahi Arapça değildir.Secde etmeyerek insanın yaratılışına karşı çıkışı Kuran'da edebi bir dille anlatılan ve olayın baş aktörü olan İblis'te Arapça bir isim veya kelime değildir.

Yunanca Diabolos kelimesinin Arabileştirilmesi ile üretilmiş bir kelimedir.

İslam teolojisinin,Yunanca kökenli bir isim kullanılarak oluşturulmasının neden ve nasılları ayrı bir başlığın konusu olsun.

fantomas 26-07-2010 20:06

Kuran'ın Arapça indirilmesine rağmen İslam terminolojisindeki terimlerin Arapça olmadığına dair nefis örneklerden biri de Kuran'da da geçen "esatirül evvelin" tamlamasıdır.Eskilerin masalları anlamına geliyor.

Burada kullanılan esatir kelimesi de Yunanca bir kelimedir.Yunanca Historia kelimesi daima yapıldığı gibi kelimede yapılan oynamalarla Arabileştirilmiştir.Historia kelimesi bugün bütün batı dillerinde kullanılmaktadır.

İslamı kurgulayanların tarih kelimesini bile Yunanca'dan almalarının analizi başka bir başlığın konusu olsun.

fantomas 26-07-2010 20:56

Kelimeler bir dilin zenginliğini ve o dili kullananların ufkunu gösterir.İslam dini ile ilgili hangi terimi ele alırsanız alın tam anlamı ile ufuksuzluk görürsünüz.Bütün kavramlar başka dillerden alınmış kelimelerle oynanmış güya Arabileştirilmiş.İnsanlar aldatılmış.

Bu kavramlardan biri de firdevs'tir.Cennetin en alayül-ala yeri.İslam Peygamberi inanırlarından burası için çalışmalarını istiyor.

Oysa bu kelime de Yunanca Paradis kelimesinden Arabileştirilmiştir.Farsça'dan geçtisi filan kafa karıştırma.Yunanca paradis'in anlamı bağlık,bahçelik yer.Bu kelime de olduğu gibi batı dillerine girmiş.Zamanla cennet (cinsel anlamda) manasına kullanılmış.Günümüzde cinsel litertürün en temel sözcüğü haline gelmiş.

İnanırlarının hayallerini bile başka dillerden alınan kelimelerle süsleyen bir inanç.

Şimdilik kelimeleri toparlayalım.Paradis kelimesi de başka bir başlığın analiz konularından biri olsun.

evrensel-insan 26-07-2010 20:57

Saygideger arkadaslar;

Bende zekat kelimesine baktim. Zekat ile sadakat (sadaqah 'sadaka', tekil and its plural, cogul sadaqat. ) es anlamliymis.
Halbuki Turkce'de sadaka; dilenciye/muhtaca/ihtiyaci olana verilen para
Sadakat ise, sadiktan gelen, baglilik anlamindadir.

Aryan kokeni;< Ar ṣadaqah

1800–05; < Turk zekât or Pers zakāt < Ar zakāh

Saygilarimla;
evrensel-insan

fantomas 27-07-2010 11:54

İslam literatürünün Arapça olmayan kelimelerle oluşturulmuş olması İslam dininin Tanrı'dan olmadığının en önemli kanıtıdır.

Bu kelimelerden biri de bizzat Kuran'da geçen Furkan kelimesidir.Çocuklarına kendi ana dillerinden isim koyamayan toplumlar bu kelimeyi neden ise pek sever.Furkan kelimesi son yıllarda Türkiye'de nerede ise doğan her çocuğa konulan isim olmuştur.

Ve fakat furkan'da Arapça değildir.Süryanice'dir.Süryaniler Hristiyan inancının en baba Hristiyan halklarından birisidir.

İslam'ın bir Hristiyan mezhebi olarak ortaya çıktığını ve ilk yazılan kitabının adının Furkan olduğunu daha sonra bu kelimenin (f r n) nasıl Kuran'a (q r n) dönüştürülerek Arabileştirildiği başka bir başlığın konusu olsun.

"Çocuklarına ana dillerinden isim koyamayan ve ne idüğü belirsiz kelimeleri kutsal sayıp o kelimeleri çocuklarına ad olarak veren milletler başka milletlere kul ve köle olmaya mahkumdur."

Atatürk sağ olsa idi Türkiye'de çocuklarına ana dilleri olan Türkçe ile isim koymaktan aciz bu topluma aynen bunları söylerdi.

fantomas 27-07-2010 15:15

İslam'ın kitabı'nın ilk adı Süryanice'de Tanrısı'nın adı Arapça mı?Değil elbette.İslam Tanrısının adı ilk defa İslam'ı kurgulayanlarca açıklandığında onlar arasında bile görüş ayrılığı ortaya çıkarmıştı.

"Allah'ta ne oluyor?" diye itiraz ettiler.Kuran'da bu itiraza verilen yanıt aynen kaydedilmiştir.Onların Allah'ı iyi bildikleri hatırlatılır.

Elbette biliyorlardı.Zaten bu isim bilindiği için karşı çıkmışlardı.Bir kere kelimenin aslı Arapça değil İbranice idi.İbranice telafuzu "eloh" tu.Tanrıça ve kraliçe anlamına geliyordu.Çoğulu "elohim" idi."Çok Tanrılı dönemlerin hatırası olan bu terimi kullanmayalım" dedilerse de sözlerini dinletemediler.

İslamı Araplara ve Arapça gönderenler İslam Tanrısının adını İbranice'den alıp el-lem gul-lemle kelimeyi Arabileştirdiler.İslam'daki diger bütün terimlerde olduğu gibi İslam Tanrısının adı da gerçekte Arapça değildir.

Bu konu çok tartışıldığı için yeniden değerlendirmeye gerek görmüyorum.

Prometeheus 27-07-2010 15:25

Alıntı:

fantomas´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 322739)
İslamı Araplara ve Arapça gönderenler İslam Tanrısının adını İbranice'den alıp el-lem gul-lemle kelimeyi Arabileştirdiler.İslam'daki diger bütün terimlerde olduğu gibi İslam Tanrısının adı da gerçekte Arapça değildir.

Haciii sen Arabca bildiğinden eminmisin?
Yokmu bir müslüman çıksın teyid etsin yahut itiraz etsin?
nerede bu işin "uzman"ları? Hepsi Banlandı galiba:)
Meydan boş,fantomasa kaldı...el-lem-gul ne sayın fantomas?
ELİF LAM olmasın onlar?
Alıntı:

fantomas´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 322739)
Bu konu çok tartışıldığı için yeniden değerlendirmeye gerek görmüyorum.

:D Bencede

fantomas 27-07-2010 15:32

İslam Tanrısının adı Arapça değil kitabının adı Arapça değil Peygamberinin adı Arapça mı?Öyle ya hiç olmazsa Peygamberinin adı Arapça olsun,Arap olsun.

Hayır değil!

Hiç değil!

İslam Peygamberinin adı Muhammed Mustafa'dır ve bu isimler Arapça olarak bilinir.Peygamber de güya Arap'tır.

Hayır değil!

Hiç değil!

Muhammed ismi Hammurabi isminden türetilmiştir.Ham Mu hecelerinin yerleri değiştirilmiş sonuna Med eklenmiştir.(Arapça işte böyle bir dildir).

Ra Bi hece veya kelimeleri ise Yahudi din adamlarınca kullanılır.

Muhammed, "Benim Arapça ile hiç bir ilişkim yok" diye adeta bağıran bir kelimedir.

Mustafa daha da Arapça değildir.

Stephan kelimesi yine el-lem gul-lem le Arabileştirilmiştir.Bu kelimeyi ilk defa açıkladığımda manasının "Mu'yu Yükselten" olduğunu ileri sürmüştüm.Değerli bir araştırmacı Mu'nun Aziz anlamına geldiğini belirtmiş ve kelimenin Aziz Stephan olduğunu ileri sürmüştü.Ben hala Mustafa'nın Mu'yu Yükselten olduğunu düşünüyorum.Çünkü Mustafa Aziz Stephan olsa idi Hristiyanlar da bu adı kullanırlardı.

Stephan kelimesinin anlamına ise hiç girmeyelim.

Muhammed ve Mustafa kelimelerinin gerçeğini anlama ve açıklama ayrıcalığını bana lütfeden Yüce Tanrı'ya sonsuz teşekkürlerimi sunarım.

fantomas 27-07-2010 17:36

İslam dini bin yıldır İslam allameleri tarafından anlatılır.Tefsir,terceme edilir.Eğilip bükülür.Ama bin yıl sur'a üflemek ne demektir sorusuna yanıt veremez.

Kuran'da bizzat Tanrı tarafından kullanıldığı iddia edilen kelimedir sur.Kıyamet kopmadan öce sur'a üfleneceği ve kıyametin bu suretle kopacağı -hadi size ayeti de yazayım- Hakka 13'te şiirsel bir dille anlatılmıştır.

"Artık sur'a tek bir üfleyişle üflendiği zaman .." diye devam eder ayet.

Ancak bu sur'un ne olduğu tefsir edilemez.Çünkü "sur" ne demektir bilinmez.

Elbette sur kelimesi de Arapça değildir.

Sur kelimesi Sanskritçe'dir.Kelime tam olarak surya'dır.Surya ise güneş demektir.

Kuran'ı hazırlayanlar bunu hep yapmışlar.

Hala da yapıyorlar.

Onunla ilgili örneklere daha sıra gelmedi.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 09:25 .