![]() |
Neden başka bir dini seçtiniz?
Sevgili panteidar'ın açtığı topic'in benzeri bir başlığını da ben açmak istiyorum. Ancak benim ilgimi çeken doğduğundan beri annesi babası müslüman olduğu için müslüman olanlar değil. Daha doğar doğmaz kulağımıza ezan okunuyor, Allah'la, meleklerle, şeytanla, cennetle, cehennemle büyüyoruz. Benim asıl merak ettiğim deneyimler bunlardan uzakta büyüyenler, yada yetiştirildiği, eğitildiği dini değil de bir başka dini seçenler. Mesela anne babası hıristiyanken müslüman olan, yada ailesi müslümanken hıristiyan olanlar. Var mı aramızda böyle insanlar? Çok az olduklarını ve bunun cesaret gerektirdiğini düşünüyorum. Bir arkadaşım var, hıristiyan olmuş. İslamiyetten hıristiyanlığa geçmek ateist olmaktan daha zor. Bütün ailesi reddetmiş, yıllarca konuşmuyorlar. Nedir bu gericilik? Neyse sanırım sorum anlaşılmıştır.
|
Re: Neden başka bir dini seçtiniz?
abi geçenlerde ırak'da mı afganistan'da mı tam hatırlayamıyorum adamın biri hıristiyan olduğu için idamla yargılanıyodu geriliğin bu kadarına da pes hıristiyan felan değilim ama bir insan sırf düşüncesi sebebiyle idamla yargılanması saçmanın ötesinde ilkellik şeriatçı arkadaşlar ne diyecek merak ediyorum
|
İsteyen istediği dini seçebilir..Ne bir halk ne de kişiler İslam'ı temsil etmez..
Yusuf İslam eski adı Cat Stevens diyor ki,müslüman olduğunu iddia edenlerden İslam'ı öğrenseydim,İslam'ı seçmezdim..İyiki onlardan önce kur'an'la tanışmış..Çünkü Kur'an'ı bu toplum bırakmıştır..hurafelerin yolunu tutmuştur. Nüfus müslümanlığıyla bakalım millet Allah'ı aldatabilecek mi!?%99 un müslüman olduğu iddia edilen bir ülkede namaz kılanların oranı sadece %5'tir.. İslam'ı müslüman olduğunu idda edenlerden değil,Kur'an ve Sahih hadislerden öğrenin..Onun için örnek göstermeyin bir ülkeyi veya şahsı..KuR'an'da açıktır;herkes seçiminde hürdür..Ceberrutluk dinde zorlama yoktur.. |
Ensareo'ya katılıyorum. Bizim milletimiz İslam'ı kendine özgü bir ayarla yeni bir din haline getirmiş. Türkiye'nin en dindar mahallelerinden birinde oturuyorum. Evimin balkonu da camiye bakıyor. Vakit namazlarında camiye gidenlerin sayısı 10 kişiyi bulmuyor ve aralarında hiç genç yok. Cuma günleri ise cami yetmiyor, avluya hasırlar seriliyor. Bu durum hafta sonu da böyle.
Yani, işgünü diye düşünülmesin ve heryerde bu manzara hakim. İçinizden bir diyebilir mi? " Hayır. bizim burada vakit namazları da kalabalık oluyor" diye. Bizim müslümanlarımız "Cuma müslümanı"dır. Bir de bayram namazları, teravih namazları ve kandil akşamları ilgi duyulur camiye. Oruca da bağlı bir milletizdir. Orucumuz, cumamız pek şaşmaz. Gelenek göreneklerimizin de dine katıldığını hesaba kattığımızda, topyekün bir din değişikliği içinde olunduğu doğrudur. Bu bir karar verme şeklinde değil, asırlar içinde kendiliğinden gelişen bir durumdur. Bu durum öyle kolay kolay da değişmez. Ne şeriat yönünde, ne ateistlik ne de başka bir din yönünde.. Allah diğer şeriatle yönetilen ülkelere de demokrasiyi, özgürlüğü ve laikliği nasip etsin! :) |
akson dünyada yaşayan 5 milyar insan varsa bir konu hakkında düşünceler sorulsa herkes farklı farklı şeyler diyecektir.hastalandığında doktora gidersin;beyinle birlikte herhalde ilgili hastalık konusunda araştırma yapmazsın..yoksa hangi birine yetişeceksin.bilgisayar alacağına bilgisayar üretmeyimi düşünüyorsun..İşte böylede din Peygamberlerden öğrenilir..mesela 1000 sene önce dünyaya gelseydin;beyin ve sen o zamanın düşünceleri konusunda ne kadar isabetli olacaktınız?!..Bir hücreyi yapamayan insanın evren hakkındaki düşünceleri ne kadar doğru çıkacaktır..herkes istediği gibi yaşayabilir,lakin hesabını vermek şartıyla..öyle değil mi?
|
sevgili ensareo ne demek istedigini tam olarak anlamadim,ben kimsenin gizli bahcesine girip yasak elmasini yemedigim icin kimseye verilecek hesabim yok umarim sende baskalarinin yedigi haltin hesabini bu dunyada verebilecek dusunce gucune ulasirsin.Sevgilerimle
|
!?...akson bu çıkışta neyin nesi?!..özelleme yapmıyorum genelleme yapıyorum..bu tepkini anlayamadım?!..yazımda yanlış veya katılmadığın bir yer varsa onu eleştirirmisin?!..
|
sevgili enserao,
biz buraya ayet yazdigimiz zaman, basina sonuna bakin, kuran'i butun incelemek gerekir,ayetleri cimbizlamayin gibi seyler soyluyorsunuz... dinde zorlama yoktur diye ayeti buraya yazarak islami hosgoru dini gibi gostermeye calisiyorsun..boyle bir ayetin olmasi diger siddet ayetlerini ortadan kaldirirmi... mesela"... Yalniz Allah'in dini (Islâmiyet) kalana kadar onlarla savasin..." 2 Bakara 193) ayetini nereye koyacaksin...red edip yok sayiyorsan seninle birlikteyim..gercekten islamda zorlama yokmudur..? |
Sevgili psiko ile ensareo ve panteidar'ın yaklaşımları karşı karşıya görünüyor ama bence fazla değil. Gerçekten de türkler hiç iyi müslüman değiller. Kafalarına göre bir islamiyet yaşıyorlar, kitaba uymuyorlar, hadislere de uymuyorlar. Aslında İslamiyet denen şey bence budur. Kuran yaşanan İslamiyetin yüzde kaçını anlatıyor acaba. Bence çok çok az bir bölümünü. Bir zamanlar sosyalizm ile reel sosyalizm tartışması vardı hani. Aslolan yaşanandır, kitapta yazan değil. İslamiyet için de aynı şey geçerlidir bence.
Psiko da olayın özünü alalım, şekli olanlarla uğraşmayalım diyor. Bu da bir bakış işte. Demek ki İslam Kuran'da yazan değildir. Fikren de fiilen de öyle işte. Kuran kuran diye tutturanların gideceği yer kaskatı bir yobazlıktan başka birşey olamaz. En esnek yazılmış kitaba bağlı kalma düşüncesi bile yobazlaşmayı engelleyemez. Kaldı ki Kuran esneklikten eser taşımıyor. İyi de arkadaşlar, başlığımız diğer dinlere geçişlerle ilgili idi. Bu konuda kimse bir deneyim yazmamış. Yok mu deneyimi olan yada bir arkadaşı hıristiyan, budist vb. olmuş olan. Ben İslamiyetin özellikle Hıristiyan ve Musevi olmaya karşı son derece sert olduğunu örneklerle gördüm. Ateist olmak daha kolay, en azından Türk toplumunda böyle. Araplar ise ateistim deyince hortlak görmüş gibi bakıyorlar. |
İslam dininden ayrılıp başka bir dine geçme örneğine bizim ülkemizde pek sık rastlanmaz.
Foruma katılanlar arasında Ege-sum arkadaşımız vardı, olsaydı anlatırdı belki, iyi de bir örnek olurdu. Çünkü çoğunlukla gördüğümüz örnekler, ya bir çıkar içindir, ya da zaten öncesinde dindarlıkla ilgisi yoktur. Muhakkak ki Ege-sum ve Şamanist arkadaşlar gibi örnekler de vardır ama sayıları azdır. Bunu neye bağlıyabiliriz: Bana göre İslam, semavi dinler arasında genel imajıyla kötü bir görünüm sergilese de, felsefe olarak hepsinden ileridir. İslam'ın ilk yıllarından başlayarak, özellikle Türk alim ve filozofların İslam felsefesini geliştiren katkılarıyla dinin bilhassa Tanrı tanımlaması diğerlerinden çok daha mantıklı hale gelmiştir. Bu daha ziyade Türkiye'ye özgü bir durumdur. Türklerin taşıdığı Şamani izler, Tasavvuf felsefesinin dindeki büyük etkisi ve Alevi-Bektaşi görüşünün yaygınlığı ile diğer İslam ülkelerindekinden çok daha zengin bir din hakim olmuştur. Bu dinden kopan akıl yürütme ile, bilgi ve mantık ile başka bir semavi dini seçmez. Eğer dinini yeterince biliyorsa, diğer inançlar ona saçma gelir. İslam'ın diğer dinlere göre olan baskı ve tutuculuğundan ziyade bizde aile, akraba ve yakın çevre etkisi ve bağlayıcılığı çok daha fazladır. Toplumsal yaşamımızda dini öğelerin ve ritüellerin yoğunluğu nedeniyle aile ve akraba bağları, kişilerin çelişki ve kuşkularını açığa vurmasını engeller. Uzlaşmaz çelişkileri olanlar ve dinden kopanlar ise, bunları konu yapmayıp dindışı bir yaşam sürdürürler ki ülkemiz koşulları buna uygundur ve genelde de bu yaşam tarzı egemendir. Ferdin dinle bir ilgisi yoktur, zorunlu olduğu zamanlar ritüellere uyar ama yaşamına dini faktörler yön vermez. Bu yaşam tarzında olanların büyük çoğunluğu suya sabuna dokunmaz fakat dinin çağcıl olmasını, reformize edilmesini arzular. Dinden kopanlar için de ağırlık bu kesimdedir. Dinden kopanların ikinci büyük kesimi ise dinsizliği ve ateizmi seçenlerdir ki bunun en önemli etkisi de siyasi tercihlerinden kaynaklanır. Varolan çelişkileri, siyasi platformlarda ateizme kanalize olur. Ateizmi ve dinsizliği siyasi etkilerin dışında tercih edenler olsa da sayısal olarak azınlıktadırlar. Bunlar 1. grup içinde kaybolurlar. Son olarak da, İslam'dan çok farklı inançlara sahip olup ya da sonradan kazanıp, ayrı bir yön çizeceği, ayrı bir dine yöneleceği yerde, İslam içinde kendi bakış açılarına ve inançlarına yer bulmaya çalışanlar vardır ki bunlar da Kur'an ve hadisleri kendi görüşleri doğrultusunda yorumlamaya çalışarak ve gelecekte kendi görüşlerinin egemen olacağına inanarak yaşamlarını İslam içinde sürdürürler. |
Aslında türklerin islama uygun yaşayıp yaşamadığı konusu oldukça ilginçtir. Bir yönden uygun yaşarlar mesela Türkiye de hiç bir cami de insan veya başka bir canlı, melek vb resmine rastlayamazsınız. Onun yerine bir takım şizofrenik figürler vardır, iç içe girmiş geometrik figürler vb. üstelik resim yapmak yüzyıllar boyunca günah kabul edilmiştir bu topraklarda ve bu sanat dalı da bu yüzden gelişmemiştir
Peki neden ? Zannedersem sahih yada değil bir peygamber hadisi bunda etkili olmuş. İyi bir Kütüb-i Sitte uzmanı bilir belki hangi hadisler etkili olmuş bu yasakta. Şimdi soru şu : Peki günümüz Türkiyesin de yani laik bir ülkede üstelik kendisine muassır medeniyeti hedef almış bir ülkede neden hala camilere insan resimleri, melek resimleri vb yapılmaz veya yapılamaz ? Müzik konusunda da Alevi gelenekleri (saz) ve Mevlevi Sema'ı (rebab , tef vb.) bütün karşı engellere rağmen direnegelmiştir şeriatçı akınlarına ve bugüne kadar bu topraklarda müziğin yaşamasını ve gelişmesini sağlamıştır. Sonuçta şeriat'ın devleti ve kitleleri etkisi altına aldığı her dönemde ve her ülkede sanatsal gelişim güdük kalmış, insanlar adeta ruhsuzlaştırılmışlardır. Onlar Allah'ı çok ciddi, asık suratlı ve ARAP zannediyorlar. Düşünebiliyor musunuz ki kendi dili ile ibadet edemeyen tek millettir türkler. Herkesin eline adeta reçete gibi dualar tutuşturulmuş (Fatiha, vb) ve insanlar arapça anlamını bilerek veya bilmeyerek aynı duaları papağan gibi defalarca okumaya zorlanmıştır. Neymiş Fatiha suresi Kuran' ın anahtarıymış, dinin temeliymiş, her derde devaymış vb. abuklamalar sabuklamalar. Benim oğlum bina okur döner döner bida okur Yahu bu ZULÜMDÜR ZULÜM Ve ne gariptir ki, artık dualar da kabul görmüyor. Bir YUNUS daha çıkaramadı Anadolu 700 senedir. Bu toprakları kurutup çöle döndürenlerden DİN adına öğrenecek bir şeyimiz kalmadı çok şükür. Bari şu laikliği ikiyüzlüce uygulamasaydık. |
sevgili psiko,
oldukça şaşırdım Bahai *olduğunu okuyunca. Bahai'lik hakkında kısa bir bilgi verirsen sevinirim. |
Sargon,ben Dinin direği olan namazz müslümanalrın çoğunun riayet etmemesini söylüyorum..Namaz hassas bir konu...orucunu tutar bu millet..dini nikahınıda yaptırır..faiz yer..kötü sözler söyler...İslam'a harfiyyen uyacak olsa bu millet,tekrardan ihya olur;dirilir..Kış gibi şu anda ölüm zamanıdır..Dirilişi bekliyoruz..Hani sana diyeceğim 1 aenelik müslüman ol fakat şu şartla Kur'an'ı hayatına tatbik edeceksin..Ana-babana iyilik edeceksin..küfür etmeyeceksin..fakire yolda kalmışa yardım edeceksin..alım satımda hile yapmayacaksın..gıybet etmeyeceksin..yalan söylemeyeceksin.kesin bir bilgiye sahip olmadan,zannına göre hareket etmeyeceksin..okuyacaksın..bilmeyenlerden değil,bilenlerden olacaksın..Yaşayan Kur'an olsa herkes,ihya olur ihya..
|
Hangi din ya da rejim kötü bir şeyi tavsiye eder ki?
Bir din gösterebilir misiniz dünyada, yalancılığı, hırsızlığı, kul hakkı yemeyi, cinayeti, zulmü, zinayı, kötülüğü savunsun. Güzelliklere, iyiliklere karşı çıksın. Ya da bir rejim şekli var mı kötülükleri uygulatmaya kalkışan? Örneğin Faşizmi ele alın. Hırsızlığı, arsızlığı, yalanı, dolanı mı savunuyor. Her din ya da her rejim iyilikleri, güzellikleri ele alıyor. Hepsi huzurdan, saadetten bahsediyor. Hepsine göre bir uygulanabilse, hakkıyla yaşanabilse dünyada sorun kalmayacak.. Tabi ki her din ya da rejim iyilikleri, güzellikleri ele alacak, huzuru, saadeti hedeflediğini bildirecek. Aksi halde tutunabilir mi? Önemli olan uygulanabilirliktir. Senin getirdiğin hükümlerin pratikte icraası mümkün değilse ya da zamana, çağa uyduramıyorsan, bu hükümler evrenseldir değişmez deyip, çağın gerisinde kalıyorsan tabi ki rağbet görmez, dışlanırsın. |
Alıntı:
|
sevgili psiko, oldukça ilgimi çekti. Ama bir şey sormak işterim ; Bahailik bir islam mezhebimidir yoksa ayrı bir din midir ?
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Psiko kardeşim;
Bahai Dini ni de biraz incelemiş ve yazılarını okumuş olduğumdan ilk yazılarından bir Bahai olduğunu ya da Bahailikle İslam arası bir çizgi izlediğini düşünmüştüm. Bu konuda bir soru sormadan önce senin tarafından bir açıklama gelmesini beklemiştim. Sanırım bu başlık ta senin açıklamana bir vesile oldu. Hep son dinlerin öncekileri, son peygamberlerin de önceki peygamberleri tanıdığını biliyoruz. Ancak İslam'ın kendinden sonrasına bir önlemi var ki son din- son peygamber olarak kendini sunması. AHZÂB (40) Muhammed, sizin erkeklerinizden hiçbirinin babası değildir. Fakat o, Allah’ın Resülü ve nebilerin sonuncusudur. Allah her şeyi hakkıyla bilendir. * Bu ayetin Tebenni olayı üzerine geldiği malum. Ancak Zeyd'in babası olmadığı söylenirken, peygamberlerin de sonuncusu olduğu söyleniyor. Bunu nasıl yorumluyorsunuz? Bu durumda, son dinin Bahai dini, son peygamberin de Hz.Bahaullah olduğuna mı inanılıyor. Arada ya da sonrasında başka nebi var mı? ya da gelebilir mi? |
Psiko dostum;
Açıklamalarının bilhassa İslamcı kardeşlerimiz açısından yorumunu çok merak ediyorum. Bir de Bahailik son din midir? Hz.Bahaullah son peygamber midir? Hz.Muhammed'le Hz.Bahaullah arasında başka nebi var mıdır? (Bab) Seyyid Ali Muhammed peygamber midir? Mehdi midir? Tekrar gelecek midir? Bu konuları da açıklarsan merak eden arkadaşlarımız aydınlanmış olur. |
2-)Ayette HATEMEN NEBİYYİN ifadesine verilen "Peygamberin sonuncusudur"manası *Galat-ı meşhurdur yani YAYILMIŞ YANLIŞLIK tır.Çünkü HATEM kelime manasında yüzük,süs,revnak anlamındadır. Hatem ve Hatim arapçada aynı yazılışa sahip iki kelimedir ama bir esre onu HATEM bir kesre ise onu HATİM yapar.Kur'an okunduğunda Hatimin Nebiyyin diye değil Hatemen Nebiyyin diye okunur ve bilinir.
psiko,nahtimu ala efvahihim deki hatem ne oluyor peki?!... psiko hatem sözcüğünün Kur'an'da geçtiği yerlere bakarmısın.. ayet gayet açık..bu kadar açık ayetide tevil ederseniz kendinizi aldatırsınız arkadaşım..kendi kedninize zarar veriyorsunuz,hatta ailenize ve çevrenizede.. |
Ruhun da güçlenmeye ihtiyacı olduğunu ve bunu İlahi sözler vasıtasıyla kazanabileceğine inanır ken;Bilimi reddetmez hatta bilim ve dinin bir kuşun iki kanadına benzetilebileceğini söyler ve eğer bu kanatlardan sadece biri son derece güçlü olsada İNSANLIK kuşunun yükselmesinin mümkün olmadığını düşünür.
sevgili psiko, aslında bugün bir çok insan adeta yeni bir alternatif din arayışında çünkü mevcut dinler beklentileri karşılamaktan çok uzak. Bu açıdan her yeni din özellikle modern çağ da doğup gelişen bir din bir çok insanın ilgisini çekecektir. Bahailik hakkında bir araştırma yapmadım daha önce ve senin anlattıklarınla yetinmek isiyorum. Açıkcası bazı temel popülizm yaklaşımları sezinlemedim dersem yalan olur. İnsanlık kuşunun yükselmesi eğer Bilim ve Din sayesinde olacaksa şimdiden söyleyeyim o kuş hiç bir zaman yükselemez. Keşke modern çağ değerlerine yakın olmak adına bu kadar sempatik yaklaşımlar sergilenmese. Ruhun olgunlaşması da öyle ilahi sözleri papağan gibi tekrarlamakla falan olmaz, bu kuru bir zikir törenine dönüşür. Asıl soru şu ; kin ve nefret dolu kalplere nasıl sevgiyi aşılayacaksınız ? Bir din'in özü sevgiyi öğretmek üzerine kurulmaz ise o din hiç bir şey ifade etmeyecektir. Afrika da veya dünyanın başka yerlerinde insanlar için yaptıklarınızı takdirle karşılıyorum zaten bu tip insani çabalar insan ruhunu olgunlaştırır ve ona karşılıksız vermenin güzelliğini öğretir. Tabii bu arada şunu söyleyeyim ne yaparsanız yapın, baştan sona iyilik ve güzellik içinde de bulunsanız kendinizi ne hristiyanlara, ne musevilere ne de bizim bu şeriatçılara kabul ettiremezsiniz. Çünkü onlar iyiliğe ve güzelliğe değil KİTABA ve PEYGAMBERE taparlar. Sevgiyle kal |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 15:39 . |