![]() |
Maymunların Zekası
Bu görüntüleri görüpte insanların ve şempanzelerin ortak ataları olduğunu kabul etmeyen insanları anlamıyorum.
http://www.youtube.com/watch?v=zJAH4ZJBiN8 Bir gün insanlar kendilerini yok edip, zeki primat niche'ini boş bırakırsa şempanzelerde bence büyük potansiyali var. |
Bu belgeseli izlemiştim. Anlık hafızada şempanzelerin insandan daha üstün olduklarını gösteren bir bölümü paylaşmış burada sevgili kaanuni.
Belgeselin diğer bölümlerinde, şempanzelerin diğer insansı ve hatta burada olduğu gibi üstün özelliklerinden bahsediliyor. Akraba olduğumuzu hazmedemedik, şimdi bazı konularda bizden iyi olduklarını nasıl hazmedeceğiz? |
Alıntı:
Yine de video daha az şaşırtıcı değil. Şempanzelerin 10'a kadar sayabilmenin ötesinde sembolleri anlayabildiği, yani okuyabildiğini görüyoruz. İngilizceniz varsa şu video'ya da bir bakın: http://www.youtube.com/watch?v=DUd8XA-5HEk |
Bu söylediğim doğru değilse, ki olabilir, söz konusu Nat. Geo. belgesilinin yalancısı olduğumu söyleyeyim. Belgeseli izleyeli (sanırım) 2 sene kadar oluyor. Sizin verdiğiniz bölümde "Instant Memory", yani anlık hafıza karşılaştırılmış. Çocukların şempanzelere kıyasla rakamlara daha fazla aşina olduğu ve genel kabulde "bir hayvanın" insandan beklenecek bu özelliği daha çabuk göstermesi beklendiği için, hayli şaşırtıcı bir sonuç. Ayrıntılarını şimdi çok iyi hatırlayamasam da, birkaç karşılaştırmada daha şempanzelerin insanlara kıyasla benzer veya daha az kötü sonuçlara ulaştıkları anlatılıyordu.
Fakat sonrasında bu sonuçların şaibeli olup olmadıklarına dair herhangi bir şey bilmediğim için, bu konuda daha fazla bir şey söyleyemem. Ancak farklı belgesellerden de şempanzelerin ve bonoboların çok şaşırtıcı şeyler yaptıklarını, eğitilebildiklerini izledim. Netice itibarıyla zaten genetik benzerliklerimizin üstüne, bir de bu akrabalarımızın diğer canlılara kıyasla zekalarını dikkate aldığımızda, ortak ata delillerine bir yenisi eklenmiş oluyor. |
|
kimse hayvanları insanların bir alt kategorisi olarak algılamasın.. unutmayın ki insan evrilirken diğer canlılarda evrilmeye devam ediyor... o zaman herkes (insan, hayvan, bitki ve mikroorganzmalar) hepimiz aynı konumdayız....
|
Alıntı:
|
oo buna benzer videolar face de çok izlioz valla,, gecende bir kuş vardı, kuş beyinli demeyin diye tag lemişler :)
atamızın ne olduğu belli değil, belki bazılarımız maymundan bazılarımız papağandan bazılarımız ayıdan felan bazılarımız köpeklerden gelme olabilir,, :) saygılar... |
|
ya arkadaşlar bunu da yayınlayalımda neşemizi bulalım, karadenizliler maymun dan kesin anladım bunu :D
http://www.youtube.com/watch?v=Qq19PTEDzA0 |
Yuh size yobaz arkadaşlar. Hangi yanlışınızı önce düzelteyim. Kargalar da tabi bizim akrabamız. Bir şempanze kadar yakın akrabamız değil ama akrabamız. Siz sanırım kuzen kavramını ve kuzenlik derecelerini anlamakta güçlük çekiyorsunuz. Aceba Türkiye'de evrim karşıtların sayısının da, kuzen evliliğinin de dünya ortalamasının üstünde olması arasında bir korelasyon mu var?
Benim gönderdiğim videolar, peer reviewed (eş denetimli) bilim dergilerinde basılmış araştırmalar. İlk video'nun sonuçlarının hangisinin tartışmalı olduğunu da yazdım. Sizin gönderdiğiniz kontekstsiz, kontolsüz anektodların bilimsel değeri sıfır. Aradaki farkı göremiyor musunuz? Yoksa görmek mi istemiyorsunuz? Bir şempanzelerin (ki bize en yakın hayvan) okumayı öğrenebilmesi sizce kargaların birşeyi kullanarak başka birşeye ulaşması ile aynı değil. Bunu primatların hepsi kendiliğinden günlük hayatlarında yapıyor zaten. Köpekler ikiden yukarı sayamıyor. Kargaya okumayı öğretebiliyor musunuz? İkinci video'da birkaç ufak maymuna para kullanması öğretiliyor ve nasıl ekonomik kararlar verdiklerine bakılıyor. İnsanlar ile tıpa tıp aynı hatalı kar/zarar değerlendirmesini yapıyorlar; kar etmekten aldıkları keyif, zarar görmekten duydukları rahatsızlıktan daha az. İnsanların da böyle davrandığı kanıtlandı. Kabul edersiniz ki primatler de görüntü olarak da insana en yakın hayvanlardır. Zeka olarak da bize en yakın hayvanlar; yani benzer kabiliyetler ve benzer hatalar, eksikler görüyoruz primat ve insan zekasında. Siz birbirine çok benzeyen iki insan gördüğünüzde bunların aynı yaratıcı tarafından ayrı ayrı yaratıldığını mı düşünürsünüz, yoksa akraba olduklarını mı? Hiç kusura bakmayın, sizler de hepimiz gibi hayvansınız. |
Alıntı:
|
Sayın şehit bir canlının zeka seviyesinin uzaya mekik göndermekle eş değer olduğunu sanabilir. Her canlı anatomisine ve bulunduğu doğal çevreye uyumlu olarak zekasını geliştirir ve kullanır. Bizim uzaya mekik yollamamızla bir çitanın sadece doğal uzuvlarını kullanarak saatte 90 km hıza ulaşması evrimsel başarı anlamında aynı değeri ifade eder.
Bu insanmerkezci bakış evrimi anlamayan insanların tipik bir yanılgısıdır. |
Alıntı:
Bak bu soruya cevap veremezsiniz, o yüzden görmemezlikten gelirsiniz: Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
bilinmektedir ki en zeki hayvan yunus balıklarıdır. bu durumda iş zekaya kaldıysa kim benim babam sorusunun cevabı yunus balığı foky diyorum :D...
peki genetiğin neden kaidesi >> türler türlere dönüşemez... o zaman lütfen bu kanuna dikkat kanun diyorum, bu kanun darwin teorisi ile çelişiyor. bu durumda teori kanundan üstün gelsin ve bu kanunu iptal edelim.. saygılar. |
öyle bir kanun hangi anayasadan çıkmış sayın axzel???....
Alıntı:
|
El aksa ve axzel düz mantığı da geçtiniz saçmalamakta sınır tanımamaya başlamızsınız. Şempanze ile ortak atadan gelmediğimizi düşünüp sonra da burada bunları söylemeniz nasıl bir çelişkidir?
Al aksa uzaya kaç tane mekik gönderdin? Uzay mekiği projesinde çalışan insanların çoğunluğunun ateist olduğunu biliyor musun? Axzel Türler türlere dönüşmez deyip üstüne de saçmalamışsın evrimi biliyor gibi. Peki maden öyle çok hakimsin evrime bir anlatıversene köpekbalığını evrimciler nasıl anlatıyor? Yada devekuşunu? Siz ikiniz de diğer insanlar gibi okuduğundan bir şey öğrenme çabasında olsanıza, çok mu zor okuduğunu anlamak? gerçekten de çok problem yaşıyorsanız, bu kadar insanın arasında nasıl fikirsel üstünlük kuracağınızı düşünerek yazıyorsunuz? Bu yazının üzerine polemik yapacağınıza evrim başlığı altında bir şeyler öğrenin. |
Öyle olsa gerek sevgili uyar. İslami genetik, çakılı bir genetiktir; dönüşümleri kabul edemez. Ne başka dinlerin dönüşüp İslam haline geldiğini, ne türlerin dönüşümünü...
Dinsel bakış bunu emrettiği için, bu arkadaşlarımız da kendilerini dönüştürüp safsatalar yerine akıla, mantığa, bilime yaklaşmakta zorlanıyorlar. Şu, her zaman ilham verici olduğu gibi yine karşımıza çıkıyor: Teistler, var olduğuna inandıkları kanıtları kendi kaynaklarından bir türlü sun(a)mıyorlar; bunun yerine hakkında hiçbir fikir sahibi olmadıkları genetiğin, evrimin vs. boşluklarını arıyorlar. |
Alıntı:
Tüm bunlar bizim yani hominidlerin yani insanın olmadığı bir dünyada mümkün olacaktır. Bizim boşalttığımız niş hemen dolacak, bu insansı primatlar yokolmaz ve nesillerini devam ettirme şansı bulabilirlerse uzaya çıkmalarını sağlayabilecek bir alet teknolojisi geliştirebileceklerdir. olaya bir de şu yönden bakalım. Uzaya çıkmak için önce uçmanın anatomisini öğrendik. Balonlar ve sonra uçağı icat ettik. Roket teknolojisinin en ilkel kökeni olan havai fişeklerden ilham aldık. Tüm bunlar doğayı kendi deneyimlerimizle gözlemlediğimiz metodlar sayesinde olabildi. Başka bir primatın doğayı nasıl taklit edeceği ya da nelerden ilham alıp onu nasıl dönüştüreceğini belirleyecek olan tek şey zaman, süreç ve ihtiyaçlardır. Saygılar |
Sevgili Taylan, genc oldugun icin belki bilmiyorsun, ama maymunlar uzaya insandan once ciktilar. Uzay yarismasinda Ruslar, ilk canli, maymun'u sagsalim uzaya gonderip donmesini saglamislardir. O yuzden maymunlar uzaya cikmadi demek yanlis olur:)
|
Sevgili vartor, Amerika tarafından 1946'da şununla meyve sineği gönderildi. Sonra dişi köpek Layka ilk memeli canlı olarak gönderildi.
|
Sehit kardesim, insanin ortaya cikip dunyayi mahvetmeye baslamasi 3,5 milyar senelik bir evrimlesme sonucu. bir o kadar daha bekleyebilseydik, hatta o kadar da degil, birkac miyon yil da olabilir, Insanin da evrimlesmesi sonucu, hic hayal edemiyecegimiz, gunumuz insanlariyla mukayese edilemiyecek kadar farkli bir gorunumde varliklarin dunyayi doldurmasi, olasilik ihtimali cok yuksek bir tahmindir. birkac bin yil icindeki degisimi biloe gorebildigimiz bir cagdayiz. Insanlarin boylari, 50-100 sene oncesine gore cok uzamis. Daha az kullanilan bir kisim disler artik cikmiyor.Akil disleri ise yaramaz hale gelmis, cogu gencler cektirmnek zorunda kaliyor. vs, vs.
|
Alıntı:
Bizim uzaya çıkmamız milyonlarca yıllık bir gelişimden sonra son 50 yıl içinde mümkün olabildi. Tekrar belirtelim tamamen doğayı gözlem sonucu elde ettiğimiz verilerin toplamıyla bunu sağlayabildik. Primatların bizim olmadığımız bir dünyada uzaya çıkmalarını sağlayacak koşul anatomilerinde ve zekalarında gizlidir. |
Saygideger arkadaslar;
Maymunlarin zekasi akil uzerine gelisirse, onlarda akillarinin dogruladigi inancsal olumlu/olumsuz kavgalara tutusabilirler, buna bir de etik ve metafizik akilcilik katildi mi, seyreyleyin dunyayi. Gerci ve belki de fena olmaz. Cunku, maymunlarin bu mucadelesini goren insanoglu, belki de maymunlara karsi, ortak bir insanlik anlayisi gelistirebilirler. Sonucta alternatif olmadigindan, boyle bir zihniyete yonelmiyorlar. Ama aslinda en iyisi; maymunlarin, insanoglunun bu inancsal evresini gozlemlemenin verdigi bilincle (inanclar turu birbirine dusuruyor) yasamadan, insanlara bilim ve bilimsellikte teknik ve teknoloji de yardimci olmasi. Ne demisler, bir elin (insanoglunun) nesi var; iki (insanoglu+maymun) elin sesi var. Saygilarimla; evrensel-insan |
Arkadaşlar tüm kurgum insanların olmadığı bir primat dünyası için geçerliydi.
Evrimsel süreçte boşalan bir niş hemen doldurulur. Yeni nişe yerleşen tür avantajlı bir konuma geçer. Zekası ve anatomisi değişir. Eğer bizler bir dünya savaşı ya da doğal bir felaket sonucu yokolursak bizim nişe yerleşecek olan diğer primatlar farklı bir gelişme imkanı bulacaklardır. Tabi onlar da yokolmamışsa. Eğer bizler çok az sayıda kalırsak, tamamen korumasız bir doğal ortamda rakiplerimiz olan diğer primatlarla mücadele etmek zorunda kalabiliriz. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Sevgili taylan74, Ben senin bildigini bilmez miyim, aklimla gulesin diye yazdim. Ne demek istedigin apacik ortada ve tamamen katiliyorum. |
evt belkide dünyada muz tükenirse ve maymunlar uzayda muz oldugunu duyarsa bi ihtimal olabilir.. maymunların teknoloji geliştirmeleri..
en azından buna bir delil yazabilseydiniz tamamda.. maymunların bizatihi geliştirdiği bir teknoloji ufak da olsa nedir ki,, taaaa uzaya çıkmak da hayal olmasın... saygılar |
Sayın Axzel, diğer primatların bir taşı başka bir taşın kenarına sertçe vurup keskinleştirdikleri an uzaya çıkmaları sadece an meselesi olacaktır.
Unutmayın biz de bu yola böyle başladık. Ayrıca neden primatlar uzaya çıkmak zorunda? Belki hedefleri dünyanın merkezine seyahat olacak ya da denizlerin altında bir dünya inşa edecekler. Belki de sakin sakin ormanlarında takılıp, bir orman uygarlığı da geliştirebilirler. Hep kendi deneyimlerimizi baz alarak olaylara yaklaşıyoruz. Bu çok yanlış. Mesele şudur ki her teknoloji illa ki bizim anladığımız anlamda bir teknoloji olmak zorunda değildir. Saygılar. |
Dine inanan birisi değilim fakat Trigonometri problemi çözen , atomu parçalayan bir maymun henüz göremedim..Neye göre zekası bir insandan iyi anlayabilmiş değilim , yada neye göre benzetme yapılıyor..
|
Arkadaşlar kusura bakmayın ama çok tuhaf açıklamalar yapıyorsunuz. Bir maymunun kendi matematiği veya denklemleri olamaz mı????
Şu insan önyargılarını bırakamaz mısın bi an için. Atomu parçalamaya giden yolun ilk adımının bir taşın kenarına yonga açmak olduğunu söyledik ya.... 3 milyon yıl kadar bekleyecek teknolojik imkanlarınız varsa muhtemelen çok farklı bir dünya seyredeceğinize eminim. Bu tuhaf insan ırkçısı açıklamalarınızdan gına geldi. Maymunları yani diğer primatları rahat bıraksanız ya artık.. Uzaya gitmenin çevreye verdiği ekolojik zararları da bi düşünün isterseniz. Umarım bizden sonra dünyayı ve uzayı fethedecek zeki primatın, bu yolda çok daha çevreci yöntemleri olur. |
Alıntı:
Size biraz tuhaf gelebilir ama bende halen Trigonometri problemi çözemeyen ve atomu parçalayamayan bir yığın insan biliyorum. Bu insanlara zeki değildir diyemeyeceğim. Eminim ki zekalarını kullanacak farklı bir branş vardır. Benzeri bir şekilde maymun gibi bir primatında kendinde var olan zekasını kullanabileceği bir alan, hatta bizden daha başarılı olabileceği bir alan vardır. Yada bana öyle geliyor :) |
Maymunlar Cehennemi filminde bu konu işleniyordu. Bir gezegene düşen gemideki şempanzeler orada milyonlarca yıl içinde daha gelişmiş bir beyne sahip olacak şekilde evrilerek insan sahiplerinden öğrendikleri teknolojiyle az da olsa bize yakın bir uygarlık kurmuşlardı. İnsanları da köle haline getirmişlerdi.
Ben bu konuları kurgularken mümkün olduğu kadar insani önyargılarımdan kaçınarak bir senaryoa geliştirmeye çalışıyorum. |
Alıntı:
Anlayabileceğiniz gibi ben onu örnek olsun diye verdim..Kendi verdiğiniz örnektete haklısınız söylediklerinizi anladım.. Fakat söylemek istediğim insan aklından iyi denilmiş , bende bunu çözebilmek için neye göre ve nası karşılaştırma yapılmışta bu kanıya varılmış onu merak ediyorum.Taktir edersinizki zekayı karşılaştırmak için aynı yada denk olgularda test edilmek gerekir. Çünkü zeka somut bişeydir. Saygılarımla. |
Alıntı:
Söylediklerinize bi örnek verebilirseni bende sizi daha net anlayabilirim.. Olabilir , yapılabilir kısmına girerseniz işin herşey herşekilde mümkün kılınır. Saygılarımla. |
Alıntı:
http://newcm.files.wordpress.com/200...f-the-apes.jpg Alıntı:
bütün primatlar diğerlerini yeryüzünden silme çabası mı edinmiştir? http://g.mynet.com/i/106/79868_0.jpg |
Alıntı:
"Dominant Tür", alt türlerin gıda kaynaklarından yaşam alanlarına kadar her yere dolaylı ve direkt müdahale de bulunuz zaten. Yediğiniz her Nestle çikolata, içindeki yağın eldesi için Hindistan'da binlerce ağacın yok olmasına ve orman türlerinin sayısında bir azalmaya neden oluyor... Bunu biliyor muydunuz? Alıntı:
|
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 01:28 . |