Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Evrim (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=20)
-   -   Evrim Teorisinde başka bir çelişki. (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=22979)

zocor 07-02-2011 04:40

Evrim Teorisinde başka bir çelişki.

Eğer Evrim Teorisi gerçek ise binlerce yıl önceden başlayan süreçte şu an dünyanın herhangi bir yerinde ilkel bir yaşamı bugünlerde görebilirdik ama böyle bir yaşam göremiyoruz.
Evrimsel süreç olduysa neden artık böyle bir süreç oluşmuyor ?

taylan 07-02-2011 09:56

Sayın Zocor, öncelikle "ilkel yaşam"dan kastınız tek hücreli ya da basit canlılardan oluşan bir yaşamsa bugün hala varolan bir yaşam tarzından bahsetmektesiniz. Mesela okyanus derinliklerindeki bacalarda güneş ışığının ulaşmadığı yerlerde o ortamlara uyum sağlamış canlılar, mesela boru kurtları bulunuyor. Ayrıca hiç güneş ışığı almadan sadece bu bacalardaki kimyasal enzimi kullanarak solunum yapan yengeçler var.

Evrimsel süreçdeki başlangıçta çok hücreli bir yaşam göremiyoruz. Çünkü çok hücreli yaşam için tek hücreli yaşam şart. İkincisi ilkine muhtaç. Çünkü ikincisinin içeriğindeki parçalar yine tek hücreli yaşamdan gelmedir. Yeni oluşan oksjien ve ozon ağırlıklı atmosfer çok hücreli yaşamı ortaya çıkarmıştır. Bu şekilde dolan nişlere artık çok daha avantajlı olan çok hücreli yaşam hakim olmuştur.

Evrimde ortak atalarla torunlar birarada yaşamaktadır. Süreç içinde çok daha fazla fayda sağlayan yaşam biçimleri desteklenir. Tek hücreli yaşam halen sürmektedir çünkü içinden çıkan çok hücreli yaşam farklı bir evrimsel alana sürüklenmiştir. Evrim tek hücreli yaşamın faydalı olduğu büyük bir alanı korumaktadır.

Günümüzde bakteriler oldukça başarılıdır. Dünyanın ve yaşamın sigortası konumundadırlar. Ama çok hücreli yaşam da dünyanın çehresini değiştirmiş yaşamı farklı bir yöne sürüklemiştir.

Bu arada naylonun bulunduğu 50'li yıllarda bu maddeyi parçalayabilecek enzimler geliştiren yeni bakterilerin oluştuğunu da biliyoruz.

Saygılar

müşkülpesent 07-02-2011 11:10

Alıntı:

zocor´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 362488)
Eğer Evrim Teorisi gerçek ise binlerce yıl önceden başlayan süreçte şu an dünyanın herhangi bir yerinde ilkel bir yaşamı bugünlerde görebilirdik ama böyle bir yaşam göremiyoruz.

İlkel yaşam derken ne kastediyorsunuz?
Alıntı:

Evrimsel süreç oldu bitti gibi bir olgu yok. Hala devam eden bir süreç var. Bunu "artık böyle bir süreç oluşmuyor" olarak nitelendirmeniz, sanırım bunu gözlemleyemiyor oluşunuzdan kaynaklı. Milyonlarca yıllık zaman dilimini bir insan ömrüne sığdırmak mümkün değil. Zaten böyle bir gözlem yapılabilseydi evrimi destekleyecek fosillere gerek kalmazdı.

murted 07-02-2011 13:43

Alıntı:

Arkadaşım, yazı yazarken kullandığın parmakların ilkel yaşamdan geçilmiyor zaten.

Bu arkadaşa okkalı bir küfür etsem kaç gün ceza yerim? :mad2:
Dalga geçiyor olabilir mi acaba?

zocor 07-02-2011 15:41

Alıntı:

taylan74´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 362516)
Sayın Zocor, öncelikle "ilkel yaşam"dan kastınız tek hücreli ya da basit canlılardan oluşan bir yaşamsa bugün hala varolan bir yaşam tarzından bahsetmektesiniz. Mesela okyanus derinliklerindeki bacalarda güneş ışığının ulaşmadığı yerlerde o ortamlara uyum sağlamış canlılar, mesela boru kurtları bulunuyor. Ayrıca hiç güneş ışığı almadan sadece bu bacalardaki kimyasal enzimi kullanarak solunum yapan yengeçler var.

Evrimsel süreçdeki başlangıçta çok hücreli bir yaşam göremiyoruz. Çünkü çok hücreli yaşam için tek hücreli yaşam şart. İkincisi ilkine muhtaç. Çünkü ikincisinin içeriğindeki parçalar yine tek hücreli yaşamdan gelmedir. Yeni oluşan oksjien ve ozon ağırlıklı atmosfer çok hücreli yaşamı ortaya çıkarmıştır. Bu şekilde dolan nişlere artık çok daha avantajlı olan çok hücreli yaşam hakim olmuştur.

Evrimde ortak atalarla torunlar birarada yaşamaktadır. Süreç içinde çok daha fazla fayda sağlayan yaşam biçimleri desteklenir. Tek hücreli yaşam halen sürmektedir çünkü içinden çıkan çok hücreli yaşam farklı bir evrimsel alana sürüklenmiştir. Evrim tek hücreli yaşamın faydalı olduğu büyük bir alanı korumaktadır.

Günümüzde bakteriler oldukça başarılıdır. Dünyanın ve yaşamın sigortası konumundadırlar. Ama çok hücreli yaşam da dünyanın çehresini değiştirmiş yaşamı farklı bir yöne sürüklemiştir.

Bu arada naylonun bulunduğu 50'li yıllarda bu maddeyi parçalayabilecek enzimler geliştiren yeni bakterilerin oluştuğunu da biliyoruz.

Saygılar

sn. taylan74, benim sorduğum şey de bunlar zaten :)

Tek hücreli yaşam halen var demişsiniz, madem evrim var o zaman bu tek hücreli canlılar neden evrimleşip bugün dünyanın herhangi bir yerinde bir ilkel hayat başlatmamış diye soruyorum.

zocor 07-02-2011 17:36

Alıntı:

müşkülpesent´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 362524)
İlkel yaşam derken ne kastediyorsunuz?

Evrimsel süreç oldu bitti gibi bir olgu yok. Hala devam eden bir süreç var. Bunu "artık böyle bir süreç oluşmuyor" olarak nitelendirmeniz, sanırım bunu gözlemleyemiyor oluşunuzdan kaynaklı. Milyonlarca yıllık zaman dilimini bir insan ömrüne sığdırmak mümkün değil. Zaten böyle bir gözlem yapılabilseydi evrimi destekleyecek fosillere gerek kalmazdı.

Anlatmak istediklerimi doğrusal hareketle isimlendirirsem daha net anlaşılacağımı düşünüyorum.

Hala devam eden bir evrimsel süreç demek tek bir süreç demektir. Siz evrimsel süreci x'den y'ye uzanan bir doğru gibi tek bir süreç olarak bakıyorsunuz yani bugünkü anlamda evrim teorisinin bir tezi olarak.

Ben de diyorum ki bu x'den y'ye uzanan sürecin arasındaki bir z noktasından başlayan bir tek hücreli canlının y noktasına yani günümüz noktasına gelene kadar başka bir ilkel hayat oluşturması gerekiyordu ama böyle bir hayat yok.
Buradan hareketle evrim süreci diye bir şey görünürde olmadığı ortaya çıkıyor.

vartor 07-02-2011 17:48

Zocor, evrim teorisine ciddi bir goz atmadan aleyhinde sanki hakikaten bir nokta bulmus gibi yazarsan kendini gulunc, hatta bazi uyeler tarafindan kufre layik bulursun. Evrim her tek hucreli canli birlesip insana mi donustu diyor ki bu sacma soruyu sormussun.
Evrim teorisi bir baska din degildir. inanilmasi seni kafir yapmaz. On yargiyla degil, ne aciklandigini anlamaya calis. sonra gel, hakikaten anlayamadigin, veya mantigina ters dusen kisimlari sor. Sunu da unutma ki, imanlilarin buyuk bir cogunlugu da evrim teorisini dogrulamakta, digerlerinden tek farklari, onlarin, bunu da yaraticinin planladigini dusunmesi.

zocor 07-02-2011 18:03

Sn. Vartor,

Evrim teorisi sadece ateizmin elinde olan bir şey değil dediğiniz gibi, "Yeryüzünde gezip dolaşın yaratılışın nasıl başladığını görün" ayetini kapsayan bir kitaba inan biriyim.
Ben sadece türden türe geçişin mümkün olmadığını düşünüyorum, elimde de buna uygun bir dünya var.

Soruyorum x'den y'ye uzanan bir evrimsel süreç varken bu x ve y arasındaki bir z noktası zaman diliminde olan bir tek hücreli canlı y noktasına kadar neden evrimleşmiyor, sorum gayet açık.

vartor 07-02-2011 18:44

Sorunuz tamamen ol dedi oldu kavramina kafaniz daha yatkin oldugundan, yani imanli olusunuzdan kaynaklaniyor. Evrim teorisini anlamaya calisirsaniz, hicbir zaman bir turun aniden ve toptan baska bir sekle donustugunu soylemez aciklamaz; Insanin bile, ilkel atalarina nazaran farkli olduklarini gormeniz mumkun iken, hatta yeni nesilin daha uzun boylu, akil dislerinin bazilarimizda artik cikmadigini da bilmiyor olamazsiniz. Bunlar kucuk adimlar ama kisa surede olanlar, bunu milyonlarca seneyle carparsaniz, belki teoriyi biraz anlamis olursunuz.

taylan 07-02-2011 21:17

Tek hücreli yaşam halen var demişsiniz, madem evrim var o zaman bu tek hücreli canlılar neden evrimleşip bugün dünyanın herhangi bir yerinde bir ilkel hayat başlatmamış diye soruyorum.

Her ne kadar olağanüstü saçma bir soru da olsa cevaplamaya çalışalım:

Öncelikle "NİŞ" denen bir kavram var bunu öğrenmeniz gerekir. Bildiğiniz gibi söyledik yukarda da, çok hücreli yaşam tek hücreli yaşamın içinden gelişmiştir. Dolayısıyla gelişen tüm yaşam birimleri yani NİŞ ler bu gruplar tarafından doldurulmuştur. Boşalan nişlere yeni gruplar evrimleşerek yerleşmiştir. Yani muhtemel bir geriye dönüş sözkonusu değildir. Şunu söyleyebilirim ki gezegenimizde çok hücreli yaşam son bulursa tek hücreli yaşamın, çok daha uzun bir süre varolacağı hatta boşalan nişlere yeniden, şartlar uygun da olursa tekrar bir çok hücreli yaşam formu inşa edebileceği kanısını taşıyorum.

Tek hücreli canlılar da evrimleşir. Ama bu demek değildir ki hepsi eninde sonunda çok hücreli bir forma bürünecek. Bakteriler de kendi içlerinde evrimleşmektedir. Yaşam alanları, davranışları, formları değişmektedir ve bu grupların yaşadığı yaşam şekli bize göre ilkel görünebilir ilkelden kasıt buysa eğer. Ama bakterilerin sayı ve yaşam süresi bakamından bizlerden çok daha kıdemli olduğnu da unutmamak gerek.

Soru çok tuhaf. Tek hücreli yaşamın ilkel olduğunu ve mutlaka geçmişte bir zaman diliminde olması gerektiğini düşünüyor olmalısınız. Bugün dünyanın bir çok yerinde tek hücreliler tarafından yaşam alanı olarak kullanılan bir çok alan mevcut. Mesela siz ve bakteriler aynı ortamda yaşıyorsunuz. Onun yaşadığı yani başlatmış olduğu yaşam ilkel sizinki değil. Sanırım bunu söylemek istiyorsunuz. Mesela naylon tüketen bakteriler 50'li yıllarda ortaya çıkarak, yeniden sizin dediğiniz o ilkel yaşamları sayesinde naylonu tüketebilecek bir yaşam formu kurmuştur.

Sorunuzdan bu kadarını anladım kusura bakmayın.

Soruyorum x'den y'ye uzanan bir evrimsel süreç varken bu x ve y arasındaki bir z noktası zaman diliminde olan bir tek hücreli canlı y noktasına kadar neden evrimleşmiyor, sorum gayet açık.

Sayın Zocor evrim konusunda sıfır bilgiye sahipsiniz. Sorunuzu anlamaya çalışırken büyük mücadele vermek zorunda kaldım. Aslında soru x y gibi kavramları kullanarak çok zekice (!) kurgulanmış gibi görünse de son derece basit bir soru. Ayrıca hiç de açık değil. Yarasayı kuş zanneden zihniyetten farklı bir soru beklemiyordum.

Bir evrimsel süreç içinde her grubun mutlak bir form değişikliğine uğraması yani y noktasına kadar değişmesi gerekmiyor. Bir grup farklı davranma eğiliminde oluyor ve o farklılık bu grubun değişik bir yöne dallanmasına neden oluyor. Çok hücreli yaşam, tek hücreli yaşamın artık ürünlerinin (oksijen, ozon vs) belli gruplar içinde değişik davranma eğilimlerine yol açmasının bir sonucudur. Kısacası, bir kaba örnek vermek gerekirse, bazı tek hücrelilerin, diğerleriyle birleşerek büyük organizasyonlar kurmaları, onlara yeni atmosfer ortamında daha fazla fayda sağlamış olması olasıdır.

Astur 07-02-2011 21:40

Alıntı:

zocor´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 362596)
Ben sadece türden türe geçişin mümkün olmadığını düşünüyorum, elimde de buna uygun bir dünya var.

Dünya ne yazık ki buna uygun değil. Kurttan köpeğe geçiş nasıl oldu mesela?

taylan 07-02-2011 22:15

Bir kere türden türe geçiş olayı yanlış biliniyor. Mesela balinanın karasal atasıyla bugünkü balina aynı türdür aslında. Farkı sadece fenotipindedir. Ortak atadan oluşturulan bu yeni deniz memelisi sadece suya adaptasyonuyla farklılık arzeder.

En son ortak ata diye bir kavram vardır evrimde. Yakın ve uzak atalar bulunur ve geçişin süreç aralığı hesaplanır. Yılanla kertenkele birbirlerine çok daha yakındır. Çiftleşmezler ama geçmişte çiftleştikleri bir dönem olmuştu. O geçmişte tüm sürüngen tipleri birbirine benziyordu. Kaplumbağaya bakın kertenkele ve yılanın yüz hatlarını görürsünüz. Sonra memeli prototipi göründü. Terapsida da bunu görürüz. O da bir sürüngen. Nerde memeli oluyor peki? Bıyığı var. Süt bezleri var. Rahim diye bir yapı oluşmuş. Bu yumurtanın içte büyütülmesi gibi çok doğal bir açıklamaya sahip. Farklı bir davranış eğiliminde. Ama torunları gittikçe daha da farklılaşıyor. O farklılaşmanın ilk aşamasında da tip çok farklı değil tüm memeli faunası fareye benziyor. Sonradan artık uyum sağlandığı ölçüde yüz hatları keskinleşiyor ya da yaşanılan yere göre yumuşuyor. Demek ki işe önce basit bilinen ve çok yaygın bir prototiple başlanıyor.

Canlılar birbirlerine çok benzer. Mesela yılan kertenkeleye benzer. Karınca eşek arısına,
Kunduz fareye, kanguru zaten bir geyik tipidir. Zürafa, antilop, deve, lama dikkatli bakın hepsinin yüz tipi aşağı yukarı aynıdır. Kurt köpek zaten aynı. Baykuş, şahin, doğan, kartal genellikle birbirini andırır. Köpekler, zannımca insanların yaşadığı yerlerin etrafındaki atıklara dadanan ve insanlardan çekinmeyen onlara bir şekilde alışmış kurtlardan türetilmiş olabilir. İşin içine çakal vs de girmiş olabilir.

Ortak ata kavramı o kadar ortada ki. Görmemek için gerçekten kör olmak gerekiyor. Hem de doğuştan.

sargon 08-02-2011 01:05

Aslinda evrimle ilgili tartismalari pek okumazdim, ama taylan74'ün sabirla ve gayet düzgün bir üslupla sorulan sorulara cevap vermeye ve insanlari aydinlatmaya calisan tutumunu görünce tartismalari okumadan edemedim. Taylan74'e bilgilerini paylasmada gösterdigi alcakgönüllülük ve sabir icin tesekkür ederim.

Anladigim kadariyla zocor'un sorusu cok daha genellestirilebilir. Eger yasam suda baslayip, karaya cikti ve bu sürecten sonra milyonlarca yil gecti ise, artik sularda yasayan hicbir canli kalmamasi gerekirdi. Bütün canlilarin simdiye kadar karaya, bir kisminin da havaya cikip sulari sadece tuz ve minerallere terketmis olmalari gerekirdi. Bence zocor sorusunu böyle genisletip, bir daha düsünebilir.

Sanirim bu düsüncedeki temel espri evrim sürecinin adeta bir lineer gelisme süreci gibi, yada adeta tanrisal bir güc tarafindan yönetiliyormus gibi yönetilmesi gerektigi seklindeki bir düsünce. Yani her türün izlemesi gereken bir yön var ve er gec hepsi cok hücreli olmali, er gec hepsi karaya cikmali, er gec hepsi memeli olmali, er gec hepsi insanlarinki gibi beyin gelistirmeli vb. Halbuki böyle bir iddia yok. Tek hücrelilerden cok hücreliye gecmek de, denizden karaya cikmak da böyle bir determinizmin ürünüdür denilmiyor evrim teorisinde.

Zamanin birinde, örnegin bir kuraklik döneminde yada sularin cekildigi bir dönemde kara yasamina gecmeye daha uygun olan canli türleri karaya cikarak bir avantaj kazanmislar. Hepsi bu. Baska bölgelerde yasayanlar yine varliklarini sürdürebilirler.

Vay be, evrim ile ilgili hic birsey yazmamistim simdiye kadar.

Vandidad 08-02-2011 01:37

Sayın Sargon

Ben de siteye üye olmadığım dönemlerde hayranlıkla Sayın Taylan74'ün yazılarını takip ediyordum. Sayın Taylan74 kadar düzgün ifadelerle konuyu ele alamayacağımı düşündüğüm için katılımcı olmuyorum.

Sayın Taylan74

Azminiz ve anlatımınızdaki yalınlık için sizi tebrik ediyorum. İlerleyen dönemde bir kaç başlık ile yükünüzü azaltmaya çalışacağımı bildirmek isterim.

Huzur Sizinle Olsun...

walla 08-02-2011 02:12

Evrimi anlamak için önce canlının tabiatını bilmek gerekir. Canlı nedir, evrime karşı olanların önce canlıdan ne anladıklarına bakmak gerekir. Canlılığa yaratışsal ilahi özellikler yüklerseniz evrimi anlamaktada güçlük çekersiniz. Kimler evrime karşı. Yaratılışçılar. İsteselerde evrimi kavrayamazlar. Öncelikle dinsel inançlardan sıyrılmaları gerekir, onun içindir ki Eğitim kurumlarında özellikle Üniversitelerde din dışarıda bırakılır.

Evrime gelince...
Bir mermer blok düşünün. Bunu sonsuz sayıda heykel olarak yontabilirsiniz, bir sanatcının yontması gerekmez, rüzgar su fizik şartlar bile bu mermere değişik şekiller verebilir. Yada bir DNA düşünün DNA'yı oluşturan Adenin A, Guanin G, Sitozin S, Timin T, moleküllerinden binlercesini yan yana değişik versiyonlarda tirilyonlarca yan yana sıralayabilirsiniz. ve her bir versiyon başka bir canlıyı oluşturur. Bu kadar basit.

taylan 08-02-2011 02:22

Arkadaşlar çok teşekkür ederim. Özellikle evrim konularında çok fazla merakım var. Aslında mesleğim resim öğretmenliği, grafik tasarım ve karikatür. Avatarlarımı bile kendim çiziyorum :D Ayrıca evrimteorisi.org sitemizde moderatörlük de yapıyorum. Evrim tam anlamıyla gerçek bir mucizedir. Benim için bir teropodun bugünkü modern kuşa dönüşmesi gerçek anlamda bir mucizedir. Yaratılışçılar bunu göremiyor bu gerçek mucizeyi görmekten acizler. Üzüntü verici ki bu konuda bilgisizlik had safhada. Moleküler evrim konusunda ise çok daha fazla desteğe ihtiyacımız var. Sayın Aera elinden geldiğince bu konularda yardımlarda bulunuyor. Ben işin biraz zooloji kısmına meraklıyım.

Sitede evrim konusunda aslında çok daha büyük üstadlarımız var. Mesela eskilerden liopleroudon hocamızı mumla arıyoruz. Bildiğim çoğu şeyi onun yazılarından öğrendim. Sevgili Alka ise evrim konusunda arşiv yönünden en zengin arkadaşımız. Açtığı konu başlıklarında bunu görebilirsiniz. Sayın Sargon sizi evrim bölümümüzde daha sık görmek isteriz. :) Sayın Vandidad araştırmalarınızı merakla bekliyorum. Özellikle böceklerin evrimi konusunda çok az veri bulunuyor. Bu konuyu güçlendirmek gerek. Memeli ve sürüngen evrimi ise zaten en çok bilinen alan.

Saygılar

dark planet 08-02-2011 04:45

Alıntı:

buna kendin de inanmıyorsundur sanırım ...yazmadan önce yazarken 1.5 saniye düşünsen bulurdun :becky:

http://fotogaleri.haberler.com/ilkel...-karsilasirsa/

http://www.haberaktuel.com/amazon-or...ri-132675.html

http://www.youtube.com/watch?v=UR75ulRTcYw

zocor 08-02-2011 22:21

Alıntı:

taylan74´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 362630)

Bir evrimsel süreç içinde her grubun mutlak bir form değişikliğine uğraması yani y noktasına kadar değişmesi gerekmiyor.

Tamam y noktasına kadar ulaşması gerekmiyorsa y'den önce başka bir noktaya uzanan canlı da yok işin ilginci.

ulpian 08-02-2011 22:28

Alıntı:

zocor´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 362942)
Tamam y noktasına kadar ulaşması gerekmiyorsa y'den önce başka bir noktaya uzanan canlı da yok işin ilginci.

Soruyu biraz daha net bir şekilde formüle eder misiniz? Bu ne yahu? :)

taylan 08-02-2011 22:30

Zocor evrimsel yolu dümdüz tarif ediyor gibisiniz. Bu iş dallı budaklı bir ağaç gibidir. Kimin hangi yola döneceği ne tarafa evrileceği önceden belli olmaz. Biz resme burdan geriye bakarak çıkarımlarda bulunuyoruz.
Ortak ata fazla değişmez, verdiği alt varyete biraz daha değişir, o da değişmez onun alt varyetesi değişir o da çok değişmez onun bir alt türü değişir..

Bir bakarsınız geniş resme, ortak atayla en son nesil arasındaki uzaklık oldukça fazla.

Bunlar uzun bir süre torunarıyla yaşar ama her gelen nesil bir öncekinden daha fazla fayda sağlayan özelliklere sahip olur. Bir önceki nesil de yavaşça yokolur gider. Kimisi de yokolmaz oldukça yalıtılmış bir bölgede kafasına göre takılır.

Bu iş böyledir.

ulpian 08-02-2011 22:39

Dillerin evrimi analojisini düşünmek faydalı olabilir belki bu konuda.

Bazı diller hızlıca gelişir, değişir. Diğerleri çok uzun zaman boyunca pek değişmez. Bir dilden birçok yeni dil oluşabilir. Eski 'ata' dil bazen 'yok olur' (konuşan toplum kalmaz). Bazen uzun süre, kendi içinden çıkan yeni dillerle eş zamanlı olarak yaşamaya devam eder vs.

zocor 08-02-2011 22:41

Alıntı:

ulpian´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 362946)
Soruyu biraz daha net bir şekilde formüle eder misiniz? Bu ne yahu? :)

Açıklayayım..

Tek hücreli canlıdan çift hücreli canlı.. Sonrasında ilkel bir organizma, sonrasında gelişmiş bir organizma..Sonrasında ayakları oluşmaya başlayan bir canlı..
Bu canlılar şu an dünyanın neresinde onu soruyorum ?

Yani y noktasından (bugünkü canlı formları) önceki canlılar yani üst cümlede örneklediğim canlılar dünyada yok, varsa nerede ?
Kısaca evrim NEREDE ?

taylan 08-02-2011 22:48

Tek hücreli canlılar halen yaşıyor. Çok hücreli canlıların başlangıç dönemlerine benzer forma canlılarda var halen yaşıyorlar. Solucanlar mesela kambriyende çok daha büyüklerdi. Yusufçuklar kartal boyutundaydı kambriyen atmosferinde. Şimdikiler oldukça küçük. Neden acaba kartal boyunda bir yusufçuk yok? Çünkü oksijen seviyesi buna müsade etmiyor. Yokolup gittiler. Trilobitler de öyle. Hiçbiri kalmadı. Çünkü misyonları bitti. Ama benzer canlılar halen var. Okyanus dibindeki bacalarda yaşayan ilkel topluluklar var. Güneş ışığı almadan yaşıyorlar.

BUgün bir tiktaalik rosae göremeyiz çünkü boşalttığı nişde kurbağalar ve benzeri et yüzgeçli balıklar bulunuyor. Akciğerli balıklar, çamur zıpzıpları şu an halen varlar. Evrimin özel kanıtları olarak gözümüzün önünde duruyorlar. Geçmişin silüetleri olarak. Anfibi dünyası 380 milyon yıl öncekinden oldukça farklı.

Sürekli belirttiğim gibi ortak ataların özelliklerini fazlasıyla yansıtan canlılar bulunuyor. Ama birebir kopyaları değil onlar da evrim geçirdi. Ebatları küçüldü ya da tamamen yokoldular.

Kılıç dişli kaplanlar bugün yok. Bir terapsida bulamıyoruz. Bir teropod yok. Ama hepsini bugünkü torunlarında görebiliriz. Çünkü dünya oldukça fazla aktif bir gezegen. Sürekli değişen çevre şartları yüzünden çok fazla yalıtılmış ya da az değişmiş yerleri göremiyoruz. Sık yaşanan bu doğal değişimlere çok fazla fauna dayanamadı. Bugün geçmiştekinden çok daha az bir çeşitliliğe bakıyoruz.

Belki sebebi bu olabilir.

ulpian 08-02-2011 22:55

Alıntı:

zocor´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 362951)
Açıklayayım..

Tek hücreli canlıdan çift hücreli canlı.. Sonrasında ilkel bir organizma, sonrasında gelişmiş bir organizma..Sonrasında ayakları oluşmaya başlayan bir canlı..

Yani y noktasından (bugünkü canlı formları) önceki canlılar yani üst cümlede örneklediğim canlılar dünyada yok, varsa nerede ?
Kısaca evrim NEREDE ?

İyi de bu sorularınıza günlerdir taylan74'ten en güzel cevapları alıyorsunuz zaten.

Yukarıda dillerin evrimi analojisi bence, biyolojik evrim hakkındaki yanlış bir fikri sabitinizden kurtulmanıza faydalı olabilir.

Şöyle örnek vereyim:

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...Coelacanth.png

Mesela bu ''Coelacanthimorpha'' adı verilen tür, yaklaşık 400 milyon yıldır fenotip olarak fazla bir değişikliğe uğramamış, aynı tür olarak yaşıyor. Ama diğer yandan bu türden zamanla evrilen ve zamanla gittikçe farklılaşan başka türler olmuş.(1)

Nasıl mesela bir dilden, zamanla yeni farklı diller oluşabiliyor, fakat bazı durumlarda eski 'ata-dil' (örneğin izole olmuş bir bölgede) eş zamanlı olarak yaşamaya devam edebiliyor. Aynen onun gibi işte.

Evrim kuramı zaten, sandığınız gibi ''linear'' bir süreç iddia etmiyor ki. Günlerdir iki farklı başlıkta bir sürü örnekle size bunu anlatmaya çalışıyorlar zaten.

Evrim kuramı, her canlı türünün mutlak suretle daha 'üstün', daha karmaşık organizmalara evrileceğini, ve daha 'alçak', daha basit türlerin mutlak suretle yok olacağını söylemiyor ki zaten.

Bakterileri düşünün. En önemli bakteri sınıflarının oluşması 2,5 milyar yıl öncesine dayanıyor. (2). Ve günümüzde hala 'epey bir' bakteri var gezegende...

zocor 08-02-2011 22:58

sn. taylan 74,

Siz bana daha önce yaşamış ama şimdi yaşamamış hayvanları sayıyorsunuz :) Ben ayakları çıkmaya başlayan, kulakları çıkmaya başlayan yani komplike bir organizma olmadan bir canlı soruyorum.

Yani evrim tek hücreliden çift hücreliye ordanda karmaşık organizma olmadı mı, mesela akciğerli balıklar diyorsunuz bu balığın evrimleşmeden önceki formatı nerede, çift hücreliden akciğerli balık olurken ki geçiş canlılar nerede ?Yada daha ileri gidelim kolla bacakları çıkmaya başlayan organizmalar nerede ? Niye bunlar yok ?

taylan 08-02-2011 23:03

Sayın zocor işim gücüm var benim ve beni meşgul ediyorsunuz. Size bir kitap tavsiye edicem tüm sorularınızın cevabı orda var.

Neil SHUBIN "İçimizdeki Balık"

Zahmet edip bu kitabı okursanız. Tüm bu sorularınızın cevabını bulursunuz.

Saygılar

ulpian 08-02-2011 23:10

Alıntı:

taylan74´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 362958)
Sayın zocor işim gücüm var benim ve beni meşgul ediyorsunuz. Size bir kitap tavsiye edicem tüm sorularınızın cevabı orda var.

Saygılar

sevgili taylan74,

siz atın denize, ''balık'' bilmese de kıymetini, bizler biliriz... :)

Zaman kaybı olarak düşünmeyin. Zocor'un (ne derseniz deyin) ikna olmayacağını baştan biliyordunuz zaten. Ama yazdıklarınızdan ben dahil birçok kişi faydalanıyor.

(Vakit bulduğunuzda bu gibi başlıklardaki tartışmalara serpiştirilmiş açıklamalarınızı, müstakil başlıklar halinde toparlayabilirseniz, yeni bir başlık şeklinde daha da faydalı olabilir. Hem böylece bu gibi tartışmalardaki emeğiniz, bir çalışmanın ön-hazırlığı olmuş olur).

Her halükarda kendi adıma: teşekkürler...

taylan 08-02-2011 23:17

Sayın ulpian çok teşekkür ederim inanın çok yoğun derecede çalışıyorum bir yandan da cevap yazmaya uğraşıyorum. Ben paleontolog değilim. Bilgileri netten aktarıyorum. İnsanların araştırmasını istiyorum.
İşlerim hafifledikçe yazmaya devam edeceğim.

murted 08-02-2011 23:18

Alıntı:

taylan74´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 362958)

Saygılar

:D :D

Ben sana en başında demiştim ama değil mi? :) Ama gene de beyhude uğraştığını düşünme, en azından biz faydalanıyoruz yazdıklarından.

Temel biyoloji bilgisinden yoksun bir insana Dawkins gelip de bizzat anlatsa kar etmez. Yanarım yanarım da hala daha hokus pokusvari bir şeyler anlıyor olmasına yanarım arkadaşın evrimden.

zocor 08-02-2011 23:23

sn taylan74,

Cevaplarınız için bende gerçekten teşekkür ederim, zamanınızı aldım ama evrimsel süreçteki asıl çelişkilere gelmişken bana kitap önerdiniz. Kitap önerisi için teşekkürler .

AerA 08-02-2011 23:28

Değerli Taylan ;

Sabrınıza şaşıyor ve teşekkür ediyorum.

evrensel-insan 08-02-2011 23:36

Saygideger taylan 74;

Burasi kitlesel bir platformdur. Oyuzden yazilar, bir yazarin lakabina yonelik olsa bile, bu basligi okuyan kitleye yazilmis oluyor. Ben de bu basligin takipcilerindenim ve siz kitleyi cok acik ve detayli bilgilendiriyorsunuz.

Oyuzden, sizden ricam; harcamis oldugunuz zaman ve emegi, bu siteye ve bu sitenin yazar ve okur kitlesine harcadiginizi dusunun.

Iste ancak boyle dusunurseniz, o zaman harcadiginiz emek ve zaman cok makbule gecer.

Saygilarimla;
evrensel-insan

murted 08-02-2011 23:38

Alıntı:

zocor´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 362970)
sn taylan74,

Cevaplarınız için bende gerçekten teşekkür ederim, zamanınızı aldım ama evrimsel süreçteki asıl çelişkilere gelmişken bana kitap önerdiniz. Kitap önerisi için teşekkürler .

Sen evrimsel süreç hakkında gram bilgi sahibi değilken nasıl olup da çelişki buluyorsun, vahiy mi geliyor?

taylan 08-02-2011 23:38

Sayın Evrensel insan haklısınız. Elimden geldiğince cevap yazmaya devam edeceğim.

evrensel-insan 08-02-2011 23:43

Saygideger taylan 74;

Unutmamak gerekir ki, dile gelen bir konunun detaylanmasi ve derinlesmesi, daha cok acikliga ve netlige kavusmasi, sadece yazarinin dile getirimi ile degil; baskalarinin katilimlari ile mumkundur.

Oyuzden dile gelene, "karsi" sorulanlar, yanitlar, elestiriler v.s. dile getiren acisindan ne kadar "zaman ve caba kaybi" olarak algilansa da, aslinda olan; konunun daha netlige ve acikliga kavusmasidir.

O yuzden anlayisiniz icin, tesekkur ederim.

Saygilarimla;
evrensel-insan

zocor 08-02-2011 23:43

Alıntı:

taylan74´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 362980)
Sayın Evrensel insan haklısınız. Elimden geldiğince cevap yazmaya devam edeceğim.

Sn. taylan74,

Cevap vermeye ayakları kolları çıkmaya başlayan yani evrimleşme aşamasındaki canlılara günümüzden örnek konusundan başlarsanız hepimiz bilgileniriz.

Teşekkürler

ulpian 08-02-2011 23:47

Alıntı:

zocor´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 362983)

Cevap vermeye ayakları kolları çıkmaya başlayan yani evrimleşme aşamasındaki canlılara günümüzden örnek konusundan başlarsanız hepimiz bilgileniriz.

Yahu, sen dahil, gördüğün yaşamakta olan tüm canlı türleri zaten ''evrimleşme aşamasında''. Evrim süreci bitmedi ki.

Ne biliym, mesela 10 milyon yıl sonra geriye bakıp, o gün var olan bir canlının soy ağacını takip edip, ''aa bak, 10 milyon yıl önce 'tavuk' denilen bir canlıymış atası. O zamanlar ne kadar da yarım-yamalak kanatları varmış. Doğru düzgün uçamıyormuş bile'' denilecek... (10 milyon yıl sonra, bunu inceleyecek akla sahip bir canlı türü kalırsa)

taylan 08-02-2011 23:47

Sayın Zocor, herhangi bir çelişki yok. Yarasa sonradan zar kanat kullanarak uçan fareye verilen bir özel isimdir. Size şöyle anlatabilirim. Bir proto memeli grubunun içinde kolları arasındaki deri diğerlerinden daha uzun ve sarkık olan bir ya da bir kaç birey bir alt varyeteyi temsil eder. Bu grubun bu sarkık deriyi kullanarak kısa süzülmeler yaptığını düşünelim. Zaman içinde bu vücut parçasının daha uzadığı, daha da geniş bir alanı kapladığı bireyler ortaya çıkıyor. Bunlar da bir varyeteyi temsil eder.

Sonuçta atalarından daha hızlı uçabilen ve daha farklı kanat yapısına sahip bireyler yayılıyor.

http://www.guardian.co.uk/science/20.../bat.evolution

Malesef tüm kaynaklar İngilizce. Bu sayfada simultane çeviriden anladığım kadarıyla ilk yarasa atalarından biri yani kayıp halkanın bulunduğuna dair yazılar var.

Bu metin çevrilebilirse konu iyice açıklık kazanmış olur. Yarasa mevzusunu bu şekilde sonlandıralım.

murted 08-02-2011 23:48

Alıntı:

zocor´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 362983)
Sn. taylan74,

Teşekkürler

Ağır tahrik var, birazdan işleyeceğim suç için cezai indirim talep ediyorum şimdiden. :)

zocor 08-02-2011 23:53

Alıntı:

ulpian´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 362984)
Yahu, sen dahil, gördüğün yaşamakta olan tüm canlı türleri zaten ''evrimleşme aşamasında''. Evrim süreci bitmedi ki.

Ne biliym, mesela 10 milyon yıl sonra geriye bakıp, o gün var olan bir canlının soy ağacını takip edip, ''aa bak, 10 milyon yıl önce 'tavuk' denilen bir canlıymış atası. O zamanlar ne kadar da yarım-yamalak kanatları varmış. Doğru düzgün uçamıyormuş bile'' denilecek... (10 milyon yıl sonra, bunu inceleyecek akla sahip bir canlı türü kalırsa)

sn. ulpian,

Konuyu anlamamazlıktan gelmeyin, atıyorum 10 bin yıl önce de tek hücreli canlılar yokmuydu? Vardı. Ben diyorum ki eğer evrim varsa 10 bin yıl önceki tek hücreli canlı şu an değişik canlı formatları şekline gelmesi gerekirdi. Nerde o canlı formatları onu soruyorum.

Bu arada mürtedd denen üye ile ile yönetim ilgilenir mi yoksa ben mi ilgileneyim?

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 08:07 .