![]() |
Bir İnsanlık Suçu: HOCALI KATLİAMI
ZORİ BALAYAN 1996 yılında çıkardığı RUHUMUZUN CANLANMASI adlı kitabın da şunları yazıyor,
Alıntı:
http://www.khojaly.net/photo.html Why does Zori Balayan confesse Armenians' genocide against Azerbaijani Turks in Karabakh (Khojali)? [QUOTE]Zori Balayan confesses Armenians' genocide against Turks in Khojali There are a lot of facts confirming involvement of Zori Balayan, one of ideologists of "Great Armenia", in Khojali. Zori Balayan who is searched by Interpol justified the Khojali genocide in his book "Revival of our souls" and proudly confessed Armenians' genocide against Azerbaijanis in Khojali region in February in 1992, APA reports. "When I and Khachtur entered the house, our soldiers had nailed a 13-year-old Turkish child to the window. He was making much noise so Khachatur put mother's cut breast into his mouth. Then I did what their fathers had done to our children. I skinned his chest and belly. Seven minutes later the child died. As I used to be a doctor I was humanist and didn't consider myself happy for what I had done to a 13-year-old Turkish child. But my soul was proud for taking 1 percent of vengeance of my nation. Then Khachatur cut the body into pieces and threw it to a dog of same origin with Turks. I did the same to three Turkish children in the evening. I did my duty as an Armenian patriot. Khachatur had sweated much. But I saw struggle of revenge and great humanism in his and other soldiers' eyes. The next day we went to the church to clear our souls from what done previous day. But we were able to clear Khojali from slops of 30 thousand people," the book reads. Zori Balayan said that every Armenian should be proud of this action. The above mentioned crimes of Armenians against the humanity are at pages 260-262 of the book "Revival of our souls" published in 1996.[/QUOTE] http://answers.yahoo.com/question/in...8005433AATAS3W Hocalı soykırımını dünyada 2 ülke tanımış durumda: Meksika ve Pakistan. Peki Erivan ne diyor Hocali'da olanlara? Alıntı:
Yani? Silahlı azeriler politik güç kazanma uğruna iç politik çıkarlar için ''bu kötü şeyleri'' yapmışlar. Bu da bir bakış açısı. 25 Temmuz 1990 da bir kanun çıkarılıyor ve Dağlık Karabağda av tüfekleri dahil bütün ateşli silahlar toplatılıyor. Neden ki? 1,5 yıl sonra roketatarlar, havanlar, motorize alaylar silahsız Hocalıyı haritadan sildiler. Tanıklardan Daud Kheyriyan, "For the sake of Cross…", page 24, published by "Ash-Sharg" (East) agency in Beirut: "… Sometimes we happened to march on dead bodies. In order to cross a swamp near Dashbulag, we have paved a road composed of dead bodies. I refused to march on dead bodies. Then colonel Oganyan ordered me not to scare. It is one of military laws. I have pressed my one foot onto the breast of a wounded girl aged 9 or 10 years and marched… My legs, my photo camera were in blood…" Daud Kheyriyan, "For the sake of Cross…", page 62 and 63: "… the Armenian group "Gaflan" (dealing with burning of dead bodies) have collected 100 dead bodies of Turks (Azerbaijani) and burned them in a place located one kilometer from Khojaly to the West on March 2… I saw girl aged 10 and wounded in hands and in head lying in last truck. Her face was already of a blue color. But she was still alive despite of hunger, coldness and wounds. She had a little breath. I cannot forget her eyes striving with death… Suddenly a soldier called Tigranyan took that body and thrown it on other dead bodies… Then they have burned dead bodies. It seemed to me that someone was crying in fire between dead bodies… After all I could not go further. But I wanted to see Shusha… I returned. And they continued their battles for the sake of Cross…." JEAN-IVE-YUNET, journalist (France) ...We happened to be the witnesses of Khojaly massacre, we saw the dead bodies of hundreds of civilians- women, children, old-age people and defenders of Khojaly. We managed to fly by helicopter, we were taking photographs of every*thing we saw around Khojaly at a height of a bird's flight. However Armenians started shooting our helicop*ter and we couldn't manage to finish our job. That was a terrible scene. I heard a lot about wars, about cruelty of German fascists, but Arme*nians went beyond them, killing 5 or 6 year-old child*ren, innocent people. We saw a lot of injured people in hospitals; carriages, even in kindergarten and school buildings. DEVAMI: http://www.khojaly.net/eyew.html Hocalı artık hocalı de değil: Adı İvnovka 100 yıllık bir rüya: Sadece ermenilerin yaşadığı BÜYÜK ERMENİSTANI kurmak. Taşnaksütyun'un başlattığı proje, ete kemiğe bürünüyor. Kaçaznuni'nin ilk 'faaliyetlerine' imza attığı etnik temizlik devam ediyor. Neden HOCALI? Dağlık karabağın stratejik noktalarından biri. Rasgele bir hedef değil. Amerikalı gazeteci Thomas Goltz (nişanyan'la da tanışık kendisi:http://nisanyan.blogspot.com/2008/06...oltz.html)1991 ocağında Hocalıdaki durumu şöyle aktarıyor: ''Şehirde telefon çalışmıyor, elektrik yok, ısıtmada yok; hiç bir şey çalışmıyor..'' Dünyadan zaten yalıtılmış...İnsanlıktan da |
Hocalı katliamı öncesi ve esnasında Rus ordusunun bölgede olduğu,Ermeni milisleri silahlandırdığı biliniyor.Peki Rusyanın Azerilerle derdi ne?
Tüm yaşananları bölgedeki güç dengelerinin değişmesiyle açıklamak,komşu ülkelerdeki süreçlerle birlikte ele almak gerek.Dönemin Elçibey hukumetinin ülkesini Rusya ekseni dışına çıkarması,Türkiye ve batıyla yakın ilişkiler kurması sonucu Rusya Azerbaycan'ı ''cezalandırmıştır''.Aslında öncesinde Baküye giren Rus ordusu bu cezalandırmanın ilk aşamasını uygulamıştır. Bu Karabağ ''cezalandırması'' bize biraz garip gelebilir,ama Rusya'nın son 25 yıllık dış politikası bunun örnekleriyle doludur.Hatırlayın,Gürcü iktidarı Rusya'ya sırt çevirip batıya yaklaştığında da aynı şekilde cezalandırılmış,Rus ordusu harekete geçmişti.Sonunda Azerbaycan'ın başına gelen Gürcülere de geldi,sözde bağımsız gerçekte Rus vassalı Abhazya ve Osetya'mız oldu. Rusya ve Demirel destekli Haydar Aliyev darbesiyse Rusyanın üçüncü ''golüdür'',eski KGB ajanı Aliyev Elçibey'in bakanı İskender Hamidovla Çeçen direnişçi Dudayev'in görüşmelerini efendisi Rusyaya teslim etmiş,Elçibey iktidarındaki ''bozkurt'' kanadın Çeçen direnişine desteğini otaya koyarak sadakatini ispatlamış ve iktidarla ödüllendirilmiştir. Tüm bunlara din ve karşılıklı çıkar eksenli geleneksel Rus-Ermeni ittifakını da eklersek konu daha anlaşılır hale gelecektir. |
Evet rastaman, 80 sene önce de Rus Çarı ermeni gönüllü birliklerini nasıl silah, teçhizat ve parayla donattıysa, 80 sene sonrada aynı ülke desteğini esirgemiyor.
|
İlk öncelikle söylemek isterim ki bir katliyam yapılmış ise, hatta bir insan öldürülmüş ise hangi sebeble olursa olsun yanlıştır. Bunun sebebinin vs hiç önemi yoktur. Bir yada belirsiz sayıda insan öldürülmüştür ise öldüren ve sebebiyet veren herkes suçludur.
Sonrasında ise bir konuda not düşmek isterim; İnsanların ölümleri üzerinden politika yapmak bakın sizde öldürdünüz bu yüzden bizde öldürdük gibi düşünceler insanlık dışıdır bu tip hareketlerde bulunan kişinin de insanlığını sorgularım. Umarım bu konu ermeni soykırımının karşı savunma amacı ile acılmamıştır. |
Bu işler genelde böyle,çoğu birey yada devlet sadece kendi kabul ettiği soykırımlardan bahsediyor,diğerlerini görmezden geliyor.
Senin soykırımın sana,benimki bana. Bizde de öyle,Hocalı,Doğu Türkistan gibi katliamları sadece milliyetçiler,kemalistler görüyor,o tarz başlıklarda sosyalist,liberal arkadaşlar pek ortalıkta görülmüyor. Ermeni soykırımı,Süryani katliamı gibi konularda da milliyetçileri kemalistleri göremiyoruz,yada sadece inkar amaçlı görüyoruz. Alıntı:
Üstelik ''yapılmış ise'' lik bir durum yok burada,kanıtlarıyla yapıldığını,1 milyon insanın topraklarından sürüldüğünü biliyoruz.Herşeyden önce bu katliamların yapıldığını açıksözle kabul etmek gerek. |
Alıntı:
Malesef ki öyle ki bu açık bir şekilde ölümler üzerinden politika yapmaktır. Özellikle günümüzde bu tip politikalar hep oy için yapılıyor malesef ki... |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Dip not:Açıkcası o konuda çok uzun yazıyonuz bi süredir takip etmiyorum :heh: |
Bu konuda farklı düşünen yok evet, Hocalı'da bir katliam yapılmıştır. Katliam yapılmadı diyen birinin çıkacağını zannetmiyorum. Bu arada art arda katliam başlıkları açıyoruz Zeus sonumuzu hayr etsin.
|
|
dilaver'e ek:
Hocalı neyi örtüyor? Veya, Hocalı ve samimiyet... http://www.agos.com.tr/hocali-neyi-o...miyet-772.html |
Diger baslikta neyin ne oldugunu ogrenebilsek, sorularimiza cevap alabilsek, neyin neyi orttugu veya actigi konusunda bilgi sahibi olabilecegiz sanirim.
Sonucta her ulke kendi cikari icin, birseyleri ortuyor veya aciyor neticede. Yoksa insan isek, cografyaya gore katliam kategorilemesi yapmamamiz gerekir. Katliam her turlu katliamdir. |
Sevgili Rastaman
Bazıları vardır istismar temelli yazar. O konulara girerim, baştan bu tür yöntemlerin, geçmişde yaşanan acıların, zulümlerin vb üzerinden, bu gün ister ideolojik, isterse siyasi bir çıkar, rant amaçlayan, ya da demokrasinin en önemli gereklerinden bir tanesini işlevsiz hale getirmek için-söz, ifade ve düşünce özgürlüğü-, muhatabını, muhalifini, farklı düşüncede olanı susturmak, ötekileştirmek, sindirmek vb(ki bence faşizan bir yöntem) amaçla kullanımlarda da kan beynime sıçrar. Bu paragrafı anlama kabiliyetinden yoksun insanlar beynime sıçrayan kana değilde, kelimelere takılıp oyun oynamaya kalkarlar..... Daha önce hatırlıyorum 1. Dünya savaşında Avrupada osmanlı ve Türk nüfusuna uygulanan sürgünler ve katliamlara değinmişimdir. Tam da o başlık Ermeni katliamı ve soykırımı üzerine idi. Ama yine amacı üzüm yemek değil, bir toplumun tarif edilemez acısı üzerinden nemalanan, bir üst paragrafda faşizan bir tutum olarak özetlediğim biçimiyle, kendisinden farklı düşünenleri, -o konuda dahi farklı düşünmezken(örneğin Ermeni soykırımını kabullenen)- bu tür acılar üzerinden sindirmeye çalışan bir anlayış, zihniyet hakimdi... Bu halde insan 40 kez düşünüyor, insanların acıları üzerinden rant elde eden bir başlığa yazmak, çarpık ve saplantılı dönen değirmene su mu taşımaktır(?) yoksa insanların acılarına ortak olmak, ama en önemlisi bu olaylardan fazlasıyla dersler çıkartarak bu gün ve gelecek için olmaması için çalışmak mıdır? (O başlık gerçekten bunun yerimi dir?) Bu çabanında onlarca değil bir kaç sorusu vardır? NEDEN? NE YAPMALI? Şimdi bu soykırımlar NEDEN? BU NEDENLERİ bu gün hayatımızın bir parçası olmaktan uzaklaştırabildik mi? Ne yapmalıyız ki böyle adresi belli olmayan, şuncu ya da buncu diye ayıramayacağımız bu zulümlere, acıları bir daha yaşamayız? LANET okumak çözüm değildir, olmuş kahretsin deyip geçmekde, ŞU YAPMIŞ TÜÜÜ ŞU, BU YAPMIŞ PÜÜÜÜ BUNA DEMEKTE çözüm değil(aksine bu tarz-yaklaşım; katliamların değirmen suyuna katılmaktır.). Bu gün lanet okuduğumuz bir olay, yarın yine yaşanıyorsa burada eksiklik yine bizdedir... Bu tür katliamlar tarihin ve ayrımsız tüm dünya coğrafyasının her tarafında yaşandı, yaşanıyor. Bir insan nasıl olurda insanı kesebilir? Eziyet edebilir, başkaları nasıl siyasal rantları, subjektif üstünlükleri, subjektif çıkarları için bu tür olayları kullanabilir ben ifade edemiyorum. Bu katliamda da tarifi olmadığı gibi, bunu tarif etmek benim açımdan mümkün değil. Ama bu tür olayların önüne geçmek, yaşanmasına engel olmak ise biz insanların ellerinde... yani neden? sorusuna yanıt bulabilir ve ne yapmalı sorusuna kafa yorabiliriz.... İlk adımı atalım, şuncular ve buncuları bir yana bırakalım, insan öznesine hitap edelim. |
Alıntı:
Kesinlikle haklisin Spartacus. Kesilen kizilderililer, filistinde oldurulenler, Hocali'da, Dersim'de, Halepce'de, Bosna'da, Aborjinlerde, Rwanda'da orda burda vs.vs. her yerde. Katliam her yerde maalesef.. Bunu cografyaya indirgemek, yok saymak, politik amacla kullanmak, birini digerine ustun tutmak vs. hic de insani turden seyler degil. |
Spartaküs yazdıklarında katılmadığım hiçbir nokta yok.Etnik mensubiyete kültürel ve sosyal bir değer olmanın ötesinde politik anlamlar yüklemeyen insanlar için ölenin de öldürenin de kimliği önemli olmaz.
Milliyetçiliği,ulusalcılığı temel alan gruplardan zaten bu konulara tarafsız yaklaşmalarını beklemiyoruz,onlar başlıbaşına taraflar. Peki ya sosyalistler,liberaller,anarşistler?Yani etnik eksenden uzak düşünebilen insanlar,onlar gerçekten bu konulara eşit yaklaşabiliyor mu? Ben Hocalı soykırımından,Kırım Tatarlarının sürgününden,Adige katliamından bahseden sosyalist görmedim örneğin,genelde ''o işlere biz bakmıyoz,faşolar bakıyo'' gibi bir tavır seziyorum hep. Bu başlıkda da yine aynı şey oldu,Dilaver ve Xor'un verdiği linkler bile bu başlığa ve konuya nasıl yaklaştıklarını gösteriyor.Hocalıyı faşistlerin dillerine dolaması bizim sahiplenmememiz gerektiği anlamına gelmez. Böyle gelmiş,böyle gidiyor,politik gruplar bu konuda bir türlü dengeyi bulamıyor. |
Hocalı milliyetçilerin riyakar bir yüceltmesidir. Binlerce Azeri sürgün, 1000 kadar bir gecede öldürülmüş... Güzel. Vicdanı olan kimse onaylayamaz zaten. Peki ya Türkiye Kürtleri? Bu ülke cebinden tam beş HOCALI çıkardı bilen var mı?
Koçgiri, Ağrı, Dersim, Şeyh Sait... Her birinden onbinlerce insan batıya sürüldü. Yalnızca 84'ten bu yana 4000 küsur civarında köyün doğu'da boşaltıldığı bilinen bir vak'a. STK'lar sırf bu yüzden 3-4 milyon insanın Batı'ya göç ettiğini söylemekte. Yalnızca Mahmur kampında 40 bin civarı Türkiye Kürdü yaşamakta. Akademisyenler ve İHD faili meçhul cinayetlerin yalnızca 10. binin üzerinde olduğunu söylemekte. Kürt işadamlarının ölüm listelerine ne dersiniz? Peki, güzel... 90'lardan bu yana 4000 bin civarında şüpheli asker ölümü olduğunu bilen var mı? Yalnızca 90'lardan bu yana intihar etti denilenlerin sayısı 400'ü geçmekte... 23'ten bu yana ''devlete isyan'' bahanesiyle öldürülen Kürt sayısını bağımsız kaynaklar 200.000 civarında olduğunu tahmin ediyor. Ki bazı kaynaklar yalnızca DERSİM'DE öldürülen insan sayısının 40.000'i bulduğunu söyler... Sayıları ''taraflı'' kaynaklardan izlesek 500.000 rakamına rahat ulaşırız; ancak, aklı selim tahminler 200.000 civarı der... 15 milyonu geçen Kürt nüfusun yarısı Batı'da yaşar. İyimser bir tahminle 7-8 milyon eder bu. Büyük kentlerin merkezlerinde gettolarda yaşayan kaç Hocalı olduğundan haberiniz var mı? ROBOSKİ'deki katliama bile ''KAÇAKÇILAR'' adıyla mazaret sunanların Hocalı hassasiyeti gözlerimizi yaşartıyor tabi. Ömrü hayatından bir tane Kürt mazlumunun adını ağzına anmayanlar, bu kirli savaşın bir fiil kirli bir tarafı olanların VİCDANI beni duygulandırmıyor. Azerbaycan'da ''darbe'' heyulaları görenler, darbelerin tarafı olmaya çalışan ama beceremeyenler Hocalı'ya göz yaşı döküyor... Aman ne hoş... |
Bu başlıkda da yine aynı şey oldu,Dilaver ve Xor'un verdiği linkler bile bu başlığa ve konuya nasıl yaklaştıklarını gösteriyor.Hocalıyı faşistlerin dillerine dolaması bizim sahiplenmememiz gerektiği anlamına gelmez.
Şimdi Marksistlerin nasıl baktığını açıklayayım. Her şeyden önce biz anternasyonalistiz. Bizim milliyetimiz olmaz, biz dünya vatandaşıyız. Ben sadece ilgili bir linki veridm ve <Hocalı açıkça beni pek ilgilendirmiyor. İlgilendirse bile sadece bir katliam olduğu için ilgilendiriyor. Buradan hiç bir milliyete pay çıkmaz. Bizi esas olarak nedenler ilgilendiriyor. Bu katliamlar bitmiyor ve bitmeli. Bunu da ancak etnisitelerden kurtulmuş insanoğlu başarabilir. saygılarımla |
Alıntı:
Milliyetçilerin Ermeni soykırımındaki ''ama onlar da bizi katletti'' 'siyle pişti oldun şimdi. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Ben kendi bacağımdan asılırım ve devrimci Marksistim. Teorim neyse pratiğim de odur. En azından beni bu sitede tanıyanlar buna şehadet edecektir. Başkası beni ilgilendirmiyor. Beni benim düşüncelerimle değerlendiriniz lütfen. saygılarımla |
Alıntı:
Kürtler, Ermeniler, Gayrı müslimler, 6-7 eylül, Madımak... hasılı bu ülkenin istisnasız TÜM DEVLET SUÇLARI VE ACILARINI es geçeceksin; bunların söylendiği her platformda ''sille tokat'' lince girişeceksin; ardından da ''Hocalı'daki timsah göz yaşları''na inanmamızı bekliyeceksin... Burada ''acıları yarıştırmıyoruz, duyarlılık'' diyenlerin anlamadığı yahut gözden kaçırdığı şey de bu: Ben Hocalı'yı seve seve anarım, asla yok saymam ve meşrulaştırmaya çalışmam... Ancak Hocalı benim karşıma siyasal bir MEVZİ olarak devleti aklama, temize çekme işlemine KOŞULMUŞ BİR MİSYON olarak çıkartılıyorsa, bu tezgaha da gelmem. Ne zaman bu adamlar ''tüm devlet savaş suçları ve bunlardan biri Hocalı'ya hayır'' der... o zaman bir parça samimi ve tutarlı olduklarını düşünürüm... Bana haksız olduğumu söyleyebilmen için ''ERMENİ YALANINA SON'' adlı eklemenin OLMADIĞINI yanlışlıkla yapıldığını falan demen gerekir... |
Albatros,bize ne 10 tane ırkçının açtığı pankarttan?
Konuyu tartışırken neden onların ekseninden çıkmıyorsun? Hocalı bizim için ''ama onların niyeti başka'' dan mı ibaret? Orada öldürülenler ülkücü militanlar değil,sivil insanlar.Bu başlıkda çok şey tartışabilirdik,ama hala ''bu başlık niye açıldı''dan öteye gidemedik. Sen Hocalı için nasıl ki ''ama onların niyeti başka'' diyorsan diğeri de Kürt sorununda aynısını söylüyor,''ama onların niyeti başka'' diyor. Daha serinkanlı düşünmek,tepkisellikte asılı kalmamak gerek. Yoksa farkına varmadan taraf haline geliyoruz. |
Alıntı:
Bunu sormak da hakkımız. Kaldı ki bunu ''mesnetsiz'' de atmıyoruz... Acılar arası bir SİMETRİ işlevine koşuluyor, diyorum. |
Alıntı:
''Çünkü konuyu açan Kemalist!'' Neyse,anlaşamayacağız bu konuda seninle. Ya bu arada Ruandayla ilgili bir başlık açacam,zaten ortalığı kan götürüyor,bir sürü soykırım başlığımız var.Soğusun biraz. |
Alıntı:
|
Firestorm
Alıntı:
Sözde Ermeni soykırımı başlığı altında söylenmesi gereken söyleniyor zaten. Hocali unutuluyor. Derdim(iz) unutulmasın. Dilaver Alıntı:
Dilaver Alıntı:
Anladım. Bu da acı. Anlaşılan Hocalı ciddi bir tedirginlik sebebi. |
Alıntı:
insan hayatı sizin gözünüzde bu derecede mi değersiz... |
Bu arada art arda katliam başlıkları açıyoruz Zeus sonumuzu hayr etsin.- Yucemanitu
Şiddet, insan öldürmek insanlık suçudur. Kim işlerse işlesin, bu insanlık suçunu işleyenlerin milliyeti önemli değildir. İttihatçı/ Talatçılar bir milyona yakın insanı kesmişlerdir. Onların kültürel varlığını dahi yok etmişlerdir. Ermenileri binyıllardır yaşadığı coğrafyadan, evlerinden kılıç/ silah zoruyla çıkarıp, ölüm yolculuğuna çıkarmışlardır. Şimdi hala baskılar küçük ermeni azınlığa devam etmektedir günümüzde Hocalıda yaşananlar da insanlık suçudur. Sivil halkın ölümü, öldürülmeleri kabul edilemez. Yapılanlar yanlıştır ve kınanması gerekir. Bunun dışında Azeriler ne yazıkki rahat durmamış ve Ermenileri Karabağ'dan silahla, ölümle sürmüştür. Hatta son günlerde ermeni mezarlığını da ağır iş makineleriyle yıkmış ve dümdüz etmiştir. Ölülere bile saygı gösterilmeyen bir iklimde barış sağlanmaz. O halde yıkıcı değil, yapıcı yaklaşmalı , çözüm yada halkların kardeşliği nasıl sağlanabilir? Onu konuşmalıyız. |
Alıntı:
Hocalı ''nefret suçlarına alet ediliyor'' diyoruz... 3-5 ırkçıdan bana ne diyorsun. İstanbul semalarındaki bilboardları üçbeş ''ırkçı''nın işi olarak görmek mümkün mü? Yoksa bu türk milliyetçiliğinin alemet-i farikası mı? Ermeni soykırımı tartışmaları her gündeme geldiğinde ''HOCALI''yı göstermek bir adettir. Mutezile bu konuda açık bir taraftır. Bu zat ne zaman Türk devletinin katliamlarıyla ilgili bir tane başlık açmış? Ne olduğu önemli değil, bir tane? Ermeniler olmadı gayrı müslimleri verelim? 6-7 EYLÜL POGROMU olsun. Varlık vergisi olsun. Uludere olsun. Dersim olsun. 12 eylül'ün faşist bir devlet provokasyonu olsun. |
Hocalı katliamı Ermeni milliyetçilerinin işidir ve bir insanlık suçudur.
Tıpkı Azerbaycan toprağı Sumgayit'te benzer biçimde katledilen Ermeniler gibi. Bu tür katliamlardan sonra halklar değil milliyetçilik mahkum edilmelidir. Ama ne geriptir ki ''karşı tarafın'' katliamını diline dolayanlar hep milliyetçilerdir. Bunu, kendi katliamlarının üzerini örtmek için yaparlar. Bu tuzağa düşmemek gerekir. Türk milliyetçilerinin Hocalı'yı umursamaları insanlığı çok önemsedikleri için değil 1915 Ermeni soykırımının üzerini örtmek içindir. |
Rober Koptaş: Hocalı neyi örtüyor? Veya, Hocalı ve samimiyet...
'Ermeni yalanına sessiz kalma' diye koca koca harflerle duyurulan miting çağrısından bir türlü kaçamıyoruz son günlerde. Yerin üstünde, en işlek caddelerdeki billboard'larda; yerin altında metro istasyonlarında, nereye gitsek oradalar. Tedirgin adımlarla uzaklaşıyoruz çoğu zaman. Olur a, birileri büyük günahımızı, Ermeni olmaklığımızı anlar, 'Vay seni gidi yalancı!' diye üzerimize çullanır... 26 Şubat'ta 20. yıldönümü nedeniyle anılacak olan Hocalı Katliamı için, Taksim Meydanı'ında bir miting düzenlenecek. "Hocalı soykırımı bir daha yaşanmasın, sen de katıl!" çağrısına yer verilen afişte, 26 Şubat 1992'de ne oldu sorusunun altında, şu cümleler yer alıyor: "Ermeni ordusu bir gecede Hocalı şehrini yok etti. Hocalı'da bir soykırım yaşandı. Azerbaycan toprağı, Türk yurdu Hocalı, 22 yıldır Ermenistan işgalinde. 1 milyon insan sürüldü. Binlerce masum katledildi. Bir daha Hocalı, Srebrenitsa, Hama ve Humus yaşanmasın diyorsanız, 26 Şubat Pazar, saat 14'te Taksim'de olalım." Hocalı'da öldürülen masum canlar için acı duymamak elde mi? O fotoğraflardaki parçalanmış bedenlere yürek sızısı duymadan bakabilmek mümkün mü? İster Azeri, ister Kürt, ister Türk olsun, masum insanların katledilmesinden sevinç duymak insanlığa sığar mı? Ama gelin, eğri oturup doğru konuşalım. Ben diyorum ki, Türkiye'de bugün Hocalı'nın bu kadar büyük bir kampanyayla anılmasının ardında, 1915'in konuşulmasını engellemek, bu konudaki tartışmayı bastırmak ve bu konuda milliyetçi bir yığınak yaparak milliyetçi-ulusalcı söyleme yeni cephaneler sağlamak çabası var. Yok diyebilir misiniz? Azerbaycan ve Karabağ meselesi, Türkiye'de yıllardır derin devletin cirit attığı verimli bir saha oldu. Soydaşlık, kardeşlik, iki devlet - tek millet söylemleriyle oluşturulan sıkı bağlar, Türkiye'nin iç ve dış siyasetine ambargo koymak için kullanıldı daima. Kardeş Azerbaycan'da darbe girişimlerine destek vermek bu siyasanın en belirgin örneklerinden biri değil miydi? Daha dün Ermenistan'la diplomatik ilişkileri başlatan, sınırların açılmasını sağlayacak protokoller, Azerbaycan lobisi kozunun ileri sürülmesi ve Başbakan Erdoğan'ın bile isteye kendini bu milliyetçi-ulusalcı politikaya rehin vermesi sonucunda tarihin çöp sepetini boylamadı mı? Bugün kalabalıkları Hocalı'yı anmak için Taksim'de toplanmaya çağıranlar gerçekten masum insanları mı anıyorlar? Yoksa başka masum ölülerin anılmasını engellemeye mi çalışıyorlar? Hocalı'yı soykırım olarak adlandıranlar, Azerbaycan Ermenilerinin benzer travmalarının, mesela Sumgayit'in lafının edilmesine tahammül edebilir mi? Madem ki Hocalı bir soykırım ve onlar soykırımların tekrarlanmasını istemiyorlar, 1915'in masumlarını da aynı kalp acısıyla anabilirler mi? Hocalı soykırımı bir daha yaşanmasın dileğinin yanına, Ermeni soykırımı bir daha yaşanmasın cümlesini eklemeyi zihinlerinden geçirebilirler mi? "Ermeni yalanına sessiz kalma" diyenler, kendi yalanlarının üstünü örtmeye çalışıyor olmasın. Hocalı, Sumgayit, Karabağ, Uludere, Der Zor... Yaşadığımız coğrafyanın bahtsızlık nişaneleri. Oralarda ölen onlarca, binlerce, yüzbinlerce masum insan, bizlerin vicdanında, halkların barışçı geleceğine dair umudu borçlu olduğumuz kurbanlar... Bizim tek samimiyet testimiz, onların hiçbirini diğerine yeğ tutmamaktan geçiyor. Ne yazık ki, Hocalı katliamının 20. yıldönümünde, Taksim böyle bir samimiyete sahne olmayacak. Rober Koptaş (Agos, 23.02.2012) http://www.marksist.org/haberler/643...XHMzk.facebook |
Alıntı:
Ha,tüm katliamların,soykırımların ana motivasyonu milliyetçilik ve onun farklı versiyonlarıdır,o ayrı. |
Firestorm
Alıntı:
Evet, Hocalı başlığı bir tedirginliğe yol açtı. Açsın zaten. Fotoğraflarıyla, vahşet fotoğraflarıyla canlı; daha 20 yıllık olduğu halde neredeyse unutulan, unutturulan bir etnik temizlik...Bir vahşet. Bunun insanlık suçu olduğunu kabullenenler nedense hemen bir yan cümle kurup: 'Ama Türklerde 1 milyon ermeniyi katletti' demek zorunda hissediyorsa kendini; Hocaliyi hatırlatmanin ciddi bir tedirginliğe yol açtığını söylemek hiç abartı değil. --AZERİ/TÜRK/MÜSLÜMAN TEHCİRİ-- Göçkünler ve Kaçkınlar. 1988 senesi ile başlayan Azerileri Ermenistandan sürme faaliyeti sonucunda 600.000 azeri ermenistan topraklarından çıkartılır. 200.000 kadarı kadın ve çocuktur. Milliyetine, dinine, diline vs. özelliklerine göre takibe maruz kalması,hayatının, ailesinin, malının tehlikede olması, yaşadığı devletin onu müdafaa etmemesi yüzünden yaşadığı ülkenin dışına çıkan Azerbaycan Devleti vatandaşı olmayan kişilere "Kaçgın", Azerbaycan Cumhuriyeti'nde daimi yaşadığı yeri terk etmeye mecbur olup, başka yerlere göçen şahıslar veya başka ülkelerde yaşadığı yerleri terk etmeye mecbur olup Azerbaycan'a gelen Azerbaycan vatandaşlarına "Mecburi Göçkün " adı verilir. Peki neden sürülüyorlar: 1- Türksüz ve müslümansız bir Ermenistan yaratmak 2- Karabağı kendi topraklarına katmak Göçmenler arasında çadırlarda, barakalarda, yük vagonlarında, yarım kalmış inşaatlarda, yol kenarlarında, mağaralardayaşayan ailelerin durumları diğerlerine göre daha zordur. Özellikle kış aylarında buralarda barınmak çocuk ve yaşlılar için katlanılır gibi değildir. Elektriği, suyu ve kanalizasyonu olmayan bu gayri sıhhi yerlerde yaşayan çocukların sağlıklı olarak yetişip topluma katılmaları uzun bir süreç gerektirecektir. Barınma probleminden en fazla etkilenen grup çocuklardır. Sağlıklarının yanında psikolojileri de bozulan bu çocukların bir an önce asgari yaşam şartlarının sağlandığı evlere yerleştirilmesi gerekmektedir. Fakat mevcut imkanlarla bunun gerçekleşmesi mümkün değildir....... Konuyu akademik bir çalışmadan okuyabiliyoruz: http://yordam.manas.kg/ekitap/pdf/Ma.../sbd-15-06.pdf |
Evet, Hocalı başlığı bir tedirginliğe yol açtı. Açsın zaten.- Mutezile
Şahsım adına konuşuyorum: Ben aşırı derecede tedirgin oldum. :D Ermenilerin yaptığı katliam ortada. İttihatçı/ Talatçıların yaptığı katliamlar dizisi de, bunları haklı göstermeye yada üstünü örtmeye çalışanlar da ortada. Tedirginlik yaratan şey ise, insanlık suçunu kabullenmeyen, milliyetçilik duygusuyla hareket eden insanların bulduğu bahaneler. |
İnsanlık suçlarını politik çıkarlar için oyun kartı yapmak alçaklıktır.
Tüm insanlık suçları için ağlayan[1], farkındalık yaratmaya çalışan, samimi insan hakları savunucularının zaten bir katliyamı zımbızlayıp kendi zavallılıklarına argüman yapma dertleri yok. Sırf bu yüzden Hocalı goygoycularına gülüyorum, bu ne kifayetsiliktir, ne zavallılıktır? |
Alıntı:
Buyrun itin faşistin timsah göz yaşlarına. Gel de BELEDİYE-İKTİDAR-MHP vb gruplar eliyle yükseltilen ERMENİ VE DEMOKRATların SİYASAL LİNÇ parodisini kutla... Şu alanlardan yükselen sloganları ve linç seramonilerini görmeden bizleri eleştirecek olanlara bir kez daha sesleniyoruz: Bu bir siyasal müsameredir. Bir tür Lİnç girişimidir. Ermeni Soykırımı ve Kürt katliamları karşısında her seferinde önümüze atılan Hocalı(hata D. Timor) AYIPLARINInın faşist bir manevra olduğunu umarım anlarsınız. Hiçbir demokrat Hocalı'da yaşananları onaylamaz, hatta demokratlar bunu açıklamayı bile zull addeder. |
Bize inanmayan varsa bir de STK görüşüne bakabilir:
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Bu tür gösterilerin amacı Azerilerin acısını paylaşmak değil Ermenilere nefret kusmak.
Milliyetçiler, faşistler bu tür katliamları çok severler. Çünkü bu tür katliamlardan yükselecek nefret rüzgarını kendi politik emelleri için kullanırlar. Onlar kin üzerinden politika yaparlar. Halkların arasını açmayı, yeni katliamlar yapmayı isterler. http://haber.sol.org.tr/sites/defaul...taksim-222.jpg http://haber.sol.org.tr/sites/defaul...graf/hcl-7.jpg ''Demokrat''(!) AKP'nin bakanı da gitmiş destek vermiş. Eylemde atılan sloganlar da şöyleymiş: "Hepimiz Türküz hepimiz", "Ermeni yalanına son", "Hepiniz Ermenisiniz, hepiniz p..siniz", "Ermeni yalanına sessiz kalma", "Bozkurt Ogün", "Bozkurt Çatlı", "Dişe diş kana kan intikam", "Bozkurtlar burada Ermeniler nerede", "Katil Ermeni", "İki devlet tek millet", "Hrant'ın p..leri yıldıramaz bizleri" Faşizm kim, halkların acısını paylaşmak kim. Bu kan emiciler bir halkın acısını ancak bir başka halka katliam yapmak amacıyla kitle psikolojisini hazırlamak için kullanır. İnsanlıktan çıkmış hepsi. Hocalı katliamının gündeme alınması, 1915'i hasır altı etmek amacını gütmektedir. |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 03:03 . |