![]() |
Ötekİ İslam ve İran
10 günlük iran seyahatinden yeni döndüm.
önce söyleyebileceğim ilk laf şu . atatürke yeniden biat ettim. o büyük adam dini rejimlerin kötülüğünü 80 yıl önce görmüş ve türkiyeye yön vermiş. iranda güya bir ''islami'' rejim var. her şey ''memnu'' (yasak). ama paran varsa her şey var. rejimin adı (bana göre) islami faşizm. petrol denizinin üstünde yüzen iran'da benzin karneyle. taksilere ayda 350 lt.hususilere 50 lt. benzin veriliyor rafinerisi (benzin için) olmayan iranın aklı kadının ''apış arasında'' işi gücü bu. ana okulu çocukların bile başları ''hicaplı'' örtülü. insanlar fakir ve mutsuz. fakirliğim iyi bir yönü var. obeziteli fert yok gibi beş tane devlet televizyonu var. hep aynı şeyler gösteriliyor .humenisiz veya hamaneysiz beş dakka yok. soğuk donuk proğramlar var. iranlı seyretmiyor . uydudan türk televizyonlerı seyrediyor.tayyibi tanıyan yok ama atatürkü herkes tanıyor.aşağı yukarı türkiyeden 20 yıl geride asgari ücret 250 dolar. yönetim emirle dolar kurunu ayarlamışlar! resmi kur bir dolar12.230 iran riyali ama gerçekte1900 riyal dolar olduğundan kıymetli .bankalardan senede bir defa dolar alma şansınız var en önemli şeyi unuttum iran halkının gönlünde islam ölmüş. müslüman çok az.islamdan çıkıp hrıstiyan olan çok. ateistte çok. tahmin ediyorum türkiyeden çok.iran(yönetim) türkiyeyi müslüman saymıyor .yani bizimkiler gibi. biz onları saymıyoruz onlarda bizi. iranda türkiyedeki kadar cami (mescid) yok.ezan sesleri kısık.yani her yer cami değil. tehranda arkeoloji müzesinde gezdik. hamurabi kanunlarının yazıldığı taşı gördüm orjinali değil birebir taklidi. orjinali parista luvr daymış. şimdilik bu kadar merak ettiğiniz bir şey varsa cevaplamaya hazırım |
en önemli olanı unutmuşum. dindar insan yetiştirmek isteyen humeyni rejimi. uyuşturucu müptelası bir gençlik yetiştirmiş gençlerin büyük çoğunluğu uyuşturucu kullanıyor. ve eşcinsellikte yaygın. yani dindar nesil yetiştirme gayretide emirle olmamış.
|
sevgili ozgur_beyin hoşgeldiniz, daha çok merakım mut a nikahı halen uygulanıyormu. İran da ki uyuşturucu tacirlerinin idam edildiklerini basından izliyoruz, uyuşturucu kullananlar için kadın veya erkek olsun nasıl bir ceza uygulanmakta. 1990 yılında humeyni rejiminden kaçıp gelen bir arkadaşım vardı, humeyni rejimini ara sıra konuşurduk bu arkadaşım şah yanlısıydı, her şeyine el konulmuş daha önceden yurtdışına kaçırdığı para sayesinde rezillikten kurtulduk diyordu. Hep söylerdi Atatürk benim canım canım, memleketin kıymetini bilin, şeriat oğulu babaya düşman eder bu günleri mumla ararsınız. Esenkalın.
|
Cizilen yol belli olmaya basladi; Irtica yerine, ateizmle mucadele, dindar bir genclik yetistirme cagi baslatilmak istendigi kurandan da apacik olarak meydanda. Iran basta olmak uzere, islami ulkelerin durumunu, demokrasisini goremiyor mu bu adamlar.http://www.gazeteport.com.tr/haber/82079/
|
Bir arkadas Hindistana bisiklet turu yapmak istiyor, rotayi mecbur Iran'dan gecicek sekilde cizdiler.Nelere dikkat etmeleri lazim?Surlardan gecmesinler dedigin bir yer var mi?
|
Alıntı:
sevgili sergenci iranda muta nikahı var. yeterli bilgi edinemedim. yalnız şunu kesin öğrendim karısından boşanmak isteyen adam(aynısını kadın yapamıyormuş) mollaya gidiyor . molla kadını boşuyormuş .eğer molla kadına göz koymuşsa o kadına para ve geçinme sağlıyor ve kendine bir harewm kuruyormuş. şunu kesin öğrendimki möllalar oranın en zengin adamlarıymış. arkadaşın doğru söylemiş bu memleket şairin dediği gibidir bu şehr i istanbul ki bimislü bahadır bir sengine yekpare acem mülkü fedadır. bir iki ay kaldam herhalde bunalım yapardım |
Alıntı:
Ama İran-Pakistan arasını kesinlikle tren yada otobüsle aşmalı,özellikle Zahedan bölgesi çok tehlikeli,zaten orda uyarırlar onu. |
Alıntı:
rastaman doğru söylüyor.iran halkı iyi insanlar. aynı bizim gibi misafir perver. yalnız iran bitince medeniyette bitiyormuş.en iyi yöntem zahedandan sonra afganistan topraklarından olacağınca hızlı çıkmak . biz iki arkadaştık bize niyetimiz varsa (hindistana gitmek) hiç tavsiye etmediler |
Hosgeldin özgürbeyin,iranda islami fasizme karsi herhangi bir faliyet varmi?.
saygilar ve selamlar |
Alıntı:
halk memnun değil ama çaresiz. durumun nasıl olduğunu musavi olayı anlatıyor bildiğiniz gibi seçimi musavi kazandı ama mollalar seçimi ahmedi nejada kazandırdılar. bir gece musaviyi alıp götürmüşler ölümü sağmı hala belli değil. şu an umulan amerikanın mollaları devirmesi, halk buna bile razı. bana görede ömürlerien fazla bir kaç sene. seçimlerden önce bütün yabancı basını ülkeden çıkarıyorlar. atom bombası yapmadan mollaları yok ederler ( bu benim fikrim) |
Alıntı:
Zamanında bir iranlı ile tanışmıştım. Eşcinsel olduğu için kaçmak zorunda kalmış. Bana ne düşündüğümü sordu; Ben de kendi seçimi olduğunu ve benim yorum yapma hakkına bile sahip olmadığımı belirttim. Açık görüşlü olduğumu ve buna şaşırdığını söyledi. Ateist olduğumu söyleyince kendisinden aynı açık görüş göremedim. Belli etmese de biraz ürktü. |
Alıntı:
ayrıca çok kişiden duydum uyuşturucu kullanmanın onların fıkhında (dini kanunlarında) cezası yokmuş. sadece satanlara ceza veriliyormuş. en şaşırdığım ise bu işe devletin göz yumduğuydu. yani bana karışma ne halt yersen ye politikası. ikinci iş ise bu vinçle idamlarda sadece göz korkutma operasyonu.eğer bu ülke islamsa , islama göre en büyük ahlaksızlığı mollalar yapıyormuş. hemde aklınıza ne gelirse |
Sevgili özgürbeyin,halkin egitim durumu nasil ve okullarda ne ögreniyorlar?,biliyorum 10 günde bunlarin hepsini arastirabilmis olamazsin ama belki bilgi kaynagin vardir diye soruyorum,,,okullarda herseye cevap,kurandami ariyorlar?.saygilar
|
Alıntı:
|
bir dipnot da ben eklemek istiyorum.
daha önce okuduğum bir makalede, İran'daki ders kitaplarında Evrim Teorisine yer verildiğini ve tasdik edildiğini öğrendiğimde şaşırmıştım. Bizdeki bazı üniversite hocalarının (okumuş mollaların) dinsel kaygılarla Evrim Teorisi'ne karşı çıktıklarını düşündüğümüzde İran'ı bu açıdan takdir etmek gerekiyor. saygılar... |
iranda seçim oldu. güya ahmedi necatın kızkardeşi bile seçilmemiş.
seçilse ne olur seçilmese ne olur. ben ordayken seçim propagandasını gördüm. bir hoparlörden mollalarca tayin edilen bireylere toplu halde bir broşür yapmışlar bunların içinden seç beğen al seçimi. oy kullanmak nufus kağıdıyle oluyor (burda anormal bir şey yok) ama oy kullanıp kullanmadığını kimliğine mühürle oluyor. eğer nufus kağıdında oy kullanma mührü yoksa bir defa kesinlikle devlete memur olamıyor işinde yokuşa sürülüyor. parti yok muhalefet yok .kendin çal kendin oyne . ahanda sana seçim |
en çok şaşırdığım olgulardan biride şu peygamberi seviyorlar ama. bizimkilerin (sünnilerin) yere göğe koyamadıkları hz. ayşeyi hiç sevmiyorlar. ******lara ayşe diyorlar. bu kin nerden geliyor anlamadım.
|
Alıntı:
Millet aç susuz,içsavaş var,ortalık kan gölü,devrim hukumetinin ilk icraatına bak! Özgür Beyin insanlarla politika konuşma fırsatın oldu mu,Suriye ve Türkiye'nin tutumu hakkında nasıl bir elektrik aldın atmosferden? |
Alıntı:
|
Alıntı:
politika konuşmaya gerek yok çünkü halkın 100/70 mollaları sevmiyor ve her şeyin yalan ve menfaata dayalı olduğunu düşünüyorlar.yahu bu adamlar kadının apış arasından kafalarını çıkarmıyorlar. vitrindeki mankenlerin bile başı kapalı. biri bana teknik olarak yardım etsede buraya çektiğim resimleri aktarabilsem .durum daha anlaşılır hake gelir |
Ooo resim olayı süper olur valla,ama teknoloji özürlü bir eski kafalı olarak benden hayır gelmez.
Sende bir değişiklik var bu arada,saçını mı kestin,avatarını mı değiştirdin:) |
Alıntı:
http://imgim.com/ sonra gözat sonra karşıya yüklenecek dosyayı seç sonra resim upload sonra karşına çıkan sayfanın tarayıcısındaki yazıyı kesip buraya yapıştır tıklayan resmi görür |
|
benimde dolu fotograf var ama yukleyemedim
|
ayşeyi sevmemelerinin ana nedeni. hasan hüseyinin ölümüne neden oldukları içinmiş.
|
Ayşe münafıktır,ırıspıdır,İslam düşmanıdır vs.
Valla Müslüman olsam ben de sevmem Ayşeyi. |
Alıntı:
|
İran'a gitmiş gibi oldum:)
Teşekkürler ozgur_beyin |
iranda büyük bir enflasyon var (0/0 65) fakat hükümet bunu 0/0 23 olarak açıklamış.
kimse adam gibi muhalefet yapamayınca devletin yalanı gerçek haline dönüşüyor. devletin dövize o kadar çok ihtiyacı varki ithalat için ihracat yapıp kendi dövizini bulmalısın . yani ithalarçının işi zor iranda.ama zeki adam içerde üretim yapabilirse büyük zengin olur. üç beş enjeksiyon makinesiyle kutu gibi basit şeylerle bile bu mümkün. iranda yine aklımın ermediğibir şeye daha şahit oldum. şeytan A.BD. 'nin kolası var. bu ne perhiz bu ne lahana anlamadım |
Abd askeri olarak İran'ı girmez bu saatten sonra..Irak Abd'ye çok yönlü bir ders olmuştur..
Abd son zamanlarda İran'a ekonomik olarak yaptırımlar uyguluyor..İran Riyalinin dolar karşısında ciddi bir düşüşü sözkonusu..Abd İran'ı bu yönde sıkıştırıp istediklerini yaptırabilir.. Alıntı:
|
b.b.c.'nin haberine , iran 10 milyar dolar para harcamış. esada destek için
kıt döviz kaynaklarına rağmen kendi vatandaşına cimri olan iran dindaşı olan esada parayı kıyıyor. aynı mantaliteyle türkiyede sünni suriye vatandaşlarına parayı kıyıyor. bu din aşkı nasıl bir derin aşktır anlamıyorum. kıt kaynaklarını kendi vatandaşına değilde ne fayda sağlanacağı belirsiz olan bir kör kuyuya paralarını atıyor her ülkede.. anlamak zor .insanlık için olduğuna hiç ihtimal vermiyorum |
Alıntı:
Libya veya Suriye gibi olabilir mi? Ya da İran halkının gelecekte Şeriat'tan kurtulmayı istemesi filan olabilir mi? Nedir bu konudaki fikriniz,sayın ozgur_beyin? |
Alıntı:
1996 yılındada 20 gün şamda kaldım o zaman basba esad vardı yönetimde. hertarafta babaın ya resmi ya heykeli vardı. ben esad beni izliyor zehabına katıldım. iran ve rusya desteği çekmeden bu iş olmaz esed başta kalır. iran kendi gibi şia olan (tam benzemesede) bir tek esed var elinde. rusyanın durumu daha etkin olmak zorunda çünkü akdenize açılan üssü birtek suriyede var benim öngörüm şu 2013te esed yıkılır. iran biraz daha zaman alır. tehranda bir dostum var(iranlı azeri) haftada bir telefonla konuşuruz. iran şu an ekonomik olarak çok sıkıntılı sanırım mollaların sonunuda ekonomi getirecek. çünkü onlar her şeyi emirle halledeceklerini sanıyorlar. buna ekonomik tedbirler dahil |
Alıntı:
Abd toplumsal olarak bozuk bir durumda olan İran'ı ekonomik olarak yıpratıp,tıpkı Afganistan'a yaptığı gibi İran'a da bu şekilde yavaş yavaş yerleşecektir.. Çin Japonya ile boğuşuyor şu an.. İran'da da ekonomik parametreler alarm veriyor.. Esad'ın en büyük destekçisi Rusya gözüküyor..Rusya eğer saf dışı bırakılırsa,Suriye parçalanır ve sıra İran'a gelir.. Abd adeta sırtlan gibi pusuya yatmış ve hiç acele etmiyor..Abd satranç oynuyor bu bölgede..Belki de gelecek hamleyi yanlış tahmin ediyoruz:) |
sevgili NOLAN birilerinin gitmesi sorunu çözmüyor. gelen yada gelecekler önemli .şimdi esed devrilsede yine benzer kadrolar devleti çevirecek tıpkı diğer ülkelerde olduğu gibi ha ali hoca ha hoca ali deyiminde olduğu gibi. her boşluğu hemen islami fikirler dolduruyor .
bazı safdillerin zannettiği gibi demokrasi gelmiyor tam aksine donu biraz daha sıkan islam lastiği takılıyor. allahtan bizim insanlarımız 80 yıldır kör topal olsada demokrasiye biraz alıştığı için şeriata yönelip ülkeyi karanlığa boğulmuyor umarım hep böyle kalırız |
Size göre Ahmedinejad nasıl birisi?
Eğer ülkede bir isyan/kargaşa olursa,Ahmedinejad canileşebilir mi sizce? Ahmedinejad diktatör mü? |
Alıntı:
ayetullahlar egemen perde arkasında her şey bunların elinde. orneğin iranın satacağı iki kalem var biri petrol öteki petrol ürünü olan plastik hammadde. bu işlerin hepsini mollalar kotarıyor. başkasına bir şey koklatmıyorlar. şimdi ithalatta kendi dövizini kendin bul . oldu . mollalar ın durumu daha kuvvetlendi |
Alıntı:
Aslında Türkiye'ye çok benziyor İran:) |
şu an ben ordayken açık olan döviz bürolarını devlet kapatmış . doğal olarakta ayakta dövizciler peydahlanmış. devlet riyali 26000 demiş . aykataki dövizciler 30000 bozuyormuş.
mollalar emirle ekonominin olmayacağını hala anlayamamışlar |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 13:37 . |