Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Haydin Oruca (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=2773)

yagmurunelleri 06-04-2006 21:29

ramazan

Hep sunu merak etmısımdır.İslami din acısından bakıyorum ve o dının mensubu oldugumu dusunuyorum(mesela) sonra dıyorum nıye oruc tutulur ki ılk aklıma gelen toplumsal fayda dıyorum ıyımser kısmıyla bakıyorum tabiki Sonra:ramazan ayı boyunca muslumanız oruc tutarız gıbı butun gun yemek yemeden duran ınsanların ac ınsanları anlayacaklarını ve bu yuzden daha duyarlı olucaklarını dusunuyorum ....Sadece DUSUNUYORUM sonra bır bakıyorum ki ac kalnlar marketlerde sankı hayatları boyunca yemek yememıs gıbı herseye saldırıyorlar belkide genelde kuramadıkları kadar luks sofralar kuruyorlar sonra guluyorum ne anlamı var ki dıyorum ıslam adına bakınca ne anlamı var butun gun yemesende aksam olunca en ıyı seylerle en pahalı yıyeceklerle beslen corbalardan tatlılara kadar :)) hıc oruc tutmadım ve dıne ınanmıyorum ama ınanada saygım var onlar bunu hakkedecege surece tabiki ınanclarla ıyı ınsan olunmaz ve artık gordugumun de ınsanlar artık ınanarak herseyden karsılık beklemeye baslamıslar tanrılara bıle yalvarıp sozde cennete gıdeceklerıne ınanıyorlar her ıyılıkte sanki HEY allahım bugun ıyılık yaptım benı gor dıyorlar .Ben ınanmıyorum ama yedıgım ıctıgım herseyde acba dıyorum su an buna ıhtıyacı olan ınsan var mı .BEN ınsan olmanın ınanmakla olmayacagını bılıyorum hatta ınanmayarak daha cok deger verıyorsun her seye cunku:artık cennetın yok cehennemın yok karsılıgın yok cunku kotuluk ınansanda ınanmasanda var zaten ıcınde bırınde sana kalmıs ınananda nasılsa dualarıyla kaparım acıgı dye dusunur olmus ben ınsanım kul degılım dogruları yanlısları bana dın ogretmedı hos dın ne ogretebılır kı mılyon yıl olmus ınsanın varlıgı 3000 yıl degıl ve evren 5 mılyardr var tanrı ınsanı yaratmak ıcın bıraz uzun dusunmus tam 4497000000 yıl :) herkese selamlar

pante 07-04-2006 00:01

Re: ramazan

Rakamları biraz düzeltirsek Evrenin yaşı 13.7 milyar yıl.Ama 13 ila 18 milyar yıl arası olasılığı daha doğru.Dünyanın yaşı 4.5-5 milyar yıl.İnsanın yaşı ise 2,5-3 milyon yıl..
Aradaki farkı Tanrının düşünmesine vermek doğru değil.Tanrı yol vermiş.Evrim bilimsel olarak bizim boyutumuzdaki zamana göre bu miktar zamanda tamamlanmış.

Orucun İslam öncesine bir göz atalım..

Oruç , eski Çağ dinlerinde , özellikle, rahiplerin Tanrılara yakınlaşmaya hazır olmalarını sağlamaya yarayan bir yoldu. Helenistik Dönemin inançlarına göre , Tanrılar bir *takım kutsal öğretileri ancak oruç tutan kişilere vahiy yoluyla gönderirlerdi. Bazı eski kültürlerde ise oruç , öfkelenen Tanrıları teskin etme gibi amaçlara yönelikti. Sibirya Tungu şamanları ise , ruhlarla ilişki kurabilmek için oruç tutarlardı.

Bütün dinlerde, belirli zamanlarda oruç tutma geleneği vardır. Budha rahipleri , gene belirlenmiş günlerde oruç tutarak günahlarını itiraf ederek , arınacaklarına inanırlar. Hindistan’da Sadhular gene günahlarından arınmak için oruç tutarlar. Çin’de göksel Yang ilkesinin başlamasından önce belirli bir süre oruç tutulur.
Hristiyanlık’ta , Protestan klisesi herne kadar oruç tutmayı insanların kendi isteklerine bırakmışsa da , Katolikler ve Ortodokslar , 40 *günlük büyük perhiz de ve Noel’den önceki Advent döneminde oruç tutarlar.
Yahudiler de özellikle Kefaret Günü olan Yom Kippur’da oruç tutarlar.

İslam öncesi dönemde de Araplar oruç tutmaktadır. *

“Aişe anlatıyor: İslam öncesinde Kureyş , Aşure gününde oruç tutardı.”
Buhari , Es-Sahih, Kitabu’s Savm 1.

Bakara / 183. Ey iman edenler! Oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz.

İlk Müslümanlar , önceleri , Yahudiler gibi Tişrin’in 10. günü , güneşin batmasından ertesi günü güneşin batışına kadar , tam bir günlük Aşura orucu tutarlarken , daha sonra müslümanların Medine’de güçlenmeye başlamasından sonra , Yahudilerden gelen bu adet ayetle değiştirilmiştir. Kuran , her sene tarihi değişen , bazı yıllar kısa kış günlerine; bazı yıllarda uzun yaz günlerine rast gelen Ramazan ayında oruç tutulmasını ister.

Oruç için Ramazan ayı belirlenmiştir. Orucun başlayacağı süre ise , sabahın ilk saatleri ile , akşamın indiği saatler arasındadır.. Bu Bakara / 187 ayette, Sabahın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yeyin, için , sonra akşama kadar orucu tamamlayın. şeklinde belirtilmiştir.. *

Burada sorulacak soru , kutuplara yakın ülkelerde yaşayan bir Müslüman’ın , Ramazan ayında durumunun ne olacağıdır. Bilindiği gibi bu ülkelerde , beyaz geceler yaşanmaktadır *, bazı günler hiç güneş batmamakta , daha aşağılarda olan ülkelerde ise , gece sadece 1 saat sürmektedir. Yani bu duruma göre , oruç tutan bir Müslüman’ın bütün bir ramazan ayı boyunca hergün 23 saat süreyle aç susuz yaşaması gerekmektedir. Bu durumda , Kur'an ayetlerinde belirtilenin dışına çıkılması ve ortalama bir saat ile orucun tutulması mecburiyeti doğmaktadır..

sargon 07-04-2006 01:53

Yani şöyle bir durum ortaya çıkıyor. Ya kutuplara yakın bölgelerde yaşayan insanlar için oldukça ağır şartlar getirilmiş yada buralarda yaşayanlar hiç düşünülmemiş. Bence düşünülmemiştir. Aslında Kabe tartışmasında olduğu gibi başka birçok konuda da başlangıçta sadece Mekke, Yemen, Suriye gibi yakın bölgelerdeki kabilelerin gözönüne alındığı görülüyor.

yagmurunelleri 09-04-2006 04:58

pardon dunyanın yası 5 mılyar dı.sanırım bu ılk foruma katılısım ama oruc hakkındaki goruslere katılmıyorum.Herseyı yaratan dedıgınız tanrı ki boyleyse o zaman nasıl oluyor da yarattıgı kullarında oruc tutmak veya ona ıbadet etmek gibi seyler beklıyor yani buna ıhtıyacı mı var sızce kim için istiyor ınsanlaraın ona karsı olan sevgısı oylemi yani ibadetle onu yucaltmek oyleyse onu yuceltmek ıcın ki bunun ona ıhtıyacı yok bence ....ınsanlar butun zamanlarda hep bır gucun varlıgına ınanmıslar kımı ates kımı su kımı baska seyler ılk zamanlar ılk toplu yasayıslarda bır seylerden korkutalarak kurallar koynuslar ama sonra bu kurallarla ulke yonetmısler ve dınler cıkmıs ıste sumerelog ılmıye cıgın arstırmaları ılgınc geldı bana tablet uzerınde sumerlerın efsanelerı ve bunlar dın kıtaplarında okuyorlar dı ki sümerlerle ne ılgısı var kı bunun dıye sorguluyordu ne ısı vardı gercekten sumerler dınlerın cıkıs noktası hep aynı garip gelıyor bunlar ben burda sadece dusuncelerımı paylasmak ıcın yazıyorum ve bılımsel olarak ki ustune cızerek soyluyorum dokuman bulmus degılım acaba bu tarz dokumanlarlar mı ayet v.s gıbı yazmak gerekıyor bılmıyorum *tesekkurler

sargon 09-04-2006 11:25

Muazzez Ilmiye Çığ, Sümerlerin dini anlayışlarının Babil ve Akad kültürü üzerinden İbranileri etkilemiş olduğunu çeşitli örneklerle göstermeye çalışıyor. Bu değerlendirmenin kaynağı Samuel Noah Kramer'dir.

http://www.turandursun.com/modules.p...ewtopic&t=2057

Kramer, ilk olarak Nuh Tufanını Sümer tabletlerinde bulup ortaya çıkardığında hıristiyan dünyasında bir sarsıntı yaşanır. Çünkü o zamana kadar inanılan şey tufan öyküsünün ilk olarak Tevrat'ta yer aldığı idi. Ancak Sümer metinleri Tevrat'tan çok daha eskiler. Sonra birçok tablet çıkarıldı ve bunlar gösterdi ki, Tevrat'ta geçen ve ordan da Kuran'a geçmiş olan birçok öykünün kökeninde Sümer mitleri var. Araştırmalar geliştikçe hangi anlayışların hangi dinleri ne kadar etkilemiş olduğu hergün daha çok açığa çıkıyor.

Bu araştırmalar elbette Ortadoğu'da oluşan dinlerle ilgili. İslamiyetin "ilahi" kabul ettiği 3 din birbirine benzer, aynı kökenden gelme dinler ve Sümer etkisi oldukça belirgin.

Oruç ise bir gelenek. Tanrının bunu istemiş olduğu gibi şeyler insanların inancı. Gerçek olan oruç geleneğinin çok eski zamanlara kadar gittiği. En ilkel dinlerde bile bu tür bir ibadet var.

aspartam 09-04-2006 18:48

Kaynak (Allah) aynı olunca ibadetlerin ve kutsal metinlerin birbirine benzemesi doğaldır.

sargon 09-04-2006 23:12

Fark şu ki, Sümerlerin, Babillerin, Kenanların vb. Allah'ı değil çok sayıda tanrıları vardı. Şu anda niyeyse kimse bu tanrıların (Enlil, Enki, İnanna, An vb.) var olduğuna inanmıyor. Tek tanrılı dinler, örneğin İslam savunucuları bu dinlerdeki tanrıları insanların uydurduğunu söylüyorlar. Bir tek kendi tanrılarını gerçek kabul ediyorlar. Hatta gidip bir hıristiyanla konuşun, God ile Allah'ın aynı olduğunu bile kabul etmez. İslamiyet sadece Yahudi ve Hıristiyanların tanrılarını kendi tanrısıyla aynı kabul ediyor. Mesela müslümanlar Hint tanrılarını adam yerine bile koymuyorlar. Hani kaynak aynıydı?

aspartam 09-04-2006 23:40

Herşeyi aynı olsaydı yeni peygamber göndermeye gerek yoktu.Şimdi 1 tek Kur'an olduğu halde Kur'ana inandığını söylerken hayatında Allah'tan başka birçok ilahlar (şeyhler,efendiler,makamlar,para,kadın-erkek vs.)olan hiçkimse yok mudur?

sargon 09-04-2006 23:59

Aspartam, seni yakında tasavvufçu saflarda mı göreceğiz acaba. Oraya doğru bir derinleşme seziyorum sözlerinde.

pante 22-09-2006 23:18

Haydin Oruca

Bakara/183. Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.

Hemen hemen bütün dinlerde orucun olduğunu biliyor musunuz? Semavi dinler olarak tanımlanan 3 dinin dışındaki dinlerde dahi oruç vardır.

Örneğin Budizm'in kurucusu Buda, kurtuluşa yani Nirvana'ya ulaşmanın yolunun arzulardan vazgeçmekten geçtiğini vurgular. Bunun pratik yolu da oruç tutmaktır. İşte bazı dinlerde orucun yeri:

Hinduizm'de oruç: Hint dinlerinden Hinduism'de oruç nefsi terbiye için yılın belirli aylarında ve günlerinde oruç tutulur. İbadet amacıyla duaların okunduğu günlerde oruç tutulması gerekir. Hinduizm'de oruç genellikle belirli bazı besinleri yememe, yani bir çeşit perhiz şeklindedir.

Taoizm'de oruç: Doğu kültürlerinin dinlerinden Taoizm'de oruç, daha geniş bir anlamda ele alınmıştır. Burada oruç, sağlığı koruma ve böylece yaşlanmayı geciktirme özelliğiyle ön plana çıkar. Çinliler ayrıca, büyük bayram günleri ile kötülüklerin arttığı dönemlerde de, kendilerini korumak için oruç tutarlar.

Brahmanizm'de oruç: Güney Asya Hint dinlerinden Brahmanizm'de her ayın 12 ve 13'üncü günlerinde oruç tutmak gelenektir. Brahmanizm'de yaşlılar hastalar ve çocuklar dahi oruçtan muaf değildir. Bazıları insani isteklerini yenmek için 15 gün boyunca oruç tutar. Bu süre içinde bir yudum sudan başka bir şey yiyip içmeleri orucu bozar.

Jainizm'de oruç: Hint dinlerinden Jainizm'de orucun kuralları daha serttir. Jainistler kesintisiz olarak 40 gün oruç tutarlar. Bu dinin kurucusu Mahavira'nın (M.Ö 599-527)) kendisine işkence yaparak dinde yüksek dereceye ulaşmaya çalıştığı, et ve yumurta yemediği ve hatta ölünceye kadar da oruç tuttuğu söylenmektedir.

Budizm'de oruç: Güneydoğu Asya dinlerinden Budizm oruca en fazla önem veren dinlerdendir. Budizm'in kurucusu Buda'ya göre, ne dünyaya bağlanmak ne de dünyadan vezgeçmez gerekir. Bu amaca ulaşmak için koyduğu kuralların birincisi ise, her iki ayda bir oruç tutmak ve bu süre içinde de toplum içinde tüm günahlarını itiraf etmektir. Buda'ya göre sonsuz kurtuluşa, yani Nirvana'ya engel olan tek şey arzulardır. Kurtuluş ancak arzuları terketmekle sağlanır. Ve arzulardan kurtulmanın birinci yolu da oruç tutmaktır.

Maniheizm'de oruç: Manilikte oruç, ışığı gönderen güneş ve aya dua etmek amacıyla tutulur. Babil ve Asurluların da orucu büyük önem verdiği bilinir. Eski Mısır'da ise oruç genellikle dini bayramlarda tutulur.

Avrupa eski yerel dinleri: Keltler'in oruç tuttuğu, eski Roma ve Yunanlıların da orucu felaketlerden kurtulmak için bir yol olarak kabul ettiği bilinir.

Yarın gece tüm İslam alemi ilk sahura kalkacak ve Ramazan'a merhaba diyecek. Kutlu olsun.

pante 22-09-2006 23:29

Re: Haydin Oruca

Hristiyanlık’ta, Protestan klisesi herne kadar oruç tutmayı insanların kendi isteklerine bırakmışsa da, Katolikler ve Ortodokslar, 40 *günlük büyük perhiz de ve Noel’den önceki Advent döneminde oruç tutarlar.
Yahudiler de özellikle Kefaret Günü olan Yom Kippur’da oruç tutarlar.
İslam öncesi dönemde de Araplar oruç tutmaktadır. *

“Aişe anlatıyor: İslam öncesinde Kureyş, Aşure gününde oruç tutardı.”
Buhari, Es-Sahih, Kitabu’s Savm 1.

Bu gelenek aynı şekilde Kuran’da da korunmaya çalışılmıştır.

Görüldüğü gibi, çok Tanrılı dinlerde oruç farz olduğu gibi, Semavi Dinlerin sonuncusu olan İslam’da da farz. Burada hemen akla gelen soru, İslam’ın şiddetle karşı çıktığı çok Tanrılı dinlerin bir geleneğini aynen kendisinin de tatbik etmek istemesinin mantığının ne olduğudur.

Arif Tekin, Kuran'ın Kökeni adlı kitabında şöyle der; Bakara Suresi'nin 183. ayetinde oruç farziyetinden söz edilirken, 'Ey iman edenler' şeklinde erkek fiili kullanılıyor, yani burada kadınlarla ilgili herhangi bir kelime yoktur. Devamında, 'Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı' denilirken de, buradaki siz anlamına gelen küm zamiri erkeklere aittir. Eğer kelimelere bakılarak anlam verilirse, o zaman Kuran'a göre oruç kadınlara farz olmaz. Kuran'ın Kökeni Syf. 194

hiramusta 22-09-2006 23:43

Sevgili Panteidar "ey iman edenler"in bir erkek fiili olmaz.Hitap iman eden herkesedir.

Önemli not:Bize gelen haberlere göre bu gece ilk sahuru yapıyoruz ve bugün (cumartesi)ilk orucumuzu tutmaya başlıyoruz.İlgilenenlere duyurulur.Tüm inananların Ramazan ayı mübarek olsun.Allah tutacağınız oruçlarınızı şimdiden kabul etsin.

humayun 23-09-2006 00:37

Sevgili panteidar , bu gayet doğal dır.Allah her kavme ve her insan topluluğuna rehberler göndermiş en son gönderdiği din olan İslamiyetle birlikte bu işin son olduğunu bildirmiştir.Dinlerin ve rehberlerin geliş sebebi belli;insanların Allah ı unutmaları ve inançlarını yozlaştırmaları.

''Burada hemen akla gelen soru, İslam’ın şiddetle karşı çıktığı çok Tanrılı dinlerin bir geleneğini aynen kendisinin de tatbik etmek istemesinin mantığının ne olduğudur'' demişsin.

İslamın hangi inanç olursa olsun şiddetle karşı çıktığı tek şey Tevhit dir.Allah ın affetmeyeceği tek şey ise ona eşler koşmak ve onun varlığını kabul etmemektir.

exclusive 23-09-2006 02:27

Alıntı:

humayun";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 47366)
İslamın hangi inanç olursa olsun şiddetle karşı çıktığı tek şey Tevhit dir.

İslam Tevhit'e karşı çıkıyo???

Yıktın geçtin hocam. Daha neler duyacağız bakalım...

23-09-2006 02:46

Sevgili exclusive,

Bu arkadaşın dediği tevhit başka bir şey mi yoksa yazdığım mı. Bilmeyenlere yardımcı olalım.

TEVHİD: Birleme. Bir Allah'tan başka İlâh olmadığına inanma. Lâ ilahe illallah sözünü tekrarlama.

cccp13 23-09-2006 03:23

ORUÇ NEDEN TUTULUR ?

birçok dinde yer alan oruç kavramının mantığı nedir ? neden insanlar belirli bir süre içinde açlığa sevkedilir ?

deli_cevat 23-09-2006 10:28

humayun abim sen yannış taraftan konuşuyon seni dinlerden özgürlüğe alalım tevhid anlayışına karşı isen :lol: :lol:

deli_cevat 23-09-2006 10:40

ayrıca humayun abim bir gafın daha imzanda birincisi zaten ateizm yaratılmayı yani yoktan var edilmeyi reddeder sen yokdan geliyoruz diye başlayıp ateistlere soru sormuşun abim bir ikincisi ise meteryalist felsefeye göre hiçbir olay bir amaç için olmaz bir olayın öyle olduğu sadece öyle olduğunu gösterir altında saçma sapan manalar aramaya gerek yok

mhmd 23-09-2006 11:28

Sn. Panteidar,

Kutlamanız için teşekkürler.
Faydasını gördüğüm bir eylemi yapmaktan dolayı mutluyum.

Varsın; çağ dışı bir emir denilsin.
Varsın; uydurukluk denilsin.
Varsın; eski uyduruklara reddiye olan inancın böyle bir uygulaması densin.

Her bir şeye ağzımı açmayayım.
Kalp kırmayayım.
Kızmayayım.
İnsan olduğumu biraz daha fazla hissedeyim.
Heyecanlanarak hop oturup hop kalkmayayım.
Sindirim sistemim biraz rahatlatayım.
Yemek için yaşamanın değil, yaşamak için yemenin farkını fark edeyim.
Bari bu fırsatta boş mide ile zindeliği yakalayayım.
Belki de bu fırsat ile iftar ve temciti abartmayarak kilo fazlalıklarından da kurtulayım.
Belki bu ay bir alışkanlık yapayım da, her daim uygulamanın önünü de açayım.

Ha bi de şu hilal meselesi var.
Dün gece, bana da bir mesaj düştü. -Bu gün başlıyor diye.
Ben bilimden taraf oldum her zaman.
Çağımızda; bırakın, dünyaya 370.000 - 403.000 km yakın bir uydunun evresini, milyarlarca ışık yılı uzaklıktaki yıldızların yörünge ve özelliklerini tüm incelikleri ile çıkarılmakta.

Herkesin kendi tercihi; kimi gözle görmeden inanmaz!!!
Kimi hesap kitap ile kanıtlar!!!

Oruçlu olan arkadaşların Ramazan aylarını kutlarım.
Oruç tutmayan arkadaşların gösterdiği fedakarlığa teşekkür ederim.
Bakın sevgiden saygıya varılamıyor ise de saygıdan, pekala sevgiye ulaşabiliyoruz. *

Hatalarımızı, cehaletimize bağışlayın

23-09-2006 14:15

Re: ORUÇ NEDEN TUTULUR ?

aç insanların halini yaşayarak anlayabilme, sabırlı olma özelliğine sahip olabilme, bedenin rahatlaması...
ayrıca açlık dediğin 24 saati geçmez! Yani bir insan tıkabasa yemek yiyeceğine bu tür dinlenmeler yapması sağlığı için de iyidir. Tabii iftarda da dikkat etmek lazım dediğime. İftar aha aç kaldık hucuum yeri değildir.
Yani bir yerde beslenmen dengeye oturur. Dikkat edene ;)

Natan 23-09-2006 14:27

insanlar yaratıcıya sevgisini bağlılığını sadece bir ay yada sadece belirli zaman dilimi içinde kendisini aç bırakarakmı gösterir?

bu mantığa uygunmu

23-09-2006 14:48

Oruç neden mi tutulur? Asıl gerekçe yokluğu, yoksulluğu anlamak içindir. Ama sonuç. Sıfıra sıfır elde var sıfır...Bu bir aylık sure sonunda hangi zengin bunu anlayarak gereğini yapıyor. Kurban olayında da bu böyledir. Zekat olayında da. Şimdi hemen diyecekler ki bu dinin suçu mu? Haklılar. Ona bir şey demiyorum. Ama şunu belirtmek istiyorum. Asırlardır bu dinler insanlığın demek ki sorunlarına çare olamamışlar. Pratikte bu görülmüştür. Tam tersine insanlar arasına kin,düşmanlık sokarak insanları birbirine düşürmüştür. Yani insanlar dini çıkarlarına ve siyasete alet ederek egoları doğrultusunda kullanmışlardır. Tüm bunları göre göre halen dinlerden medet ummak doğru mudur?
Dinlerden medet beklemek yerine kendi aklımızı kullanarak sorunlarımızı kendimizin çözmesi daha doğru değil midir? İnsanlığın bu günlere gelmesinde bu düşünce rol oynamamış mıdır? Bu düşünce sayesinde insanlık bu günkü aşamasına gelmemiş midir? Bu arkadaşlarımız niçin bu gerçekleri görmemezden gelmektedirler. Çözüm bizde. İnsan olarak gücümüzü görelim. Doğa üstü varlıklar çözüm değildir. Çözüm olmadığı da görülmüştür. Ama nedense ısrarla halen dinin ipine sarılıyorlar. Kolay mı aile ve çevre faktörünü aşmak. Bu insanoğlu ne kadar garip...

23-09-2006 14:55

eh bu suç dinin mi oluyo insanların insanlar bunun önemi kavrayıp bişyler yapsalar ya!!!
insan Tanrıya sevgisini her zaman belirtmelidir.Ama insanda da olduğu gibi belirli özel günler vardır(Doğum günü v.b.) İşte dinde bu günlerden biri daha çok rahmet daha çok bağışlanma... Olayın mantığı budur. Zaten sadece sırf ramazanda oruç tutulmaz!

Yaşam_Ve_Ölüm 23-09-2006 14:56

evet mantığada akla da bilimede uygundur.
Kendimden örnek vereyim, Daha önce sokaklarda yatanlara , parasız pulsuz gezenlere acımazdım. Kendi hatalarıdır hatalarının bedelini ödesinler diye düşünürdüm.

Daha sonra bir olaylar oldu ve bende parasız kaldım. Aç kaldım. Sokaklarda kaldım. Param bitmişti.. o anlar sokaklarda kalanların , parasız pulsuz gezen insanların sorunlarını daha iyi anlamaya başladım. Ayrıca çalışmaları ve akıl almalarıda , en azından ellerinden birinin tutup destek çıkması gerekiyordu.

Her insan yanılır , hata yapabilir , düşebilir. Bizlere empoze edilen şekilde düşene bir tekmede sen vur sözünün saçmalığını anladım.

Düşene bizde bir tekme vurmayacak , Düşene yardım etmemiz gerekirdi.

Oruç ise sadece bu yönden bile incelediğinde çok büyük bir manası ve anlamı vardır.

Oruç tutan insanlar açlığın ne demek olduğunu daha iyi anlarlar. Aç insanların dertlerini daha iyi çözebilirler ve analiz edebilirler.

Oruç vesilesi ile aç kalan insan çevresinde gerçekten durumu nedeni ile aç olan insan varmı araştırır. Maddi durumu yeterli olmayanlara , yetimlere , öksüzlere yardım etmeye başlar. Vicdanı uyanır.

Çevremizde ki yetimlere , öksüzlere , belli süre maddi durumları yerinde olmayanlara yardım etmekte insanlığın en büyük şartlarından birisidir.

İslam Dinimizde , Komşunuz aç iken karnınız tok yatmayınız denilmiştir.

Bu söz bile İslam Dininin ve Yüce Yaratıcının büyüklüğünü ortaya koymaktadır.

Ayrıca orucunda vucudumuza bir çok faydasıda vardır. Onları zahten saymaya bile gerek görmüyorum. orucun insan sağlığına faydası bugün bilim ve teknik ilede ispatlanmıştır.

Lütfen sizlerde ister oruç tutun veya tutmayın. Ama düşmüşlere , karnı aç gezenlere yardım edin. Bir kere de olsa ellerinden tutun kaldırmaya çalışın.

Sizin desteğiniz ile belkide bulunduğu kötü durumdan kurtulacak daha iyi yerlere gelecektir.

İyilik yapınız. Allah iyilik yapanları sever.

vacsmt 23-09-2006 15:01

Vallahi İslamcılar Allah rızası için tutulur diyorlar.Sağlık bulmak için
diyende var....Oruç tutmanın sağlığa faydalı olduğunu gösteren
şöyle aklı başında bilimsel bir çalışma var mı çok merak ediyorum.
Bir kısım bilim adamı da mideyi boş tutmanın sakıncalı olduğunu ve
sıhhat açısından iyi olmadığını savunuyor !Artık karar size kalmış...
Şahsen ben 20 yıl kadar önce bir ramazan boyunca oruç tuttuğumu
bilirim....ee bu da yeter kardeşim belki bir 20 sene sonra tekrar
tutarım * *:)

mhmd 23-09-2006 15:35

Sn. Ezkamo,

“-Çözüm bizde. İnsan olarak gücümüzü görelim.”
Hani derler ya; özetin özeti. Ha işte tam da sizin dediğiniz gibi sayın hocam. Ellerinize sağlık.

Sn. Vacsmt,

Bilimsel veri isteniyorsa, oruca fiziksel yaklaşılacak demektir. Öyle yapalım isterseniz.
O zaman; Oruç=Perhiz=Aç kalmak=Diyet denilebilir zannımca.

Bakın bu durumda; dünyanın en ilerisi diye övünülen ABD nin diyet için harcadığı rakamlar geldi aklıma
Sıkı durun; yılda 68 milyar dolar.
Bu ne mi demek?
Türkiye’nin 2005 yılı itibarı ile 340 milyar dolar olan milli gelirinin 1/5 i.
Ülkeler içinde 56. sıradaki Bangladeş’ten (61,218) başlayarak 180. Kiribati (63) kadar olan 125 ülkenin yıllık kazançlarından daha fazla bir rakam
Bu ilk etapta baktığım reel istatistiki veriler. Derinlemesine, bilimsel veriler daha fazla lazım diyorsanız, lütfen haberim olsun. Belki bir katkımız bulunur.

Hatalarımızı, cehaletimize bağışlayın.

23-09-2006 15:38

Orucun vucuda yararlı olduğu bir safsatadır. Bununla ilgili bir bilimsel çalışma ortaya koyamazlar. Bir mekanizma düşünün. Bu mekanizma günde üç öğün yemeğe şartlanmıştır. Bu mekanizma kendisini buna göre ayarlamıştır. Bu denge bozulduğu zaman vucudun dengesi de bozulacaktır. Ben bunu meslek hayatımda oruç tutan öğrencilerimde gözlemledim. Yetişkinler bile iftara doğru içinde bulundukları durumu bir düşünsünler. Tüm bunlar bir yana bir de aç bırakılan mide birden tıka basa dolduruluyor. Bu nasıl bir zihniyettir ki oruç vucuda yararlıdır denilerek insanlar aldatılıyor. Olaya objektif bakan hiç bir bili adamının oruç insana yararlıdır tezini görmedim. Tam tersine yararlı olmadığı düşünülüyor.

Dini doğrulama adına bazıları sineği bile mikrop taşımıyora getirdiler. Bunlar sadece dini bilime uyarlama gayretleridir. Bunu yapmaya çalışırlarken de gülünç durumlara düştüklerinin bile farkında değiller. Şunu untmasınlar ki din bir inanç olayıdır. Bilimle bağdaşamaz. Bilimle bağdaştırmaya çalışanların foyaları hep açığa çıkmıştır. Evrim teorisinde olduğu gibi.

Bir de şuna dikkatinizi çekmeye çalışayım. İnsanlara balık verme yerine oltayla balık tutmasını öğretmeliyiz. Ramazanda açılan iftar çadırları bir çözüm değildir. Onbir ay bu aç insanlar ne yapacaklar. Bunu niye düşünmüyorlar. Ülke olarak ulus olarak bunların kurtuluşu dinlerde değil bilimsel düşünerek toplumsal kalkınmayla mümkündür. Ne kadar kalkınırsak ne kadar ilerlersek bu insanlara da iş sahaları kurarak onları kurtarabiliriz. Yoksa bu din zihniyetiyle bu insanların o yoksulluktan kurtulmaları mümkün değildir. Müslüman ülkelerin içinde bulunduğu durum malesef budur. Çağdaş düşünememeleri. Bilime yeterince önem vermemeleri. Sen kalkar da tapınmayı temel alırsan olacağı da budur. Onlarda önemli olan tapınma. Ama şu da bir gerçektir ki bu zihniyetle çağdaş olmaları da mümkün değildir.

Sonuç olarak inançlı arkadaşlarıma şunu söylemek istiyorum. İnancınızı kimse elinizden almaya çalışmıyor. İnanç ayrı bir olay. Devlet ve bilim ayrı bir olay. Temel almamız gereken ülke olarak millet olarak çağdaş uygar bir ülke olmak. Bunu temel alalım. Eğer inanıyorsak da ibadet ve inancımızı da yerine getirelim. Türkiyede zaten yapılan da budur. Ama sen kalkıp da görev başında ben namaz kılacağım dersen olmaz. Oruçtan dolayı eğitimi ona uyarlamaya kalkarsan olmaz. Türbanı sembol haline getirip devlet kurumunda ben türban takacağım dersen olmaz. Çünkü yönetim şeklimiz demokrasi. Din devleti değiliz ki dini kurallar uygulansın. Artık bu gerçeği anlayınız. Bunun aksi araplaşmaktır. Şeriatı savunmaktır. Ama biz Türk'üz. Burası da Atatürk Türkiyesidir...

spartacus 23-09-2006 16:55

oruç tutmak temsildir.

Oruç tutmak insana herhangi bir duygusal edinim sağlamaz. Bu bir kez uygulanır zamanlı, saatli dönemli ibadet olduktan sonra, özü ve içeriği yok olmuş bir temsile dönüşür. Buna yasak savmada denebilir ama ilahi bir kural haline geldikten sonra hiç kimse açların halini anlayım bakalım demez, iş ibadet olmuştur, görev olmuştur öz yok olmuştur. Yoksa kendi sağlığını yada aç insanları düşünemeyen aç olan insanları oruç tutmuyorlar diye neden öldürsünler değilmi?

Bakınız bir sahur anı sonrası ne dersiniz
-Allah Rızası için niyet ettim orucumu tutmaya.
Niyet etmezseniz ne olur, tuttuğunuz oruç olur mu? Olursa Allah sizin oruç tutmak için sahura kalktığınızı bilmiyor mu? O halde neden bu size söyletilir hiç düşündünüz mü, işte oruç da artık bu söz gibidir, yani biçimseldir aynen namazında biçimsel olduğu gibi.

Ortadoğu'da oruç geçmiş uygarlıklar açısından dini bir gelenektir. İlla istenirse burada uygarlıklar olarak ve nedeni ile ele alınabilir. Mesala yahudilerin ağlama duvarı gibi, mesala MÖ 600 lü yıllarda hala Sümer Kralı Dumuzi(Tammuz-Temmuz) için ağlaşan kadınların, yas tutma dönemleri olduğu gibi.

ha sonraları bu gelenekler alınıp uygulanmış, farklı yorumlar ile sürdürülmüş ise o onu yapanların sorunudur. İyiliği yada kötülüğü bir tarafa, gereği yada gereksizliği bir tarafa, Bu tür gelenekler dönemini kapattığı(çok tanrılı dinler) için artık amacınıda sapıtmıştır, çaresiz yeniden yorumlanacaktır hepsi bu.

İbadetlerde ne dikkatimizi çeker temsile verilen aşırı önem. Düşünün bir Tanrıya inanmış olmak yetmezmidir ki, bir de belirli saat yada günlerde hiç bitmeyen ayinler düzenleyelim. Her namaz özünde bir ayindir ve aynı tekrara dayanır, siz kabul etmesinizde. Düşünsel boyun eğiş, 1400 yıl önceki gibi, 3000 yıl öncede ön planda değildi. Temsili ve biçimsel olan kutsal dinlerde düşünselden daha önemlidir. Diz çökmek iyi bir boyun bükme temsilidir, kendini iradenle aç bırakıp dayanmakta!

Açların halini anlamak için ibadet olmuş bir şeyi uygulamak. Oysa düşünün ibadet edilmiş bir şeyin gölgesinde, açlık duygularını anlamak yer bulabilir mi? Bu bir filin gölgesini kapatmaya benzeyen karıncaya benzer doğrusu. Yok sağlığa iyi gelirmiş vs. O halde sağlık insana her ay gerekli, yılın bir ayında ısrarla insan vücudunu alışkın olmadığı bir biçimde aç bırakıp sonrada gece tıkabasa doyurmak sağlık adına bir hiçtir! bende geceleri uyurken hiç bir şey yemiyorum, gündüz yiyor gece yemiyorum, oruç tutanda gece yiyor gündüz yemiyor.

Evet bakınız Din Kültürü ders kitabında abdest alyuvarların sayısını arttırır demiyor mu. Çüş diyesi geliyor insanın, alyuvarların sayısını arttırmak pes diyesi geliyor insanın! Birde orucu düşünün açların halini anlamak, sağlık vs manaları, bu gün hikaye yani, iş artık sırf bir ibadet.

Hem bakınız, ABD de avrupada çöken antik hırstiyan anlayışı yerine Tanrı kullanılmaz hale gelmiştir. Yani antik yaradılış efsanesi yerine MÜHENDİS tabiri kullanılmaktadır. Öyle lafla cızla bızla değil, ciddi ciddi Tanrı mühendis yapılmaktadır. Çünkü eski bilim ve teknoloji karşısında çürüyor, ve bu işi öyle ciddi ele alıyorlar ki ne yapsakda insanları kandırsak peşinde milyonlarca dolar para harcıyor adamlar. H.Yahya gibileri finanse ederek, birde kendi hazır teorilerini vererek sen yaz diyorlar. Ne finansman ama, hem maddi hemde manevi(Copy-Paste)

Oruç eski bir gelenektir, İslam'dan da daha eski, örfdür, çeşitli yorumlarla isteyen tutar istemeyen tutmaz. Açların halini anlamak için insanlar kendilerini aç bırakmasınlar, en doğal haliyle insan zaten her gün açlık hissini tatmaktadır, daha ilk doğduğumuzda bile ingaaaaa diye bağırıp ağzımızı meme için açarız, parmak versen emeriz, bunu bilmediğini sanmak ahmaklıktır. Açlık hissi doğaldır, onu hisseder yemek yeriz değil mi? Düşünülmesi gereken yav ben acıktım ahha önümde yemek ya bu olmasaydı demek yeterli. Öyle 30 gün kendine işkence etmenin mantığı ancak insanı ahmak yerine koymaktır.
Açların halini bilmek istiyorsanız tarihi inceleyin kardeşim, Türkiyeye bakın, Gayri Safi Milli Hasılanın dağılımına bakın! ABD de bir kaç zenginin tüm ülkenin GSMH sının yarısını aldığını, Türkiyede gelir dağılımının bir avuç zengin ile milyonlarca fakirin GSMH dan aldıkları payın nüfuslarına oranı ile dengesizliğini görün. Açlık sınırının 1000 YTL leleri aştığı bir ülkede asgari ücretin güdüklüğüne bakın, Alnının teri ile çalışanların Hastanelerde ölün diye nasıl bekletildiğini görün, bir oyuncak bebek için günlerce ağlayan bir çocuğu birde o bebeklerin sahicisi ile otel odalarında bir günde normal bir insanın bir yıllık ihtiyacını bir çırpıda harcayanları düşünün. Düşünün ki GSMH 50 Kuruş, 10.000 kişi bunun 25 ini paylaşıyor, 10 kişi ise diğer 25 ini, eee hani açların halinden anlayacaktınız, onun için temsili şeyler yapacaktınız, o size bunları öğretti mi? Dedimi arkadaş sen aç kal, geçmişte düzen böyle idi, bu gün şöyle, GSMH, Agari ücret, vatan millet sakarya edebiyatının bile ne olduğunu öğretti mi? %99 u müslüman olmakla övündüğünüz bir ülkede açların halinden koca bir ay anlıyordunuzduda, toplumdaki bu eşitsiz ve dengesizliğin, bu adaletsizlik ve insanca yaşayamamanın varlığı hangi alamete hikmet olmaktadır. Yakışıyor mu %99 un yıllarca açların halinden anladıkları halde bu insan cehenneminin bir nebze olsun değişmemesi?
Sonra Cumhuriyet, Atatürk'ün Türkiyesi dediğimizde buda kimi kurtarmakta hiç kimseyi, bunlar bize ait sözdür, aynen bir ibadet sözü gibidirler, bilgi milgi nede gerçek ne de fikir yoktur. Hiç bir şey kutsal yada sonsuz değildir, her kendinde varlık bir yokluğa denk düşebilmelidir, yoksa başlangıç yada sonların hiçbir anlamı yoktur. Dünyada ne bir bilgi vardır kutsal olabilecek nede bir insan. bunda bağnazlığa düştük mü din olsada olmasada kurtuluş yoktur, burası öyle bir türkiye ki, %99 müslüman koca bir oruç ayında açların halinden hiç anlamaz. Anlayamaz çünkü anlama biçimi kökten ilkeldir. Aynen parmağı kesileni anlamak için parmağını kesmeye benzer, eee kestin parmağını, şimdi anladın ne oldu, bir .ok mu oldu? Onun feryatlarını 11 ay duyma, o feryatlarda halinden anlama, sen aç kalınca anlamış ol, bu ise ahmaklığın daniskasıdır.
Ortada bir pasta var, 70 milyon bir dilimi, 200.000 geriye kalan 3 dilimi alıyor, oruç bunu, dünyanın bu düzenini anlatıyor mu? Hem orucun islami olarak ilk çıktığı dönemlerde de Başında peygamberi var ikende gerçek yine böyleydi garip değil mi? Aç kalıp anladınız da şu açlığı(sanki hiç bilmiyor gibi) siz anlayınca ne değişti! Ne anlattı size açlara acımak mı, hepsi bu mu? İyide bu gün Türkiyenin %99 u Müslüman %90 ı aç zaten, kimi kimin açlığını anlatmaya çalışıyorsunuz?
Ne diyelim, dinler ve ibadetler saraylarını bulutların üzerine kurarlar, onların varlığı gerçek olmayanlara göredir, gerçek ise şu yukarıdaki paragrafda çoktan gözlere hatta burun deliklerine kadar dayanmıştır da, nafile gözler kör ve kapalı olunca, insan böyle bulutların üzerinde uçuruluyor valla. Zihninizi oyalayın mide boş kalsada olur, aynen beyinde boş kalsa olur demek gibi. Din hiç bitmeyen beyin orucudur mesala!

Toplum bağırıyor kardeşim, açım, esirim, bilgisizim, insan bile değilim diye! Duyuyormusunuz?

23-09-2006 18:08

bilmiyorum bu sitedekilerin bilimsel kriterleri neler acaba o bilimsel değil bu değil sizin bilimselliğin sadece dini eleştirmek kokuyo gibi geldi bana anlamadım?
Ayrıca tutma işte oruç sen bilirsin...Sonunda hepimiz gerçekleri görmücez mi(sizler genellikle) Ne olduğu belli olcak bu kadar söylenmenin anlamı yok!
Oruç tutan kendine tutmayan yine kendine
Yiyin yemekler karnınızı tıka basa doyurun nolcak sağlığınız bozulmas mı Eh bir yerde oruç böyle insanların dinlenmesi sayılır...
Kazandırdığı erdemleri saymıyorum bile.Ruhsal yönden insani daha sevgiye bağlı kılar AH pardon unutmuştum sizler ruha inanmıyordunuz...(pardon) o zman sizin deyiminizle madde de yaşamak için gerekli erdemleri kazanırsınız ;)

walla 23-09-2006 18:24

1-) hızlı koşamadığı için Tutulur
2-) saplı olduğu için tutulur
3-) Güneş tutulur Ay tutulur Oruç neden tutulmasın

Yaşam_Ve_Ölüm 23-09-2006 18:52

Zahten *cehennemede odun lazımdı.

spartacus 23-09-2006 18:52

Finrod_Ancalime

Sen şimdi abdest almakta alyuvar sayısını arttırır diyeceksin. İlkel şeylerinizi böyle bilimdışı argümanlar ile örtmüş iseniz, söylermisin benim dönüpde buna bilimsel değildir dememden yakınma hakkın var mı?
Alyuvarlar sayısı diyorsun, sen hiç alyuvar gördün mü? Kutsal kitaplarda varmı tarifi? E yok ise ne tanımlar bu alyuvarı, onun sayısının neye göre azalıp arttığını kim tespit eder. Bununla bilim ilgilenir, sende böyle çıkar dersen, biz bilimden öğrenmediğimiz bu saçmalığa bilimsel değil deriz oldu mu? Kabahat ne bende ne bilimde, sende, sende, sende, sonrada dönüp yakınıyorsun.

her bilimsel şeye bilimsel derim, ama ortada tartışalagelen ne kadar bilimsel olmayan bir şey vardır fikrimide söylerim. bilimsel değil demem benim hüsnükuruntum değil, blakis ortada olanın bilimdışılığıdır. Sende otur savun, ama savunmak için karşındakinin ne dediğini okumayıda unutma! Yoksa savunamaz, böyle boş yazarsın.

Oruç bir ibadettir demek yerine, her ilkel ibadet edinimlerine bilimsel bulgu arama telaşı, illa insan için bir mana arama telaşı sizindir, onu çürütmektde, bilimdışılığını göstermekte bizim.
Artık kabul edin, sadece bir ibadettir, bu size zormu geliyor, o halde neden kesin bir kural olarak uyguluyorsunuz canım!

Sağlığını düşünüyorsan Ramazanı bekleme, seni tutan yok, bak geride koca 11 Ay var. Madem sağlıklı ve sağlık için, seni kim tutuyor güzel kardeşim! Muharremde tut, Rebiülevvel de tut, Rebiülahir, Cemaziyelevvel, Cemaziyelahir, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade, Zilhicce aylarında tut.

Bak ben her ay oruç tutuyorum, gece yemiyor, gündüz yiyorum, sende oruç tut bir dönem(ay), gece ye gündüz yeme.

Ama yemezler, ibadet diyecek, alnının akı ile başın dik, ibadettendir kardeşim diyeceksin. Sağlık içindir dersen bu araştırılır, alyuvarları abdest arttırır dersen bu araştırılır, açlığı anlamak diyerek insanları ahmak yerine korsan bende itiraz ederim.

Bir tren yolunun iki rayı gibiyiz yani,
(Bu ben) __________________________

(Bu sen) __________________________

Bak düşünsel olarak hiç bir yerde birleşmiyoruz. Ama tartışır, atışırız, buna mani yok.
Sen şimdi binlerce sitede oruca çağıracan, gece davulcu beni uyandıracak, akşama kadar bende orta yerde ağzıma bir şey koymayacağım-ki bu saygımdandır-, dükkanlar, lokantalar kapanacak belki, ve ben tutmadığım için üzerimde gözler dolaşacak, ben hiç şikayet ediyor muyum(bak yazıya)? Sen oruç tutun diye bağıracaksan bende tutmayın diye bağırmalıyım, sen oruca çağırırsan bende tersini söylerim, sen saygılı olacaksın, saygıyı hak edeceksin. İbadete çağırırken, bunun tam tersini yapmanında en az bu kadar doğal olduğunu artık anlamanız gerekiyor! Şikayet etmeyeceksin, fikrin yetiyorsa çürüteceksin, yetmiyor ise yetene kadar okuyacaksın.

Sağlıcakla kal.

spartacus 23-09-2006 18:59

Alıntı:

Yaşam_Ve_Ölüm";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 47518)
Zahten cehennemede odun lazımdı.

Sen öyle san, cehenneme odun lazım değil, biz oraya ağaç dikiyoruz, güllük gülistanlık oldu, hem yıllarca çölde yaşayıpda, bir akdenizden, bir kızıldenizden sular aşırıp çöllerini orman eylemeyi bile başaramamış Müslüman da yok orada .

Sen cenneti düşün(arabistanı yani), müslümanlar ağaç bırakmamış oralarda.
Görünen o ki odun cennete lazım.

pante 23-09-2006 21:46

Bilinçli tutulduğu takdirde, orucun faydalı ve gerekli bir eylem olduğuna inanırım.
Sadece ibadet amacıyla tutulan oructan bir fayda sağlanamayacağı düşüncesindeyim. Nitekim hadis'e göre şöyle demiştir İslam peygamberi;
"Çok oruç tutanlar var ki onlara tuttukları oruçlardan sadece açlık ve susuzluk kalır. Çok gece ibadet edenler vardır ki onlara da bundan kalan sadece uykusuzluktur."

Sürekli sahip olduğumuz, kullandığımız, yediğimiz, içtiğimiz şeylerin gerçek değerlerini kavrayamaz ve onların tadına, hazzına tam olarak varamayız. Bunlara geçici bir süre ara verdikten sonra kıymetlerini daha iyi anlarız.
Bir bardak suyun tadı dahi bir başka gelir insana. Basit görülen bir çorbanın değerini bile daha iyi anlarız. Terslediğiniz, azarladığınız çocuğunuzdan, kızdığınız anne-babanızdan bir müddet ayrı kaldığınızda hasretlerine dayanamazsınız.

Bu geçici süre ara verme eylemi, insanın iradesine sahip olma, nefsini dizginliyebilme gücünü de yükseltir. Sabırlı olma özelliğini arttırır. Örneğin sigara tiryakileri birkaç saat dahi ara veremezken, oruç sayesinde günboyu sigara içmeyerek nefislerini engelleyebilme alışkanlığı kazanırlar.

Açlığın ne olduğunu bilmeyenler, dünyadaki aç ve yoksulların farkında olmayanlar bu sayede açın halinden anlarlar. Uygulamalı empatidir bir anlamda. Bu sayede yardımlaşma ve dayanışma bilinci artar.
Oruç bir idman gibidir. Gelecekte herhangi bir sıkıntı, kıtlık, savaş vs.durumlara dayanabilme alışkanlığı oluşturur.

Sadece yemeğe, içmeye, cinsel ilişkiye oruç tutmak değil, sahip olduğumuz tüm kötü alışkanlıklara, zaaflara, karakteristik bozukluklara karşı da oruçlu olmak gerekir. Sinirlerine hakim olmak, kavga etmemek, küfür etmemek, yalan söylememek, kimseyi üzmemeye çalışmak, düşkünlere, muhtaçlara yardımcı olmak vb. davranışlar insanları normal zamanlarında da bu yapıda olmaya iteler.

Sağlık konusunda ise orucun faydaları da vardır zararları da. Sağlıklı insanlar için sindirim sistemine, karaciğere dinlenme imkanı sağlar. Ancak yeterince sağlıklı olmayan insanlarda uzun süre aç ve susuz kalınması sağlıklarını olumsuz etkileyebilir.

İnsanlık tarihinde orucun her daim olması, her dinde yer alması orucun insanlar tarafından nasıl benimsendiğini açıklıyor.

Bence inançlar oruca etken olmamalı. İnançsızlar dahi zaman zaman oruç tutmalı. Arada kahvaltıyı kuvvetli yapıp, öğle yemeğini kaldırın. Çaya, sigaraya ara verin. Bugün hiç öfkelenmeyeceğim diye oruç tutun mesela.
Örneğin ateistler arada kendilerini inançlı farzederek, inançlılar da ateist farzederek düşünsünler, davransınlar. Belki böylece "barış içinde birarada yaşama" anlayışımız ve hoşgörümüz güçlenir.

pante 23-09-2006 21:58

Son yazımı " Oruç neden tutulur" başlığını ve içeriğini okumadan yazdığım için yersiz oldu. Özür diliyorum.

istavrit 23-09-2006 23:11

yine ayni senfoni...

iki yuzlu ve riyakar bir yilin icinden siyrilan kutsal ay...

bu aksam insanlar sahura kalkacak,
ilk teravih namazi kilindi bile...

geleneksel kumar ayida basladi ramazanla birlikte..

kahvelerde sahura kadar tombala cekilecek,
kumar bittiginde niyet edilecek,evlere gidilip aksama kadar yatilacak,
ise gitmek zorunda kalanlar kafasi masada uyuyacak..
memur olanlar vatandasa orucun vermis oldugu ozveri ile kaba ve sert davranacak..
fabrikada kaba kuvvetini kullanan isci calismayip, sevap adina isverenin hakkindan calacak.
oruc tutmayanlarin daha cok calistigi duzende onlar kutsal ayricaliga tabi olacaklar,

dilenciler daha cok cikacaklar sokaga "allah rizasi" icin

aksamlari panayir edasinda ramazan cadirlarinda, kullar er meydanina cikacak..kameralar hayir ve yardimi cumle aleme ilan edecekler..
kamerelar esliginde dagitilacak belediye yardimlarini..

ve birbirine gulmeyen,sevgi gostermeyenlerin ayi olacak ramazan "orucluyum,biraz sinirlerim bozuk" gerekcesinin altinda..

din kardesligi on plana cikacak daha cok..
sigara icenler, yemek yiyenler dovulecek bu sevgi ayinda..

allah kabul etsin oruclarinizi

dolfen 23-09-2006 23:55

oruç....
öncelikle islamiyetin zenginle fakir arasında kurdugu eşitlik bir ay sürüyor.o da yalnızca gündüzleyin aç kalmakla sınırlı! iftar sofrası sahur sofrası, yaşanan mekan yararlanılan olanaklar,giyilen elbiseler,eşitsizligin koca boyutlarını büütn gerçekligiyle ortaya koymaya, dolayısıyla her an cehennem azabı ve şeriatın vahşi yasalarıyla baskı9 altına alınan ''ihtilaf ve niza '' etmenleri beyinlerdeki varlıgını devam ettiriyor. beyinlerde varlıgını loruyan bu etkenlere karşıda islamiyetin cennet avutması ve sabır, kader, rıza, sına tevekkül telkinleri eşitsizligin ve zenginin manevi emniyet kemerleri olmaya devam ediyor. oniki ay içinde sadece bir ay gidilen bu sözde eşitlik uygulaması, demek ki en yüksek, en kuvvetli ahlaki düzen açısında, sadece bir avutmadan ibaret kalıyor.
Demekki islamiyet en yüksek ve en kuvvetli ahlaki düzenin nasıl kurulabilecegini bildigi halde bunu sadece bir ayla sınırlı ve oda göstermelik boyutlarda gerçekleştirmekte, eşitsizlik üzerine oturan *kendi gerçek ahlak züzeni için ise insanları, öbür dünyanın korku ve özlemi temelinde kadere ragzı olma yönünde koşullandırmayı ve tabii şeriatın vahşi yasalarına dayanarak disiplin etmeyi tercih etmektedir.

23-09-2006 23:55

Sen şimdi abdest almakta alyuvar sayısını arttırır diyeceksin demedim ki bu tür şeyler banada saçma gelir ayrıca bakın yine bir yerde dediklerimi saptırıyonuz...Ben sadece yorulan mideye ramazanda oruç tutmak iyi gelir dedim sağlık konusunda...
Hadi geçelim sağlık konusunu peki kazandırdığı erdemlere ne dicen ? Yüzde yüz bulursun bir laf ama :) her neyse
ben oruç tutuyorum diye de bağrınmıyorum ayrıca tutan tutsun tutmayan tutmasın umrumda da değil sadece söylemek istedim kendi düşüncelerimi...
Siz din ile ilgili herşeyi yok şeklinde gösterirken bazı şeyleri görmezden gelirken ben gelip noter tasdikli belgeler göstermez yine inanmassınız...
Ayrıca her ibadette hiç bir zaman bilimsel bulgu aramam ama yararı da yok demem. Vardır her zaman bi yararı ama dediklerim yine size ters gelcek biliyorum :) Yine konu başka yerlere gitcek bana uzunca bir yazı yazarak parmaklarınızı ağrıtcam :)
Bilim dini ayırdığınız yetmiyormuş gibi bi de benim suçummuş gibi bana yükleniyorsunuz...Tabii gerçekleri söylemek suç olur. Nedir doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar atalarımız ne güzel ve ne doğru söylemiş bende aynen bu durumdayım :S :(
üzgünüm ama yapabileceğim bişy de gerçeklerden kaçamam ahmaklık olur saygılarımla...

DİPNOT_S 24-09-2006 00:00

Ben tutmuyorum ve tutmamda...
Çünkü Allah'ın benim horucuma ihtiyacı varsa ben onun orucunu tutmam, tutamam çünkü beklentiler içinde olan bir tanrı bana çok ama çok ters ve anlamsız gelmekte.
Umarım anlatabilmişimdir....

dolfen 24-09-2006 00:01

islamiyet tüm yaptırımlarında zengine, en azından maddi durumu iyice olana belli kapılar açmayı ihmal etmemektedir.oruç tutmaya gücü yetmayanler , bir yoksul doyumu fidye ile kurtulabilirken, kendisi muhtaç olan yoksula ise böyle bir kapı açılmamaktadır.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 00:50 .