Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylettim (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=2797)

mcin 26-09-2006 17:32

Allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylettim
 
allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylettim, konuşalım bunu (0layları bilirde zamanını bilmez demeye meylettim:

* *** soru: allah olayların hangi vakitte olacağını ezelde bilir mi? evet denirse, "ezel + şu kadar süre" şeklinde mi olayın ne vakit olacağını bilir? yani ezeliyetin başlangıç noktası olmadığına göre, "bu olay şu vakitte olacaktır" şeklinde bilmek nasıl açıklanabilir?

***dedi: Zulm Eder diyorsun Yukardaki Yazida Peygamberimizin Hadislerini ve Kur'an Ayetleri ni Yalanliyormusun?
cevap: peygamber bunu bilmiyordu. ayetlere gelince kullarını ayetlerle de saptırıyor.
dedi: ALLAH Merhametsizdir diyorsun gene yukardaki delilleri yalanliyormusun?

cevap: ne merhameti? onları o hale koyan kendisi zaten böyle merhamet mi olur? hem çocuğu açlıktan öldürecek, hem de merhamet edecek öle mi?

ve Öteki Tarafta Şefaat Meselesi ni de mi yalanliyorsun?

cevap: şefati yalanlamıyom. olabilir. müslüman bir peygamber varsa o şefaat edebilir.

dedi: ALLAH yaptıklarından pişman olmaz diyorsun ama kul gunah isledikten sonra uzuluyor ve pisman oluyor eger gunahı zorla isleten ALLAH ise Zorla Pisman edende odur
cevap: doğru, zorla pişman eden de O'dur.

dedi: oysaki Hak Teala yaptıklarından pisman olmaz oluyorsa Noksanlik ifade eder (Allah'in tenzih ederim)
cevap: ya kendi pişman olmuyo, sadece kulunda pişman olmayı yaratıyo.
dedi: Allah yalan Atar mi ya demisin haber olarak atar Hâsâ Sümme Hâsâ Bu Küfür degilde nedir? ben sana sorayim

cevap: allah kuran da imtihandan bahsediyor (mülk 2) halbuki ne yapacağımızı önceden biliyor. böle imtihan olmaz. imtihan demek yalandır. demek ki allah yalan olarak da haber veriyor. insanları bu ayetlerle saptırıyor. siz de diyonuz ki: bak imtihanmış! o halde hür irademiz olmalı..

mcin 26-09-2006 17:58

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
*** Kitap: Metafizik * * * * * *yazar: Aristoteles
_Sh. 66: Ancak ortadan kalkabilir olmayan iki şey vardır: Değişme ve zaman. Zaman ne varlığa gelmiş olabilir, ne de varlıktan kesilebilir. Çünkü bu, zamanın var olmasından önce, bir zamanın olduğu veya zamanın ortadan kalkmasından sonra bir zamanın olacağı anlamına gelir.
_Sh. 497: Zaman ezeli – ebedidir. Çünkü önce ve sonra kavramları zamandan bağımsız olarak tasarlanamazlar. Zamanın dışında ne önce ne sonra vardır. Zaman hiçbir zaman başlamamıştır ve hiçbir zaman ortadan kalkamaz. Çünkü eğer başka türlü olsaydı, zamandan önce bir zamanın olduğunu ve zamandan sonra bir zamanın olacağını söylemek gerekirdi.

spartacus 26-09-2006 19:57

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
Mcin, anlayana epey derin gidiyorsun ama, gördüğüm doğru tanımlardan yanlış sonuçlar çıkartman.
Birde sırf fikrini tebliğ edip gidiyorsun, sanki mycin gibisin :)

Aşırı bir içe kapanma belirtisi olarak, ne zamanki kendini ifade edebileceğin satır araları bulmaktasın, her yere yazıp yazıp gitmişsin. Oysa fikirlerin en temel dayanak noktası, onları ele alırken olduğu kadar, ifade ederkende, edilen yerde ve noktada tutarlı olabilmendir. Üstün körü her yere yazıp yazıp gitmek sanki bir iç kapanıklığın dışa vurması gibi. Oysa her yerde olan hiç bir yerdedir, burada olmayıda başarman gerekiyor. İlah konusunda bu şekilde ilerler isen, sonuçta onu kaybedeceğini görüyorum. Bana öyle olacak gibi geliyor :)

"O kadar düşündüm ki seni,
gerçekliğini yitirdin.
Robert Desnos"


Zaman konusunda ise, doğru ifade etmişsin, daha doğrusu aktarmışsın. Salt yanıt ve soru olarak değil, mantıkla içsele inmiş yorumlarında olursa tartışma şansımız doğar, eğer tartışma ve başka insanların fikrine kapalı bir biçimde salt tebliğ etme yönteminden vazgeçmez isen, satır aralarında kaybolup gitme riskini göze almışsın demektir.
Zaman geçiyor, doğayı kokla, insanlar ile kaynaş, her ne kadar salt şu fikirlerinle yaklaşmayacağın, zıtlarla değil, insanlarla ortak olan paylaşımdan yola çıkarak bir çoğulluk sağlaman gerekir. Güncel bir yığın konu var, salt kendin dünyandan değil, herkesin içinde olduğu dünya ve konularada ortak ol. Sadece isminle açılmış başlıklar değil, tartışılan binlerce konuda, imkanın ölçüsünde fikirlerini belirt. Bir çok sitede yazılarını okudum, word formatına aldığın kitabınıda!, forumlarda ise sana karşı gösterilen tavrı, salt bir oda ve bilgisayar başında olan yalnızlığını gördüm üzüldüm. Bir kez dene, tartışalım, konuşalım, hiç kimsenin ne benliğini ama nede bencilliğini öne çıkarmayacağı, ismi ile değil fikirleri ile varoldukları platformlarda olmaya çalış. Aksi taktirde satır aralarında ve sosyal yaşamda bir sen olarak kalacak ve kaybolup gideceksin.

mcin 26-09-2006 23:14

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
kaybolup gitmedim mi

mcin 26-09-2006 23:28

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
Dedi: Ben sana sorayım: Hz. Muhammed iyi insan olduğu için mi peygamber yoksa peygamber olduğu için mi iyi insan?
Cevap: Ben iyi insan demiyorum. Kaderi inkar edici sözleri var. Mesela "sadaka belayı defeder" ve "akrabayı ziyaret ömrü uzatır"
halbuki ömür uzamaz ve bela engellenemez bunlar zaten Allah’ın ilminde bellidir.

mcin 27-09-2006 19:11

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
dedi: ve o verdigin Tren ve gunes meselelerinde. Treni süren gelip dag basındaki adami sen söyledin bende kaza yaptim suclu sensin diye bilir mi? hayir. yada gunes gelip sen oraya yazdin diye ben tutuldum diye bilir mi gene hayir...

cevap: farkı şu: insan geleceği tahmin eder. kesin olarak bilemez. ama allah tahmin etmez, bilir! fark budur

turok 27-09-2006 20:32

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
Bir daha mcin in actigi forumlara girersem iki olsun !))))

iki kurusluk aklim vardi onuda alip goturuyo !

Yok ya bir dahi ile yada bir deli !))) ile karsikarsiyayiz ama dur bakim sonu ne olacak !)0

M.onur 28-09-2006 13:35

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
Ya mcin arkadaşım baya bir döktürmüşsün falan da tercümesi yokmu bunun? Hem soranla cevap veren aynı adammı? Ya da o adam kim senmisin? Bir de son olarak kafan güzelmi onu sormak istiyorum.

ozgur_beyin 28-09-2006 13:42

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
mcin *ferasetine kurban olayım

spartacus 28-09-2006 15:00

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
Mcin'in kullandığı yöntem dialog yöntemidir. Yani uç noktalardan sorulan sorular ve ona verilen yanıtlar şeklinde. Ben bu yöntemi çok severim bu arada :) Deli olma ihtimalim mi vardır yoksa deli anlatımlara meyilmi ediyorum bilemem :)
1994-1996 Yılları arasında 40-70 arası değişen kitleye toplamı 1(her yıl 6 ay, 2 yılda 12 ay) yıl olmak üzere Felsefe ve Toplumlar Tarihi üzerine seminerler vermiştim. Mcin'de ise, metafizik(fizik ötesi, yani fizik kuralları ile açıklanamaz ve onların dışında) felsefenin, yaratıcı konusunda en canlı ve tutarlı örneğini gördüm.

Harun Yahya'nın aldatmaca kitabını okuduğumuzda(Evrim Aldatmacası) son bölümde şunu ifade eder. Der ki, çoğunluk Allah'ı bir kez yarattı ve insanlarda kaderlerini kendileri belirler olarak bilir. Bu yanlış bir anlayıştır der aldatan H.Yahyanın aldatmaları kitabında(sayfa 110 da başlayan ve 114 den devam eden bölüm). Orada, Yaratanın sürekli yarattığı konusu egemendir. Çünkü aslı böyledir, yani yaratan sürekli yaratır, hiç durmadan yaratır, yaratmak zorundadır. Ve insanlar kaderlerini kendileri çizmezler, Allah önceden bildiği şeyleri yaratmak zorunda olduğu için, insan kendi iradesi ile değil ancak Allah yarattığı için fiiliyat gösterebilir. Bu konuda Kader ve yaratım konusunda, kutsal olan olmayan dini düşüncenin(felesefesini) burada en yansızını Mcin ifade etmektedir. Yani H.Yahya da bu temcit pilavını sanki ilk söyleme edası ile ifade ederken, o insanlığa binlerce kere sunulmuş bir temcit pilavıdır. H.Yahyaya göre mesala biz evrenin içinde değiliz, aksine evren bizim kafamızın içindedir(beyin), kafamızın içide bir algıdır ve böylelikle kafamızın içide yoktur, evrende, madde de, salt bir düşünsel(elektrik sinyali var, başka bir şey yok) alan olarak vardır ki, bu alanda yaratıcının varlık alanıdır. Yani kara bir, küçük miniminnacık, miksroskobik bile olamayan ışığa kapalı, bir nokta kadarız, yani aslında evrende bu kadar denebilir, tabiri caizse, insan 1 nokta kadardır(o kadarda değilde anlaşılsın diye), ne algılıyor ise aslında o yoktur, samanyolu bile yoktur o sadece algılamda vardır, sadece beynimizin içindedir samanyolu der. Yani varlık olarak bizde bir hiçiz!!! Yani her şey biz algıladığımız için değil, Allah tarafından algılatılan şeylerdir, rüya gördüğümüz gibi bir şeydir, ama o gördüklerimiz(algıladıklarımız) ise sürekli yaratılır, bizde varmış gibi sanırız:)..... Bu düşünce tarihin çeşitli evrelerinde hatra sayılır alanlar elde etmiştir. Neyse H.Yahyanın bu düşüncesi ve aldatmacası hakkında, izin dönüşü kitaplığımdan kitabı alıp sayfa ve içerik belirterek göstereceğim, ve düşünce ve eleştirilerimide etraflıca açıklayacağım. Mcin yaratıcı sürekli yaratmak zorundadır, insan kaderini kendisi belirleyemez, kötülük de Allah'tandır çünkü, bir iyiliğin oluşması için yaratılması zorunlu ise, kötülüğünde fiiliyat kazanması(oluşması) için yaratılmak zorundadır yönlü açıklamaları, inanca göre doğrudur. Zaten H.Yahyada toplumun çoğunluğu Allah ve kader konusunda yanlış bilmektedir demektedir. *(not: Bu anlayış felsefi olarak kutsal dinlerden daha evveldir, orada ise Allah yerine RUH faktörü vardır)

Ben biraz Mcin deki dialoglara 2 örnekte açıklık getireceğim. Bu açıklık o düşünceye göre olacaktır.

1. Allah'ın özgür iradesi yoktur.
Çünkü Allah olacakları olmazdan evvel bilirken, herhangi bir şeyin oluşması için Allah'ın yaratmasına(iradesine) ihtiyacı vardır der bu düşünce. Yani insan eylemde bulunamaz, bulanabilmesi için eylemin Allah tarafından yaratılması, dilenmesi, irade etmesi gerekir. Mesala insan bir şey yapmaya irade edemez, edebilmesi için Allah tarafından irade edilmesi ve ettirilmesi gerekir...
"76 - İNSAN SÛRESİ
76:30. Allah'ın dilemedikçe siz dileyemezsiniz. Şüphesiz Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir."
Kısaca her an her şey sürekli yaratılmaktadır. Sürekli yaratıldığına göre, sürekli yaratan da yaratmak zorundadır. Burada bir zorunluluk olduğu gibi, evvelce bildiği gibide yaratmak zorundadır. Mesala ben bu yazıları kendi başıma yazmıyorum, yazma fiilim yaratılmış bir şey olarak, Allah tarafından yaratılıyor. Çünkü yaratılmayan hiç bir şeyin fiiliyatı yada oluşması mümkün değildir. Bana bunları ise Allah yazdırıyor, o yazdırmamış olsa idi bende yazamazdım. Allah onu kabul etmediğimi dahi şuraya yazarken, bunu bildiği halde yaratmaktadır. Yani evvelce bildiği bir şeyi Allah değiştiremez, böylesi bir eylemde bulunur ise, Allah evvelce yanılmış olur ki, buda sonuçta Allah'ın yanılması anlamına gelir. Kısaca Allah güncel hiç bir değişiklik yapamaz çünkü evvelce ne olacağını bilmektedir, bildikleri dışında hareket edemez, özgür olmadığı gibi böylelikle görürüz ki özgür iradeside yoktur, evvelce bildiklerine mahkumdur.

2. Kader insan iradesi ile belirlenemez, İnsanın özgür iradesi yoktur.
Kader sadece Allah tarafından belirlenir ve kişi ancak Allah'ın iradesi, dilemesi, irade etmesi dahilinde bir iş yapabilir, fiiliyatta bulunabilir. Bu şartlarda insanın özgür iradesi olmadığı gibi kendi adına bir kaderde belirleyemez.
....
Ne yapalım düşünce ve inanç böyle...
MCİN daha güncel, daha derli toplu, doğru düzgün dialoglar kurarak, bizlerlede iletişimde olarak, her yere üstün körü yazıp geçmeden var isen kaybolup gitmemişsin demektir. Ama bak, başka konularda var, onlarada katılmak, fikirlerini belirtmek zorundasın, yoksa salt tebliğ ile hiç bir şey anlatamazsın!

mcin 28-09-2006 18:00

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
dedi. *Ama bak, başka konularda var, onlarada katılmak, fikirlerini belirtmek zorundasın
cevap: inan ki o pek hatırıma gelmedi

mcin 28-09-2006 18:03

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
ayrıca bir şey sölemek istiyorum: bence derin bilgi edinmek gayesiyle forumlardan fazlaca bir şey edinileceğine fazlaca inanmıyorum.
not: spartacus konunun başında sölediğim şeye yorum yapsana. yardıma ihriyacım var bu konuda

spartacus 28-09-2006 21:44

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
Sevgili Mcin,

dedi: ayrıca bir şey sölemek istiyorum: bence derin bilgi edinmek gayesiyle forumlardan fazlaca bir şey edinileceğine fazlaca inanmıyorum.

Cevap: Forumlardan bilgi edinebilirsin, salt kendinle yaptığın dialoglardan daha çok bilgi taşır canlı tartışmalar. Forumlar ise, bilgi edinmiş kişilerin öyle yada böyle bir çok konuda fikirlerini ortaya koymasıdır, tazeleme yaparken, eksiklerini görmesidir, paylaşan diğer insanlardan ise bilgi edinmesidir. Forumlar bilginizi sunduğunuz yada sunanlar ile paylaştığınız ve hatta araştırmaya itildiğiniz alanlardır. Burada deneyeceğiz, sen yaz, göreceğiz.

Neden yazıların diyalog şeklinde, işte bilgi irdelenerek, tartışarak, muhasebe edilerek elde edilir.
Bir kitabı okurken bile, detay anlarına geldiğinizde bir belirteç korsunuz, işte o yeri, kendi bilginiz ile yoğurarak ve muhasebe ederek ele almaz iseniz, 3 gün sonra oradan aldığınız bilgi kaybolur, ezber olur gider.

Konu başlangıcına ise fikrimi söyleyeyim.

* *** soru: allah olayların hangi vakitte olacağını ezelde bilir mi? evet denirse, "ezel + şu kadar süre" şeklinde mi olayın ne vakit olacağını bilir? yani ezeliyetin başlangıç noktası olmadığına göre, "bu olay şu vakitte olacaktır" şeklinde bilmek nasıl açıklanabilir? (Mcin)

Açıklanamaz.Çünkü ezeliyet bir öncesizliktir, o halde zamanda ezelden beri vardır demeye zorlanırız, bu durumda başlangıcı olmayanın, şu zamanda şu diyebileceğimiz tarihide yoktur. Zaten gerçek de budur Mcin. *
Ezelden bilinebilir bir zamanın olması kadar onu bilenin şu tarihte şudur diyebildiği söylemi ise mantıksızdır, baz alınamaz. Doğrusu ezelden+geçecek zaman, iki türdeş olmayanın toplamı olacağı için, sonuca ulaşılması mümkün değildir, o yüzden ezelden şu olay şu tarihte olacaktır denilemez. Aynen ezelden beri dönen bir bilyanın, ne kadar zaman döndüğünü sormaya benzer, yada sonsuza(ebed) kadar dönecek bir bilyanın, ne kadar zaman döneceğini bulmaya benzer ki, bu konu ezel ve ebed ise mümkün değildir.

Birde benden sana.

Sordu: Allah yaşını bilir mi?
Cevap: Hayır bilemez çünkü onun bir başlangıcı olmadığı için yaşadığı bir süre dilimide yoktur.
Sordu:Nasıl olur? Allahın bilmediği bir şey olur mu?
Cevap:İşte olabiliyormuş.

mcin 28-09-2006 22:18

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
soru ve yanıt harika

mcin 28-09-2006 22:22

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
spartaküs yani sende allah olayların ne *zaman olacağını bilmez mi *diyorsun. bana katılıyor musun?

spartacus 29-09-2006 14:49

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
Sevgili Mcin, sana sorgulamalarının her ama her aşamasında katılıyorum. Katılmadığım yerler olursa, bunu belirtmekten ise çekinmem, zaman bulur yine arar bulur yazarım fikrimi. *Seninle ayrı düşündüğümüz ise bir sadece bir yer var orasıda çıkartılan sonuç, hepsi bu.
Kısaca ben Allah yoktur diyorum, sen ise vardır ve bu özelliklere sahip ise böyle olması gerekmez mi diye irdeliyorsun. Kader ve sürekli yaratım konusunda ise SANA TAMAMEN KATILIYORUM. Ancak İslam ilk çıkış anlarında, metafizik yöntemli felsefe ile tam olarak bütünleşememiştir, O yüzden İslami inançda Kader senin tanımladığınla değil, 6 günde yaratılıp çayıra salınmış insan olarak bilinir, destanlara ve hurafelere meyil dahi fazlacadır ve bunun için kimseyi horgöremez yada suçlayamayız.
Sana söyleyeceğim şu, biraz dışarı çık, din dışında şeyleri paylaş insanlar ile, ailen ile sofraya otur, odana hapis kalma, kaçan göçen hiç bir şey yok, acele etme.
Benden iki tane daha sana.

Sordu:Kuyu dibinden gökyüzü ne kadar görünebilir?
Cevap:Kuyu ağzı kadar.
Sordu:O halde kuyu dibindekiler gökyüzünü o kadar iddia edebilirler mi?
Cevap:Kuyuda kaldıkları sürece gökyüzü onlar için kuyu ağzı kadar olacaktır.
.......
Sordu: Allah kendinin ne zamandan beri var olduğunu bilir mi?
Cevap: Bilemez, çünkü ezelden beri olduğu söylenen hiç bir şeyin ne zamandan beri var olduğuda bilinemez.
Sordu:Nasıl diyorsun bunları, bu mümkün mü?
Cevap:İşte mümkün oldu.

walla 29-09-2006 15:28

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
Cin gibisin mcin. Allah seni korusun.
Allah kimin ne mal olduğunu önceden biliyorsa neden doğrudan cehenneme atmıyor, dalga mı geçiyor bizimle...

mcin 29-09-2006 19:05

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
dedi:Allah kimin ne mal olduğunu önceden biliyorsa neden doğrudan cehenneme atmıyor, dalga mı geçiyor bizimle...


cevap: allah zatı *gereği * zorunlu bir varlıktır(mucibun bizzat) yaptıklarını onu zorlayan olmaksızın yapmak zorundaydı. başkasını yapamazdı. bizi dünyaya göndereceği ilminde vardı ve O da böyle yaptı.

mcin 29-09-2006 19:26

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
dedi:çünkü eğer bebakler öldüyse bu bir rahmettir,çünkü öyle kimseler var ki keşke bebekken ölsedimde şu hataları işlemeye fırsat bulamasaydım diye samimi isterler
cevap: o halde yetişkin olup kafir ölen kimse de şöle dese, yarabbi benim büyüyünce sana isyan edenlerden olacağımı zaten biliyordun. neden beni de küçük bir bebekken öldürmedin. böylece sana karşı kafirlik yapmazdım. bende senin kulun değil miyim?
acaba ne olur bir yanıtla

walla 29-09-2006 19:44

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
Bence doğrudan cennete göndersin, hatta şimdi. Göğsü yeni tomurcuklanmış kızlar hep ilgimi çekmiştir.

mcin 30-09-2006 18:53

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
dedi:aslında kafirler ki küfür (örtmek)demektir,yani nimetlerin nimetiyetini güfzel görmeyerek çi,rkin sahipsiz başıboş görerek örtüyor
cevap: peki kafirde, kafirlik düşüncesini allah mı yaratmaktadır

mep 30-09-2006 20:51

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
hah tam yerini buldum.
*Nitzche yi okumuş o zamanda böyle muallakta kalmış öküz gibi olmuştum.abiler aloooo!!! sıyırdınızmı siz yav.zaten akılla boğaz boğaza gidiyoz bide siz uğraştırmayın bizi.bide sizle uğraşmıyalım.şurda efendi efendi allahı anlamaya çalışıyoz,bide sizi anlamak için kafa patlatmayalım.ayıp valla ya!! anlıyan var anlamıyan var azcık efendi olun yaw. mcin abi milletin başına iş açma be abi apaçık yazma böyle kuran ayetleri gibi anlamıyoz.gidip spartacüse sormak zorunda kalmayalım yani ne demek istedi diye.apaçık anlatma abi böyle herşeyi *anlaşılmıyo valla.

mcin 30-09-2006 22:53

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 

meas 30-09-2006 22:56

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
hı ya kursat hı :)

pante 30-09-2006 23:49

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
Dokunmayın Kürşat'ıma..
Zaten kovulmadığı İslami site kalmamış, burada rahat yazsın garibim.
Sor Kürşat sor! :)

mcin 01-10-2006 00:13

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
ya pante *sen nerelerdeydin ya *başlıktaki ortaya koydukğum yazıyı yorumlarmısın. iki talebem okey verdi

meas 01-10-2006 00:15

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
Tamam pante dokunmam :)

mcin 01-10-2006 00:34

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
hey pante yanıtını bekliyorum

pante 01-10-2006 00:51

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
Kürşat, yine senin bir başlığında ve irade ile ilgili bir konuda daha önce de görüşümü yazmıştım.
Allah'ın herşeyi ezelden bildiğine itiraz etmiş, insanın özgür iradeye sahip olduğunu yazmıştım. Bu özgür iradenin deterministik sebepler ve kişiyi etkileyen faktörler nedeniyle kısıtlandığını, cüz'i iradeye indirgendiğini belirtmiştim.
Dolayısıyla Allah nerede, ne zaman, ne olacağını, kimin ne yapacağını, fiilleri ezelden bilmez. İlmiyle gelecekte gelişmeleri bilebilir. İnsanın dna özellikleri, irsi özellikleri ve karakteristik yapısı sebebiyle çoğu davranışlarını ya da bir olay karşısındaki fiilini de bilebilir.
Örneğin;
Senin bana sorduğun soruya nasıl bir cevap vereceğimi bilebilir. Beni yakından tanıyanlar da biraz tahmin edebilirler.
Ama hiç kimse Allah da dahil benim yeni topiğimin konusunu bilemez.
İsteseydi bilebilir miydi?
Robotumsu özellikte yaratsaydı bilirdi tabi.
Robotların ne yapacağını insanın bilmesi gibi...

mcin 01-10-2006 01:29

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
dedi:Senin bana sorduğun soruya nasıl bir cevap vereceğimi bilebilir. Beni yakından tanıyanlar da biraz tahmin edebilirler.
Ama hiç kimse Allah da dahil benim yeni topiğimin konusunu bilemez.
cevap: senin *nasıl yanıt vereceğini bilecek ama açacağın yeni konuyu bilmeyecek ölemi? buradaki bu ayrımı neye göre yaptın? ilim ile mi zan ilemi?
ilim ile dersen senin ne yanıt vereceğinde ilerde bir zamanda oluyor, açacaksan ne konu açacağında ilerde bir zamanda oluyor. birini biliyorsa diğerini neden bilmeyecek? sonuçta ikiside olay bunların. bu ayrımı neye göre yaptın?

mcin 01-10-2006 01:33

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
dedi:küfür fikrini allah yaratmıştır
cevap: kul allahın kendisinde yarattığı küfür düşüncesini düşünmemeye kadir olablilir mi olamaz mı

mcin 01-10-2006 01:35

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
*** “Zaman sonradan yaratıldı” diyenlere, soru: Zamanın yaratılması zaman alır mı? Zamanın yaratılması zaman içinde mi * oldu? Zamandan önce zamansızlık mı vardı? “Evet” dersen, “önce” kavramı da zaman kavramı değil mi?

meas 01-10-2006 01:41

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
Yandın pante hade buyur :)

mcin 01-10-2006 02:02

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
“Beynimle ya da ruhumla düşünüyorum” diyenlere cevap: Nasıl düşündüğünü biliyor musun? Genelde “bilmiyorum” der. Derim ki: Bir fiili bilinçli bir şekilde yapmak için (bilgisayarı kullanmak gibi) onun nasıl yapıldığını bilmek gerekmez mi? “gerekir” der. Derim ki: Nasıl düşündüğünü bilmiyorsun da, nasıl hür bir iradeyle düşündüğünü iddia ediyorsun.
*** Allah’ın ilmi mi iradesini belirliyor, iradesi mi ilmini belirliyor? Bildiği için mi irade etti yoksa irade ettiği için mi bildi? İlmi mi iradesini gerektiriyor yoksa iradesi mi ilmini gerektiriyor?
*** Allah’ın iradesi kesin ve değişemez bir irade midir? “evet” der.
Peki, Allah isteseydi, yaptıklarından başkasını yapabilir miydi? “evet” der.
Hani Allah’ın iradesi değişemez bir iradeydi?
*** “Bir fenomende (görüngü) kararsızlığın var olduğunu ileri sürmek, bu fenomenin, kendisini belirleyecek bütün öteki fenomenlerden bağımsız olduğunu kabul etmek demektir.” (Bachelard)
*** Allah bildiği için mi diledi yoksa dilediği için mi bildi? Allah, dileyeceğinden dolayı mı bildi, yoksa bileceğinden dolayı mı diledi?
*** Allah neyi bileceğini mi dilemişti yoksa neyi dileyeceğini mi bilmişti? Olacağını bildiği şeyleri dilemek zorunda mıydı veya dilediği şeyleri bilmek zorunda mıydı? Olacağını bildiği şeyleri dilemeyebilir ya da dilediği şeyleri bilmeyebilir miydi?

mcin 01-10-2006 02:05

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
dedi:Dolayısıyla Allah nerede, ne zaman, ne olacağını, kimin ne yapacağını, fiilleri ezelden bilmez.

yine dedi: Senin bana sorduğun soruya nasıl bir cevap vereceğimi bilebilir

cevap: bu çelişki değil mi

vartor 01-10-2006 07:58

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
Guzel kardesim mcin,
* * * Dogrusu sual ve gine kendi buldugun cevaplardan ne demek nereye varmak istedigini cikaramiyorum. Eger kutsal kitaplatda tanitilan allahi ariyorsan boyle bulabilecegini zannetmiyorum. Iki sik var karsinda; ya tanriya guvenip daha fazla sorgulamiyacaksin, veya cikaracagin sonuc tanri yoktur olacak. kafani daha fazla yorma.
* *Dogmayi kabul edemiyorsun, tanri yok da diyemiyorsun. Aklini kullanarak bir sonuca varman gerekir artik.

DEVRAN 01-10-2006 12:28

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
allah bizi yaratmadan ne yapıcağımızı biliyordu,hangimizin cennete hangimizin cehenneme gideceğini de biliyordu(bilmiyorsa kuranın her şeyi bilen tanrısı değildir)öyleyse neden yaratıldık?

pante 01-10-2006 21:35

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
"Senin bana sorduğun soruya nasıl bir cevap vereceğimi bilebilir. Beni yakından tanıyanlar da biraz tahmin edebilirler.
Ama hiç kimse Allah da dahil benim yeni topiğimin konusunu bilemez.
İsteseydi bilebilir miydi?
Robotumsu özellikte yaratsaydı bilirdi tabi.
Robotların ne yapacağını insanın bilmesi gibi..."


Kürşatcığım;
Seni çok çok iyi tanıyan biri, bir olay karşısında nasıl davranacağını az çok bilir. Dolayısıyla Allah da bilir.
Ama senin 10 gün sonra ne yemek yiyeceğini kimse bilemez. Allah da bilemez.
Bu ikisi arasındaki fark şudur;
Birincisi senin karakteristik yapınla, geçmişteki benzer olaylardaki tavrınla ilgilidir. Dolayısıyla bilinmesinde bir güçlük yoktur.
İkincisi ise, gelecekle ilgili, ama çok farklı seçenekleri olan bir durumdur. Bilinmesi imkansızdır. Allah'ın bunu bilebilmesi için her insanı uzaktan kumanda ediyor olması gerekir. Ya da her fiilini önceden programlamış olması gerekir. Bu da çok saçma değil mi? Bu durumda insan iradesi sıfır oluyor. Nerede dünya sınavı öyleyse?

Ayrıca Allah kalkıp ta kimsenin tek tek yaptıklarıyla ilgilenmez. Basit olaylarla uğraşmak yerine sistem kurar. "Uğraşsa, ilgilense bilir miydi?" dersen bilebilmesi için, bizim için gelecek olanın Allah için geçmiş zaman olması gerekir. İnanıldığı gibi Allah için "ezelden ebede bir an" ise bu mümkün. Aksi durumda ilim-irade hikaye..

pante 01-10-2006 21:56

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
Kürşat sana bir soru:

Allah cehennemi kötü-zalim insanlar için mi yaratmıştır?
Yoksa cehennem için kötü-zalim insanlar mı yaratmıştır?

mcin 02-10-2006 00:39

Re: allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylet
 
dedi:llah cehennemi kötü-zalim insanlar için mi yaratmıştır?
Yoksa cehennem için kötü-zalim insanlar mı yaratmıştır?
cevap: iradesi olmadığından ve gayesi olmadığından dolayı hiç birşeyi * * * * * * * * hiç birşey için yapmaz allah


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 11:04 .