Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Etimoloji (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=169)
-   -   Türkçe problemi (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=28702)

Sesli 03-08-2012 15:42

Türkçe problemi

Alıntı:

Neva´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 447761)
Kitaplarina gore durum tam tersi ALKA.

Zira islamiyette, kullar Allah'i modere edemezler. Yani Allah istedigi kuluna vahiy gonderecekse, hayir gonderemessin diyemezler.

Allah dilemedikce, siz dileyemessiniz ornegindeki gibi.

Burada oldukça ilginç sözcükler de öğrenmeye başladık.

Mesela ''kullar Allah'i modere edemezler'' Kulların Allahı ''modere ''edemediklerinden anladığım tek şey var. Türkçe bilmeyenlerin böyle uyduruk sözcükler saçarak dilimizi kirletme çabasında olduğu!

Başka bir açıklama yapılabilir mi?

kader 03-08-2012 18:09

Alıntı:

Sesli´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 447817)

Mesela ''kullar Allah'i modere edemezler'' Kulların Allahı ''modere ''edemediklerinden anladığım tek şey var. Türkçe bilmeyenlerin böyle uyduruk sözcükler saçarak dilimizi kirletme çabasında olduğu!

Konunun içine çığ gibi düşmüşsünüz .Sahi konumuz languistikmi ?.
Vahiymi?
Buna rağmen eleştiri kriterinizden rahatsız oldum.Eleştirdiğiniz söylemin alternatifini getirmeniz ahlaki olurdu.
Ciddiyetten uzak (kopan kuyruğa telafi eleştiri) eleştiri değildir.
Sapla samanı karıştırmayın ayırmanız güç olur.

Neva 03-08-2012 21:04

Alıntı:

Evet Turkce'yi cok iyi bildigim soylenemez. Bu konuda da hicbir zaman iddiam olmadi.

Ancak siz mod kelimesini baska yerde kullanip Turkce'yi kirletmiyorsaniz, ben de modere kullandigimda Turkce kirlenmiyor olmali.

Surada nicin Turkce'nizi kirlettiniz mesela?

Alıntı:

Sesli´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 447404)
Haydi diyelim ki bizler basit üyeleriz. Bu forumdaki yazılarımızı bazı durumlarda silmeyi başaramıyoruz. Ve idarecilerden rica ederek silinmesini sağlamaya çalışıyoruz.
Ama '' SUPER MODERATOR'' veya ''KIDEMLİ ÜYE '' olup da aynı duruma düşen arkadaşlar da olunca, insan ne de olsa şaşırmadan edemiyor...

xcan 03-08-2012 21:10

Alıntı:

Neva´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 447848)
Evet Turkce'yi cok iyi bildigim soylenemez. Bu konuda da hicbir zaman iddiam olmadi.

Ancak siz mod kelimesini baska yerde kullanip Turkce'yi kirletmiyorsaniz, ben de modere kullandigimda Turkce kirlenmiyor olmali.

Surada nicin Turkce'nizi kirlettiniz mesela?

Çok güldüm...
Sende gül emi

Sesli 04-08-2012 02:41

''MODERE'' diye bir sözcük var mı?

TÜRKÇE'ye karşı olanlara ben de karşıyım. Ben hiç bir yerde '' MOD'' diye bir sözcük kullanmadım. Sesli'yi de kendi gibi göstermek için verilen alıntı şu;
======================
Sesli´isimli üyeden Alıntı
Haydi diyelim ki bizler basit üyeleriz. Bu forumdaki yazılarımızı bazı durumlarda silmeyi başaramıyoruz. Ve idarecilerden rica ederek silinmesini sağlamaya çalışıyoruz.
Ama '' SUPER MODERATOR'' veya ''KIDEMLİ ÜYE '' olup da aynı duruma düşen arkadaşlar da olunca, insan ne de olsa şaşırmadan edemiyor...

===============================
Dikkat edilirse sizlerin kendinizi nasıl sunduğunuzu göstermektedir. Ve tırnak içinde oluşları bir alıntı olduğunun göstergesidir.

En büyük erdem yanlışını bilmek ve özür dilemekten geçer. Kişi yanlışını bilmez de karşısındakini de kendi gibi sanırsa, oldukça büyük bir yanılgıya düşer.

Türkçede ''MODERE ETMEK '' diye bir sözcük yok. Türkçe'yi kirletmeye kimsenin hakkı da yok. Bilmeyenler öğrensin. Düşüncelerini ifade edemeyenlerin tartışma forumlarında bu kabil gezintisi güzel mi oluyor?

xcan 04-08-2012 02:45

Alıntı:

Sesli´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 447919)
TÜRKÇE'ye karşı olanlara ben de karşıyım. Ben hiç bir yerde '' MOD'' diye bir sözcük kullanmadım. Sesli'yi de kendi gibi göstermek için verilen alıntı şu;
======================
Sesli´isimli üyeden Alıntı

===============================
Dikkat edilirse sizlerin kendinizi nasıl sunduğunuzu göstermektedir. Ve tırnak içinde oluşları bir alıntı olduğunun göstergesidir.

En büyük erdem yanlışını bilmek ve özür dilemekten geçer. Kişi yanlışını bilmez de karşısındakini de kendi gibi sanırsa, oldukça büyük bir yanılgıya düşer.

Türkçede ''MODERE ETMEK '' diye bir sözcük yok. Türkçe'yi kirletmeye kimsenin hakkı da yok. Bilmeyenler öğrensin. Düşüncelerini ifade edemeyenlerin tartışma forumlarında bu kabil gezintisi güzel mi oluyor?

Eleştiri güzelde alternatif yok .
Soruyorum
Modere yerine hangi sözcük uygun olurdu?

Sesli 04-08-2012 02:55

Alıntı:

kader´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 447833)
Konunun içine çığ gibi düşmüşsünüz .Sahi konumuz languistikmi ?.
Vahiymi?
Buna rağmen eleştiri kriterinizden rahatsız oldum.Eleştirdiğiniz söylemin alternatifini getirmeniz ahlaki olurdu.
Ciddiyetten uzak (kopan kuyruğa telafi eleştiri) eleştiri değildir.
Sapla samanı karıştırmayın ayırmanız güç olur.

Sayın Kader,
Herhalde siz de TÜRKÇE karşıtı olacaksınız ki ''languistikmi?'' demekte bir sakınca görmemişsiniz. Eleştirimden rahatsız olmanız sizin sorununuz oluyor. Alternatif getirmemi istemeniz de pek ahlaki değil. Çünkü sayın yazarın ''MODERE'' diye uydurduğu sözcüğün manası da belirsiz. TÜRKÇE olmayan bir sözcüğe alternatifi sizin gibi olanlar getirebiliyorsa, buna şaşmamak gerek.

Siz sayın yazarın avukatı olsaydınız davayı da kaybederdiniz. Çünkü bilmeden ve anlamadan laf olsun diye yazmışsınız.

Sesli 04-08-2012 02:58

Alıntı:

Estagfurullah´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 447921)
Eleştiri güzelde alternatif yok .
Soruyorum
Modere yerine hangi sözcük uygun olurdu?

Sayın Estafurullah,

Alternatifi benden değil de sayın Neva'dan sormanız daha uygun olmaz mı? Çünkü ben ''MODERE ETMEK'' diye Türkçe bir anlam çıkaramıyorum. Bu uyduruk sözcüğü yazandan sorsanız, O kişi de kafasını toplayark ne demek istiyorsa onu anlaşılır bir şekilde yazsa daha uygun olmaz mı?

xcan 04-08-2012 03:08

Alıntı:

Sesli´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 447924)
Sayın Estafurullah,

Alternatifi benden değil de sayın Neva'dan sormanız daha uygun olmaz mı? Çünkü ben ''MODERE ETMEK'' diye Türkçe bir anlam çıkaramıyorum. Bu uyduruk sözcüğü yazandan sorsanız, O kişi de kafasını toplayark ne demek istiyorsa onu anlaşılır bir şekilde yazsa daha uygun olmaz mı?

Bakın sesli arkadaşım .
Eleştiri bir kültürdür.
Öz türkçesinide bilmediğini üzülerek görüyorum
Eleştiri=Yanlışlama
Öz türkçe ile ilgili traş yapacağı zaman uydurma berberler .
Samimi iseler doğruyu ortaya hoyarlar.
Siz sisteme eleştiri getirdiğiniz zaman Sistem kötü .
İyisistemide sistemin kendisi bulsun gibi;Kafadan gayrımüsellah bir cümle kurmamalısınız.
Öz türkçe katliamı olur.
Hatta öz türkçe asimilasyonu olur.

istatistik 04-08-2012 03:32

Eleştiride bulunmak için, kimin, neyi, nerede ve nereden yazdığı gibi konuları tam olarak bilebilmek gerekir kanısındayım. Aksi durumda bir iddia ile ortaya atılmak, iddia sahibini olmadık durumlara düşürebilir.

Türkçenin etkin kullanımına yönelik eleştiriler konusunda da izlenilen yol yanlış. Bir kimseyi, kullandığı kelime Türkçe değil diye eleştirmek istiyorsanız, ortaya bir alternatif sunabilmeniz gerekir. Alternatif sunamıyorsanız da sen bu dili katlediyorsun bu kelimeyi kullanma gibi bir tepki vermek de mantıklı değildir. Ha diyorsan ki ben burada ne dendiğini anlamıyorum, o zaman neyi eleştirdiğin konusunda da bir fikrin yok derim. Zira daha yazılan konusunda bir aydınlanma yaşayabilmiş değilsindir. Bunun yerine, anlaşılmayan kısmın farklı bir yolla anlatılmasının talep edilmesi ve daha sonra bir alternatif sunulması daha mantıklı olacaktır.

Eleştirinin de bir yöntemi ve mantığı olmalıdır. Sırf karşı çıkmaya dayalı bir eeştiri ile bir yere varılmaz.

Neva 04-08-2012 04:44

Alıntı:

Sesli´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 447924)
Sayın Estafurullah,

Ben sozcugu bircok kereler yazdim forumda niye o zaman elestiri getirmediniz?

Arama kutusuna modere yazip aratin bir.

Baska insanlar da yazmis.

Nicin sadece Neva? :)

Olimpiyat 23-08-2012 11:26

Şimdi, modere etmenin Türkçesi ne?
Yoksa Türkçeleştirelim gitsin:). Sonuçta, tam bir karşılığı yoksa bir eksiklik vardır, onu da o ifade ile tamamlarız:)

Anima Libera 23-08-2012 11:33

Sevgili Dil Kurumumuz bu konuda da mutlaka bir kelime uydurip bunu da 'Öztürkçe' diye bize yutturacaktır. Şüpheniz olmasın.

Allah razı olsun VraeL.

Sesli 29-08-2012 01:39

Türkçemize dikkat edelim. ERKEK KARDEŞ manasına olan sözcüğün doğrusu BİRADER olacak. Bilader değil.

demirefe 29-08-2012 01:52

Birader Türkçe bir sözcük değildir. Her yabancı kelimeyi de aslına uygun telaffuz etmiyoruz. Hemen hepsini kendimize göre telaffuz ediyoruz. Niye merdiven diyorsunuz? Bunun aslı merduban'dır.

O kadar da kasmayın, mevzu bile değil bunlar... Şimdi mevzu bitti, bir birader bilader oldu, bunu sorun edeceğiz! Komik olmayın!

rastaman 01-09-2012 16:52

Alıntı:

''Uyduruk sözcükler''..TDK'nın bu halkın binlerce yıldır kullandığı kadim kelimeleri katledip yerine masa başında uydurduğu kelimelerden mi bahsediyorsunuz yoksa?

Sırf kökeni dolayısıyla bir kelimeyi yok etmek;buna etimolojik ırkçılık denir.Hem bu tür bir ırkçılık yapıyorlar,hem de bu ırkçılığa ortak olmayanları pişkince suçluyorlar.

Artık modern dünyada kelime alışverişi eskisinden çok daha hızlı,bunun önüne geçemezsiniz.İlle de Türkçesi kullanılacak diyen kurumlarınız ''gıçından uydurma'' işinde yetersiz ve etkisiz kalırsa insanlar kendi yoluna bakar,''moderate'' kelimesini modere etmek şeklinde kullanır.İnanın bu son derece doğal bir süreçtir;on binlerce yıldır dillerin evrimi de böyle olmuştur,masa başında değil.

rastaman 01-09-2012 16:59

Sayın Sesli birkaç sorum olacak size.Dil Devriminin mimarlarının derdi gerçekten dili Türkçeleştirmek ve ''arılaştırmak'' ise neden özellikle Arapça ve Farsça kelimelere savaş açıldı,neden Rumca ve Ermenice kelimelere dokunulmadı?

Dertleri sadece doğu ve İslam kültürleriyle miydi yoksa?

Bir de bunların dilimize soktuğu Moğolca kelimelerin-hatta sözüm ona eklerin-Türkçede ne işi var?

Ha,ben uyduruk da olsa Arapça da olsa hepsini kullanırım o ayrı.Yerleşmişse zorlamanın alemi yok.

spartacus 01-09-2012 17:14

Alıntı:

Ne başlık nede konu bana göre ciddiye alınır türden değil. Bir başlığın içi-amacı böyle kişileri itham olarak ele alınıyorsa, bu tür başlıkları açan insanlarda sağlıklı düşünme yetisinin zaafa uğramış olduğunu düşünürüm... Heleki bir kaç kelimeden yola çıkıp da, "Türkçe bilmeyenlerin böyle uyduruk sözcükler saçarak dilimizi kirletme çabasında olduğu!"

Şu senden yaptığım alıntı, nasıl anlamlı bir cümle haline gelebilir?

Hem Türkçe bilmeyen diyorsun hem de türkçeyi kirletme çabası? Dayanak(modere) tamamen subjektif, kabul, bari çıkarım mantıklı olsaymış..

FARKINDALIK, FARKINDALIK, FARKINDALIK...

Dil kirletmek nedir? Muğlak ve genellemeden ibaret kalmış. Dilinizi geliştirin, geliştirmekten çekinmeyin. Dil'de insan gibi canlıdır, sürekli gelişir. Önemli olan yozlaştırmamaktır..

Sesli 02-09-2012 00:13

Alıntı:

spartacus´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 453707)
Ne başlık nede konu bana göre ciddiye alınır türden değil. Bir başlığın içi-amacı böyle kişileri itham olarak ele alınıyorsa, bu tür başlıkları açan insanlarda sağlıklı düşünme yetisinin zaafa uğramış olduğunu düşünürüm... Heleki bir kaç kelimeden yola çıkıp da, "Türkçe bilmeyenlerin böyle uyduruk sözcükler saçarak dilimizi kirletme çabasında olduğu!"

Şu senden yaptığım alıntı, nasıl anlamlı bir cümle haline gelebilir?

Hem Türkçe bilmeyen diyorsun hem de türkçeyi kirletme çabası? Dayanak(modere) tamamen subjektif, kabul, bari çıkarım mantıklı olsaymış..

FARKINDALIK, FARKINDALIK, FARKINDALIK...

Dil kirletmek nedir? Muğlak ve genellemeden ibaret kalmış. Dilinizi geliştirin, geliştirmekten çekinmeyin. Dil'de insan gibi canlıdır, sürekli gelişir. Önemli olan yozlaştırmamaktır..

Sayın Spartacus,

Siz ne dediğini dahi bilmeyen bir üyesiniz. Eğer yazım ciddiye alınır türden değilse, neden uzun bir zaman sonra bu yazıma bu şekilde yanıt verdiğinizi sanıyorsunuz? Benim yazdığım bir tümceyi dahi anlayamayan siz beni eleştirecek bir durumda değilsiniz ki! Bu yazıyı siz neden anlayamadınız? ''Kulların Allahı ''modere ''edemediklerinden anladığım tek şey var. Türkçe bilmeyenlerin böyle uyduruk sözcükler saçarak dilimizi kirletme çabasında olduğu! ''

Siz de Türkçemizi kirletenlerdensiniz. Çünkü Türkçede ''sübjektif '' diye bir sözcük yok. Hem bize emperyalistler masalını anlatır, hem de onların sözcüklerini bozup, bozup kullanırsınız.

Sesli 01-10-2012 21:47

Sözcüklerin gülüşü!

Doslar,

Bizim gençlik devrimizde yabancı dillerden alınan uyduruk sözcükler bizi de etkilerdi. Mesela üniversitelerde kayıt manasına gelen ve TÜRKÇE olmayan ''INSKRIPSİYON'' sözcüğünü pek severdik. Sanırdık ki bu sözcüğü herkes bilmiyor. Ve sadece biz okuyanlar bilmekte. Gençlik işte...

Sayın Ajda Pekkan bu grup kişilerin başında gelirdi. Ve bu sevdasından bu yaşında dahi kendini kurtaramamış. Sıklıkla Türkçe olmayan uyduruk sözcükleri pek kullanır. Bir defasında, böyle uyduruk bir sözcüğü kullandığında muhatabi olan sayın İbrahim Tatlıses, haklı olarak, ''o dediğiniz nedir?'' diye sormak zorunda kalmıştı.

Özgürleşme çok geniş bir anlam içermektedir. Bu nedenle her konuda özgürleşmek mümkün de olmuyor. Kimimiz dinsel inançlarından, kimimiz tutkun olduğumuz sigara veya alkoldenbir türlü özgürleşemezken, bazılarımız da dilimizdeki bu işgalden pek özgürleşemiyoruz.

Bu konuyu aklıma getiren bu forumdaki TÜRKÇE olmayan, ama zorlanarak Türkçemize sokulmaya çalışılan ''SUPER MODERATOR'' söyleminden kaynaklandı.

''Super'', benim bilgime göre ''ÜSTÜN'' demektir. ''Moderator'', ise tartışmalarda ortamı yatıştımaya çalışan idareci.

Eğer bu bilgim yanlışsa lütfen hoş görün. Çünkü bu sözcükler Türkçemizde olmayan uyduruk sözcüklerdir.

Amerikanın bizi idare edişi, aslında uzun bir zamandan beri uygulanan bir Amerikan yöntemi, İslamın dahi ''MODERATE'' yani ''ILIMLI'' olması,aslında bir Amerikan icadı değil mi?

Üstün idareciler varsa, üstün olmayanlar da var demek olmuyor mu?
Bütün idareciler toptan üstün olsaydı, bu nitelemelere gerek de kalmazdı sanıyorum.

Bu gibi uyduruk sözcüklerin akla getirdiği de bunlara uygun olacak düşüncelerdir. Ne denir!

Esenlik dileklerimle,

Dark_Prince 01-10-2012 22:53

Hava atmak maksadında filan değilim ama ben hangi dilden olursa olsun sevdiğim kelimeleri kullanmayı çok severim,tabi genel olarak bilinen yabancı kelimelerse kullanırım. Yani az bilinen bir yabancı kelimeyse kullanmam.

Süper kelimesini çok kullanırım, idareci yerine Moderator kelimesini daha çok severim. Tamam derken çok sık "oke" kelimesini kullanırım ama Okey değil Oke, çünkü böylesini daha çok seviyorum. Örneğin Görüşürüz derken de İspanyolca Adios kelimesini kullandığım çok olur, veya Hasta La Vista, içimde hiçbir art niyet yok sadece sevdiğim için.

Türkçe'yi Amerika'dan çok Araplar tahrip etmişlerdir, örneğin biz ateistler bile alışkanlık olduğu için umarım yerine inşallah kelimesini kullanırız her ne kadar tam karşılıklar olmasalar da.

ALKA 02-10-2012 07:31

Bazı insanlar da üstüne basa basa sadece Türkçe sözcükler kullandıklarını söyleyerek övünürler ve hava atmaya ya da kendilerini bununla bilgiç göstermeye çalışırlar. Allah cümletimizi bu gibilerden korusun :)

Olimpiyat 02-10-2012 08:57

Hangi sözcük Türkçe, hangisi değil.
Maksat saf Türkçe ise , İngilizce, Farsça, Arapça ve Fransızca kelimeleri çıkarsak Türkçe diye bir kalmaz.

Sanırım elde 10-15 kelimelik bir dil kalır:)

Ben de yakın zamana kadar dil dil diye tutturanlardandım ama keskin sınırlarla bunu çizmek çok zor ayrıca doğru da değil.
Süper kelimesi, Türkçe de benimsendi ise ve halk kullanıyorsa onu kabul etmek gerekir. Elbette büyük ünlü uyumu, küçük ünlü uyumu ortadan kaldırılmalı demiyorum.Türkçeyi Türkçe yapan öğretiler kalmalı ama halk bir şeyi benimsendi ise ve o yaygınlaşmışsa Türkçe olmuştur artık.En azından dilimize giren ama kullandığımız yabancı sözcükler kategorisinde değrlendirilebilir.

Ben de zaman zaman yabancı kelimeleri kullanıyorum ama hava atmak için değil.Gayri ihtiyari.Hava atmak meselesine gelince.İngilizce bildiği için hava atan ya da bunu kullanmak isteyen kaldığını sanmıyorum. En azından ben hava atmak istesem çok iyi derecede bildiğim Çinceyi, Rusçayı,Farsçayı vs.. kullanırım.Birçok arkadaşımızın İngilizce kelimeleri alışkanlıktan dolayı kullandığını düşünüyorum.hava atmak için değil.

İngilizce bilmeyen kalmadı ki, neyin havası bu:)

spartacus 03-10-2012 00:42

Dilde insan gibi canlıdır ve bu gün hayatımızın her alanını dikenli çit gibi ören tabucu zihniyetlerin insana olduğu gibi dile de yabancılaştığı bir gerçek. Bir şeriatçıların bir de ırkçıların kof sloganları, spam tarzlı, kıyametçi siyaseti, insanlara hayatı zindan, dünyayı dar ediyor...

Neden telefon, televizyon deriz? Saysam sayamam, zira dil bir İLETİŞİM ARACI. Asli değeri buradadır ve bu kadar gereksiz bir açıyla, siyasete alet etmemek gerekir.. Örnek. Örneğin television dilimize televizyon, phone, telefon olarak geçmiş, kökün kime ait olduğu değil, önemli olan bu kelime dile bir biçimle girmiş mi? Girmiş(dil tabu değil, iletişim aracı). Yine bazı türkçe kelimelerde başka dillere geçmiştir(Şimdi bu bir oyun mu?).

Dilde yozlaşma ise farklı bir kavram. Hiç bir iletişim aracının yozlaşmaması gerekir, bilhassa dil, çünkü dil yozlaşırsa, araç işlevini kaybeder. Tabi dile dışarıdan giren bir kelimenin, karşılığı varsa o tercih edilmelidir. Yok ise, işte o zaman dile giriyor ya da o an türetilmesi gerekir...
Alıntı:

Sesli´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 459860)
''Super'', benim bilgime göre ''ÜSTÜN'' demektir. ''Moderator'', ise tartışmalarda ortamı yatıştımaya çalışan idareci.

Amerikanın bizi idare edişi, aslında uzun bir zamandan beri uygulanan bir Amerikan yöntemi, İslamın dahi ''MODERATE'' yani ''ILIMLI'' olması,aslında bir Amerikan icadı değil mi?

Üstün idareciler varsa, üstün olmayanlar da var demek olmuyor mu?
Bütün idareciler toptan üstün olsaydı, bu nitelemelere gerek de kalmazdı sanıyorum.

Bu gibi uyduruk sözcüklerin akla getirdiği de bunlara uygun olacak düşüncelerdir. Ne denir!

Esenlik dileklerimle,

Birincisi islamın ılımlılığı ABD merkezli değil, zira ABD yüzyıllık stratejisinde daha az maaliyetli, daha kolay yoldan sonuç alıcı biçimde, ılımlı değil, ılımsız islamı seçti ve gündelik siyasetinde, statükosunda sibop olarak kullandı, kullanıyor.. Nerede, neyin tercih edilip edilmeyeceğini dönemin ve coğrafyanın koşulları ve geçerli durum(konjonktür) belirliyor. Bu gün Türkiye de islam neden ılımlı deyip, ardından illa ABD yi aramak bana göre hayıflanmaktır. Heleki şiddeti bir şeylere karşı olmanın kıstası olarak görmek, cehalettir. Emperyalizm nedir bilinmezse, sistem nedir bilinmezse, emperyalizm deyince kof subjektif, kurgusal, sığ zeminler aranırsa, yıllardır resmi ideolojin koltuk değneği olan din ve ırkçılık alternatif sanılırsa(bu kadar cahillik!)........ neyse.

Osmanlı toplumunda din aşırı değildi diye düşünüyorum(yani halk açısından bu böyle). Aşırılıklar, sadece siyasetin ihtiyaç duyduğu biçimde, gayrı meşruiyetin, meşru zemini olarak, resmi ideoloji ve sistemin tepe noktasında kullanıldı(günümüz Türkiye'sinde de hem din, hemde ırkçılık çerçevesinde görüldüğü gibi.) Türkiye'de ıslamın ılımlılığı Anadolu inançlarından, tasavvuf ve yerleşik bir çok kültüründe harmanlanmasından kaynaklı.. Bu gün her ne kadar bu yön törpülenmeye, yok edilmeye çalışılsa da bu böyle.. Türkiye'de toplumsal islamileşme-sekterleşme, TC ile başlamıştır.

Siz kullandığınız kelimelere bakmıyor musunuz? Örneğin "idare" nedir? Ya "dahi"kelimesi?

Bir diğeride Süper kelimesini yanlış bir zeminde tanımlamışsınız. Teknik bir tanım -YETKİ- yapmanız gerekirken, gündelik dil tanımına geçmişsiniz. Süper Moderatör ile Moderatör arasındaki fark nitelik çerçevesinde değil, teknik yetki çerçevesindedir. Yani üstün idareceiler, daha az üstün idareciler gibi ne idüğü belirsiz tanımlama size ait -ki maalesef bu açınızı da gösteriyor.

Böyle mi eleştiriyorsunuz? Sizi, objektif ve tutarlı bir eleştiri yapmaktan, siyaset yapmanız mı alıkoyuyor, yoksa yöntem açısından tüm bildiğiniz bu kadar mı?

Olimpiyat 03-10-2012 00:57

spartacus

super moderator dennce benim aklıma , yönetici yardımcısı geliyor.Doğru bir tanım mı acaba?

spartacus 03-10-2012 01:18

Alıntı:

Olimpiyat´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 460087)
spartacus

super moderator dennce benim aklıma , yönetici yardımcısı geliyor.Doğru bir tanım mı acaba?

Sevgili Olimpiyat

tanım çerçevesinde değilde teknik olarak düşünürsek;

1.) Teknik olarak forumu kullanım becerisi.
2.) Forum kuralları ve uygulama sürecinde gelişim.
3.) Birde genelden değilde bazı forumlardan sorumlu olma noktasında başvurduğumuz bir yöntem denebilir ve zamanla Moderatörler, Süper Moderatör yetkisini alır, ya da direk öyle başlar.

Hal böyle olunca biz mecburen sistemde 2 farklı yetki tanımlıyoruz.

Forum sistemimiz, YK ve Moderatörlerden oluşuyor. Tümünün bileşimi ise Genel Yönetim'i oluşturuyor. Yani tüm Moderatörlerimiz de asli olarak yönetici..

"Süper" burada "kullanım açısından ayrıcalıklı" durum oluyor denebilir -Ki bu kelimenin bir diğer kullanımı da aslında bu. Kişisel ya da şahsi bir vasıf değil, kullanım-yetki çerçevesinde, teknik bir ayrıcalık :)

Ekstra olarakta bir diğer yönüne vurgu yaparsam, Yönetici kelimesi de kullanılabilir, ama bu kelime tam karşılamıyor(editör kelimesi gibi... yani tercih sebebi değil.)... Farzedelim kullandık, Forum Yöneticisini, 2 farklı biçimde kullandığımızda zaten bu kelime hem karşılamıyor hemde yapısı gereği farklı durumu izah etmek zorlaşıyor... "Forum Yöneticisi", "Daha Fazla Teknik Yetkisi-Sorumluluğu olan Forum Yöneticisi" demek gerekir ki, bu tarz seçimi tercih etmemiz için, gerekli bir sebebimiz yok... Bunlar dışında "Düzenleyici" desek, bu da hali, hazır teknik terimi karşılamıyor, oysa kişilerin yönetici vasfı var vs. Moderatör kelimesi hem yönlendirici, hem olay yöneticisi hemde çeki, düzen verici gibi niteliklere sahip.. Forum sistemimizde tanrı bile var, ama bu Zeus demek değil, tamamen teknik ve programlama, kodlamayla ilgili, kişisel değil :)

guide 03-10-2012 01:40

Dilin yalın haliyle kalması gerektiğini savunmak bence gereksizdir, komiktir. Dil, yaşayan bir varlıktır; bizim tarafımızdan gelişimini sürdürmelidir. İlköğretimde hepimiz öğrenmişizdir; devlet tarafından diline müdahale edildiğinde otobüse>çok oturgaçlı götürgeç, anneye>doğurgaç, İstiklal Marşı'na> ulusal düttürü gibi saçma sapan karşılıklar vardı.

Türkçe diline giren yabancı kelimeler, yazı dilinden arındırılmaya çalışılsa bile, halk dilinden temizlenemez ki. Bir çoğumuz, bir çok yabancı kelimeyi farkında olmadan kullanıyoruz, aynı şekilde ingilizce konuşurken de ingilizce olduğunu sandığımız kelimeyi (örneğin:assistant fransızca kökenli bir kelimeymiş) başka dillerden alıp telafuz ediyoruz,oysa farkında bile değiliz. Ne değişiyor? Sorun oluyor mu? Bence yaşayan dile müdahale etmek anlamsızdır. Bu yüzden dil, ne asimile olur ne de yozlaşır sadece GELİŞİR.

Her dil, içinde bulunduğu şartlara ve ihtiyaçlara göre yeni gelişmeler kaydeder. Çağın medeni gelişmelerine, kültürün verimine ifade aracı olarak dil sürekli yenilik halindedir. Dilde yozlaşma fikri hoş görülemez diye düşünüyorum. Keza büyük medeniyet hamleleriyle, içinde yaşadığımız toplumun kullandığı birbirinden farklı kitle iletişim araçlarıyla dili sadeleştirmek, yabancı kelimelerden arındırmak mümkün değildir. En basitinden bir çok bilgisayar proğramı ingilizce- enter yazıyor diye giriş yapmayacak mıyız :)

Yenilik arzusuyla dile giren herbir kelime kabulümdür. Eski çağrışımlar yerine, bir tazelik bir yenilik arzusu bu kelimelerin kullanımını da yaygınlaştırmaktadır. Tabi ki yeniliği yabancı kelimelerden yapalım demiyorum, dilimize illa ki yabancı kelime sokalım türkçe kelime kullanmayalım demiyorum; ama türkçedeki bir kelimenin, kullandıklarımızdan başka türkçe karşılığı yoksa neden yeni kelimeler katmayalım ki? Mesela; bakkal yerine>market diyoruz, gösteri yerine>show diyoruz. Bu kelimeler ülkemizde kırsal alanlarda dahi bu halleriyle yaygın şekilde kullanılıyor. Gösteriş meraklılarına gelince, öncelikle şunu söylemeden geçemeyeceğim. İngilizceyi artık herkes biliyor. Uzun yıllar Antalya'da yaşayıp da yaz aylarında Ruscayı da öğrenmemen imkansız gibi bir şey. Turizmde çalışıyorsan bir de, bir çok dili en azından kelime kelime öğrenmek çok kolay hale geliyor. Başka dilden (yaygın olan dillerden bahsediyorum, ing-alm-rusc gibi) sözcüklerle gösteriş yapmak, hava atmak olası görünmüyor bana. Git çince japonca öğren gel bana gösteriş yap havanı at, takdir ederim :) Farklı görünmek,dikkat çekmek için konuşma ve yazılarda kullanılan gereksiz yabancı kelimeleri de hoşgörüyle karşılıyorum bazen. En azından , bu insan benim bilmediğim farklı bi kelimeyi biliyor, yabancı bir kelime öğrenmiş,kendisine bir şey katmış diyorum ve başkalarında da merak uyandırabiliyorlar..Ama bunların artı olarak değil de; özenti olarak kullanılmaları farkında olmadan yaygınlaşmasına sebep olmakla birlikte kişinin kendisini çirkin gösteriyor.

İnsan, anadilini iyi öğrenip; yabancı dil öğretimine/öğrenimine ağırlık verirse konuştuğu dil gelişir. Bugün dilimizin bozulduğu ve kirlendiği yolundaki düşünceler, dilimizin tam olarak bilinmemesinden ileri gelmektedir. Bu durum, dili kullanan kişinin dil anlayışı, kültürü ve bilgi seviyesi ile ilgilidir diyorum.

Sesli 03-10-2012 16:54

Bazı akıllı dostlarımız ''halk kabul edince mesele de çözümlenmiş olur'' gibisinden atışlarda blununca gel de buna gülme!

''Halk AKP'yi de kabul etti. Halk şeriat taraflısı. Halk dinsel idareden yana, halk susmayı seviyor.'' dedikçe dibe gidersiniz...

Halkı olumlu yöne doğru yönlendirmek varken, halkı kendi haline bırakınca ne olacağı da açıkça bellidir.

Dil bir ülkenin en başta gelen, yani varlığının devamı için ve de egemenlik için gerekli bir olgunun adı.

Türkçe sözcükler dururken yabancı sözlükler kullananların kişilik bakımından pek sağlıklı olmadıkları bilimsel bir gerçektir.

Bilime karşı olanlar ''hoşuma gidiyor yabancı sözcükleri yeğ tutarım'' deyince, bu kişilerin uyuşturuculara bağımlılardan farkı da pek kalmıyor! İster uyuşturucu bağımlısı olun, ister yabancı sözcüklere bağımlı olun, siz sağlıklı değilsiniz demektir.

İngiliz ingilizce, Fransız Fransızca, İspanyol İspanyolca, Japon japonca, Çinli Çince,
konuştuğu gibi TÜRK de TÜRKÇE konuşur.

Yabancı bir ülkeye gittiğinizde siz o ülkenin dilini orada konuşabiliyorsanız, o zaman siz oldukça bilgili bir kişi sayılırsınız. TÜRK yurdunda Abuzittince konuşanlar Abuzittinlerdir...

idontneedagod 03-10-2012 16:57

Alıntı:

Sesli´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 460172)
Türkçe sözcükler dururken yabancı sözlükler kullananların kişilik bakımından pek sağlıklı olmadıkları bilimsel bir gerçektir.

Bu çıkarımı nasıl yaptığınızı öğrenebilir miyiz?

Sesli 03-10-2012 17:03

Sayın Spartacus,

Diyorsunuz ki;''Bir diğeride Süper kelimesini yanlış bir zeminde tanımlamışsınız. Teknik bir tanım -YETKİ- yapmanız gerekirken, gündelik dil tanımına geçmişsiniz. Süper Moderatör ile Moderatör arasındaki fark nitelik çerçevesinde değil, teknik yetki çerçevesindedir. Yani üstün idareceiler, daha az üstün idareciler gibi ne idüğü belirsiz tanımlama size ait -ki maalesef bu açınızı da gösteriyor.

Böyle mi eleştiriyorsunuz? Sizi, objektif ve tutarlı bir eleştiri yapmaktan, siyaset yapmanız mı alıkoyuyor, yoksa yöntem açısından tüm bildiğiniz bu kadar mı?''

Diyelim ki Sesli isimli üye eleştirmeyi beceremiyor. Pekiyi o zaman siz burada lütfetseniz de bizde öğrensek.

Bu SUPER sözcüğü ne demektir? Bu sözcük Türkçe mi yoksa yabancı bir sözcük müdür?

''SUPER'' sözcüğünün ''teknik '' sözcüğü ile ilgisi nasıl olmaktadır?

''SUPER'' sözcüğünün ''YETKİ'' sözcüğü ile ilgisi nasıl olmaktadır?

Bunları öğrenmek bize bilgi verecektir. Buyrun sizi dinliyorum:

idontneedagod 03-10-2012 17:12

Alıntı:

Bazı akıllı dostlarımız ''halk kabul edince mesele de çözümlenmiş olur'' gibisinden atışlarda blununca gel de buna gülme!

''Halk AKP'yi de kabul etti. Halk şeriat taraflısı. Halk dinsel idareden yana, halk susmayı seviyor.'' dedikçe dibe gidersiniz...

Halkı olumlu yöne doğru yönlendirmek varken, halkı kendi haline bırakınca ne olacağı da açıkça bellidir.

Dil bir ülkenin en başta gelen, yani varlığının devamı için ve de egemenlik için gerekli bir olgunun adı.

Bilime karşı olanlar ''hoşuma gidiyor yabancı sözcükleri yeğ tutarım'' deyince, bu kişilerin uyuşturuculara bağımlılardan farkı da pek kalmıyor! İster uyuşturucu bağımlısı olun, ister yabancı sözcüklere bağımlı olun, siz sağlıklı değilsiniz demektir.

İngiliz ingilizce, Fransız Fransızca, İspanyol İspanyolca, Japon japonca, Çinli Çince,
konuştuğu gibi TÜRK de TÜRKÇE konuşur.

Yabancı bir ülkeye gittiğinizde siz o ülkenin dilini orada konuşabiliyorsanız, o zaman siz oldukça bilgili bir kişi sayılırsınız. TÜRK yurdunda Abuzittince konuşanlar Abuzittinlerdir...

Mesajınızdaki kelimelerin kökenleri;

Bazı: Arapça
Akıl: Arapça
Dost: Farsça
Halk: Arapça
kabul: Arapça-İbranice
etmek: Türkçe
mesele: Arapça
çözmek: Türkçe
olmak: Türkçe
gibi: Türkçe
atmak: Türkçe
kaynak 1 kaynak 2

Liste uzar da uzar, bunun farkında olduğunuzu biliyorum. Siz hangi Türkçe'den bahsediyorsunuz?

Ayrıca dillerin dinamizmini nasıl kişilik bozukluğuna yorarsınız aklım almıyor.

Saygılar (Türkçe)

Olimpiyat 03-10-2012 17:25

Sayın Sesli
Türkçede aslında Türkçe olmayan ama halk benimsediği için artık dile yerleşmiş (bir nevi yabancı kökenli sözcük olduğu bile unutulmuş) yüzlerce kelime vardır.

Ama ben, Orta Asya da kullanılan Türkçeyi kullanmak isteyen Öztürkçeciyim(!) derseniz, o sizin bileceğiniz iş.

guide 03-10-2012 18:13

Alıntı:

Sayın Sesli;

Elbette, halkın kabul etmiş olduğu dil, yaşamış olduğu toprakta konuşulan dildir. Bu dili konuşurken, sizin de farkında olmadan kullanmış olduğunuz bir çok kelime gibi, halk da öz-türkçe konuşmuş olduğu zanneder. Aslına bakarsanız ortada bir problem yok ki, çözümlenmiş olsun..siz yine de dilediğiniz kadar gülebilirsiniz; gülmek iyidir :)

Uyuşturucu bağımlısı olmakla; yabancı dil bağımlısı olmayı nasıl eş tutarsınız aklım almıyor, zira yabancı sözcüklere bağımlı olmak dilin gelişimine uyum sağlamaktır. Affınıza sığınarak soruyorum : Neye dayanarak 'sağlıksızlık' olarak nitelendirebiliyorsunuz?

Toparlayalım bence,bu durumda siz de dahil hepimiz Abuzittiniz, idontneedagod'ın çıkarttığı listeye bakacak olursanız bunun farkına varmışsınızdır diye düşünüyorum.

Saygılar,

Corpse Bride 03-10-2012 19:34

hmmm. superi değiştirip ortaboy yada yada sadece bekçi yazılmalı.

örnk: bir forum bekçisi bu yazımı silecektir muhtemelen. pis bekçi

Sesli 03-10-2012 20:48

Türkçe sözcükler yerine yabancı dillerden bozma uyduruk sözcükler kullanmaya karşıyım.

Burada bazı arkadaşlar açıkça yabancı sözcükleri beğendiklerini belirtiyorlar. Bu onların seçimidir. Ancak bu onlara zevk verdiğine göre bir uyuşturucudan farkı da yoktur. Konuştuğunuz sözcüklerin yabancı olanlarından zevk almak pek doğal değil. Böyle olunca madde bağımlılığından farkı da olmuyor.

Bazı arkadaşlar da benim dediklerimi anlamak istemeyince, '' ÖZ-TÜRKÇE '' diye söyleneblmekteler. Ben salt Türkçemizin yabancı sözcüklerle kirletilmesine karşıyım.
Yüzlerce yıldan beri kullandığımız sözcüklere karşı değilim...

Osmanlıca gibi uyduruk bir dilden bizi kurtaranları sevgiyle ve saygıyla anmaktayım.
Tarzanca ile Abuzittinlik yapanları açıkça kınamaktayım.

Diline bugün yabancı sözcükleri sokanlar yarın da bu güzel ülkeye yabancıların yönetimini sokanlar olacaktır. Bundan yana hiç kuşku duymuyorum.

Anlayan anladı!

Esenlikler dilerim,

Corpse Bride 03-10-2012 23:57

üye yerine de aza yazılmalı.

ben de forumda antin kuntin konu açıp saçma sapan tespit yapanları açıkça kınamaktayım. bence sayın sesli beyfendi forumda başta 22 yabancı dil bilen üye olimpiyat ve diğer fazladan 3-5 dil konuşanları kıss-kaa-nıı-yorr.

farkındalık/farkındalık/farkındalıkkkkkk/farkındalıkkkk/farkındalıkkkkkkkkk

Olimpiyat 04-10-2012 10:50

Alıntı:

Sesli´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 460220)
Türkçe sözcükler yerine yabancı dillerden bozma uyduruk sözcükler kullanmaya karşıyım.

Burada bazı arkadaşlar açıkça yabancı sözcükleri beğendiklerini belirtiyorlar. Bu onların seçimidir. Ancak bu onlara zevk verdiğine göre bir uyuşturucudan farkı da yoktur. Konuştuğunuz sözcüklerin yabancı olanlarından zevk almak pek doğal değil. Böyle olunca madde bağımlılığından farkı da olmuyor.

Bazı arkadaşlar da benim dediklerimi anlamak istemeyince, '' ÖZ-TÜRKÇE '' diye söyleneblmekteler. Ben salt Türkçemizin yabancı sözcüklerle kirletilmesine karşıyım.
Yüzlerce yıldan beri kullandığımız sözcüklere karşı değilim...

Osmanlıca gibi uyduruk bir dilden bizi kurtaranları sevgiyle ve saygıyla anmaktayım.
Tarzanca ile Abuzittinlik yapanları açıkça kınamaktayım.

Diline bugün yabancı sözcükleri sokanlar yarın da bu güzel ülkeye yabancıların yönetimini sokanlar olacaktır. Bundan yana hiç kuşku duymuyorum.

Anlayan anladı!

Esenlikler dilerim,

Herşeye rağmen çok şanslısınız. Bütün derdiniz Türkçeye giren yabancı kelimeler olsun.
Bizlerin başına daha kötüleri geldi. Kürtçe, Zazaca gibi diller yasaklandı, bu dillerle şarkı söyleyenlerin başına gelmeyen kalmadı.

Ayrıca, şu an günlük dilde konuştuğumuz tiraj,arkeoloji,tempo, depresyon,editör,referandum,taç,devalüasyon,aroma,restorasyon,reenkarnasyon asparagas,dijital,terapi,referans, restoran,efor,ekoloji,radyoterapi kuaför, avans,bariyer,brifing,damping,radikal ,dekoder,türbülâns,demagoji,enstrüman vb.. kelimeleri hiç kullanmayın. Hiçbirisi Türkçe değil.

Anima Libera 04-10-2012 18:46

'Mermer' bile Yunanca, sevgili dostlar...

Sesli 04-10-2012 22:10

Kullananlara söyleseniz!

Sayın Olimpiyat, saptamakta;''Ayrıca, şu an günlük dilde konuştuğumuz tiraj,arkeoloji,tempo, depresyon,editör,referandum,taç,devalüasyon,aroma, restorasyon,reenkarnasyon asparagas,dijital,terapi,referans, restoran,efor,ekoloji,radyoterapi kuaför, avans,bariyer,brifing,damping,radikal ,dekoder,türbülâns,demagoji,enstrüman vb.. kelimeleri hiç kullanmayın. Hiçbirisi Türkçe değil.''

''ARKEOLOJİ'' bir terimdir. Terimler doğal olarak kullanılacak. ''TÜRKOLOJİ'' ve benzerleri gibi.

Lütfen kullananlara söyleseniz, daha yerinde olurdu. Türkçe karşılıkları varken bu abuzittinleri kullananlar utansın... Utanmak varsa onlarda!

idontneedagod 04-10-2012 22:15

Ortada utanılacak hiç birşey yok Sayın Sesli. Bu ülkede o kadar farklı kültürden insan yaşıyor ki, kimse onlara saygı göstermez iken siz kendi dilinizin mümkün olmayan şekliyle kullanılmasını istiyorsunuz.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 13:16 .