Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Bu Çelişkiye Allah ve Muhammet Çok Kızacak (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=28971)

higs 18-08-2012 17:48

Bu Çelişkiye Allah ve Muhammet Çok Kızacak

evet. Tartıştığım bütün bilgili müslümanlar kader kavramı hakkında ortak bir paydada birleşiyor. Bu payda insanların özgür iradeye sahip olduğudur. Bizler ateist olarak diyoruz ki kader kavramına göre bizim iyi veya kötü yaptığımız her davranışı allah zaten o davranışı seçeceğimizi bildiği halde kaderimizi o şekilde düzenlemiştir. Yani özgür irade yoktur deriz. Ama müslümanlar özgür irade vardır ve seçimlerimızden sorumlu olduğumuzu söylerler.
Peki o zaman peygamber olarak neden muhammed seçildi. Eğer seçimlerimız de özgür isek ve kendi irademiz varsa muhammetten daha iyi birisinin olma ihtimali oluşmuyor mu.herhangi bir kişi seçimlerini muhammetten daha verimli ve iyi şekilde kendi iradesi ile seçemezmi bu ihtimal her zaman için geçerli değil mi. Ters taraftan bakarsak eğer bizim seçimlerimıze allah karışmıyor ise muhammet peygamber olduktan sonra kötü bir insan olma ihtimali var miydi. Eğer muhammet isteseydi peygamber olduktan sonra allah a rağmen kötü bir insan olabilir miydi.

VraeL 18-08-2012 18:16

Hım,
olayın içine allahı muhammedi karıştırmaya gerek yok,
genel jargondan olaya yaklaşalım.

sonsuz güçte olan, her şeyi bilen, geleceği de görebilen ve bilen bir tanrı var.
bu tanrı güçleri sayesinde A kişisini yaratmadan önce o kişinin hangi tarihte ne günahı işleyeceğini biliyor olmalı.
A kişisinin bir takım günahlar işleyip
cehenneme gideceğini bile bile A kişisini yaratıyorsa eğer
önümüzde 3 olasılık olabilir ancak;

1-) ya böyle bir tanrı ve kader denilen şey yok
2-) ya böyle bir tanrı var ve bu tanrı sonsuz güçte fakat sadist.
3-) ya böyle bir tanrı var fakat sonsuz güçte değil ve kimin ne zaman nerede günah işleyeceğini bilmiyor. O yüzden peygamber seçip melekler aracılığı ile bir takım öğretilerini insanlara bildirmeye çalışıyor. Öğretilerine uyalım diyede cehennem ile korkutuyor.

Üçüncü olasılık kendi içinde 2'ye ayrılıyor:
a-) ya böyle bir cehennem yok ve cehennemi korkutmak amaçlı kullanıyor ve aslında insanlar ölünce cehenneme falan gitmiyor
b-) ya da böyle bir cehennem var ve tanrı sadistin teki. öğretilerine uymayanları, uymayacağını bile bile yaratıp, ölünce cehenneme yolluyor.

stunel 18-08-2012 20:12

Allah zamandan münezzehtir. Yani zaman insanlar için bir kavram.

Nasıl ki bigbang ten önce zamanın olmadığına inanıyorsanız ( Hawkins e göre ) Allah katında da zaman yoktur her şey yaşanmış bitmiştir.

KAder kavramına gelirsek senin 3 yıl sonra veya 30 yıl sonra işleyeceğin günahın veya sevabın ( buna Allah ve dine inanmayan biri için iyi iş veya kötü iş diyebiliriz ) zaten zaman kavramı olmadığından herşey olup bittiğinden biliniyor. İnsanların kaderleri bellidir ama inançları imanları belli değildir.

Yani sen 5 vakit namaz kılsan da xx tarihte öleceksen ölürsün namaz kılamasanda ölürsün.

Burda senin kaderine bir müdahale yok. İnançlı olmak veya olmamak kaderinde yazmaz.

Kader başına gelen olaylar zinciridir.

Tabi bu anlattıklarım inanlar içindir. Ben bunlara inanmıyorum diyen bir kişiyede saygı duyarız.

barristor 18-08-2012 21:39

Alıntı:

stunel´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 451356)

Nasıl ki bigbang ten önce zamanın olmadığına inanıyorsanız ( Hawkins e göre ) Allah katında da zaman yoktur her şey yaşanmış bitmiştir.

KAder kavramına gelirsek senin 3 yıl sonra veya 30 yıl sonra işleyeceğin günahın veya sevabın ( buna Allah ve dine inanmayan biri için iyi iş veya kötü iş diyebiliriz ) zaten zaman kavramı olmadığından herşey olup bittiğinden biliniyor. İnsanların kaderleri bellidir ama inançları imanları belli değildir.

Yani sen 5 vakit namaz kılsan da xx tarihte öleceksen ölürsün namaz kılamasanda ölürsün.

Burda senin kaderine bir müdahale yok. İnançlı olmak veya olmamak kaderinde yazmaz.

Tabi bu anlattıklarım inanlar içindir. Ben bunlara inanmıyorum diyen bir kişiyede saygı duyarız.

Su mantikli aciklamanizdan sonra ,anadan dogma ozurlu cocuklarla ilgili dusuncenizide alirsam tadindan yenmeyecek :baby:

Olimpiyat 18-08-2012 21:41

Alıntı:

İnsanların kaderleri bellidir ama inançları imanları belli değildir.

Nasıl yani.
Kaderi belli demek, doğumdan ölüme herşey belli demektir.İman ve inanç, hangi evrede???

stunel 18-08-2012 23:54

Alıntı:

Olimpiyat´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 451362)
Nasıl yani.
Kaderi belli demek, doğumdan ölüme herşey belli demektir.İman ve inanç, hangi evrede???

İman insanın isteğiyle oluşur. İnanmak ve inanmamakta insan özgürdür ki bu forum sitesinde iman edenlerle Allah ın varlığını kabul etmeyenler vardır. Eğerki böyle olmasaydı bu konuları tartışıyor olmamış olurduk.

Özürlü insanlara gelirsek kaderi öyle doğmaktır. Sonuçta özürli olması veya doğması iman etmesine veya etmemesine ters bir durum değildir.

barristor 19-08-2012 00:06

Alıntı:

stunel´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 451386)
İman insanın isteğiyle oluşur. İnanmak ve inanmamakta insan özgürdür ki bu forum sitesinde iman edenlerle Allah ın varlığını kabul etmeyenler vardır. Eğerki böyle olmasaydı bu konuları tartışıyor olmamış olurduk.

Özürlü insanlara gelirsek kaderi öyle doğmaktır. Sonuçta özürli olması veya doğması iman etmesine veya etmemesine ters bir durum değildir.

Bu yorum size ait degil mi?

Bir yorumunda 'Kadere mudahale yok' diyeceksin,hemen iki yorum asagida 'kaderi oyle dogmak' diyeceksin.

Sen imani,imansizligi birak hacim,soruya cevap ver ?

Kader Allah tarafindan yazilanlarmidir,yoksa insanin kendisinin tayin ettigi bir yasam bicimi midir?
Yeni dogmus ozurlu bir bebek diyorum,sen 'kader basina gelen olaylar zinciridir' diyorsun.Cocuk daha basinin nerede oldugunu bilmiyor,sen ne olaylarindan bahsediyorsun?

Otomatik camasi makineleri cikti beyim,birakin artik oyle bir saga bir sola sanzimanli arcelik makinasiyla beyin yikamaya calismayi.Cevabin varsa ver,yoksa bu saatte raks cekemem.

Neva 19-08-2012 00:13

Alıntı:

.

Nasil yani?

Inancli kesime gore, Allah artik yaratmamaktadir oyle mi?

upuaut 19-08-2012 00:22

Tam Einsteinlık bir soru. Onun bu konuda şöyle bir sözü vardır:

"Yarattıklarını cezalandıran ve ödüllendiren ya da bizim yaşayacağımız bir irade türüne sahip bir tanrı (Kişisel Tanrı) düşünemiyorum. Bedensel ölümden sonra kişinin yaşamını sürdürdüğüne ne inanırım, ne de inanacağım...", 1930, Ideas and Opinions, S. 80.

Bu söze göre Einstein'da kader kavramı olmadığı anlaşılıyor. Ama illa ki "Kader" denilen metaforun ne olduğunu öğrenmek istiyorsunuz, Heisenberg'in "Belirsizlik İlkesi"ni inceleyin, derim.

Buna göre, nasıl ki bir parçacığın momentumu ve konumu aynı anda tam doğrulukla ölçülemez ise, aynı şekilde öldükten sonra bize ne olacağı tam olarak kestirilemez.

Bence, bizim bitkilerden ve hayvanlardan bir farkımız yok. Yani onlara ne olacaksa bize de o olacak.

stunel 19-08-2012 00:41

Alıntı:

basmagul´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 451390)

Bu yorum size ait degil mi?

Bir yorumunda 'Kadere mudahale yok' diyeceksin,hemen iki yorum asagida 'kaderi oyle dogmak' diyeceksin.

Sen imani,imansizligi birak hacim,soruya cevap ver ?

Kader Allah tarafindan yazilanlarmidir,yoksa insanin kendisinin tayin ettigi bir yasam bicimi midir?
Yeni dogmus ozurlu bir bebek diyorum,sen 'kader basina gelen olaylar zinciridir' diyorsun.Cocuk daha basinin nerede oldugunu bilmiyor,sen ne olaylarindan bahsediyorsun?

Otomatik camasi makineleri cikti beyim,birakin artik oyle bir saga bir sola sanzimanli arcelik makinasiyla beyin yikamaya calismayi.Cevabin varsa ver,yoksa bu saatte raks cekemem.

Anlamak istemiyormusunuz ? KAder insanın inançlı olması veya olmaması değildir. Kader hayatta başına gelecek şeylerdir. Dikkat ederseniz sorulan hiçbir soruya sizin tarıznıda lakayıt cevap vermiyorum. Eğer bir fikri tartışacaksak biraz usluplara dikkat edelim. eğer işinize gelmiyorsa yazmazsınız raks etmek içinburada değiliz.

Kaderinizde inançlı olmak veya olmamak yazmaz. Ne zaman başınıza iyi birşey geleceeği veya kötü birşey geleceği yazar.

Neva nın sorusuna gelirsek evet İslam inancına göre Allah hiç bir ruh yaratmıyor. Tüm ruhlar yaratıldı, bedene bürünürek yaşamını sürdürdü .Zaman kavramı içerisinde şu an yaşıyoruz.

Peygamberimizinde buyurduğu gibi Adem in ruhu varken ben peygamberdim diyor. Yani ruhların tamamı yaratılmıştır ve zamanı gelen vucut bulup dünya hayatında yaşıyor. ( İslam inancına göre )

undersun 19-08-2012 00:48

insanın kaderi sadece ibadet ve dua ile değişebilir bunun içinde sadece seçim yapman yeterlidir..Hadi seçim yapında kaderiniz değişsin....

Duaların kabul edilmesi ve dualarla kader ilişkisi çok ince bir çizgi üzerindedir..

Hz İbrahimin duası kabul edildi ve çocuklarının kaderini değiştirdi..

Allah kimi peygamber yapacagını kimin imana geleceğini çok iyi bilir..

Kader kavramını anlamak için zaman kavramını bir kenara atmanız gerekir..

Nasıl Kuranda bir zat geçmişe yolculuk yapıp Mümin anne babayı yoldan çıkarması kesın olan bir çocugu kadere mahkum edip olduruyorsa.. (Bu fiili öldürme değil)

İnsanlarda seçimleri ile kaderını değiştirebilir..

Şöyle düşünmek lazım,

Kader kavramını düşünen insan inanmaya yaklaşmıs demektir..Çünkü artık birşeyleri düşünmeye başlamışdır..

Allaha ve ahirete inanmayan için kader yoktur herkes özgürdür herkes istediğini yapar bu kavramda onun için önemli olmaz ve konu kapanır..

xcan 19-08-2012 00:55

Kadermi İmtihanmı sorusu zurnanın zırt dediği sorudur.
Kader varsa imtihan budalaca
İmtihan varsa kader budalaca.
Kitabı yazanlar BUNLAR KOZALAKTIR NE VERİRSEN YER DİYE DÜŞÜNMÜŞ OLMALILAR.

undersun 19-08-2012 00:57

Alıntı:

Estagfurullah´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 451407)

Allaha ve ahirete inanmayan için kader yoktur herkes özgürdür herkes istediğini yapar bu kavramda onun için önemli olmaz ve konu kapanır..

demiştim ve doğruladın...

Neva 19-08-2012 01:11

Alıntı:

Estagfurullah´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 451407)

En buyuk celiski orada zaten.

Zira Allah'a varligina iliskin de, dahili oldugu sifatlarin disina cikamama gibi bir durum soz konusu.

Sifatlari ile celismemesi bir gereklilik, bir yazgi gibi.

xcan 19-08-2012 01:17

Alıntı:

undersun´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 451408)

demiştim ve doğruladın...

Biz inanmıyoruz anladımda.
Siz kaderle imtihanı Zurnaya zırt dedirtmeden bize anlatında sevaba girin.

barristor 19-08-2012 01:24

Alıntı:

stunel´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 451401)
Anlamak istemiyormusunuz ? KAder insanın inançlı olması veya olmaması değildir. Kader hayatta başına gelecek şeylerdir. Dikkat ederseniz sorulan hiçbir soruya sizin tarıznıda lakayıt cevap vermiyorum. Eğer bir fikri tartışacaksak biraz usluplara dikkat edelim. eğer işinize gelmiyorsa yazmazsınız raks etmek içinburada değiliz.

Kaderinizde inançlı olmak veya olmamak yazmaz. Ne zaman başınıza iyi birşey geleceeği veya kötü birşey geleceği yazar.

Neva nın sorusuna gelirsek evet İslam inancına göre Allah hiç bir ruh yaratmıyor. Tüm ruhlar yaratıldı, bedene bürünürek yaşamını sürdürdü .Zaman kavramı içerisinde şu an yaşıyoruz.

Peygamberimizinde buyurduğu gibi Adem in ruhu varken ben peygamberdim diyor. Yani ruhların tamamı yaratılmıştır ve zamanı gelen vucut bulup dünya hayatında yaşıyor. ( İslam inancına göre )

Bizim soruyu cevapladin sankide Nevanin sorusuna geldin.
Benim baksettigim raks iste bu kardesim,ya soruyu gormezden anlamazdan geleceksin,yada hemen konuyu usluba nezakete getirip bu hava benim oyun tarzima ters deyip pistten ineceksin.

Anlamak istemiyormusunuz ? KAder insanın inançlı olması veya olmaması değildir. Kader hayatta başına gelecek şeylerdir.

Bu zaten benim sorum degil,zaten boyle bir figur sergileyeceginizi bildigim icin'Sen imani,imansizligi birak hacim,soruya cevap ver ?' demistim.

Inanciniza gore karar verin,KADER allhin belirledigi mi,yoksa sizin seciminiz olan bir yasam bicimimidir?

Bu dogan cocugun ,ozurlu olmasinin sebebi kader midir?

Kaderse bunu hazirlayan kimdir?

Eger bu kader cocugun degilde,ona bakmak zorunda olan ailesinin kaderiyse cocugun bunda sucu ne?

Merhametli putunuz burdan baska insanlara aklilari baslarina gelsin diye bir gonderme yapiyorsa ve bunu cocuga yapacagina onlara yapmaya gucu yetmiyorsa,ne diye orada kozalak gibi oturuyor?

.

Neva 19-08-2012 01:28

Alıntı:

Kuran'la bunu bana dogrular misiniz?

Ben ruh yaratmasindan bahsetmedim ki!? Yaratmasindan bahsettim. Ikisini karistirmayin.

Allah'in yarattigi herseyin bir ruh'u var mi?

Hayvan'da ruh yok mu mesela?

Cunku sadece insana ufurmus.

Burda bir celiski var.

stunel 19-08-2012 09:25

Sevgili basmagül, İnsanın kaderini Allah yazar.Kaderin kapsadığı şey imanlı olup olmaması değildir. Kader insanın hayat boyu yaşayacağı olaylardır. MEsela kaderinizde namaz kılsanızda kılmasanızda öleceğiniz tarih bellidir.

Eğer kaderinizde depremde ölmek varsa ölürsünüz yoksa ölmezsiniz. İman edip etmemeniz önemli değildir. Yani kader sizin imanlı olup olmayacağınızı belirlemez. Sahillerde zina yapılıyor diye deprem oluyor diyen zihniyette yobaz zihniyettir.

Gelelim ikinci soruya islam inancına göre en büyük Alim Allah tır. O ne dilerse o olur. Çocuğun özürlü doğması veya senin benim yarın trafik kazası geçirip özürlü olma potansiyelimiz. Hepsi O nun takdirindedir ve kaderimizde vardır. Fakat kaderimizde şu yoktur ben yarın kaza geçirip bacağımı kaybetsem Allah a isyan edip müslümanlığı bırakıyorum dememiz yazılı değildir bu kendi seçimimiz olur ancak. İslamiyet dünyanın bir sınav yeri olduğunu kabul eder ve dediğiniz gibi çocuğun sakat doğması ailesine veya kendisine verilmiş bir ceza olarak öngörülebilir fakat kesin oalrak şu nedenledir denilemez.

Sevgili neva Allah yaratmaya devam ediyor ( zaman kavramı içerisinde )Fakat insanların ruhunun tamamı yaratılmıştır sadece vucut buluyor. Dediğiniz gibi hayvanlardada ruh vardır. Lakin insanlar tüm yaratılanların üstünde tutulduğundan Allah ruhundan üfürmüştür. Tabi yine bizim inancımıza göre siz kabul etmeyebilirsiniz.

demirefe 19-08-2012 10:15

Tıp yapay kalbi yapmayı başardı. İçinde bir türbin pervanesi bulunan pompa, sabit kan akışı sağlıyor, yani orijinali gibi atmıyor. O nedenle nabız olmuyor.

Bu yapay kalp ilk kez aşırı kalp yetmezliği olan bir hastada denendi. Kalbi tekliyordu ve bir aya kalmaz kalbi durup kesinlikle ölecekti. Deneme başarısız olursa da nasılsa zaten ölecek diye deneme bu hasta üzerinde yapıldı. Kalbi çıkarılmadan, yapay kalp destek olarak takıldı ve hastaya kontrollere gelmesi söylendi. Hasta genç bir adamdı ve Orta Amerikalıydı. Hastaneden çıkınca ülkesine gitti ve kontrollere gelmedi.

Sekiz ay sonra çıktı geldi. Kalp hastası olduğunu söyleyip ameliyat olduğunu belirtince doktor setotoskopunu göğsüne dayadı. Şok! Kalbi atmıyordu! Orta Amerikadan gelen bir zombi! Doktor tabii tüm hastaneyi ayağa kaldırdı. Klinikte kalbi atmayan ama sağlıklı görünen bir adam vardı!

Yapay kalbi takan ekip hemen geldi. Onlar bile şaşırmıştı! Hastanın kalbi tamamen durmuştu, kıpırtı bile yoktu! Ama yapay kalp çalışıyordu.

Bu büyük başarı üzerine iki hastaya daha yapay kalp takıldı. Şu anda ölmedilerse dünyada kalbi atmayan üç zombi yaşıyor. Elektroya bağlasanız ölü gibi düz çizgi çıkar yani. Adamlar yaşıyor...

hatac 19-08-2012 19:36

Alıntı:

Zaman görelidir, madde yoksa zaman da yoktur, biz maddenin eskimesini, bedenimizin yıllanmasını anlamlandırmak için zamanı icat ettik. Zamanın göreli olduğunu Einstein de söyler.

Sesli 19-08-2012 23:53

Hiç kimse özgür bir iradeye sahip değildir. Öyle olsaydı herkes kendi istediği uzunlukta yaşam sürerdi. Doğanın kurallarına bağlıyızdır. Eğer böyle bir bağlılığımız varsa hangi özgür iradeden söz edebiliriz?

En basit örnek zihninizden hiç bir düşüncenin geçmediği bir 5 dakika geçirebilir misiniz? Buyrun deneyin de görün. Pekiyi nedir size bunca düşünceyi doğuran neden?

Özgür iradeniz neden bu basit olgunun karşısında eğilir ve kendisini teslim eder? Biz daha düşüncelerimize dahi hakim olamıyorsak, hangi özgür iradeden söz etmekteyiz?

Zaten konu TANRI denilenin ne olduğunu bilmemekte yatar.

Sevgili YUNUS EMRE onun için demiştir ki;BENİ BENDE DEMEN, BEN BENDE DEĞİLİM, BİR BEN VARDIR BENDE BENDEN İÇERÜ...

Kimdir bu BEN?

Neva 20-08-2012 00:16

Alıntı:

stunel´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 451440)
Sevgili basmagül, İnsanın kaderini Allah yazar.Kaderin kapsadığı şey imanlı olup olmaması değildir. Kader insanın hayat boyu yaşayacağı olaylardır. MEsela kaderinizde namaz kılsanızda kılmasanızda öleceğiniz tarih bellidir.

Eğer kaderinizde depremde ölmek varsa ölürsünüz yoksa ölmezsiniz. İman edip etmemeniz önemli değildir. Yani kader sizin imanlı olup olmayacağınızı belirlemez. Sahillerde zina yapılıyor diye deprem oluyor diyen zihniyette yobaz zihniyettir.

Gelelim ikinci soruya islam inancına göre en büyük Alim Allah tır. O ne dilerse o olur. Çocuğun özürlü doğması veya senin benim yarın trafik kazası geçirip özürlü olma potansiyelimiz. Hepsi O nun takdirindedir ve kaderimizde vardır. Fakat kaderimizde şu yoktur ben yarın kaza geçirip bacağımı kaybetsem Allah a isyan edip müslümanlığı bırakıyorum dememiz yazılı değildir bu kendi seçimimiz olur ancak. İslamiyet dünyanın bir sınav yeri olduğunu kabul eder ve dediğiniz gibi çocuğun sakat doğması ailesine veya kendisine verilmiş bir ceza olarak öngörülebilir fakat kesin oalrak şu nedenledir denilemez.

Sevgili neva Allah yaratmaya devam ediyor ( zaman kavramı içerisinde )Fakat insanların ruhunun tamamı yaratılmıştır sadece vucut buluyor. Dediğiniz gibi hayvanlardada ruh vardır. Lakin insanlar tüm yaratılanların üstünde tutulduğundan Allah ruhundan üfürmüştür. Tabi yine bizim inancımıza göre siz kabul etmeyebilirsiniz.

Peki Allah nicin kendi kendine sifatlar layik gormustur.

Mesela o sifatlardan birini yok saysaniz Allah'in varligi kendi icinde celisir. Bir nevi o sifatlara mecburdur.

Ayrica Allah'in zaman kavrami icinde yaratmaya devam ettigini nerden biliyorsunuz?

Allah zaman'a tabi mi ki? Yukarda munezzehtir demistiniz.

Alıntı:

.

Bir kere kitabinizda ruh hakkinda size cok az bilgi verdigini Allah'in kendisi soyluyor ve ruhlarin hepsini yarattim bitti gibi bir soylemi yok.

Tek, kendi ruhundan ufurdugu Adem, yaratirken. Cunku daglara taslara teklif etmis kabul etmemisler , insan yuklenmis emaneti.

Hayvanlarin su'dan yaratildigi yazar kitabinizda yanilmiyorsam.

Ancak herseye dair, yaratma eylemi baslamadan once, ortada sadece tanri, tanrinin ruh'u, ars ve su vardir. Hersey bundan meydana gelir.

Bu durumda Allah'in ruh'u nerden geldi veya kim ufledi sorunu cikar.

Ben sizin inanciniza saygi duyuyorum, ancak iddia koydugunuz icin ortaya, sorularima da cevap istiyorum haliyle.

demirefe 20-08-2012 12:52

Alıntı:

Sesli´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 451526)
Doğanın kurallarına bağlıyızdır.

Özgür irade sorununu determinist felsefe sonuca bağlamıştır. Binlerce yıldır dinlerin insanın başının etini yediği, insanlığa rahat huzur vermediği bu tartışmaya determinizm son noktayı koymuş ve insanlığı bu abuk sabuk tartışmadan kurtarmıştır.

Nükleer savaşı başlatarak dünyayı yok edecek bir kırmızı düğmenin başında bulunduğunuzu düşünün. Bu düğmeye basmak veya basmamak elinizde.

Düğmeye basarsanız bunun nedenleri olacak. Basmazsanız bunun da nedenleri olacak. Düğmenin başında sizin bulunmanızın nedenleri var. Sizin yerinizde başkası olsa bunun da nedenleri olurdu.

Şu an yaşadığımız ana kadarki nedensellik örgüsünü artık değiştirmenin bir yolu yok. Bir sonraki anın nedenselliğini tüm geçmiş nedensellik tayin edecek. Fakat nedensellik sabit, önceden kararlaştırılmış bir akış değildir. Dinamik, türbülanslı, her zaman belirlenimi kolay olmayan bir akıştır. Önemsiz gibi görünen nedenler türbülanslar yaratır.

Dolayısıyla nedensellik akışında her an radikal değişimler olabilir ve bunlar öngörülemeye de bilir. Hiç ummadığımız nedensellik içinde gömülü ve gözden kaçan bir neden, bir dönüm noktası olabilir. Bunu öngörebilmek ise çok büyük bir avantaj sağlayabilir.

Klasik determinizmin modern determinizme geçmesinin ilk adımını atan Henry Poincare, ki çağında anlaşılamamış çok büyük bir deha idi, bu gerçeği şöyle ifade etmiştir:

"Gözümüzden kaçan çok küçük bir neden, görmezden gelemeyeceğimiz denli büyük bir etkiye yol açar ve biz bu etkinin rastlantısal olduğunu söyleriz."

Kuşkusuz Poincare uzun araştırmaları ve türbülans etkisi üzerine uzun gözlemlerine şu ışık altında başlamıştı:

"Rastlantının nedenleri vardır." Büyük Romalı düşünür Petronius, bu çok önemli deyişiyle çağların ötesine ışık tutmuş ve o ışığı ilk gören Poincare olmuştu. Çok iyi bir matematikçi, fizikçi ve filozoftu. Adı az bilinen fikir ve düşün kahramanlarındandır. Ortaya attığı savlar daha yüzyıllara ışık olacaktır. Belki de gelecek çağların tüm insanlığına...

Petronius'un ilham kaynağı da bence antik Yunan'ın en büyük düşünürü olan Demokritos'dur. İslam dünyasında determinizmin temsilcisi ise büyük düşünür Farabi'dir.

higs 30-08-2012 04:15

Şimdi özetlersek ama üstüne basarak tekrar tekrar söylüyorum tek kelime özetlersek yeni doğmuş birinin muhammetten daha iyi olma olasılığı var midir yok müdür. Bakın müslüman arkadaşlarım sorunun cevabı tek kelime ile verilebilecek kadar net. Evet veya hayır. Çünkü pek birşey anlamadım ben

demirefe 30-08-2012 11:10

Alıntı:

higs´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 453241)
yeni doğmuş birinin muhammetten daha iyi olma olasılığı var midir

Önce Muhammed diye biri gerçekten yaşadı mı, bunu ortaya koymak gerek. Muhammed diye birinin hiç olmama olasılığı da var! Çünkü her tarihsel kişi hakkında sayısız birbiri ile tutarlı veriler var, ama bunun yaşadığı hakkında "dedi, buyurdu" dan başka ağzı olanın söyleyeceği, üstelik çelişkili ve kendi içinde bile tutarsız bir yığın 'din din din' den başka hiç bir şey yok!

ereninthenature 30-08-2012 11:37

Toplam 1 Eklenti bulunuyor.
Alıntı:

Hawking mi, Dawkins mi kim ki bu derken google image search imdadima yetisti.

Hawkins ne soylemisse cok dogru soylemis.:eyebrows:

higs 30-08-2012 12:32

Ben müslüman arkadaşlara muhammedin gerçekten yaşadığı varsayımını kabul ederek soruyorum arkadaşım konuyu başka yere çekmenin anlamı yok yaşamış yaşamamış orası beni ilgilendirmiyor bu soru için. Yaşadığını varsayıyorum ve soruyorum ki yeni doğmuş birini muhammedden daha iyi birisi olma ihtimali var mi yok mu evet veya hayır bu kadar basit. Evet müslümanları bekliyoruz.

demirefe 30-08-2012 12:55

Alıntı:

higs´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 453294)
konuyu başka yere çekmenin anlamı yok.

Bu ne ya? Durduk yerde niye sinir yaptın anlamadım! Bu ne böyle ya? Dokunduğun sinir küpü, ne oluyoruz yahu?:p

Müslümanlar yine cevap versin, siz durun ben cevap vereceğim mi dedik yahu?:yawn:

Heralde biz de çoğu kez yaşamış varsayıyoruz. Madalyonun bu yüzü de var demek ne zaman sinir katsayısını olumsuz etkiler oldu? Hayır yani forumda tek cevap hakkı mı var, biri cevap verdi mi konu kapanıyor, artık başka cevap yazılamıyor mu?

ereninthenature 30-08-2012 13:05

Bu kader konusu ateist olamamdaki buyuk etkenlerdendir.Gun gibi ortadadir, cok cok basit mantikla anlasilabilir.5 yasindaki cocuk bile gercegi anlayabilir.Cok cok cok basit.

Herseye gucu yeten tanri, yarattiginin ne yapacagini bilir.
Bilmesine ragmen cezalandirmasi sadistliktir.

Yarattiginin ne yapacagini bilmiyorsa, herseye gucu yetmiyordur.
Biliyorsa zaten seni o sekilde yaratmis demektir, yaradilistan cehenneme, cennete gidecegin seni yaradanin elinde.

Beni yaratan Allah ben yokken benim cehenneme gidecegimi biliyordu, buna ragmen yarratti, bu yuzden cehennemde sonsuz iskence cekicem.Yaratmasa bir halt yok.:D

Bunlar gun gibi ortada olan gercekler, bunu bile algilayaman 60 milyon kadar muslumanla beraber yasiyoruz.Bir taneside adam gibi aciklamayamistir bu kader konusunu.Sen bilemezsin, Allah bilir deyip gecistiriliyor hep.Cuzzi zekanla anlayamazsin sen, otur risale oku'dan otesini yapabilen musluman gormedim.

higs 30-08-2012 13:14

Demirefe yanlış anlama dostum kızmak ne haddime :) o mesajı yazarken rock müzik dinliyordum ondan oldu galiba:) şimdi 9. Senfoniyi dinliyorum macun gibi oldum her nerdeysen burdan selamlar:)

demirefe 30-08-2012 13:14

Bir konu, o konuyu iddia edenin kitabında netleşir değil mi? Faraza Marksizm hakkında bir konu olduğunda Das Kapital'e bakacağızdır ne yazıyor diye.

İslam hakkında da Kurana bakmaktan daha doğru bir tavır olmayacak değil mi? Evet. Peki ne yazıyor Kuran'da? Şu:

"Ve eğer dilemiş olsa idik her nefsi elbette hidâyete erdirirdik. Fakat elbette ki, «Cehennemi bütün cinlerden ve insanlardan dolduracağım» sözü benden hak olmuştur."
(Kuran 32/13)

Mevzu da biter yani, başka söze hacet yok. İslam özgür iradeyi inkar eden, işkenceci psikopat bir tanrı tanımı yapan ilkel bir dindir.

Alıntı:

higs´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 453308)
Demirefe yanlış anlama dostum kızmak ne haddime :) o mesajı yazarken rock müzik dinliyordum ondan oldu galiba:) şimdi 9. Senfoniyi dinliyorum macun gibi oldum her nerdeysen burdan selamlar:)

İyi dinlemeler... 9. senfoniye bayılırım...

schutz 31-08-2012 04:36

Alıntı:

Ben şunu anlamadım ama madem peygamberdi,neden 40 yaşına kadar bunu bilemedi? Cebraili karşısında görünce neden korktu?

demirefe 31-08-2012 09:57

Alıntı:

ruhların tamamı yaratılmıştır ve zamanı gelen vucut bulup dünya hayatında yaşıyor. ( İslam inancına göre )

Bu iddianızı kanıtlanmanız istendi ve kanıtlamadınız, hatırlatırım. Kuranda böyle bir şey yazdığını gösteremezsiniz. Konuyu hadisle geçiştiremezsiniz.

Sizin kalu bela diye milletin başına kakıp durduğunuz olayın bile ne aslı vardır ne astarı. Kuranda bile yazmaz. Kuranda yazan kalu bela ile müslümanlara telkin edilen kalu bela arasında hiç alaka yoktur. Kuranda anlatılan kalu bela, saçma sapan, gülünecek bir abuk sabuk anlatımdır. Bunu aynen Kurandaki şekliyle insanlara anlatsan insanlar saçmalığın farkına varır. O yüzden kalu bela konusu efsane süslemelerle tamamen çarpıtılıp değiştirilerek anlatılır ki insanlar inansın diye.

İslam dini bütünüyle böyledir. Kuranda gülünecek bir basitlik ve saçmalıkta anlatılan şeyler gizlenir, süslenir püslenir insanlara servis edilir. İnsanlar da bu yemekler Kuran mutfağından sanıp afiyetle yerler. Kuran mutfağında yenecek bir şey bile yoktur. Hiç bir doğru dürüst içeriği olmayan karmakarışık tutarsız bir kitaptır. Süslemeler olmasa Kurana kimse metelik vermez. İslamı ayakta tutan, Kurana yapılan makyaj, süsleme, kutsama, dokundurtmama, sorgulatmama, anlatılan masallara inanmayı telkin etme, aslını araştırmayı yasaklama...

Kuranda gerçekte ne yazdığını bilen idrak eden, müslüman kalamaz.

kurtulusislamda 31-08-2012 10:34

değişik başlıklar acarak 1 konuyu 20 yerde işlemeye ne hacet,kader ve kaza konusu hakkında başlık var ve başka bir başlık kadermi tercihlermi başlığı,nedir sizdeki bu başlık açma telaşı sevgisi :))

Alıntı:

Sesli´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 451526)
Hiç kimse özgür bir iradeye sahip değildir. Öyle olsaydı herkes kendi istediği uzunlukta yaşam sürerdi. Doğanın kurallarına bağlıyızdır. Eğer böyle bir bağlılığımız varsa hangi özgür iradeden söz edebiliriz?

En basit örnek zihninizden hiç bir düşüncenin geçmediği bir 5 dakika geçirebilir misiniz? Buyrun deneyin de görün. Pekiyi nedir size bunca düşünceyi doğuran neden?

Özgür iradeniz neden bu basit olgunun karşısında eğilir ve kendisini teslim eder? Biz daha düşüncelerimize dahi hakim olamıyorsak, hangi özgür iradeden söz etmekteyiz?

Zaten konu TANRI denilenin ne olduğunu bilmemekte yatar.

Sevgili YUNUS EMRE onun için demiştir ki;BENİ BENDE DEMEN, BEN BENDE DEĞİLİM, BİR BEN VARDIR BENDE BENDEN İÇERÜ...

Kimdir bu BEN?

pardon yahuuuuuu bizler ROBOTUZ dimi unutmuşuz
özgür irade yokmuş o halde önceleri inanırken neden inkara geldinizkendinizce aydınlandık demiyormusunuz,kendi yolumuzu aydınlık yolunu bulduk derken kendi iradeniz olmuyormu...şeytana yularını kaptırırsan sacmalarsınız celişkiler yumağında :second:

higs 31-08-2012 16:49

Kurtuluş ıslam eğer sorduğum soruya tek kelime ile yani evet veya hayır diye cevap tepemizeckseniz lütfen parazit yapmayın. Sorum şudur yeni doğmuş bir bebeğin gelecek hayatında peygamberden daha iyi olma olasılığı var midir yok müdür. Evet vardır veya hayır yoktur. Bu kadar basit yahu

atesvedemir 01-09-2012 01:21

Kader ölçü, ruh bilgidir.
BİLMEK herseydir.
Hayy olanin kilavuzlugunda gunduze ulastigin her gece kadir gecendir. 1000 aydan hayirlidir. 1000 ay tasvirdir ve yaklasik bir omurluk süredir.
Bilen ve bilmeyen işte butun mesele.
Karanlıktan aydınlıga ve Cahillikten bilgeliğe giden ve hayat denilen bu bir günde geceniz geleceginizi belirliyorsa -ki öyle- bu geceye elbette kadir/ölçü gecesi denir.

higs 01-09-2012 02:26

Ateş ve demir kardeş laf anlama kıtlığı mi var sizde anlamıyorum ki. 56 kelime yazmışsın istemiyorum kardeşim parazit yapmayın cevabınız evet veya hayır değilse bir zahmet hiç yazmayın çünkü çok gülünç duruma düşüyorsunuz. Ya bir insan bu sorunun altına bu kadar alakasız cevap yazıyorsa gerçekten bir bozukluğu vardır. Inanamiyorum gerçekten inanamiyorum. Bir insanın kendine bu kadar mi saygısı olmaz

Kurmay 01-09-2012 02:42

kader insanoğlunun her şeyin altında bir amaç aramasının sonucudur. hayat olasılıklar, raslantılardan ibarettir. bu olasılıklar raslantılar sonucu tahmin edebilme durumumuz fazlaysa bize olan dışı gelmez paranın yazı yada tura gelme durumunu tahmin etme gibi. ama çok düşük ihtimallerin başımıza gelmesi düz mantıkla bakıldığında saçma gelir ve herşeyde amaç arayanlar işte bunu kaderle açıklarlar. halbuki bu tesadüftür. başımıza gelen tesadüfler yani sonucunu tahmin edemediğimiz olasılıklardır.

birde bu düşünce anlayışı insanları kontrol edebilmek için yapılmıştır. yapılan herşeyi sonunda bu senin kaderinmiş demek o insanın bulunduğu durumu sorgulaması yerine kabullenmesini sağlamak için kullanılmıştır.

atesvedemir 01-09-2012 08:57

Sayın higs
Kusuruma bakmayın yapmışız bir cahillik, görmemişiz sorunuzu.
Mantıksal açıdan baktığımda soruda açık uçlar görüyorum. Örneğin "daha iyi" derken kastınız ne?
50 kg yükü 5 dakikada 3 kez 100 metre sürüklemek bir kapalı ve anlaşılır kıstastır. Sizinki anlaşılmıyor. Yanlışlığınızı Heyecanınıza veya yaşınıza veriyorum.
Hem kıstasınızın belirtili olmaması aslında ne sorduğunuzun bile FARKINDA olmadıgınızı gösteriyor. Birde uzerine "gulunc duruma düsmek" "saygı" ve "bozukluk" eklemişsiniz ki bunuda yaşınıza yoruyorum. Tabiki zeka yaşınıza...

higs 01-09-2012 10:37

Ateş ve demir yani bu soruyu anlamak için bir zekaya bile gerek yok ama tekrar sorayım. Bir kişi muhammedin hayatı boyunca topladığı sevapların allah katında değerinden daha fazla sevap toplama ihtimali var mi. Yeterince açık olmadıysa tekrar sorayım isterseniz

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 03:42 .