![]() |
İbn-i Hatal'ın öldürülmesi
İbn-i Hatal Mekke’li bir şairdir. Tüm hayatını İslam peygamberini kötüleyen, aşağılayan, onunla alay eden şiirler yazarak geçirmiştir. Mekke’nin fethinde, aslında tüm Mekke’lilere genel af çıkartıldığı halde, Kabe’nin örtüsü altına girenlere birşey yapılmaması bizzat Muhammed tarafından emredildiği halde İbn-i Hatal ve diğer muhalif şairler, kadın şarkıcılar Muhammed’in emri ile öldürülmüşlerdir. Üstelik İbn-i Hatal Kabe’nin örtüsüne sarılmışken öldürülmüştür. Bu yazıyı okuyacak islamcı kardeşler şöyle diyeceklerdir:
Ne var bunda yani, yıllarca kendisine hakaret eden bir müşriki öldürmeyip ne yapacaktı? Onların bu şekilde düşünmesini sağlayan sistem nasıl çalışmaktadır? Aşağıda islami bir siteden alınmış yazı aslında bunu güzel açıklıyor. İbn-i Hatal’ı öldüren Ebu Berze el-Eslemi isimli sahabi’nin tanıtım yazısından bölümler: * Ebû Berze el-Eslemî radyallahu anh zühd ve iffet numûnesi bir yiğit... Yetim ve fakirlerle beraber olmayı seven, onlarla sabah akşam birlikte yemek yemekten zevk alan, fukarâperver bir sahâbî... Musamahakâr, mütevâzî, merhamet ve muhabbet dolu bir insan... Dünya işlerinde zorlaştırıcı değil kolaylaştırıcı olmayı kendine şiar edinmiş bir iman eri.... İlk müslümanlardan... İslâm’ı yaymak niyetiyle Horasan ve merv taraflarına kadar uzanmış bir cihad eri………. O, cesaret ve şecaatte de örnek idi. Mekke fethi günü müslüman hizmetkârını katleden müşrik Abdüluzza İbni Hatal ölüm cezasından kurtulmak için Kâbe’nin örtüsü altına sığınmıştı. İki Cihan Güneşi efendimiz bütün Mekkelilere hitaben: “Kim Kâbe’nin örtüsü altına sığınırsa emniyettedir.” diyerek umûmî bir eman vermişti. Bir iki kişi bu afdan istisna edilmişti. Bunlardan biri Abduluzza İbni Hatal idi. O bir müslümanı katletmişti. Bu sebebten affın dışında tutulmuştu. Efendimiz onu halletmesi için Ebû Berze (r.a)’a işaret etti. O da derhal onun işini bitiriverdi………. Allah ondan râzı olsun. Cenab-ı Hak’tan Ebû Berze (r.a.)’ın ahlâkından hisseler alabilmeyi ve şefaatlerine erebilmeyi niyaz ediriz. Amin. Mustafa Eris Kaynak: Altinoluk dergisi, 12/2000 http://www.enfal.de/saha09.htm Bu da Kütübü Sitte’den İbn-i Hatal’ın öldürülmesi ile ilgili hadis: Fasıl: *CEZÂ-İ SAYD BÂBI Konu: Mekke fethinde affedilmeyenler Ravi: *Enes b. Mâlik Rivâyet edildiğine göre, Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem feth senesi (Mekke`ye) dâhil olduğunda re`s-i saâdetlerinde bir miğfer (tulga) bulunuyordu. Resûl-i Ekrem bu serpûşunu çıkardığı sırada bir kimse gelip: (yâ Resûla`llah!) İbn-i Hattal Kâ`be`nin örtüsüne sarılmış (duruyor) dedi. Resûl-i Ekrem Ashâb-ı Kirâm`a: İbn-i Hatal`ı öldürünüz, buyurdu. (Ve derhal öldürüldü). Hadis No:873 |
Re: İbn-i Hatal'ın öldürülmesi
sevgili eslemtu , adaşın da *birazcık katilmiş.ama allah,allah yolunda! cihad için her şeye cevaz verirdir herhalde.
* peygamberinin bir hadisi var derki: * * dininiz hakkında (olumsuz) bir şey konuşulduğunda ordan TAUN (veba) varmış gibi kaçınız. * *kaynak vermiyorum.bunlar çok bilinen hadislerdir.eğer sempatizan düzeyinde bir müslüman değilsen, bunları bilmen lazım. |
Mekke 'nin fethinde olan bitenle ilgili biraz bilgi verelim :
Mekke'nin fethinde (Ocak 630) peygamber 6'sı kadın 11'i erkek toplam 17 kişi hakkında katli vacip emri verir.Ancak bunlardan 7 erkek ve 2 kadın af dilediği için ölümden kurtulurlar.Kalan 4 erkekle 4 kadın infaz olunur.Bu İbn-i Hatal 'da o 4 erkekten birisidir ! |
Sevgili vacsmt,
İbn-i Hatal'ın af dilemesine fırsat kalmadan, adam Kabe'nin örtüsüne sarılmış durumdayken öldürülmüş anladığım kadarı ile. Affedilen kadınlardan biri de bildiğim kadarı ile Hz.Hind (r.a.) anamız. |
Evet yfln af edilen kadınlardan biriside Hz.Hind 'dir !
|
İlahi yfln ;
* * * Hz.Hind anamız Hamza'nın ciğerini yemişya ondan affedilmiştir. |
Frodo, aile içi işlere karışmayalım. Bilmediğimiz şeyler olabilir. *:D
|
Sevgili frodo,
Yemiş mi, yoksa çiğneyip tükürmüş mü, öncelikle bu soruya cevap bulmak gerekiyor. Çiğneyip tükürmüşse sorun yok, ama yemişse çiğ çiğ mi yemiş, pişirip mi yemiş, Karaciğerini mi yemiş, akciğerini mi yemiş, bu sorulara cevap bulmak lazım. İşimiz zor yani. |
arkadaşlar ciger deyip geçmeyin
* * ciger çok önemli. Eski Mezopotamya kökeni dinlerde, Mısırda , Romada bilicilerin en önemli işi hayvanların cigerine bakıp kehanette bulunmak. Bu yüzden cigerle peygamberlik ve kahinlik arasında bire bir ilişki var. * * *Arap yarımadasındaki kahinlerin de cigere baktıklarını zannediyorum. Hind cigeri yedigi an zaten bir tür peygamber statüsüne , kahinlige adım atıyor. Bundan sonra da Hz. olması o kadar zor olmasa gerek. * * * saygılarımla |
Arnavutlar için nasıl bir yorum yapılabilir acaba? *:D
|
Arnavut ciğeri Hazırlanışı :
Üstünün zarları soyulmuş ve büyük zar şeklinde doğranmış ciğerlere tuz ve kırmızı biber koyarak karıştırın. Bir tavaya 1 bardak çiçek yağı koyun ve kızdırın. Yağ kızınca ciğerleri unlayarak azar azar atın. 1 dakika kadar daha pişince çıkarın ve bir kaba koyun. Ciğerlerin tamamı böyle pişirildikten sonra patatesleri de zar şeklinde kesip, aynı şekilde kızartın ve ciğerlerle karıştırın. Soğanları yarım ay biçiminde doğrayın. Bir kapta tuzladıktan sonra yıkayıp suyunu süzün ve kıyılmış yarım demet maydanoz ve 1/2 kaşık pul kırmızı biber ile karıştırarak ciğer tabağının kenarına garnitür olarak koyun ve servis yapın. Afiyet olsun :) |
Muhammed'in şairlerle arası zaten hiç hoş değilmiş. Şair Kab bin Eşref var, sonra Ebu Azze var yine İbn-i Hatal var. Ümeyye de var ama o Yemen' kaçıp papucu kurtarmış. *:D
|
Senin tarifindeki gibi patatesli arnavut ciğeri görmedim hiç. Şu tarif benim bildiğim arnavut ciğerine uyuyor. Arnavut ciğeri karaciğerden yapılıyor. Hind de karaciğer yemiştir, akciğer yenmez. *:D
MALZEMELER 2 baş soğan 1 koyun karaciğeri 1/2 su baradağı un 1/2 demet maydanoz 1.5 çorba kaşığı kırmızı biber 1 bardak zeytinyağ (ya da mısırözü yağ) tuz 4 Kişilik HAZIRLANIŞI Karaciğerin ince zarını soyun, sinirli kısımlarını çıkarın. Daha sonra karaciğeri bir tahta üzerine koyup, fındık iriliğinde parçalar doğrayın. Bu parçaları büyük bir kabın içine koyun ve üzerine bir kaşık kırmızı biber serpip iyice karıştırın. 30 dakika kadar dinlendirip, ciğer parçalarını önce bol una bulayın ardından üzerindeki fazla unun dökülmesi için silkeleyin ve içinde bir bardak zeytinyağı kızdırdığınız tavanın içine birer avuç birer avuç atın. Karıştırarak yaklaşık bir dakika pişirdikten sonra delikli kepçe yardımıyla yağını süzüp, servis tabağına alın. Ciğerin pişiridikten sonra üzerine biraz tuz serpin. Tavadaki yağın dörtte birini alın, üzerine yarım çorba kaşığı kırmızıbiber koyun. Ateşte iyice karıştırdıktan sonra, biberli yağı ciğerin üzerine gezdirip, dökün. Bu arada, ince ince doğrayıp, tuzla ovduğunuz soğanın suyunu süzün. Sonra, temizleyip ince kıydığınız maydanoz ve soğanı karıştırarak piyaz yapın ve bu piyazı servis tabağının kenarına koyup, ciğerle birlikte servis yapın. |
Akciğerin kavurması güzel olur, yumuşaktır. Kurban bayramlarında kavurmaya hem karaciğer, hem de akciğer koyarlar ama taze soğan da gerekir. Arnavut ciğerinin patateslisini Nişantaşında Yekta'da yaparlar, nefis olur. Tavsiye ederim :)
|
Eskiler bilirler ama yeni arkadaşlar belki okumamış olabilirler diye Muhammed'in şairlere karşı nasıl şiddet uygulattığını başka örneklerle biraz daha açalım.
Hicret'in üçüncü yılındayız. Medineli Yahudiler kapılarını müslümanlara açmışlar ama daha ilk yıldan başlayarak neye uğradıklarını şaşırmışlar. İki üç yıl içinde müslümanlardan ağır darbeler yerler. Ama benim ilgimi 3. yılda olan bir olay çekti. Aynı Turan Dursun'un öldürülmesi gibi bir olay. Peygamberin eleştiriye kesinlikle tahammülü yok. Yahudi Şairi Eşref Muhammed ve İslamiyetle ilgili hicivler yazıyor diye bizzat öldürtüyor. Muhammed'in Suikast Emri ve Şair Ka'b bin Eşref'in Katledilmesi Kâ'b bin Eşref, muhteris bir Yahudî, meşhur bir şÃ¢irdi. Bilhassa muhteşem Bedir muzafferiyetinden sonra, kıskançlık ve düşmanlığından Peygamberimiz ve Müslümanları hicveder dururdu. Mekke'ye giderek de müşrikleri Müslümanlara karşı tahrik eder Bedir'de öldürülen müşrikler için mersiyeler düzerek onların intikam ve düşmanlık hislerini kabartmaya çalışırdı. Medine'de ise, Müslümanların kız ve hanımlarına dil uzatacak kadar küstahlık ederdi. Şiir ve hitabetin Arap hayatında büyük rol oynadığından daha evvel bahsetmiştik. O günün şiir ve hitabeti bugünün matbuâtı seviyesinde tesir icrâ ediyordu. Dolayısıyla bu Yahudî şairin İslâm düşmanlığı yalnız kendisine ait kalmıyor, etrafa da sirayet ediyordu. Bu bakımdan Resûl-i Ekrem bu menhus adamın şiirleri üzerinde fazlasıyla duruyor, önüne geçmek için çareler arıyordu. Kâ'b'ın, yalnız şiirleriyle İslâm düşmanlığı yapmakla iktifa etmediğini, hattâ Peygamberimizin vücudunu ortadan kaldırmak için menfur bir planla suikast tertiplediği de kaynaklarda yer almaktadır. Böyle bir adamın vücudu, İslâmiyet için zarardı. Bu bakımdan da yok edilmesi gerekiyordu. Bu işi Resûl-i Ekremin müsaâdesiyle Ashabdan Muhammed bin Mesleme iki - üç arkadaşıyla üzerine aldı. Bir gece vakti evine giderek onu öldürdüler.(625) Kâ'b bin Eşref gibi şöhret sahibi birinin öldürülmesi Yahudîler arasında büyük bir panik meydana getirdi. Kabilesinden bazıları Hz. Resûlullahın huzuruna çıkarak, Kâ'b'ın masum olduğunu, öldürülmeyi hak etmediğini şikayet suretinde arzedince, aldıkları cevap şu oldu: "O, bizi hicv ve Müslümanlara diliyle eziyet etti. Müşrikleri de bizimle harbe, bizimle uğraşmaya teşvik etti."542 Bu hâdiseden sonradır ki, tarihte fitne ve fesad çıkarmakla meşhur olan Yahudîler, bir nebze de olsa Peygamber Efendimiz ve Müslümanlara karşı hürmetkâr ve yumuşak davranmaya başladılar. Açıktan açığa hakaret ve tahrikte bulunmadılar, ama âdeta kanlarına karışmış bozgunculuk mesleklerinden gizli ve âşikar hiç bir zaman da vazgeçmediler. |
Yine Hicretin üçüncü yılı. Uhud savaşından birkaç gün sonra. Muhammed yaralı ve daha tam iyileşmemiş. Ama Medine'ye saldırı olabileceği şüphesi oluşuyor ve bir hareketlilik üzerine tekrar apar topar sefere çıkılıyor. Medinelilerin ordusu görülmüyor ama ellerine bir şair düşüyor.
Hamrâü'l-Esed Seferi Şairlere Kesinlikle Af Yok Peygamber Efendimiz önden üç kişilik bir keşif kolu gönderdi. Biri yorulup yolda kaldı. Kureyşliler, diğer iki gözcüyü fark ettiler ve fırsat kollayarak onları yakalayıp şehid ettiler. Resûl-i Ekrem, Hamraü'l-Esed mevkiine vardı. Karargâhını orada kurdu. Şehid edilen gözcülerden ikisini de orada bir kabre defnetti. Sonra geceleyin yakmak üzere mücahidlere odun toplamalarını emir buyurdu. Gece olunca bütün ateşler yakıldı. Yakılan beş yüze yakın ateş etrafa bir korku ve dehşet saldı. Müşrik ordusu ortalıkta görünmüyordu. Sadece uyuyup kalan bir kişi yakalandı. Bu adam, Bedir'de Müslümanların eline düşen, fakat bundan sonra Peygamberimiz ve Müslümanlara şiirleriyle eziyet ve hakaret etmeyeceğine dâir söz verince fidyesiz salıverilen şair Ebû Azze idi. Verdiği sözünde durmamış ve tekrar Uhud'a gelerek müşrikleri şiirleriyle Müslümanların aleyhinde tahrik edip durmuştu. Ebû Azze yine Peygamber Efendimizden serbest bırakılması için dilekte bulundu. Ancak bu sefer aldığı cevap sert ve keskin oldu: "Mü'min bir yılanın deliğinden iki kere sokulmaz. Vallahi, bundan sonra seni serbest bırakarak Mekke'de ellerini yanaklarına sürdürüp 'İki kere Muhammed'i aldattım, onunla gönül eğlendirdim' dedirtmem. "Emir üzerine, boynu vuruldu".629 Kaynak: *İslami Kütüphane Muvahhid'in Siyer-i Nebi bölümü ve Asım Köksal'ın Siyeri |
Cemal abi ! Koş yetiş abi.!
Bunlar niyeti bozdu,Ciğerci dükkanı açıcaklar siteye, İki gündür zaten manavlıkmı yapsak?bakkallıkmı yapsak şuraya iki mangal atıp kendin pişir kendin ye mi yapsak? deyip duruyolar.galiba ciğercide karar kıldılar. *Eslemtü abim manavlığa takmıştı,elma muz filan diyodu,Hal'e alışverişe gitti galiba,oturmuş bi köşede Elma ve muz tartıyodur herhalde.Sen yinede çabuk yetiş senin dükkanın önünde seyyar yapıcak bu adamlar.! * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Kardeşin MEP. |
mep pırof cemal'le bu yakınlık ne ayak, eşşeğini buldu diye yağcılıkmı mı yapıyon. senin eşşeği buldu belki ammma kendi devesini kaybetti..... alıklar!!
|
Özgür abim
Eşşe bulduran Allah deveyi esirgeyecek değil bizden.Onuda buldurur, lakin eşşek yanlış çıktı be abi,başkasının eşşeğini göndermiş bana. olsun biz cemal abimle bu deve ve eşşek olayını çözeriz yinede. |
Neyseki buldum sonunda. Bu Hatal ismi benim "Muhammed'in cinayetleri" topiğimde şu şekilde geçiyordu:
B. Taym B. Galip'li Abdullah Katal Â*ve Â*onun iki şarkıcı cariyesi: Mekke'nin fethinden sonra Muhammed'in ölüm listesinde bulunan 17kişi (ki Muhammed bunlar dışındakileri affettğini ama bunları affetmeyeceğini söyelmişti) tek tek arandı ve bunların arasında daha önce islamı terkedip (mürted olan) Â*Katal daha önce Muhammed'in emri ile öldürülmüştü ama Â*Katal b.Abdullah hiciv olarak yazdığı şiirleri ve şarkıları okuyan iki cariyesi de vardı. Bu cariyelerden birisinin adı Fartana idi ve Kabe'nin perdesi altına sığınmasına rağmen yakalanarak öldürüldü diğeri ise kaçmayı başardı ve daha sonra Muhammed'e gelip özür diledi ve Muhammed de onu affetti. Â* (İbn İshak S 550-51/ 665/ 675) ----------------- Fakat bu isimden çok benim kafama takılan isim bu iki şarkıcı cariyeden diğerinin yani kaçıp kurtulan ve sonra müslüman olan değil öldürülen isime takılmıştım. Burada Fartana'nın öldürüldüğünü yazmışım ama öldürülen Fartana değildi. Fartana sonradan gelip Muhammed'den af dileyerek canını kurtaran cariye idi. Kabe'nin örtüsü altında öldürülen şarkıcı cariye Ernebe ismi ile geçiyor. Ernebe'nin diğer ismi de Kureybe. Fartana'nın diğer ismi de Kurayna. Kafama takılan bir başka detay ise Muhammed'in Mekke'nin fethi sırasında öldürün emri veridği kişilerin sayısı idi. Çoğu yerde 10 kişi yazmasına rağmen bir tek yerde 17 kişi olarak okumuştum. Sonunda o listeyi de buldum. Muhammed'in Mekke'nin fethinden sonra yakaladığınız yerde öldürün emri verdiği kişiler şunlar: 1- İkrime b. Ebu Cehil (Müslüman oldu) 2- Hebbar b. Esved b. Muttalib (Müslüman oldu) 3- Abdullah b. Sad b. Ebi Serh (Müslüman oldu) 4- Mikyes b. Subabetülleysi(Öldürüldü) 5- Huveyris b. Nukays Â*(Öldürüldü) 6- Abdullah Hilal b. Hatal (Öldürüldü) 7- Hind b. Utbe b.Rabi'a Â*(Müslüman oldu) 8- Sâre (Amr b. Haşimoullarının azadlı cariyesi) (Öldürüldü) 9- Fertana veya Kurayna (Müslüman oldu) 10- Ernebe veya Kureybe (Öldürüldü) 11- Safvan b. Umeyye (Müslüman oldu) 12- Abdullah b. Zibara (Müslüman oldu) 13- Vahşi b. Harb (Müslüman oldu) 14- Haris b. Tulatıla (Öldürüldü) 15- Şair Enes b. Zuneym'üd'di'li (Müslüman oldu) Evet, müslüman olanlar canlarını kurtarmış. Şimdi zannımca iki isim daha olmalı. Eğer rastlarsanız bu iki isme lütfen bana bilgi veriniz. Ayrıca bu bilgiler "Muhamed'in savaşları" çalışmamda detaylandıracağım "Mekke'nin Fethi" başlığı içinde de yer alacak. |
Evet Sodomo öldürülen 2 kişi daha var zira benim *3-4 sene önce ulaştığım bir *kaynakta
4 kadın 4 erkek toplam 8 kişinin öldürüldüğü belirtiliyordu.(Diğerleri af olunmuş) Daha önce de yazdım bunu.Ancak bu kaynağı tekrar bulmam hemen hemen imkansız. 1960 lı yıllardan kalma bir basımdı.Yanılmıyorsam Neşet Çağatay'ın yazdığı bir İslam tarihi kitabıydı.O yüzden bu 2 kişinin kimler olduğu konusunda sana yardımcı olamayacağım. Üzgünüm........ |
Eyvallah Vacsmt kardeşim, bu da iyi bir ipucu. Neşet Çağatay ismini not ettim. Bu isme bakacağım. Sağolasın
|
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 08:51 . |