![]() |
Evrim Teorisi neden insanı Ahlaklı yaptı ?
Madem hepimiz hayvandan geldik.
O zaman bir adam bir kıza tecavüz edince neden suçlu oluyor ? Hayvanlar arasında bu olunca normal biz de olunca gayri normal. İnsan neden ahlaklılık anlayışı var. |
Alıntı:
Şuradan başla; Kaynaklardan devam et. https://en.wikipedia.org/wiki/Evolution_of_morality Kaldı ki ahlak ilkel de olsa, diğer bazı hayvan ve primatlarda da var. Ahlak dediğin şey, temelinde canlıya faydalı olan ve zararlı olandır. Gerçi Ateistler ahlaksızdır diyen, bir ton lafı dinlemeyen, yazılanları okumayan bir insana laf söylemek gerekli midir? Onu da bilmiyorum. |
Biraz araştırırsan bulabilirsin.Evrim Ağacı'nda bununla ilgili makaleler mevcut.
|
Evrim insana ahlak veremez, ahlakı verirse dinler verir. Mesela Adem ile Havvadan geliriz, sonra kardeşler birbirini becerir ve çoğalırız.
Bundan âla ahlak mı olur. |
Hayvanlarda da ahlaki değerler var. Adalet, eşitlik gibi.
İnsanda daha kapsamlı boyutta var tabi. Bu da sosyal evrimin bir sonucu. Türümüzü koruma içgüdüsüyle de alakalı. İnsanın refahını sağlamaya yönelik ortaya çıkmış eylemler. Buna rağmen ahlak gorecilidir. Bilimsel olarak mutlak iyi-kötü yoktur. Duruma ve ortama göre değişen iyi-kötü değerleri var. |
Tanrı olmaksızın bireyin kendi başına ahlaklı olabilebileceğini düşünmüyorum.
Bir kişi kendine göre ahlaklıyım deyip, bunu genele yayamaz, ahlak kişiselleştirilemez, o yüzden "Tanrı" gerekir. Bir örnek verecek olursak: Bir kişinin kendi kızı ile yatmama sebebi nedir ? Hangi ahlak kuralı ile bunu genelize edebilirsiniz ? |
|
Alıntı:
|
Bir adamın kendi kızıyla yatması, evrensel yasalar açısından ahlaksızlık değildir. Sana göre ahlaksizdir, bana göre ahlaksizdir. Belki o adam doğuştan zihinsel engellidir ve ona göre kızıyla yatmak doğru bir davranıştır. Bu yüzden ahlak gorecelidir. Kızıyla yatmak ahlaksizliktir diye bir fizik yasası yok.
Ahlakın kaynağını tanrıya baglarsan, kötülük problemi ortaya çıkar. Tanrı neden bu kadar kötülüğü yaratmistir. Ayrıca europtyhian ikilemi denilen problem de ahlakın tanrı kaynaklı olamayacağını gösterir. Yine de ahlakın kaynağını tanrı olarak kabul etsek bile dinler ahlaksizligin zirvesidir. Kadınları yarım insan saymak en büyük ahlaksizliktir mesela. |
Alıntı:
Kız memnun, dedesi memnun. Nasıl olsa fetva verilmiş :) Savaşta şart değil. Erzurum da, kendi kız kardeşi ile yatan İmam için de normaldi demek ki. http://www.mynet.com/haber/yasam/erz...-etti-867077-1 İşin garibi, kendi ailesini hep dinciler beceriyor, bir kılıfını da buluyorlar. Onlarda da suç yok, Adem ile Havvanın çocukları birbirini becermeseydi, insanlık gelir miydi değil mi :) |
Alıntı:
|
yıldıztozu sen kendi adına neden cevap veremiyorsun, da, sapık ütopik şeyler cevaplıyorsun, senin kendini soruyorum sana, ama cevap yok, tık yok !
Yani kaçıyorsun biliyorum.. |
Sonuca göre; ateizm ahlaksızdır. ateizmde ahlak olgusu oluşamaz. Bu bir hayaldir. Ateist ahlaklı olabilir kendince, ama ateizmin içinde ahlak yoktur. Dolayısı ile bir ateist kendince ahlaklıdır, tıpkı o yukardaki ahlaksız işi yapan (bana göredir bu durum size göre olamaz) size göre ahlaklıdır. Yani bir ateist asla ve asla bir ahlaklı toplum oluşturamaz. Genelleyemez.
Ha o örneği verdiğiniz durum ateiste göre ahlaklıdır, ben gibi bir müslümana göre değildir. Onların ne müslümanlığı ne fetvası hiç biri akademik islamda geçerli değildir. Eğer siz İslamı o zannediyor iseniz o zaman Ateist olmanız normal. Ama her iki durumda da kazanan değilsiniz ne yazık ki.. |
Başlıkta bir ön kabul var ve bu ön kabule kimse itiraz etmemiş. Ve bu ön kabul yanlış.
Hayvanlar arasında ensest ilişkinin yaygın olduğu. Gözlemler bunun tam tersini söyler. Ensest ilişkiye girebileceklerine rağmen yinede ensest ilişki yapmazlar. Homo sapiens'te bir hayvandır. |
Ben senin Allahından daha ahlaklıyım.
|
Bak alpha, Obi-Wan'a ve forumdaki başka birçok kişiye teşekkür etmen gerekiyor. Sözle teşekkür etme, sana yazılanları oku ve anlamaya çalış lütfen. Bir baba, oğlunun bilişsel eğitimine bu kadar mesai harcamaz..
|
Anlatamadığın şu: bir ateist bize göre (müslüman Türk bir birey örneğin) ahlaksız olan bir davranışı (örneklemiyorum) yapıp bence bu ahlaklıdır diyebilir.. diye düşünüyorum.
Çünkü biz müslüman Türk toplumunun dayandığı / baz aldığı bir kaynak var (doğru yada yanlış olmasını konuşmuyoruz) ve bu kaynağa göre bazı durumlar "ahlaksız"dır. Bu durumda acaba örneğin bu ateist arkadaş müslüman Türk toplumunun ahlak anlayışını baz alır mı kendine yoksa ahlakının kaynağı nedir ? Bir ateist için ahlakın kaynağı nedir ? 1. Kendisi mi ya da 2. yanında yaşadığı İslam veya Budizm kaynaklı bir toplumun ahlak anlayışımı ? Nedir ? yada 3. seçeneği mi var ? Varsa nedir ? |
Tek tanrılı dinler hariç tüm ahlak kuralları ateistler için geçerlidir.
Ademin çocuklarının birbirini düzmesi bize uymaz Nuhun kızlari ile düşüp kalkmasi bize uymaz Oğulluğunun karısına nikah kıymak bize uymaz Meryemin isanın babasını tanrı diye yutturması bize uymaz 6 yaşındali kızi nikalayıp 9 yaşında yatağa atmak bize uymaz Teyzenin ,amcanın ,dayının,halanın kızlarını öpmek için ayet uydurmak bize uymaz Başkalarının namusuna ellllaahh bize emretti diye tecavüz etmek için serserileri toplayıp savaş yapmak bize uymaz. Daha yazalımmı. |
Ankara metrosunda öpüşürsen ahlaksızszın:
http://icube.milliyet.com.tr/YeniAna...i-3319040.Jpeg Ankara'yı parsel parsel satarsan ahlaklısın: http://www.ekspres18.com/wp-content/...6K%C3%87EK.jpg |
Evrim teorisi neden insani ahlakli yapti?.
Soruda bir gariplik yokmu?.saygilar |
Kimin 'ahlâklı' kimin de 'ahlâksız' olduğunu ölçecek bir metod veya cihaz bulunmuş/geliştirilmiş değildir.
İnsanlar düşüncelerini açıklar veya yazıya dökerken, sürekli biçimde samimi ve dürüst olmazlar. Dürüstlükte en iddialı kişilerin bile, başkalarının bilmesini istemediği/gizlediği yönleri, zaafları olabilir. İnsanın ne "mal" olduğu zor zamanda ortaya çıkar. Kişi canı derdine düştüğü veya menfa'atlerinin zarar gördüğü ortamda, bu girdaptan kurtulma adına her tür etik kuralı çiğneyebilir. Dürüsütlük, ahlâklı olabilmek, lâfta değil; eylemdedir. "Non tesitler ahlâksızdır" gibi bir genelleme yapmak, ahlaksızlığın babası olur. Fakat; eğer Tanrı yoksa, her şeyin sonunda bir âdil yargı yoksa, ahlâk adına ürettiğimiz her şey izâfi ve kâinatın işleyişinde önemsiz/geçici prosedürler ise, bir insanın "ahlâklı" olması için ortada sebep görünmemektedir. Çünki kişi, sahip olduğu hayâtı kendisi açısından en verimli ve müreffeh şekilde sürdürmek isteyecektir. Ânı yaşamak yâni !... |
Alıntı:
|
Alıntı:
Kendileri açısından verimli ve müreffeh hayat sürenler ise, yaşadıkları hayatın bedelini başkalarına ödetirler. |
Ahlak biraz kişiye göre değişken, biraz üniversal da bir şey. Herkesin kafasındaki Tanrı gibi, ahlakın da tanımı bazı noktalarda değişiyor, bazı noktalarda birleşiyor.
Bir müslüman ile bir ateistin buluştuğu ortak tanımlar da var ki; Müslümanlar da, aynı Ateistler gibi bireye göre değişken ahlakı da taşıyorlar aslında. (Gerçek İslam diye ayırmaları da bu yüzden) Onun için; Eğer dürüstlük sıfatından ele alırsak, dürüst olanın bir bedel ödediğini sanmıyorum. Dürüst olanlar her zaman kazanıyorlar. Lakin Türkiye'de bir arabesk kültürü olduğu için. Mesela şöyle yazılar paylaşıyorlar Facebook'ta falan... https://pbs.twimg.com/media/BUmDQ7PCMAAO9Kp.jpg Bu doğru değil tabi. Sahtekarın çok olduğu yerde aksine dürüstlük çok daha değer arzeder. |
Evrimin insanı ahlaklı yaptığını söylemek, ahlakın genetik bir olgu olduğu imasını taşır, ki bu ancak bir ölçüde doğrudur. Ahlaklar, toplumdan topluma farklılaşır, çağdan çağa değişirler. Bugün kötü dediğiniz şeylere bir-iki nesil sonra bir bakmışsınız ki kimse aldırmıyor. Peki neyle açıklayacağız bu değişimi, genetikle mi? Binlerce, milyonlarca yıllık uzun süreçler gerektiren biyolojik evrimle, yüzyıllar, hatta on yıllar içerisinde değişebilen değer yargılarını açıklamak mümkün değil. O yüzden, ahlakı, yani pratik yaşamımıza yön veren değer yargılarını bütünüyle biyolojiye indirgemek hatalı bir yaklaşım olur. Ahlak, bir yönüyle biyolojik kökenleri olan bir olgu olabilir (örneğin, akrabayı kayırma güdüsü evrimleşerek gelişmiştir; insan haricinde başka hayvan türleri de, genetik yakınlığı bulunan akrabalarına karşı diğer türdeşlerine göre daha korumacıdır) ancak çok daha büyük oranda sosyal bir olgudur, dolayısıyla toplumsal varlığın dinamikleriyle izah edilmesi gerekir, biyolojik evrimin dinamikleriyle değil.
|
İnsanı diğer hayvanlardan ayıran özelliği ''gelişmiş beynidir.''
Bu beyin bize kültür, ahlak, din, siyaset, hukuk gibi sosyal özellikler üretmemizi sağladı. Ahlakın biyolojik evrimi bu gelişmiş beyne dayanır. Ama ahlak kuralları biyolojik evrimden farklıdır ve kültürel evrimin bir sonucudur. İnsan türü kendini korumaya yönelik bazı etik değerler üretmiştir. Kültürel evrim, biyolojik evrimden daha hızlıdır ve yönlendirilebilirdir. Ahlak biyojik evrimin sonucudur fakat ahlak kuralları sosyal evrimin sonucu. Muhtemelen 10 bin yıl önceki insan türünde bu tarz ahlaki kurallar yoktu. Kültürel evrim yavaş yavaş şekilllenmeye başlamıştı. Ha bir de neden ahlaka rasyonel temel bulmak zorunda olalım ki? tanrı yoksa bir bakıma her şey serbesttir. İstersem bir insanı öldürebilirim veya tecavüz edebilirim. Yapmamam için ahlaka rasyonel temel bulmak zorunda değilim. Ama yapmıyorum çünkü empati ve vicdan kavramları türümüze zarar vermemem üzerine evrimleşmiş. Ayrıca hukuk kuralları buna izin vermiyor. Bu kuralların hepsini insan üretti. Tanrı koymadı. |
Evrim teorisiyle, yaratilis teorisi karsilastirildiginda, biraz bilgi sahibi insanin mantigi, evrim teorisini daha mantikli bir aciklama olarak gorecektir. Boyle bir mantiga sahip birileri de, insanlarin birlikte yasamalari icin, sadece empati yaparak bile, kendine yapilmasini istemedigi seyleri baskasina yapmamaga calisir. Bunun adina da ahlak mi denir, ne denir bilemiyecegim.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Evet, hem deney hem de gözlem yapmış. Gözlem daha ön planda. Kitabı okumadığın için saçma sapan yorumlar yapıyorsun. Atıp tutma değil, gözlemlenen olgulara açıklama arıyor. Ayrıca o kadar dürüst bir bilim insanı ki kitabında Teorinin güçlükleri bölümü var. |
Ne kadar deney yapabilir bir amatör biologist ? Sadece gözlem ve varsayım "assumption". Bilgisayar mı vardı analiz yaptı ? Hem ne deneyi yaptı ? Yani bir türü başka bir türe mi dönüştürdü ? Genlerdeki farklılaştırmaları mı analiz etti ? Gen bilmiyordu pardon dimi.
Bir kere şu görüş sadece tek başına hatalı : "yanlışlanamaz" İngilizcesi unfalsifiable.. Bir bilimsel görüş her zaman yanlışlanabilir olmalıdır. Ama evrimciler buna karşıdırlar ? Neden ? |
Alıntı:
Ancak şunu söyleyebiliriz: Evren bu şekilde var olmaya devam ettiği sürece Evrimde sürecek. Ve diğer doğa yasaları. Kitabı oku sonra bir başlık aç tartışırız. |
Ahlak neden evrimlesti?
Aynı türün gen havuzunda birbirine yardım etmesi genlerin devamlılığını sağlar, hayatta kalma sanslarini arttirir. Bir grup icerisindeki bir bireyin muhtac durumdaki başka bir üyeye yardim etmesi, yeri geldiginde aynı yardımı görmesini saglar. Buna örnek hayvan grupları vardır. Bir grup icersindeki üstün bir gen, ya da güclü bireyler diger üyelere yardım ederek prestij kazanır. Bu prestij grup liderligi icin gereklidir. Ki bilindigi üzere grup liderleri yani güclü genlere sahip bireyler daha cok disi ile birlesip gen havuzuna kaliteli gen bırakma sansina sahiptir. Ahlagin evrimi icin Tanriya gerek birakmayan yeterince aciklama var merak etmeyin.. |
Ahlaklı olana engel olur, ama dini göstermelik olarak alana engel olmaz, ama ateist her zaman "ahlaksız" dır. Bir ateist bayramlaşmaz, cenaze namazı kılmaz, çıplaklıkta sınır tanımaz, erkek erkeğe evlenebilir, kadın kadına evlenebilir, karısını başka adamla paylaşsa bunda sakınca görmez, kız çocuğu ile cinsel ilişkiye girebilir, annesinin yanında karısı ile çıplak dolaşabilir, domuzu bırak köpek bile yiyebilir, biyolojik yanlışlığı dışında ahlaki hiç bir sakınca görmez, insanlara saygıyı ve sevgiyi göremez, hep darwinisttir ve çıkarcıdır,
yaratılanı sev yaratandan ötürü diyemez, Ancak şu da var ; Doğuştan gelen yaratılıştan gelen ahlak anlayışı "insan" da vardır. Ancak ateizm bunu geriletir. İlerleten, güzelleştiren ancak "dindir (unutmayın doğru din ve doğru dinin doğru uygulanışı). |
Alıntı:
Lan alpha Yukarıya ahlaksızliklarımızı yazdin eksik yazmışsın yada yazmaya elin gitmemiş. Ateist senin anan becermek ister Ateist senin babanı becermek ister Ateist senin allahını becermek ister Ateist senin peygamberini becermek ister Ateist senin tüm. evliyalarını kanırta kanırta becermek ister. Ateist şu yukarda yazdiklarımin hepsini tepside hamam oglanı gibi oynatmakda ister. Bak gördünmü bunlarda ahlkasızlık bunları neden yazmadın.elinmi varmadı,bunlarıda ekle Ama en güzel ahlaksızlık senin allahını becermek. |
Hadi söyle ateistler benim allahımida becerir bunlar ahlaksız desene
|
Ben bir ateistim ve allah ile cinsel ilişkiye girmek beni bozmaz.
Haydi alpha yaz bunu |
Alpha ateistler allahı bile becerir desene
|
Alpha yavrum allahını becermek senin zoruna gider şimdi.ne desenki acaba
Atislere allahımı göstermiyim kanırtır bunlar desene |
Alpha noldu. Yavrum bak ahlaksızlık yapdım. Git her platforumda bunu yaz...
Bu atistler allahı bile becerir diye Ahlaksızlık bu de |
Lan ilahi komedya
O söylediklerini yapamayacağı için şunları yapmayı tercih etmiş olmasın ? : kendi anasını babasını kardeşini kızını komşusunu becermek.. Sanırım bunları kanırttın özellikle sen ilahi komedya. Kesinlikle inanıyorum ki eş değiştirme yapmışsındır sen, tam pzsun yani. Buyur git Allah'ı becer, evliya becer, hadi git bakalım, İstanbul'da değerli büyükleri becer, hadi bakalım.. Biliomusun anca kendini becerirsin o kadar. Ama teşekkürler; ispatladığın için kendini ve kendi ahlaksızlığını. Ben diyorum böylesin işte, sen de evet böyleyim diyorsun, beni haklı çıkardın, saol canım benim :) İstediğin kadar küfür et, zira "kötü söz sahibine aittir".. Umarım bu yolla psikopatik rahatlarsın, acıdım haline |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 06:57 . |