![]() |
ilahi adalet nedir?Ya da var mıdır?
sevgili forumdaşlar kimi zaman tanık olmuşsunuzdur ya da duymuşsunuzdur(genelde tv programlarında) Uyuşturucu üreten ve satan şahsın çocuğu uyuşturucu batağında,ava giderken avlandı...Aklıma gelmeyen pek çok bunun gibi vaka...
Gerçekten başıboşmuyuz yoksa farketmesek de ilahi bir müdahale edici var mı? Yani pislik yapanların bu pislikleri yanlarına kar mı kalacak?ya da kalıyor?Adalet beşeri anlamını kastetmiyorum(mevcut hukuk sistemi) yetersiz kaldığı vakit bu haksızlığın müeyyidesi ne oluyor? SAYGILAR |
Re: ilahi adalet nedir?Ya da var mıdır?
İlahi adalet kavramı diye bi kavram yoktur.Bu tabi benim fikrimdir.Çünkü ben ateist bir düşünceye sahip olduğumdan.Arkadaşımız,uyuşturucu satan bir insan örneği vermiş.Peki hiç günahı olmayıpta bu batağa saplanan insanlara ne diyeceksiniz?Dünyamız kan ve gözyaşıyla dolu.Savaşlar,depremler,kazalar ve birçok felaketler insanları zor durumda bırakmakta ve onları ölümle tanıştırmaktadır.Bu kadar küçük bir olayda(eroin mevzusu) ilahi adaletin olduğu fikrine kapılırsak,vermiş olduğum örnekler de ise,tanrı denen bir kavramın olmadığı fikrine de katılabiliriz.Dünyaya sırt çeviren ve hiçbir olaya müdahale etmeyen bir tanrıdan bahsediyoruz.Fakat gerçekten bir tanrı olsaydı,bu adaletsizlikler gerçekten yerini bulur ve o zaman söylediğimiz ''İLAHİ ADALET'' kavramı ortaya çıkardı.İnsanlarımız,gerçekten her türlü tehlike ile karşıkarşıya kalabilir.Dünya'nın binbir türlü hali vardır.Emin olunki;Afrika'da ki aç olan çocuk,filistin'de evladını kaybeden baba,ırak'ta kızını kaybeden anne olabilirdiniz.Bunları yaşamadığımız için İlahi Adalet'in olduğunu düşünüyoruz.Peki gerçekten İlahi Adalet var mıdır? Maalesef yok.Dünya'ya şöyle bir bakın o zaman bu konuları daha da iyi anlayacaksınız.
saygılarımla. |
Bazı tesadüfler olabilir kötülük yapan insanların başına da aynı kötülükler gelebilir ama bu bir tesadüften ibarettir.İlahi adalet olsaydı dünya üzerindeki bi takım adaletsizliklerde de tecelli ederdi kendisi ama nerdeee? *
Hani şu filmler var ya Stv de falan gelin kaynanaya kötü davranır ilerde de aynısını kendi gelininden görür *:lol: Bu filmlere çok kaptırmış olan kişiler için belki olası bir ihtimaldir ilahi adalet. Fakat yinede kötülük yapanların çocuklarının *değil de kendisinin bi şekilde hayattayken yaşamasını isterim bi takım cezaları çünkü başka bi hayat yok.Ama beelzbb'nin verdiği örnekteki gibi olmasını istemem.Yani uyuşturucu satan bi adamın çucuğu da aynı bataklığa saplanmasını. Çocuğun suçu neydi ki bu nasıl adalet anlayışı? *:( |
ilahi adalet var yada yok bnu bilmiorm, ben insanların kendi kötü düşünceleriyle kötülüğü kendilerine çekebiliceklerine inanıorm.. bu da sanki bri onları cezalandrmş gbi görünsede aslnda kendikendilerini cezalandırmalarından bşka bişey deil..
|
İlahi adalet olmadığı için yeryüzünde o adaleti sağlamak gibi acil bir görevimiz olduğuna inananlardanım.
|
ilahi adalet olabilmesi için önce ilahların olabilmesi gerekiyor. İlahın ya da ilahların şu ana kadar hiç bir tanıgını görmedigimize göre ummak biraz abas kaçıyor. Ama gene de düşünülebilir tabii ki.
Bir ilah var olsa bile adaletle pek bir işi olmadıgını düşünüyorum. * *Yarın 6 Agustos, 62 sene evvel Hiroşimaya atom bombası atıldı. Adil bir ilah olsaydı en azından o bombayı engellemezmiydi. Adalet onca masum , çocuk ve sivilin ölmesi ve yıllar sonra bile radyasyon etkisinden muzdarip olması mıydı. * * Adalet tanrısal bir kavram degil, insanal bir kavram. Bu kavramı bulan atalarımızın torunları olarak onun uygulanmasının da bekçileri olmamız gerekiyor. Bunun için de adalet mülkün temelidir yazılarını, adalet insanlıgın temelidir diye degiştirmemiz gerekiyor. * * *saygılarımla |
Ortadoğu kökenli dinlere göre ilahi adalet ahirettedir, cennet ve cehennemdedir.
Reankarnasyona inanan dinlerde ancak ilahi adaletden söz edilebilir. Toplumumuzda yanlış ve yaygın olan bir inançtır ilahi adalet. Ya da "Yapanın yanına kalmaz, bir yerden çıkar" inancı vardır ama bu düşünce İslamî değildir. İslami görüş ise, kötülük yapanın bu dünyada yanına kar kalır ama mizanda hesabını verir ve cehennem azabı ile cezalandırılır. |
Alıntı:
saygılarımla |
...
|
Ne alaka? * :roll:
|
Sevgili beelzbb, Sana yaşadığım bir olayı anlatmak istiyorum belki adaletin olup olmadığına karar verirsin. Ama şimdi sana anlatacağım şeyin doğru olup olmadığını araştırdımm da biraz gerçekten doğru olabilir. (Başınıza gelecek olayları, önceden bir kitaba yazdık ki) elinizden çıkana üzülmeyesiniz ve (Allah’ın) size verdiği ile sevinip, şımarmayasınız. Çünkü Allah, kendisini beğenip böbürlenen kimseleri sevmez.”(Hadid(57) 23).
BENIM Olayım: *Başınıza gelecek olayları, önceden bir kitaba yazdık ki.... 18 yaşındayım.Lise bitti bu sene. Din Hocamız kaza ve kader hakkında bize birşeyler anlatıyordu.Daha sonra bize Allah'ın herşeyi önceden bildiğini bizim ne yapacağımızı önceden bildiği için ona iman etmemiz gerektiğini söyledi .Ben de o sıraar Allahın var olup olmadığı hakkında kendimle çatışıyorum. Ama sonra aklıma bir soru geldi. Konuya girmeden sorulara geçeyim.. Ben:Hocam Allah herşeyi önceden biliyor değilmi? Hoca:Evet Ben:Yani Allah bizim 5 sene sonra ne yapacağımızı biliyor. Hoca:Evet Ben: O zaman bizim 5 sene sonra ne yapacağımızı biliyor.YAni benim 5 sene sonra birini öldüreceksem onu öldüreceğimi biliyor. Hoca:kem küm tukaka vs .Fakat sonunda evet dedi. Ben:Siz bize anlattığınıza göre bir insanı öldürmek bütün insanlığı öldürmek demektir.yani ben kesin cehenneme giderim. Sınıf:hahahahaha Daha sonra oturdum. (asıl soruyu sormaya cesaret edemedim) BU soruyu sana soruyorum BEELZBB : *Eğer Allah herşeyi önceden biliyorsa benim de 5 sene sonra birini öldüreceğimi biliyorsa , benim doğmadan önce ne yapacağımı da biliyordu.Annemin beni doğuracağını da biliyordu. Peki o zaman Allah bizim daha doğmadan önce cennete mi cehenneme mi gideceğimizi biliyor.NERDE ADALET? *bana adaletin nerde olduğunu anlatırmısın? biz daha doğmadan yargılanmışız bile. |
Alıntı:
İnsan zaman içinde hapsolmuştur.. Nasıl.. bir an sonrasında değilsindir..bir an öncesinde de değilsindir..sen o an varsın ve zaman boyutunda o anı yaşarsın..Kafanızda bir canlandırın..bir sn sonrası o kadar yakındır ama oraya gitmen burdan güneşe gitmenden daha olanaksızdır.. Aynı şekilde bir sn öncenizi düşünün..sizlere aynı şekilde yakındır ama dönmeniz olanaksızdır..Aslında 1 saat,1 yıl vs sonrasına veya gerinize gitmenizde aynı an kadar imkansızdır..Bu imkansızlık sizi yaşadığınız ana hapseder.Yani sadece o an da varsınızdır..Buda sizde gelecek yada geçmiş kavramlarının oluşmasına neden olur.. Peki yaratıcı.. Yaratıcı her anda birden vardır..Çünkü O her yerdedir.. Sadece benim için var olan gelecek ve geçmişin her anında O,aynı anda vardır..Zaman boyutunda her anda birden olan bir varlık için gelecek yada geçmiş yoktur.. Çelişki burda başlıyor..Biz yaratıcıyı kendimiz yerine koyarak düşündüğümüzde gelecek geçmiş kargaşası yaşayarak çelişkiye düşüyoruz.. Yaratıcı benim cennete gidip gitmeyeceğimi biliyorsa ben boşuna yaşıyorum.. Zaman kipi içeren her cümle bize doğalmış gibi göründüğünden yaratıcının zamandan münezzeh olmasıyla çelişmesini kavrayamıyoruz.. Dolayısıyla eylemi yapan benim..eylemi yapmamı sağlayan materyali veren O,Her anımda aynı anda varolarak ne yapacağımı bilen O, Herşeyin yaratılması anı,öncesi ve kıyamet sonrası ve ahiret hayatınında her anında ve dünya yaşamının her anında birlikte aynı anda var olan O,Kısacası heryerde varolan O Kader,O nun her yerde (ve her anda)aynı anda varolması nedeniyle bize ait her şeyi bilmesidir..İradeyle çatışmaz..Çünkü eylemi senin iradene bırakması O nun heryerdeliğini(ve her andalığını) bozmaz..Sen iradenle zaman içinde hareket ederken,O zamanın her yerinde aynı anda varolarak yapacaklarını bilmektedir.. Bir başka örnek vermek gerekirse, Zaman makinesini bulduğunuzu düşünün bir an,benim doğduğum andan öldüğüm an a kadar bu makineyle yolculuk yaparak yaşadığım her saliseyi bir yere not alın.Sonra benim doğduğum an a gelip sen bunları yaşayacaksın deyin.Tüm yaşananlar benim tarafımdan gerçekleştirilmiş ama siz herşeyi önceden biliyorsunuz :wink: İşte kaderde benim anladığım kadarıyla yaklaşık olarak budur. Eksiklerim mutlaka vardır.En doğrusunu Allah bilir. |
Sevgili __KokTengri__,
"Buraya 'kader' kavramıyla ilgili bir yazı iyi oturur" demiştim ki yazını gördüm. Eline sağlık. Sevgiler... |
Alıntı:
Şayet yanılıyorsam da 'bilimsel' değilsin. Sevgiler... |
Konu hakkında hala düşünüyorum.Eksiklerim olabilir ama olayın "zaman" da çözümleneceğini düşünüyorum.
sevgiler |
''Zaman makinesini bulduğunuzu düşünün bir an,benim doğduğum andan öldüğüm an a kadar bu makineyle yolculuk yaparak yaşadığım her saliseyi bir yere not alın.Sonra benim doğduğum an a gelip sen bunları yaşayacaksın deyin.Tüm yaşananlar benim tarafımdan gerçekleştirilmiş ama siz herşeyi önceden biliyorsunuz *İşte kaderde benim anladığım kadarıyla yaklaşık olarak budur.
Eksiklerim mutlaka vardır.En doğrusunu Allah bilir. '' Sevgili Child. Zaman makinesi gibi aletler gerçekten bu tür konuları anlatmak için en basit ve etkili aletler olmuşlardır.Fakat daha gerçek bir örnekle bunu belirtebilirmisin? * Eğer biri bana gelecekten gelip bana şunu şunu yapacaksın.BEn senin geleceğini gördüm deseydi bende o zaman 5 sene sonra yapacaklarımı bilir ona göre belkide o kişiyi öldürmem, hayatıma yeni bir sayfa açardım.Şimdi belkide bana Kur'an sana geleceğini zaten söylüyor diyebilirsin. O zman bana göre şimdi 6 milyar kuran olması gerekiyordu ve hepsi birbirinden eşsiz farklı olmalıydı.Çünkü kimine loto tutar kimi kanser olur.Yani herkezin geleceği farklıdır aynen kar taneleri gibi. |
birde konunun dışında olacak ama çok yeniyim.alıntıları nasıl yapıyorsunuz öyle yukardakiler gibi? kutucuk içine alma :D
|
Kader in, Allah ın her yerde olması durumuyla çözümleneceğini düşünüyorum.
"Onu yaratan Allah ,bunu yaratan Allah ;peki Allah ı yaratan kim?(Haşa)" sorusunun bu mantıkta çözümlendiği gibi. Biz boyut denilince 3 boyutlu uzayı düşündüğümüz için "her yerde olmak" özelliğini de bu 3 boyutla sınırlandırıyoruz.Oysa ki zaman uzay bütünlüğü nedeniyle zamanında 4. boyut olarak alınması gerektiğini biliyoruz.O zaman kader kavramının Allah ın zaman boyutunda da her yerde olması durumuyla çözüleceğini düşünüyorum.Zamanın her yerinde aynı anda var olmak zaten herşeyi çözüyor. Bu arada boyut sayısının 4 den fazla olduğuda açık.O halde Allah ın her yerde olma özelliği bilmediğimiz birçok şeyi çözeceğine inanıyorum. saygılar. |
İslam'a göre İlahi adalet öbür taraftaysa, bu dünyada verdikleri "el kesme", "boyun vurma", "el ve ayakların çaprazlama kesilmesi", "recm", "değnek vurma" "köleye köle, kadına kadın öldürülür" gibi cezaların amacı nedir?
ADALET değilse cezanın amacı nedir? Caydırıcılık gibi bir cevap da akla gelebilir ama, öyle olsa şu anda yer yüzünde hiç suç işlenmemesi gerekirdi... |
Ben hırsızlık yaptım.Rüyamda şeytanı gördüm.Ve sonra o taptığım telefonumu kaybettim.
|
Alıntı:
Japonlar bir yastık geliştirmiş. Uyuduğun zaman rüya görmeni sağlıyor. Arkadaşım bir markete gidip rüyalarla ilgili bir belgesel cd si almanı öneririm.Mümkünse National Geographic in olsun. Bence rüyalar insanların gördükleri şeylerle alakalıdır.Beynimiz biz sokakta yürürken dikkat etmesek bile yanımızdan geçen insanların görüntülerini kaydeder.Bunları beynimizin en karanlık köşelerine koyar :) . Fakat yattığımız zaman rüyalarımızda bu kişileri görürüz. YAni senin yabancı birilerini gördüğün rüyan aslında daha önce gerçek hayatta karşılaştığın bir insanın görüntüsüdür fakat sen ona dikkat etmediğin için bilemezsin. |
Ben hırsızlık yaptım.Rüyamda şeytanı gördüm.Ve sonra o taptığım telefonumu kaybettim.
Sayın julietta, siz müslüman mıydınız? Çaldığınız malı kaybetmiş olsanız (aslında o malı sahibinin bulacağı şekilde kaybetmiş olsanız) daha adil olmaz mıydı? |
Sevgili K.C. Sana bir şey anlatmak istiyorum. İslam'a göre İlahi adalet öbür tarafta konusyla ilgili :)
Bir gün yine Din hocamız kendi kedine bir konu açtı ben yine ona bir soru sordum. Ben:Hocam mesela bir adam Allah'a inanıyor fakat müslümanlığa inanmıyor. Ve adam çok iyi biri yani elindeki parasıyla hep fakirlere yardım ediyor. her zaman iyilik yapıyor o cennete mi gider cehenneme mi? Hoca:Cehenneme tabiki. Ben:(içimden ''OHA'') Peki neden.Hiç bir kötülüğü yok ve Allah'a inanıyor sadece müslümanlığı saçma buluyor (aslında bu konuuda adamı ben yerine koyarak söylüyorum) Hoca:Kur'an insanlığa Allah tarafından gönderilen en son kitaptır.Bu nedenle herkezin ona inanması gerek.Orada nasıl ibadet edileceği açıkça yazmaktadır.Ayrıca diğer kutsal kitaplar insanlar arafından değiştirilmiştir. Ben:Peki hocam ırakta yaşayan bir müslüman bir terör saldırısı yapıp kendini pazar yerinde patlatınca cennetemi gider cehennememi? Hoca:Başta nereye gideceği belli değil ama inandığı için cennete gider. Ben:Nasıl yani? Hoca:Müslümanlar yargılandıklarında eğer terazideki günahlar fazla ise cehenneme giderler cehennemde cezalarını çektiktensonra cennete geçerler.Ama kafirler her zaman cehennemde kalır ve hiç bir zaman cennete giremezler. İşte beni dinden soğutan ikinci darbe bu olmuştur. Yani dünyada iyilik yapmakla kalmıyor.İster terörist ol ister kafa kesen ister seri katil ol ama müslüman ol.Cezalarını çekip cennete gelirsin elbet. Ama dünyanın en iyi insanı olsan, Bill Gates olp 60 milyar dolarıda afrikadaki açlara versen müslümanlığa.şeriata inanmadığın için seni cehennemdeki odunların arasında görürüz :( * İşte ben böyle düşünüyorum |
Alıntı:
cevap öz olarak bu kardeşim |
islami siteden bir alıntı. tanrı kafir budiste *çiğ tavuk yediriyor. adaletsiz bir durum(tanrı açısından)
başlığa dikkat isterim sanki'' allah söyletmiş'' *ALLAHIM SEN HİÇ KİMSEYİ *ÇARESİZ VE AÇ BIRAK * *bırakma değil BIRAK :oops: http://www.nurbahcesi.org/forum_posts.asp?TID=1985 |
Alıntı:
|
Neden elimi zippo çakmağın altında tutayım? CEhennemdeki ateşim şimdiki hayatta düşündüğün gibi fiziksel bir olay olduğunumu düşünüyorsun?
Benim için yaşam sadece biyolojiktir. Bana göre Hindistanlıların ineği kutsal saymalarının sebebi neyse diğer dinlerinde kutsal sayılmalarının sebebi odur.Niçin din her zaman fakir kesim,ezilenlerin arasından çıkmıştır? Fransız İhtilali'ni yapanlarda her hangi bi mal varlığına sahipl değildi.Sadece iyi bir yaşam istiyorlardı. |
elini sadece 60 sn zippo çakmağın altına tutmanı öneriyorum. *BEELZBB.
BEEL ,başka marka çakmak, olmaz mı? :lol: |
Alıntı:
Ben denedim hele bide alkollüyken dene eğer kullaniyosan manyak bişey... özgür abim olmaz illaki zippo... |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 09:07 . |