Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Kuran, Nasıl ''Okunur'' Hale Geldi (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=4694)

ozgur_beyin 29-08-2007 16:56

Kuran, Nasıl ''Okunur'' Hale Geldi

Şimdi bu başlık bazılarınıza saçma veya tuhaf gelebilir. Önce kuranın ''yazılma'' evrelerine bir bakalım * *
* *Arap yazısının menşei konusundaki yapılan araştırmalarda ,arap yarım adasının güneyindeki Himyer'lilerin veya kuzeydeki Nabat'lıların yazısından *teşekkül ettiği anlaşılmaktadır.
* *İslamın çıkışında bu yazının dik ve köşeli olanıyla yuvarlak olanı kullanılmaktadı. *Bu yazılar Ma'kıli-Hicazi ve Şami *,isimleri olarak bilinirlerdi.
* *Kuran ayetlerideriye kemiğe v.s. bu ma'kıli yazısıyla yazılıyordu. Malumatfuruşluk yapmadan,şunu söyleyeyim, Kuran'ın bu günkü bilinen haline gelmesi yazılışından yaklaşık iki yüz yıl sonra olmuştur.Bunun iki temel nedeni var.

* *1-Kuran'nın yazıldığı hicazi stilinde,sesli harf hiç yoktur.Sesli harflerin olmaması,okuyanları sürekli hata yapmasına yol açıyordu. Bu hatalar önce bazı nokta koymalarla aşılmaya çalışıldı, tam sonuç alınamayınca sesli harflrin yerine geçebilecek '' harekeleme'' yapılmıştır.
* *2-İslamın, resmi ve heykeli yasaklaması, bu yönde kabiliyeti olanları ,güzel yazı yazmaya *(HAT) yönlendirdi. Dimdik ve şekilsiz olan bu yazıya *İBNİ-MUKLE ( Ö. 940)
*KUTBETUL-MUHARRİR (Ö.771) *gibi insanlar harflere bir estetik ve güzellik verdiler.

* *Kuranın zor okunmasının nedeni ,başlangıçta bu argümanların olmamasıydı.Bunu , bu yazıyı bilmeyenler için şöyle anlatabilirim.Bir cümle kuralım,içinde hiç sesli harf olmasın.
* *Trn drsn ,stsn yym. *Açılımı, Turan Dursun sitesine üyeyim.

* Şimdide, kurandan bir ayet görelim, sesli harfleri olmayan.

وقال الملك إني أرى سبع بقرات سمان يأكلهن سبع عجاف وسبع سنبلات خضر وأخر يابسات ياأيها الملأ أفتوني في رؤياي إن كنتم للرؤيا تعبرون yusuf43
Türkçe harflerle (pek olmasada) şöyle yazabiliriz'' Ve kalelmelikü inni eraseb'e *bekaretin......devam eder.
* Ama bu okuyuşta, hata yapma olasılığı kişnin ''dile hakim olma'' oranıyla değişir. Çünkü bu yazı türü, ancak
''benzetme yoluyla'' okunur. Hiç bilmediğin bir kelimeye denk geldiğinde ya bildiğin bir kelime gib okuyacaksın,
yada merama bakıp ,anlamaya çalışacaksın.Başka yolu yok.

* *Bunları anlatmamda gaye, bir kere bu harekelendirmeden, 200 yıl boyunca yazılan ve okunan(irticalen) kuranlar nasıl ,vahyin indiği, orjinal haliyle kaldı?
* *Kalbin imanla doluysa '' onu biz indirdik biz koruyacağız'' fenomenine inanırsın. Sorgulayan bir mantığın ve aklın varsa,iki yüzyıl içinde ''kim öle ,kim kala'' diye düşünürsün.
* *Bir husus daha var.Kitabını koruyacağını ''vaad eden'' tanrı, neden , bu okunuştaki sakatlığı görüp.
''EYYYY habibim, ümmetinin çoğu bu yazı stiliyle bunları okuyamaz. *Onun için bu harflere şunları(harekeleri)
ilave etsinlerki, ayrılığa düşmesinler.'' Diyemezmiydi?

Börtü böcekte ,karpuzun kabuğunda, kavalın deliğinde mucize arayanlar. BU SÖZLERİMDE HİKAYE YOK.
Eğme bükme yok uydurma yok, te'vil yok, tefsir yok. Sadece gerçekler var. BU MIZRAK, YIRTMADAN *HİÇ BİR
ÇUVALA GİRMEZ.

thunderpoint 29-08-2007 17:00

Re: Kuran, Nasıl ''Okunur'' Hale Geldi

Sevgili özgür,

Bence yine kafadan koparmışsın (anlayana tabii).. Eline sağlık!

Sevgiler...

spartan-troy 29-08-2007 17:07

Bunları anlatmamda gaye, bir kere bu harekelendirmeden, 200 yıl boyunca yazılan ve okunan(irticalen) kuranlar nasıl ,vahyin indiği, orjinal haliyle kaldı?
* Kalbin imanla doluysa '' onu biz indirdik biz koruyacağız'' fenomenine inanırsın. Sorgulayan bir mantığın ve aklın varsa,iki yüzyıl içinde ''kim öle ,kim kala'' diye düşünürsün.

:D *:D *:D

degisim 29-08-2007 17:16

Spartan gülmekle geçiştirme.Bence bir şeyler bulup koymalısın *ortaya, yoksa böyle güler kalırsın *:D *:D

spartan-troy 29-08-2007 17:33

harekeleme işi,belki irab noktasında yapılabilecel muhtemel hataların önüne geçebilmişti;ancak arap olmayan unsurlar için "be","te" ,"se",,"cim" ,"ha," "fe", ve "kaf" gibi şekil itibariyle birbirine benzeyen harfleri ayırt ederek sağlıklı bir şekilde okumada yine de zorluklar vardı.Bundan dolayı söz konusu harfler,eğer bir takım alametlerle birbirinden ayırt edilmezse,hatalı okumaların devam edeceği muhakkaktı.İşte bu konuda ki eksikliği ilk olarak sezende ,Irak valisi Haccac b.yusuf olmuştur.Bunun önüne geçebilmek için; Nasr ya da Ya'mer ,kur'an'ın kıraatine göre ikinci bir meselenin çözümü olarak;harfleri birbirinden ayırma işlemini yapan noktalar konulmuştu,buna i'cam deniliyor.

Tabii bu durumda hareke yerine konan noktalarla harfleri birbirinden ayırma fonksiyonu taşıyan noktaların karışmaması için de tedbir almak gerekiyordu.Tabi bu önlemler; değişik mushaflarda mürkkep yöntemiyle başladı ve en son şekliyle Halil b.Ahmed bugun kü okunan sistemi geliştirmiştir.

Hareke ve nokta konulmasından sonra da Kur'an'a yönelik bir takım faaliyetler devam etmiştir.Bu faaliyetlerden biri de ,ayetlerin sonlarına konulan duraklardır.Bu duraklar ilk önce daire meyilli çizgilerden oluşurken,daha sonraları daire şeklinde gösterilmiştir ve zamanla gül şeklini *almıştı.

Hicri altıncı asra gelindiği zamanda Muhammed b.Tayfur essecavendi tarafından Kur'an'a ,manası göz önünde bulundurularak geliştirilen ve adına "secavend" denilen bir takım işaretler konulmuştur.Bunlardan başka süre ve cüz başlıkları ,hizip ve secde işaretleri ihtiyaca binaen kua'a resmedilmiştir.

Tüm yapılan bu çalışmalar,vahyin hatasız ve net olarak manasını anlamakta etkili olmuştur ve asla vahyin manasına zarar getirici hiç bir işaret yada usul tarzı konulmamıştır.

bkz:// ez-zerkani,Menahil,I,409
osman keskioğlu,Kur'an Tarihi,s.268

29-08-2007 17:36

sevgili özgür beyin,

Lütfen yarıda kesme, tam da kopyalanıp harddisk'e yedeklenecek bir konu.

Sevgiler

spartan-troy 29-08-2007 17:37

:D *:D
hemde nasıl kopyalanacak bir konu
super hemde :D

degisim 29-08-2007 17:50

Alıntı:

spartan-troy";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 89514)
Hicri altıncı asra gelindiği zamanda Muhammed b.Tayfur essecavendi tarafından Kur'an'a ,manası göz önünde bulundurularak geliştirilen ve adına "secavend" denilen bir takım işaretler konulmuştur.Bunlardan başka süre ve cüz başlıkları ,hizip ve secde işaretleri ihtiyaca binaen kua'a resmedilmiştir.

Bu hicri altıncı asrı sana zahmet bildiğimiz İsa takvimine göre çevirsende bende anlasam.Hem
Özgür_beyin'in anlatmak istediğiyle ben bir alaka göremedim senin yazında.

Alıntı:

ozgur_beyin";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 89501)
*Bunları anlatmamda gaye, bir kere bu harekelendirmeden, 200 yıl boyunca yazılan ve okunan(irticalen) kuranlar nasıl ,vahyin indiği, orjinal haliyle kaldı?
* *Kalbin imanla doluysa '' onu biz indirdik biz koruyacağız'' fenomenine inanırsın. Sorgulayan bir mantığın ve aklın varsa,iki yüzyıl içinde ''kim öle ,kim kala'' diye düşünürsün.

spartan-troy 29-08-2007 17:59

değişim kardeş,,,ne alakası var onu biz indirdik biz koruyacagız ayetiyle bunların...susleme sanatından bahsediyoruz...tahriften değil...hicri 6.asır 628 yılına tekabul ediyor...kuranın anlamını hicr 9 uncu ayette koruyor Allah...kitabın okunuşunu değil (lafzi) mana ayrı lafız ayrı..

benim anlatmak istedigim,ozgur beyinin yazısını yalanlamak değil,elbet dogru ama,getirilmek istenen nokta,,,kuranın korunmuşluğunun yalanlanması...böyle bir şey olabilmesi için mana tahrif olmalıdır ki,korunmuşluk yalanlansın.hicr 9.ayeti ilgisiz buluyorum.

degisim 29-08-2007 18:15

Çok alakalı gibime geldi benim ''O'nu biz indirdik biz koruyacağız'' ayetiyle.200 yıl gibi bir süre kitabın korunduğuna *içinde verilen ayetle *nasıl inanabiliriz sevgili spartan.Bak bu siteyi bir incele çok ciddi ithamlar var vede haklılar.En azından korunamamış olmasıyla ilgili bir bağ kurulabilir.

http://www.karacaahmet.com/arastirma.asp?id=164

frodo 29-08-2007 18:18

Alıntı:

spartan-troy";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 89514)
bkz:// ez-zerkani,Menahil,I,409
osman keskioğlu,Kur'an Tarihi,s.268

Alıntı:

spartan-troy";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 89521)
değişim kardeş,,,ne alakası var onu biz indirdik biz koruyacagız ayetiyle bunların...susleme sanatından bahsediyoruz...tahriften değil...hicri 6.asır 628 yılına tekabul ediyor...kuranın anlamını hicr 9 uncu ayette koruyor Allah...kitabın okunuşunu değil (lafzi) mana ayrı lafız ayrı..

benim anlatmak istedigim,ozgur beyinin yazısını yalanlamak değil,elbet dogru ama,getirilmek istenen nokta,,,kuranın korunmuşluğunun yalanlanması...böyle bir şey olabilmesi için mana tahrif olmalıdır ki,korunmuşluk yalanlansın.hicr 9.ayeti ilgisiz buluyorum.

Yahu ilişmeyim diyorum ama rahat durmuyorsun spartan. Önce uzunca " izahatsız izahat" asmışsın. Her cümle bir öncesini katlediyor. Yetinmiyorsun devamla bilgiçlik taslıyorsun.
Neymiş "hicri 6.asır 628 yılına tekabul ediyor. O kadar eminsin yani. Hicri 6.asır 628 yılına tekabül edermiş, 629 olmaz mı *:lol:

Hicri 6.asırdan bahsedersen miladi *622+5 asır *yaklaşık 1100'lü yıllardan bahsedersin.
Senin hesabınla Muhammed b.Tayfur essecavendi Muhammed Mustafa hayatta iken secavend
denen işaretler koymuş olur.

Seni sürekli uyarıyorum her şeye dalma kendini harcıyorsun diye.

spartan-troy 29-08-2007 18:20

yaaa pardon yaa dogru soyluyorsun...yemin ediyorum okumadan yolladım...
duzeltiyorum değişim kardes...6.asır 622 den sonra 600 yıl ekliyeceksin..tesekkurler frodo...sağol...

yanlış olan bilgi değil ufak bir matematiksel anlaşma.
abartmayın

degisim 29-08-2007 18:23

:lol: *:lol: *Miladi takvim hesaplarını her ne kadar bilmesemde demek ki yanlış anlamamışım.

spartan-troy 29-08-2007 18:25

kusura bakmayın yanlış ceviriden oturu.
dalmışım.... okadar cok basımda iş var ki...6.asrı 6.yıl olarak gormusum
insanlık hali olabilir.

29-08-2007 18:34

Araştırmacı Haydar Kaya Topkapı Sarayı’nda basılmayı ve yayınlamayı bekleyen Hz. Ali tarafından yazılmış bir Kuran olduğunu yazar.[17] Demek ki, Hz. Ali’nin yazdığı ve derlediği bir Kuran’ın olduğu gerçektir.

Sn degisim,

Verdiğiniz linkten en çok bu cümle dikkatimi çekti. Ali Kur'an'ı ile ilgili biraz bilgim vardı ama bu iddia'yı ilk kez duydum. Eğer böyle birşey varsa ortaya çıkartmak da çok kolay olmalı. Sn.İlber Ortaylı bu konuda ne düşünür acaba?

Elbette, şu ihtimal de insanı ürkütüyor, halen iktidarı elde tutan Muaviye müslümanlarının bundan haberleri var mı? Varsa tedbirini aldılar mı?

Saygılar

frodo 29-08-2007 18:35

Alıntı:

spartan-troy";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 89524)
yaaa pardon yaa dogru soyluyorsun...yemin ediyorum okumadan yolladım...
duzeltiyorum değişim kardes...6.asır 622 den sonra 600 yıl ekliyeceksin..tesekkurler frodo...sağol...

yanlış olan bilgi değil ufak bir matematiksel anlaşma.
abartmayın

Yine yanlış. 622 yılına 600 yıl daha ilave edersen Miladi 13.yy Hicri 7.yy olur.
Bahsettiğin kişi Ebu’l Fadl Muhammed b. Tayfur Secavendi *Miladi 1164 yılında ölmüştür.
yani hicri 6 yy miladi 12.yy

Başında çok iş varsa okumadan (!) buraya yazı asma. Seni düzeltmekle vakit harcattırma.

spartan-troy 29-08-2007 18:42

frodo kardeşşş birazda sen oku istersen...ben muhammed b.tayfurun ölüm tarihinden bahsetmiyorum...bu sefer de senin okumadıgın belli oldu...bak yukarıda yazdım

muhammed bin tayfurun doğum tarihi 560 dır ölüm tarihi 1165 tir
benim bahsettigim olay hicri 6.asır dir....biraz da sen oku...haa ben mi yanlış yazdım diye kaynaklara bir daha göz gezdirdim ama hayır yanlış olan *bir şey yok

bkz:// OSMAN KESKİOĞLU,KURAN TARİHİ SYF.268

yukarıdaki yazıda hicri altıncı asra gelindiginde yazıyor....kişinin ölüm tarihinden bahsetmiyor
ödeşmiş olduk hatalarda.

frodo 29-08-2007 19:00

Gerçekten şaşıyorum sana spartan. Sen sadece yazması olan okuması olmayan birisin.
Ben yine yanlış derken hicri 6 asırda yaşamışlığına itiraz etmedim.Ya da söz konusu ulemanın ne zaman kurana katkıda bulunduğuyla da ilgilenmedim. Senin 622+600 yıl hesabına
itiraz ettim. Çünkü hicri 6 yy 622+500+1.. olarak hesaplanır. Yani bu alim kişi hicri 5.yy da doğmuş
hicri 6.yy da ölmüştür. Senin yanlışlığın yy hesaplarını yapamamaktan kaynaklanıyor.

Benimle ödeşmeyi boş ver. Bu gün kendin için hayırlı bir iş yap. Bu takvim olayına bir göz at.

spartan-troy 29-08-2007 19:06

frodo kardeş,,,olayı vehamete boguyorsun...anlatmak istedigim mesele matematiksel denklem değil,,,yanlış cevirmem demek yazının yalan oldugu manasına gelmez...olayı yazı boyutunda incelememiz daha mantıklı...benim anlatmak istedim olay hicri 6.asra gelindiginde cumlesini kullandım...hicri takvimin nasıl hesaplanacagını biliyorumda demedim size; olayı anladıysan sorun yok...asır olarak 600 demem benim yalancılıgım olmaz...dersen ki,muhammed b.tayfur hicri 6.asırda yaşamamıstır..o zaman haklısın...ufak tefek seylerle zaman harcamamız doğru olmaz...ben takvim ustadı değilim....takriben bir sayı soyledim...anlatmaya calısıtıgım nokta ne bu nede tartısmaya girmek doğal....

saygılarımla

frodo 29-08-2007 19:11

Yalancı demedim. Yanlış yapmak yalancılık değildir. Sadece bilmediğin konularda bilmiyorum demek alçakgönüllüğünü göster. İnan böyle bir tavır spartan troy'u şimdiki görüntüsünden daha makbul kılar.

spartan-troy 29-08-2007 19:13

tamam haklısında ben biliyorum demedim ki,,kendi kafamdan da yazmadım...sadece takvim konusunda takribi bir sayı soyledim...hepsi bu...

29-08-2007 19:21

Kuran'in manasina sadik kalarak degistirmek neden, Kuran apacik arapcadir, hangi inanan insan boyle bir vazifeyi goze alabilir. Ikincisi zaten Kuran degistirilemezse, neden manasina sadik kalmaya calisarak bir islem uygulaniyorki, degisemez oldugunu soylemis tanri, mananin degismemesi insanin degil Allah'in sorumlulugu.

spartan-troy 29-08-2007 19:26

babo kuranın ilk vahyini gör istersende okumaya calıs bakalım okuyabilecek misin?

spartacus 29-08-2007 20:25

Sevgili Ozgur_Beyin;

Eski İbranice'de aynı sorunu yaşamış ve Tevrat'ın Greek dilince kopyaları çıkartılmıştır. Aslında sanırım bunun kaynağı alfabeye geçişin MÖ 2000 li yıllar olmasıdır ve o dönem alfabelerinde sesli harf yok. Aradan geçen 2500 yıl boyunca ve o bölgelere Romalılar hakim olduğu ve Greek alfabesinden de 1000 yıl haberdar olunduğu halde, hala alfabelerinde sesli harfin olmayışı ve bu karmaşa bir mucize olmalı?
(Aslında bu durum yazılı kültürün o bölgede gelişmediği yada önemli olmadığını ve sonradan önemli hal aldığını gösterir ama atlayalım, konu bu değil)

Yazının sonunda ki ana tema ise asıl burası da çok önemli;

Bir husus daha var.Kitabını koruyacağını ''vaad eden'' tanrı, neden , bu okunuştaki sakatlığı görüp.
''EYYYY habibim, ümmetinin çoğu bu yazı stiliyle bunları okuyamaz. *Onun için bu harflere şunları(harekeleri)
ilave etsinlerki, ayrılığa düşmesinler.'' Diyemezmiydi?

ozgur_beyin 29-08-2007 20:44

Sevgili spartacus , Bu gün İzrael'in kullandığı harfler nerdeyse tıpatıptır.(söyleniş biçimi)
Zannediyorum, bu konuyu biraz konuşmuştuk bir kaç ay önce.

osiris 29-08-2007 21:43

özgür abi sonuçta bu yazım hatası anlamı nekadar değiştirebilir bunula ilgili bilgi varmı birde kuranın orjinali olmadığı söyleniyor ama müslüman arkadaşlar halife osman zamanından kalma kuranlar mevcuttur diyor anlatırsan sevinirim

29-08-2007 21:43

Bildigim kadari ile bu sessiz harfleri kullanmamak bir misir dili aliskanligi. Misirlilardan yahudilere, ordanda araplara gecmis olabilir.

spartacus 29-08-2007 21:53

Fenike Alfabesi. Zaten ilk alfabede bu, yani alfabeden kast Harf, harf yazmak ve seslendirmek zaten öncesinde Alfabe yok :) Kelime kelime seslendirmek var..

DreiMalAli 30-08-2007 23:43

Arapca anlamdığımdan sadece resimlerini vereyim.
Aynı "rasm"dan kaynaklanabilecek anlamları değişik 2 hakelendirme.
(Markus Gross'un Neue Wege der Koran Forschung (Kuran Araştırmalarında Yeni Yöntemler) makalesinden.)
Sure 13 ayet 31'de geçiyormuş. 1. resimdeki Karartılmış kelime ile ilgili.

http://img162.imageshack.us/my.php?i...3ayet31pt1.jpg

http://img162.imageshack.us/my.php?i...abayyanbc5.jpg

Sevgiler

hoara. 06-09-2007 16:41

frodo sen de bula bula bunu mu eleştiriyorsun.
konunun özünde spartanın haklı olduğunu kabul ve secde et :)

dolfen 06-09-2007 22:12

müjde

son sürümü çıktı....

kuranın 11,2 sürümü derhal edinin...

duanızı, namazınızı *hakikatli yapın...

110$+kdv+ötv+saultan ahmed camii yardım fonu...

not: gulen ısmaılaga vb. cemaatlere müslüman indirimi yapılır...

www.kuran 11,2 sürüm.net

ozgur_beyin 24-10-2007 16:02

Sitemize epey yeni üye geldi. Bu *konuda bilgisi olmayanların. kuran , hangi *evrelerden geçerek, bu günkü ''okunurluğunu'' *öğrenmeleri gayesiyle, güncelledim.

HarunKAHYA 24-10-2007 16:39

" * Börtü *böcekte *,karpuzun *kabuğunda, *kavalın *deliğinde *mucize *arayanlar. *BU *SÖZLERİMDE *HİKAYE *YOK.
Eğme *bükme *yok *uydurma *yok, *te'vil *yok, *tefsir *yok. *Sadece *gerçekler *var. *BU *MIZRAK, *YIRTMADAN * HİÇ *BİR
ÇUVALA *GİRMEZ."

:lol: *:lol: *:lol:

özgür hocam.. vallahi bir alemsin sen...Çok yaşa harika bir yazıymış bu,hem bilgilendirmede, hem *güldürmede.. Sen kendine ayrı bir köşe yapsana.. Kaçırmayalım bu güzel esprilerini..:D

ozgur_beyin 24-10-2007 18:55

Sevgili harun kahya ,adaşının (h.y) *sitelerinde ,aynen, dediklerim vaki. o kadar çok mucize! *varki ,sitelerinde
insan bu *kuran ,kutsal kitap mı ,yoksa mucize ! deposu mu diye ,sormaktan kendini alamıyor?

ozgur_beyin 21-01-2008 18:24

geçen gün , bir arkadşımla zeytinburnu'da *dericilik yapan bir afgan göçmeni olan bir türkün yanına gittik
bu adam bana ''hocam hala ateistmisn?'' diye sordu. ve konu açıldı.....
bir ara (biraz islami bilgisi var) laf kurana geldi ve bu başlığa *konu olan okuma zorluğuna geldi.
bilirsiniz afganlar hala arap alfabesini kullanıyorlar.
konuşmamızın bir yerinde ''kuran okumanın zorluğuna geldi'' o aksini iddia edince arap alfabesiyle arapça bir metin yazdım çarşafladı. ama kendi dilinde yazıyor ve yazdığını okuyor.
ama bilmediği metinleri, cümleleri veya kelimeleri okumakta zorlanıyor.
hala bazı sıkı müslümanlarca arapçaya rucü safsataları savunuluyor.
kutsal kitap, kutsal peygamber ve kutsal dil.

ne kadar çok kutsalı var islamın ve dinlerin .
daha evliyaları saymadık. onlarda ''kutsalların'' arasına sokarsak ne sayabiliriz nede ayıklayabiliriz.
ama evliya konusuna meraklı olanlar, ihlasçı enver abinin yayınladığı ''evliyalar ansiklöpedesi'ne'' bakabilir.
ilham alıp, fakir! fukaranın! *paracıkları sayesinde ,bir naylon holding kurabilirler.
bu sayedede islama hizmet edip 124000 peygamberin hayatını anlatan''FİTTARİHİ UMUM ENBİYA''
serisini yayınlayabilirler. bu iş en az 10 kuşağı besleyecek bir zengin madendir

Tumagü İskicap 21-01-2008 20:30

Ve galel melikü, inni era sebğa bekaratin simaniy, ye’külühünne *sebğa ğıcafüv…
Ve dedi melik, kessin gördüm yedi semiz ineği, *yiyorlardı yedi cılız…

Syn. Özgürbeyin,

Harekeleme sisteminin koyulmasındaki sebepleri yanlış anlatmışsınız.
Kuran harekesiz olunca, anlam çıkarmak daha kolaydır.
Hadisci gelenek, hareke tertibatıyla, kendilerinin anladıkları yorumların dışında, başka yorum kimse çıkarmasın diye hareke sistemi oluşturulmuştur.

Böylece geniş anlamlar engellemiştir ve meshepler ne anlamışsa, o anlamlar dikta edilmiştir.
Kuran hareke'siz daha rahat okunur ve daha berrak anlaşılır.

Şimdilerde anlamayana anlatma sanatı gelişmiş. Bilirsiniz metafor deniliyor.
Size bir metafor sunayım. Arabça ayet Pasajında ki sebğa, rakam olan yedi *demektir.

Sbğ köklerinden başka bir kelime türetmiş olsanız anlamsız kalır. Yani sizi kimse anlamaz.
Ye’küllühünne- Yiyorlar’dı dediğimiz'in yerine, başka şey deseniz yine anlaşılmaz’sınız.

Harekeler, Sadece Kur’an diyen müminlerin, kendi akıllarını kullanarak anlam çıkarmalarına engel olmak için hadisçi geleneğin icadıdır. Hadisci gelenek ile ataistler akraba’dır bir bakıma.
Benzetme yoluyla dediğiniz yazı türü, çivi yazısı döneminde bile yoktu.
Çivi ile yazılanlar bir anlamın işaretleriydi.

Son iletinizde kutsallık ifadeniz yersizdir. Kuran’da kutsallık anlamında bir kelime bulamazsınız.
Tabi mübarek kelimesini aklınızca çarpıtmazsanız.

selam.

ozgur_beyin 21-01-2008 21:12

Syn. Özgürbeyin,

Harekeleme sisteminin koyulmasındaki sebepleri yanlış anlatmışsınız.
Kuran harekesiz olunca, anlam çıkarmak daha kolaydır .BEKTAŞ

Sevgili bektaş, yanlış nerde. sen sadece kendine yakın ''görüş'' belirtmişsin.

harekesiz olunca anlam daha kolay çıkar lafında hiç gerçeklik payı var mı?
belki arapçadan bi- haber birine inandırma olasılığın olabilir mi? bilmem.
senin bu ifaden sadece ''malayağni'' dir.
bunu bir filologa söylesen neresiyle güler bilmem.
imzamda ne yazıyor ? bir oku lütfen
bir kelimenin anlamı varsa ''anlam'' çıkarmaya gerek kalmaz. çünkü anlamı kendinde menkuldur.
bazı şeyleri *savunma adına bilimin namusunun ırzına geçmeyelim.
sen ya vehhabisin yada ona yakın bir yerde duruyorsun.
vehhabilik kendi çapında islamdan ''putları çıkarma'' *derdine düşmüştü. sende islamı ''temizlemek için '' hadisleri
çıkararak sıratı mustakimde olmak istiyorsun.
bu yazımda belirttiğim hiç bir şeyi kabul etmemen için nakli delillerle ''savunduğunu ''açıklaman *gerekir.

yoksa gerisi sadece laf salatasıdır. bu ''salatada'' böyle sitelerde pek makbul değildir

Tumagü İskicap 21-01-2008 21:41

Arap ve İsrailiyat menşeli hadisler ile hiç işim yoktur. Vahhabi’de değilim.
Meshepsiz’im. Sadece Kur’an diyorum, senin *anlamıyor olman beni ilgilendirmez.

Her insan kendini yaptığından mükelleftir.
Her insan üzerine düşen görevi yapmış olsa, sorumluluğunu başkasına yüklemekten feragat etse diyanetin bütçesi, bilmem kaç milyar dolar olmazdı, hiç olmazdı.
İslam’ın din adamına ihtiyacı yoktur.

ozgur_beyin 21-01-2008 21:55

seni anlamıyor olmam'ın sana bir zararı olmaz. ama yazdıklarındaki yanlışları ne yapacağız? bektaş ''tefsiri'' ilemi idare edeceğiz.

Tumagü İskicap 21-01-2008 22:00

tebyin ile tefsir arasındaki farklı kavramlar'da, sorgulama'ya gitmeni ümüt ederim.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 06:47 .