Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Alevilik (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=103)
-   -   Pir Sultan mı, Pir Silavus mu?... (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=4704)

dolfen 30-08-2007 21:55

Pir Sultan mı, Pir Silavus mu?...

alevi araştırmacısı erdogan çınar alevileri sarsacak bir iddiada buluyor.erdogan çınar pir sultan abdalın çok yakın bir tarih olan 16,yy. da degil ondan 900 yüzyıl önce bizans döneminde yaşadıgını iddia ediyor...

yazar bir anadolu efsanesi pir sultan abdal adlı kitabında 16,,yy. da yaşadıgı şeklindeki iddaanın daha sonra yakıştırıldıgını söylüyor.erdogan çınarın bizans ve ortodosk kilisesi kaynaklarına dayandırdıgı iddiasına göre pir sultan abdal ''pir silvanus'' adlı ortodoks hristiyan kilisesinin sapkın olarak degerlendirdigi bir derviş...

ozgur_beyin 30-08-2007 22:01

Re: pir sultan'mı, pir silavus' mu?...

alevi araştırmacısı erdogan çınar alevileri sarsacak bir iddiada buluyor.erdogan çınar pir sultan abdalın çok yakın bir tarih olan 16,yy. da degil ondan 900 yüzyıl önce bizans döneminde yaşadıgını iddia ediyor... DOLFEN

* Sevgili dolfen, bu kadar kısa bir bilgiden olayın doğruluğu veya yanlışlığını anlamak mümkün değil.

dolfen 30-08-2007 22:02

[s:334c73bd98]osmanlı kayıtlarında tek bir iz yok....[/s:334c73bd98]

yazar osmanlı osmanlı kayıtlarında hiç bir iz bulunmamasının kendisini kuşkuya götürdügünü söylüyor...

yazar osmanlı arşivlerinin bir askerin ögle yemegini dahi kayıt altına alacak kadar ayrıntılı oldugunu belirterek bu osmanlı arşivciliig için kabulş edilecek birşey degil. bu beni düşündürttü.çünkü ondan iki yy. önce yaşamış olan şeyh bedrettin hareketi için çok ayrıntılı şeyler var. pir sultanla ilgili osmanlı erşivlerinde hiç bir şey bulunmadıgı gibi dönemin peçevi tarihindede yok. evliya çelebi olayın oldugu kabul edilen tarihten otuz yıl sonra sivasa gitmiş sivas ve yıldızelinde en önemsiz olayları yazmış. ama bu konudan hiç bahsetmiyor...

ozgur_beyin 30-08-2007 22:12

Dün gece dün gece seyrim içinde
Serim ağlar ağlar Pir sultan deyi
Gündüz hayalimde gece düşümde
Düşlerde ağlaşır Pir sultan deyi

Uzundur uzundur dedemin boyu
Yıldızdır yaylası Banaz'dır köyü
Yaz bahar ayında bulanır suyu
Sularda ağlaşır Pir sultan deyi

Pir sultan abdalım ey yüce gani
Daim yeldiğimiz kudretin narı
Halka teslim ettin o şirin canı
Dostlar da ağlaşır Pir sultan deyi

Sevgili dolfen , bu kadar '' adres *ve kimlik'' *verilen bir şiir düzmece *olamaz. *Bu konuda uzmanlığım yok.
O yazar ya sansasyon peşinde yada bir şeyleri karıştırıyor.

dolfen 30-08-2007 22:12

özgür beyin abim biraz klavyem zayıfta anca yazıyorum idare et

devamı aşagıdadır:

bu nedenle pir sultan abdalı daha erken tarihlerde aramaya başlayan erdogan çınar bizans tarihinde meydene gelen bir olayın pir sultan abdalın öyküsü ilke aynı oldugunu keşfediyor.

yazar bizans tarihinde keşfettigi ve kilisenin sapkın olarak degerlendirdigi pir silvanus adlı kişiyi şöyle anlatıyor.aynı yerde yaşamış aynı yerde ocagını kurmuş bütün kümlük tanımlamaları aynı pir silvanusu buldum...

pir silvanus iddia edilen tarihten 900 yıl. daha eski ama kayıt altına alınmış.yazılı kaydı var. hem bizans görevlilerinin *yazdıklarında örnegin sicilyalı poter da hemde ortodoks kilisesinin vaazlarında var.ama bir düşman olarak görülerek, kinle nefretle anlatılıyor.çok ayrıntılı anlatımlar var.pir silvanusa atılan talara varıncaya kadar detaylı anlatılmış. sicilyalı peter bu kaydı 870 lerde tutmuş.bunların hepsi orjinal haliyle batılı kaynaklarda tutuluyor.ayrıca bizans dünyasında sapkınlıklar adıyla yayınlanmış kitaplarda da tamamen var...

gerilla 30-08-2007 22:13

yok artık!!!!

ozgur_beyin 30-08-2007 22:17

Vikipedi'nden

Pir Sultan Abdal, 16. yüzyılda yaşamış halk şairi, ozan. Asıl adı Haydar'dır. Yaşamının büyük bölümü Sivas’ın Yıldızeli ilçesinin Çırçır Bucağına bağlı Banaz köyünde geçti. 16. yüzyılın ikinci yarısında Sivas çevresinde boy gösteren Alevi-Bektaşi Safevi-Türkmen kökenli yani Şah İsmail yanlısı Caferi mezhebi olaylarına karıştı. Sivas Beylerbeyi Deli Hızır Paşa, Pir Sultan'ı astırdı. Ölümünün, 1547-1551 ya da 1587-1590 arasındaki bir tarih olduğu sanılıyor.

* Peçevi, büyük ihtimalle ,görmemezlikten gelmeyi yeğlemiş.

dolfen 30-08-2007 22:25

pir silvanusun idamı ile pir sultanınki aynı...

bizans kaynaklarında geçen olayla pir sultan abdal efsanelerinde anlatılan olayın birebir örtüştügünü söyleyen yazar pir silvanusun başından geçenleri şöyle anlatıyor:

ir sultan abdal 610 lu bir yılda silvanus adıyla tunceli pülümürde dogdu..680 yılında sivas yıldızdagı eteklerinde bizans tarafından katledildi.bizanslılar sivasa asker gönderdikten sonra yakalanıyor.ve toprakkale denilen bir zindana kapatılıyor.efsanede resmi kayıtlarda bunu söylüyor...

bu toprakkale kalesi zaten 1400 lü yılların öncesinde yıkılmıuş durumda yani 1600 lü yıllarda bu kalede kalmasına imkan yok. aynı şekilde ilk taşı eski bir mürüdi atıyor...

tamamen pir sultan abdalın öldürülmesi ile aynı...

eger 1600 lü yıllarda pir sultan abdalın öldürüldügünü kabul edersek bu durumda aynı yerde aynı olayın 900 yıl ara ile yaşandıgını kabul rtmek durumundayız. fakat çok daha eski tarihteki ilk olayın bütün kayıtları var.ama ikincisinin yok...

pante 30-08-2007 22:28

Re: Pir Sultan mı, Pir Silavus mu?...

erdoğan Çınar'ın daha önceki çalışmalardan yavaş yavaş uçacağı anlaşılıyordu.
Nitekim uçmuş..
Bazı halk şiirleri Pir Sultan'a yakıştırma olabilir ama ona ait olanlar bellidir.

Yürü Bre Hızır Paşa
Senin De Çarkın Kırılır
Güvendiğin Padişahın
Gün Gelir O Da Devrilir

Şahı Sevmek Suç Mu Bana
Kem Bildirdin Beni Han'a
Can İçin Yalvarmam Sana
Şehin Şah Bana Darılır

Ben Musa'yım Sen Firavun
İkrarsız Şeytan-i Lain
Üçüncü Ölmem Bu Hain
Pir Sultan Ölür Dirilir

Ben ozan olacağım. Böyle bir şiir yazacağım. Pir sultan diye bir meçhule armağan edeceğim öyle mi? Yerine koyduğu şahsın da bir uygunluk tarafı olsa bari. Hiç tutar tarafı yok.

dolfen 30-08-2007 22:29

bu yazıyı sizlere divrigi *adlı aylık siyasal gazetenin 1 agustos 2007 tarihli nüshasından aktardım...

tüm yazılanlar bu kadar aslında araştırmaya deger bir konu....

dolfen 30-08-2007 22:32

pante abim bu arkadaş erdogan çınar....

erdogan aydınla sadece adaşlar....

nema problema.....

pante 30-08-2007 22:48

Alıntı:

pante abim bu arkadaş erdogan çınar....

erdogan aydınla sadece adaşlar....
Özür dileyerek düzeltiyorum.
Ben de Alevilerin gizli tarihi çalışnalarından dolayı Erdoğan Çınar'ı kastetmiştim.
Erdoğan Aydın bizi andı galiba. :)
Teşekkürler Dolfen.

zelzeleci 30-08-2007 23:16

1500-900= 600

Ee o zaman Pir Sultan'la Muhammed aynı dönemde yaşamışlar. Keşke Pir Sultan(Silavus) Muhammed'ten önce davransaydı da, bizim de Anadolu'ya has bir dinimiz olsaydı :lol:

ozgur_beyin 30-08-2007 23:17

:lol: *:lol: *:lol:

InVitatio 31-08-2007 04:44

gülermisin aglarmisin.....

seyyah3441 31-08-2007 08:02

HEEE * *DOĞRU DOĞRU,

ERDOĞAN ÇINAR *BÜYÜK BÜYÜK *DEDESİNİN HAKKINDADA ARAŞTIRMA *YAPMIŞ * NE *GARİPKİ HİÇKİMSECİKLERİ BULAMAMIŞ.yOKSA *KENDİSİDE ASLINDA YOK MUYMUŞ.....

ÇÜŞ * ARTIK *YAV...............SAÇMA *TEVİL *GÖTÜRMEZ *AMA *BU KADARIDA....

BU * *ASLEN MİMAR *OLAN * YAZAR MÜSVETTESİ *ARKADAŞ ACABA *HANGİ *FONLAR İLE *İLİŞKİLİ....KİMİ ALEVİLİĞİ *AZINLIK *SAYAR...KİMİ PİR *SULTAN'A *BULAŞIR...YAKINDA *BU *AMCALAR *HACI BEKTAŞİ *VELİ *ASLINDA * PAPAZDI *DERLERSE *ŞAŞMAMAK LAZIM.......

31-08-2007 10:23

BU * *ASLEN MİMAR *OLAN * YAZAR MÜSVETTESİ *ARKADAŞ ACABA *HANGİ *FONLAR İLE *İLİŞKİLİ....KİMİ ALEVİLİĞİ *AZINLIK *SAYAR...KİMİ PİR *SULTAN'A *BULAŞIR...YAKINDA *BU *AMCALAR *HACI BEKTAŞİ *VELİ *ASLINDA * PAPAZDI *DERLERSE *ŞAŞMAMAK LAZIM.......

Ben bu ttip yazıları eskiden gördüğümde hemen yazarın hangi fonla ilişkili olduğunu araştırırdım, artık gülüp geçiyorum, zira bunların hepsi Aziz Nikolas'ı da anadolu ereni ilan eden dinlerarası diyalog fonu ile ilişkili. Hani yılda bir Abant'ta toplanıp bir sonraki yıl hangi anadolu erenini hıristiyan, hangi hıristiyanı da anadolu ereni ilan edeceklerini kararlaştıran fon.

gerilla 31-08-2007 13:49

mauvlina, janyy emmy, pir silavus, ercişli emoye

bunların hikayesini bilen var mı?

el-alem 31-08-2007 23:57

zaten aleviligin müslümanlıktan aykırı olarak çok daha önceden dogdugu fakat zamanla islama yatay geçiş yaptıgı yapılan araştırmalarla sabittir...bu konu ile ilgili bişeyler bulacagım ilgilenenler için...

el-alem 01-09-2007 00:05

Diğer taraftan çok ilginç bir noktada ana doluda kendilerini alevi olarak bilen ve Bektaşilik yapan kişiler Aleviliğin is!amın bir mezhebi olduğunu ısrar ettikleri halde, Anadolu Alevilik anlayışını Şiilerde dahil hiçbir İslam alemi tarafından Aleviliğin islamın bir mezhebi olmadığını ve İslam la uzaktan yakından hiçbir ilişkisi bulunmadığını ki ( bu çok doğru bir düşüncedir) söylemelerine rağmen özellikle, ana doluda ki egemen sistemin yanında hareket eden aleviler, kendilerini habire islamın bir mezhebi olduklarını ısrar etmeleri, ne Aleviliğin ilkesine uymaktadır, nede İslam ilkelerine, böylece kendi anlayış tarzları ile Alevilikle İslam arasında ki fark bir kez daha ortaya çıkmıştır.

el-alem 01-09-2007 00:06

Özellikle Anadolu toplumunun büyük bir çoğunluğu, Aleviliğin Hz. Ali ile başladığı bilinci ile yaşamaya devam etmektedir. Aslında bu düşüncenin doğru ve bilimsel hiçbir yanının olmadığını, tüm araştırma ve incelemelerden ortaya çıkmaktadır.

Alevilik her ne kadar islamın dördüncü halifesi olan, Hz. Ali ismiyle kelime ve ses benzerliği taşısa da, kelimeyi kök ve köken olarak anlam açısından da incelediğimizde, tamamen farklı şeyler olduğu ortaya çıkmaktadır. Şöyle ki:
Ali ismi; Arapça yüce ulu anlamındadır.
Alevi kelimesinin doğuşu ise ... Birinci sırada;
Kürtçe Ar, Agirden gelir ki bu kelimeler ateş demektir.
İkinci sırada ise ... Türkmenlerin daha çok ana doluda ki bölge özelliğine de bağlı olarak karşım lehçesinde ...
Alav, Alev ve alevi şekillerini almıştır. Buda yine ateşe verilen isimlerdendir.

Diğer ikinci bir etki ise Türkmenlerin şaman inancından gelen Güneşe ve Ateşe tapınma, yine Kürtlerin; kendi en eski dinleri olan Zerdüştlükte ki Güneş ve Ateş inancının birleşmesi ile hem yaşam şeklinde, hem de ibadet şeklinde kendi öz kültürlerini Alevilik adıyla bu güne kadar sürdürmüşlerdir.

Günümüzde ki genel kabul edilmiş olan ve ufak bir yaşam ile ibadet şeklinde Anadolu Aleviliğine benzemeyen, Hz. Ali'den geldiğini savunmak aslında kendi öz kültüründen kaçmaktır.

Önceden de söylediğimiz gibi, Ali ismi Arapça yüce anlamında olup, Hz. Ali'nin yaşamından tutalım, ne Haşimi Arap, nede Emevi Arap yaşam şekli, Anadolu Aleviliğine benzediğini gösteren hiçbir tarihi belgenin izine rastlamamıştır. Alevilik doğası gereği, her kim olursa olsun Hümanist, kişilere gereken saygıyı gösterdikleri için, Hz. Muhammed ve diğer iyi niyetli Hümanist Araplara da gerekli saygıyı göstermeleri gereği, Aleviliğin Hz. Muhammed ya da, Hz. Ali'den geldiğini söylemek çok yanlık ve tehlikeli bir kültür ile inanç erozyonudur.

teotehuakan 01-09-2007 00:30

Bu da bana Türk Tarih Kurumu başkanının yaptığı açıklamayı hatırlattı.
Aslında bu iki görüş tutarlı gibi.
Kürt alevileri aslında "maalesef" *Ermeni dönmesidir.
Alevi inanç önderlerinden Pir Sultan'da aslında Pir Sultan değildir.
Ondan 9 yüz yıl önce yaşamış olan bir Bizanslıdır.

Kanıtları da yazarın elindedir eminim.

Gerçekten benzemiyor mu?

dilaver 01-09-2007 01:14

teotehuakan

* * *şöyle deseydin haklı olabilirdin. Türk, Ermeni, Kürt,Rum vs vs. hepsi Anadolu dönmesidir. Bu topraklarda gerçek olan *tek şey Anadoluluktur o zaman hemfikir olurduk.

* * *saygılarımla

eylull 01-09-2007 01:30

Ben ce hersey ihtimal dahilindedir..ne deseniz haklisiniz arkadaslar(cok pozitif bir gunumdeyim bugun :D)

sargon 01-09-2007 01:52

İddialara inançlarla karşı çıkılıyor. Adam bir araştırma yapıp, bir tez geliştirmeye çalışıyor, bence iyi birşey yapıyor, bu birçok başkalarını da konuyu daha kapsamlı araştırmaya itecektir. Sonuçta bilimsel gelişme böyle sağlanır. Üstelik bu araştırmayı yapan kişi bir alevi düşmanı falan da değil. Hemen ortaya kimin fonu kullanılıyor, kime çalışıyor gibi komple teorileriyle çıkılıyor. Karşı çıkış Türkçülük hesabına yapılıyor üstelik. Alevilerin forumlarında bile insanlar kendi inançları için bu kadar mümin değiller.

Yıllar önce Pir Sultan hakkında yazılmış bir tiyatro okumuştum, sanırım oyununu da bir ara seyretmiştim, ama pek sevmemiştim. Pir Sultan türkülerini de hep severek dinlerim. Ama şu aşağıdaki deyiş beni hep düşündürmüştür.

Şu kanlı zalimin ettiği işler
Gaip bülbül gibi zâreler beni
Yağmur gibi yağar başıma taşlar
Dostun bir fiskesi pareler beni

Dar günümde dost düşmanım bell’oldu
On derdim var ise şimdi ell’oldu
Ecel fermanı boynuma takıldı
Gerek asa gerek vuralar beni

Pir Sultan Abdal’ım can göğe ağmaz
Hak’tan emrolmazsa ırahmet yağmaz
Şu ellerin taşı hiç bana değmez
İlle dostun gülü yaraler beni

Alçakta yüksekte yatan erler
Yetişin imdada aldı dert beni
Başım aldı hangi yere gideyim
Gittiğim yerde buldu dert beni

Oturup benimle ibadet kıldı
Yalan söyledi de yüzüme güldü
Yalın kılıç olup üstüme geldi
Çaldı bölük bölük böldü dert beni

Üstümüzden gelen boran, kış gibi
Yavru şahin pençesinde kuş gibi
Seher sabahında rüya, düş gibi
Çağırta bağırta aldı dert beni

Abdal Pir Sultan’ım gönlüm hastadır
Kimseye diyemem gönlüm yastadır
Bilmem deli oldu bilmem ustadır
Şöyle bir sevdaya saldı dert beni

Bu deyişi söylemesine neden olan olay asılmaya götürülürken taşlanması sırasında bir dostunu gül atmasıdır. İp boynundayken insan böyle uzun bir deyiş üretebilir mi? Açık ki birçok Pir Suıltan deyişi sonradan onun adına yapılmıştır. Neden Pir Sultan gibi bir kahraman da sonradan yaratılmış olmasın.

Aslında bu iddiayı destekleyecek başka bazı iddialar daha var ve sanırım yakında İslamiyetin hıristiyan bağdaştırmacılığının arabik tarzı olduğu konusuna kadar gidecek tartışmalar.

InVitatio 01-09-2007 01:55

el-alem
Ali'siz ( islamsiz) bir aleviligin türkiyde azinlik bile sayilcak kadar köklesmisligi yok....
bugün orta anadoludaki alevilerin edep erkani belli , senden ögrencek degiller....

teotehuakan 01-09-2007 03:02

InVitatio,

el-alem alevilikten kendi anladığını ifade etmiyor. Gerçekten anadolu aleviliğinde alinin adı vardır. 12 imamında ama o kadar.

Mesela sünni müslümanların peygamber sünnetine düşkünlüklerine benzer bir yaklaşım yoktur alevilerde. Arapça ibadet de o kadar yaygın değildir. Alevilerin alisi biraz kendilerine has bir alidir (idealize edilmiş).

Sonuç olarak ben de el-aleme katılıyorum amacını aşmamış.

InVitatio 01-09-2007 03:40

Sevgili teotehuakan

hadi o zaman anadoluya ...gidin anlatin alevilere aleviligi ;)
sizlere bol bol sans .....
Önce bir tanriya , bir yaratana imanin olacak....sonra ona ulasmayi dileyeceksin
onunla bir bag kurmak isteyeceksin....tanirini yüzü her yerdedir....
Imam Ali'ye baglilik , islamin özüne bagliliktan gelir....
Imam Ali nin Ehlibeyeti ( 12 imamlari ) ve Hünkar Haci Bektasi Veli'dir bugün türkiyde yaygin olan Aleviligin temsilcileri....
bunlara da edep....erkan ögretcek degilsin ya ?!
sorarim bugün hangi alevi bir talip , ikrarini hangi ocaga hangi post da vermistir ?

gerilla 15-09-2007 18:09

türkiye'de azınlıklar önceden beri asimile etmek istenirdi. bunlara alıştık, ancak ilk kez bu kadar sistemli bir asimile çalışması yapılıyor.

pir silavus, kürtler ermenidir... yahu gerçekten aklı beyni yerinde olan bi insan bu iddialara güler be!

EZ_TuDu 15-09-2007 20:58

Alevilerin özelliklede Anadolu Alevilerinin islamla en ufak bir bağlantıları yok. Zaten islamcılar alevileri islamcı olarak kabul etmiyorlarki. Hoş alevilerde kendini islamcı görmüyorlar. Nedenmi? Nedeni şu. Aleviler modern çağa ayak uydurup islamın gerçeklerini görüyorlar. Bugün hemen hemen bütün yeni yetişen alevi çocukları ilk yaptıkları kuranı incelemek. Bu bir gerçek. İnceliyorlar bakıyorlarki islamla alevilik arasında dağlar kadar fark var. Bu noktadan sonra ya yeni yaratmış oldukları islamdan ap ayrı bir alevilik yaşıyorlar, yada tamamen dinden çıkıyorlar.

Neden diyoruzki alevilerin büyük bir kısmı ateist oluyor. İşte mesele burada bitiyor. Pir sultan abdal da böyle bir düşünce adamıydı. Pir Silavus hikayesine kesinlikle inanmıyorum. Yani belki pir silavus diye biri yaşamış olabilir. Bir benzerlikte olabilir. Ama bu Pir Sultan gerçeğini yok etmez. Pir sultan gerçek bir insan dostu, iyinin yanında kötünün karşısında, doğayı seven, hayatı seven gerçek bir aşıktı. Şiirlerindede din teması kesinlikle yoktu.

Bazı şiirlerin Pir Sultana ait olmadıkları apaçık belli. Bu şiirleri sırf Pir Sultan ı halkın gözünde dini inancı tammış gibi göstermek amacıyla sonradan yazdılar. Bu açıkça görünüyor. Ayrıca bir din devleti olan osmanlı devleti neden bu şekilde ermiş bir insanı öldürsünkü. Çünkü ortada gerçek olan şu, o gerçek bir aşıktı. Dinle en ufak bir bağlantısı yoktu. Halkı hakkını araması için şiirleriyle aydınlatmaya çalıştı. Ama bu o dönemin devletine ters geldi.

Pir sultan ın dünya görüşü elbette Anadolu Alevilerine yakın düşüyordu. Bu nedenle alevilerin Pir Sultan ı bağırlarına basmaları çok doğal.

Kürtlerin Ermeni dönmesi şeklinde nitelemek bu şekilde bir tabir kullanmak bir insanlık suçudur. Bu doğru olabilirmi. Olduğunu farzedelim. O zaman akla şu gelmezmi. Türklerde Arap dönmesidir. Yani bunumu söylemek lazım. Dünyada dönme olmayan bir nesilmi kaldı. Bu şekildeki tabirler sadece insanları kışkırtmak ve bir birine düşürmekten öteye geçmez. Bu tarz saçma düşüncelere sevgi dolu her Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı gülüp geçmeli. Hemde orasıyla gülmeli. Ermenisi, Kürdü, Türkü, Lazı, Çerkezi hatta zencisiyle bu ülke vatandaşları bu ülke bayrağı altında yaşamak birlikteliğinin özverisini göstermeli.

Saygılar....

Neva 13-10-2013 00:24

Guncelleme.

Baskoylu 13-10-2013 03:46

Butun arastirmacilara saygim var..

Lakin Sayin Erdogan Cinar... bu konudaki arastirmasi, arastirma degil, Ismail Besikci gibi unlu olurum edasi ile yaklasmasi, Alevi Yasam Felsefesine boylesi bir haksizlik malesef kendi acisinda tahlisizlik olmus.....

Erdogan Cinar Zeynel Abiddin icinde 1270 lerde yasamis dese bir cok insan normal karsiladigi gibi.. efendim bu adam yazar oldugundan dolayi. Arastirma sonucu boylesi bir tespiti var diyenler de cikabilir.
Dolayisiyla Pir Sultan`in Pir Silavus olmasi mumkun olmadigi gibi. Zeynel Abiddin de 1270 lerde yasamis olmasi mumkun degildir.

Din, Irk, Mezsep ve Renk Ayrimi Yapmadan 73 millete bir nazarda bakan bir yasam felsefesinin... Ermeni, Kurt, Turk, Turkmen, Rum, Yunan, vs vs gibi farkili kimlikler yakistirmak veya yamalamaya calismak kendi kendini kandirmaktan oteye gitmedigi gibi, BILGI KIRLILIGINDEN BASKA YAPTIKLARI BIR SEY YOK.

Sayin Ismail Besikci unlu olmak adina kendisine gore dogru bana veya bir baskasina gore yanlislarida olsa, iyi bir arastirmaci oldugu kesindir. Lakin kendisini Arastirmaci Yazar yapmak adina bir cok insan istiyerek veya istemeden boylesi inanilmaz gaf islemeleri, kendilerini yuceltmeleri yerine, Arastirmaci yazarliklarina golge dusurmekten oteye gidemezler....

Alevi Yasam Felsefesinde tarihi inceledigimizde. Ben Turkum, Kurdum, Lazim, Ermeniyim, Cerkezim vs vs gibi etnik kimlige sahip ciktigina rastlamadigimiz gibi. boylesi bir dusunceye temelden karsi cikan bir durusa sahiptir.

Haksizin karsisina dikilmis, cehpe almis, Haklinin ve dogrunun yaninda yer almistir. Dinciligine, Irkciligina, Milliyetciligine, Mezsepciligine Bolgeciligine vs vs gibi olumsuzluklari goz onunde bulundurmadan, dogruya dogru, yanlisa yanlis diyebilme cesaretine sahip olup...
Insanliga zarar verebilecek herturlu olumsuzluga karsi mucadele vermistir...

Yok Ermeni donmesi, Turkmen Donmesi, Turk Donmesi, Kurt Donmesi, vs vs gibi yakistirmalar.... Bilgi kirliliginden oteye gitmemistir...
Bildigin bir seyi konusmak ile bilmedigin bir seyi konusmanin farkliliklarini biliyorsak.... Burada yazilmis bir cok yorumda bunu animsatmaktadir....

Bilmedigin konuda yorum yapmak, seni bir sey biliyor anlamina getirmez, aksine bilgi kirliligi yaratmak istedigini aciklar....

Sonuc olarak Sayin Erdogan Cinar bilincli olarak bilgi kirliligi yapmis, onun yapmis oldugu bilgi kirliliginden yola cikanlar onun kadar suclu olmasalar bile, en az onun kadar bilgi kirliligi yapmislardir.....

Saygi ve Insani Sevgilerimle

Baskoylu 13-10-2013 04:00

Silavus donemin kilise papazidir.. Tanriya inanan birinin Pir olmasinin mumkunu olurmu?
hele hele Pir Sultan Abdal olabilirmii?

Yücelerden yüce gördüm

Erhapsin sen yüce Tanri

Alem okur kelam ile

Sen okursun hece Tanri

Er atasiyla anilir

Filan oglu falan diye

Anan yoktur baban yoktur

Sen benzersin pice Tanri

Kildan köprü yaptirmissin

Gelsin kulum gecsin diye

Hele biz söyle duralim

Yigit isen sen gec e Tanri

Garip kulunu yaratmissin

Derdi mihnete katmissin

Onu aleme atmissin

Sen cikmisin uca Tanri

Kaygusuz Abdal yaradan

Gel ice gör su curadan

Kaldir artik perdeyi aradan

Gezelim bilece Tanri

Baskoylu 13-10-2013 16:00

Alıntı:

Aziz Paul (Pavlus) (Lat: Sanctus Paulus, Yun: Agios Paulos), Pavlik Kiliselerin kurucusu Hıristiyan misyoner. İsa devrinin Ferisi Yahudilerindendir ve Roma vatandaşıdır. Tarsus doğumludur. Asıl adı Saul 'dür. Yeni Ahit'te ve Luka'nın kaleme aldığı İncil'de önemli bir yere sahiptir. Erken Hıristiyan kilisesine baskılarda bulundu. Pavlus, çok katı bir Yahudi cemaatine mensuptu ve Hıristiyan olmadan önce ilk Hıristiyanlara acımasız zulümler yaşatmıştı.[kaynak belirtilmeli] İstefanos'un ölümünü onaylayan kendisidir[kaynak belirtilmeli].
Elç.8: 3 Saul ise müminleri kırıp geçiriyordu. Ev ev dolaşarak, kadın erkek demeden müminleri dışarı sürüklüyor, hapse atıyordu.
Pavlus bir gün Şam'daki İsevilere eziyet etmek ve onları Kudüs'e getirmek için yola çıktı.
Elç.9: 1-2 Saul ise Rab'bin öğrencilerine karşı hâlâ tehdit ve ölüm soluyordu. Başkâhine gitti, Şam'daki havralara verilmek üzere mektuplar yazmasını istedi. Orada İsa'nın yolunda yürüyen kadın erkek, kimi bulsa tutuklayıp Yeruşalim'e getirmek niyetindeydi.
Şam yolunda İsa'nın kendisine görünmesiyle cemaate (kiliseye) katıldı. Daha sonra Pavlus, Hristiyanlık inancını yaymak için Anadolu'yu adım adım dolaştı. Hayat hikâyesi, büyük bölümünü İncil yazarı Luka'nın kaleme aldığı Elçilerin İşleri kitabında bulunur. Yeni Ahit'te Pavlus'un mektupları önemli bir yer tutar. Bu mektuplar sırasıyla; Romalılar, 1. ve 2. Korintliler, Galatyalılar, Efesliler, Filibeliler, Koloseliler, 1. ve 2. Selanikliler, 1. ve 2. Timoteos, Titus ve Filimon'a mektuplardır. Bazı inanırlara göre İbraniler'e Mektup da yine Pavlus tarafından yazılmıştır.
Sayin Erdogan Cinar,
Hiristiyan misyonerligini yaparak. Alevi Yasam Felsefesine yonelik Alevilerin Piri olan Pir Sultan Abdal`i yukaridaki Pavlus`a benzetmesi veya ayni kisiler oldugunu soylemesi!!!!!!!

Sayin Erdogan Cinar, Belki yasaminda islemis oldugu en buyuk hatalardan biridir... Laf olsun torba dolsun adi altinda Unlu olmanin yollarini farkli arastirmalarlardan bulmasinin daha dogru olacagini, Alevilik uzerine arastirmalar malesef Sayin Erdogan Cinar ve onun gibilerini asar...

Sonuc olarak Sayin Erdogan Cinar; Alevi Toplumuna Ozur borcu oldugunu unutmamalidir.

Firestorm 13-10-2013 22:59

Alıntı:

Baskoylu´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 501886)
Sayin Erdogan Cinar,
Hiristiyan misyonerligini yaparak. Alevi Yasam Felsefesine yonelik Alevilerin Piri olan Pir Sultan Abdal`i yukaridaki Pavlus`a benzetmesi veya ayni kisiler oldugunu soylemesi!!!!!!!

Sayin Erdogan Cinar, Belki yasaminda islemis oldugu en buyuk hatalardan biridir... Laf olsun torba dolsun adi altinda Unlu olmanin yollarini farkli arastirmalarlardan bulmasinin daha dogru olacagini, Alevilik uzerine arastirmalar malesef Sayin Erdogan Cinar ve onun gibilerini asar...

Sonuc olarak Sayin Erdogan Cinar; Alevi Toplumuna Ozur borcu oldugunu unutmamalidir.

Hristiyan misyonerliği vs çok ağır suçlamalar yapmayın etmeyin yakışmıyor bi sıkıntınız varsa çağırısınız cem'e görürsünüz hesabınızı meydanda...

Ayrıca özür borcu da yoktur kişinin tam tersi insanların islam'a doğru iyiden iyiye kaymasını engellemiştir ve büyük işler yapmıştır kendisi...

Baskoylu 14-10-2013 00:14

Saygideger Firestorm Dost

Elestirilerim size gore sert elestiri olarak gelebilir, Lakin diger Alevi forumlarinda bu konuda cok tartismalar ve farkli tepkiler geldigini belki biliyorsunuzdur.
Butun tepkilere karsi sesini cikarmamis, haksiz veya hakli olduguna dair bir adim bile atmamistir....

Hal boyle olunca... gerek farkli yasam zamanlari gerek farkli inanc sekilleri ile yola cikacak olursak... Pir Sultan Abdal ne Islam inancina sahipti, nede Hiristiyan inancina sahipti...
Ne yapalim simdi. Sayin Erdogan Cinar cikip. Hiristiyandi veya kilise papaziydi diyecek, bir digeri ise Bes vakit namazinda ve niyazinda diye idda edecek!!!! bizlerde boylesi mesnetsiz ve alakasiz iddalara goz yumup sessizmi kalacagiz?

Alıntı:

Hristiyan misyonerliği vs çok ağır suçlamalar yapmayın etmeyin yakışmıyor bi sıkıntınız varsa çağırısınız cem'e görürsünüz hesabınızı meydanda...
Yukarida dedigim gibi size gore agir itham olarak algilanabilir. elestirilerim yikici degil yapici oldugu gibi, ayni zamanda baska forumlarda gosterdigimiz tepkilerin bir devamidir.
Tarih boyunca nice katliamlara, zulumlere, idamlara, iskencelere magruz kalmis bir halk uzerinde oyun oynamaya calismak... Farkli mantik yuruterek Asimile etmeye calismanin anlami... Yavuzlarin, Hizir Pasalarin, Ataturk ve gunumuze kadar Sivas, Corum, Maras, Gazi ve daha nice katliamlari aratmiyacak cinste bir yaklasim oldugunu gormek zorunda oldugumuzu dusunuyorum...

Eger biri cikar Pir Sultan Abdal Yahudi, Hiristiyan, Musluman, Papaz vs vs gibi olumsuz etiketlerle gelirse... herkes kendi inanc ve dusunceleri dogrultusundan yola cikarak, Pir Sultan Abdal`i kendi inancindan biri olarak gostermeye calisirsa.... Bizim susmamizda en az onlar kadar suc isledigimiz anlamina gelmiyormu?

Alıntı:

Ayrıca özür borcu da yoktur kişinin tam tersi insanların islam'a doğru iyiden iyiye kaymasını engellemiştir ve büyük işler yapmıştır kendisi...
Bir cok konuda farkli ve dogru aciklamalarinin var oldugunu bende katiliyorum, lakin Silavus ile Pir Sultanin ayni kisiler oldugu iddasi...Hem Alevi toplumuna hakarettir, hemde Pir Sultanin yarattigi degerlere saygisizliktir.
Ozellikle tepkim ve elestirilerim buna yoneliktir.

Fetullah Gulen, Alevilik uzerine arasirmalar yaptigini, Pir Sultan Abdal`i yere goge sigdirmiyan abartili soylemleri ile gelmesi halinde, akabinde Pir Sultan Abdal Muslumandi, Bes Vakit Namazini Kilan biriydi, orucunda, niyazinda olan birisiydi dediginde!!!!
Iki yuzluluk yaparak, Ovucu sozler sarf ettigi icin, Fetullah Gulen denen yobazin Islam Misyonerligi yaptigini aciklamak suc sayilirmi?

Dolayisiyla Sayin Erdogan Cinar bu konuda Pir Sultan Abdal`in Hiristiyan ve Hiristiyan Din Adamlarindan Biri Oldugunu gostermeye calismistir.
Bu hem Alevilere hemde Pir Sultan Abdal`in yarattigi degerlere saygisizliktir.

Baska bir ornek verecek olursak. Gunumuzde Dinci Yobazlar... Hallac-i Mansur`un cok iyi bir islam alimi oldugunu, ama donemin Abbasi yonetimi tarafindan katledildi demesine, Goz yummiyacagimiz gibi.. Hallac-i Mansur`un BEN TANRIYIM, TANRI BENIM, BEN TANRIDAYIM, TANRI BENDE soylemlerini bunlarin gozune ve beyinlerine sokmak zorunda oldugumuzu dusunuyorum.. Bunlara karsi sessiz kalmak, 1400 yildan beri surdurdukleri Asimile Politikalarina Karsi tepki gostermemek oldugu gibi... bir baskasininda benzeri bir yaklasimi ve farkli bir inancin misyonerligini yapmasina, Pir Sultan Abdal ve daha nice yol onderlerine gelebilecek saldirilara karsi mucadele vermemek, seyirci kalmak veya susmak gibi bir yaklasim... dogru bir yaklasim degildir....

Sonuc olarak birilerinin Yanlislarini, hata ve eksiklerini mahkum etmek icin illa Cem Evine gitmemiz gerekmiyor....

Firestorm 14-10-2013 01:35

Alıntı:

Baskoylu´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 501938)

Elestirilerim size gore sert elestiri olarak gelebilir, Lakin diger Alevi forumlarinda bu konuda cok tartismalar ve farkli tepkiler geldigini belki biliyorsunuzdur.
Butun tepkilere karsi sesini cikarmamis, haksiz veya hakli olduguna dair bir adim bile atmamistir....

Hal boyle olunca... gerek farkli yasam zamanlari gerek farkli inanc sekilleri ile yola cikacak olursak... Pir Sultan Abdal ne Islam inancina sahipti, nede Hiristiyan inancina sahipti...
Ne yapalim simdi. Sayin Erdogan Cinar cikip. Hiristiyandi veya kilise papaziydi diyecek, bir digeri ise Bes vakit namazinda ve niyazinda diye idda edecek!!!! bizlerde boylesi mesnetsiz ve alakasiz iddalara goz yumup sessizmi kalacagiz?

Yukarida dedigim gibi size gore agir itham olarak algilanabilir. elestirilerim yikici degil yapici oldugu gibi, ayni zamanda baska forumlarda gosterdigimiz tepkilerin bir devamidir.
Tarih boyunca nice katliamlara, zulumlere, idamlara, iskencelere magruz kalmis bir halk uzerinde oyun oynamaya calismak... Farkli mantik yuruterek Asimile etmeye calismanin anlami... Yavuzlarin, Hizir Pasalarin, Ataturk ve gunumuze kadar Sivas, Corum, Maras, Gazi ve daha nice katliamlari aratmiyacak cinste bir yaklasim oldugunu gormek zorunda oldugumuzu dusunuyorum...

Eger biri cikar Pir Sultan Abdal Yahudi, Hiristiyan, Musluman, Papaz vs vs gibi olumsuz etiketlerle gelirse... herkes kendi inanc ve dusunceleri dogrultusundan yola cikarak, Pir Sultan Abdal`i kendi inancindan biri olarak gostermeye calisirsa.... Bizim susmamizda en az onlar kadar suc isledigimiz anlamina gelmiyormu?

Bir cok konuda farkli ve dogru aciklamalarinin var oldugunu bende katiliyorum, lakin Silavus ile Pir Sultanin ayni kisiler oldugu iddasi...Hem Alevi toplumuna hakarettir, hemde Pir Sultanin yarattigi degerlere saygisizliktir.
Ozellikle tepkim ve elestirilerim buna yoneliktir.

Fetullah Gulen, Alevilik uzerine arasirmalar yaptigini, Pir Sultan Abdal`i yere goge sigdirmiyan abartili soylemleri ile gelmesi halinde, akabinde Pir Sultan Abdal Muslumandi, Bes Vakit Namazini Kilan biriydi, orucunda, niyazinda olan birisiydi dediginde!!!!
Iki yuzluluk yaparak, Ovucu sozler sarf ettigi icin, Fetullah Gulen denen yobazin Islam Misyonerligi yaptigini aciklamak suc sayilirmi?

Dolayisiyla Sayin Erdogan Cinar bu konuda Pir Sultan Abdal`in Hiristiyan ve Hiristiyan Din Adamlarindan Biri Oldugunu gostermeye calismistir.
Bu hem Alevilere hemde Pir Sultan Abdal`in yarattigi degerlere saygisizliktir.

Baska bir ornek verecek olursak. Gunumuzde Dinci Yobazlar... Hallac-i Mansur`un cok iyi bir islam alimi oldugunu, ama donemin Abbasi yonetimi tarafindan katledildi demesine, Goz yummiyacagimiz gibi.. Hallac-i Mansur`un BEN TANRIYIM, TANRI BENIM, BEN TANRIDAYIM, TANRI BENDE soylemlerini bunlarin gozune ve beyinlerine sokmak zorunda oldugumuzu dusunuyorum.. Bunlara karsi sessiz kalmak, 1400 yildan beri surdurdukleri Asimile Politikalarina Karsi tepki gostermemek oldugu gibi... bir baskasininda benzeri bir yaklasimi ve farkli bir inancin misyonerligini yapmasina, Pir Sultan Abdal ve daha nice yol onderlerine gelebilecek saldirilara karsi mucadele vermemek, seyirci kalmak veya susmak gibi bir yaklasim... dogru bir yaklasim degildir....

Sonuc olarak birilerinin Yanlislarini, hata ve eksiklerini mahkum etmek icin illa Cem Evine gitmemiz gerekmiyor....

Ben sert eleştiriyorsunuz demiyorum onun yerine yaptığınızın yanlış olduğunu düşünüyorum. Ayrıca müşkül durumu varsa cem'de görülür bu net bi şeydir. İki canın arasındaki sorun meydana koyulur ve çözülmesi için uğraşılır bu en bilinen ve en olması gereken şeylerden biridir. Geri kalan şeylerin doğruluğu veya yanlışlığını tartışmıyıcam. En başında da tartışmak istemedim ki gerekte olduğunu düşünmüyorum önemli olan şey ithamlardır. En azından benim mesaj yazmamın tek sebebi budur.

Hürmetle

Baskoylu 14-10-2013 04:16

Alevilik uzerine yorum yapan bir cok arastirmaci yazar var. Her yazarin farkli dusunceye sahip olmasi veya farkli seyleri savunmasindan dolayi Duskun veya Muskul cezalari verilemez.
Kaldiki Sayin Erdogan Cinar Alevilik uzerine arastirmaci bir yazarligi varsa, Bu onun Alevi oldugunu belgelemez....
Tipki Ismail Besikci, Kurt olmadigi halde Kurt Bilim Adami olmasi gibi...

Alevilik uzerine cok arastirmalarim ve bilgim olmasina ragmen, Sayin Erdogan Cinar tarafindan ogrendigim cok guzel tespitler var oldugunu acik yureklilikle soyliyebilirim.

Ben Pir Baskoylu Hasan Sani ile buyumeme ragmen, onun bilgi ve birikimleri ile buydugum halde... Sayin Erdogan Cinar`dan ogrendiklerim belkide bir O kadar fazladir.

Tepki gosterdigim konuyu daha once acikladim, gercekten kendisi acisinda tahlisiz bir aciklama oldugunu dusunuyorum. Yanlis bir aciklama veya yanlis bir tespit oldu diyerek, yapmis oldugu hata ve yanlistan donmesi de erdemliktir diye dusunuyorum....

Yok degilse kendisi burada degilken, hakkinda atip tutmak dogru olmadigi gibi, kendisine karsi bir dusmanligimiz ve kinimizde yok ve olamaz.

Amacimiz yanlislari bilgi ve birikimlerimizle mahkum etmek, Alevi Yasam Felsefesine gelebilecek zarar ve olumsuzluklari geri puskurtmektir....

Kisa bir ornek ile biraz olsun aciklik getirmis olurum. mesela Dortlukler ve nefesler`le surekli oynanmistir

Zahit bizi tan eyleme
Hak ismin okur dilimiz,
Sakin efsane soyleme
Hakka (hazrete) varir yolumuz.

"Hakka" olmasi gerekirken, "Hazrete" olarak eklenmis dortluk kismi olarak anlam degistirmistir.... yani dogru olan Hakka Varir Yolumuz olmasi gerkir...

Sonuc olarak tepkilerimiz yapilan yanlis tespit ve yanlis yorumlaradir....

Firestorm 14-10-2013 09:57

Alıntı:

Baskoylu´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 501949)

Alevilik uzerine yorum yapan bir cok arastirmaci yazar var. Her yazarin farkli dusunceye sahip olmasi veya farkli seyleri savunmasindan dolayi Duskun veya Muskul cezalari verilemez.
Kaldiki Sayin Erdogan Cinar Alevilik uzerine arastirmaci bir yazarligi varsa, Bu onun Alevi oldugunu belgelemez....
Tipki Ismail Besikci, Kurt olmadigi halde Kurt Bilim Adami olmasi gibi...

Alevilik uzerine cok arastirmalarim ve bilgim olmasina ragmen, Sayin Erdogan Cinar tarafindan ogrendigim cok guzel tespitler var oldugunu acik yureklilikle soyliyebilirim.

Ben Pir Baskoylu Hasan Sani ile buyumeme ragmen, onun bilgi ve birikimleri ile buydugum halde... Sayin Erdogan Cinar`dan ogrendiklerim belkide bir O kadar fazladir.

Tepki gosterdigim konuyu daha once acikladim, gercekten kendisi acisinda tahlisiz bir aciklama oldugunu dusunuyorum. Yanlis bir aciklama veya yanlis bir tespit oldu diyerek, yapmis oldugu hata ve yanlistan donmesi de erdemliktir diye dusunuyorum....

Yok degilse kendisi burada degilken, hakkinda atip tutmak dogru olmadigi gibi, kendisine karsi bir dusmanligimiz ve kinimizde yok ve olamaz.

Amacimiz yanlislari bilgi ve birikimlerimizle mahkum etmek, Alevi Yasam Felsefesine gelebilecek zarar ve olumsuzluklari geri puskurtmektir....

Kisa bir ornek ile biraz olsun aciklik getirmis olurum. mesela Dortlukler ve nefesler`le surekli oynanmistir

Zahit bizi tan eyleme
Hak ismin okur dilimiz,
Sakin efsane soyleme
Hakka (hazrete) varir yolumuz.

"Hakka" olmasi gerekirken, "Hazrete" olarak eklenmis dortluk kismi olarak anlam degistirmistir.... yani dogru olan Hakka Varir Yolumuz olmasi gerkir...

Sonuc olarak tepkilerimiz yapilan yanlis tespit ve yanlis yorumlaradir....

Ben Alevice konuşmaya çalışıyorum ama sizden hiç bunu göremiyorum. Siz kimsiniz ki bir insanın Alevi'liğini sorguliyicaksınız derim kısacası cünkü benim haddime değildir ki kafanıza göre birde cem yorumlarında bulunuyorsunuz. Neyse siz devam edin kendi bildiğiniz şekilde ama açık konuşiyim tavrınız doğru değildir ve bu konudada da konuşulucak kişi olmadığınız kanaatine vardım.

Neva 14-10-2013 10:43

Alıntı:

Baskoylu´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 501886)
Sayin Erdogan Cinar,

Sayin Baskoylu;

Alevilik ustune arastirmalar, Erdogan Cinar'i niye assin ki? Sonucta bu fikirdir, dogrudur, yanlistir ayri konu tartisilir. Alevilik, sorgulanamayacak veya uzerine fikir beyan edilemeyecek bir tabu mudur, put mudur?

Yoksa Pir Sultan Abdal Alevi'lerin putu mudur? Ismail Besikci ornegiyle ne alakasi var?

Irkci, milliyetcimisiniz siz, yoksa Alevilik bir cesit milliyetcilik mi, irkcilik mi?

Erdogan Cinar Alevi olsa ne olur, olmasa ne olur? Ille de belgelendirilmesi mi gerekir Alevi oldugunun, fikir beyan edebilmesi veya kitap/arastirma yazabilmesi icin?

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 18:03 .