![]() |
Kabe bir put mudur?
Yillardir kafami kurcalayan, ve yanitini almak icin ugrastigim soruyu burada sizlerle paylasmak istiyorum.
Islamdan once Tanrinin kizlari Lat, Menat ve Uzza nin heykellerinin *yer aldigi ibadet yeri olan Kabe.... Cok elestirilen Cahiliye doneminin simgesi, yani putatapar olduklari soylenen donemin put sembolu.... Islamda sembolun yasak oldugu, sembolu temsil eden her seyin put kabul edildigi herkesce biliniyor. O halde, Cahiliye donemi nin ibadet yerine, donerek secdeye kapanmak, etrafinda donmek, oraya gitmeden haci olunamayacagina inanmak, bir puta tapma degilmidir???? Haydi Hacer Ul Esved tasinin cennetten geldigi palavrasini kabul edelim. Peki Kabe nin bu konudaki ozel statusu nereden geliyor?? Cevabini ogrenmek cok istedim, ama nerdeyse her seferinde lincten zor kurtuldum. Ve bana soylenen sonucta "Allah in hikmetinden sual olunamayacagi"ydi ki, benim acimdan pek tatmin edici degil. Ben sual ediyorum, ve sadece mantikli bir aciklama istiyorum. Inanan arkadaslar, yardim edermisiniz lutfen... |
Re: Kabe bir put mudur?
sevgili *aguarious
aynı soru yıllar önce benimde kafamda takıntıydı ulaşabildiğim şu kabe nin ilk taşının adem tarafından konmuş olduğu ve tamamınında allah için ilk ibadethane olarak ibrahim ve oğlu ismail(arapların atası) tafarından *yapıldığına *inanılmasıkutsallığı buradn geliyormuş(muş) *:):) Var mı dünyada günah işlemeyen söyle: Yaşanır mı hiç günah işlemeden söyle; Bana kötü deyip kötülük edeceksen, Yüce Tanrı, ne farkın kalır benden, söyle. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * hayyam |
Hoşgeldin Aquarious,
Forumlar içinde de bu konuda epeyce yazı var ama arayıp bulması zaman alacağı için, bana kolay gelen yöntemi deneyeyim. Daha önce derlediklerimden sana iki link vereyim. Umarım yararlanırsın. http://sargon.blogcu.com/Hacer_Ana/ http://sargon.blogcu.com/1269293/ |
Maddi nazar ile bakıldığında Kabe nin hiç bir ehemmiyeti ve kıymeti yoktur.. Tarihi bir yapıttan başka bişey değildir.. Manevi yönden bakıldığıında Kabe bir merkezdir, Tevhid bürhanlarının göstergelerininden birisi ve belkide en önemlisidir...
Din malumunuz olduğu üzere Gayba inanmaktır.. Hayatımızın semere ve neticeleri Ahiret denilen ve Ölüm kapısından çıkıp, berzah tünelinden geçip, Haşir Meydanında yergılandıktan sonraki alemde alınacaktır.. Kabe Cenab-ı Hakkın şu kainatı tedbir ve tenvirinde kullandığı Kanunlardan birisi olan; nizam ve İntizam kanunun bir göstergesidir.. Evet kader en basit tanımı ile Ölçülü olarak yaratmaktır.. Yani kainatta herşey belli bir miktar ve ölçü ile yaratılmıştır.. Yani bir nizam ve intizam vardır.. Dini mükellefiyet insanlara birtakım emirler yani Yapılması ve Yapılmaması gereken kanunlar koymaktadır.. Bunlardan birisi ve belkide en önemlisi olan namaz ibadetinin nokta-i merkezidir.. Kabe olmasaydı; bir başka kabe olmak zorunda idi.. Çünki intizamın gereği ve dinin özü bütünlüktür.. Ayrıca herşeyin bi merkezi vardır.. İslamiyet toplumsal bir bütünlüktür; bu bütünlüğün temeli yine Kabedir.. Bu manevi nazar ile bakıldığında Kabe Put değil; intizam ve nizamın gerekliliği olan bir merkezdir.. |
Ayrıca herşeyin bi merkezi vardır.. İslamiyet toplumsal bir bütünlüktür; bu bütünlüğün temeli yine Kabedir.. AHFA
Sevgili ahfa'' bütünlüğün temeli'' tanımın ,bir sembölü ifade eder.Dinlerde ,bütün ''putlar'' bir tanrı ''sembölüdür'' tanrının kendisi değildir. bu açıdan bakıldığında, dolaylı olsada allahın bir ''sembolüdür'' yani bir nevi puttur. Umarım biliyorsundur, müşriklerde! yani islam öncesi araplar ''ALLAH'' lafzını kullanıyordu. LAT ,UZZA MENAT'ta tanrının! bir sembölüydü ''ALLAHIN kendisi değildi. |
Ama islamiyette Kabe bi Sembol değil; Bir merkezdir...
Ayrıca Kabenin varlığının çok daha farklı gereklikikleri var.. Fakat bunlar ancak inanç ile manalı hale geleceğinden yazmıyorum.. Çünki elimizdeki ölçüler farklı olduğu için, ortaya çıkacak netice de farklı olacak.. Kabe bir Sembol değil, bir merkezdir... Bir nokta-i İstimdattır... |
Alıntı:
|
Sevgili AHFA ,mecusilerin ''sönmeyen ateşi''de bir merkezdir. Senin açından bakarsak. tabi bu örnekler çoğaltılabilir. Mescidi-aksada bu merkezlerin biriydi.
ama kurana bakarsak gaybı bildiğini söyleyen allah ,peygamberinin kalbindeki özlemi daha önce bilememiş, sonra mescidi haramı ,daha çok istediğini! anlayınca! o yöne ,yönelmesine cevaz vermişti. Yani nasıl söylenilirse söylenilsin, her dinde bir sembol ihtiyacı vardır. Siz te'vil veya tefsire sığınarak, nasıl ifade ederseniz etsenizde. |
Sembollere karşı değilim.. Her cemaatin, her cemiyetin her toplumsal birlikteliğin sembolleri ve merkezi vardır..
Fakat islamiyette Semboller değil; Şiarlar vardır.. Kabe ise Sembol değil, merkezdir.. Mesela Sarık sarmak bir sembol değil, bir şiardır.. Yani gösterge.. İslamiyette semboller haramdır.. Mesela Kabenin bir maketini alıp, önünüze koyup ona doğru Namaz kılamazsınız.. Kılsanız batıl olur.. Ayrıca ameller, niyetlere göredir.. Yani Müslümanlar Kabeyi bir Put olarak görmüyorlar.. Kutsal bir mekan olarak görüyorlar.. |
Sevgili *ahfa, telli baba ,zilli baba ,sabuncu babaya ,gidip *''TAVASSUT'' bekleyenler, putperest müslümanlar mı?
Oralarda bir semboldür. Sizin tabirinizle ''dilekçelerin kabul *edilmesi için'' yalvarılan bir ''merkezlerdir.'' Tıpkı islamiyetten önce, kabeye dolayısıyla, lat ,uzza ,menata yapılan ricalar gibi. |
Kişilerin yapmış olduğu yanlışlıklar, İslamiyeti bağlamaz... Ayrıca her ülkede o tarz yerler var.. Bunlar kısırdır; yani genele şamil olmuş şeyler değillerdir...
Oysa Kabe tüm dünya müslümanlarının Kıblesidir... Belki kainatta tefekküre mükellef olan diğer meleklerin dahi kıblesidir... |
Alıntı:
Burda Allah'ın hikmetine de gerek yok çünkü bu zaten bilinen bişey nedir bilinen?İbrahim peygamberin yaratıcının emri ile ibadet amaçlı ''müslüman''ları bir araya toplaması. Ne olmuş zamanla yozlaş(tırıl)mış hristiyan,pagan,putperest,ögeler de eklenmiş falan filan cry: Unutulmuş sonra islamiyet ile müslümanlık tekrar hatıra gelmiş ve H.z Ali'nin dediği gibi gerçekle savaşan Alt olup gitmiş... Umarım tatmin edici olmuştur. SAYGILAR |
Sevgili Forumdaslar Ikna olacak akli olmayan degerli Aquarious öncelikle Aquarious arkadasa tesekür etmek lazim, bizlere bu soruyu sormak ile kendi aklinin derinliklerini ve rasyonlatesi hakkinda aciklayici bir durus sergiledi icin.... Bilmiyorum Islam ve Müslümanlik bilgisi nereden kayanaklaniyor ama Müslümanlarin kendi deger yargilarindan kaynaklanmadigi kesindir, burada kendi ön yargisina yenik düserek kendince bir soru sormus...ve kendi ön yargisini tatmin edecek cevap verilmedikce, kendi rasyonalitesi hic bir cevabi kabul etmeyecek..... sevgili Aquarious biraz temkinli ve kismen elestirisel yaklastigin islam dini ve müslümanlar üzerine kafa yormayi deneseydiniz bilirdiniz *ki, Müslümanlar birakin Puta tapmayi , Kabeyi Kutsal mekandan ziyade, Tevhid inancin merkezi olarak kabul ederler, Kabe'nin islam dini öncesi konumu ise ne kadar bir gercekse, islam dini teblginden sonraki konumuda o kadar gercektir. Burada müslümanlarin amelleri , niyetleri olan "Allaha ile bir bag kurmayi istemek / ona ulasmayi dilemek icin" niyet edilen yerlerden birisidir ....ve merkez olarak kabul edilir...." Yani o mekani kutsal kilan o "kara tas" degil...o tas etrafinda tavvaf edenlerin niyetdir.... Islamiyet öncesi yapilan tüm ibadet sekillerinde tabiki benzerlikler vardir, ama bu tüm benzerlikleri bir birinden ayirt eden ise, sadece tek niyetdir..... tek ve bir olan bir Yaraticiya iman edip onun rizasini kazanip ona tekrar geri ulasmak.... evet sizin icin bunlar fazla rasyonel degil ama sizinde din hakkindaki düsünceleriniz ön yargili degilse , cehalten ibaretdir ...kendiniz karar verin artik hangi dürtüler ile bilmediginiz birseyleri elestirmek hakkini nerden aldiginizi..... Edit : Kaldiki görüldügü kadar sizinde daha henüz 10 mesaj kotaniz dolu olmamis ve yanlis bir forumda baslik acmissiniz....eminim forum yönetimi sizin gibi davranan müslüman tebligatci arkadaslara gösterdigi uyariyi size de göstercektir ve sizi nazikce üye oldugunuz forumun tüzgünü okumanizi rica edecektir ve bir baslik acmadan önce , arama motorundan faydanalarak bu gibi bir konu islenip islenmedigi hakkinda biraz sizden de bir caba bekleyecektir. Belki arama motorunu kullanmis olsa idiniz gereksiz forum kirliligine sebep olmayacaktiniz..... |
Kabenin varlığı en basit olarak kargaşayı ortadan kaldırır.. Tıpkı Kutup yıldızının *olması gibi.. Dünyanın neresinde olursan ol; Kuzey yönü aynı tarftır... Bazı kanunlar, bu tarz merkezlerin varlığına isnat edilmişlerdir.. Böyle merkezleri kabul etmez isen nispiyet ortaya çıkar.. Yani sağ, sol; ön, arka; aşağı yada yukarı gibi kavramlar nispi kavramlardır.. Başka bir şeye kıyas iledir..
Oysa bir merkezin varlığı bu nispiyeti ve ondan doğacak kargaşayı önler... Sen sordun bizde cevap veriyoruz... Müslümanlar Kabe ye tapmaz, Kabeye yönelir... Olay bu kadar basit... Diğer şıklar sadece sizin şahsi ZANNINIZDIR... |
invitatio
* *insanların düşüncelerini eleştir, kişiliklerini degil. Kimse hakkında akılsız ya da benzeri bir nitelendirme yapma hakkına sahip degilsin. Arkadaşımız bir soru sormuş ve de edebinden taviz vermemiş, sen ise direkt onu suçluyor ve ortamı geriyorsun. * *Kabe Müslümanlıkla icat edilmemiş, onu mabet olarak kabul edenler ise putataparlar. Arkadaşımız da son derece haklı olarak puta taparların taptıgı bir ibadethaneyi neden İslamiyet kullanıyor diye sormuş. * * Sorusu yanlış, dogru ya da saçma olabilir ama bu sana ona karşı bu tür lafızlarla itham ve küçümseme hakkı vermez. Kişileri karalamadan fikirlere cevap vermeye çalışırsan bizi de hiç bir biçimde germezsin. Aklı sen vermedigine göre tartmak da sana kalmamış. * * *Sen uzun zamandır katılımcı olan bir üyemizsin. Mesajlarını editleyerek senin yazdıgına karşı saygısızlık yapmak istemem, ama bunun ön şartı ise senin de aynı saygı ve hoşgörüyü başkalarına göstermen kaydıyladır. * * * Belki sen bu yazılanların senin kutsalına hakaret oldugunu düşünebilirsin, ama biliyorsun ki burası dinlerden ve tabudan uzak bir site, ya da en azından öyle olmasına çalışıyoruz. Buraya katılan her üye ise kendi kutsalının saygı çerçeveleri dahilinde eleştirilebilecegini kabul etmiş demektir. * * * Senin nezdinde tüm katılımcılardan şunu rica etmek durumundayım, litfen kişileri degil fikirleri ele alalım ve eleştirilerimiz kişilere degil düşüncelerine olsun. * * *saygılarımla |
Sevgili Dilaver
soruyu soran üyemiz, sorusu soru degil bir itham dir , ithami ise kendi cehaletinin ürünüdür, kendi cehaletini burada tartisilmaz kilinmasi yasak ise ona diyecek bir lafim yok o zaman müslüman tebligatcilarin cehaletini de onlara vermek lazim..., ve verilen cevaplara da tatmin olmayi ögrensin... kaldiki üyemiz kendisi forumun kendi sartlarina uymamakta , bana karsi gösterdigin ayni dosajda tepkiyi kendisine göstermeni beklemem de galiba benim hakkim.... |
Alıntı:
* Sacmalik oldugunu, putperestlerin de tapinma merkezi oldugunu bile bile, hala korumaya calisiyorsunuz su binayi. *Invitatio sanki buyuk bir kesifte bulunmus gibi ayni teranneyi sozde aciklamis, hem de hakaretimsi bir tavirla. Yeri bile degisen kabenin sembolden baska ne degeri olabilir? Etrafinda donulen, ibadet edilen bir sembol ise putperestlikten baska birsey degildir. * * Alıntı:
* *Dogruyu bildigini sen nereden biliyorsun? Sana cocuklugundan beri diretildigi icin mi dogru? * * * Sevgili aquarious, eger kabe sembolik ise, o zaman bir puttur. |
Degerli Forumdaslar
Müslümanlar Kaabe etrafinda tavvaf ederken hangi niyetle eder ? bir kara tasi kutsamak icin mi yoksa iman ettikleri Allah'in rizasini kazanmak icin mi ? yani bu kadar mi yabanci oldunuz karsi oldugunuz dine ? yani bunlari bilmeyecek kadar veya bilip carpitacak kadar mi yabancilastiniz elestirdiginiz / inkar ettginiz dine karsi... Degerli Vartor soru müslümanlara sorulmus...ve onlardan tatmin edici cevap beklenmekte, yoksa hem soruyu kendisi sorup kendisi veya kendisi gibileri cevaplayacaksa buyurun siz *Kaabenin müslümanlar icin ne anlama geldigini onlar adina siz karar verin..... bizde okuyarak takip edelim..... herseyde mantik arayan birileri icin bu gibi bir tarz ne kadar mantikli o da ayri bir konu tabiki... evet soruyu soran forumdasa burada iki müslüman tarafindan tarafindan yorum icerikli cevap yazilmis ama eminim müslüman olamyanlarin cevabi soruyu soranin rasyonalitesine daha iyi hitap etmektedir.... kaldiki itirazimdan sonra konu gerekli oldugu basliga alinmis :) "nazikce" uyarilardan sakinilmis ....tabi nede olsa böyle soru soranlar ayricalikli sevgili sargon bile ne güzel cok nazikce hos görmüs kendisini Hoşgeldin Aquarious, Forumlar içinde de bu konuda epeyce yazı var ama arayıp bulması zaman alacağı için, bana kolay gelen yöntemi deneyeyim. ayni güzel niyetli hosgörüyü müslüman üyelere de artik bundan sonra beklemek suc sayilmamali....hic olmazsa bu yönde bir faydasi oldu |
Sevgili Aquarious,
Su sayfada Kabe'nin icinde duvara asilmis *Zuhair'in siiri (The Poem of Zuhair ) baslikli olaninda soyle gecer: "Then I swear by the temple, round which walk the men who built it from the tribes of Quraysh and Turhum. http://www.fordham.edu/halsall/sourc...ngedpoems.html "Kureys ve Turhum kabilelerinin diktigi ve insanlarin etrafinda tavaf ettigi mabede andolsun ki" diye cevrilebilir. Bu siir islamiyet oncesinden. Dinlerle alakali olmadigi icin saklanmis. Kabe icinde asili siirlerden biri. Demekki Mekkeliler Islamiyet ortaya cikmadan once de Kabe'nin etrafinda tavaf ediyorlarmis. Araplarin pagan dinlerinden bir kalinti anlayacagin. Inancli arkadaslar buna itiraz edeceklerdir, ama benim cikarimim bu. Kuran'da burclara , sabah yildizina (Venus gezegeni aslinda- *Tarik suresi baslangici ) and olsun der *Allah. |
Sn.Aquarious
Ben konu başlığındaki sorunuza 'evet' diyorum. Hatta diyorum ki Kabe kıble olmasından ötürü putların putudur. Tabi tarihte bunu paganlar kendi tanrılarına mabet olarak inşa etmiştir; bildiğiniz gibi kare şeklindedir. Eski uygarlıklar kabe ye benzer mezopotamya ve doğu anadoluda da dörtgen, sekizgen veya altıngen biçimlilerini de inşa etmişler ama daha sonraları bunlar yıkılmış . Günümüzde ise bizim safdil müslümanlarının kullandıkları bir büyük putu daha söyleyeyim size ; o da kur an ı kerim dir. Onlar bunun okuyup anlamaktan çok, ondan medet umup hergün ona el sürmeden edemezler. Saygılarımla |
Müslüman arkadaşlara..
Sanırım farkındasınız: Kiminiz "sembol" tarifi yapıp adına "merkez" diyor; öbürünüz -bence haklı olarak- hergün Kuran'a el sürenleri Müşriklikle suçluyor... Herbirinizin bir 'din'i var; kendinize bakmayı bir deneyin... Daha kurallarını, sınırlarını tespit edemediğiniz bir sistem adına dünyayı körlüğe, karanlığa sürüklüyorsunuz... Yazık... |
Sevgili thunderpoint
Ben bizim safdil müslümanlar derken kendimin de müslüman olduğunu kastetmedim yani ben müslüman değilim, dinsizim ama müslüman bir ailenin çocuğuyum. Müslümanları kur an a el sürmek suretiyle de müşriklikle de suçlamadım, bu yaptıkları hareketin manasını bilmiyorlar yani cahiller demek istedim. Bu 'mest' yani el sürme olayı, peygamberleri olan muhammedin o kadar kötülediği putperestlerden kalma bir adettir. Kur an ın okuyup anlamıyorlar derken de, kuran da anlatılan masallar çok eski dönem masallarıdır, mucize olarak gösterilen saçmalıklar da öyle. İşte bunları bilmiyorlar veya bilmelerine rağmen kendilerini aldatmaya devam ediyorlar, demek istedim. Saygı ve sevgiyle |
Sevgili ilhan,
Açıklamaların için teşekkür ederim ama bu yargılarımda bir değişikliğe sebep olmadı. Belki bu konuda uyuşurlar ama örneğin hadisler konusunda kesinlikle uyuşamıyorlar. Ben foruma İslam Profesörlerinin hadislerle birlikte Kuran'ı değiştirmek istediklerini yine İslamcı bir yazarın ağzından köşe yazısı olarak koydum. Bizimkilerin tepkisi hem kısıtlı sayıda ve sadece karalamaya yönelikti.. Bu kadar basit mi bu iş? Oysa bu bilim adamları İslam'a göre en büyük suçu işliyorlardı; Allah'ın sözlerini değiştirmek yani şirk! Ve kudret de bu adamların elinde; kısa süre sonra bunu gerçekleştirecek güçteler yani... İnan ki o zaman gelince bu arkadaşlar bu değişimin mahkumu olacak ve ona sarılacaklardır. Bundan 15 yıl önce hadislerin değiştirilip yakılacağını söyleseniz kim inanırdı. Ama sahih değil diye cehenneme yolladılar bile. Neyse, yanılgım için özür dilerim. Aksaklık şu kesintiden kaynaklanıyor. Bey/hanım derken bu arada açıklamışsın kendini. Ben de ulaşamadığım için bundan haberdar olamadım... Sevgiler... |
Sevgili thunderpoint
Adeta içimi, düşüncelermi okumuşsunuz. Bu konuda size yerden göğe kadar hak veriyorum. Yaşadığımız çevre çok hızlı değişiyor, durun bakalım daha neler göreceğiz, islamı kurtarmak için kimbilir daha neler icat edecekler. Aslında bunda şaşacak bir şey yok. 200 yıl evvel kilisenin kendisini kurtarmak için yaptıklarını yapıyorlar yani islamı masaya yatırıyorlar. Saygı ve sevgiyle |
Sevgili Ucuncuyol
Eski arap paganlarının abdest aldıkları, besmeleyle işe başladıkları, günlük hayatlarında evlerine girip-çıkışlarında evlerinde dahi bulunan putlara el sürdükleri (mest), kabeyi tavaf ettikleri bayağıdır bilinen gerçeklerdir. Bunları müslümanların kendileri de iyi bilir ve itiraz etmezler. Saygı ve sevgiyle |
Mevlana diyor ki "Ey okuyucu sen bu Kur'anı okuyorsun.Eğer Kur'an seni nehyetmesi gereken şeylerden nehyetmiyorsa Kur'an okumuş sayılmazsın." Yıllar önce Tevrat'ı,İncil'i ve Kur'anı açmışım çalışma masamın üzerine,çalışıyorum. Kayınvalide,kayınpeder bizde misafir.Kızım 6 yaşında.Kayınpeder acaip sofu ve kızım dedeye tapıyor. Geç saatlara kadar çalışmamı yaptım notlarımı aldım ve masayı o halde bırakarak yattım. Sabah uyandım ki kız tepemde ve bana kızgın kızgın bakıyor *:twisted: -Ne oldu meleğim dedim. -Sen niye Kur'ana saygı göstermiyorsun ? Hııı dedim ilkten ama anladım ki,dedemiz masayı görmüş ve Kur'an masanın üstünde açık bir vaziyette duruyor diye söylenmiş. Tabi benim,dede tapar, doğrucu Davut kızımda,dedenin bana söyleyemediği ama yokluğumda söylendiği "Kur'ana hiç saygısı yok,insan işini bitirince,öper,koklar başına götürür ve yüksek bir yere koyar" durumunu bana yansıtıp,dikleniyor *:) Şakalar yaptım ama ııııh kızın surat dokuzu beş geçiyor *:x -Tamam babacık gel otur büyük iki insan gibi konuşalım. dedim.Büyük bir ciddiyet ve asık bir surat ile karşıma oturdu "Ne iş bu anlat bakalım" tavırlarında. -Sen doğru söylemeyi ve adaleti seven bir çocuksun dedim,şöyle bir gevşedi yüz *:) -Dede çok mu kızdı bu duruma ? -Evetttt -Dede kızıp üzülünce sende buna üzüldün ve sebeb olarakta beni görüp bana geldin değil mi ? -Evetttt -Güzel.Peki hadi yaptığımız yanlışı düzeltelim babacık. Bir memnun bir memnun aman da aman *:o Aldım Kur'anı bize hediye edilen,kumaştan yapılma kabının içine koydum ve evde üstte sayılabilecek bir yer arıyorum hesapta *:lol:.Sordum -Babacık burası nasıl iyi mi ? -Evetttttt * "Öf surattaki keyif ifadesini anlatmak namümkün" -İyi de kızım bizim üstümüzde kimler oturuyor ? -X amcalarrrrr -Peki kızım şimdi Kur'anı buraya koyarsak onların ayaklarının altında gibi olmayacak mı ? -Aaaaaa evettttt baba -Babacık şimdi onların üstünde bir yere koyarsak orası neresi oluyor ? -Tavanarasıııı -Orada kimler var ? -Kimler var baba ? -Fareler geziyor olabilir mi orada babacık ? -Iıııı evet baba fareler geziyor onlar çiğner Kur'anı orada değil mi ? -Bilmem.Onlar gezer mi üstünde ?Anlayabilirler mi bu Kitap kutsal diye ki ? -Cık.Anlamazlar -Peki ne yapacağız prenses ? -Bilmiyorum baba "Eller,bilmiyorum şeklinde açık,gözler kocaman" *:roll: -Peki benim güzel kızım.Kur'anı okuduğumuzda,dürüst olursak,adaletli olursak,başkalarına yardım edersek,şahitliğimizi doğru yaparsak vb gibi mi Kur'ana saygılı olmuş oluruuz yoksa yüksek bir yere kaldırınca mı ? -Senin söylediklerinle biz Kur'ana saygı duymuş oluruz babacığım dedi fırladı,dedenin yanına.Elleri belinde yüzünde rahatlamış ve bilgiç bir ifade ile -Dedeeee Kur'ana saygı,yükseğe kaldırmakla olmazzzzz şeklinde başlayıp benimle paylaştığı ve aklına yatan,gönül şablonunda itiraz ettirmeyen yeni bilgilerini faşşşş etti dedeye. Yaşam en büyük laboratuardır diye düşünürüm hep. İnsanlar,algılamaları ve bu algılamalarını hayata yansıtıp yoplum yaşamına katkıları ile hem yaşama katkıda bulunup hem de bizzat,bir çok şeyi müşahade etmekteler hergün. Bir çok insan için din : Hayata karşı bir tavır, maddi varoluşu aşan bir Gerçeklikle bir ilişki duygusu olduğu şeklinde algılanmakta. Bu insanlar için din ; Birey insanın bir niteliği, organizasyonun kolayca etkisinde kalmayan bir dürtü, her zaman ve her yerde geçerli bir deneyim olarakta kendini ortaya çıkarmaktadır. Ama yine de sorgulayıcı bir bakış; *“Musevilik”, “Hıristiyanlık”, “İslam” gibi dinlerin,modern dünyada ki yerlerini sormakta ve sorgulamakta. Çünkü "Din" denilen olgunun,şu anda varlıklarını,"Tek doğru" nun onların "Anlayışı" *olduğu iddiası olan binlerle açıklanabilecek "Mezhep"ler vasıtası ile ortaya koyduğunu da müşahade etmektedir. Sorgulayan bir insan bakıyor ki "Din"; Din adına yetkili bir şekilde konuştuğunu söyleyen birbirleriyle uzlaşmaz derecede muhalif organizasyonlarla besbelli ki özdeşleştirilemeyecek olduğuna göre,bu dinler, şimdi tam olarak nerededirler ? Dinlerin içindeki anlayışların yeryüzüne kan ve yıkım getirdiği şeklinde bakan bir çok insan kabul etse de etmese de geçmişte bir çok kabile,ulus ve devletin siyasi olarak ayrı olsalar da bir "DİN" de "BİR" leştiği gerçeğini yadsımak tarihi gerçekleri görmemek anlamına gelmez mi ? Bugün bir çok inanırı tarafından "Din"; Toplumun geri kalan kısmından kendilerini tamamıyla ayıran katı günlük alışkanlıklar ve kendinden vazgeçme uygulamalarını benimseyen onlar gibi insanların yaşam tarzı anlamına geldiğini ileri sürülen bir olgu gibi durmakta. Maalesef ki bugün,tüm bu birbirinden farklı anlayışların ortak özelliği, insan aklının menzilini tamamen aştığı kabul gören bir olgunun, yavaş yavaş insani türetmelerin kavramsal sınırları (ister kurumsal, ister teolojik, ister deneysel ve ister ayinsel olsun) içine hapsedilmiş ve donmuş hale gelmiş olma ölçüsüdür. • *pagan * isim, sıfat İngilizce pagan * * Çok tanrılı dinden olan (kimse). Pagan hakkındaki bu tanımlama doğru ise,paganın da bir dini var.Ama bu dinin Tanrısı çok. Tanrılarını da değişik metalar ile put haline sokup,zahiri görüntüde,putlara tapınmakta,pagan denilen insanlar.Ama yine de aslında o "Sembol" ün "Aslı" ne ise ona yönelmekteler. Kabe'nin ilk olarak Adem tarafından yapıldığına inanılır.Daha sonra da İbrahim ve oğlu İsmail tarafından tekrar inşa edildiğine. Müslümanlar kendilerinin, "Tevhid" dini olduklarını söylüyorlarsa ki söylüyorlar. Kur'an İbrahim için aşağıdaki iki örnek gibi bir çok yerde der ki : "BAKARA : 130. İbrahim 'in dininden kendini bilmezlerden başka kim yüz çevirir? Andolsun ki, biz onu dünyada (elçi) seçtik, şüphesiz o ahirette de iyilerdendir." BAKARA : 135. *Yahudi ya da Hıristiyan olun ki, doğru yolu bulasınız, dediler. De ki: Hayır! Biz, hanîf olan İbrahim 'in dinine uyarız. O, müşriklerden değildi." İbrahim'in orada,yani Kabe’yi inşa ettiği yerde,ortaya koyduğu din'in de "Tevhid" dini olduğu,en azından Kur’ana inananlara açıktır. Kabe cıvarında yaşayan araplar ilk günlerde İbrahim'in koyduğu bu "Tevhid" dini'nin gerekleri ile davranıp yaşarken,sevgili özgür_beyin'in bu başlıktaki bir *yazısında yaptığı şu tespit gibi : "telli baba ,zilli baba ,sabuncu babaya ,gidip *''TAVASSUT'' bekleyenler, putperest müslümanlar mı? Oralarda bir semboldür. Sizin tabirinizle ''dilekçelerin kabul *edilmesi için'' yalvarılan bir ''merkezlerdir.'' Tıpkı islamiyetten önce, kabeye dolayısıyla, lat ,uzza ,menata yapılan ricalar gibi." ve Ahmet Hulusi'nin bir kitabı vardır *ki hala acı acı gülerim o kitabından dolayı. "Din'e karşı din" isimli kitabında ister Yahudilerin olsun ister,Hıristiyanların "Tevhid" dininden nasıl uzaklaşıp,onun tam tersi olan bir başka "Din" e sahip olduklarını analiz eder, ki bu din,İslam öncesi *pagan Arap diye nitelenenlerinki ile inanılmaz benzerlikler içerir. Acı acı güldüğüm nokta ise,bu kadar güzel bir analiz yapılır da,kendi inandığı inanç sisteminin de aynı yolu izlediğini nasıl göremez ve bu konuda "Kör nokta" ya sahip olabilir birisi ? Oysa o kör noktayı ise Seyyid Reşit Rıza isimli ,zamanının ünlü alimlerinden sayılan zat göstermiş ve Ahmet Hulusi'den daha cesur çıkmıştır "Kör nokta" yı göstermek konusunda. Reşit Rıza "Dine cinsiyet kazandırma" diye tarif eder olayı. Kısaca der ki "Yahudiler içinde yaşadıkları durumun adına Yahudilik,Hıristiyanlar içinde yaşadıkları durumun adına Hıristiyanlık ve maalesef Müslümanlar da içinde yaşadıkları durumun adına Müslümanlık diyerek "Din'e cinsiyet" kazandırmışlardır.” Sayın Aquarious ; İşi biraz uzattım gibi ama,ilk zamanlar tüm ümmeti toplayan "Bakara 115. Doğu da Allah'ındır batı da. Nereye dönerseniz Allah'ın yüzü (zatı) oradadır. Şüphesiz Allah'(ın rahmeti ve nimeti) geniştir, O her şeyi bilendir." Niyeti ile "Birlik" in bir göstergesi olarak tavaf edilen "Kabe", şu an hangi *konumdadır ? "Birlik" mi "Put" mu ? Sanırım bu kararı siz,kendiniz vereceksiniz *:) |
Islam din'inde Müslümanlarin Put'u yoktur tek satirda bu kadar basit cevabi, evirmeye cevirmeye gerek yok.... Müslümanlar Putu kabul etmiyor, onlar adina kabul ediyor ve var demek cidden gülünc bile degil artik |
Sevgili InVitatio ; Keşke cevap "Tek satırda bu kadar basit" olabilseydi. "Ümmet" in içinden biri olman "Ümmet" in kendi olman anlamına mı geliyor ? "İslam dininde Müslüman" olanlara sıkı bir tanım yapılması gerekiyor gibi. Çünkü sevgili özgür_beyin'in yazısındaki "O baba,şu baba,öteki baba,Eyüp Sultan" gibi yerlerde aynı "İslam öncesi" pagan Arapların "Lat-Uzza-Menat" vb gibilerden "TAVASSUT" beklemesi gibi "TAVASSUT" bekleyenler de kendilerini "İslam dininde Müslüman" olarak tanımlıyorlar da *:wink: "Put" a bir de bu gözle bak istersen ? |
kabeyi bilmemede allah zihinlerde yaşayan bir puttur
|
invitatio arkadasim, beni tanimiyorsun, bende seni.. kendi adima ilgilenmiyorumda kimliginle ilgili. Ayni seyin senin icin gecerli oldugunada eminim..
Gosterdigin bu tepki, bence cok tipik bir tepki...Benim icinde yeni bir sey degil. Benim durumumuda aslinda gayet guzel anlamissin. Benim beynim rasyonel.. Aramizdaki fark bu.. Dilaver beyin dedigi gibi, fikirler ile konusalim ve kisisel saldirilardan uzak duralim istersen. |
kara kutunun ibrahim tarafından yapıldığı koca bir yalandır, kara kutu islam
öncesi lat uzza ve menat ve diğer bereket vs. tanrıları için bizzat mekke nin ileri gelenleri tarafından inşa edilmiştir. ibrahimin, yani yahudi abrahamın yaptığı tapınak şu anki mescidi aksanın bulunduğu yerin hemen altındadır. müslümanlar kudusi işgal edince *tapınağı yıkıp yerine mescidi aksayı inşa etmişlerdir, bilindiği üzere zaten bir kaç yıl muhammed ve ekibi bu tapınağa dönerek secde etmişlerdir, yahudiler muhammedi alaya alınca her zamanki parlak buluşlarından birini gerçekleştirip küfür ettiği kara kutu ya dönüp secde etmiştir muhammed. kara kutunun *etrafında yapılan kurban ayinleri islam öncesi bir gelenektir. aslan parçası önüne ne gelse islama dahil etimş, din değil manav dükkanı sanki, kara kutunun üzerinde kara göktaşı karmati lere aittir, muhammed karmatileri kazanmak için iliştirmiştir kara kutunun kenarına. |
Arkadaşlar.....
Kabe Müslümanların Nokta-i İstimdatıdır; Sembol yada Put değil, Merkezdir.. Bize göre böyledir.. Siz iddia ve inat ile onu putlaştırmak istiyorsunuz... Bu mantıksız bir gayret ve çabadan başka bir şey değildir.. Bu dünya Alem-i Şeadettir.. Maddi alemdir.. Bu alemdeki maddi ve manevi herşeyi n aslı ve sureti ise Alem-i Mana da bulunmaktadır.. Bu nazar ile bakıldığından Mahiyet-i bilinmeyen *Cenab-ı hakkın Kabe ile mahiyeti meçhul bir ilişkisi vardır.. Kabe bu meçhul mananın maddileşmiş halidir.. Müslümanlar kabenin bu maddi cihetine değil; ihtiva ettiği manaya ve o mananın barındırdığı Rabbil Alemin e secde etmektedirler.. İnsanlık manen ve ilhamen Kabenin bu manevi kıymetini bilmiş.. İlk insandan beri orası kutsal bir yer olmuş.. |
"Bu nazar ile bakıldığından Mahiyet-i bilinmeyen *Cenab-ı hakkın Kabe ile mahiyeti meçhul bir ilişkisi vardır"
Tamam iste, o mechul iliski sakin Allah degilde araplarla kabe arasinda olmasin diyoruz bizde. Tarih oyle gosteriyor cunku. |
İnsanlık manen ve ilhamen Kabenin bu manevi kıymetini bilmiş.. İlk insandan beri orası kutsal bir yer olmuş *
* *sayın ahfa * *şimdi burada bir yanlış bilgilendirme var. Kabe ve civarında bulunan kalıntılar avrupa da fransa da İsoanya da Sibirya da bulunan kalıntılardan eski degil. Şu meşhur magara resimlerinden bahsediyorum. İlk insanın Arabistanda olması arkeolojik ve antropolojik veriler göre mümkün degil. Dolayısıyla Kabenin ilk insandan beri olması da mümkün degil. Carbon 14 testleri böyle diyor. Bu arada homo sapiensin Afrika kökenine ve 196.000 senelik geçmişine deginmiyorum bile. * * İlk insan tanımını bilimsel verilere göre kabe civarında yapamıyoruz. Şimdi ne yapmamız gerekiyor, bilimden mi vaz geçelim dinden mi. * * *saygılarımla |
Öncelikle insanın yaşı ile ilgili bu çalışmalar kesinlik kazanmış değildir.. Bilim adamları bu konuda ortak ve kesin bir yargıya varmış değillerdir..
Sonra Kabenin şuanki hali ile; Hz Adem ve Hatta daha öncesine varan halleri bir değillerdir.. Belki bu araştırmayı yapmak için Kabenin onlarca metre altından numuneler almak gereklidir.. Bu açıdan asla bilim ile çelişen bir durum da söz konusu değildir.. Çünki bilim inkışafa tabidir.. Bundan 100 sene önce bilmin bu konuda söyledikleri ile şimdiki birbiri nden çok farklıdır.. Ayrıca ben bu meseledeki ısrarlı tutumunuza bir mantık bulamıyorum.. Burdan şunu mu demek istiyorsunuz..? Hz. Muhammed Kabetyi bir merkez olarak göstermek ile Arap Milliyetçiliği yapmış ve nesiller boyu Arabistana fayda sağlamak amacı gütmüştür filan mı demeye çelışıyorsunuz... Eğer böyle düşünüyorsanız olayı bukadar basite indirgeyebilmenize şaşırıyorum.. Burdaki mesele Ebedi Bir hayatı kazanmak yada kaybetmek meselesidir.. Bukadar basit değil.. |
" Öncelikle insanın yaşı ile ilgili bu çalışmalar kesinlik kazanmış değildir.. Bilim adamları bu konuda ortak ve kesin bir yargıya varmış değillerdir.. "
Sizde buna yatip kalkip dua ediyorsunuz, ya bide bu calismalar kesinlik kazansaydi ne yapacaktiniz degil mi? :) |
Hz. Muhammed Kabetyi bir merkez olarak göstermek ile Arap Milliyetçiliği yapmış ve nesiller boyu Arabistana fayda sağlamak amacı gütmüştür filan mı demeye çelışıyorsunuz...
* * *tam da buna yakın şeyler düşünüyorum ahfa. Ama Muhammedin yaptıgı eski inanç biçimleri üzerine kendi kılıfını ve peygamberligini giydirmektir. Bana Muhammedin Araplar tarafından bilinmeyen ve tanrının vahyı olan bir tek şey gösterebiliyor musun. * * *Muhammedin yaptıgı bir devlet kurmak için kutsallıgı kullanmak. İşin garibi tüm arkaik devletlerde bu ortak. Agadea lı Sargon da Asur İmparatorlugunu kurarken aynı yönteme başvurmuş. Ona degil de karısına vahy gelmiş. Sizin çok sevdiginiz tabirle sence bu tasaduf mu. * * * saygılarımla |
Arkadaşım bir insan ki; Hz Muhammed gibi bir insan dan bahsediyoruz.. Düşmanlarının tastiki ile dahi Emin bir insan.. Ağzından yalan söz duyulmamış.. Böyle bir insan Bütün bir ömrünü yalan uğruna nasıl harcayabilir..?
Çevresinde çok müdakkik gözler tüm hayatını kayıt altına almış... İnandığı herşeyi kendiside bil fiil yaşayarak örnek olmuş.. Böyle bir insanın bukadar basit menfaatler peşinde koşması düşünülemez.. Haydi diyelimki öyle.. O zaman menfaat peşind eolan insan bu menfaatten nasiplenmek ister.. Onun Ömrü hayatı böyle bir menfaat peşinde olmadığına şahit olmuş... |
Bence sorunun cevabı basit. Kabe eskiden puttu. Aslında put demek sanki hakaret gibi algılanıyor. Putperestlik hiç bir derinliği olmayan taşa, tahtaya tapma olarak ifade ediliyor. Böyle değil. Burda bir çok pagan kültürünü yazıp duruyoruz. Bunlar taşa, tahtaya mı tapıyorlardı? Bu tamamen basitleştirmedir. Tersine insanın zengin din yolculuğunun bir parçasıdır.
Kabe eskiden pagan merkeziydi demek daha doğru olur. Ana tanrıça tapımı nerdeyse bütün kıtalarda saptanmış durumda. Anadolu'daki Kybele tapımını daha yakından da biliyoruz. Kybele'nin araplardaki karşılığı Kıble yada Hubel de bir başka ana tanrıça tapımıdır. Sonradan bu tapım Hacer'e yansıtılmış. Aslında bu güzel birşey. Yeni dinler eski dinlerin içeriğini tamamen sildikten sonra o dine ait öğeleri kullanılar genellikle. Güzel dediğim şey şu: Hacer adı da silinip yerine bir erkek adı konabilirdi. Gerçi İbrahim ile öyle bir girişim var ama hala Hacer-ül Esvet dişiliğini sürdürüyor. Kabe artık bir pagan merkezi değildir. İslamiyet bölgede paganizmi yenip kendi inançlarını yerleştirmiş olduğu için, eskisinin üstüne kendi kutsallığını oturtmuştur. Bütün dinlerde bu tür şeyleri görüyoruz. Artemis tapınağı nasıl Meryem Ana'ya dönüştürüldüyse, Kudüs'teki meşhur meşhur mualllak taşı üç din birbirine kaptırmamaya çalışıp, üzerine cami kurulunca tartışma bittiyse, Avrupa'daki eski pagan tapınaklarının üstüne nasıl kiliseler kurulduysa bu da öyle birşey. Bunun adına kutsallığın sürekliliği mi desek yoksa kutsallık savaşı mı desek ben de bilemiyorum. "Hep kutsal kalan taş" desek nasıl olur? |
sayın ahfa
* * konumuz Muhammedin Arap toplumuna onların bilmedigi ne getirdigi ile ilgiliydi. Ayrıca el-eminlik konusunda ise benim bir başlıgım var, Muhammed el-emin miydi diye. Dilerseniz onu orada tartışalım.Ama merak ettigim Muhammed Arap toplumunca bilinmeyen yeni ne getirdi Tanrı vahyi olarak. İzah ederseniz sevinirim. * * *saygılarımla |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 22:28 . |