![]() |
Tanrı mı Şeytan mı?
Kısa bir sorum var...
Her şeyi yöneten, izni dışında hareket edilemeyen tanrı değil mi? Cevap evet mi? Her şeyi yöneten tanrıysa insanları kandıran şeytan mı yoksa tanrı mı? Tanrının izni olmadan şeytan kimseyi kandıramazsa buna tanrı izin veriyor olmalı. Bu durumda niye insanları şeytan kandırdı diye suçluyor bizi kandıran tanrı olmuyor mu bu durumda???????????????? |
selam stıngray
insanın kendi iradesini iyilik veya kötülük yönünde kullanabilmeside Allah belirlediği kurallar içindedir. dünya hayatının imtihan olması, ahirettte hesaba çekilecek olmamız bunu gözardı edilemeyecek şekilde anlamlı kılar. şeytanda Allah'a isyan etmiş ve insanları saptırmak için izin istemiştir. Allah'ta imtihanın niteliği bakımından izin vermiştir. insanın şeytanı şuçlaması bir yanılgıdır. saygılarımla |
Bırak şimdi özgür irade masallarını. Ben bu soruya cevap bekliyorum. İnsanı tanrımı kandırır şeytan mı?
|
şeytan kandırır, insan kendi nefsiyle bu kandırmaya yönelir
ve seni muhattap aldığım için özür dilerim saygılarımla |
Sevgili hoara
Kuranın bir çok ayetinde allahın dilediğini müslüman yaptığını,dilediğini kafir yaptığını anlatıyor.Özgür irade nerede devreye giritor öyleyse.Yani kafir olmak yada olmamak allahın elindedir kurana göre.Şu halde kafirlerin ne suçu var? |
selam mb365
dilemek konusu Allah'ın bizi saptırmasıyla ilgili eleştirilerilerlede ilgilidir. bu konuyu şu örnekle açıklamaya çalışayım: Allah kuralları bir sistem içinde belirlemiştir. yani her hareketin bir karşılığı önceden yazılmış-proglamlanmıştır. bilgisayar gibi düşünebiliriz. kişi kötülüğü seçerse o kötülüğün karşılığı olan Allah'ın önceden yazdığı-dilediği sonuca ulaşır. böylece yaptığı kötülük Allah'ın belirlediği bir sonuca ulaşır. bunun dışında hiç bir sonuca ulaşamaz çünkü evrenin hakimi Allah sistemi kurmuş bunuda insanlara bildirmiştir. böylece kötülüğü seçenler için Allah kötülük dilemiş-yazmış-proglamlamış olur. iyiliği seçenler içinde iyilik dilemiş olur. bu durumda insan yapacağı eylemi (iyilik ve kötüyü bildiği için) kendi iradesiyle seçer fakat bunun sonucunun belirlenmesi Allah'ın iradesindedir. insan Allah'ın iradesinin neyi dilediğini kutsal kitablar sayesinde bildiği (inandığı için demiyorum) için hangi davranışı seçeceğine kendi karar verir. yani kabaca "ben hırsızlık yapayım ama hapise girmeyeyim" diyemiyor. hırsızlık yaparsa mutlaka hapise gireceği kendisine söylenmiş. buna rağmen hırsızlık yapıp yapmamak kendi iradesinde. saygılarımla saygılarımla |
Dediğini anladım ama soruma yanıt değil ki bunlar.Diyorsun ki allah sistemi kurmuş,kötülüğün cezası bellidir,ancak kötüyü seçmek kişiye kalmış.Ama bu senin düşüncen allahın değil.Deminde söylediğim gibi kuranda allahın dilediğini kafir yaptığı yani kötüyü seçtirttiğini anlatıyor.Bu ayetler çok açık.YİNE SORYORUM:MADEM ALLAH DİLEDİĞİNİ KAFİR YAPIYOR ÖYLEYSE KAFİRLERİN NE SUÇU VARDIR?
|
Alıntı:
ayetlere bakış açımızda farklılık var. oysa ben cevabımı vermiştim. konuya bir bütün olarak bakmakta yarar var. 65/3-herşey için bir ölçü koymuştur ayeti dediğimi destekler niteliktedir. saygılarımla |
YA BEN ANLATAMIYORUM YA SEN ANLAMIYOSUN.KURANIN BİR ÇOK AYETİNDE ALLAHIN KENDİ İSTEĞİYLE İNSANLARI KAFİR YAPTIĞINI ANLATTIĞINI SÖYLÜYORUM.ÖLÇÜT MUHABBETİNİ GEÇ.EVET İNSANLAR KÖTÜLÜK YAPARLARSA BİR ÖLÇÜT VARDIR VE BUNA GÖRE CEZA ALIRLAR AMA İNSANLARA BU KÖTÜLÜĞÜ YAPTIRAN ALLAHIN KENDİSİDİR ZATEN.ŞİMDİ BEN DE DİYORUM Kİ BU İNSANLARIN NE SUÇU VAR.
|
AMA İNSANLARA BU KÖTÜLÜĞÜ YAPTIRAN ALLAHIN KENDİSİDİR ZATEN.ŞİMDİ BEN DE DİYORUM Kİ BU İNSANLARIN NE SUÇU VAR
senin bu anladığının tersine olan ayetlerde var..sana ne iyilik gelirse o Allah'tan'dır;sana ne kötülük gelirse o senin kendi elinle işlediklerinin yüzündendir...[/b] |
Tersine ayetler olduğunu bende biliyorum ama kuranda bir çelişki oluyor ozaman.Sende bunu kabul etmiş oluyorsun
|
Daha sonra devam ederiz sen biraz daha düşün.BEYNİNDEN SORU İŞARETLERİ EKSİK OLMASIN
|
hu hu oradan öylemi gözüküyor..
senin bu anladığının tersine olan ayetlerde var.. onun anladığının tersine diyrum mb..biraz hak,dalet,doğruluk lütfen.Anlıyorum kendine göre birşey düşünüyorsun..öyle olduğunu zannediyorsun en azından şöyle de.ben böyle anladım doğru mu? yok değil...ayeti kendin bu manada anlasanda böyle "anlamamana" yetecek kadar açık çok açık net ayetler var onlara neden bakmıyorsun diyorum..siz 4-5 kişi ben 1 kişi izin verde biraz topicteki sıralar beklesin.. :lol: :lol: :lol: neyse bunadan sonra sana gayet açıklamalı yazacağım yanlış anlamana yer vermeyecek kadar açık;inşaAllah unutmam...hatat düşünecem mb ne cinlik düşünebilir diye... |
Alıntı:
Şeytan kandırabiliyorsa demekki herşey tanrının yönetiminde değil. Ama kuranda her şey tanrının izniyle oluyor insanın kandırılması,saptırılması hepsi tanrı işi. * Allah, Dilediğini Yapar./ Bakara Suresi 253. Ayet *Allah kimi dilerse onu saptırır, ve kimi dilerse onu doğru yola koyar. Enam suresi, ayet:39/ * Biz dilesek herkese hidayet verirdik.32/Secde/13 |
tersten soru
selam
mb365 aslında verdiğim cevap tam da bu konuyla ilgiliydi. konuyu anlatabilmek veya anlayabilmeniz için soruyu terse doğru ilerletelim: Allah dilediğini saptırıyor ve dilediğini dogru yola iletiyor. Allah dilediğini cehenneme ve dilediğini cennete koyuyor. peki Allah bu dilediğini keyfiyet içindemi yapıyor? Allah kimleri saptırıyor ve cehenneme koyuyor, kimleri doğruya iletip, cennete koyuyor. değerlendirmeyi nasıl yapıyor? 2/213-iman edenlere izniyle gerçeği gösterdi. Allah dilediğini doğru yola iletir. demekki doğru yola iletmesi için insanın iman etmesi gerekiyor / iman ederse Allah doğru yola iletiyor. lütfen dikkat ediniz kişinin önce bir iman etme eylemi var. 6/88-iş te bu Allah'ın hidayetidir, kullarından dilediğini ona iletir. eğer onlar da ortak koşsalardı yaptıkları boşa giderdi bu ayettede eğer ortak koşsaydı diyerek insanın seçeneğine vurgu yapıyor. yani Allah ortak koşmayanı doğru yola iletiyor eğer ortak koşsaydı iletmeyecekti. yine insanın tercihi etkili 7/175-onlara ayetlerimizi verdiğimiz fakat onlardan sıyrılan.. kişinin haberini oku önce ayetlerle uyarı geliyor ama insan dikkate almıyor 7/176-dileseydik onu bu ayetlerle yükseltirdik ama o hevesine uydu niye yükseltmemiş niye dilememiş kişi hevesine uyduğu için bunun gibi konuyu açıklayan bir çok ayet mevcut sadece iki örnek vermekle yetineyim. sonuç olarak Allah iman eden, ayetlere karşı duyarlı davranan, uyarıyı dikkate alan insanlar için dogru yolu ve cenneti diliyor. inkar eden , ayetlere karşı duyarsız davranan kişiler içinde sapkınlığı ve cehennemi diliyor. Allah'ın dileğini nasıl yönlendirdiği hakkında kurandaki ölçüsü budur. saygılarımla |
Re: tersten soru
Evet bunlar kuranda var ancak daha önce söylediğim türden ayetlerde çok fazla.Senin söylediğin ayetler diğerleriyle çelişiyor.Allah dileseydi herkesi müslüman yaparmış ancak kendisine cehennemi insanlar ve cinlerle dolduracağım diye söz vermiş.Bu ifadeler kuranda yoruma gerek duyulmayacak derecede açıktır.Yani kötü veya iyi olmak allahın elindedir.Evet bunun tersine ayetler var.Bu çelişki nedendir o zaman
|
selam mb365
anlamaya çalışmıyorsunuz. daha ne diye bilirimki ? saygılarımla |
Çelişkiyi açıklayabilirsin.Tabi eğer başarabilirsen.
|
bence çok güzel açıklamış mb neden iyi okumuyorsun..
|
Çok iyi okudum ama senin gösterdiğin ayetler diğerlerini değiştirmez ki.Kuranda bir çelişki olduğu açıktır.Bir çok ayette insanların iyiyi yada kötüyü özgür iradeleri ile seçtiğinden bahsederken bir okadar ayettede bunun tersini söylüyor.Bu ayetleri sende biliyorsun.Bana bir çelişki olmadığını nedenleriyle gösterebilirmisin?
|
Merhaba,
Bence burada biraz kavram kargaşası oluyor. Allah’ın dilediğini saptırabilecek olması, bu güce sahip olması bunu kullandığı anlamına gelmez. Allah dilese bunu yapar, ama kulları arasında da adaletle hükmeder. Yoksa iddia edildiği gibi bir insanın hiçbir sorumluluğu olmadan onu haksız yere cehenneme göndermesi söz konusu değildir. Farklı anlamların olduğu iddia edilen ayetlerin geliş ve gidişleri okunursa ve ayetteki ifade metnin akışındaki bütünlükten kopartılmadan değerlendirilirse, ortada bir çelişkinin olmadığı da anlaşılacaktır. Bu konuyla ilgili daha önce de tartışmalar olmuştu ve buna yazdığım bir cevabı tekrar buraya asayım. Selamlar http://www.angelfire.com/ult/kuranda...ur/dilek14.htm Allah sadece dilediğini mi doğru yola iletir? Allah dilediğini hidayete ulaştırır dilediğini ise saptırabilir. Her şey onun kudret eli altındadır. her şeyi yapabilecek güce sahip olması, her şeyi yaptığı anlamına gelmez. Biz hiç bir elçiyi, kendi kavminin dilinden başkasıyla göndermedik ki, onlara apaçık anlatsın. Böylece Allah, dilediğini şaşırtıp saptırır, dilediğini hidayete erdirir. O, üstün ve güçlü olandır, hüküm ve hikmet sahibidir. (14 İbrahim Suresi, 4) İbrahim suresindeki bu ayette açıkça Allah dilediğini saptırıp dilediğini de doğru yola iletebileceğini söylemektedir. Fakat aynı zamanda Allah kimseye haksızlıkta yapmaz. Onun sıfatlarından birisi de adil olmasıdır. Allah’ın insanları saptırmasıyla ilgili ayetlere bakılırsa, bu insanların sapmayı istedikleri ve inkarda oldukları görülecektir. Allah sapmayı isteyene bu yönde sapkınlığını arttırmaktadır. De ki: "Sizin şirk koştuklarınızdan hakka ulaştırabilecek var mı?" De ki: "Hakka ulaştıracak Allah'tır. Öyleyse, hakka ulaştıran mı uyulmaya daha hak sahibidir, yoksa doğru yola ulaştırılmadıkça kendisi hidayete ulaşmayan mı? Ne oluyor size? Nasıl hükmediyorsunuz?" (10 Yunus Suresi, 35) Bu ayette görüleceği gibi burada şirk koşanlardan söz edilmektedir. Bunlar şirk içindedirler. Allah böyle sapmak isteyeni de sapkınlığını arttırır. Onlara hidayet vermez. Bu konuyla ilgili ayetlerin tümüne bakıldığında bu mantık görülecektir. Allah sapmak isteyenin sapkınlığını arttırır, iman etmek isteyenin ise hidayetini arttırır. Örneğin bir kişi kalben bir samimiyetle Allah’a yönelmek isterse, Allah onun bu isteğine karşılık verir. Onun kalbini İslam’a açar. Bu açıdan kalpler Allah’ın elindedir. Bir kişi kendisi istese de bunu yapamaz, ama hidayet veren (hadi) olan Allah bunu yapar. Aynı şekilde birisi sapmak istediğinde onun sapmasını yine Allah sağlar. Bunun adalet içinde olduğunun düşünülmesi çok önemlidir. Allah insanlar arasında adaletle hükmeder. İstese herkesi iman eden yada inkar eden yapabilir. Bu güç onun elindedir. Bu güce sahip olması adaletle hükmetmeyeceği anlamına gelmez. |
Birde Allah(c.c) peygamberler göndermiştir.madem zorla bir kişiyi kafir yapıyor olsa neden peygamber göönderilsin ki..Çoğu ayettede çokça tekrar eder; "vema zalemuna velakin kanu enfusehum yazlimun",denerek kulların kendisine zulmettiğini Allah'ın kullarına zulm etmediğini açıkça belirtmektedir..Allah(c.c) kullarına zulumkar değildir..sonuç budur...adaletlidir..
Şimdi insan heva ve hevesiyle kötü yolu isterse,Allah(c.c) onun için o yolu açar;iyi yolu isterse iyi yola hidayet eder.. |
Kuran ayetlerine ayrı aytrı bakıldığında farklılklar görülür ancak bütün ayetleri bir bütün olarak değerlendirdiğimizde senin iddia ettiğin gibi birbirini tamamlayan ortak bir mantık ortaya çıkmaz.Bu ayetler birbirinin tersinedir.
Ayetlerin bazılarında açıkça allahın istediğini kafir yada müslüman yaptığını,yapabileceğini değil yaptığını anlatıyor.Ben bu ayetlerden bahsediyorum. |
Selam ella
Kuran ayetlerine ayrı aytrı bakıldığında farklılklar görülür ancak bütün ayetleri bir bütün olarak değerlendirdiğimizde senin iddia ettiğin gibi birbirini tamamlayan ortak bir mantık ortaya çıkmaz.Bu ayetler birbirinin tersinedir. Ayetlerin bazılarında açıkça allahın istediğini kafir yada müslüman yaptığını,yapabileceğini değil yaptığını anlatıyor.Ben bu ayetlerden bahsediyorum. |
"Birde Allah(c.c) peygamberler göndermiştir.madem zorla bir kişiyi kafir yapıyor olsa neden peygamber göönderilsin ki.."
İşte kurandaki çelişkilerden bir tanesi |
Mb365
Dikkat edersen günah işleyenlerin kendilerine zulmedenler olduğu söylenir. Neden mi? Çünkü onlar günah işledikçe yoldan çıktıkça Allah'a şirk koştukça doğru yoldan uzaklaşırlar. Dolayısıyla Allah'tan uzaklaşırlar. İşte böyle kimselere Allah hidayetini tekrar bahşetmez. Çünkü onlar nankördür. Verilen iyiliğin kıymetini bilmemişlerdir. Bu yüzden onları saptırmaz sadece düşmüş oldukaları sapıklıkta bırakır. Aradaki farkı anladın sanırım. Yani sapıklıkta bırakma olayı en başta değil bir dizi olayın sonucunda meydana gelir. |
"Tarih: 2005-05-02, 15:46:33 Mesaj konusu:
-------------------------------------------------------------------------------- "Mb365 Dikkat edersen günah işleyenlerin kendilerine zulmedenler olduğu söylenir. Neden mi? Çünkü onlar günah işledikçe yoldan çıktıkça Allah'a şirk koştukça doğru yoldan uzaklaşırlar. Dolayısıyla Allah'tan uzaklaşırlar. İşte böyle kimselere Allah hidayetini tekrar bahşetmez. Çünkü onlar nankördür. Verilen iyiliğin kıymetini bilmemişlerdir. Bu yüzden onları saptırmaz sadece düşmüş oldukaları sapıklıkta bırakır. Aradaki farkı anladın sanırım. Yani sapıklıkta bırakma olayı en başta değil bir dizi olayın sonucunda meydana gelir " Bu sadece senin düşüncen.Kuran ayetleri böyle demiyor. |
mb
Allah dilediğini saptırır veya dilediğine hidayet verir diyeceksin herhalde Evet öyledir Şimdi peki Allah'ın dilemesi neye göre oluyor dersin?? Kuran da Allah'ın hoşuna giden ve gitmeyen ne varsa söylenirken Hem sen benim söylediklerim yönünde bir önceki sayfada verilen örnekleri kabul etmişken niye boşa yazıyorsun Lütfen parça parça alma yoksa çok yanlış anlıyorsun Saygılar |
Pardon ben neyi kabul etmişim.Size bir şey öğretmişler kuranı da öyle sanıyorsunuz.Yazık size.Allah dilediğini kafir yapar diyor ötesi varmı bunun.Ama anlamanızı beklemiyorum.Çünkü beyniniz yıkanmış.
|
Alıntı:
Alıntı:
Etmiş misin ?? Etmemiş misin?? E artık bi karar ver istersen Bi ediyorum bi etmiyorum şaşırdık mb |
Ben senin söylediğin türden örneklerin olduğunu kabul ettim ancak senin iddialarını kabul etmedim.Bir yanlış anlama oldu galiba.
|
Biraz dikkat !!
|
Ben önceden söylediklerimle çelişmedim.Neyse devem edebiliriz.
|
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 14:36 . |