![]() |
İncil'e göre İsa tanrı mıdır?
arkadaşlar incili okumuşsunuzdur,,yada başka kaynaklardan isa hakkında duyduklarınızda olabilir..
incili okuyanlar için sormak istediğim bir şey var. sizce incil isayı tanrı olarak yüceltir mi ? bence isa *kendisini tanrıya eş tutuyor,,ilk dört bölümde ben bunu görüyorum. ancak tabi çoğu yerde ise isa önceki iddalarıyla çelişiyor.. hem isa hemde incilin yazarları şunları söylüyolar ; “ Baba İsa'dan Üstündür ”( isa nın sözü) '' İsa Bir İnsandı *" ''İsa’nın Bilgisi Sınırlıydı '' "Bu da insan olan ( isa)..1Ti 2:6 ..." «O bir peygamberdir» yuh9:17 '' Kendi isteğine göre herşeyi yapamayan '' '' Kendi bilgisine göre konuşamayan '' vsvs.. peki size göre incil isayı tanrı olarak tanıtırmı ?ne dersiniz?..... |
Re: incile göre isa tanrımıdır ?
habilis hangi incilden bahsediyosun?Gerçi kitabı mukaddes anlamında diyorsan müjde bir bütündür yani matta luka markos ve yuhanna incilleri hep aynı tanrıyı anlatırlar.Onun farklı yönlerini.Lakin incil-incillere beşer kelamı karışmıştır.Buda onların-onun hükmünü ortadan kaldırır.
Sonuç:Tartışmaya gerek bile yok.Ne incilinden bahsediyosun.Ortada bir incil yok ki... |
beelzbb kardeş önce selam ederim,sen tartışmak veya fikir beyan etmek istemiyorsan karışma,ben tam aksine incilinde burada tartışılmasını istiyorum böylece site arkadaşları o din hakkındada bilgi sahibi olurlar bende,konuyu açan arkadaş okuduğum kadar bu konunun uzmanı ve kendisi bu konuda bizleri aydınlatmak istiyorsa,ben herzaman varım zevkle okur ve takip ederim.
evet okuduğum kadarıyla şu andaki incile göre isa allahın oğlu yahova şahitlerine göre ise rab,bunu allah anlamındamı söylüyorlar yoksa başka bir anlamdamı?bilmiyorum. allah veya onun oğlu olmasını mantığım kabül etmez etmiyorda. heralde öncelikle hoşgeldim ve hoşbulduk.. |
Alıntı:
SAYGILAR |
Re: İncil'e göre İsa tanrı mıdır?
Sevgili habilis ; Biraz bakkal hesabı yapacağım idare ediver. T.C nin Fransa "Büyükelçisi",Türkiye'yi "Temsil" etmekle birlikte Türkiye midir ? Kavramlar iki ucu açık olgulardır. Kavramların daha iyi anlaşılabilmesi için,"Akletmek ve düşünmek" adındaki,insanoğlunda varolan muhteşem donanım harekete geçmekte değil midir ? Ancak şu söz bize ne anlatır ? "El elden üstündür arş'a varıncaya kadar." Şimdi oturup,İznik konsili üzerine bir drama yapalım. Aryus diye birisi çıkmış diyor ki "İsa Tanrı'nın oğlu ve annesi Meryem de Tanrı'nın eşi falan değildir.Siz müridlere bakmayın onlar şeyhi uçurma çabasında olsalar da aslında şeyh uçmuyor.Ancak şeyh seçilmiş olması ve temsil etme konumundan kaynaklı "Baba veya peder" olabilir." diyor. Bu olay Hıristiyan dünyasını sarsıyor ve bunun üzerine 1.Constantinus "İznik konsil"ini topluyor. Konu ile ilgili,imparatorluk muhafız alayı komutanı general Flavius'un anılarına bir bakalım. "Sense, onun fikirlerini lanetlemek, dinden sapkınlığını tescil ettirmek için 325'te. Nikaia'da(İznik.)'' bir konsil topladın. insanları özgür vicdanlarıyla yalnız bırakamazdın. Tahakküm edici, korkutucu, cezalandırıcı bir doktrin lazımdı dine. Başka türlü onları iraden altında tutamazdın. Kilise ve devlet aynı prensiplerde birleşmeliydi! Konsil toplantılarında mutlak iktidarının gücüyle, göz kamaştırıcı çeşitli armağanlar dağıtarak, yeri geldiğinde açıkça gözdağı vererek, Arius'un fikirlerini yok saydırdın. Zafer senindi... Ancak, gerçeğin ne olduğunu görenlerin kalplerini köreltemezdin!.. Peki,İznik konsilinden çıkan sonuç ne ? *:wink: 1.Constantinus'tan itibaren artık : I. Constantinus Roma imparatoru ISAPOSTOLOS(İsa'nın on iki havarisinin eşiti.) Tanrı'nın dünyadaki vekili. olarak Aryus ise dinden çıkmış bir zındık olarak anılmaktalardı. Peki bu "ISAPOSTOLOS(İsa'nın on iki havarisinin eşiti.) Tanrı'nın dünyadaki vekili." olan Roma imparatorları,Hıristiyanlığı kabul etmeden önce,Hıristiyanlara neler yapmışlardı ? General Flavius'un anılarına tekrar dönelim. "303'te, Roma'yı bölen imparator Diocletianus'un buyruğuyla, Hıristiyanların Nikomedeia'daki(İzmit) mabetlerini yaktığımız günü anımsıyorum. Mabetle birlikle, diri diri yanan insanların çığlıkları, en şehvetli kadının verebileceği hazdan daha fazlasını vermişti bana... Çıplak bedenlerine dikenli tel sararak, yokuş aşağı yuvarladığımız zavallıların, kan ve toprağa bulanmış görüntüleri; arenalarda vahşi hayvanların parçaladığı insanların feryatları; çifte su verilmiş çelik kılıcımın oluğundan akan insan kanı. çıldırtıyordu beni... " http://www.turandursun.com/modules.p...ewtopic&t=6299 Seninde İncil'den verdiğin ayetlerde varolmadığı görülen bir Tanrılık olgusu,İznik konsili marifeti ile İsa'ya izafe edilmiştir ki insan ruhunu kabzeden bir olgu üzerinde kurulan tahakküm ile insanlara hükmedilebilsin. Sevgili beelzb ; Amentü'yü lütfen bir kez daha gözden geçirir misin ? Daha önce kutsal kitaplar tahrif edildi mi ?gibi bazı başlıklar var.Lütfen onları da bir gözden geçiriver. En basitinden "Ölü deniz tomarları",kutsal olduğu söylenen kitaplardan "Tevrat"ın, Tanrıdan gelip gelmediğini göstermese de M.Ö 200 yılında yazılmış olan,M.S 1000 yılında yazılmış olan ve şu an elde bulunan "Tevrat"ların içindeki bilgilerin "Aynı" olduğunu göstermesi açısından dikkate şayandır. |
Sevgili beelzbb,
incil Isa'dan sonra yazilmistir. Isa'nin sagliginda indirilen felan bir kitap yok, Isa'nin olumunden 400 sene sonra Isa'nin sozlerini toparliyorlar ve kitap haline getiriyorlr. Incil'de tanri agzindan yapilan bir konusma da yok. Bu olmayan Incil'in nesi degismistir? Ben soyleyeyim, Muhammed (cok kurnaz ya) aklinca Isa'yi taniyarak kendi peygamberligini mesrulastirmaya calismistir. |
Hristiyanların hemen hemen tümü ve kilise teslise inanır ve İsa üçün biridir. Yani Tanrıdır.
İsa'nın dünyada yaşamış olan hali de Tanrı'nın beden almış hali olarak kabul görür. Peki İncillerde teslis var mıdır? İsa'nın Tanrı olduğuna dair açık bir ifade var mıdır? Bu konuda Yeni Ahit'in ilk dört kitabına bakmak gerekir. "İncil" bu 4 kitaba verilen addır. Diğer 23 kitap Kanonik İncillere değil, Yeni Ahit'e dahil sayılır. Denilebilir ki; "Bu dört kitapta böyle bir ifade olsa dahi uydurmadır ya da tahrif edilmiştir." Böyle düşünmeden, kendimizi teslisi sorgulayan bir Hristiyan yerine koyarak düşünelim. Bu durumda yapmamız gereken bu 4 kitapta yazarlarının yorumunu değil de, İsa'nın sözlerini dikkate alarak teslis'in izlerini aramaktır. Hristiyanların üzerinde en çok durdukları örnek: Yuhanna/ 1-1-14. dür. “Başlangıçta Söz vardı. Söz Tanrı'yla birlikteydi ve Söz Tanrı'ydı… Söz, insan olup aramızda yaşadı. O'nun yüceliğini Baba'dan gelen, lütuf ve gerçekle dolu biricik Oğul'un yüceliğini gördük.” Ancak bu İsa'nın sözü değil, yazarın yorumudur. Şimdi de Matta 28/ 18-20' ye bakalım: 18. İsa yanlarına gelip kendilerine şunları söyledi: “Gökte ve yeryüzünde bütün yetki bana verildi. 19. Bu nedenle gidin, bütün ulusları öğrencilerim olarak yetiştirin; onları Baba, Oğul ve Kutsal Ruh`un adıyla vaftiz edin; 20. size buyurduğum her şeye uymayı onlara öğretin. İşte ben, dünyanın sonuna dek her an sizinle birlikteyim.” Bunlar yazara göre İsa'nın sözüdür. Baba, oğul ve kutsal ruh üçlüsü adına vaftiz etmekten sözeder İsa. Adına vaftiz yapılan bu 3'lüye teslis olarak inanılır. Peki ama bu 3'lü Tanrının 3 değişik hali olarak mı kastedilmiştir İsa tarafından? Bunun için de Yuhanna-14'e bakalım: 7. Beni tanısaydınız, Babam`ı da tanırdınız. Artık O`nu tanıyorsunuz, O`nu gördünüz.” 8. Filipus, “Ya Rab, bize Baba`yı göster, bu bize yeter” dedi. 9. İsa, “Filipus” dedi, “Bunca zamandır sizinle birlikteyim. Beni daha tanımadın mı? Beni görmüş olan, Baba`yı görmüştür. Sen nasıl, `Bize Baba`yı göster` diyorsun? 16-17. Ben de Baba`dan dileyeceğim. O sonsuza dek sizinle birlikte olsun diye size başka bir Yardımcı, Gerçeğin Ruhu`nu verecek. Dünya O`nu kabul edemez. Çünkü O`nu ne görür, ne de tanır. Siz O`nu tanıyorsunuz. Çünkü O aranızda yaşıyor ve içinizde olacaktır. Ve İsa'nın şu ifadesi dikkat çekicidir: 20. O gün anlayacaksınız ki, ben Babam`dayım, siz bendesiniz, ben de sizdeyim. |
Bende Markos 9'dan bir örnek vereyim;
7 Bu sırada bir bulut gelip onları gölgeledi. Buluttan gelen bir ses, «Sevgili Oğlum budur, O'nu dinleyin!» dedi O kadar karmaşık ki bu teslis inancı ( en azından benim için karmaşık), Hristiyanların her ne kadar da dünyadaki İsa görüntüsünün aslında Tanrı olduğunu söyleseler de, ben pek kendilerinin de anlayabildiklerini sanmıyorum bunu. |
arkadaşlara paylaşımlarından dolayı teşekkür etmek istiyorum öncelikle,,
http://www.watchtower.org/images/ti/4_norway.jpg hangi incilden mi bahsediyorum.. tabi o kadar sahte ve şüpheli inciller çıktıki şaşırdı bazıları,, benim kastettiğim kitabı mukaddes içerisinde var olan incil. ilk dört kısmı üzerinde ve diğer mektuplara kısaca değinmek istiyorum.. değerli pante * arkadaşımızın belirttiği görüşe göre ben eğer yanlışl anlamadysam kişinin direkt olarak kendi sözlerine dikkat etmemiz , böyle bir iddada bulunup bulunmadığını görmemiz.. ikinci olarak isanın ilk havarilerinin beyanlaına bakarak ne olduğunuda görebliriz.. başlamadan enigma arkadaşıma kısa bi cevap niteliği taşıdığını *umduğum bir iki cümle yazmak isterim..( ayrıca tekrar hoşgeldin aramıza- herzaman katılımını bekleriz) hristiyan diye tabir ettiğimiz din mensupları tanrıyı üç benlikte ifade ederler. bu tekde üçlük inancıdır. yani bir diğer adı teslis !. isaya herşeyin egemeni tanrı gözüyle bakılır. ancak dediğin gibi yehova şahitleri isayı TANRI olarak yüceltmezler. onlar isaya tanrının yarattığı ilk melek olarak bakarlar. bu sebepten dolayıdırki hiç bir şekilde isaya ilahi okumaz dua etmezler. ! onlara göre isa diğer yaratılan meleklerden üstün olan efendi durumundadır. tanrıdan sonra gelen ikinci kişi !!! ve tanrıda bir üçlük tanrısı değildir. psiko gerçektende güzel bir yaklaşımda bulunuşsun ,, e tabiki sözün sahibine dikkat etmeliyiz ancak kutsal olarak kabul edilen metinlerde isa nasıl tanıtılır kişilerinde tanıklıkları önemli bir noktadır konumuz açısından.. katılıyorum sözlerine.... hemen başta söylemek istiyorumki ; İNCİLDE TESLİS YADA ÜÇLÜK /ÜÇLÜK TANRISI GİBİ KELİMELER GEÇMEZ!.. ancak teslis/üçlük bazı ayetlerin yorumlamalarında fark edilir.. degisiminde dediği gibi çok karışık karmaşık bir öğretidir ..bizde anlamıyoruz tam olarak merek atme arkadaşım.. :) *:) hindulardada benzer bir üçlük vardır . http://www.dollsofindia.com/dollsofi...hindu_WB60.jpg dedimya incilde üçlük diye bir kelime yok. ancak üçlük inancının çıktığı varsayılan ayetlere bir iki örek vermek isterim ; 2.korint 13:14 "Rab İsa Mesih'in lütfu, Tanrı'nın sevgisi ve Kutsal Ruh'un paydaşlığı hepinizle birlikte olsun. " 1.petrus1:2 "İsa Mesih'in sözünü dinlemeniz için ve O'nun kanının üzerinize serpilmesi için, Baba Tanrı'nın önbilgisine göre Ruh tarafından kutsal kılınarak seçildiniz. " ve bilindik ayet : «Gökte ve yeryüzünde bütün yetki bana verildi. Bu nedenle gidin, bütün ulusları öğrencilerim olarak yetiştirin. Onları Baba, Oğul ve Kutsal Ruh'un adıyla vaftiz edin.» bu ve benzeri ayetlere göre üçlük inancı oluşturulmuş.. bir yerde bir işi yapan baba tanrı olarak anlaılırken başka yerlerde aynı işi isanın 8 oğul) yada kutsal ruhun yaptığı anlatılır... ee kimyaptı peki ?? hangisi ?? işte üçlük inancı.. şimdi gelelim asıl konumuza.. fazla uzatmak istemiyorum sıkıcı olmaması için.. isa diyorki "Ben ve Baba biriz" ,"Öyle ki, Baba'nın bende, benim de Baba'da olduğumu bilesiniz ", buradaki birliği çoğu teolog "özde birlik" olarak yorumluyor.. kelimenn orjinaline bakarsak .. "Alfa ve Omega, birinci ve sonuncu, başlangıç ve son ben'im." bunu eski antlaşmada yahve söylüyordu.. ancak incilde aynı şeyi isa kendisi için söylüyor.. VE KENDİSİNİN TANRI OLDUĞUN İDDA EDİYOR!.. havarilerin sözlerine bakacak olursak ; "İsa Mesih'in kulu ve elçisi ben Simun Petrus'tan, Tanrımız ve Kurtarıcımız İsa Mesih'in doğruluğu sayesinde, bizimkiyle eşdeğer bir imana kavuşmuş olanlara selam" (2 Petrus 1:1). "Bu arada, mübarek ümidimizin gerçekleşmesini, ulu Tanrı ve Kurtarıcımız İsa Mesih'in, yücelik içinde gelmesini bekliyoruz" (Titus 2:13). diye gidiyor ayetler.. ben uzatmak istemedim.. bunlar en açık ayetlerden.. buraya kadar yazdığım kadarıyla ayetler ve isa kendisinin tanrı olduğunu idda ediyor!!.. ancaaakkk... gelgörki bazı ayetler isanın tanrıdan daha aşağı hatta farklı biri olduğunu gösterir bize.. “Baba Benden Üstündür” .. demekki isa babaya eşit değil.. durumu kurtarmak isteyen arkadaşlarımız o anki konumdan ve zamandan bahsediyor o9labilir ancak akside düşünülebilir çünkü tam olarak belirtilmemiş o anki konumu içinmi acaba ?? "Ama şunu da bilmenizi isterim: her erkeğin başı Mesih, kadının başı erkek ve Mesih'in başı Tanrı'dır." yine durumu *kurtarmak için vargüçleriyle çalışan arkadaşlarımın dikkat etmesi için söylüyorumki , o anda isa gökyüzünde !!!!.. isa gökteyken söylenmiş bu. halbuki hrıstıyan arkadaşlar isanın göğe yükleldikten sonra babaya eşit olduğunu idda ediyorlardı !! "Her şey Oğul'a bağlı kılınınca, o zaman Oğul da her şeyi, Kendisine bağımlı kılan Tanrı'ya bağımlı olacaktır. Öyle ki, Tanrı her şeyde herşey olsun" (1. Korintliler 15:28). yine göğe alınmış olan isa için şu açıklama yapılır. oğul babaya boğun eğer!...yani yine eşit değil.. "İsa Bir İnsandı" " insan olan ..."1. Timoteus 2:5 ''İsa’nın Bilgisi Sınırlıydı '' sizce tanrı armagedonu ve diğer önemli olayların ne zaman gerçekleşeceğini bilmezmi ?? bilir elbet..ama o bilmediğini söylüyor.. e peki nasıl bir tanrı oluyor bu.!! isa aynı zamanda '' Kendi bilgisine göre konuşamayan ''dır.. kendi başına bir iş yapamayandır..!! incile baktığımızda görüyoruzki isa birçok kez DUA etmiştir.. EĞER İNCİLE GÖRE İSA TANRIYSA NASIL OLUYORDA TANRI KENDİSİNE DUA EDEBİLİYOR !!!???? TANRI DUA EDER Mİ ??? işte ben burada bir tutarsızlık bir çelişki görüyorum... siz ne dersiniz.. sevgiler habilis |
Habilis ben bir başlık açmıştım ''Tanrı ve Şeytan işbirliği'' diye, yaklaşık aynı soruyu sormuştum;Eğer İsa Tanrı'ysa nasıl olurda kendini şeytana teslim eder ve sınatır *diye. :D
İsa Deneniyor Luka Bölüm 4 (Mat.4:1-11; Mar.1:12-13) 1-2 Kutsal Ruh'la dolu olarak Şeria nehrinden dönen İsa, Ruh'un yönlendirmesiyle çölde dolaştırılarak kırk gün süreyle İblis tarafından sınandı. O günlerde hiçbir şey yemedi. Dolayısıyla bu sürenin sonunda acıktı. 3 Bunun üzerine İblis O'na, «Tanrı'nın Oğluysan, şu taşa söyle de ekmek olsun» dedi. 4 İsa ona şöyle karşılık verdi: «`İnsan yalnız ekmekle yaşamaz' diye yazılmıştır.» 5 Sonra İblis İsa'yı yükseklere çıkararak bir anda O'na dünyanın bütün ülkelerini gösterdi. 6 O'na, «Tüm egemenlik ve görkemleriyle bunları sana vereceğim» dedi. «Bunlar bana teslim edildi, ben de dilediğim kişiye veririm. 7 Bana taparsan, hepsi senin olacak.» 8 İsa ona şu karşılığı verdi: «`Tanrın olan Rab'be tap, yalnız O'na kulluk et' diye yazılmıştır.» 9 İblis O'nu Kudüs'e götürüp tapınağın tepesine çıkardı. «Tanrı'nın Oğluysan, kendini buradan aşağı at» dedi. 10 «Çünkü şöyle yazılmıştır: `Tanrı, seni korumaları için meleklerine buyruk verecek.' 11 `Ayağın bir taşa çarpmasın diye seni elleri üzerinde taşıyacaklar.'» 12 İsa ona şöyle karşılık verdi: «`Tanrın olan Rab'bi sınama!' diye buyurmuştur.» 13 İblis, İsa'yı her bakımdan sınadıktan sonra bir süre için O'nun yanından ayrıldı. |
Alıntı:
Demek ki Tanrı da dua ediyormuş. *:) * Yani hristiyanlara ve müslümanlara Tanrının dua etmesi tuhaf gelmez. Hristiyanlığın teslisini bilmediğim dönemlerde İncil okurken bana baba-oğul sözleri tuhaf gelmezdi. Benzetme olarak düşünürdüm. ve İsa'yı peygamber olarak algılardım. Çünkü o gözle okurdum. Şimdi ise okurken İsa'ya tanrı olarak inanıldığını düşünerek okuyorum. Ama taşlar oturmuyor. Sanki İnciller buna zıt ifadelerle dolu. İsa'nın sözlerini ve havarilerin yorumlarını yanlış algılamışlar gibi düşünüyorum. Habilis'in yazdığı ayetlerden örnek vereyim. "Rab İsa Mesih'in lütfu, Tanrı'nın sevgisi ve Kutsal Ruh'un paydaşlığı hepinizle birlikte olsun. " cümlesi ile "Allah'ın merhameti, Hz. Muhammed'in ve meleklerin şefaati üzerine olsun." cümlesi arasında pek fark göremiyorum. ("Rab İsa" derken Rab'la öğretmen, öğreten, eğiten kastedilir.) Ya da; «Gökte ve yeryüzünde bütün yetki bana verildi. Bu nedenle gidin, bütün ulusları öğrencilerim olarak yetiştirin. Onları Baba, Oğul ve Kutsal Ruh'un adıyla vaftiz edin.» cümlesi ile Kız istemelerdeki meşhur söze küçük bir ilave yaparak; "Allah'ın emri, ruhun (cebrail'in) vahyi, peygamberin kavli ile" cümlesi arasında yine pek fark yoktur. Buna bir başka örnek de Alevilerin " Allah muhammed Ali " sözüdür. Ama hiçbir Alevi bunu söylerken üçlü birlik düşüncesiyle yapmaz. İsevi İncil yazarları da Aleviler gibi teslis bilinciyle yazmamışlardır kitaplarını. Ama kökenlerinde Paganlık olan Pavlus gibi din yayıcıları bu sözleri teslis olarak yorumlayarak İsa'yı tanrılaştırdılar. |
Sevgili habilis ; Seni biraz gülümseteyim *:) İsa bizler gibi bir insan. Ama bir artısı var "Seçilmiş" birisi. İnsan olan bu kişinin ikinci bir şapkası var o da "Elçilik". Hani Muhammed için de "Abd u Hu ve Resul u Hu" denir ya öyle. Şimdi yine bir drama yapalım mı ? Tanrıya "Güneş" diyelim.Elçilerine de "Ayna" Güneş aynaya vurunca,ayna güneşi yansıtır. Ayna güneşin ışığını yansıtıyor olsa da,güneş aynanın içinde midir ? Tanrı ile elçisi arasındaki bu mistik birleşmede doğan şeyin adına din terminolojisinde "Ruh ül kuds" deniyor. Yani bir üçlü var. Güneş Ayna ve Yansıma. Benim çocuksu bakışımla Hıristiyanların "Teslis" dedikleri üçleme aslında bu kadar basit diye düşünüyorum. Çok gülme ha *:) |
Mantikli bir yorum, ama ya gunes yoksa?
|
heehhh çok basit bi şekilde olayı yazmışsın he psiko ,, anlamayan yada anlamakmakta ısrar den *hrıstıyan arkadaşlara
yardımcı olursun artık,, bak sevabada girdin :))) pante iyi yazmışsın ..herbir cümlene katılıyorum.. vartorun bakışıda güzel,, zaten böyle birşey yok ancak cahil arkadaşlarımızı biraz aydınlatabilsek, karanlıktan - tabulardan özgürleştirebilsek ne mutlu bize,, |
bende iki fıkrayla katılayım. isa *tanrımıdır değilmidir? tartışmasına
horoz. bir gurup, tavukmu yumurtadan çıkmıştır yoksa tavukmu yumurtadançıkmıştır,konusunda tartışmaya başlarlar. tartışma sürüp gider bir türlü herhangi bir yöne doğru fikir birliği oluşmaz. en sonunda birisi derki ''kardeşim boşuna tartışmayalım bunu en iyi horoz bilir gidip ona soralım'' ve horoza giderler ve horoza derlerki ''horoz kardeş bizim bir derdimiz var. açıklarsan seviniriz'' horoz '' söyleyin edebilirsem ederim'' sorarlar ''horoz kardeş yumarta mı tavuktan çıktı, tavukmu yumurtadan'' horoz ''kardeşim ben basar giderim. bana ne? kim kimden çıkmış' XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX sen karışma ulan piç. Kilisenin yardım kutusuna bir adam dadanır . kilise açılr açılmaz ,meryem ananın önünde, bir istavroz çıkarıp , ''meryem ana, açım muhtacım''deyip paraları toplayıp gidiyor. bu, uzun süre böyle devam edince, zangoç papaza ''efendim ben bu işe galiba bir çözüm buldum '' der papaz heyecanla ''nedir yol''diye sorar. zangoç ''efendim, sabahleyin, ben bu adam gelmeden, isa efendimizin arkasına saklanıp ,bariton bir sesle paraları tam alacağı *zaman *''evladım o para kiliseye lazım'' diyeyim. herhalde bir daha kilisenin parasını almaz'' papaz bu fikri beğenir ve zangoça '' peki evladım. yarın sabah deneyelim ''der zangoç isanın arkasına gizlenir, adam gelir ve paraları kutudan toplamaya başlayınca, zangoç isanın ikonunun arkasından bariton bir sesle '' evladım o para kiliseye lazım''der parayı toplayan, kafasını kaldırıp isanın ikonuna bakıp ''ulan piç * sen karışma . ben annenden istiyorum ''der ve paraları alıp kaybolur |
Sevgili ağabey ; Ben okumuş biri değilim. Ancak yaşam laboratuarı şahsıma çok şey anlatmıştır. Atasözleri veya büyük adamların aforizmaları ; Yaşam denilen laboratuarda imbiklerden geçmiş ve muhteşem bir gözlem kabiliyeti olan bu büyük adamlar tarafından akıl marifeti ile muhakeme kuvveti ile insanlığın hizmetine sunulmuştur. "Ateş olmayan yerden duman çıkmaz." Bu atasözü'nün içeriğini düşündüğüm zaman,anlarım ki, dumanın "Varlığı" ateşe bağlıdır. Ama biz "Varlık" olarak dumanı görürüz. "İstidlal" kelimesi sevdiğim kelimelerden biridir. Bizim orada biraz değişik bir söz vardır. "Bekar bir kadının,gözlerden gizli yaptığı fuhuşu,karnındaki çocuğun eşgali meydana çıkarır." İster tarihin derinliklerinde,ister yaşamın kendisinde yapmış olduğum gözlemlerimde,din adamı sınıfının baskın rolünden gördüğüm şu olmuştur : İnsaf sahibi birinin, yadsıyamayacağı,bir toplama işlemini,bünyesinde barındıran kutsal metinlerin ortaya çıkmasını sağlayan "Ayna"ların yokluğunda,İlahi amacın yorumu üzerinde tam bir denetimi ellerinde tutup,kendi anlayışlarına göre sahiplenerek,Hizipçilik doğuran teolojik küstahlıklara neden olmuşlardır. Mesela Müslüman din adamları "Kur'an" da var olmayan bir "Başörtüsü" olayını,üstelik te "Araf 33. De ki: Rabbim ancak açık ve gizli kötülükleri, günahı ve haksız yere sınırı aşmayı, hakkında hiçbir delil indirmediği bir şeyi, Allah'a ortak koşmanızı ve Allah hakkında bilmediğiniz şeyleri söylemenizi haram kılmıştır." Bu şekilde uyarıldıkları halde toplumlarına sanki onlar biliyorlarmış veya yetkileri varmış gibi hem bu konuda hem de başka konularda dayatmışlardır. Bu teolojik küstahlıklar ise insanoğlunda var olan ilhamın akışına sekte vurmuş,bağımsız düşünebilme cesaretini kırmış ve maalesef din diye insanları günlük ritüellerin yapıldığı törenlerin ayrıntılarına odaklamış. En kötüsü de bu kendi kendilerini dinin sahibi tayin etmiş kişiler,kendilerinden farklı düşünenlere karşı nefret ve önyargı doğmasının baş müsebbibleri olmuşlar. Ama her ne yaparlarsa yapsınlar,İlahi gücün,yaratıcı gücü,bilinci sürekli olarak ileri taşımayı sürdürmüştür. Kısaca İncil'e göre,Tanrı olmayan İsa,bu din adamlarının kendilerine güç sağlayabilme,meşruiyet elde edebilmesi adına "Tanrı" yapılmıştır. Yani Kullanımının kötü olmuş olmasına rağmen Şahsıma göre bir "Duman" var ve bu dumanın çıkmasına sebeb olan bir de "Ateş"(Güneş) sevgili ağabey. Ama bu ne "Rakı"nın ne de "Rakının içme adabının varlığını" yadsımıyor tabi ki. Yaftasına takılmadan,ağabeyini seven kardeşi,psiko *:) |
farketmez psiko sen böyle devam et *çok şey anlatabiliyorsun,seni büyük bir keyifle okuyorum
|
bende liseyi bitirdim *psiko, burada sadece üniversteliler fikir beyanedebilir diyerleri edemez diye birşeyyok veya insanlığa sadece okumuşların faydası var ve oldu diyerlerinin olmaz ve olmadı diyebirşeyde yok *neticede okumamış *bir kişiyi öldürür ama okumuşun bombaları yüzbinleri öldürür veya okumamış kimsenin beynini zehirliyemez ama okumuş milyonların beynini zehirler ben ne senin nede birbaşkasının okumamış diye çekinerek birşey yazmasını istemiyorum herkes fikrini inancını gerçek dünyada nasıl yaşıyorsa buradada deyiştirmeden veya kelimeleri süslemeden yazsın *kıyamete kadar hepbirarada yaşıcaz önemli olan birbirimize hoşgülü olarak yaşayıp *yeni nesilleri yetiştirmek,hiçkimse aşalık kopleksine kapılmadan yazsın..ben hepinizden birşeyler öreniyorum,aynı tempo devam,hepinizin önünde saygıyla şapkamı çıkartıyorum,,
|
Alıntı:
|
Kör gözleri açabilecek iyi bir hastane var mı ?
Bana da lazım da 8) Ben katarakt oldum, *henüz daha tam kör değilim.Önlem almakta fayda var diye düşündüm de o yüzden soruyorum. :D |
hehehhhh :) :D
|
Sevgili kardesim,
*Bahsettigin ates, insanin kendi, ve sadece kendi olamaz mi? Yalniz gormekle kalmiyor, kokusunu bile duyabiliyorum dumanin, burada bir yanlislik yok, anlasamadigimiz, atesin kokeni. Ben insanda gorurken, sen insan ustu varliklarda aramaktasin. * Yanlis tanitilan, her turlu elestiriye maruz kalabilen olaylar veya masallar, benim kainatin yaraticisina yakistiramiyacagim cezalar, bana bunlarin hepsinin insan fikri oldugunu gosteriyor. Kin, ofke, ceza, toptan imha, yemin, ne kadar tanrisal olabilir? Peygamber dediklerimizden, insanliga cok daha faydali olmus *filozoflar, bilim adamlari ve yazarlar gelmis gecmistir. hepsinin de musterek noktasi insan olmalari. Ne secilmis, ne tanrilar tarafindan gorevlendirilmis, ne de kendilerine bir cikar gozetmeden insanligin gelismesine katkida bulunan, esas atesler. * Not; Sevgili dostum, keske dunya, senin gibi imanli, benim gibi de imansizlardan ibaret olsaydi. gerisi hakikaten yesillik olurdu. |
HZ.İSA TANRI MIDIR? ...
HZ.İSA TANRI MIDIR?
Hz. İsa hakkında, onun tanrılığı ile ilgili olduğu iddiasıyla sunulan, Tanrının Oğlu, yaşayan canlı söz (logos) veya ruhullah konularında genişçe izahlarda bulunduk. Tabi ki 27 ayrı kitap ve 9 farklı yazar tarafından birbirlerini görmeden farklı yerlerdeki problemler için yazılmış olan bir eserde, farklı iddiaların ve bazı uyuşmazlıkların bulunması gayet doğaldır. Şimdi de İncillerde açıklanan, onunla ilgili diğer tanrılık iddiasındaki ifadeleri inceleyelim. Hz. İsa için, Tanrının Oğlu, Logos ve Ruhullah ifadelerinden sonra yine O’nun bizzat kendi ağzından söyletilen tanrılıkla ilgili birçok ifade vardır. Bu ifadelerinde çok büyük bölümü yine Yuhanna İncilinde bulunmaktadır. Fakat dikkatlice incelenirse bunların çoğunun yine mecazi anlatımlar olduğu görülecektir. Şimdi çoğunlukla Hz. İsa’nın Tanrılığı ile ilgili kullanılan ifadelere bakalım; * “29 *Onları bana veren Babam her şeyden *üstündür.Onları Baba’nın elinden kapmaya kimsenin gücü yetmez. * 30 Ben ve Baba biriz.”(Yuhanna-10) 20-21 *“Yalnız onlar için değil, onların sözüyle bana iman edenler için de istekte bulunuyorum, hepsi bir olsunlar. Baba, senin bende olduğun ve benim sende olduğum gibi, onlar da bizde olsunlar. Dünya da beni senin gönderdiğine iman etsin. 22 Bana verdiğin yüceliği onlara verdim. Öyle ki, bizim bir olduğumuz gibi bir olsunlar.“(Yuhanna-17) “8 Filipus, “Ya Rab, bize Baba’yı göster, bu bize yeter” dedi. 9 İsa, “Filipus” dedi, “Bunca zamandır sizinle birlikteyim. Beni daha tanımadın mı? Beni görmüş olan, Baba’yı görmüştür. Sen nasıl, ‘Bize Baba’yı göster’ diyorsun? 10 Benim Baba’da, Baba’nın da bende olduğuna inanmıyor musun? Size söylediğim sözleri kendiliğimden söylemiyorum, ama bende yaşayan Baba kendi işlerini yapıyor. 11 Bana iman edin; ben Baba’dayım, Baba da bendedir. Hiç değilse bu işlerden dolayı iman edin.“(Yuhanna-14) *Yukarıda ki ifadelerden Hz. İsa için Tanrı olduğu sonucunu çıkaranların birde aşağıda ki ifadeleri incelemelerini tavsiye ederiz; “20 gün anlayacaksınız ki, ben Babam’dayım, siz bendesiniz, ben de sizdeyim.“(Yuhanna-14) “23….Beni seven sözüme uyar, Babam da onu sever. Biz de ona gelir, onunla birlikte yaşarız“(Yuhanna-14) “17 İsa, “Bana dokunma!” dedi. “Çünkü daha Baba’nın yanına çıkmadım. Kardeşlerime git ve onlara söyle, benim Babam’ın ve sizin Babanız’ın, benim Tanrım’ın ve sizin Tanrınız’ın yanına çıkıyorum.”(Yuhanna-20) * “28 Size, ‘Gidiyorum, ama yanınıza döneceğim’ dediğimi işittiniz. Beni sevseydiniz, Baba’ya gideceğim için sevinirdiniz. Çünkü Baba benden üstündür.”(Yuhanna-14) “1-2 Yahudiler’in Nikodim adlı bir önderi vardı. Ferisiler’den olan bu adam bir gece İsa’ya gelerek, “Rabbî, senin Tanrı’dan gelmiş bir öğretmen olduğunu biliyoruz. Çünkü Tanrı kendisiyle olmadıkça kimse senin yaptığın bu mucizeleri yapamaz” dedi.”(Yuhanna-3) Yukarıdaki ifadeleri, bir öncekilerde olduğu gibi, Hz. İsa’nın Tanrılığına yorumlandığı gibi, ayni mantıkla, bu durumda ikinci bölümdekilere baktığımızda, iman eden herkes Hz. İsa gibi Tanrı olmaktadır.”Ben babadayım, siz bendesiniz, bende sizdeyim” “Bizde gelir, onunla birlikte yaşarız” ifadelerinden bu anlam çıkmaz mı? Bu örnekleri yetersiz bulanlar için Yuhanna’nın diğer eserlerinden örnekler verebiliriz; “13 *Tanrı’da yaşadığımızı ve O’nun bizde yaşadığını bize kendi Ruhu’ndan vermiş olmasından anlıyoruz. 14 *Baba’nın Oğlu’nu dünyanın Kurtarıcısı olarak gönderdiğini gördük, şimdi buna tanıklık ediyoruz. 15 *Kim İsa’nın Tanrı’nın Oğlu olduğunu açıkça kabul ederse, Tanrı onda yaşar, o da Tanrı’da yaşar.”(1.Yuhanna-4) Hz. İsa’ya Tanrı niyetine tapanlar var diyenlere, yine Hz. İsa’nın kendi ağzından, kime tapınılması gerektiğini ikaz eden ifadelerde var deriz; “36 Adam şu yanıtı verdi: “Efendim, O kimdir? Söyle de kendisine iman edeyim.”37 İsa, “O’nu gördün. Şimdi seninle konuşan O’dur” dedi.38 Adam, “Rab, iman ediyorum!” diyerek İsa’ya tapındı.”(Yuhanna-9) “10 İsa ona şöyle karşılık verdi: “Çekil git, Şeytan! ‘Tanrın Rab’be tapacak, yalnız O’na kulluk edeceksin’ diye yazılmıştır.”(Matta-4) “9 Sonra melek bana, “Yaz!” dedi. “Ne mutlu Kuzu’nun düğün şölenine çağrılmış olanlara!” Ardından ekledi: “Bunlar gerçek sözlerdir, Tanrı’nın sözleridir.”10 *Ona tapınmak üzere ayaklarına kapandım. Ama o, “Sakın yapma!” dedi. “Ben de senin ve İsa’ya tanıklığını sürdüren kardeşlerin gibi bir Tanrı kuluyum. Tanrı’ya tap! Çünkü İsa’ya tanıklık, peygamberlik ruhunun özüdür.”(Vahiy-19) * * Ya Tomas’ın meşhur sözüne ne demeli derseniz; “27 Sonra Tomas’a, “Parmağını uzat” dedi, “Ellerime bak, elini uzat, böğrüme koy. İmansız olma, imanlı ol!” 28 Tomas O’na, “Rabbim ve Tanrım!” diye yanıtladı. 29 *İsa, “Beni gördüğün için mi iman ettin?” dedi. “Görmeden iman edenlere ne mutlu!”(Yuhanna-20) * Önce bu kadar büyük bir iddiayı bir Yahudi olan Tomas’ın söyleyebileceğinden şüpheliyiz. Bu derece önemli bir sözü sadece Yuhanna İncili yazarı mı duydu? *Acaba bu söz Hz. İsa’yı tanrılaştırmak için söylendiğinden emin miyiz? Sakın görülen mucize karşısında söylenmiş bir hayret ve şaşkınlık ifadesi olmasın. Ayrıca zaten ilk üç İncilde, çarmınta ölen hz. İsa’nın böğrünün mızrkla delinmesi yok ki, Tomas’ın, parmaklarıyla Hz. İsa’nın yaralarını kontrol ettiğini yazsınlar. Bu önemli sözü diğer incil yazarları niçin duymadılar. Zaten Yuhanna İncilinin yazarı balıkcı Yuhanna’nın yazmış olamayacağı üzerinde tam bir ittifak var. Çünkü diğer İncillerde bulunan ve havari Yuhanna’nın şahit olduğu bir çok olay burada bulunmamaktadır. Bu sözün söylenip söylenmediğini ve eğer söylendi ise ne maksatla söylendiği meçhul. Ama sıradan bir balıkçı Yuhanna’nın hiç alışık olmadığı Yunan-Helen kültürü kitaba hakimdir. Burada Havari Tomas’a söyletilen “Rabbim ve Tanrım“ hitabını Roma İmparatoru Domitian’a ait bir tanımlama ve hitap şeklidir.31 Buna cevabımız Thomas’ın kendi yazdığı İncilden olacaktır.Bu kadar önemli bir iddiayı gerçekten Thomas söylediyse kendi incilindeki 114 cümlede neden söz etmedi acaba ? Aksine bakın kendi incilinde neler söylüyor; “31 İsa dedi; Hiç bir peygamber kendi köyünde *kabul görmez.Hekim kendisini tanıyanları tedavi etmez..“( Tomaya göre incil ) Buraya kadar gördüklerimiz genelde İncillerde Hz. İsa’nın kendi ağzından söyletilen ifadelerdi.Bir de İncillerde Hz. İsa ve havarilerinin söylemediği halde, diğer İncil yazarlarının Hz. İsa’yı direk Tanrı ilan eden ifadeleri bulunmaktadır. “5 Büyük atalar onların atalarıdır. Mesih de bedence onlardandır. O her şeyin üzerinde hüküm süren, sonsuza dek övülecek Tanrı’dır! Amin.”(Romalılar-9) “ 1 İsa Mesih’in kulu ve elçisi ben Simun Petrus’tan Tanrımız ve Kurtarıcımız İsa Mesih’in doğruluğu sayesinde bizimkiyle eşdeğer bir imana kavuşmuş olanlara selam!”(2.Petrus-1) “13 *Bu arada, mübarek umudumuzun gerçekleşmesini, ulu Tanrı ve Kurtarıcımız İsa Mesih’in yücelik içinde gelmesini bekliyoruz.“(Titus-2) *“20 *Yine biliyoruz ki, Tanrı’nın Oğlu gelmiş ve gerçek Olan’ı tanımamız için bize anlama gücü vermiştir. Biz gerçek Olan’dayız, O’nun Oğlu İsa Mesih’teyiz. O gerçek Tanrı ve sonsuz yaşamdır.”(1.Yuhanna-5) Hz. İsa’yı hiçbir tereddüde meydan bırakmayacak bir şekilde açıkça Tanrı ilan eden İncil yazarlarının bu iddialarına karşılık bizde sözü bizzat Hz. İsa’ya bırakıyoruz; * “28 Onların tartışmalarını dinleyen ve İsa’nın onlara güzel yanıt verdiğini gören bir din bilgini* yaklaşıp O’na, “Buyrukların en önemlisi hangisidir?” diye sordu. 29 İsa şöyle karşılık verdi: “En önemlisi şudur: ‘Dinle, ey İsrail! Tanrımız Rab tek Rab’dir. 30 *Tanrın Rab’bi bütün yüreğinle, bütün canınla, bütün aklınla ve bütün gücünle seveceksin.’ 31 *İkincisi de şudur: ‘Komşunu kendin gibi seveceksin.’ Bunlardan daha büyük buyruk yoktur.” 32 Din bilgini İsa’ya, “İyi söyledin, öğretmenim” dedi. “‘Tanrı tektir ve O’ndan başkası yoktur’ demekle doğruyu söyledin.”(Markos-12) “17 İsa yola çıkarken, biri koşarak yanına geldi. Önünde diz çöküp O’na, “İyi öğretmenim, sonsuz yaşama kavuşmak için ne yapmalıyım?” diye sordu. 18 *İsa, “Bana neden iyi diyorsun?” dedi. “İyi olan yalnız biri var, O da Tanrı’dır.”(Markos-10) * “28 *Bedeni öldüren, ama canı öldüremeyenlerden korkmayın. Canı da bedeni de cehennemde mahvedebilen Tanrı’dan korkun.“(Matta-10) “44 *Birbirinizden övgüler kabul ediyor, ama tek olan Tanrı’nın övgüsünü kazanmaya çalışmıyorsunuz. Bu durumda nasıl iman edebilirsiniz?“(yuhanna-5) * “11 *Kardeşlerim, birbirinizi yermeyin. Kardeşini yeren ya da yargılayan kişi, Yasa’yı yermiş ve yargılamış olur. Yasa’yı yargılarsan, Yasa’nın uygulayıcısı değil, yargılayıcısı olursun. 12 *Oysa tek Yasa koyucu, tek Yargıç vardır; kurtarmaya da mahvetmeye de gücü yeten O’dur. Ya komşusunu yargılayan sen, kim oluyorsun?“ (Yakup-4) Bütün bu karşılaştırmaları, hala yetersiz bulanlar için son bir şeyler daha sunalım; “12 *Sizlere yeryüzüyle ilgili şeyleri söylediğim zaman inanmazsanız, gökle ilgili şeyleri söylediğimde nasıl inanacaksınız? 13 *Gökten inmiş olan İnsanoğlu’ndan başka hiç kimse göğe çıkmamıştır. 14 *Musa çölde yılanı nasıl yukarı kaldırdıysa, İnsanoğlu’nun da öylece yukarı kaldırılması gerekir.“ (Yuhanna-3) “13 *İsa, Filipus Sezariyesi bölgesine geldiğinde öğrencilerine şunu sordu: “Halk, İnsanoğlu’nun kim olduğunu söylüyor?” 14 *Öğrencileri şu karşılığı verdiler: “Kimi Vaftizci Yahya, kimi İlyas, kimi de Yeremya ya da peygamberlerden biridir diyor.” (Matta-13) “57 *Yolda giderlerken bir adam İsa’ya, “Nereye gidersen, senin ardından geleceğim” dedi. 58 İsa ona, “Tilkilerin ini, kuşların yuvası var, ama İnsanoğlu’nun başını yaslayacak bir yeri yok” dedi. (Luka-10) “9 Ama meleklerden biraz aşağı kılınmış olan İsa’yı, Tanrı’nın lütfuyla herkes için ölümü tatsın diye çektiği ölüm acısı sonucunda yücelik ve onur tacı giydirilmiş olarak görüyoruz.” (İbraniler-2) * Hele Tanrı olan birinin, şeytan tarafından 40 gün süreyle denenmesine ne demeli. Hz. İsa hakkında Tanrılık iddiasında bulunmayan ilk üç incildeki bu olaydan, Yuhanna İncili yazarı, tabi ki bahsetmez. Haklı, çünkü bu durumun onun iddialarıyla çeliştiği açık. * “13 *İsa çölde kaldığı kırk gün boyunca Şeytan tarafından denendi. Yabanıl hayvanlar arasındaydı, melekler O’na hizmet ediyordu.” (Markos-19) Ve çarmıhta can veren aciz bir kulun feryadı ile bu açıklamalara son verelim. * “45 *Öğleyin on ikiden üçe kadar bütün ülkenin üzerine karanlık çöktü.46 *Saat üçe doğru İsa yüksek sesle, “Eli, Eli, lema şevaktani?” yani, “Tanrım, Tanrım, beni neden terk ettin?” diye bağırdı. » (Matta-27) * Şimdi bütün yukarıda sıralanan ifadelere topluca baktığımızda, Hz. İsa Tanrıyı mı yüceltiyor yoksa kendisini mi? Hz. İsa normal bir insan mı, yoksa Tanrı mı? Bu soruya yukarıdaki ifadelerin tümüne, hep birden bakarak cevap vermek mümkün değil, *değil mi? Ama birilerinin O’nu Tanrılaştırmak istedikleri ortada. Fakat yine bazı İncil yazarların, *O’nu normal bir insan olarak tanımladığı ve Tanrıyı yücelttikleri de ortada. Ama dileyen sadece Hz. İsa’nın Tanrılığıyla ilgili olanları görerek, O’nu Tanrı ilan eder, insanlığıyla ilgili ifadelerle de çeliştiklerinde, hem de insan der olur biter. Burada önemli sorun Hz. İsa kimliği üzerinde, İncildeki 9 farklı yazarın tanımladığı “İSA” kimliğinin birbirleriyle uyuşmamasıdır. Hatta aynı yazara ait olduğu yazılan kısımlarda bile, birbirine zıt bir sürü “İSA” tanımlaması bulunması, ilk yazarlardan sonra yapılan (Hangi İncil bölümünde bunlar ayrıntılı anlatıldı) acemice ilaveler olduğu gerçeğini doğrulayan açık kanıtlardır. Bazı yazarların (Yuhanna, Pavlus) gözünde Hz. İsa Tanrısal özellikte, bazılarında (Markos İncili, İbraniler ve 1.Petrus’un asıl bölümleri, Yakup’un mektubu) ise her şeyiyle bir insan özelliğindedir. İki farklı tanımlamaları bir arada değerlendirip hem öyledir, hem de böyle demekle iş çözülmez. Bu iki farklı iddianın ikisi de doğrudur demek durumu tamamen çıkmaza sokmuştur. Bir sürü insani davranışın nedeni sorulunca “O tümüyle insandır” diyeceksiniz, yine bir sürü Tanrıya ait davranışın nedeni için de “O tümüyle Tanrıdır “ diyeceksiniz ve sonrada Hz. İsa’yı “Beni gören babamı görmüştür “ diye konuşturacaksınız. Yine “Bu nasıl iştir akıl mantık almıyor” denildiğinde ise, “Tanrıyı anlamak mantık işi değildir” diyerek işin içinden çıkacaksınız. * Bir sürü Tanrının tek olduğunu anlatan Tevrat ve İncil ayetlerini sırala, sonrada bir sürü kişiyi Tanrı ilan et, bütün bunlar yetmiyormuş gibi bir de, Hz. Meryem’i de (Thetokos) Tanrının Anası, Tanrıca ilan et. Sonra da bunların heykellerini, ikonalarını kiliselere dik. “Bu nasıl iş “diye sorulduğunda da “Tanrı tektir, bunlar Tanrının görünümü” de. Sonra da yapılan işin putperestlik olmadığını iddia et. Bu gerçekleri gören yalnızca bizler değiliz. Protestanlar bile bu yapılanlara tam bir putperestlik diyerek isyan etmişlerdir. Bu da bizim eleştirilerimizin önemli bir kısmını doğrulamaktadır. Şimdilik anlamamakta direndikleri diğer kısımlarıda zaman içinde anlayacaklardır. Yeni Martin Luther’ler beklemekteyiz. “Öte yandan, eğer Mesih İsa Tanrı değil de, Tanrının yaratmış olduğu varlıklardan biri olsaydı, yaşamı, ölümü ve öğretişlerine saygı duyulabilirdi. Fakat ona tanrının kendisi olarak tapınmak büyük hata olurdu. Tanrının yerine konulan bir puttan başka bir şey olmazdı. Kutsal Kitap, putperestlik konusunda taviz vermez. Tanrı kendi görkemini başkasına vermeyeceğini söyler (yeşaya 42:8; 48:11).Kendinden başka bir ilahın veya ilahların olmayacağını söyler (yeşaya 45:5, 21-22; yeremya 10:6; 1.Korintliler (:4-6). Ve sadece Tanrı’ya tapınmamız gerektiğini vurgular (Yasa’nın Tekrarı 6:13-14; Matta 4:10). İşte, İsa ya Tanrı’dır ya da Tanrı değildir. O’na yanlış bir şekilde inanmak da bir putperestliktir şeklidir”32 * Sonrada otur Tanrı neden insan oldu diyerek bazı anlatılanlar tutmasa da şunları yaz; “Bizler gibi ölümlü olan insanlar, sonsuz olan Tanrı’yı nasıl anlayabilir…Tanrı insanların anlayacağı bir şekilde, insan bedeni alarak, kendisini insanlara göstermesiyle anlaşılabilir.Beden almış olan bu kişi, Tanrı’nın sonsuzluğunu ve her yerde olma halini temsil etmese de, (bunun için zaman ve mekan uygun değildir), Tanrının doğasını açıkça ifade edebilirdi…İnsanlar sonsuz olan Tanrı’yı biraz olsun anlayabilsinler diye,Tanrı sözü İsa,insan olup aramızda yaşadı.”33 Bu durumda acaba insanlar Tanrıyı biraz olsun anlayabildiler mi, yoksa kafalar bu konuda daha fazla mı karıştı? Biraz iyi düşünelim!Ve Hz. İsa Tanrı mı insan mı konusunda tatmin olmayanlar için, bu konuya delil olabilecek son bir ifade daha verelim; * “5-6 *Çünkü tek Tanrı ve Tanrı’yla insanlar arasında tek aracı vardır. O da insan olan ve kendisini herkes için fidye olarak sunmuş bulunan Mesih İsa’dır. Uygun zamanda verilen tanıklık budur.” (1.Timoteos-2) * “22 *“Ey İsrailliler, şu sözleri dinleyin: Bildiğiniz gibi Nasıralı İsa, Tanrı’nın, kendisi aracılığıyla aranızda yaptığı mucizeler, harikalar ve belirtilerle kimliği kanıtlanmış bir kişidir. ” (Elçilerin İşleri-2) |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 05:05 . |