Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Ahmet Kaya.. (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=5178)

gerilla 17-11-2007 15:24

Ahmet Kaya..

ANADOLU hasretiyle sürgünde ölüme terk edilen Türkiyeli sanatçıların (umarız) sonuncusu olan Ahmet Kaya'nın aramızdan ayrılışının bugün yedinci yılı. Yaşamı boyunca Kürt kimliği ve o kimliğe eklediği protestliğiyle defalarca yargılanan, türlü acılar ve zorluklar çeken barış savunucusu Ahmet Kaya, Magazin Gazetecileri Derneği'nin gecesinde ödül aldıktan sonra yaptığı konuşmada bütün faşist şimşekleri üzerine çekmişti.

"Ben bu ödülü İnsan Hakları Derneği'ne, Cumartesi Anneleri'ne ve magazin gazeteciliğine emek vermiş arkadaşlarım adına alıyorum" diyen Kaya, "Kürtçe bir şarkı ve klip yapıyorum. Bu ülkede bunları yayımlayacak yürekli insanlar olduğunu biliyorum. Yayımlamazlarsa Türk halkına hesap vereceklerini de biliyorum" demiş, ardından 10. Yıl Marşı eşliğinde salyalı faşist çatal bıçak takımlarının hedefi olmuştu.

sevgi dolu sakalları, umut dolu ve asi bir yüreği vardı. faşist cunta bu insana sürgünde ölümü layık gördü. inanca saygı düşünceye özgürlük paralosıyla türkiye halklarının gönlüne taht kurdu. bu taht hiç yıkılmayacak.

ölüm yıldönümünde devrimci abimiz ahmet kaya'yı saygıyla anıyoruz...

aydoe 17-11-2007 15:29

Re: AHMET KAYA

Toprağı bol olsun keşke o kadar çok rakı içmeseydide daha uzun yıllar yaşasaydı bizde güzel şarkılarını dinleseydik

gerilla 17-11-2007 15:33

ülkesi için atan kalbine ülkesinden o kadar çok hançer saplandıki dayanamadı. bunu rakıyla bağdaşlaştırman bir hakarettir.

aydoe 17-11-2007 15:34

Atatürk te içerdi o da zamansız erken gitti
ben de içerim

ozgur_beyin 17-11-2007 15:56

Sevgili gerilla, Ahmet Kaya'yı ''faşist cunta'' değil her akşam devirdiği bir büyük rakı öldürdü.
''Ölümünde'' * senin tabirinle ''faşist cunta''nın psikolojik olarak etkileri vardır veya olabilir. kolayca birilerini
suçlamak kolaydır ama gerçek ''amillerle'' yüzleşmek zordur.
bu site ,herhangi bir siyasi görüşü savunmaz. buna rağmen, sen bu siteye ''gerilla'' takma adıyla giriyorsun.
bu siteye ''gerilla ''değil, *insana *,''insan'' gözüyle bakan bireyler lazım.
belki kızacaksın ama , yaşının verdiği heyecanla bazı olayları sivrilterek görüyorsun. bilki bu sitenin çoğunluğu,
herhangi bir ırkı ,diğerinden üstün görmüyor. senin ''kürt'' kimliğinle, kimsenin alıp veremediği bir şey yok.
sen herşeye ''kürtçülük'' açısından bakıyorsun ama bu sitedeki çoğunluk ''insanlık'' penceresinden bakıyor.
bu arada şunu söyleyeyim. ahmet kayanın ''ödül töreninde'' söylediklerinin, bu kadar üstüne gidilmesini de
karşıyım. Ahmet *Kaya'nın üstüne gidenler, toplumda birilerine hoş görünmek isteyenlerdir.
bu ülkede aklınıza gelen her dilde şarkı söylenip dinlenirken *''kürtçe şarkıları'' yasaklamakta, *abesle iştigaldir.
ayrıca, kürtçe türküleri dilini anlamasamda çok hoşuma gider.

17-11-2007 16:14

Yüzbinlerce insanımızın ölmesine neden olan 1. Dünya savaşı'na bizi sokan Enver Paşa'nın cenazesi şatafatlı devlet töreniyle ülkemize getirilip gömüldü geçtiğimiz yıllarda. Liman Von Sanders kış saldırısını önermediği, ilkbaharı beklemeyi teklif ettiği halde Sarkamış'da kış saldırına geçirtip binlerce insanımızın donarak ölmesine neden olan ayrıca 19 mayıs 1915 sabahı Arıburnu cephesinde trajik saldırıyı planlayıp birkaç saat içinde 3000-10000 arası askerimizin ölmesine neden olan da odur. Maceraperest bir saldırgan olan ve yüzbinlerce insanımızın ölmesine neden olan bu zat ulusalcı olduğu için cenazesi şatafatlı devlet töreniyle Türkiye'ye getirilmişti geçtiğimiz yıllarda. Ancak bir kişinin ölümündne bile sorumlu olmayan Nazım Hikmet'in cenazesi hala bir Anadolu köyünde gömülmeyi bekliyor.

Sanatçılar, yazarlar siyasi görüşlerini benimsemesek bile sahiplenilmeli en azından dışlanmamalıdır.

Fransa'nın Cezayir'deki işgaline ve katliamlarına 1950 li yıllarda bazı Fransız aydınları açıkça karşı cephe almışlardı. Bunlardan biri yazar ve felsefeci J.P. Sartre idi. Oturduğu apartmana Fransız ulusalcıları bomba bile atmış ancak Sartre'ye bir şey olmamıştı. Fransız ulusalcılarının bu ağır baskısı döneminde bile cumhurbaşkanı De Gaulle "Sartre Fransadır!" diyerek Sartre'yi korumuş, önemli siyasi ayrılıklara rağmen sanatçısını, düşünürünü, aydınını korumanın güzel bir örneğini vermiştir.

Darısı bizim siyasetçilerimizn başına.

gerilla 17-11-2007 16:15

bu yazımda kürtçülüğe rastlanılacak bi yer bulduysan tebrik ederim. doğru insancı değilim. 8 milyardan bir sıfır atılmasından yanayım. gerekirse kan akar. bunu unutma.

kansız devrim olmaz.
* * * * * * * * * * * * * * * *lenin

17-11-2007 16:30

Alıntı:

Cem";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 99999)
Maceraperest bir saldırgan olan ve yüzbinlerce insanımızın ölmesine neden olan bu zat ulusalcı olduğu için cenazesi şatafatlı devlet töreniyle Türkiye'ye getirilmişti geçtiğimiz yıllarda.

Enver paşa bile ulusalcı oldu ya, pes doğrusu. Pan-İslamist, Pan-Türkist, Turancı, maceracı, komitacı, ihtilalci, maksimalist......

Bunlar Enver Paşa için söylenebilir de "ulusalcı" biraz komik kaçmış.

17-11-2007 17:53

Enver Paşanın pan-İslamist olduğu filan yoktur. İslamcı değildir. Türkçüdür. Turancıdır. Zaten turan amacıyla verdiği mücadele sırasında Türkistan'da vurularak ölmüştür. Ulus devlet anlayışı Atatürk gibi anadolu Türkleri ile sınırlı değildir. Ancak Enver paşa'da ulus devlet fikri öndedir. Zaten İttihat ve Terakkicidir. 400.000 gencin katili bu adamın cenazesinin şatafatlı törenle ülkemize getirlmesinin nedeni de ulusalcı olmasıdır. Başka bir açıklama bulamıyorum. Bulan varsa açıklasın.

hiramusta 17-11-2007 18:07

Allah rahmet eylesin.

17-11-2007 18:32

Sevgili Cem,

Enver paşa'nın cenazesinin Türkiye'ye getirilmesi sırasında gerçekten de çok ulusalcı bir yönetim varmış:

Cumhurbaşkanı Demirel, Başbakan Erbakan, Devlet Bakanı Abdullah Gül, Adalet Bakanı Şevket Kazan v.s. v.s.

Bu kadroya ve de günümüzde Enver paşayı en çok sahiplenenlerin sahte İslamcılarla Türk-İslam sentezcileri olduğuna bakarsan cenazesinin neden getirildiğini tahmin edebilirsin sanırım.

Sürekli ulusalcılıkla ırkçılığı bir tutan yazılarının bilgi eksikliğinden kaynaklandığına hiç ihtmal vermediğimden bu iki ideolojiyi tarafsız şekilde tekrar gözden geçirmeni -naçizane- öneririm.

Not: Site tarihinde gerilla tarafından açılan bir başlık ilk kez anlamlı bir tartışmaya ev sahipliği yapıyor olsa da konuya devam etmek isteyen olursa Ahmet Kaya başlığında değil de yeni bir başlık altında devam edelim derim.

EZ_TuDu 17-11-2007 18:32

Yüzyıllar boyunca nice Ahmet Kaya lar geldi geçti. İnsanlık bunu hep yapıyor. Birgün Ahmet Kaya gibiler unutulursa bir daha hatırlanmamak üzere, işte o zaman anlayacağızki Ahmet Kaya lar görevini yerine getirmişlerdir. Acaba o günler gelecekmi. Kimbilir belki...

Hatıralarının birgün unutulması dileğiyle ve saygıyla eğiliyorum...

gerilla 17-11-2007 21:26

ne acı ki yalnız değil. çirkin kral'da onun yanında...

17-11-2007 22:48

kürtleri sevmem.tuncelili olduğum halde sevmem.çünkü onları görev yaptığım güneydoğuda yakından tanıma imkanı buldum.kavgacı, cahil, feodal, kıro, yobaz ve ilkel canlılardı.ben orda yapayalnız olduğum için beni güçsüz görüp hep üzerime gelirlerdi.
ahmet kayayı severim.karizmatikti.sanatçı kişiliği ve duruşu iyiydi.ahmet abi nin annesi malatya türkmeni babası adıyaman kürdüydü.ama sanırım ahmet kaya bugün yaşasa ve kürtleri yakından tanısa o da kürtleri sevmezdi.
zavallı adam.bi kürtçe klip çekecem dedi diye öldürdüler.şimdi tüm tv lerde kürtçe klipler.toprağı bol olsun... *

osiris 17-11-2007 22:52

görüyorum ki bu sitede türklere yer yok herkes türk düşmanlığna başlamış türk milletini sevenleri sitenden ihraç edin binlerce insanımızı katletmiş terörstlerin yardıkçılarını baş tacı edin yazık

dolfen 17-11-2007 22:57

halkı için savaşan bir savaşçıydı...

düştüm ateş üstüne daglansın diye sızım

sorma haim ne olur yoruldum anlamsızım...

yagmur doldu üstüme açım, sigarasızım

uyuyormusun anne ben geldim vefasızım...

suç oldu suç üstüne her şarkım her yazım

vuruştum türkülerle kanla beslendi sazım

bir rüzgarın önünde kaçagım kuralsızım

duyuyormusun anne yalnızım çok yalnızım

ah dagılsam dizine uyusam doymaksızın

sabah olmasa gece kaçmasam dermansızım

sür beni gül yüzüne ki sende kalsın sızım

aglıyormusun anna gidiyor hayırsızın

EZ_TuDu 17-11-2007 23:37

Alıntı:

osiris";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 100065)
görüyorum ki bu sitede türklere yer yok herkes türk düşmanlığna başlamış türk milletini sevenleri sitenden ihraç edin binlerce insanımızı katletmiş terörstlerin yardıkçılarını baş tacı edin yazık

Değerli arkadaşım, türklük, kürtlük başka sanat başka, insan sevgisi başka, din başka, dinsizlik başka, kısaca böyle senin gibi bütün kavramları bildik bilmedik bir birine katmak başka. Bence artık bu düşüncelerinizden vazgeçin. Dünya sadece tek bir millet için oluşmamıştır. Yüzlerce millet ve milyarlarca insan var. İnsan sevgisini sindirin ve insana saygı duymayı öğrenin. Tıpkı bizim insanlara duyduğumuz saygı gibi sizde herkese saygı duymayı öğreneceksiniz. Ha saygıyı haketmeyenler varsa yada başka bir deyişle suçlu varsa yasaları vardır kanunları vardır gerekeni yapar. Ama bilmeden öyle sadece dışarıdan birilerinin pohpohlamasıyla ön yargıyla insanları suçlamak hiç hoş değil. Bu ülkede kaç bin Türkün karısı ve çocukları Kürt kökenli kaç bin Kürdünde karı ve çocukları Türk acaba bir fikrin varmı. Hangisini yok sayacaksın çok merak ediyorum...

Saygılar..

spartacus 18-11-2007 00:49

Osiris, bana her türlü ırkçılıktan ve tahammülsüzlüklerden gına gelmiş durumda. Bıktık bu ırkçılıktan. Yeter arkadaşlar müsade edinde varsa fikrimiz sunabilelim, yok sidik yada horoz döğüşü yapmak istiyorsanız lütfen siteyi, forumları alet etmeyelim.

İnsanım arkadaşlar, varmı insan milletine lafı olacak! Ne o taraf ne bu taraf beni ilgilendirmiyor.. Severdim Ahmet Kaya'yı, sanatını, dinlerdim, suç mu? Ben Pablo Picasso resimlerinede bakarım, şimdi sırf Pablo İspanyol diye nefret mi etmeliyim yada bakacaksam oda Türktür arkadaş mı demeliyim, illa milliyetmi belirtmeliyim... Tarihe bakıp hımmm İspanyollar ile hiç savaşmışmıyız bakayım, savaşmışız galiba, düşman Picasso mu demeliyim....

Bu site hiç bir ırkçılığı savunmuyor, illa herkes tarafına göre değerlendirmek zorunda mı Yok öbür taraftaki karşı taraf diye suçlar, bu taraftaki öbür taraf diye.... Bu site tabulardan özgürlüğü şiar edinmiş, insanla buluşmak gayesinde... Irkçılık terazisinde tartılamaz, yeter yahu!

Buyrun site vereyim, ne yapacağız biz sanatı, sanatçıyı, yaşamı, geleceği, dünyayı, insan gibi yaşamayı, insanı...... Boşverelim gidelim Hitler'i kaldıralım mezarından olsun bitsin, arzu ettiğiniz site burada. Üzülerek belirtmeliyim ki diğer taraftan milliyetçilik yada ırkçılık yapan(yok sayılan Kürt diyeyim) arkadaşlarım için buradan site öneremiyorum, hemen adımız çıkar bilmem neye, teröriste, ben resmi olanı vereyim, diğer tarafıda bu ayara bakarak anlayın artık....

http://www.nihalatsiz.org/

osiris 18-11-2007 00:58

Alıntı:

spartacus";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 100098)
Osiris, bana her türlü ırkçılıktan ve tahammülsüzlüklerden gına gelmiş durumda. Bıktık bu ırkçılıktan. Yeter arkadaşlar müsade edinde varsa fikrimiz sunabilelim, yok sidik yada horoz döğüşü yapmak istiyorsanız lütfen siteyi, forumları alet etmeyelim.

İnsanım arkadaşlar, varmı insan milletine lafı olacak! Ne o taraf ne bu taraf beni ilgilendirmiyor.. Severdim Ahmet Kaya'yı, sanatını, dinlerdim, suç mu? Ben Pablo Picasso resimlerinede bakarım, şimdi sırf Pablo İspanyol diye nefret mi etmeliyim yada bakacaksam oda Türktür arkadaş mı demeliyim, illa milliyetmi belirtmeliyim... Tarihe bakıp hımmm İspanyollar ile hiç savaşmışmıyız bakayım, savaşmışız galiba, düşman Picasso mu demeliyim....

Bu site hiç bir ırkçılığı savunmuyor, illa herkes tarafına göre değerlendirmek zorunda mı Yok öbür taraftaki karşı taraf diye suçlar, bu taraftaki öbür taraf diye.... Bu site tabulardan özgürlüğü şiar edinmiş, insanla buluşmak gayesinde... Irkçılık terazisinde tartılamaz, yeter yahu!

Buyrun site vereyim, ne yapacağız biz sanatı, sanatçıyı, yaşamı, geleceği, dünyayı, insan gibi yaşamayı, insanı...... Boşverelim gidelim Hitler'i kaldıralım mezarından olsun bitsin, arzu ettiğiniz site burada. Üzülerek belirtmeliyim ki diğer taraftan milliyetçilik yada ırkçılık yapan(yok sayılan Kürt diyeyim) arkadaşlarım için buradan site öneremiyorum, hemen adımız çıkar bilmem neye, teröriste, ben resmi olanı vereyim, diğer tarafıda bu ayara bakarak anlayın artık....

http://www.nihalatsiz.org/

sağolasın abi bende o sitelerin hepsi var yanlış anlaşılmasın ahmet kayayı bende dinlerim ama burada görüyorum ki art niyet var sodomoyu ihraç etmeniz bunun delili

dilaver 18-11-2007 01:02

sodomoyu ihraç etmeniz bunun delili

* * sodomoyu niye ihrtaç etmişiz osiris, açıklarmısın ama delili ile brlikte ve mümkünsdee dk kararına da yer * vererek.

* *saygılarımla

spartacus 18-11-2007 01:14

Sevgili osiris

ben ayırmıyorum her türlüsünden gına geldi. Sodomo uzun zaman omuzlarda taşındı bu sitede, çünkü hiç bir insana milliyetçi ayrımlarla yaklaşılmadı zaten yaklaşılamazda... Dediğim gibi HUKUK'da ne cins, ne millet, ne sosyal statü nede bunlara dayalı ayrıcalık olmamalıdır, kaldı ki süreci yanlış biliyorsun, site tamamen din, felsefe ve tabulardan özgürlük üzerine kurulu.... Yani tabulardan özgürlük dediğimde sanırım bunun millet ile alakasının olmadığı açıktır, bu çok farklı insani bir şeydir. Arap'da müslüman, Türk'de bilemedin başka milletlerden de değil mi... O nedenle bizim açımız tabulardan özgürlük temelinde. Hiç bir biçimde millet vs gibi faktörler bu konuda terazi oluşturamaz. *Umarım ne demek istediğimi ifade edebilmişimdir..

Bağ burda, üzüm burda, yediği dayaktan kafası gözü şişmiş, eli ayağı yer yer kırılmış gazi bekçide burada.... Sodomo demiştin, bekçiyi dövmekten başka ne yapmaya başlamıştı ki? İnsanlara ana avrat küfrederken sırf insanların fikirleri kendisininki ile aynı olmadığı, çatıştığı, biat edilmediği için insanlara neler dememişti ki, ya ana avrat küfürleri? İşte sorun burada, o bekçiyi dövdü, bekçide bağın kapısını kapattı, az daha dursa bekçiyi öldürecekti(bunun içinde çabaladı)...

Sodomo atılmadı, attırdı... Bende şunu hiç anlamadım bu güne kadar, tüzük var kural var vs, ne zaman birisi kuralları kötüye kullanıup çiğnese eğer yaptığı fazlasıyla aşırı ve kurallar gereği disiplin uygulaması gerektirse hemen bunun adı, sitede attılar oluyor.. iyide hırsızın hiç mi suçu yok. Konu dağıldı umarım açıklamam kafidir ve bu konuyu burada kendi adıma kapatıyorum. Yazık artık türkü bile dinleyemeyeceğiz demek ki.

sargon 18-11-2007 02:39

Dayanamayacam, Ahmet Kaya'yla ilgili bir anımı anlatacam şimdi. Sanırım yıl 1984 falandı, yada 85 tam hatırlayamıyorum. Ahmet Kaya'nın ilk çıkış yaptığı yıllar. Ben üniversite öğrencisiyim. Öğrenciler arasında 12 Eylül darbesinden beri ilk olarak bir hareketlilik oluşmuş. Dernek kurma çalışmaları falan var. Hala 12 Eylül karanlığı sürüyor. İlhan Selçuk bir köşe yazısında 12 Eylül'e faşist dediği için bütün solcu-devrimci öğrencilerin "hit"i olmuş durumda. Bu arada eski TİP'li bir öğrenci grubu, politik bir öğrenci dergisi çıkarıyorlar. Derginin çalışanlarından 3 kişiyi gözaltına almışlar. Henüz öyle yüzlerce derginin çıktığı ve hergün onlarca kişinin gözaltına alındığı zamanlar değil yani.

Okullarda bir hareketlilik başlıyor. Gözaltına alınmaları protesto etmek için açlık grevi yapılacak. Eski gazetecilerden Ahmet Abakay evini açıyor öğrencilere. (sonraki yıllarda bu açlık grevleri çok popülerleşti. Yalçın Küçük evini açmaya başladı öğrencilere) Neyse biz de birkaç kafadar da hadi biz de katılalım deyip katıldık. İnanılmaz popüler olduk bir anda. Gazeteciler falan geliyor. Fotoğraf çekiyorlar. İlk haber Türkish Daily News'da çıkmış. O zamanlar Yasemin Çongar da öğrenciydi. (Şu Amerika'daki meşhur gazetecimiz) Ta o zaman 6-7 dil bilirdi kız. Bize yazıyı yüksek sesle çevirerek okudu. Öyle meşhuruz ki inanılmaz. Ziyarete Ankara'nın önemli aydınları geliyor. Yalçın Küçük kırmızı fularıyla geldi, Azime Korkmazgil geldi, SHP'nin genel sekreteri Fikri Sağlar geldi. Kısaca oldukça hoş, bol aydınlı bir eylemdi.

Neyse konuya geliyorum. Bu kadar isim gelir de Ahmet Kaya gelmez mi. Çıkıp o da geldi karısıyla beraber. Bu arada Ahmet Kaya'nın arkasındaki mimar Gülten Kaya sanırım. Ordaki izlenimim o olmuştu. Ahmet Kaya'nın tutumunu tahmin edebilirsiniz. Aşırı çoşkulu, heyecanlı. Bir de öyle çok şey anlatmaya çalışıyor ki, herşey birbirine girdi. Zülfü Livaneli'nin konuşurken gözlüğünü kaç defa çıkarıp taktığından, Yaşar Kemal'den şundan bundan. Ayrıca kendisinin de açlık grevine katıldığını açıkladı. Konuşma sırasında öğrencilerden biri Ahmet Kaya'nın müzik stilini eleştirecek oldu. Arabesk müzik yaptığı, bunun yozlaşmış bir müzik olduğu şeklinde ifadeler kullanınca Ahmet Kaya da kendini savunmaya aldı tabii. Kasetlerinin 800.000 sattığı, halka ulaştığı, önemli olanın da bu olduğu, Zülfünün kasetlerinin on katı satış yaptığı gibi bir savunma geliştirdi. Bunun üzerine tartıştığı öğrenci de "iyi o zaman Kapital'i de fotoroman olarak basalım, daha çok okunur" dedi. Sen misin bunu diyen, Ahmet Kaya küplere bindi. Sen Marx hakkında nasıl böyle konuşursun, o kitap için binlerce insan canını feda etti vb. Ortalıkta inanılmaz bir gerginlik. Ne olacak şimdi? Neyse Ahmet Kaya odadan çıktı, hole geçti, ben de ordayım. Bu sırada Günaydın gazatesinden bir muhabir gelmiş, Ahmet Kaya'nın fotoğrafını çekmek istiyor. "Ahmet Kaya da öğrencilerle beraber açlık grevinde" falan gibi bir haber yapacak aklı sıra. Ama herhalde aklına gelmeyen bir yanlış yaptı. Ahmet Kaya'dan eline saz almasını istedi. Ahmet Kaya almam diyor, gazeteci ikna etmeye çalışıyor. Hoppaa, orda da koptu bir kavga. Alırsın almazsın derken ne fotoğraf çekildi, ne haber çıktı tabii.

Ahmet Kaya, o gün bulunduğumuz evden ayrılmaya karar verdiğini, ama açlık grevini sürdüreceğini söyledi. Zaten önemli olan da açlık grevi yapması değildi. Destek vermesi yeterliydi, ama olay öyle inanılmaz bir karmaşaya dönüştü ki, evden ayrılarak en iyisini yapmıştı.

Ahmet Kaya denince hep bu anım aklıma gelir. Ölenin arkasından hep iyi anılar anlatılır, ama ne yazık ki benim bir tek anım var. Ben de bunu anlatayım dedim. Ahmet Kaya'nın müzikleri severek dinlerim, keyif alırım. Çok üretken bir sanatçıydı. Bir sanatçı çok güçlü bir karaktere sahip olmak zorunda değildir. Onun önemli olan yanı üretmesiydi. Müziğimize çok önemli katkılar yaptı. Kendisini saygıyla anıyorum.

pante 18-11-2007 03:02

O yıllarda Ahmet Kaya'yı biz de aynen öyle eleştiriyorduk.
Evet çok satıyordu ama devrimciliğin sırtından arabesk müzikle parsa topluyordu.
"Leylim Ley" i de İbrahim Tatlıses yapınca herkesin dilindeydi. Ondan önce Zülfü Livaneli söylediğinde kimse umursamamıştı. Halbuki kalite Livaneli'deydi.

Bu Demirel'in Adalet Partisi döneminde köylü diliyle konuşup da çok tutulması örneğine benziyordu.

Ahmet Kaya ilk yıllarında devrimci olarak sayılmadı ve müziği devrimciler tarafından dışlandı.
Sonraki yıllarda Kürt sorununun gündeme oturması ve Ahmet Kaya'nın bunu kullanması ile birlikte bilhassa ayrılıkçı siyasetler tarafından kabullenilmeye başladı.
Reklamı amacıyla yaptığı çıkışlar yiğitlik gibi algılandı.
Yanlış hesap yaptı ve vatanına hasret gitti.
Aynı Yılmaz Güney'in kabadayılığa soyunup Yumurtalık savcısını içkiliyken vurması ve kendini yakması gibi.

Devrimci türkü yapmakla da, devrimciyim demekle de devrimci olunmuyor.
Her akşam kütük gibi sarhoş olup ne dediğini bilmeyen adamdan devrimci olmaz.
Zülfü Livaneli ile kıyaslanması mümkün değildir Ahmet kaya'nın.

Ama sesi güzeldir ve çok beğendiğim birkaç türküsü de vardır.
Ben sanat müziğini de severim. *:)

takip38 18-11-2007 03:45

ahmet kaya türkiyeye gelmiş en iyi yorumculardan birisi müziklerini defalarca dinler bir daha dinlerdim şafak türküsünü dinler hayattan herşeyi düşünür gözlerim buğulanırdı..ben hiçkimseyi ırkından dolayı ayırmadım adam gibi adamlar herzaman baş tacımdır ancak birçok müziğinde çok rahat pkk sempatizanı olduğu açık ve konserinde apoyu özledik diyerek çok açık dile getirdi..pkk ilk kurulduğunda marxsizm düşüncesiyle yola koyulmuş sonları bayraklarından orak ve çekiçi kaldırmış şuan kürt milliyetçiliğine soyunmakta ve amerikanın püskürtmesiyle ne olduğu belirsiz bir gerilla mücadelesi içindeler ve binlerce masum insanı katlediyorlar..bu katillerin başlarını öven kim olursa olsun ondan bi farkını göremiyorum..spartacus ün dediği gibi insana lafımız yok ancak insanları haksız *yere öldürenleri öven kişilere de kusura bakmayın ben insan demem!

totman 18-11-2007 06:46

ahmet kaya ülmeden önce apdullah öcalana sarkı besteledi.ve misakı milli sınırlarını yanımadıgı itiraf etti.bence bunlar solculuk degil.bu ülkenin bolunmesi emperyalizmin planlarından biridir.ve herkes apacık biliyo *ki ahmet kaya bi bölücüdür.eger türkülerine atıfta bulunulsaydı bende iyi sarkı soylerdi diyicektim ama bi kac kişi yasamını ve tercihlerini yuceltmiş.hatta bir bolucuyu defeden gucede fasist yapıstırması yapmıs.tabuları yıkmaya evetdinlerle mücadeleye evet ama misakı milli sınırları cizilmiş,kemalist türkiye elestirilerine(dolaylıda olsa)ben yokum arkadas.bunun tartısmasını bile yapmam.yasasın tam bagımsız türkiye.

spartacus 18-11-2007 12:11

Re: Ahmet Kaya..

Arkadaşlar anlamadığınız basitliğiniz... Örnek mi vereyim;

"Bana dönek demiş itin birisi
Açığım neymiş sor hele hele
Eli çatlamamış ayı irisi
Gel bizim köylerde dur hele hele"

Mahsuni Şerif, türkiyede en çok işkence görmüş ozanlardan. Söyleyin bakalım O ne yapıyordu, Apo falan mı diyordu ?

Kalın düşünüyorsunuz, 3 iple oynatılan kuklalar gibisiniz. Sizi düşünmeyen, duygusuz, fikri olmayan iradesizler yapmak için ihityaç duyulacak şey sanırım 3 ip olsa gerek. Bir kezde çıkın iradesizliğe övgüler dizeceğinize insan iradesinin değerini savunun, irademiz var oyuncak değiliz diyebilin.

Bir yığın spekülasyon yapılmıştı bu konuda, foto montajlardan tutunda, band kayıtlarına kadar bir yığın sahtekarlık. Ciğeriniz olsa idi, sahtekarların üzerine gitme cesaretiniz olurdu. Düşünebiliyormusunuz gazeteci, BENİM GAZETECİM DEDİĞİNİZ gazeteceiler düzmece band kayıtları vs hazırlıyorlar, sonra bunlar ortaya çıkıyor ama hiç birniz çıkıpda nasıl olur, bizi eşek yerine mi koyuyorlar demiyorsunuz? Heleki en önemlişside neden sorgulamıyorsunuz neden bu tür şeyler yapma gereği duyuluyor(!!!!) Anlatabiliyormuyum. *ne zaman yalan haberlerin, düzmece şeylerin hesabını sordunuzda şimdi bu kadar kolay ahkamlar kesiyorsunuz. Önce herkes bir kendi önündekini yesin bakalım... Sanatçıya verdiğiniz değerin ne olduğunu görmek mi istiyorsunuz, o halde şöyle geçmişten günümüze öldürülen gazeteciler, sanatçılar, aydınlar, sendikacılar vs listesine bir bakın...

Her insan gibi her insanın fikri, kendini ait hissettiği toplum, aidiyet vs olabilir, önemli olan insana kendisini hissettiği aidiyetliğince kucak açabilmektir. Bunu yapmamışız, şimdi neyi beğenmiyoruz? Farzedelim Anadolu da egemen olan Kürt milleti olsa idi, kendimizi yırtarcasına ne mutlu kürdüm diyene diyebilirmiydik? Düşünün yapmanız gereken küçücük bir empatidir, işte o zaman kuklanın ipleri kopacaktır.

Bir devrimci olarak bende A.kaya'yı eleştirenlerdendim, hatta 1990 larda bu ne be derdik, arabesk derdik, daha sonra ise dinlemeye başladık, insan olarak demek ki buna da(duygusallığa) ihtiyacımız varmış.

20. Yüzyılın ilk çeğreği her şeyin salt politik olduğu, insanların her şeyi sadece ve sadece iktidar odaklı düşündüğü dönemlerdi. Mesala örnek vermek gerekirse o dönemin sosyalizmi, sadece İKTİDARI almak noktasına indirgenmişti(bu sebebledirki marjinalleşti). Yani kültürel yanı, insani yanı, toplumsal yanı, insan iradesini hiçe saymaya doğru giden askeri yapısı, demokratik yanı..... Oysa şimdi görüyoruz ki Marks dizlerini A sınıfı gidecek B sınıfı gelecek demek için, sadece insana baktığında iktidar görmek için çürütmemiş.. Aynen o hesap Milliyetçiliğin de ırkçılığa evrildiği ilk çeyrek sonrası, A gelecek B gidecek, A var ise B ezilecek(kürt), A egemen ise B susacak(dili yasaklanacak), B kendisini A hissedecek aksi taktirde asılacak(!)..... Oysa şimdi B diyor ki bende A gibi egemen olayım, A diyor ki sende kimsin B diye bir şey yoktur... Boşverin A.Kaya'yı öyle yada böyle Kürt dediğiniz bir halktır. Türk dediğimizde, şimdi iyi düşünün, kürt insan kendisini kürt hissetmemeli mi? Bundan mutsuzluk mu duymalı? A.Kaya kürt bir sanatçı idi, en az bizim kadar milletini övme, milleti çıkarına düşünme hakkı vardı, ama gördüğüm gerçekten o Türk, Kürt ayrımı yapmadı..

sargon 18-11-2007 14:05

Hani derler ya "aşkın gözü kördür" diye. Bu sitede öğrendik ki, sadece aşık olanın gözü kör olmaz. İnsanların gözünü dinler de kör edebilir. Eğer dinsel değerlerinin herşeyin önüne koymuşsa düşünme yetilerini kolayca kaybedebilir. Aynı şey siyasi konularda da böyledir. Eğer bir anlayış siyasi düşünce sınırlarını aşıp siyasi inanca dönüşmüşse, insanların akli melekeleri çalışmaz oluyor.

Ahmet Kaya'nın müziği Kürt hareketinin yükselmesiyle solcular tarafından tutulur falan olmamıştır. Bu değerlendirme politik inançlarından dolayı aslında gerçeği görmemek demektir. Hatta, Ahmet Kaya'nın en büyük dinleyici kitlesinin Kürtler olduğunu düşünmek de çok yanlıştır. Politik kimlikleri olan birçok Kürt için Ahmet Kaya popülerdir sadece ama Şiwan Perwer yada isimlerini bilemediğim birtakım Kürt sanatçıları ve grupları önce gelir. Ahmet Kaya'nın asıl dinleyici kitlesinin politik yapısını düşünüyorsanız, bence başta MHP'liler gelir. Avrupa'da olduğum şu birkaç yılda çevremde çok sayıda eski MHP çizgisinden insan oldu. Bu insanlarla çok birlikte oldum ve inanılmaz bir Ahmet Kaya sevgisi gördüm. Müziğinin protest havası eski ülkücülerin o kadar hoşuna gidiyor ki, Ahmet Kaya takliti diyebileceğimiz birçok sanatçı çıkardılar.

Ahmet Kaya oldukça duygusal birisiydi ve değerlendirme derinliği da fazla olmadığı için kolayca popülizme kayardı. Apo'ya türkü yapmasını ben böyle anlıyorum, yoksa PKK'lı falan değildir aslında. Abdullah Öcalan binlerce Kürt için "Güneşimiz"dir, "Büyük Önder"dir. Nasıl ki Türk milliyetçiliğinin bir takım isimleri yüceltme gibi ihtiyaçları varsa, Kürt milliyetçiliği de onu böyle yüceltip göklere çıkarır. Bazıları için bir peygamber havasındadır. Ahmet Kaya da bu sevgi gösterilerine popülist bir karşılık vermiştir.

Bütün bunlara dayanarak bir sanatçıyı yargılamak hatalıdır. Sanatçı ürettikleriyle değerlendirilir. Daha önce de dediğim gibi kişiliği güçlüdür, zayıftır, siyasi düşüncesi yada inancı şudur budur. Bunları baz olarak alan bir düşünce sağlıklı değerlendirme yapmaz, sadece inançlarını konuşturur. Ahmet Kaya iyi bir üretim yapmıştır. Müzik anlayışını beğenmeseniz de, bir ekol yaratmış ve ardından da bir sürü taklit çıkarmıştır. Türkiye'nin protest müziği bundan sonra onun adı ile anılacaktır. Bunlar da bir sanatçıya hakettiği değeri vermek için yeterlidir.

pante 18-11-2007 15:07

Alıntı:

Ahmet Kaya'nın müziği Kürt hareketinin yükselmesiyle solcular tarafından tutulur falan olmamıştır. Bu değerlendirme politik inançlarından dolayı aslında gerçeği görmemek demektir.
Yapma Sargon. Gerçeği politik inançları dolayısıyla görmeyen kendinsin aslında.
Kendi başından geçmiş Ahmet Kaya tartışmaları. Böyleyken bunu inkarını anlamak mümkün değil.
En büyük dinleyici kitlesinin Kürtler olduğu söylenmedi. Devrimciliğini değerlendirdik. Ve Kürt meselesiyle birlikte çıkar amaçlarıyla o yöne meyillendiğini. Bunu bilmeyen yok. En büyük eleştiriyi de burdan alır ve hayranlarının çoğunu yitirmesinin sebebi de bu tavrıdır. Kaypak bir kişiliği olduğu da bu tavrıyla ortaya çıkmıştır. Saygı duyulacak bir sanatçı olduğunu düşünmüyorum.
Bölücübaşını özlediğini söyleyen bir adam sanatçı olabilir ama saygınlığı olamaz.

EZ_TuDu 18-11-2007 16:57

Yani pes doğrusu, adamı bir asmadığınız kaldı. Ne yapmış bu adam, ezilen insanların ezilişlerini dile getirmiş. Onlara sevgi gösterisinde bulunmuş. Hakettiği karşılık, aşağılanma, saygısızlık, dışlanma. Peki bunu haketmişmidir. Kimisine göre evet, kimisine görede hayır. Az sonra bir başka kişiden bahsedeceğim. İşte o zaman ahmet kaya nın bu haksızlıkları ne kadar hak edip etmediğini daha iyi anlayabileceksiniz.

Evet sırada namı değer muhammed efendi var. Ne *yapmıştır, islamiyet uğruna binlerce insanın canını almıştır. Kişisel yaşantısı olarak hiç de topluma örnek olacak bir hayat sürmemiştir. Örnek alınacak en ufak bir davranışı yok. Sadece ben ve ümmetim dünyada başka insan tanımıyorum demiştir. Diğer insanların tamamını köle ve kafir ilan etmiştir. İnsanları aşağılamaktan başka bir şey yapmamıştır. Hani ahmet kaya gibi şiir, beste falan yazmış olsa sanatçıydı diyeceğiz ama oda yok. Ama bu namı değer beyefendi baş üstünde tutuluyor ve üzerine toz kondurtulmuyor. Geçtik tozu, hakkında en ufak bir söz idam fermanınızın yazılması demek. İnsanlığa kan ve gözyaşından başka bir şey bırakmayan bu insanı şöyle bir düşünün. Birde ahmet kaya yı.

Sizce biraz haksızlık yapılmış olmazmı... Vicdan denilen duyguya sahip her insan, ama gerçek insan bunun ne kadar haksız bir yargı olduğunu apaçık görür. Benim türk yada kürt olup olmamam hiç önemli değil. Edison denilen saygıdeğer insan insanlık için bir şey üretmiştir. Ben bu insan benden değil diye nasıl dışlarım yahu. Buna sadece saygı duyarım. Ahmet kaya belki bir bilim adamı değildi ama iyi bir sanatçıydı. İşte bunun için bile ona saygı duymamız gerekir.

Hani meşhur bir söz var, düşmanımdı ama neme lazım mert adamdı. Saygı beyler saygı...

sargon 18-11-2007 17:14

Pante, yazdıklarınla eleştirimin hedefi olduğunu ortaya koymuşsun sadece. Kalemini usta kullanmak iyi düşünmek anlamına gelmiyor ne yazık ki. Ben bir ayrım yapmışım, diyorum ki, bir kişinin düşüncesi, inancı, kişiliği ayrı bir şeydir. Bir sanatçıya ürettikleri ile bakarım, doğru olan budur.

Söylediklerimin yanlış olduğunu iddia etsen birşey demeyeceğim. Önce Ahmet Kaya'nın devrimci olmadığını, Kürt sorununu çıkarı için kullandığını, kişiliğini vb. gerekçe gösterip saygı duyulacak bir sanatçı olmadığını söylüyorsun. Yani tam da dediğim şeyi yapıyorsun. Gerekçen başka, çıkarımın başka. Siyasi inançlarına göre sonuç çıkarıyorsun. Ben sana bu yaklaşım yanlıştır diyorum, sen bana aynı şeyi tekrarlayarak cevap veriyorsun.

Desen ki, Ahmet Kaya'yı sevmem, politik olarak şunları yapmıştır. Benim siyasi anlayışıma göre doğru olmayan şeylerdir bunlardır, hatta bir sanatçı yada her kim olursa olsun benim siyasi anlayışıma (aslında buna siyasi inanç demek daha doğru olur) göre kesinlikle kabul edemeyeceğim şeyleri yaparsa onu defterden de silerim demen lazım. Çünkü aslında söylediğin şey bu. Şu anda sen Ahmet Kaya'yı bu özelliklerinden dolayı sanatçı belki de adam bile saymıyorsun. Örneğin komünizmin en büyük tehlike sayıldığı zamanlarda Nazım'ı da senin gibi birçok inançlı (başka politik inançları vardı, ama sonuç aynıdır) kişi adam saymıyordu, hain sayıyordu. Fransız devriminde baldırıçıplaklar diye bir kesim vardır. Sanskülot'lar yani. Bunlar için yapılan resimlere bir bak. Hepsi birer şeytan gibidir. O zaman da aynı senin gibi belli ideolojik şartlanmışlıklarla düşünen insanlar vardı ve karşılarındakini adam bile saymıyorlardı.

İşte bunun adı da inançlı olmaktır, inançlarına göre karar vermektir. Ateistler mi agnostikler mi inançlıdır başlığı yerine aslında yapılması gereken tartışma budur. Din gibi siyasi/ideolojik anlayışlar da inançlar yaratır. Benim sende gördüğüm de tamamen bu.

Ahmet Kaya benim açımdan ne devrimci biridir, ne de siyasi açıdan bir önemi vardır. Kişilik olarak da güçlü biri olduğunu düşünmüyorum. Ama bunların hiçbiri önemli değildir, gerekli de değildir. Türkiye'nin müzik hayatına önemli bir açılım getirmiştir. Protest müzik denilen bir müzik türünün en önemli, en iyi örneklerini vermiş ve müzik hayatımıza bir renk katmıştır. Birçok da izleyici yaratmıştır. Ben onu bunlarla değerlendiririm. İnsanların ideolojik/siyasi inançları çerçevesinden yapılan değerlendirmeler bunları değiştirmez.

gerilla 18-11-2007 17:15

özgün müziğin türkiye'deki öncülerinden biri olan ahmet kaya'ya arabeskci demek ayıptır, yapmayın. ahmet kaya gibi devrimci bir insanın anısına açılan başlıkta milliyetçilik tartışmak dahada ayıptır bunu hiç yapmayın.

18-11-2007 17:29

Dünya tarihine dikkat edilirse baskı rejiminin olduğu ülkelerin aydınları sıkça yurtdışına kaçmak zorunda kalmış veya sürgüne gönderilmiştir. Hitler rejiminden kaçan Alman aydınları, SSCB döneminde yurtdışına kaçan yazarlar, Türkiyedeki rejimden kaçan Nazım Hikmet'ler, Yılmaz Güney'ler ve diğerleri...

Acaba günümüzde Almanya'dan, Fransa'dan, Kanada'dan, İtalya'dan kaçan kaç siyasi var?

İtalya'da bazı kuzey partileri açıkça daha yoksul olan güney İtalya'dan ayrılmayı talep ediyorlar.

Kanada'da Quebeck eyaleti 1999 yılında Kanada'dan ayrılmayı referandumda görüştü. %51 oy bağlılıktan yana çıkınca bugün Kanada haritasında yeni bir devlet görmüyoruz. Ayrılıktan yana partileri ve aydınları var. Herşey açıkça oynanıyor, konuşuluyor. *Ama buna rağmen kıyamet kopmuyor. Aydınlar yurtdışına çıkmak zorunda kalmıyor demokrasinin yerleştiği ülkelerde.

Nerelerde çıkmak zorunda kalıyorlar? Türkiye gibi demokrasinin tam oturmadığı, milli kibirin insanlık değerinin önüne geçtiği ülkelerde.

Neredeyse Yaşar Kemal'i ve Orhan Pamuk'u da atacaklar dışarı aslında bunu da istiyorlar ama her ikisi Türkiye'nin dünyaca tanınan ve sevilen yazarları. Türkiyenin AB'ye girmesine engel olur diye bunları sürgüne göndermiyorlar.

Mesele bölücülük meselesi değil insan hakları ve özgürlüklere bakış meselesidir. Önce yazımda belirtmiştim: 1950 li yıllarda Cezayir'in bağımsızlığını savunan aydın Fransız "bölücüleri" Sartre, Camus ve diğerleri ulusalcı Fransız cephe tarafından hücuma uğradı ancak ulusalcı devlet başkanı De Gaulle ne demişti hatırlayalım:

-Sartre Fransadır!

İşte olay budur. Mesele karşıdakinin siyasi görüşlerini onaylamak değil varlığını, özgürlüğünü onaylamaktır. Bizim ihtiyacımız olan da budur.

Nazım Hikmet sadece fikir suçlusu idi ama ulusalcı değildi. Enver Paşa 400.000 insanımızın ölümünün baş sorumlusuydu ama ulusalcı idi. Bu nedenle baştacı edilerek ve devlet töreniyle getirilip gömülmüştür. İşte Ahmet Kaya meselesinin özü de kanımca budur.

pante 18-11-2007 17:59

Savunmak adına bir yığın yanlışla kucaklaşıyorsunuz.
Ben Ahmet kaya'yı bir sanatçı olarak görürüm, müziğini de severim. Daha önce de yazdım.
Ama ona saygı duymak zorunda değilim.
Ben Bülent Ersoy'un da sesini beğenirim. Saygı mı duymalıyım?

Üstelik de son döneminde bölücülüğe prim vermiş bir insana nasıl saygı duyulabilir?

İnanç senin bu düşüncen. Hoşlanmakla saygıyı karıştırıyorsun. Ben Ahmet Kaya'ya ta başından itibaren saygı duymamış biriyim. Neden ona saygı duymamamın sebebi inanç olsun.
Ama sen ne hikmetse saygı duymamaya karşı direniyor ve bunu siyasi düşüncelere bağlıyorsun.
Nazım Hikmet örneğini verirken de kullandığın ifadeler çamur atar gibi. Nazım Hikmet'i sonuna kadar savunur ve saygı duyarım. O bir şarlatan değildi.

Enver Paşa'nın cenazesi gelmiş de bir duyan mı olmuş. Binlerce insan cenazesini mi karşılamış?
Nazım Hikmet'in cenazesi getirilse Türkiye'de yer yerinden oynar. Yüzbinler hatta milyonlar karşılar cenazesini. O gün de gelecek.
Ama sağcı iktidarların icraatlerini örnek olarak sunup Ahmet Kaya gibi sapkınları yüceltmeye çalışmak doğru değil. Ahmet Kaya'yı Nazım hikmet'le, Yaşar kemal'le kıyaslamak, örneklemek hiç doğru değil.

Benim gözümde Ozan Arif ne ise Ahmet kaya'da odur.
Ozan Arif'i de beğenirim ama saygı duymam.

takip38 18-11-2007 19:23

pante çok iyi özetlemişsin konuyu aynen abi :wink:

18-11-2007 20:50

küçükken çok fakirdik.bayramlarda arifelerde mezarlarda kürekçilik suculuk yapardık.sene 1987 olmalı.gülmez mezarlığındaydık.bigün ahmet abi de geldi.hüseyin hayaloğlunun mezarına.dua etti.bize para dağıttı.biri ahmet abi bize konser versene dedi.lan burası konser salonu mu dedi.
:)

EZ_TuDu 18-11-2007 21:00

Bravo ya bu hatıranı süsleyip duvara asmalısın.... :D *:D *:D

18-11-2007 21:06

Alıntı:

EZ_TuDu";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 100225)
Bravo ya bu hatıranı süsleyip duvara asmalısın.... :D *:D *:D

:)

18-11-2007 21:11

Arkadaslar Ahmet Kaya kurttur, dikkat edin konu kisisellesmesin, cok kizarlar.

vacsmt 19-11-2007 23:12

Ahmet Kaya'nın müziğini halen severek dinlerim.Ancak Apo'ya destek çıkan
yaklaşımını tasvip etmem mümkün değildir !Öldüğü sırada ben de yurtdışındaydım.
Bayağı üzülmüştüm.Güçlü bir yorumcuyu yitirdik diye.
Günahlarıyla sevaplarıyla Allah rahmet eylesin tekrar !!

gerilla 20-11-2007 01:13

gayet sağduyulu bir yaklaşım...

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 03:58 .