Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Ne yapmalı? (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=5472)

bilcan 20-01-2008 17:08

Ne yapmalı?

Tanrı'nın olmadığını ya da Tanrı'dan olmadığını (dinlerin) kanıtlamak için sürekli inanlarla çatışıp duruyoruz. Felsefede "yok" olan bir şeyin yokluğu zaten kanıtlanamaz. Yani yokluk kanıtlanmaya çalışılmaz. Yoksa bırakmalı mı inananlar uğraşsın bununla, Tanrı'nın varolduğunu ve Tanrı'dan olduğunu (dinlerin) ileri süren zaten onlar. Bırakalım da onlar mı kanıtlasınlar bu tezleri. İnananlarla çatışmak yerine bilginin peşinden koşmamız daha mı doğrudur? Biz bilgi peşinde koştukça "Tanrı ve Tanrı'dan" tezinin altındaki temeller zaten hergün biraz daha çürümüyor mu?

Yukarıdaki paragraf yakın bir dostumla girdiğim hararetli bir tartışmanın özetidir. Buraya taşımak istedim, yorumlarınızı merakla bekliyorum.

Konuyu açarken sanırım biraz fazla yüzeysel davrandım. Ne demek istediğimi tam anlatamamış olabilirim. Mantığım buraya yazılanlardan biraz farklıydı. Burada konuyu biraz daha açmak istiyorum.

Benim söylemek istediğim bizim yaptığımız sadece inananların ileri sürdüklerini çürütmek. Yani yokluğa dair kendi başımıza bir kanıt ortaya koyamıyoruz. Zaten ki bu imkansız. Bize de sadece inanların öne sürdüklerini çürütmek kalıyor. Bir de olayın özünde, sanki başka bir pencereden baktığında aynı yere varıyormuşuz gibi bir mantık var. Bize göre inananlar olmayan bir şeyin varlığını kabul ettirmeye çalışıyor. Biz ise yani genel olarak ateistler diyelim, olmayan bir şeyin olmadığını kanıtlamanın peşinde koşuyoruz. O zaman kendi özümüzde anadüşünce olarak aynı yere çıkmış olmuyor muyuz. Biz de bu olgu içerisinde kaybolup gidiyor muyuz? Bizim inanlardan farklı olarak onların inandıklarını çürütmenin peşinde koşmak yerine, bu boşluğu doldurmak için sadece ve sadece bilgiye mi yönelmemiz gerekiyor. Sonuç olarak, ateistlerin hepsi böyle demiyorum arkadaşlar, bu olgu genelde ateistlerin inananlarla birlikte içine düştüğü bir yanılgı olarak yorumlanabilir mi demek istiyorum?

aydoe 20-01-2008 17:42

Re: Ne yapmalı?

Sayın Bilcan
Çözüm zamandır.Herşey doğar yaşar ve ölür.124000 tane peygamber gelmiş,gitmiş.
Bir sürü din ve Tanrıları var,bunlarda elbet bir gün tarih olacaktır.
Bizim aklın ve bilimin yolunu takip etmemiz gerekir.
Dinlerin bizleri yönetmesine izin vememeli ve bunun için mücadele etmeliyiz.
Ben ülkemin ortaçağa geri gitmesini istemiyorum.İslam devletinde yaşıyamam.
Laikliği ve demokrasiyi sonuna kadar savunacağız.Şu an için dinlerin ortadan kalması mümkün değilsede,bizler çalışırsak 2-3 nesil sonra dünya üzerindeki din ayrımı ortadan kalkabilir.
Saygılar

spartan-troy 20-01-2008 17:47

oldu bitti massallah....ay ne kadar super bir bir bilgi...tebrik ediyorum seni...
yok olan şey kanıtlanmaz....

al sana koskocaman soru;

NEYE GORE YOK?

ozgur_beyin 20-01-2008 18:52

troyya peki neye göre var?
birde senden ricam. islam tarihine göre şu 12400 peygamberi tarihin içine bir yerleştir.

spartan-troy 20-01-2008 19:11

benim var dediğim olay gözlerinin baktığı yer ozgur beyin...bu kadar basit...peki sen neye gore yok diyorsun...

ozgur_beyin 20-01-2008 19:20

troyya 12400 işi ne oldu? :lol:

spartan-troy 20-01-2008 19:25

ozgur beyin alay etceksen...bende bir başlarım ki....forum laçka olur...
cok iyi ateiste küfretmesini bilirim...boşver bence ozgurbeyin...hiç uğrasılcak adam değilim cunku

vartor 20-01-2008 19:29

hiç uğrasılcak adam değilim cunku
*Iste buyuk itiraf. Bence cok dogru soylemis, ilk defa da olsa.

spartan-troy 20-01-2008 19:34

evet birinizden boyle bir söz gelecegini adım gibi biliyordum yeminler olsun...
vartora nasip oldu ne diyim...anlamı soyle....kufrederseniz bende kufrederim demektir...alay ederseniz bende cok pis alay ederim demektir...o yüzden benle ugraşmayın demektir...cunku 1000 yılda ugrassanız...ben davamdan vazgecmem...davamla da alay ettirmem demektir...

saygılar...

ozgur_beyin 20-01-2008 19:39

troyya hala hitlervari söylemleri terketmemişsin.
eline her fırsat geçtiğinde başkalarıyla alay ediyorsun ama benim şakavari sorduğum soruyu ise ''hakaret''
telakkisi yapıştırıyorsun.
ışıklı islamdan beni niye kovduğunuzu açıklarsam. olay daha açık hale gelir ama ben o eskileri suyun içine attım.
tekrar elimi suya sokup attıklarımı aramam.
küfürle neyi halledersin. yaklaşık iki yıldır beni batinende olsa beni tanıyorsun. eğer benden küfür ederek hıncını
almak istiyorsan oda senin edebine kalmıştır,derim

spartan-troy 20-01-2008 20:01

ozgur beyin ne ilgisi var be dostum....yaa ben diyorum ki...neye gore dogru...sen diyorsun ki...12400 rakamı ne alaka be dostum...yani tamam gırgır gecceksek adabından bende gırgır gecerim...ama seni tanıyorum yani...saka yapıyorsun biliyorum ama...işte bazen saka oldugunu sezdirmiyorsun karsındakine...yoksa vallahi...bir gunahım yok...sadece bildiklerimi yazıyorum...sizinkileride okuyorum...olay bu...ama dedigim gibi...oyle bir yazıyorsun ki...saka oldugunu anlayamıyorum...ama anlarım artık sagol hatırlattıgın icin

gematria 20-01-2008 20:01

Arkadaşlar bir agnostik olarak ben ne tanrının varlığını kanıtlayabilirim nede yokluğunu ...ikiside olası(dinlerin bAHSETTİĞİ ALLAH KAVRAMI OLASI DEĞİL O HARİÇ)...mantıksal çıkarımlar tahminden öteye geçemez ama yinede mantığımızı dinlemek ve bu sorunun cevabını aramama yolunu seçmek daha doğru olur sanırım...cevap zamanın içinde saklı henüz okadar ilerlemedik gelecek nesillerimiz gerçeğe ulaşacak büyük olasılıkla...ama bunu unutmayınki ister olsun ister olmasın hiç bişeyi değiştirmez...

spartan-troy 20-01-2008 20:03

Alıntı:

gematria";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 106986)
Arkadaşlar bir agnostik olarak ben ne tanrının varlığını kanıtlayabilirim nede yokluğunu ...ikiside olası(dinlerin bAHSETTİĞİ ALLAH KAVRAMI OLASI DEĞİL O HARİÇ)...mantıksal çıkarımlar tahminden öteye geçemez ama yinede mantığımızı dinlemek ve bu sorunun cevabını aramama yolunu seçmek daha doğru olur sanırım...cevap zamanın içinde saklı henüz okadar ilerlemedik gelecek nesillerimiz gerçeğe ulaşacak büyük olasılıkla...ama bunu unutmayınki ister olsun ister olmasın hiç bişeyi değiştirmez...

agnostik paganist,sokulist inanmayist...ateist deist koteist canverist...faşist komunist...
pöfffff....

vartor 20-01-2008 20:17

Bazilarimizin beyin yapisinin ozgur dusunceye kilitli oldugu ornegiyle ortada, asagidaki imzami bos yere yazmadim.....

Titan 20-01-2008 20:21

agnostik paganist,sokulist inanmayist...ateist deist koteist canverist...faşist komunist...
pöfffff....

Nurcu, nakşibendi, adnan hocacı, ahmet hocacı, süleymancı, sallamacı, dallamacı.....devam!

spartan-troy 20-01-2008 20:27

Alıntı:

Titan";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 106990)
pöfffff....

Nurcu, nakşibendi, adnan hocacı, ahmet hocacı, süleymancı, sallamacı, dallamacı.....devam!

hiçbirinden değilim....hiç bir tarikata baglı degilim...sadece muslumanım....vatanı icin calısan bir musluman....tek öcü gibi gordugunuz isi yapıyorum....evrenin yaratıcısına inanıyorum...hz.muhammed benim peygamberimdir....

saygı duymaktan baska hiç bir şey gelmez elinizden...o yuzden ettigimiz laflara dikkat edelim...sallamacı dallamacı kelimesini göstererek...

Titan 20-01-2008 20:45

saygı duymaktan baska hiç bir şey gelmez elinizden...o yuzden ettigimiz laflara dikkat edelim...sallamacı dallamacı kelimesini göstererek...

Spartan-troy
Bu yazdıklarım seni bağlamayabilir, ancak bu yazdıklarım (sallama, dallama) sadece islamı kullanan işgüzarlaradır. Hem sonra neden bu tarikatların müritleri, tarikatlara bağlı olmayan müslümalardan daha fazla? Ayrıca islamda tarikat var mıdır?

spartan-troy 20-01-2008 20:53

yoktur kardeşim...ben bilmemde oyle şeyleri...beni baglamazda...bilgim de yok...
onu bilene sormak lazım....ulkenin basına bela örmüş her sacma sapan kavramın karsısındayım
ben sadece hz.muhammed in getirdiği saf dine bağlı bir insanım...

gematria 21-01-2008 00:06

troy cevabın anlamsızca bir dalga geçiş... ben okadar senin için düşüncelerimi açıklıyım sen gel böyle bi karşılık yaz bu şekilde kendi yarattığın mağaranda sonsuza kadar yaşayıp ölürsün yazık olur...davanın mantıksal açıklamaları olmalı saygıyla dinleriz ama böyle devam edersen hesaba alınmayan adam olursun..kimse düsüncesini senle paylaşmaz seninkinide dinlemez ...

zincari 21-01-2008 03:15

Aslında insanlar düşünmekten korkar.Neden düşünmekten korkar bilmiyorum ama korkarlar, korkarız. Ama bazıları bir hayvandan, bir nesneden, bir durumdan, tanrıdan, insandan... Örnekleri çoğaltmak mümkün *. Ama bazı insanlar da korkulara düşmekten korkar. Kimdir bunlar? Bunlar inandıklarının yanlış olduğunu öğrenen insanlardır. Çünkü inanadıkları her yerlerini kaplamıştır ellerini, gözlerini, dişlerini, cinsel organalarını, saçlarının tellerini, dilini, aklını...
İnsanlar doğar doğmaz bir din içinde bulurlar kendilerini çünkü anneleri babaları hep bir dine mensuptur "agu" demeden kulağına dualar okunan bir çocuğun büyüdüğünde her yanını bir dinin kaplaması doğaldır. Artık değişmesi mümkün olmayan bir düşüncenin içinde olduğunu kendisi de kabul eder ve asla düşünmek istemez. Peki bunu engelleyebilir mi? -Hayır. Bu site böyle insanlarla doludur. İnancından şüphe duymayan insan bu isteye girmez bile. Burda ki ateistleri değiştirme çabası değildir bu. Birşeyler öğrenebilme çabasıdır. Neden mi öğrenmek isterler çünkü bir inancın doğru kabul etmek için buna karşı çıkanların olması gerekir. Kendileri tatmin edebilmek için dinsizleri seçerler. Onları inançlarının düşmanı olarak görmelerine rağmen asıl aradıkları savaşmak değil, tatmindir. Bu yüzden inanç masturbasyondan öteye geçemez...

Peki ne yapmalı? Tanrıyı arayanlar ateistlerdir. İnananlar zaten cevabı zaten bulmuştur kendilerince. Ateistler tanrıyı uzun zaman aradılar ve buldukları tek şey koskocaman bir HİÇ. Bunu kendilerine söyleyenler özgür, söyleyemeyenlerde dindar oldu. Demek istediğim aslında düşünen her insan inançsızdır kendine yalan söylemeyi başaran dindar olur, dürüst insan ise ateist...

3.yol 21-01-2008 07:46

Evet Bircan cok dogru yazmissin ben baska bir baslikta Spartan-troy'un buyuk harfle yazdigina atfen ayni seyleri yazmistim ilgili oldugu icin buraya da kopyalayayim:

"EGER Kİ HUKUMLERİN AKSİN İSPAT EDİLEMİYORSA.O HÜKÜM AKSİ İSPAT EDİLENE KADAR
DOĞRU HÜKÜMDÜR.... "

Ben bu mantigi kabul etmiyorum. Bence bir kimse veya grup hukumleri ortaya atiyorsa ispatlamak gorevi onlara dusuyor.

Analoji yaparak aciklayayim demek istedigimi:

Mesela ben bir hukumde bulunup bir kimseyi hirsizlikla suclamissam , o suclanan kisiden kendisini aklamamiz beklenemez, ilk once benim elimde saglam deliller olmasi gerekir yani benim o kisinin hirsizlik yaptigini ispatlamam gerekir, sonra diger kisi kendini savunmaya gecer ve *varsa daha guclu delilleri sucsuzlugunu ispatlar.

O yuzden ilk once inananlar bana ispatlasin *tanrinin varligini , ahiretin varligini . Sonra benden karsi ispat beklesinler.

Saygilar,

thunderpoint 21-01-2008 09:30

Alıntı:

spartan-troy";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 106995)
ulkenin basına bela örmüş her sacma sapan kavramın karsısındayım ben sadece hz.muhammed in getirdiği saf dine bağlı bir insanım...

Bu ülke varolduğundan beri hiçbir şeyden çekmemiştir dinden çektiği kadar. Yığınla sorunun kökeni din ve yaptırımlarıdır. Üstelik Muhammed'in saf dini...

gematria 21-01-2008 10:31

arkadaşlar açtığım yeni konuyu okuyun söylediklerinizle bağlantılı ....halimizi görün anlayın...

bilcan 21-01-2008 17:06

Benim söylemek istediğim bizim yaptığımız sadece inananların ileri sürdüklerini çürütmek. Yani yokluğa dair kendi başımıza bir kanıt ortaya koyamıyoruz. Zaten ki bu imkansız. Bize de sadece inanların öne sürdüklerini çürütmek kalıyor. Bir de olayın özünde, sanki başka bir pencereden baktığında aynı yere varıyormuşuz gibi bir mantık var. Bize göre inananlar olmayan bir şeyin varlığını kabul ettirmeye çalışıyor. Biz ise yani genel olarak ateistler diyelim, olmayan bir şeyin olmadığını kanıtlamanın peşinde koşuyoruz. O zaman kendi özümüzde anadüşünce olarak aynı yere çıkmış olmuyor muyuz. Biz de bu olgu içerisinde kaybolup gidiyor muyuz? Bizim inanlardan farklı olarak onların inandıklarını çürütmenin peşinde koşmak yerine, bu boşluğu doldurmak için sadece ve sadece bilgiye mi yönelmemiz gerekiyor. Sonuç olarak, ateistlerin hepsi böyle demiyorum arkadaşlar, bu olgu genelde ateistlerin inananlarla birlikte içine düştüğü bir yanılgı olarak yorumlanabilir mi demek istiyorum?

bilcan 21-01-2008 17:16

troy,

Alıntı:

al sana koskocaman soru; NEYE GORE YOK?
demişsin. Zaten bu konuyu bu foruma açma sebebim de o, kişilerin değişik yorumlarını alabilmek. Çok zekice bi yorum. Ben de seni tebrik ederim. O soruyu kendi içimde sormasam (neye göre yok) buraya zaten hiç taşımam.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 14:38 .