Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Tarih (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Dünya Tarihini Değiştiren Elli Nutuk (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=6045)

okinono 10-05-2008 05:09

Dünya Tarihini Değiştiren Elli Nutuk

Merhaba Arkadaşlar;
Dünya tarihini değiştiren elli adet nutuk varmış.
İçindemidir bilmiyroum ama Sokrat'ın nutku da belki vardır diyelim

Ben yeni haberdar oldum. kalan 48'i hakkında bilgisi olan var mı?

Nutuğun içeriği hakkında fikri olanlar lütfen ayrı bir başlık açsınlar. Ben nutukları toplayabilmek için bu başlığı açtım.

Selamlar

ALINTI

Dunya tarihini degistiren 50 nutuktan biri sayiliyor
Yer ingiltere, yil 1653 20 Nisan

Meclis oturum halindeydi, meclis üyeleri her zamanki gibi kendi çıkarlarını koruyan bir kanun maddesini tartışıyorlardı. Generali salonda görünce kakofoni durmuştu, ağır adımlarla meclis başkanının kürsüsüne yaklaşan general tane tane seçilmiş kelimelerle konuşmaya başlamıştı:

'Oturumunuzu sonlandırmaya geldim, meclisi yaptığınız her icraat ile kirletmenize ve şerefsizleştirmenize artık kalıcı bir son vermeye geldim, siz ki fitneci, fesatçı, meclis üyeleri, siz ki iyi bir hükümet olmak dışında ki her şey! Kiralık sefil yaratıklar, zavallılar, ülkenizi en küçük şahsi çıkar adına satılığa çıkaranlar, Judas gibi birkaç kuruş için Tanrı'ya ihanet edenler, içinizde bir parça da olsun erdem kalmadı mı? Bir parça vicdan da mı yok? Atım kadar bile dindar değilsiniz! Altın sizin yeni Tanrı'nız olmuş! Satılığa çıkarmadığınız bir değerde mi kalmadı? Ulusunuzun adına iyi bir şey düşünemez misiniz? Sizi çıkarcı sürüsü, bulunduğunuz bu kutsal meclisi varlığınızla kirletiyorsunuz! Tanrı'nın kutsadığı bu meclisi ahlak yoksunu davranışlarınızla hırsızların ini haline çevirdiniz! Halkın size verdiği yetkiyi kötüye kullandınız, siz ki halkın umutsuz dertlerine çare olmalıydınız, kendiniz halkın en büyük dert kaynağı oldunuz! Ama ülkeniz beni bu asırlardan beri temizlenmemiş ahırı temizlemeye çağırdı! Ve bu gücü de bana Tanrı verdi, bu şeytan ocağını yönetmeye geldim, ki vay halinize! Şimdi derhal defolun! Acele edin rüşvetin köleleri! Acele edin gidin! Süslü saltanat eşyalarınızı alın ve gidin!'

Bazı parlamento üyeleri 'meclisin üstünlüğü' ya da 'halkın iradesi' falan gibi laflar edecek olmuştu. Generalin insanı donduran bakışları karşısında hepsi susmuş, usulca ve ellerinden geldiği kadar çabuk tüm korkakların yaptığı ve yapacağı gibi meclisi terk etmişlerdi.

......

pante 10-05-2008 08:01

Alıntı:

'Oturumunuzu sonlandırmaya geldim, meclisi yaptığınız her icraat ile kirletmenize ve şerefsizleştirmenize artık kalıcı bir son vermeye geldim, siz ki fitneci, fesatçı, meclis üyeleri, siz ki iyi bir hükümet olmak dışında ki her şey! Kiralık sefil yaratıklar, zavallılar, ülkenizi en küçük şahsi çıkar adına satılığa çıkaranlar, Judas gibi birkaç kuruş için Tanrı'ya ihanet edenler, içinizde bir parça da olsun erdem kalmadı mı? Bir parça vicdan da mı yok? Atım kadar bile dindar değilsiniz! Altın sizin yeni Tanrı'nız olmuş! Satılığa çıkarmadığınız bir değerde mi kalmadı? Ulusunuzun adına iyi bir şey düşünemez misiniz? Sizi çıkarcı sürüsü, bulunduğunuz bu kutsal meclisi varlığınızla kirletiyorsunuz! Tanrı'nın kutsadığı bu meclisi ahlak yoksunu davranışlarınızla hırsızların ini haline çevirdiniz! Halkın size verdiği yetkiyi kötüye kullandınız, siz ki halkın umutsuz dertlerine çare olmalıydınız, kendiniz halkın en büyük dert kaynağı oldunuz! Ama ülkeniz beni bu asırlardan beri temizlenmemiş ahırı temizlemeye çağırdı! Ve bu gücü de bana Tanrı verdi, bu şeytan ocağını yönetmeye geldim, ki vay halinize! Şimdi derhal defolun! Acele edin rüşvetin köleleri! Acele edin gidin! Süslü saltanat eşyalarınızı alın ve gidin!'
1653'de yapılan bu nutuğun benzerini atmaya yatkın ve istekli ne cevherler var bizde. Sonuncuyu Kenan Evren atmıştı 1980'de, yani 327 sene sonra.
Bizdekilerin farkı tarihi değiştiren türde olamamaları..

Bu arada sitenin en kıdemlisinin sevgili Okinono olduğunu öğrendim.
Meğer 8 yıllık üyeymiş de biz yeni sanıyormuşuz kendisini. :)

dilaver 10-05-2008 08:06

evet ben de yeni fark ettim, o zaman adminlik hakkıdır tabii ki. Biz daha kısa pantalon ile gezerken o dinle imanla ugraşıyormuş, oki ye bir özür borcumuz var. Thunder da şişleri ne yapar onu bilemem. :)

saygılarımla

thunderpoint 10-05-2008 10:20

Alıntı:

dilaver´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 107685)
Thunder da şişleri ne yapar onu bilemem. :)

Galiba ben biliyorum...:confused:

frodo 10-05-2008 10:50

Alıntı:

Hay allah ben niye göremedim acaba ? :rolleyes::rolleyes::cool:

meaculpa 10-05-2008 11:11

Alıntı:

pante´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 107683)

1653'de yapılan bu nutuğun benzerini atmaya yatkın ve istekli ne cevherler var bizde. Sonuncuyu Kenan Evren atmıştı 1980'de, yani 327 sene sonra.
Bizdekilerin farkı tarihi değiştiren türde olamamaları..

O tarihlerde ingilterede siyasi ortamı bilmek lazım bilgileriniz varsa faydalanmak isterim. Artı genaralin bu girşimi her ne kadar darbe olarak nitelendirilip antipatik bir durum alıyorsada bugünkü meclise bu nutukları atmak istemedikmi sizce dönemsel olarak yada hala arzulular yokmu aramızda. Öznenin, general olmasımıdır durumu antidemokratik kılan?

dilaver 10-05-2008 11:19

ah meaculpa ah, darbeci mi arıyorsun, tanklar yürümüş bile. Bak oki nin tevellüdü ne olmuş : Üyelik tarihi: Jul 2007

Şimdi bundan bir sene sonra şayet bu başlıgı okuyan birileri olursa yahu bu dilaver ne kadar andavallı imiş, okudugunu bile anlamıyor, her halde Vartor dan bile daha fazla bunak mış diyecekler. :)

Böylece de resmi ideoloji şekillenecek.

saygılarımla

okinono 10-05-2008 11:21

Hay allah ben niye göremedim acaba ? :rolleyes::rolleyes::cool:- Frodo

...
Ulemm iki dakikalık bir generalliğimiz vardı. Dünya tarihini değiştirecez diye konuşmayı bilem ayarladık.
Darbe yaptınız yine alacağınız olsun, Cuntacı Albaylar sizi :D

frodo 10-05-2008 11:22

Hayır şekillenmeyecek tescillenecek :D Ama arada olan başkana olacak :rolleyes:

dilaver 10-05-2008 11:26

eee, başkan da az kök söktürmedi bize o kadar da olsun. :eek:

saygılarımla

meaculpa 10-05-2008 11:34

Alıntı:

dilaver´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 107726)
ah meaculpa ah, darbeci mi arıyorsun, tanklar yürümüş bile. Bak oki nin tevellüdü ne olmuş : Üyelik tarihi: Jul 2007

Şimdi bundan bir sene sonra şayet bu başlıgı okuyan birileri olursa yahu bu dilaver ne kadar andavallı imiş, okudugunu bile anlamıyor, her halde Vartor dan bile daha fazla bunak mış diyecekler. :)

Böylece de resmi ideoloji şekillenecek.

saygılarımla

Darbe değil ama bugün kü tabloyu ters düz edebilecek bir devrim, iyi olmazmıydı dilaver;)

okinono 10-05-2008 11:34

Arkadaşlar,
Evrensel konuşmalardan yeterince nasibimizi alıyoruz zaten. :D:D:D

Başlığa dönsek diyorum.

sargon 10-05-2008 12:09

Bu konusma benim de dikkatimi cekti. Bu konusma muhtemelen Oliver Cromwell'in Avam Kamarasini dagitmasi sirasinda yaptigi konusma. Marks 3. Napoleon ile dalga gecerken soyle diyor:

"Cromwell, Uzun Parlamento'yu[301] dağıttığı zaman oraya yalnız başına gitti, parlamento kendi saptadığı süreden bir saniye daha fazla yaşamasın diye saatini çıkardı, ve parlamento üyelerinden herbirini nükteli alaylarla dışarı attı. Örneğinden daha küçük çapta olan Napoléon, hiç değilse, 18 Brumaire'de Yasama Organına gitti ve kısık bir sesle de olsa, ölüm yargısını onun yüzüne karşı okudu."

Olay su. Ingiltere krali I. Charles sistemi yeniden monarsiye cekmeye calisir. Parlamentoyu etkisizlestirmenin en onemli araci da onu zorlayan burjuvaziyi sikistirmaktir. Bunun icin vergiler en onemli aractir. Zaten burjuvazinin parlamentoyu istemesinin nedeni de kralin vergi keyfiyetini ortadan kaldirmaktir. I. Charles bunun icin, monarsilerin ve burokrat rejimlerin sik basvurduklari bir yola basvurur: Fransa'ya savas ilan eder. Savas icin yeni bir ordu kurulacaktir ve bunun icin para lazimdir. Yuksek vergiler koyar. Nantes kentini kusatir, ama basarisiz olur. Bunun uzerine parlamenti sert elestiriler getirir. Charles parlamentoyu iki defa dagitir. Parlamentoyu ucuncu defa yeniden topladiginda bir "Petition of Rights" adli anlasmayi kabul etmek zorunda kalir. Artik keyfi olarak vergi koyamayacaktir.

Bizim Charles pek inatci bir tip oldugu icin, "Petition of Rights"i kabul eder ama vergileri aldiktan sonra parlamentoyu bir kez daha dagitir ve tam monarsi kurar. Bu arada cikan isyanlari bastirabilmek icin yine burjuvalarin destegi gerekir ve parlamento yeniden toplantiya cagrilir. Yine vergi, yine numara olacagini farkeden burjuvalar bu kez kralin vergi istegini reddeder ve dagilmayi da kabul etmezler. Bu arada eger doguda yasasaydi adeta bir yildiz gibi karanlik gokyuzunde beliriveren bir kahraman sayilacak olan Oliver Cromwell adinda bir adam cikar ve yeni bir milis ordusu kurar. Burjuvalarin destegini alir, artik parlamentonun da bir ordusu vardir. Burjuvalar isyancilarin da destegini alinca ulke kralcilar ve parlamentocular olarak ikiye bolunur. Sonunda kahraman Cromwell, kacmaya calisan krali yakalar, parlamento idamina karar verir ve I. Charles halkin gozu onunde asilir.

Ama ortalik bir turlu durulmaz. Epey bir ugrastan sonra Cromwell isyanci Irlandalilarla, Iskoclari bastirmayi basarir. Epey kan doker tabii. Ardindan da Lordlar Kamarasi tarafindan "Koruyucu Lord" unvanini elde etmeyi basarir. Ama Cromwell'in bir diktatorluk kurmaya calistigini farkeden avam kamerasi ona bu unvani vermeyi kabul etmez. Haydaa. Adam sizin icin o kadar ugrasti, sen git onu "Koruyucu Lord" yapma. Bizde olsa hemen "Father of all Lords" yada "forebritish" unvani verilirdi. Cromwell bakar ki, bu avam kamarasindan bi halt olmayacak. Vurup kapiyi girer avam kamarasindan iceri. Oki'nin aktardigi konusmayi yapar, hepsini agir cezalara carptirir ve tarihte benzeri az gorulmus diktatorluklerden birini kurar. Oyle sert bir diktatorluk kurar ki, olumunden sonra bile uzun zaman etkisi gorulecektir.

evrensel-insan 10-05-2008 12:30

Guzel bir calisma

Saygideger sargon;

Guzel bir calisma yapmissin, tebrik ederim.Bahsettigin donem, tarihte ingiltere ic savasi olarak bilinen bir donemdir.Cok kan dokulmustur.

Iki yonu vardir, birincisi secular-dunyevilik-ki tarihte ilk defa dine dunyevi bir icerik getirilmeye calisilmis, ve dunya disilik hem tartismaya acilmis hemde carpismalara neden olmustur.Yalniz fikir ve dusunce ozgurlugunun daha once kabulunu unutmamak gerekir.

Ikinci yonude-Engels ve Marxin da felsefe olarak esinlendigi-avam ve lordlar kamarasi catismasidir ki bu da fransa devrimine-ingilizceden yani city, citizien temelli burjuvazi olarak yansiyacaktir.

O tarihte isci sinifindan bahsetmek ne kadar gercekci olur bilmiyorum ama.Citizien savasimi, lordlarla avamlari biribirine dusurmustur.Burada avam kamarasina isci sinifi denirmi? Bu da ayri bir konudur.

YALNIZ AVAM KAMARASINA AYNI LORDLAR KAMARASI GIBI CITIZIEN UNVANI VERILMESI; TOPLUMUN BU TERIM TEMELINDE BIRLESTIRILMESI,bu ic savasin en buyuk kazanimi olmus ve ulkenin-irlandalisi,gallerlisi,iskocu ve ingilizi-bir butun altinda-citizienship-birlesmesini saglamistir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

okinono 10-05-2008 20:52

Amacım konuşmaları toplamaktı ama madem içerik önem kazandı oradan devam edelim.

Düşünün, yıl 1653 ve bir parlamento var ve Kral'ın kanı kutsal değil. Yani Monarşinin temelinde din ne kadar olursa olsun, etkisi yok.

Şimdi;
2008-1653=355 yıl olmuş. 3.5 asır önceden başlamış, Sayın Evrensel'inde ifade ettiği gibi Citizen kavramı.

Öyleyse hala neden simgesel de olsa bir Krallık var. Ve Kraliçe hala ülkenin sahibi konumunda devlet protokollerinde. Yıl 2008 oysa.

Yani bu 355 yıl içerisinde neden krallığı kökten kaldırmak kimsenin aklına gelmedi.
Bildiğiniz gibi 1776 da yapılan ABD eyaletlerinin özgürlük antlaşmasında, İspanya ve İngiltere krallıklarından bağımsız diye bir cümle geçer. Bu nasıl bir ilişkidir ki, olmayan bir halktan bir devlet hem de parça parça 50 eyalet olarak kurulmuş ve bunlar özgürlüklerini krallardan almışlar.

Yani işin aslı, bu Büyük Britanya Krallığı nasıl koltuğa sahip ki, HACIYATMAZ gibi hep dik kalabiliyor hele hele bu asırda.

Eğer bu sorunun cevabını bulursam zaten diğer Avrupa küçük krallıklarının da temelini sanırım öğrenebilirim.

Sayın Evrensel İnsan, yukarıdaki sorularıma katkı sağlayacağını umuyorum. Ama lütfen Lordlar makamından değil, Avam kamarasından seçin kelimelerinizi. Kısa, basit ve beş yaşında bir çocuğa anlatır gibi.
...

Bu arada, diğer kır sekiz Nutuk hangisi bir fikri olan var mı?

Sevgili Sargon, bu senin işin arkadaş hiç kıvırma.
Dilaver yaşlı ve yorgun bir adam. Redbull bile kanatlandıramadı O'nu :)

Frodo desen o taraklarda bezi yok, varsa yoksa tank paleti nasıl sessiz yürür onu araştırıyor. Örnek işte : bizim generalliği anında indirdi :)

Pante desen Mucize yoktur diye diye, mucizesizliği ispatlayarak kendi bir mucize peşinde. : )

Cem ve spratacüs iki amele, bizler için gece gündüz çalışıyorlar.

Thunderpoint do re mi fa da henüz:)

Vartor amca da olur haaa bak, onu unuttuk.

Konu fıkra değil ki, özgür_beyin’i çağıralım.

Yani yönetimden bu iş için kala kala siz kalıyorsunuz.

Pardon duyamadım!!!
Yönetimin konu araştırması ile ne alakası mı var dediniz?

Olur mu hiç. Çok alakası var.

Bir kere yönetmenin amacı halkını eğitmek olmalıdır. Eğitim bilgi ile olur. Yöneten adam talep edilen bilgiyi halkına vermekle mükelleftir.

Efendimmm....Bu şekilde davranan bir dünya yönetmen organı mı göstereyim !!!

Hımm, yav cümlede hem yönetmen hem organ kelimelerini görünce birden ilk mektep eğitimim aklıma geldi. Ahh Ahh Alev abla, bu ülkeyi sen yönetecektin kiii vay anam vayyy , süper olurdu valla. Uygulamalı eğitim konusunda tek geçtim seni hep ben

Hımm yav yönetimi sayarken ben Pante'yi de yazmışım. Allah söyletti demek ki. Eli kulağındadır. Al sana mucize :)

Selamlar

meaculpa 11-05-2008 03:29

Alıntı:

sargon´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 107742)
Bu konusma benim de dikkatimi cekti. Bu konusma muhtemelen Oliver Cromwell'in Avam Kamarasini dagitmasi sirasinda yaptigi konusma. Marks 3. Napoleon ile dalga gecerken soyle diyor:

"Cromwell, Uzun Parlamento'yu[301] dağıttığı zaman oraya yalnız başına gitti, parlamento kendi saptadığı süreden bir saniye daha fazla yaşamasın diye saatini çıkardı, ve parlamento üyelerinden herbirini nükteli alaylarla dışarı attı. Örneğinden daha küçük çapta olan Napoléon, hiç değilse, 18 Brumaire'de Yasama Organına gitti ve kısık bir sesle de olsa, ölüm yargısını onun yüzüne karşı okudu."

Olay su. Ingiltere krali I. Charles sistemi yeniden monarsiye cekmeye calisir. Parlamentoyu etkisizlestirmenin en onemli araci da onu zorlayan burjuvaziyi sikistirmaktir. Bunun icin vergiler en onemli aractir. Zaten burjuvazinin parlamentoyu istemesinin nedeni de kralin vergi keyfiyetini ortadan kaldirmaktir. I. Charles bunun icin, monarsilerin ve burokrat rejimlerin sik basvurduklari bir yola basvurur: Fransa'ya savas ilan eder. Savas icin yeni bir ordu kurulacaktir ve bunun icin para lazimdir. Yuksek vergiler koyar. Nantes kentini kusatir, ama basarisiz olur. Bunun uzerine parlamenti sert elestiriler getirir. Charles parlamentoyu iki defa dagitir. Parlamentoyu ucuncu defa yeniden topladiginda bir "Petition of Rights" adli anlasmayi kabul etmek zorunda kalir. Artik keyfi olarak vergi koyamayacaktir.

Bizim Charles pek inatci bir tip oldugu icin, "Petition of Rights"i kabul eder ama vergileri aldiktan sonra parlamentoyu bir kez daha dagitir ve tam monarsi kurar. Bu arada cikan isyanlari bastirabilmek icin yine burjuvalarin destegi gerekir ve parlamento yeniden toplantiya cagrilir. Yine vergi, yine numara olacagini farkeden burjuvalar bu kez kralin vergi istegini reddeder ve dagilmayi da kabul etmezler. Bu arada eger doguda yasasaydi adeta bir yildiz gibi karanlik gokyuzunde beliriveren bir kahraman sayilacak olan Oliver Cromwell adinda bir adam cikar ve yeni bir milis ordusu kurar. Burjuvalarin destegini alir, artik parlamentonun da bir ordusu vardir. Burjuvalar isyancilarin da destegini alinca ulke kralcilar ve parlamentocular olarak ikiye bolunur. Sonunda kahraman Cromwell, kacmaya calisan krali yakalar, parlamento idamina karar verir ve I. Charles halkin gozu onunde asilir.

Ama ortalik bir turlu durulmaz. Epey bir ugrastan sonra Cromwell isyanci Irlandalilarla, Iskoclari bastirmayi basarir. Epey kan doker tabii. Ardindan da Lordlar Kamarasi tarafindan "Koruyucu Lord" unvanini elde etmeyi basarir. Ama Cromwell'in bir diktatorluk kurmaya calistigini farkeden avam kamerasi ona bu unvani vermeyi kabul etmez. Haydaa. Adam sizin icin o kadar ugrasti, sen git onu "Koruyucu Lord" yapma. Bizde olsa hemen "Father of all Lords" yada "forebritish" unvani verilirdi. Cromwell bakar ki, bu avam kamarasindan bi halt olmayacak. Vurup kapiyi girer avam kamarasindan iceri. Oki'nin aktardigi konusmayi yapar, hepsini agir cezalara carptirir ve tarihte benzeri az gorulmus diktatorluklerden birini kurar. Oyle sert bir diktatorluk kurar ki, olumunden sonra bile uzun zaman etkisi gorulecektir.

O kadar nutugun altından da " ben neden koruyucu lord olamıyorum " kaprisi çıktı iyimi...

Sagol sargon cok tatmin edici oldu açıklaman.

evrensel-insan 11-05-2008 08:25

Kralligin nedeni

Saygideger okinono;

Elimden geldigince basit olarak anlatmaya calisacagim.

Britanya'da kralligin hala korunmasinin bir kac nedeni var. Bunlardan birincisi sahiplik, yani kraliyet ailesi, hem topragin sahibidir, hemde uzerinde yasayan vatandaslarini korumak ve kollamaktan sorumludur.

Ne devlet toprak sahibi, ne de hukumet ulke sahibi olamaz.Toprak sahisa aittir ve bu sahis ta en ust sahis yani kralicedir.

Devlet ve onun hukumetinden ayri olarak; kral ailesi, hem politik bir taraf tutmaz, hemde tum halki kucaklar.Onun tarafsizligi ve halkini kucaklamasi, dunya kamuoyunda ona kimseye taninmayan bir ayricalik tanir.

Bu da kraliyetin dunya capindaki forsu ve etkisidir.Her zaman, baristirici, arabulucu, birlestirici v.s. roller ustlenir,hem ulkesi hemde dunya kamuoyunda.

Hic bir yolsuzluga, rusvete, v.s. adi karismaz. Temizlik, kraliyet ailesinin en onem verdigi konudur.Devletler ve hukumetler politik ruzgara gore degisir. Kraliyet ise halkin kalici guveni, koruyucusudur.

Butun bunlarin yaninda ekonomik geliri-yani turistik yapiyi-unutmamak lazim.Hem kraliyetin ozel donem ve gunlerinde, hemde genelde; dunyanin bir suru yerinden turistler hem kralice ve ailesini, hemde onlarin malikanelerini gormeye gelirler.

Benim hanim bile Kraliceyi sever; neden? hic bir insanlik disi davranisini saygisizligini gormedigi gibi;bilhassa gonullu kuruluslar temelindeki yardimlarini,halki bir evladi gibi degerlendirmesini,ve o cok sasali torenlerini cok sever.

Onun kaliciligi; tarafsizligi, ulke ve toprak sahipligi, politik icerik tasimamasi, halkini sevmesi, dunya daki yeri ve forsu ve ekonomiye getirdigi katkiyi, hangi akilli dusunce ortadan kaldirabilir? Nasil bir neden gostererek bunu yapabilir?

Aslinda ben bir ara cok dusunmustum.Bilhassa Istanbul uc ana dinin merkezi olabilir ve padisahlik ayni Britanya daki krallik gibi korunabilirdi.Hem turistik acidan hemde ulkenin cok sesli milli-dini kokensel yapisini bir butunluk altinda tutmak acisindan.Tabi bizim gibi duygusal ve elindeki olanaklari degerlendiremeyen bir zihniyet icin bunlar bir hayaldi.

Eminim sen diger kralliklari da incelediginde ayni sonuca varacaksin.Ayrica bu 1600 yapisini elinin tersiyle itmis ulkelerin de farki ortaya cikacak.

Yaziyi bana oyle yazdirdiniz ki, nerdeyse bende tum bilincimi ve felsefemi unutup kraliceyi sevecegim! ve kraliyeti savunacagim? Tobe Tobe!

Saygilarimla;
evrensel-insan

okinono 11-05-2008 08:40

Sevgili Evrensel insan,

Aman bu sadeliği bozmayın olur mu?

Cevabınız için teşekkür ederim.

Şöyle demişsiniz; "Kraliyet ise halkin kalici guveni, koruyucusudur."

Burayı biraz açarmısınız. Ama bakın sakın karşınızdakinin 5 yaşında bir zekaya sahip olduğunu unutmadan; gözünüzü seveyim.. Çok iyi gidiyoruz.

Selamlar

dilaver 11-05-2008 08:43

padisahlik ayni Britanya daki krallik gibi korunabilirdi

evrensel-insan kafanda bir padişah adayı var gibi konuşuyorsun. :)

Bence bu yeni padişah evrensel biri olmalı degil mi. :eek:

Sonuçta tüm yazdıklarınızdan çıkan sonuç, kapitalizm her şeyi alınır satılır hale getirir. :D

saygılarımla

evrensel-insan 11-05-2008 08:51

Saygideger dilaver;

Onemli olan aday veya adayin kim olacagi degil;bu tarihi gercekten yararlanabilmek ve faydalanabilmek-tabi ki ulke ve toplumu ve onun butunlugu adina-yoksa bir zumrenin veya azinligin veya sinifin cikari adina degil.

Ayrica alinip satilmaktan bahsediyorsun.Seyin sahibi kim? Nasil seye sahip olunur?

Bu iki ve buna benzer sorularin cevaplari, insanoglunun evrensel dusunce siniri ve manevrasinin sorunun da gizli.

Saygilarimla;
evrensel-insan

evrensel-insan 11-05-2008 09:10

Saygideger okinono;

Bu gidisle sen beni hem bilincimden hemde felsefemden edeceksin.Neyse burasi isin sakasiydi.

Benim bireysel bilincim ve insanliga yonelik felsefem o kadar guclu ki, boyle bir sorun yok.

Şöyle demişsiniz; "Kraliyet ise halkin kalici guveni, koruyucusudur."-okinono

Bu kalicilik tarihsel ve tarihin getirdigi gibi yasamsal gelismenin temelidir.

Yani halk, politik polemik yada sinifsal catismadan ziyade, butunlugun, birligin ve beraberligin korunmasindan yanadir.

Bilir ki, kendi cikari icin sectigi hukumetler ve devletler, sadece halkin onlari secenine hizmet eder.Ama yine bilirlerki bu sistemin bir de aile buyugu, yani kraliyeti vardir.

Sectikleri hukumet ve devlet, kendileri secmemis olsa bile, onlarin aleyhine birsey yapamaz.Yani toplumu kutuplastiramaz, bolemez.Cunku kralice ve onun kraliyeti-gostermelik de olsa-devletler ve hukumetler ustudur.Boyle bir bolunme veya kutuplasmaya izin vermez, veremez-yapisi ve icerigi geregi-

Ustelik kraliyet halkiyla iciccedir.Alicenap ve alcakgonulludur.Burnu buyuk degildir, halkini kucumsemez.Ustelik halkin icinden cesitli konularda isim yapanlari da odullendirir.

Yine bilirlerki, ulkede ne olursa olsun, kraliyet gelenegi ve katkisi kalicilasmistir.Kimsenin bu yapiya zarar vermeye gucu yetmez.

YANI KRALIYET VE YAPISI GUVENILEN, ARANAN; ULKENIN VE TOPLUMUN KALICI KORUYUCUSUDUR. Ulke toplumu buna inanmistir ve bu inanc degismez.

Saygilarimla;
evrensel-insan

okinono 11-05-2008 10:41

Bu gidisle sen beni hem bilincimden hemde felsefemden edeceksin.Neyse burasi isin sakasiydi.-Evrensel insan

....

Sevgili Evrensel insan

Her şakada bir ciddiyet vardır. Ki ben bunu yazılarımda çokça kullanırım. Umarım , yakın zamanda bu dilek gibi temenninizi gerçekleştirir ve hepimizi çok mutlu edersiniz.

......

Krallık konusuna gelince; kralın adaletini kabul ederek tanrıyı ret etmek nasıl oluyor onu da anlamış değilim ?

Aman yazı üslubunu bozmayın çok çok iyi gidiyor.
Selamlar.

evrensel-insan 11-05-2008 12:24

Saygideger okinono;

Bulmusunuz size insan olmanin bedava yolunu gosteren birini, onun bile kiymetini bileceginiz yerde, beni de kendiniz gibi yapmayi mutluluk addediyorsunuz.

Neyse ben senelerdir bunun mucadelesini verdigim icin, bu tip yanasimlara alisigim. Sitenin eski yerindeki sohbet odasi sohbetlerinde de bunu yasadim.Bu konuda tecrubeliyim, senin anlayacagin, o yuzden maalesef dileklerin gerceklesmeyecek.

Ayrica sen, gerceklesmedigi icin-belki sen degil de ya bir sonraki nesil, ya da... neyse-sevineceksin.

Soruna gelince cevabi cok basit.Kralin adaleti dunyevi yani sekuler.

Tanri konusu ise bireysel.

Saygilarimla;
evrensel-insan

okinono 11-05-2008 21:19

Bulmusunuz size insan olmanin bedava yolunu gosteren birini, onun bile kiymetini bileceginiz yerde, beni de kendiniz gibi yapmayi mutluluk addediyorsunuz.-Evrensel
.....

Londra Üniversitesi Psikiyatri Enstitüsü, Travma Bölüm Başkanı Dr. Metin Başoğluymuş.

Metin hoca, "Kendini alim sanan cahiller" deki travmatik nedenler konusunda Doçentlk tezini verecekmiş" Yardımcı olmak evrenselik gereğidir di mi yaaa..

Biryerlerde aklınızda kalsın. Sevgi kardeşlik ve yardımlaşma evrensellğin temeli nasılsa.
...........

Tanrı konusuna bireyseldir dediğinize göre; aslında size Uranus'ten falan klinik bulmak lazım. Kesmez öyle Mars, Venüs ne de olsa komşuları dünya:D

Şimdiden Allah şifalar versin; acele etmeyin lütfen, bizim vaktimiz var bekleriz.Siz uzun uzun dinlenin rahatlayın; beş on sene sonra dinç birşekilde yine görüşürüz burada.

Dilaver banada bir red bull acillll; dayanılacak gibi değil birader bu karınağrısı.
Gizli Troya mı acaba :eek:

Selamlar

metalheart 12-05-2008 00:24

oki,

hoca tarihi değiştiricek 51. nutku yazıyor..
el ve ayakları denk almanın zamanıdır..

red bull yerine sıvı nitrojen öneririm.aydo'dan temin edebilirsin..

evrensel-insan 12-05-2008 01:18

Benzetmekten vazgecin

Saygideger arkadaslar;

Benim yazdigim bir cumleyi alip, ona benzer bir cumle bulup; beni birileriyle ozdeslestirmekten vazgecin.Benim adim gizli degil; ben Kadir Uzun'um, e mail adresimde var.

Tanri konusuna gelince; evet tanri konusu tamamen bireyseldir ve bireyi ilgilendirir.

Bir birey kendi oz iradesiyle tanrinin varligini vara tasirsa; tanri onun icin vardir.Tanrinin varligini yoka tasirsa tanri onun icin yoktur.Yine tanriya inanci inanmaya tasirsa, inanir.Tanriya inanci inanmamaya tasirsa inanmaz.

Bireyler arasi tanrinin varligi ve tanriya inanc konusu bir kisir dongu, bir ikna etme-olma mucadelesidir.Ne bu mucadelenin galibi, ne de maglubu olmaz.Ustelik bu kisir dongu, bireye ne bir bilinc, ne bir yenilik ne de bir acilim verir.Olsa olsa ikna olup var ucundan yoga-veya tersi; inanma ucundan inanmamaya-veya tersi pendulum misali-yer degistirir.Ne tanrinin varligi, ne de tanriya inanc ikileminden kurtulamaz.

Eger birey tanrinin varligi ve tanriya inanc ikilemlerinde disari cikmak istiyorsa,alisilagelmis dusunce tarzini degistirmek durumundadir.Ben evrensel'in kosesinde.Dusuncenin hem manevra hemde dusunme sinirini detayli belirtmistim.

Bura da ustelik dunyanin gerceklesmis milli-dini kokensel cesitliligi temelinde ve evrensel bakabilmek icin, bireyler biribirini ikna olma-etme savasi yerine, biribirini algilamali ve biribirinin milli-dini kokensel degerlerine saygiyla yanasmalidir.

Bu konuda kisir dongu mucadelesi verecegine-baska birinin degerlerine mudahele etmeden-ya inanan ve var taraftariysa onu, ya da inanmayan yok taraftariysa onu, kendi oz dusunsel ve davranissal mucadelesiyle percinlestirmeli, kutup degistirmeli ya da benim gibi- neyin ne oldugunu ortaya koyarak ve bu ortaya konanin da evrensel sorun oldugunu gostererek-arinmali ve sorunun cozumunu kendine iletebilmelidir.

BILINC, ANCAK BILINCLI BIR DUSUNCENIN DUSUNMESINI SORGULAMASI VE NEDENLEMESIYLE ELDE EDILIR.

Saygilarimla;
evrensel-insan

okinono 12-05-2008 01:29

Benim teşhisim disleksi.

Yok mu artıran :)

evrensel-insan 12-05-2008 01:57

Iyi teshisler

Saygideger arkadaslar;

Benim dusuncelerim ve fiziksel kimligim temelinde, bir tahmin yarismasinin icine sokulmus bulunuyorum.Herkese o akil fikir versin ve herkese kolay gelsin.

Saygideger okinono;

Disleksi, bir ozurluluktur.Genellikle de algilamada ki zorluktur.Bu temelde bakildiginda, genelde algilanamayan ben oldugumdan, benim degil;sizlerin boyle bir ozurlulugu olmasi daha makbuldur.Cunku ne yazilarimi okurken ne de onlara cevap verirken, bir algilama noksanligi hissediyorum.

Sizi imtihana soksam ve imtihan cok secenekli olsa;sizin de seceneklerden birini veya bir kacini secmenizi istesem.Eminim boyle bir sorunla karsilasirim.

Cunku secenekleri secmeden once, neyin secenegini sececeginizin algilanmasi gerekir.Tartisilmasi degil.

Belki tesadufen dogru secenegi tutturdugunuz da olabilir, ama bu sizin bunu bilincli yaptiginizi gostermez.

Ustelik, disleksianiz varsa,sizin yaniniza bir de yardimci vermem gerekir ki sizin adiniza soruyu ve secime giren cevaplari yavas yavas, sindire sindire okusun diye.

Saygilarimla;
evrensel-insan

okinono 12-05-2008 05:42

Pardon yanlış olmuş haklısınız.

Geveze Disleksi olmalıymış :D

evrensel-insan 12-05-2008 06:19

Boyle kalsin

Saygideger okinono;

Simdi birseyler daha yazarsam, gene fikrin degisebilir.Sen en iyisi bu tesbitte kal.

Saygilarimla;
evrensel-insan

evrensel-insan 12-05-2008 06:30

Sivi nitrojen

Saygideger metalheart ve aydoe;

Hatirladigim kadariyla, bu sivi nitrojenin ne oldugunu; ben, sizlere"bardak,kirik bardak"yazismamizda da sormustum.Ozamandan beri bana hala cevap vermediniz.Simdi yeri gelmisken bir daha soruyorum; nedir bu sivi azot ve sivi nitrogen konusu? Aciklarsaniz, sevinirim.

Saygilarimla;
evrensel-insan

okinono 17-05-2008 23:24

Arkadaşlar;

Bu konu ile alakası vardır diye Ali Çimen'in Dünya Tarihini değiştiren konuşmalarını aldım.

Ama siz almayın. bişeye yaramaz. Alakasız popülist bir konuşma dizisini almış kitap diye yayınlamış. Belki içinden 2 bilemediniz 3 konuşma daha eklenebilr. Ama o da para boşa gitmesin diye belki.:)

Yalnız dikkatimi çeken şu oldu. Bill Clinton TBMM de Mustafa Kemal ile inceden kafa bulmuş. Bu garibime gitti.

Diyorki
M.Kemal 6 günde okumuş size nutku, ben de en iyisi 6 gün susuyum ...

Yani hala kalan 48 konuşma meçhul..

Selamlar

sargon 17-05-2008 23:59

Dunya Tarihini 50 adet nutuk'un degistirdigini kimden ogrenmis bulunuyoruz?

okinono 18-05-2008 00:39

Çok doğru ve yerinde bir soru. Valla ben bilmiyorum !!!

Yani benim çıkış noktam da burası olmalıymış zaten. Yani böyle bir tasnif yapıldı mı? Yapıldıysa kim tarafından yapıldı?

Ama şimdi baktımda izlediğim yol yanlışmış. Zira olmayan nutukları aramışta olabilirim. Veya her halkın kendince sınıflandırdığı bir önem silsilesine ait nutuklarda olabilir.

Elhasıl, boşa kürek çekmişim. Dön geri oğlum Oki :)

Selamlar

dilaver 18-05-2008 00:50

Saygıdeger Okinono

Bence tersten başlamalısın. İlk olarak da evrensel-insanın nutuklarından başlayabiliriz. Malum yukarıdaki satırlarda 51. nutuk olarak nitelendirilmişti.

saygılarımla

sargon 18-05-2008 00:58

Oki, sen bence bu isten vazgecme. Iyi gidiyordu. Bulabildigin nutuklardan birkac tane daha cikarsan, biz de dunya tarihini degistiren 10-20 nutuk oldugunu iddia edebiliriz. Ben aklima hemen gelen birkac tanesini soyleyeyim. Lenin'in Subat devriminden sonra Rusya'ya donusunde tren garinda yaptigi konusma bunlardan biridir bence. Isa'nin son yemek konusmasi bir digeri olabilir. Muhammed'in veda hutbesi de sayilmali. Bu son ikisi gercekten hic yasanmamis olabilir ama onemli olan dunya tarihini etkilemis olmasi. Hitler'in 1933 secimlerinden sonra yaptigi konusma da bence ilk 10'a girecek konusmalardandir.

Bence bu calisma iyi bir calisma olmaya adaydir.

okinono 18-05-2008 01:24

Ben en iyisi şu kitabın önsözünü bir worde atayım. oradan seçelim. Hiç olmazsa elimzde ekleyecek veya çıkartacak bir veri olur.

Akşama sanırım hallederim..

okinono 18-05-2008 18:05

İçindekiler
Önsöz à 9
SOCRATES
“ Sizin istediğiniz gibi konuşup yaşamaktansa
kendi istediğim gibi konuşup ölmeyi tercih ederim” à 11
BÜYÜK İSKENDER
“ İmparatorluğumuzun sınırları, Tanrı’nın dünyaya koyduğu sınırlardan
başka bir şey olmayacak.” à 19
ÇİÇERO
“Konuşarak üstesinden gelebileceğimi herhangi bir şey varsa hakkında varılan iyi kanıya binayen ve bu kabileyetin şereflendiği için bu vazifemi yapacağım” à 25
Marcus ANTONIUS
“Sezar’ı bıçaklayan şerefli insanlara” à 29
Kuss bin SAİDE
“Allah’ın gelecek bir peygamberi vardır ki gelmesi pek yakındır.” à 37
Tarık bin ZİYAD
“Arkazında deniz, önünüzde düşmanlar ve kaçacak hiç bir yeriniz yok” à 41
ALPASLAN
“Bu beyaz elbise kefenim olsun” à 43
Papa II. URBAN
“O toprakları uğursuzların elinden sökerek alın.” à 47
OSMAN GAZİ
“Tuttuğumuz yol, kuru bir kavga yolu değildir.” à 53
Fatih Sultan MEHMET
“Mazinize laik bir şekilde svaşınız!” à 59
Maximilien Fançois Marie Isidore de POBESPIERRE
“Dürüst insanların ceza görmeden ülkelerine hizmet edebilecekleri zaman henüz gelmedi!” à 65
Napoleon BONAPARTE
“Haydi düşmanlarımız titretelim.” à 71
Abraham LİNCON
“Halkın, halk tarafından halk için yönetimi yer yüzünden silinmeyecek.” à 75
Otto von BISMARCK
“Biz Almanlar yalnız Tanrıdan korkarız, başka hiçbir şeyden değil.” à 79
Woodrow WILSON
“Dünya demokrasi için güvenli bir yer haline getirilmelidir.” à 85
Vladimir Ilich LENIN
“Sosyalist devrimini şafağı sökmeye başladı!” à 91
Mustafa Kemal ATATÜRK
“bu kutsal amaç ugrunda ulusumla birlikte sonuna kadar çalışacağımı mukadesatım adına söz veririm!” à 95

okinono 18-05-2008 18:05

A. J. BALFOUR
“Yahudi ırkının dağılmış olduğu tüm diyarlara bir mesaj göndermemiz isabetli olur!” à 103
Muhammet İKBAL
“Kararlarınız yöneltmeyi değil; fakat bana göre kararlarınızın genel karakterini belirleyecek olan temel prensibi tüm berraklığıyla şuurlarınıza getirebilmeyi umuyorum acizane” à 109
Adolf HİTLER
“Aslan bitr korkak olmadım!” à 115
Franklin ROOSEVELT
“Amerikan halkı, hakka dayanan gücüyle kesin zafere ulaşacaktır.” à 125
Muhandas GANDHI
“Onlara karşı en büyük saldıraya hazırlandığım anda bile, kalbimde İngilizlere karşı nefret olmaz.” à 131
GENERAL PATTON
“Hepimiz ölmeyeceksiniz, sadece yüzde ikiniz!” à 137
WİNSTON CHURCHILL
“Demir perde çekildi!” à 141
George C. MARSHALL
“Geleceğini dünyası, isabetli bir yargıya bağlı.” à 147
Fidel CASTRO
“Beni mahkum edin. Sorun değil. Tarih beni anlayacaktır.”à155
John F. KENNEDY
“Ay’a gitmek istiyoruz.” à 161
John F. KENNEDY
“Ich bin ein Berliner!” à 169
Martin Luther KING
“Bir rüya görüyorum...” à 173
Ayetullah HUMEYNİ
“Hain şeytan Muhammed Rıza Pehlevi kaçtı.” à 181
Ronald REAGEN
“Yıkın bu duvarı Bay Gorbaçov!” à 189
Nelson MENDELA
“Ölmeye Hazırım.” à 201
George BUSH
“Dünya daha fazla bekelyemezdi” à 209
Mihail GORBAÇOV
“Artık yeni dünya yaşıyoruz.” à 217
İzak RABIN
“Bu kadar kan ve göz yaşı yeter.” à 225
Aliya İzzet BEGOVİÇ
“Bizler insan olmaya ve insan olmaya çalıştık ve başarılı olduk.” à 229
Bill CLİNTON
“Türkiye’nin tarihi 20. Yüzyılı anlamanın anahtarıdır.” à 243
Boris YETSİN
“İstiha ediyorum.” à 255
George W. BUSH
“Ya bizimlesiniz ya da teoristlerle.” à 261
Robin COOK
“Bu şavasın acelesi ne.” à 275
George W. BUSH
“Diğerlerine de özgürlük götüreceğiz.” à 253

sargon 19-05-2008 04:00

Butun bu konusmalar dunya tarihini etkilemis konusmalar midir, yoksa unlu isimlerin konusmalarindan biraz rasgele bir secme mi yapilmis anlamak biraz zor. Bunlardan bazilarini biliyorum. Ornegin Sokrates'in konusmasi cok meshur. Tarik bin Ziyad'in konusmasi da oyle. Osman Gazi ve Fatih Sultan Mehmet'in onemli bir konusmasini hic duymamistim daha once. Clinton ve Kennedy'in onemli konusmalar yaptigini da duymadim. Martin Luther King'in konusmasi ise cok sarsici ve onemli bir konusmadir. Bunlar onemli nutuklar bence. Burda esas alinacak olan unlulerin onlari ifade eden sozleri degil, onem teskil eden nutuklar olmali. Bunlarin da tarihsel surec icinde onemi olmaksizin bir anlami olmaz bence.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 01:45 .