Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Yarattığı denilen hayvana aşağılık diyen tuhaf allah (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=6303)

atheist87 30-05-2008 07:20

Yarattığı denilen hayvana aşağılık diyen tuhaf allah

BAKARA SURESİ: 65 Yemin olsun, içinizden Cumartesi gününde azgınlık yapanları siz bilirsiniz. Onlara şöyle dedik: "Aşağılık maymunlar oluverin."

MAİDE SURESİ : 60 De ki: "Allah katında ceza olarak bundan daha kötüsünü size bildireyim mi? Allah'ın lanetlediği, üzerine gazap indirdiğidir o. Allah böylelerinden maymunlar, domuzlar ve tağut uşakları yapmıştır. İşte bunlardır yer bakımından daha kötü, yolun denge noktasını kaybetme bakımından daha şaşkın olanlar."

A'RAF SURESI: 166 Ne zaman ki, yasaklandıkları şeylerden ötürü öfkelendiler, onlara şöyle dedik: "Aşağılık, maskara maymunlar olun!"

breymin 18-10-2008 22:20

yaratdiklarini asagiliyan allah,,,banada biraz garip geldi.

placebo 18-10-2008 22:56

Lokman Sûresi 19
“Yürüyüşünde tabii ol. Sesini alçalt. Çünkü seslerin en çirkini herhalde eşeklerin sesidir!”

Yarattığı eşeğin de sesini beğenmemiş ,özenmeden yaratmış heralde..

iceman 18-10-2008 22:56

hep Lanet zaten..inanmadın mı yandın ! ama söyLiyim ben bu LafLarın aLtında kaLmam :D

karadenizli 08-11-2008 22:29

hangi meali okuyosunuz durun söyleyeyim ZEKERİYA BEYZ TURAN DURSUN

ELMALILI HAMDİ YAZIRI DENESENİZ, ömer nasuhi bilmen.. ne dersiniz

prometheus4517 08-11-2008 23:30

bu hakaretlerin hesabı sorulacak :D:D

placebo 08-11-2008 23:51

Alıntı:

prometheus4517´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 136964)
bu hakaretlerin hesabı sorulacak :D:D

Başkaldırıyoruz..Aşşağılanmaya hayır!!!

Onları gözleri açık,bizimkileri kapalı yarat. Hatta bir de kalplerimize da mühür vur..

Eşitlik isterük!!!:D

dr humanist 09-11-2008 00:02

Alıntı:

preach´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 136976)
Başkaldırıyoruz..Aşşağılanmaya hayır!!!

Onları gözleri açık,bizimkileri kapalı yarat. Hatta bir de kalplerimize da mühür vur..

Eşitlik isterük!!!:D

sevgili preach;
ben de ahiret gününü dört gözle bekliyorum,allaha bir sürü sorum var,sitemlerim var

saygılarımla;
Evros

sinner 09-11-2008 00:17

Ben şahsen bir konuya bakmak istediğimde Elmalı mealine başvururum.

Her fırsatta kendini yücelte yücelte bitiremeyen Tanrının gerçek yüzünü,
kendisine inanmayanları alaycılıkla suçlarken kendisinin de aynı yolu seçtiğini görerek tespit edebiliriz:
Canı çıkasıcalar, kahrolasılar, elleri kuruyasılar, beyinsizler, aşağılık maymunlar, yaban eşekleri vs.
Daha olmadı onların üstüne pislik atar. :D

placebo 09-11-2008 00:32

[QUOTE=Evros;136982]sevgili preach;
ben de ahiret gününü dört gözle bekliyorum,allaha bir sürü sorum var,sitemlerim var

saygılarımla;

Benim de sevgili Evros..O zaman birleşelim topluca gidip soralım..Bakalım ne gibi bir mantıklı açıklama sunacak bizlere.Derdi neymiş? bizi neden defolu yaratmış?Sonra da bu hatasının bedelini niye bize fatura etmeye kalkışmış?Gelen giden bizi aşşağılıyor yahu,şamar oğlanına döndük ..Onun yüzünden müslümanlar üzerimize saldırıyor,insanlık saçsaça başbaşa girmiş din iman diye..yeter gayrı :D Nedir bu zulüm...

gercekisim 09-11-2008 00:39

Diyanet İşleri Meali/Araf 179

And olsun ki, cehennem için de birçok cin ve insan yarattık; onların kalbleri vardır ama anlamazlar; gözleri vardır ama görmezler; kulakları vardır ama işitmezler. İşte bunlar hayvanlar gibi hatta daha sapıktırlar. İşte bunlar gafillerdir.

Yani neymiş?? Hayvanlar sapıkmış tarif ettiği ve kalpleriyle anlamalarını beklediği (beyin değil kalp) insanlar ise hayvanlardan da sapıkmış.. :) bu kitap hakkında hakaret davası açılsa yeridir.

prometheus4517 09-11-2008 00:48

arkadaşlar size bir sır veriyim mi? :D

bu hayalleriniz hiçbir zaman gerçekleşmiycek.

yalnız bir an düşündüm acaba okuyan müslümanlar ne hissediyor diye.

herhalde tövbeestağfirullah diye diye okuyup kapatıyolardır. :D

prozac 09-11-2008 01:13

Allahın işine akıl sır ermiyor işte :D

Aşağılık maymun nasıl oluyo :eek:
Bir maymun gördüğümüzde aşağılık olup olmadığını nasıl anlarız?

prometheus4517 09-11-2008 01:17

evet orası da ayrı bir konu ha bak çok güzel bir noktaya değindin sayın prozac02

hadi bakalım müslümanlar bunu da açıklayın maymunun kılsız olanı mı aşağılık oluyo, kuyruğu daha uzun olan mı. sesi daha çok çıkan mı hangisi?

hackercesur 27-07-2010 11:51

Alıntı:

placebo´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 133762)
Lokman Sûresi 19
“Yürüyüşünde tabii ol. Sesini alçalt. Çünkü seslerin en çirkini herhalde eşeklerin sesidir!”

Yarattığı eşeğin de sesini beğenmemiş ,özenmeden yaratmış heralde..

Bilgili olmak ve kuranda neler geçtigini bilmek sorulara kurandan cevap vermek ve milyonlarca müslüman sürüsünün neden islama inandıgını sorgulamak için kuranı okuyorum. Lokman suresi 19. ayet benimde dikkatimi çekti diyanet sitesindeki meale baktım ve

Hemen konu açayım derken arama yaptım ve 2 yıl önce açılan bu konuyu gördüm. Hem yeni üye arkadaşlarda görebilsinler diye burdan yazayım dedim.
Sadece bu ayetteki mantıksızlıklar bile dinden çıkmaya yeter aslında.

Yürüyüşünde tabii ol. : Burası güzel ve ögüt verici aslında. Sorunum yok. ;)
Sesini alçalt: Burasıda süper bir ögüt verme kısmı yine sorun yok.

işte filmin koptugu yer :D

Çünkü seslerin en çirkini herhalde eşeklerin sesidir!”
* Herhalde diyerek allaha yakışmayan net olmayan bir ifade kullanmış.
* Kendi yarattığı eşegin sesini begenmiyor.

Düşüncelerinizi bekliyorum.

ahmetaltan 27-07-2010 14:46

Her dilin, hakaret cümleleri, deyimleri, övgü cümleleri, belirli sembol ve nesnelerle olur.
Bir dilde kişiye "eşşek herif" anlamında bir sözcük, övgü olabilirken, başka dilde hakaret olabilir. Kültürler arasında her hayvanın temsil ettiği manalar vardır. Bazı kültürlerde bazı hayvanlar cesareti ve kahramanlığı sembolize ediyorken, başka kültürlerde hakaret anlamı içerebilir.
Aynı bunun gibi bir dildeki atasözü, başka dile çevrildiğinde anlamsız ve saçma bir anlamı olabilir.
Arapça dilindeki bir metni, arpça bilenin anlaması ile, onun tercümesinden okuyanın anlaması arasında dağlar kadar fark oluşabilir.
Burada ayet ve hadis meallerine bakarken bu zaviyeden değerlendirmek gerekir.
Saygılar.

hackercesur 27-07-2010 14:59

Alıntı:

ahmetaltan´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 322727)
Her dilin, hakaret cümleleri, deyimleri, övgü cümleleri, belirli sembol ve nesnelerle olur.
Bir dilde kişiye "eşşek herif" anlamında bir sözcük, övgü olabilirken, başka dilde hakaret olabilir. Kültürler arasında her hayvanın temsil ettiği manalar vardır. Bazı kültürlerde bazı hayvanlar cesareti ve kahramanlığı sembolize ediyorken, başka kültürlerde hakaret anlamı içerebilir.
Aynı bunun gibi bir dildeki atasözü, başka dile çevrildiğinde anlamsız ve saçma bir anlamı olabilir.
Arapça dilindeki bir metni, arpça bilenin anlaması ile, onun tercümesinden okuyanın anlaması arasında dağlar kadar fark oluşabilir.
Burada ayet ve hadis meallerine bakarken bu zaviyeden değerlendirmek gerekir.
Saygılar.

Bu kavramlar insanlar içindir. Bir yaratıcının yarattıgını küçük düşürmesi ve aşağılayıcı konuşması bu yazdıklarınla açıklanamaz...
Ayete bak: Allah kahretsin onları....
Bu ayeti allah mı gönderdi şimdi...
En az kitap göndermesi kadar saçma. Hem kendine inanılmasını istiyor. Hem de inanmamaları için elinden geleni yapıp cehennemin ateşini yükseltiyor.

n4n0_s3c0nD 28-07-2010 02:08

Bugüne kadar dünyada hic bir insan sifirdan bir canli yaratamadi ! Birak Insan yaratmayi birak sen hayvan yaratmayi bir sinek bile yaratamadi !

Simdi bunu ele alarak söyle düsünelim !

Allah esekleri , maymunlari domuzlari hayvanlari yaratiyorsa BUNU EN GÜZEL SEKILDE yaratiyor demekdir malum cok büyük güc ve akil demekdir

Ama insana esekdir hayvandir maymundur derken bu isimler ile küfür etmekdedir..

Yani bu demek oluyor ki ALLAH BU HAYVANLARI EN GÜZEL SEKILDE YARATMIS AMA ONLARIN ÖZELLIKLERI PEK HOSUNA GITMEMIS GIBI ! O Yüzden kendisine bir hakaret etme simgesi olarak kullanmis !

özdekçi 28-07-2010 02:16

Alıntı:

hackercesur´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 322735)
Hem kendine inanılmasını istiyor. Hem de inanmamaları için elinden geleni yapıp cehennemin ateşini yükseltiyor.

Belkide aşağılık maymunlarla aşağılık olmayanları ayırmak amaçlıdır kim bilir.

hackercesur 28-07-2010 09:46

Alıntı:

agnostikim´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 322947)
Belkide aşağılık maymunlarla aşağılık olmayanları ayırmak amaçlıdır kim bilir.

kim bilir diyorsun yani sen de net degilsin...

Arayan_bulur 28-07-2010 11:08

Lokman Sûresi 19

Sayın hackercesur “Yürüyüşünde tabii ol. Sesini alçalt." buraya kadar anladığını "Çünkü seslerin en çirkini herhalde eşeklerin sesidir!” burada niçin yarattığı hayvana hakaret ettiğini düşünüyor.

ALLAH'ı Teala bağra bağra konuşmayı hoş bulmuyor, çirkinlik olarak görüyor. Sesini alçalt derken eşeğin sesini örnek veriyor. Ben burada hakaret göremiyorum.

hackercesur 28-07-2010 11:30

Alıntı:

Arayan_bulur´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 322993)
Lokman Sûresi 19
ALLAH'ı Teala bağra bağra konuşmayı hoş bulmuyor, çirkinlik olarak görüyor. Sesini alçalt derken eşeğin sesini örnek veriyor. Ben burada hakaret göremiyorum.

Tamam da eşeğin sesinden daha çirkin sesler varken neden eşek sesini örnek veriyor ki ?

Allahın hayvan dagarcıgı deve, kuş, eşek ve maymunda mı ibaret ???

Mesela karganın sesi daha çirkin !!!

Bu ayetler kuranı insanın yazdıgını gösterir.

Arayan_bulur 28-07-2010 12:08

Tamam da eşeğin sesinden daha çirkin sesler varken neden eşek sesini örnek veriyor ki ?

Örnek verirken bir adet örneği yeterli görmüştür doğrusuda zaten budur. Tüm hayvanları sıralaması anlamsız olurudur.

hackercesur 28-07-2010 12:22

Alıntı:

Arayan_bulur´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 323007)

Örnek verirken bir adet örneği yeterli görmüştür doğrusuda zaten budur. Tüm hayvanları sıralaması anlamsız olurudur.

Yani eşeğin sesi heralde karganın sesinden daha çirkin diyosun...

Allah gönderdigi ayette heralde gibi belirsizlik lafıyla ne istemiş acep ?

Bunca karmaşık düzeni,evreni, incan beynini, dünyayı ve canlıları yaratan bir allahın bu yarattığı şeylerden daha karmaşık bir varlık olması gerekmektedir...

Bu konudaki fikrin nedir ?

Thunder 28-07-2010 12:30

Allah'ın, (daha doğrusu Muhammed'in) anlatım yeteneğinin pek kuvvetli olmadığını düşünüyorum. Allah'ın söz sanatlarından pek haberi yoktu heralde.

Lokman Sûresi 19

Seslerin en çirkini 'eşeklerin sesidir' derken, ''öznel'' bir ifade kullanılmış. Oysa ki Allah'ın doğası gereği ''nesnel'' olması gerekir diye düşünüyorum. Bununla birlikte Kuran edebi yönden incelendi mi bilmiyorum ancak incelense sonuç tam bir felaket olur düşüncesindeyim.

Kuran'da beni koparan ayetler;

Diyanet Meali

Müddesir 18-19-20

Çünkü o, düşündü taşındı, ölçtü biçti.

Kahrolası nasıl da ölçtü biçti!

Yine kahrolası, nasıl ölçtü biçti!

Süper! :D

hackercesur 28-07-2010 14:24

Saygıdeger Thunder;

Bak şimdi ayetlere :)

TEKÂSÜR SÛRESİ
1, Çoklukla övünmek sizi, kabirlere varıncaya (ölünceye)
kadar
2.
oyaladı. (Tek kelime iniyo)
3.
Hayır; ileride bileceksiniz!
4. Hayır, Hayır! İleride bileceksiniz!
5.
Hayır, kesin olarak bir bilseniz...
6. Andolsun, o cehennemi muhakkak göreceksiniz.

Başka da birşey demiyorum.

Bunlar nasıl ayet. Taksit taksit gelmiş. :D

Arayan_bulur 29-07-2010 10:56

Alıntı:

hackercesur´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 323010)
Yani eşeğin sesi heralde karganın sesinden daha çirkin diyosun...

Allah gönderdigi ayette heralde gibi belirsizlik lafıyla ne istemiş acep ?

Bunca karmaşık düzeni,evreni, incan beynini, dünyayı ve canlıları yaratan bir allahın bu yarattığı şeylerden daha karmaşık bir varlık olması gerekmektedir...

Bu konudaki fikrin nedir ?

Bu ayette anlatılmak istenen eşşeğin sessinin çirkinliği değil, aksine çıkarttığı sesin şiddetidir.

Sana bir örnek vereyim: İstanbulda sahilde bulunan eğlence mekanlarında bir denetim yapılır. Ne denetimi yaparlar SES değili mi? muhakkak haberleri seyrediyorsundur? Ses sınırını aşınca ceza kesiliyor veya kapatma cezası veriliyor. Peki bu ceza sanatçın çıkardığı sese göremi yoksa amfilerle yükseltilen sese mi veriliyor. HERALDE anlamışsındır.

Bu bölümü hayretle okudum."Bunca karmaşık düzeni,evreni, incan beynini, dünyayı ve canlıları yaratan" Sana yakıştıramadım. Hiçte karmaşıklık yok ki aksine mükemmel bir düzen vardır. Bilimadamları dört beş yıl veya elli yıl sonra olacak mesela ay tutulmasını biliyor hatta yer ve zaman olrak biliyorlar. Bu nedemktir ki sistem saat gibi çalışmasından. Ha bu karmaşıklık evrende değil bizim kafamızın almamasından kaynaklanıyor. Neyse konu farklı yöne kaymasın.

Konu eşşek sesi karga sesi kanarya sesi değil mi?

hackercesur 29-07-2010 11:07

Alıntı:

Arayan_bulur´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 323435)

Konu eşşek sesi karga sesi kanarya sesi değil mi?

Hayır arkadaşım konuyu anlamamışsın. Konu allah burada eşeği katmadan da yüksek sesle konuşmayı anlatabilirdi... Neden yüksek sesi, çirkin sesli yarattığı eşeğe benzetiyor ki.

Ayeti nerden tutsan mantıksızlık akıyo...

Ben allah olsam bu ayeti herkes anlasın diye şöyle yollardım ve eleştirilere meyil vermezdim.

"Yürüyüşünde doğal ve dikkatli ol, yüksek sesle konuşma çünkü yüksek ses rahatsız edicidir. Şüphesiz allah herşeyi işitendir."

Arayan_bulur 29-07-2010 11:27

"Yürüyüşünde doğal ve dikkatli ol, yüksek sesle konuşma çünkü yüksek ses rahatsız edicidir. Şüphesiz allah herşeyi işitendir."

Yüksek seste kastın nedir. Bana anlata bilirmisin? Yüksek ses nasıldır, düşük ses nasıldır. matematik türünden anlatma çünkü matematiğim zayıf

melih 29-07-2010 12:11

Kahvehaneye girdiğin zaman "lütfen yüksek sesle konuşmayın"der
bunu kahvehanede tüm gün kağıt oynayan aylak tipler bile anladı da sen mi anlamadın?

yani kahvehanede şunu mu demeliydi?"lütfen yüksek sesle konuşmayın biliniz ki seslerin en kötüsü eşşek sesidir"

ulen ne nankörsünüz be hem eşşeğe yük yükletiyorsunuz hemde sesiylen alay ediyorsunuz
bari eşşeğin gözlerine iltifat edinde eşşeğin gönlünü alın diyecem ama nerdeeee

bazı şovenist pislikler,kürt vatandaşlarımızı bile aşağılarken eşşeği kullandı be
Allahınızın,kürt vatandaşlarımızı aşağılayan şovenist milliyetçilerden ne farkı kaldı?
eşşek bile sizin yaptığınız haksızlıkları yapmaz be ,

siz o eşşeğin kendi halince gurur mertebesine bile ulaşamazsınız

Arayan_bulur 29-07-2010 12:43

Sayın melih sana çok güzel cevap yazardım amma sorumun muhattabı değilsin. Konuyu farklı farklı yerlerede çekmenin anlamı yok, hele hele sinirlenmenin hiç anlamı yok. sakin ol Kou üstüne yoğunlaş okay mı?

melih 29-07-2010 13:23

Alıntı:

Arayan_bulur´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 323455)
Sayın melih sana çok güzel cevap yazardım amma sorumun muhattabı değilsin. Konuyu farklı farklı yerlerede çekmenin anlamı yok, hele hele sinirlenmenin hiç anlamı yok. sakin ol Kou üstüne yoğunlaş okay mı?

Konuyu farklı yerlere çekmiyorum efendi
İnsanların doğal olarak yaptığı hatayı Allah yapıyor maalesef
bu da Kur'anın insan eliyle yazdığının delili oluyor

bu defalarca soruldu ben değiştirerek sorayım bari

Allah,kendi yarattığı aklı ve iradesi olmayan bir maymunu ve ya eşşeği neden aşağılıyor?
eşşeğin aklı ve iradesi yok ki o sesi Allah verdi ona ve niye Allah aşağılıyor?
bu basit soruya daha cevap veremediniz hala

Maymuna niye "aşağılık"diyor
maymun mu aşağılık olmak istedi?ama aklı ve iradesi yok ki maymunun o aşağılık olmayı kendi istemedi ki Allah istemiş

ama aynı şey insanlar için geçerli değil mesela ben aklı ve iradesi olan insanım ve ben aşağılık olmayı tercih ederim ve aşağılık bir insan olurum

ve sende bana "aşağılık" dersin ve insana özgü hata yaparak beni "hayvanlardan daha aşağılık görürüsün" hayvanın hiç bir suçu olmadığı halde

ama aynı cümleleri Allah kuruyor
sizce bu çelişkili değil mi?

yani kur'an insan eliyle yazıldığının açıkca ispatıdır bu durum

Arayan_bulur 29-07-2010 14:29

Sayın melih ya yazdıklarımı okumuyorsun yada öfkelenerek okuduğun için anlamıyorsun. Lütfen okurken yazarken sinirlerimize hakim olalım, lütfen diyorum anla Okay mı?

Şimdi; daha önce ki yazdığımı kopyalayıp yapıştırıyorum.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Lokman Sûresi 19

Sayın hackercesur “Yürüyüşünde tabii ol. Sesini alçalt." buraya kadar anladığını "Çünkü seslerin en çirkini herhalde eşeklerin sesidir!” burada niçin yarattığı hayvana hakaret ettiğini düşünüyor.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Burada eşşeğe hakaret olmadığını zaten belirt mişim. Birde hiç eşşek sesi duydun mu? muhakkak duymuşsundur ama sana sormak istediğim yakın dan duydun mu? duyduğunu farzediyorum İşte eşşeğin sesinin en kısık hali odur. Neyse sonrdan da izah etmeye çalışmışım.

---------------------------------------------------------------------------------------

Bu ayette anlatılmak istenen eşşeğin sessinin çirkinliği değil, aksine çıkarttığı sesin şiddetidir.

Sana bir örnek vereyim: İstanbulda sahilde bulunan eğlence mekanlarında bir denetim yapılır. Ne denetimi yaparlar SES değili mi? muhakkak haberleri seyrediyorsundur? Ses sınırını aşınca ceza kesiliyor veya kapatma cezası veriliyor. Peki bu ceza sanatçın çıkardığı sese göremi yoksa amfilerle yükseltilen sese mi veriliyor. HERALDE anlamışsındır.

----------------------------------------------------------------------------------------

Burada sanatçıya hakaret ediliyor mu?

Turgutcosan 14-08-2013 01:08

Alıntı:

atheist87´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 110882)
BAKARA SURESİ: 65 Yemin olsun, içinizden Cumartesi gününde azgınlık yapanları siz bilirsiniz. Onlara şöyle dedik: "Aşağılık maymunlar oluverin."

MAİDE SURESİ : 60 De ki: "Allah katında ceza olarak bundan daha kötüsünü size bildireyim mi? Allah'ın lanetlediği, üzerine gazap indirdiğidir o. Allah böylelerinden maymunlar, domuzlar ve tağut uşakları yapmıştır. İşte bunlardır yer bakımından daha kötü, yolun denge noktasını kaybetme bakımından daha şaşkın olanlar."

A'RAF SURESI: 166 Ne zaman ki, yasaklandıkları şeylerden ötürü öfkelendiler, onlara şöyle dedik: "Aşağılık, maskara maymunlar olun!"

Hayvanlar aynı zamanda bize ahlaken birer örnek olsun diye yaratılmışlardır.
Bazı hayvanlarda iyi ahlak özellikleri bulunurken, bazı hayvanlar da bilinçli olarak kötü ahlak üzerine yaratılmışlardır.

Esin47 26-08-2014 11:36

Bu konuya şöyle bir açıklık getirmek için üye oldum. İnanıp inanmamak size kalmıştır.
Vesselam

EŞEK SESİ RAHATSIZ EDİCİDİR
Eşek konulu ikinci temsil, eşek sesi üzerinden, insanı rahatsız eden insan gürültüleriyle ilgilidir. Şöyle diyor Kitap:
"Yürüyüşünde tabiî ol, sesini de kıs. Unutma ki, seslerin en çirkini eşeklerin sesidir." (31/Lokman, 19).
Eşek sesi insanlar nezdinde çirkindir, rahatsız edicidir. Eşektir: avazı çıktığı kadar bağırır, ses ayarı yoktur. Tabi günümüzde, insanlar kendi elleriyle yonttukları teknolojik aletlerle, eşek sesine rahmet okutacak denli kendilerine zarar vermek suretiyle eşeği nisbeten aklamışlardır.
Eşeğin ‘çirkin' sesiyle insanları rahatsız etmesi bir de, zamansız, mekânsız ve ayarsız olmasındandır. Nerede, ne zaman ne tonda ses çıkartacağını ayarlaması gibi bir nezaket beklenemez eşekten.
Kur'an, kullarına edep öğretmek için hiçbir meseli vermekten çekinmeyen Allah'ın mesajıdır. Din öğretmek için demek ki gerekli olmuştur ki bu temsil verilmiştir. Sesleriyle, yüksek tonda konuşmalarıyla, bağırıp çağırmalarıyla, kuru gürültüyle çevreyi rahatsız eden insanlar, düşünsünler diye eşek sesine benzetilmişlerdir. Demek ki insan, bulunduğu her yerde, bilhassa toplu taşıma araçlarında, sokakta, kalabalık mekânlarda mutlaka ölçülü konuşmalıdır. Evlerde ya da sokakta, elinin altındaki müzik aletlerini son ayarına kadar açmak, eşekvarî bir ‘özgürlük' ahlakıdır.

vartor 26-08-2014 16:01

Siz esegi assagilamadigini, insanlara ders mahiyetinde soyledigini anliyor, ben ise, basa turlu anliyor isem, yine de allah diye birsey olmadiginin kanitidir, zira sozde kitabini apacik indirecegine and ictigi halde, basaramamis, dolayisiyla kitabin yazari tanri olamaz diyorum.

qlause 26-08-2014 16:03

Alıntı:

Turgutcosan´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 493774)
Hayvanlar aynı zamanda bize ahlaken birer örnek olsun diye yaratılmışlardır.
Bazı hayvanlarda iyi ahlak özellikleri bulunurken, bazı hayvanlar da bilinçli olarak kötü ahlak üzerine yaratılmışlardır.

Dalga mı geçiyorsun?

Masturbasyon yapan maymunlara terbiyesiz ahlaksız diyen teyzeler gibisin...

Ahlak insanların yarattığı bir kavramdır, her toplumun ahlak anlayışı farklılık gösterir, hayvanları ahlaksızlıkla suçlamak ancak sizin gibilerin işidir...

Şüpheci Dinsiz 26-08-2014 16:51

Sevgili arkadaşlar,

Eşek deyince horozu da, köpeği de anmadan olmaz, ama özellikle horoza dikkat.
Bundan sonra horoz öttüğünde dua edin ki hemen kabul olsun.
Alıntı:

Kaynak
Değerli kardeşimiz;
Hz. Ebu Hureyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Horozların öttüğünü işittiğiniz vakit, Allah'tan lütuf ve ikramını talep edin. Zira onlar bir melek görmüştür. Merkebin anırmasını işittiğiniz zaman şeytandan Allah'a sığının. Çünkü o da bir şeytan görmüştür." [Buharî, Bed'ü'lhalk 15; Müslim, Zikr 82, (2729); Ebu Davud, Edeb 115, (5102); Tirmizî, Da'avat 58, (3455).]

Hz. Cabir (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Geceleyin köpeklerin havlamasını ve merkeplerin anırmasını işittiğiniz zaman, şeytandan Allah'a sığının. Çünkü onlar, sizlerin görmediklerinizi görürler." (Ebu Davud, Edeb, 105-106, no: 5103)

Hadis-i şerifler, horozların, köpeklerin ve eşeklerin sezgi güçlerinin biz insanların sezgi ve güçlerinden daha fazla olduğunu ve üzerimize inmekte olan iyilikleri veya felâket ve musibetleri bizden daha önce sezip sesler çıkarmak suretiyle iyi veya kötü tepki gösterdiklerini ve bunların acı acı sesler çıkarmağa başladıkları zaman üzerimize bir belânın yada musibetin inmekte olduğunu düşünerek Allah'a sığınmamız gerektiğini ihtar etmektedir.

Bu bakımdan hadis-i şerifteki ihtara kulak verip ona göre hareket etmek müstehaptir.

Horoz diğer hayvanlardan farklı bir hususiyet taşır: Bilhassa geceleri ötüşünü belli periyodlarla yapar ve bunu hiç değiştirmez. Her gün fecirden önce ve fecirden sonra muntazam ötüşleri vardır. Gecelerin uzayıp kısalması onun fecir öncesi ve fecir sonrası periyodik ötüşlerini aksatmaz. Şafiîler, sabah vaktinin tayininde horozların ötüşünü esas almayı hükme bağlamışlardır. Nitekim bir başka rivayette: "Horoza sövmeyin. Çünkü o, namaza çağırır" buyrulmuştur.

Resulullah, horozların bu muntazam ötüşlerinin tesadüfî olmadığını, İlahî irade ile melek tarafından uyarıldıklarını nazar-ı dikkate arzetmektedir. Onlar madem ki bu işe müekkel bir meleği görerek ötmektedirler. Öyleyse o sırada yapılacak duaya meleğin "amin"i kazanılabilir. Böylece yapılan duanın kabul görme şansı artar. Ayrıca bu duayı yapan meleklerin, kendisi için istiğfarını ve ihlasına şehadetlerini de kazanmış olur. Bu yorumu yapan İyaz devamla der ki: "Bu hadisten hareketle, salihlerin huzurunda, teberrüken duada bulunmak müstehab addedilmiştir." Halimî, yukarıda kaydettiğimiz horoza sövmeyi yasaklayan hadisten: "Her ne ki, kendisinden bir istifade, bir hayır elde edilir, ona sövmek veya hakaret etmek caiz değildir, bilakis hürmet ve tekrim gerekir" hükmünü çıkarmıştır. Şarih Davudî, "horozdan beş şey öğrenilir" der ve sayar: "Güzel ses, seherde uyanma, kıskançlık, sehavet ve kesretü'lcima."

Köpek havlaması ve merkeb anırmasına gelince; bu da şeytanın şerrinden Allah'a sığınmaya sevketmelidir. Bazı alimler bu hadisten hareketle, günahların yanına Allah'ın gadabının indiğine, dolayısıyla öyleleri görülünce istiaze etmenin müstehab olduğuna hükmetmiştir.

Şu halde günlük hayatını kulluk edebi içerisinde geçirmekle mükellef olan insan, şahid olduğu farklı tezahürlerin her birini Allah'ı hatırlamaya vesile kılıp zikir edecektir: Horoz sesiyle Allah'tan lütfunu isteyecek, merkeb ve köpek sesiyle şeytandan istiazede bulunacaktır. Başka hadislerde yıldız kayması, rüzgâr esmesi vs. başka zikirlerin vesile ve fırsatları kılınmıştır.

Kütüb-i Sitte, Prof. Dr. İbrahim Canan

Horoz tam öterken bir gülme geliyor. :)

Sevgiler

uyar 26-08-2014 19:52

aslinda islam ve kuranda yazilanlar yahudi, hristiyan ve araplarin pagan dininin muhammed ve sonrasindakiler tarafindan corba haline getirilmis hali...

Engse Hohol 10-06-2016 09:04

Horozların öttüğünü işittiğiniz vakit, Allah'tan lütuf ve ikram talep edin. Zira onlar bir melek görmüştür. Merkebin anırmasını işittiğiniz zaman şeytandan Allah'a sığının. Çünkü o da bir şeytan görmüştür.
(Buhari, Bed'ü'lhalk 15; Müslim Zikr 82, Ebu Davud Edeb 115, Tirmizi Da'avat 58)

Geceleyin köpeklerin havlamasını ve merkeplerin anırmasını işittiğiniz zaman, şeytandan Allah'a sığının. Çünkü onlar, sizlerin görmediklerinizi görürler.
(Ebu Davud, Edeb, 105-106, no: 5103)

Sabahları kurmalı saat görevi yapıp insanları yeni güne uyandırdığı için Horoz sesi sevilesidir. Eşek sesi insanı sıçratır - hoplatır, bundan dolayı sevilesi değildir diyebilecekken, Horoz melek görür, eşek şeytan görür demeyi yeğlemiş Muhammed. Patlıcan bilmecesinde "Daldan aşağı, mordur taşağı, bunu bilmeyen, merzifon eşeği" deriz biz, ayıp değildir. Muhammed'in dediği şey, bir bilmece olsaydı hak verebilirdik ama her söylemi şeriatta yasa olan bir adamın böyle birşey demesi ayıplanasıdır.

https://scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net...93&oe=57C85784

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 15:30 .