Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Müslüman olsaydım, müslüman olmasaydım... (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=7080)

bilge 04-08-2008 20:28

Müslüman olsaydım, müslüman olmasaydım...

Düşünüyorum;

Müslüman olmayıp, bir yaratana ve dine inanmasaydım nasıl bir yaşamım olurdu;
  • Hiçbir dini kuralın vicdani baskısı altında olmazdım. Bu tür kurallara uymamak bana bir sıkıntı vermezdi.
  • Özellikle ülkemizde dikkat çekici biri olurdum. Daha çok düşünen, aykırı biri olduğumu düşünürdü insanlar.
  • Namaz kılmak, oruç tutmak, dua etmek gibi ibadetlerin fiziksel yükünden kurtulmuş olurdum.
  • İçki ya da sigara içmemde, uyuşturucu kullanmamda vicdani bir sıkıntı kalmazdı. Sağlığıma dikkat etmiyorsam, pekala hepsini denerdim.
  • Zorda kalırsam rahatça yalan söyleyebilir, bundan herhangi bir vicdani sıkıntı duymazdım.
  • "Herşey buradan ibaret ve hayat bir mücadele" diye düşünüp, bu mücadeleye katılır ve gerekirse düşüncem ve menfaatim uğruna başkalarının canını yakmayı çok da önemsemezdim.
  • Bolca para kazanır ve bolca harcardım. Birileri için para harcamak manasız gelirdi. Bir tane ömrüm var...
  • Evlenmek için makul bir sebebim olmazdı. Cinsel ihtiyacımı birileriyle sevişerek giderirdim zaten. Çocuk yapmak da manasız gelirdi.
  • Biryerlerde savaşan insanlar olması beni çok ilgilendirmezdi. Çünkü zaten hayatımda onlarla karşılaşma şansım azdı.
  • Ailem bana baskı kurarsa hiç sıkıntıya girmem, restimi çekip, özgürlüğüme bakardım. Ne haliniz varsa görün derdim.
  • İyilik yapmak için mantıklı bir sebep bulamazdım. Hatta iyilik nedir diye de sorgular dururdum.
  • Bol bol gezip okumaya çalışır ve yaşamıma bir değer katacak birşeyler arardım.
  • İnsanlara güvenmezdim, çünkü güven kavramı hakkında da emin olamazdım.
  • Ölüm aklıma geldikçe canım sıkılır, düşünmemeye çalışırdım. Ölüm benim için yok olmaya açılan kapı demek olurdu.
  • Sevdiklerimin ölümleri beni derinden etkilerdi. Onca şey paylaştığım birinin "yok olması" bana çıldırtıcı gelirdi.
  • Yalnızlığı derinden hissederdim.
  • Trilyonlarca insan gelmiş geçmişken sadece bunlardan biri olmuş olmak, kainatta bir nokta kadar dahi ehemmiyetimin olmaması düşünceleri beni çıldırtırdı. Arkamda güzel birşeyler bırakmak fikri cazibiyetini yitirirdi.
  • Ve eminim, bu düşüncelerle çok geçmeden intihar ederdim.
Bir de tersten düşüneyim; inançsız biri olmak yerine, dinini yaşamaya çalışan bir Müslüman olsam hayatımda neler değişirdi acaba?
  • Namaz, oruç gibi fiziksel ibadetlere vakit ayırmak zorunda kalırdı.
  • Dinin bir çok kuralı beni bir çok şeyden alıkoyardı. İçki ve sigara içemezdim, uyuşturucu kullanamazdım.
  • Aileme karşı saygılı olmak, ebeveynime yaşlılıklarında bakmakla yükümlü olurdum.
  • Zina etmezdim. Vakti geldiğinde evlenir, insalığa fayda sağlayacak evlatlar yetiştirmeye çalışırdım.
  • Yalan söylemek, insanları kandırmak, dolandırmak daha zor olurdu. Dünyada bunlar hiç farkedilmese bile, hepsinin hesabını vereceğim düşüncesi beni bunlardan daha da uzaklaştırırdı.
  • Ölümden eskisi kadar korkmazdım. Ölüm yok olmak değil, ebedi bir hayata geçiş demek olurdu.
  • Dünyanın neresinde olursa olsun, aç, açıkta veya başka zorluklarla boğuşan insanlara yardımcı olmaya çalışırdım. Çünkü bunların mükafatlandırılacağını ve yapmadığımda hesap sorulacağını düşünürdüm.
  • Herhangi bir durumda, herhangi bir zorlukla karşılaştığımda yardım bekleyebileceğim birine sahip olurdum.
  • Sevdiklerimin ölümleri eskisi kadar ağır gelmezdi. Onların benim de bir gün gideceğim bir aleme göçtüklerini düşünüp teselli bulurdum.
  • Sevgi, güven, dostluk, paylaşmak, iyilik, feragat, insanlık kavramları din düşüncesiyle birleşince daha manidar gelirdi.
Düşündükçe farklı maddeler geliyor aklıma... Ama genel manada ben bir fark gördüm: İnançsız olarak mutlu yaşamak, "niçin yaşıyorum" ve "ölünce ne olacağım" sorularını ciddi manada düşünmemeye çalışmakla mümkün. Müslüman olmak birkaç fiziksel yükümlülük getirmesine rağmen dünyevi manada çok da birşey kaybettirmiyor. Müslümanlık olup öldüğümde bunda yanıldığımı farkedersem, herhalde hayatta dinimin engellediği zevkli bazı şeyleri yapamadığıma yanar ve bir de kanmış olmanın üzüntüsüyle yok olup giderim. Ancak inançsız olup öldüğümde, yine kanmış olmanın üzüntüsünün yanında, çok sıkıntılı ve çok daha uzun bir hayata merhaba demiş olurum.

Buyrun, biraz da isterseniz beraber düşünüp paylaşalım...

ozgur_beyin 04-08-2008 20:47

sevgili bilge müslümanlık eğer müslümanlarıyazdığın şıklarda nengellesydi.
islam ülkeleri dünyanın en asude ülkeleri olurdu bunu hiç düşündünmü?

bilge 04-08-2008 20:51

İslamiyet, müslüman ülkelerin insanlarının yaşadığı din değildir, Kuran ve sünnette belirtilen dindir. Yaşayanına bakıp din hakkında hüküm vermek yerine emredilene bakmak lazım, yanlış mıyım?

Yazdığım şeyler, dinin emirleridir. Yapmayan müslümanlar, bunun sorumluluğunu da yüklenirler. Bu emirlerin bir ülkeyi en asude ülke yapacağında hemfikirsek, demek ki kurallarda değil sorun, yaşayanlarda, bunu da kabul etmek lazım sanırım...

dark_light 04-08-2008 21:11

sevgili bilge butun ateistleri aynı kalıba sokmayın. Oyle bir izlenim yaratmışsınız ki sankı butun ateistleirn kotu alışkanlıkları var, ahlaksız yaşıyorlar, vicdanlı ınsnalar değiller. Eger ınsanlıgı müslumanlık oğretıyorsa arap ulkeleri bıraz insan olurdu. Şimdi diceksiniz ki onlar kuranı tam kavrayamamış falan e peki msulumanlıgı doğru yaşayan hangi ulke var? Lütfen once ınsan olun sonra musluman olun.

aspendos 04-08-2008 21:12

Alıntı:

ozgur_beyin´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 121023)
sevgili bilge müslümanlık eğer müslümanlarıyazdığın şıklarda nengellesydi.
islam ülkeleri dünyanın en asude ülkeleri olurdu bunu hiç düşündünmü?

dünyanın en asude ülkeleri kimlerdir özgür beyin ?

bilge 04-08-2008 21:52

Alıntı:

dark_light´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 121031)
sevgili bilge butun ateistleri aynı kalıba sokmayın. Oyle bir izlenim yaratmışsınız ki sankı butun ateistleirn kotu alışkanlıkları var, ahlaksız yaşıyorlar, vicdanlı ınsnalar değiller. Eger ınsanlıgı müslumanlık oğretıyorsa arap ulkeleri bıraz insan olurdu. Şimdi diceksiniz ki onlar kuranı tam kavrayamamış falan e peki msulumanlıgı doğru yaşayan hangi ulke var? Lütfen once ınsan olun sonra musluman olun.

Sevgili dark_light,

Ben ateistler böyledir, müslümanlar böyledir demek istemedim aslında. Ben inanmasaydım neler yapardım ve inanmayan biri olarak bakınca inansam neler yapardım soruları üzerine tahminlerimi ve fikirlerimi yazmaya çalıştım. Her ateist intihar etmez belki, ama ben ateist olsam intihar ederdim gibi geliyor. Aklım almıyor; ölümden sonrası yoksa, nasıl yaşanır...

Bir de; niye ülkeler bazında alıyoruz olayı? Bunlar kişisel şeyler. Bir ülkenin hep birlikte doğru dürüst olmasını beklemek makul değil. Siz bırakın müslüman ülkelerin durumunu, o ayrı mevzu. Bizler kendi durumlarımıza bakalım önce. İslamiyet'i hakkıyla yaşasak nasıl insalar olurduk, onu düşünelim...

Ayrıca, ideal müslüman olmadığımın ben de farkındayım. Yeterince okumuyor, yeterince düşünmüyorum. Ancak en azından bunun sıkıntısını ve mahcubiyetini yaşıyorum. Müslümanların genelinin malesef dinlerinden bihaber olduğu fikrinize katılmakla beraber, bunun dinimizin bir sıkıntısı olmadığını düşünüyorum.

dark_light 04-08-2008 22:13

sevgili bilge
cok garip.. yani siz musluman olmasaydınız vicdansız kötü alışkanlıkları olan biri olurdunuz. ama Muslumansınız ve boyle bir ınsan değilsiniz.
(bunu demek istediniz )cok buyuk çelişki. Demekki içinizde boyle bir kişilik yatıyor.
ateist olsaydınız kişilik mi değiştircektiniz.. şahsen ben musluman değilim bıraz da aileden kaynaklanıyor ama dindar bi aileden gelmış olsaydım yine vicdanlı durust namuslu bir ınsan olabılırdim.
ayrıca ben size ideal musluman değilsiniz demedim o kişiden kişiye değişen birşey. mesela benım için bir ınsan ahlaklıysa en onemlısı ınsan gibi bir ınsansa o zaten benım için ideal ınsandır.
saygılarımla

bilge 04-08-2008 22:22

Sevgili dark_light,

O bir çelişki değil bence. Örnek vereyim; ben çok sağlığına dikkat eden birisi değilim malesef. Yani içki içmek haram olmasa, en azından denerdim, sağlığa zararını o kadar önemsemezdim. Çünkü merak ettiğim çok oldu. Ama haram olduğu düşüncesi beni uzak tuttu. Ve şu ana kadar hiç içmedim, çok da memnunum hayatımdan. Etrafımda bir çok kötü alışkanlığa başlayan arkadaşın hep böyle denemelerle başladığını da gördüm, duydum.

Vicdansızlık meselesi de buna benziyor. Ben eğer ölünce yok olacaksam, hayat bir mücadele ise, yaptığım iyilik, benle birlikte toprak olup gidiyorsa, hırsızlık eden, adam öldüren, yaptığınla kalıyorsa, benim vicdan sahibi biri olmak konusundaki zorluklarım da artıyor demektir. Bunlar "huy"dur biraz da, ancak inançsızlığın vicdani hisleri desteklediğini, dinlerin körelttiğini iddia edemeyiz en azından, değil mi?

dilaver 04-08-2008 22:27

• Hiçbir dini kuralın vicdani baskısı altında olmazdım. Bu tür kurallara uymamak bana bir sıkıntı vermezdi.
Dogrudur ama insanlıgın baskısı olurdu. Şimdi tanrıyı ve tanrının sözde vahyettigi dinleri bilmeyen, totem inancı ile geçinen eski topluma bir bakalım :

Eski Cermen topluluklarında klanın içine girdigimiz andan itibaren yaşamın kutsallıgı tartışılmaz bir dokunulmazlık içerinde boy gösterir ; kan dökme kutsal olana saygısızlık, körlük, canına kıyma olarak degerlendirilir. Tıpkı bir sinir ucuna igne batırılmışçasına, apansız ve şaşmaz bir tepki haline gelir. İlençleme bir kez agızdan çıktımıydı, klan törelerin kan dökeni suçlu buldugu nu belirten andı içerek mahkum edilen adamı bir kez reddetti miydi... yasayı çigneyen ölmüştür. İnsanların yaşamı dışına fırlatılmıştır

Yunanistanda da böyleydi. Erkek akrabasını öldüren bir kimse toplulugun dışına sürülür, akrabaların ilençleri ya da kendi deyişleriyle, ölen adamın öcünü arayan ruhu tarafından kovalanır, yakalanır ve yutulurdu; ta ki geriye bir kemik yıgını kalıncaya kadar. İlenç ile öç arayan ruh aynı şeylerdir. Öç alma tanrıçaları Eriny'ler yasaları çigneyenleri ayaga kalkıp yok etmeleri için atalarının ruhlarını çagıran klanın ortak ilencini simgelerler. Bütün bunların sonucunda adam çıldırır ve belki de öldürme ediminde bulundugu zaman çıldırmıştır. Yptıgı şey öylesine korkuç, öylesine görülmemiş bir şeydir kiböyle davranmakla toplumun olagan bir üyesi gibi yaşama yeteneginden yoksun oldugunu kanıtlamıştır zaten. İlkellerin mutlak bir tabuyu bilmeden çignediklerini anladıkları zaman korkudan gerçekten öldüklerini ortaya koyan bir çok örnek saptanmıştır.

Demek ki bu işlerin ne Allah ile ne Muhammed ile bir ilgisi var. Sadece sorumluluk meselesi, bir de üretim ilişkilerinin niteligi.
  • Özellikle ülkemizde dikkat çekici biri olurdum. Daha çok düşünen, aykırı biri olduğumu düşünürdü insanlar.
Böyle bir iddia saçma olurdu. İnsanlar topluma katkıları ile meşhur olurlar. Kimse ateist diye meşhur olmadı. Ama ateist kimligi dışında bir katkısı varsa meşhur oldu. Azizi Nesin sanat yönüyle Azizi Nesin oldu. Atesit kimligini ise saklama geregini duymadı. Kimse Azizi Nesini ateist olarak hatırlamaz, ama sanatçı olarak Türkiyenin bir degeridir.
  • Namaz kılmak, oruç tutmak, dua etmek gibi ibadetlerin fiziksel yükünden kurtulmuş olurdum.
Dünyada tüm saglıgını korumak isteyen insanlar spor yaparlar. Namaz spor yapmak ise dayatılmasına gerek yoktur. İnsanlar başka türlü de spor yapabilirler. Yüzme en faydalı sporlardan biridir, tüm kasları çalıştırır. Spor anlamında namazdan daha faydalıdır. Demek ki bu teziniz de çocukça.
  • İçki ya da sigara içmemde, uyuşturucu kullanmamda vicdani bir sıkıntı kalmazdı. Sağlığıma dikkat etmiyorsam, pekala hepsini denerdim.
İslam Halifesi Muaviye'nin sarhoşlukta derecesi oldugunu biliyoruz. İslami bir mezhep olan Kalenderilik mezhebinin uyuşturucu kullandıgını da biliyoruz. Demek ki İslam içki ve uyuşturucu için bir engel degil. Kaldı ki İslam halifesi 2. Selim hamamda kadınları kovalarken düşüp ölmüştür. İslam halifesi 4, Murat aşırı içki içerdi ve de eşcinsel ilişkileri oldugu söylenir. İslam Halifesi 2, Süleymanın zürriyetinin olmadıgı ve çocuk bırakmadıgı, oglancılıga düşkün oldugu söylenir.
  • Zorda kalırsam rahatça yalan söyleyebilir, bundan herhangi bir vicdani sıkıntı duymazdım.
İslam büyüklerimizden RTE ve AG her gün her saniye millete yalan söylüyorlar. Demek ki yalanın din ile alakası yok.
  • "Herşey buradan ibaret ve hayat bir mücadele" diye düşünüp, bu mücadeleye katılır ve gerekirse düşüncem ve menfaatim uğruna başkalarının canını yakmayı çok da önemsemezdim.
Bildigim kadarıyla domuz bagı ile insanları infaz edenler bunu İslamiyet adına yaptılar. Kutaybiye Türklerin kanını İslamiyet adına döktü. Irak'ta Şii ve Sünniler birbirinin kanını islamiyet adına döküyorlar.
  • Bolca para kazanır ve bolca harcardım. Birileri için para harcamak manasız gelirdi. Bir tane ömrüm var...
Bana bolca para kazanan ve bolca harcayabilen kaç tane ateist sayabilirsiniz. Ama bolca kazanan ve bolca harcayabilen tüm egemen sınıflar Müslümandır. İsterseniz tek tek sayalım.
  • Evlenmek için makul bir sebebim olmazdı. Cinsel ihtiyacımı birileriyle sevişerek giderirdim zaten. Çocuk yapmak da manasız gelirdi.
Ateistlerin hepsi tek eşlidir. Kadına deger verirler. 4 karı almayı asla savunmazlar. Önlerinde 23 kere evlenmiş onlarla kadınla bir arada olmuş, cariyeler kullanmış, savaşta kadınları esir almış, bir hurma bahçesi için bedel olarak cariyesini vermiş Muhammed gibi örnek alacakları birine sahip degillerdir.
  • Biryerlerde savaşan insanlar olması beni çok ilgilendirmezdi. Çünkü zaten hayatımda onlarla karşılaşma şansım azdı.
Mihri Belli Yunan iç savaşına katıldı. İspanya iç savaşında savaşan Türk tugayı vardı. Denizler Filistine geçip direnişlere katıldılar ve bunu insanlık adına yaptılar.
  • Ailem bana baskı kurarsa hiç sıkıntıya girmem, restimi çekip, özgürlüğüme bakardım. Ne haliniz varsa görün derdim.
Bu mantıki.
  • İyilik yapmak için mantıklı bir sebep bulamazdım. Hatta iyilik nedir diye de sorgular dururdum.
Bana iyilik yapan müslüman gösterseniz amenna diyecegim. Onlar tücarlardır ve iyilik karşılıgı cenneti alacaklarını zannederler, olaya ticari bakarlar. Cezaevlerinde yatan ateistlerin müslümanlara oranı nedir sizce. İyilikçi mafya babalarının kaç tanesi ateisttir. İşkencecilerden kaç tanesi ateisttir.
  • Bol bol gezip okumaya çalışır ve yaşamıma bir değer katacak birşeyler arardım.
Bunu idrak edebildiyseniz ne mutlu.
İnsanlara güvenebilseniz kadınlarınızı peçe, örtü vs altına sokmaz, haremlik uygulamasına karşı çıkardınız.
  • Ölüm aklıma geldikçe canım sıkılır, düşünmemeye çalışırdım. Ölüm benim için yok olmaya açılan kapı demek olurdu.
Ölüm bir zorunluluk, bunu kavrarsanız düşünmeniz de gerekmez.
  • Sevdiklerimin ölümleri beni derinden etkilerdi. Onca şey paylaştığım birinin "yok olması" bana çıldırtıcı gelirdi.
aynı madde

Son derece ilkel, basit ve çocukça bir ileti olmuş. Neden cevap yazmak zorunda hissettigimi ben de anlamadım, herhalde kayıtlara geçsin istedim.

saygılarımla.

dark_light 04-08-2008 22:34

sevgili bilge,
bunun pek fazla dinle ilgisi yok iradeli bilinçli bir ınsan neyın doru neyın yanlıs neyın oldungu bildiği için boyle alışkanlıklara başlamaz ayrıca boyle alışlanlıkları olan ınsnalarda olabilir anormal bir durum değil. Sağlıgını düşünmeyen adam ınsan değil diye birşey de yok
vicdan meselesine gelınce senın yaptıgın ıyılık veya kotuluk toprak olup gitmez ben herzaman bu dunyada yapılan ıyılıkleırn yıne bu dunyada karısna gelıcegını düşünuyorum. bunu öbür dunyaya baglamıyorum Bi de sizin açınızdan bakarsak yanı ıyılık toprak olup gitse ne olur? zaten iyilik karşılıksız yapılan birşeydir

akropol 04-08-2008 22:41

İyi ki müslümanmışsınız. Bence müslüman kalmaya devam edin.

bilge 04-08-2008 23:16

Alıntı:

dilaver´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 121062)
Dogrudur ama insanlıgın baskısı olurdu. Şimdi tanrıyı ve tanrının sözde vahyettigi dinleri bilmeyen, totem inancı ile geçinen eski topluma bir bakalım :

Eski Cermen topluluklarında klanın içine girdigimiz andan itibaren yaşamın kutsallıgı tartışılmaz bir dokunulmazlık içerinde boy gösterir ; kan dökme kutsal olana saygısızlık, körlük, canına kıyma olarak degerlendirilir. Tıpkı bir sinir ucuna igne batırılmışçasına, apansız ve şaşmaz bir tepki haline gelir. İlençleme bir kez agızdan çıktımıydı, klan törelerin kan dökeni suçlu buldugu nu belirten andı içerek mahkum edilen adamı bir kez reddetti miydi... yasayı çigneyen ölmüştür. İnsanların yaşamı dışına fırlatılmıştır

Yunanistanda da böyleydi. Erkek akrabasını öldüren bir kimse toplulugun dışına sürülür, akrabaların ilençleri ya da kendi deyişleriyle, ölen adamın öcünü arayan ruhu tarafından kovalanır, yakalanır ve yutulurdu; ta ki geriye bir kemik yıgını kalıncaya kadar. İlenç ile öç arayan ruh aynı şeylerdir. Öç alma tanrıçaları Eriny'ler yasaları çigneyenleri ayaga kalkıp yok etmeleri için atalarının ruhlarını çagıran klanın ortak ilencini simgelerler. Bütün bunların sonucunda adam çıldırır ve belki de öldürme ediminde bulundugu zaman çıldırmıştır. Yptıgı şey öylesine korkuç, öylesine görülmemiş bir şeydir kiböyle davranmakla toplumun olagan bir üyesi gibi yaşama yeteneginden yoksun oldugunu kanıtlamıştır zaten. İlkellerin mutlak bir tabuyu bilmeden çignediklerini anladıkları zaman korkudan gerçekten öldüklerini ortaya koyan bir çok örnek saptanmıştır.

Demek ki bu işlerin ne Allah ile ne Muhammed ile bir ilgisi var. Sadece sorumluluk meselesi, bir de üretim ilişkilerinin niteligi.
Böyle bir iddia saçma olurdu. İnsanlar topluma katkıları ile meşhur olurlar. Kimse ateist diye meşhur olmadı. Ama ateist kimligi dışında bir katkısı varsa meşhur oldu. Azizi Nesin sanat yönüyle Azizi Nesin oldu. Atesit kimligini ise saklama geregini duymadı. Kimse Azizi Nesini ateist olarak hatırlamaz, ama sanatçı olarak Türkiyenin bir degeridir.
Dünyada tüm saglıgını korumak isteyen insanlar spor yaparlar. Namaz spor yapmak ise dayatılmasına gerek yoktur. İnsanlar başka türlü de spor yapabilirler. Yüzme en faydalı sporlardan biridir, tüm kasları çalıştırır. Spor anlamında namazdan daha faydalıdır. Demek ki bu teziniz de çocukça.
İslam Halifesi Muaviye'nin sarhoşlukta derecesi oldugunu biliyoruz. İslami bir mezhep olan Kalenderilik mezhebinin uyuşturucu kullandıgını da biliyoruz. Demek ki İslam içki ve uyuşturucu için bir engel degil. Kaldı ki İslam halifesi 2. Selim hamamda kadınları kovalarken düşüp ölmüştür. İslam halifesi 4, Murat aşırı içki içerdi ve de eşcinsel ilişkileri oldugu söylenir. İslam Halifesi 2, Süleymanın zürriyetinin olmadıgı ve çocuk bırakmadıgı, oglancılıga düşkün oldugu söylenir.
İslam büyüklerimizden RTE ve AG her gün her saniye millete yalan söylüyorlar. Demek ki yalanın din ile alakası yok.
Bildigim kadarıyla domuz bagı ile insanları infaz edenler bunu İslamiyet adına yaptılar. Kutaybiye Türklerin kanını İslamiyet adına döktü. Irak'ta Şii ve Sünniler birbirinin kanını islamiyet adına döküyorlar.
Bana bolca para kazanan ve bolca harcayabilen kaç tane ateist sayabilirsiniz. Ama bolca kazanan ve bolca harcayabilen tüm egemen sınıflar Müslümandır. İsterseniz tek tek sayalım.
Ateistlerin hepsi tek eşlidir. Kadına deger verirler. 4 karı almayı asla savunmazlar. Önlerinde 23 kere evlenmiş onlarla kadınla bir arada olmuş, cariyeler kullanmış, savaşta kadınları esir almış, bir hurma bahçesi için bedel olarak cariyesini vermiş Muhammed gibi örnek alacakları birine sahip degillerdir.
Mihri Belli Yunan iç savaşına katıldı. İspanya iç savaşında savaşan Türk tugayı vardı. Denizler Filistine geçip direnişlere katıldılar ve bunu insanlık adına yaptılar.
Bu mantıki.
Bana iyilik yapan müslüman gösterseniz amenna diyecegim. Onlar tücarlardır ve iyilik karşılıgı cenneti alacaklarını zannederler, olaya ticari bakarlar. Cezaevlerinde yatan ateistlerin müslümanlara oranı nedir sizce. İyilikçi mafya babalarının kaç tanesi ateisttir. İşkencecilerden kaç tanesi ateisttir.
Bunu idrak edebildiyseniz ne mutlu.
İnsanlara güvenebilseniz kadınlarınızı peçe, örtü vs altına sokmaz, haremlik uygulamasına karşı çıkardınız.
Ölüm bir zorunluluk, bunu kavrarsanız düşünmeniz de gerekmez.
aynı madde

Son derece ilkel, basit ve çocukça bir ileti olmuş. Neden cevap yazmak zorunda hissettigimi ben de anlamadım, herhalde kayıtlara geçsin istedim.

saygılarımla.

Paylaştığım düşüncelerimle ilgili övgü dolu sözleriniz için teşekkür edeyim öncelikle.

Bolca yapılan hatayı siz de yapmaya devam ediyorsunuz. Bunun bir hata değil, bilinçli olduğunu düşünmeliyim belki de. Dinleri veya ateistliği insanlar üzerinden değerlendirmek hiç sağlam bir yaklaşım değil. Dolayısıyla, yok o yalan söylerdi, bu eşcinseldi falan diyerek problemin dinde olduğunu söylemeniz çok garip. Yok illa birine göre değerlendirecekseniz, ben eşçinsel değilim, hem de müslümanım. Niye bana göre değil de eşcinsel olduğunu iddia ettiğiniz kişiye göre değerlendiriyorsunuz dini?

Cevabi olarak yazdıklarınıza tekrardan tek tek yorum yazacak vaktim ve mecalim yok şu an. Ama niyetim anlaşılmamış sanırım. Ben bu başlıkta, biraz empati yapmayı ve diğer tarafın gözünden olaya bakmayı teşvik etmek ve bu düşüncelerin paylaşılmasını sağlamak istemiştim ancak, yine müslümanlarla ateistlerin karşılaştırılması başlığı oldu.

Karşılaştırmayın, müslüman olsaydınız(diğer müslümanlara bakarak değil ama, din kurallarına bakarak) ne yapardınız, ne yapmazdınız? Veya müslümanlar için, ateist olsaydınız nasıl bir yaşamınız olurdu? Bu konuda ciddi olarak düşünüp maddelemek, meseleye karşı tarafın gözüyle bakmaya çalışmak açısından önemliydi bence. Ama başaramadım belki de...

H@mlet 04-08-2008 23:17

Tüm iyi hareketlerinin sebebi ödül ceza sistemi.
cehennemden koktuğun için inan, cehenneme gitmemek için içki içme, cehenneme gitmemek için yalan söyleme, cehennemden koktuğun için iyi ol?
iYİ bir insan olmak için ödüle cezaya gerek yok.
Bir İNSAN olmak yeter. İyi insan tanrıdan korkarak olunmaz. İnsana saygı duyarak olunur. İnsana saygı duymak için kendine saygı duymak gerekir. Köleye, kula kimse saygı duymaz.
İnsana Duyduğum saygıyı özetlemem gerekirse; İNANCIM İNSANA

bilge 04-08-2008 23:21

Alıntı:

dark_light´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 121063)
sevgili bilge,
bunun pek fazla dinle ilgisi yok iradeli bilinçli bir ınsan neyın doru neyın yanlıs neyın oldungu bildiği için boyle alışkanlıklara başlamaz ayrıca boyle alışlanlıkları olan ınsnalarda olabilir anormal bir durum değil. Sağlıgını düşünmeyen adam ınsan değil diye birşey de yok
vicdan meselesine gelınce senın yaptıgın ıyılık veya kotuluk toprak olup gitmez ben herzaman bu dunyada yapılan ıyılıkleırn yıne bu dunyada karısna gelıcegını düşünuyorum. bunu öbür dunyaya baglamıyorum Bi de sizin açınızdan bakarsak yanı ıyılık toprak olup gitse ne olur? zaten iyilik karşılıksız yapılan birşeydir

Sevgili dark_light,

Bu dünyada yaptıklarının karşılığını bu dünyada alacağını düşünüyorsan, birini öldürenin bu dünyada karşılığını alacağını düşünüyorsundur. Ama etrafta bir sürü Polat Alemdar geziyor. Tavuk keser gibi adam öldürüyor birileri. Gayet rahat bir hayat sürüyorlar, hatta bazıları kahraman addediliyor. Ve bu sadece ülkemizin bir eksikliği değil. Adaletin öncüsü gibi görünen ülkelerin devlet başkanları dünyanın gözünün içine baka baka masum insanları doğruyor. Bunların karşılıkları nerede?

bilge 04-08-2008 23:23

Alıntı:

akropol´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 121064)

Bu orjinal tespitinizden dolayı sizi tebrik ediyorum sayın akropol. Saygılarımla...

metalheart 04-08-2008 23:29

İslamiyet, müslüman ülkelerin insanlarının yaşadığı din değildir, Kuran ve sünnette belirtilen dindir. Yaşayanına bakıp din hakkında hüküm vermek yerine emredilene bakmak lazım, yanlış mıyım?

vah vah vah....
müslüman ülkelerin insanları bile yaşamıyorsa , anlamı ne onu bi anlatta anlayalım ???
emderilene ne bakıcam ????
müslümanım diye etiket takanlar baksın !!!

dilaver 04-08-2008 23:32

Ama başaramadım belki de...

Bu kesin ben de bunu belirtmeye çalıştım sadece. İnsanları ateist ve müslüman diye sınıflandırmaya tabi tutmak yanlıştır. Ama insanları ezen ve ezilen diye sınıflandırmak daha dogrudur. Bir ateist ile bir müslüman aynı safta da yer alabilir. Bizi ezen ve tüm kötülüklerin anası ise mülkiyet ilişkileri dir. Şayet kendi inancınıza göre mülkiyet allahındır diyebiliyorsanız sizinle pek çok ortak noktamız olabilir.

Önemli olan tüm düşüncelere hoş görü ile yaklaşabilmektir. Sömürüye karşı el ele verebilirsek ve birbirimize tahammül etmeyi ögrenebilirsek, bizi bize karşı hasım yapan din bezirganlarından ve egemen ideolojilerden kurtulabilirsek, dini inancımızı tanrı ile benligimiz arasında tutarak bunu başkalarına şamil kılmaya çalışmaz isek zannedersem pek çok sorunu aşabiliriz.

Şimdi tüm söylediklerimizin ve yazdıklarımızın haricinde ben bir ateist olarak böyle düşünüyor ve hissediyorum. Siz de aynısnı hissettiginiz an bu başlık sandık odasına gitmeyi hakeder. :)

saygılarımla

bilge 04-08-2008 23:52

Alıntı:

dilaver´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 121079)
Ama başaramadım belki de...

Bu kesin ben de bunu belirtmeye çalıştım sadece. İnsanları ateist ve müslüman diye sınıflandırmaya tabi tutmak yanlıştır. Ama insanları ezen ve ezilen diye sınıflandırmak daha dogrudur. Bir ateist ile bir müslüman aynı safta da yer alabilir. Bizi ezen ve tüm kötülüklerin anası ise mülkiyet ilişkileri dir. Şayet kendi inancınıza göre mülkiyet allahındır diyebiliyorsanız sizinle pek çok ortak noktamız olabilir.

Önemli olan tüm düşüncelere hoş görü ile yaklaşabilmektir. Sömürüye karşı el ele verebilirsek ve birbirimize tahammül etmeyi ögrenebilirsek, bizi bize karşı hasım yapan din bezirganlarından ve egemen ideolojilerden kurtulabilirsek, dini inancımızı tanrı ile benligimiz arasında tutarak bunu başkalarına şamil kılmaya çalışmaz isek zannedersem pek çok sorunu aşabiliriz.

Şimdi tüm söylediklerimizin ve yazdıklarımızın haricinde ben bir ateist olarak böyle düşünüyor ve hissediyorum. Siz de aynısnı hissettiginiz an bu başlık sandık odasına gitmeyi hakeder. :)

saygılarımla

Bu yazdıklarınızın altına ben de imzamı atarım. Her türden inanç ve düşünceye saygı, herkesin ilk kuralı olmalıdır. Hiçbir düşünce veya inancın müntesibleri bu düşünce ve inançlarından dolayı hakir görülemez. Müslüman olmayıp takdir ettiğim bir çok insan var. Sizler de takdir ettiğiniz müslümanlar olduğunu kabul ediyorsunuzdur. Zaten farklılıklar ve yanlışlara değil, ortak noktalara ve güzelliklere daha çok odaklanmanın faydası olduğuna inanıyorum. Burada meselemiz birilerine hakaret etmek değil, hakikate ulaşma yolunda birbirimizle yardımlaşma gayretidir, öyle olmalıdır.

Saygılarımla...

dilaver 05-08-2008 00:02

O zaman sayın bilge,

İlgi duydugunuz başlıklara katılım saglayın. Burası dinlerden özgür bir site ve her şey tartışılmalı diye düşünüyoruz. Allahın nerede oldugunu arayan başlıga da tepki göstermeyin, bırakın isteyen istedigini istedigi yerde arasın.

Kişilerin amellerinden siz sorumlu degilsiniz. Onun için de insanları müslüman, ateist diye ayırmayalım. Düşünsel olarak birbirimizle en uzlaşmaz kavgayı yapalım ama sonuçta aynı safta yer alalım, daha iyi bir dünya için.

Bu yüzden siz Allahı arayan arkadaşımızn başlıgına tepki gösterdiginiz aynı şeyi bu başlıkta yapmışsınız.

saygılarımla

bilge 05-08-2008 00:04

Alıntı:

H@mlet´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 121068)
Tüm iyi hareketlerinin sebebi ödül ceza sistemi.
cehennemden koktuğun için inan, cehenneme gitmemek için içki içme, cehenneme gitmemek için yalan söyleme, cehennemden koktuğun için iyi ol?
iYİ bir insan olmak için ödüle cezaya gerek yok.
Bir İNSAN olmak yeter. İyi insan tanrıdan korkarak olunmaz. İnsana saygı duyarak olunur. İnsana saygı duymak için kendine saygı duymak gerekir. Köleye, kula kimse saygı duymaz.
İnsana Duyduğum saygıyı özetlemem gerekirse; İNANCIM İNSANA

Bir arkadaşım vardı, Allah'a inanıyorum ama dine inanmıyorum demişti. Nedenini sorduğumda, bana insanların iyilikleri cennet için yapması saçma geliyor demişti. Ve örnekler verdi, cennetten yer veren Erbakanlardan, Aczmendilerden... Evet, birçok insan birşeyleri bir karşılık için yapıyorlar. Ama bazı insanlar -ki bunlar daha değerlidir hiç kuşkusuz- güzellikleri güzel olduğu için ve karşılık beklemeden yapıyorlar. Aslında dinimizde de durum farklı değil. Yani, iyiliklerin sırf iyi olduğu için ve Allah öyle emrettiği için yapılması ve kötülüklerden sırf kötü olduğu için ve Allah nehyettiği için uzak durulması, dinimizce de övülmüştür. Takva sahibi insanlar da bu meziyetle övülür. Tabi yine islamı sadece müslümanlara göre değerlendirince ve malesef örnek müslüman da az olunca bir çok arkadaş sizinle aynı sonucu çıkarıyor. Ayrıca ben cennet-cehennemin varlığını her insanın bu dediğimizi başarmasındaki zorluk açısından bir lütuf olarak görürüm. Şöyle düşünelim;

Bir işyerinde yöneticinin sorumluluğu çalışanlarının verimli bir şekilde çalışmasıdır. Diyelim ki, çok güzel ve insanlığa faydalı bir şirketin yöneticisisiniz. Çalışanlarınızın, bir maaş beklemeksizin yaptığı işin güzelliğinin bilinciyle işlerini en güzel şekilde yapmasından memnun olursunuz. Ancak her çalışanınız bunu başaramaz. Onlardan da verim alabilmek adına çalışanlarınıza maaş verirsiniz. Sonuçta birileri maaş için çalışır, birileri işini sevdiği için. Ama herkes çalışmış olur.

Tabi, cehennemin varlığının, bu dünyada her türlü hakkı yemiş, insanları ezmişler için bir adalet sağlayıcı olarak da görevi önemlidir.

bilge 05-08-2008 00:13

Alıntı:

dilaver´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 121092)
O zaman sayın bilge,

İlgi duydugunuz başlıklara katılım saglayın. Burası dinlerden özgür bir site ve her şey tartışılmalı diye düşünüyoruz. Allahın nerede oldugunu arayan başlıga da tepki göstermeyin, bırakın isteyen istedigini istedigi yerde arasın.

Kişilerin amellerinden siz sorumlu degilsiniz. Onun için de insanları müslüman, ateist diye ayırmayalım. Düşünsel olarak birbirimizle en uzlaşmaz kavgayı yapalım ama sonuçta aynı safta yer alalım, daha iyi bir dünya için.

Bu yüzden siz Allahı arayan arkadaşımızn başlıgına tepki gösterdiginiz aynı şeyi bu başlıkta yapmışsınız.

saygılarımla

Sayın dilaver,

O başlıkla ilgili sıkıntı şu ki; konu tartışılmıyor, tartışılamıyor. Çünkü hiçbir cevap dikkate alınmadan aynı cümle mütemadiyen başlığa tekrar gönderiliyor. Ben soruyu soranın cevabını öğrenme niyetinde olduğunu hissetsem o kadar tepki de göstermezdim. Ancak tavır, üslup, tartışma adabına uygun olmalı diye düşünüyorum.

Ara ara başlıklara yazmaya çalışıyorum ancak seviyeli tartışabildiğim başlık bulmakta zorlanıyorum malesef. İslamiyetle ilgili cevabını bilmediğim sorular gördüğümde araştırıp, soruşturuyorum, cevap vermeye çalışıyorum. Ama o cevaba başka soruyla cevap verilip konu değiştiriliyor. Hiç sonuca varamıyoruz. Geçen yıl bu sıkıntılarla ümitsizliğe kapılıp bırakmıştım yazmayı. Bir yıl aradan sonra tekrar yazmaya niyetlendim, ancak bu mesajlara kadar durumun pek de farklı olmadığını gördüm.

Umarım daha soğukkanlı, daha verimli tartışmalara katılma şansı bulurum...

Saygılarımla...

H@mlet 05-08-2008 00:56

Alıntı:

bilge´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 121094)
. Şöyle düşünelim;

Bir işyerinde yöneticinin sorumluluğu çalışanlarının verimli bir şekilde çalışmasıdır. Diyelim ki, çok güzel ve insanlığa faydalı bir şirketin yöneticisisiniz. Çalışanlarınızın, bir maaş beklemeksizin yaptığı işin güzelliğinin bilinciyle işlerini en güzel şekilde yapmasından memnun olursunuz. Ancak her çalışanınız bunu başaramaz. Onlardan da verim alabilmek adına çalışanlarınıza maaş verirsiniz. Sonuçta birileri maaş için çalışır, birileri işini sevdiği için. Ama herkes çalışmış olur.

Tabi, cehennemin varlığının, bu dünyada her türlü hakkı yemiş, insanları ezmişler için bir adalet sağlayıcı olarak da görevi önemlidir.

Mental olarak ayrıldığımız kısım burası zaten İnsan olabilmek çalışılan işin sevilmesiyle ve maaşla açıklanamaz ki. İnsan olabilmek başkaldırmakla, özgürlüğün peşinde koşmakla açıklanmalıdır. Sizin örneğinize dönecek olursak benim gibi düşünenler; İşyerinizde sendika var mı diye sorarak başlar. Özgürleşmek esastır, islamda özgürlük söz konusu olamaz
insanlık tarihini anlayabilmek için 1400 sene öncesine bakmak yeterli değildir.
Mitolojiye gitmek gerekir. thales'leri pytogar'ları odysseus'ları anlamak anlatmak gerek. Tek tanrı inancınızın babası plathon ve aristotales de unutulmamalı.
İnsanlık kültürü islamdan önce de vardı ve var olmayada devam etmekte.
iyi insan olmayı dininiz öğretemez kanaatindeyim.
Ekonomisinin temelinde yağma yatan islam devleti anlayışları islam dini anlayışınıda oluşturur. Rızkın onda dokuzu ticarette hadisini hatırlayın. İyi insan ile iyi müslüman arasında fark her zaman vardır. iyi müslüman diğer tarafın hesabında ve derdindeyken benim gibi ateistler, diğer tarafın olmadığını bilerek bu dünyayı CENNETE ÇEVİRME hayalinin peşindedir.
Benim cennet anlayışımda huriler, gılmanlar, derelerden akan sarhoş etmeyen şaraplar yok. İnsanların gülerek yaşayabilecekleri dünyanın hayalleri var.
yani benim cennetimde kötülük yok. istersen sende katılabilirsin bu savaşa. ama doğmalardan ve ön kabullerden kurtulmak şartıyla.
İMAN EDEN İSYAN EDEMEZ...

Verenus 05-08-2008 05:48

Alıntı:

bilge´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 121018)
Düşünüyorum;
Müslümanlık olup öldüğümde bunda yanıldığımı farkedersem, herhalde hayatta dinimin engellediği zevkli bazı şeyleri yapamadığıma yanar ve bir de kanmış olmanın üzüntüsüyle yok olup giderim. Ancak inançsız olup öldüğümde, yine kanmış olmanın üzüntüsünün yanında, çok sıkıntılı ve çok daha uzun bir hayata merhaba demiş olurum.

Müslüman olmasam şunu bunu yapardım dediğiniz şeylere bi bakalım.

Aileme rest çekerdim-yalan söylerdim-içki içerdim-başkalarının canını yakmayı önemsemezdim(demek ki yakardın)

Pekii müslüman olarak öldün ve bunda yanıldığını farkettin.Bunları yapamadığın için mi üzülüceksin.vaah vaah islamiyet yokmuş ne güzel sağken yalan söyliycekdim zina falan yapcakdım içki-uyuşturucu içicekdim tüh kek gibi yapamadık hiçbirini diye üzülücek misin? Yemmin ediyorum en akıllınız bile ruh hastası.
Ayrıca islam yoksa öte tarafda yaşam yoksa hiç dertlenme bunları düşünüp de üzülüceğin faal bi beynin de olmıycak solucan yemi olucaz sadece.

Verenus 05-08-2008 05:55

Alıntı:

bilge´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 121025)

Yazdığım şeyler, dinin emirleridir. Yapmayan müslümanlar, bunun sorumluluğunu da yüklenirler. Bu emirlerin bir ülkeyi en asude ülke yapacağında hemfikirsek, demek ki kurallarda değil sorun, yaşayanlarda, bunu da kabul etmek lazım sanırım...

İslamiyeti, şu anda uygulayan ülkelerin,toplumların durumlarıyla eleştirmeyelim.Pekii kitabına göre eleştirelim.Sizce kitapdaki emirleri tam anlamıyla yerine getiren bir ülke olabilse islamiyet daha mı sevimli olucak? Kölelik yasal olucak bi kere hiç itiraz etmeyelim.Cihad şart olucak.Malıyla canıyla tüm insanlara islamiyeti kabule zorlamak için savaşılıcak hiç bir komşusuyla barış yapılmıycak.Komşu ülkelerle asla ticaret yapılmıycak.Savaştıkları düşmanlarını esir edip köle-cariye yapıcaklar ve daha bir sürü şey.
Hadi bakalım islamiyeti yaşayan ülke yok diye eleştirilerden kurtulmaya çalışıyosunuz,yaşayan ülke bunları yapması gerekir buna ne diyceksiniz ?

Anyon€ 05-08-2008 17:03

Bir müslümanın, ateizm üzerine empati kurması söz konusu değildir.Ateizmi anlamının(daha doğrusu dinlerden özgürlük diyelim) tek koşulu vardır o da yaşmak.Böylesine beyhude bir çabanın içine girmenizin sebebi üstü kapalı hakaret etmek miydi?

Anlaşılan sizde kafanızda bir müslümanlıktır oluşturmuşsunuz onu yaşıyorsunuz.Diğer müslüman ülkeler örnek gösterilince onların yanlış olduğunu iddaa ediyorsunuz.Mesela -geçenler de sitede de yer aldı-şer-i hükümler gereği el ve ayakların kesilmesi.Hala bu insanların müslümanlığı yanlış uyguladığı iddaasındaysanız buyrun o ülkelerden başlayın ve onların hidayete ermesine yardımcı olun.

Maide 33''Allah ve Resulüne karşı savaşan ve yeryüzünde fesat çıkarmaya çalışanların cezası, ancak öldürülmeleri veya asılmaları yahut ayak ve ellerinin çaprazlama kesilmesi, ya da yeryüzünde başka bir yere sürgün edilmeleridir. Bu, dünyada onlar için bir zillettir. Ahirette ise onlar için büyük bir azab vardır.''

ve o insanlar size bu ayeti kaynak gösterdiğinde nasıl bir savunma yapardınız.
''Allah'ın el ve aykları çapraz kesin diyerek insanların dengesini korumasına yardımcı olduğunu mu?''

Ben hala iddaalıyım Türkiye'de İslam yok.İnsanlara herşeyin güllük gülistanlık gösterildiği ve bu sayede onların kanının emildiği reforma uğramış bir din var(hoş refomda aksak yanları düzeltmek için yapılır ya bizimkiler bir yandan düzeltirken öbür yandan da ''düzeltiyor''.)

Keşke her müslüman senin yapabildiğini yapabilse Bilge hiç olmazsa farklı kaynaklarla kıyas yapabilse buda yeterdi ama nerdeeeeee....

sevgilerle..

repla78 29-12-2008 13:19

Alıntı:

Düşünüyorum;

• Yalnızlığı derinden hissederdim.
  • Trilyonlarca insan gelmiş geçmişken sadece bunlardan biri olmuş olmak, kainatta bir nokta kadar dahi ehemmiyetimin olmaması düşünceleri beni çıldırtırdı. Arkamda güzel birşeyler bırakmak fikri cazibiyetini yitirirdi.
Bir de tersten düşüneyim; inançsız biri olmak yerine, dinini yaşamaya çalışan bir Müslüman olsam hayatımda neler değişirdi acaba?
  • Dinin bir çok kuralı beni bir çok şeyden alıkoyardı. İçki ve sigara içemezdim, uyuşturucu kullanamazdım.
  • Aileme karşı saygılı olmak, ebeveynime yaşlılıklarında bakmakla yükümlü olurdum.
  • Zina etmezdim. Vakti geldiğinde evlenir, insalığa fayda sağlayacak evlatlar yetiştirmeye çalışırdım.
  • Yalan söylemek, insanları kandırmak, dolandırmak daha zor olurdu. Dünyada bunlar hiç farkedilmese bile, hepsinin hesabını vereceğim düşüncesi beni bunlardan daha da uzaklaştırırdı.
  • Ölümden eskisi kadar korkmazdım. Ölüm yok olmak değil, ebedi bir hayata geçiş demek olurdu.
  • Dünyanın neresinde olursa olsun, aç, açıkta veya başka zorluklarla boğuşan insanlara yardımcı olmaya çalışırdım. Çünkü bunların mükafatlandırılacağını ve yapmadığımda hesap sorulacağını düşünürdüm.
  • Herhangi bir durumda, herhangi bir zorlukla karşılaştığımda yardım bekleyebileceğim birine sahip olurdum.
  • Sevdiklerimin ölümleri eskisi kadar ağır gelmezdi. Onların benim de bir gün gideceğim bir aleme göçtüklerini düşünüp teselli bulurdum.
  • Sevgi, güven, dostluk, paylaşmak, iyilik, feragat, insanlık kavramları din düşüncesiyle birleşince daha manidar gelirdi.
Düşündükçe farklı maddeler geliyor aklıma... Ama genel manada ben bir fark gördüm: İnançsız olarak mutlu yaşamak, "niçin yaşıyorum" ve "ölünce ne olacağım" sorularını ciddi manada düşünmemeye çalışmakla mümkün. Müslüman olmak birkaç fiziksel yükümlülük getirmesine rağmen dünyevi manada çok da birşey kaybettirmiyor. Müslümanlık olup öldüğümde bunda yanıldığımı farkedersem, herhalde hayatta dinimin engellediği zevkli bazı şeyleri yapamadığıma yanar ve bir de kanmış olmanın üzüntüsüyle yok olup giderim. Ancak inançsız olup öldüğümde, yine kanmış olmanın üzüntüsünün yanında, çok sıkıntılı ve çok daha uzun bir hayata merhaba demiş olurum.

Yani diosun ki inanınca iyi insan inanmayınca kötü insan oldurdum. Ne alakası var. inanmak iyi insan olmanın şartı değildir. insan olmak yeterlidir iyi olmak için. düşünme yeteneğin varsa bunu düşünebilirsin demek. ayrıca inanan insan tanrının gazabından korktuğu yada diğer dünyada iyi yaşayabilmek için bunları isterken yani çıkar mesalesi ile çözerken, inanmayan insan hiçibir karşılık beklemeden iyi davranışlarda bulunabilir. Ben 2 durumda olmayı tercih ederim. çıkar peşinde koşmaktansa....

kaancan 30-12-2008 01:39

bi b.k değişmezdi ben yine ben olurdum!(herkez için geçerli)

katre_07 30-12-2008 02:40

heyy musluman arkadaşlar ..yaşadığınız dınden keyıf alıyorsanız..düşünmeyin gerisini..keyif sizin..zaten mutlusunuz..o halde kaybedecek neyiniz var..

Neva 14-10-2012 11:20

Guncelleme.

higs 15-10-2012 12:36

Konuyu açan arkada 0900 lu hatlardaki kadınların kendini pazarladığı gibi dinini pazarlamaya çalışmış ama aramanın dakikasının ücretlendirmesini soylememis. Bravo :) bak aynı işi bende yapıyım da gör.
ben müslüman olsaydım 9 yaşındaki komşu kızını alırdım ve daha cinsellik nedir bilmemesine rağmen onunla cinsel ilişkiye girerdim yetmedi üstüne birde kendimden büyük bir kadın alırdım alemlerden alemlere uçarım. Ama ateist olunca biliyorum ki bu davranışlar yanlıştır.
Eğer müslüman olsaydım küçük kızı okumak istediğini bütün dünyaya haykırdıgi için onu kafasından vururdum ama ateistim ve biliyorum ki okumak herkesin hakkı.
müslüman olsaydım insanları beline kadar gömer taslayarak öldürürdum ama ateistim ve biliyorum ki bu yanlış eğer müslüman olsaydım arkadaşımda müslüman iken dinini değiştirseydı onu gözünü kırpmadan öldürürdum ama ateistim biliyorum ki bu yanlış. Eğer müslüman olsaydım çocuğumun karısına bile kötü gözle bakardım onunla ilişkiye girerdim ama atestim. Eğer müslüman olsaydım hırsızlık yapanların kolunu filan keserdim ama ateistim. Ve ateist olduğum için artık dünyadaki bütün herkesi düşünür oldum afrikadaki aç çocukları düşünüyorum hep filan filan filan ışte sen anladın onu :)

guide 15-10-2012 21:25

Ne ateistim; ne de emirlerine uyarak yaşadığım ve taparcasına yaşadığım bir kitabım var.
İnancımızın ortak noktası insan olmalı diye düşünüyorum. İyiye güzele inanmak insaniyetçe bir yaşam olsa gerek.
Sizler burada neyin uğraşını veriyorsunuz ki sevgili Bilge ve Higs? Birinize göre müslümansan kötüsün; ateistsen iyisin merhametlisin. Birinize göreyse müslümansan bu dünyadaki iyilik kredilerinle öbür dünyada kraliyet dairen rezerve ediliyor; ateistsen iyiliğin ne olduğunu bile bilmeyen yalancısın. Gerçekten komik ithaflar bunlar! Her iki taraf için de.

sefaqwzx 15-10-2012 22:20

Herkese merhaba,
başlığı açan arkadaşın hareket noktası "müslünan iyidir"; olmayan (kafir) kötüdür.
Kendini erdemli ve çevresine karşı saygılı ve sorumlu yapan şeyin inancı olduğunu düşündüğü için, bu dini inanıştan olmasaydı, ahlaksız, sorumsuz ve bencil olacağına ilişkin maddeler sıralamış.
Ben bu başlığı görünce gülümsedim.
Din için öldürülenleri, çıkarılan savaşları, din egemenliğindeki ülkelerin geri kalmışlığını ve dinlerde anlatılan Yaratıcı'nın "intikamcılığı" nı düşündüm.
Bu arkadaş sanıyor ki "müslüman" iyidir, dürüst, mert, çalışkan, sorumluluk duygusu olan, eğitimi önemseyen vergisini gönüllü veren biri olur.
Ben hiç öyle bir müslüman görmedim.Gören varsa beri gelsin
Müslümanı da kitabını da, dine körü körüne bağlı ülkelerin hali pür melalini de izliyoruz.
Oysa tüm insanlığın gelişimi için çırpınanların omuzlarında yükselen insanlık değer ve gelişimleri, uygarlığımız dini bir kenara koyarak didinenlerce armağan edilmiş bizlere.
Dinlerse kan, gözyaşı ve sınırsız acılar getirmiş.
Cehalet, kölelik, vahşet...
Dinlerin ürettiği herhangi bir şey var mı?
İnsanları kullanan, uyuşturan, geri ve cahil bırakan "ulu" larını, "aracı"larını, "uzman"larını zengin ve saygın yapmaktan ve en önemlisi yaratıcıyı da "intikamcı" yapmaktan başka?
İki kadının şahitliğini bir erkeğin şahitliğine denk tutan bir dinin "yaratıcısı" ne tür bir yaratıcı'dır?
Yarattığını yarım sayar mı hiç? Bir kısmını köle bir kısmını hür sayar mı hiç?
Dinler olmasa insanlık onuru böylesine ayaklar altına alınamazdı...

guide 15-10-2012 23:51

Alıntı:

Düşünüyorum;
    Size ateistlerin dikkat çekici olduklarını düşündüren nedir? Biçimsel mi yoksa özgür düşünce tarzları mı? Tabi ki özgür düşünüyor, düşündüklerini yaşıyorlar bu insanlar, doğal olarak da ülkemizdeki yönetici zihniyetle ters düştükleri için sizin dikkatinizi çekiyor olmalılar.
    Kendisini müslüman sayan insana zaten bu eylemler yük gelmiyor diye biliyordum ben.Yanlış mıyım sayın Bilge?
    Yine kendini müslüman sayan bir insan, bu tatları merak etmekten bile korkar, kendi içinde bile bunu sorgulamaya çekinir,kendini cezalandıranlar bile oluyor hatta.Ateistlikle ya da müslümanlıkla sigara içmenin bir alakası olduğunu ciddi anlamda düşünüyor musunuz? Anlaşılan müslümanım diyorsunuz, peki çevrenizde hiç mi sigara içip müslümanım diyen yok? walla inanmam :)
    Yalanı en çok da müslümanlar söylüyor, kitapta yer alan islamın 5 şartından 5ini de yerine getiren müslüman sayısı oldukça az.
    Sevgili Bilge, ateistler topluma, insana, çevreye çok daha duyarlı, kaldı ki bu bir ''insanlık meselesi'' Bu kadar basit düşünmüyor olmanızı dilerdim.
    Ya parası olan harcar arkadaş! Zaten çok paran var ve müslümanım diyorsan ben buna inanmam. Bu ülkede, bir müslüman normal şartlarda nasıl zengin olur ki? Ticaretle uğraşan biri müslüman olabilir mi hiç?Ateisti de müslümanı da bolca para kazanmayı sever, kazandığını da çatır çatır yer,harcayacak yeri yoksa da tuvalet kağıdı yapar,,
    Evlilik bir imzadan ibarettir, sırf bu toplumda yaşadığı için bile evlenmek için (o imzayı atmak için) can atan ateistler tanıyorum. Yaşadığın yerle ilgili ya da yaşamak istediklerinle ilgili bir durum bu. Müslümanım diyenler (sözüm ona) cinsel ihtiyaçlarını gizli kapılar ardında gidermiyor mu? Bu ülkede evlenmeden çocuk yapılmıyor mu, sırf hamile kaldığı için o imzayı attırmak zorunda kalanlar var bir de,,günde onlarca haber okuyoruz,,
    Bak bu site ateist dolu:) ve bence bir çoğu Suriye-Türkiye olaylarını yakından takip ediyor.
    İnsanlık meselesi sayın bilge,insanlık!
    E,ne güzel işte :) Ama bunu müslümanlar da yapabilir,,
    Kesinlikle katılmıyorum sana. Bu insanlar inanmadıkları için ateisttir; hal böyle olunca güven kavramında da ya emindirler güvenirler ya da güvenmezler. Aklıma ramazan ayı geldi. Kitapta ruj orucu bozar yazıyor(muş) ama, çalışan müslüman bayanlar oruçluysa ruj sürüp sürmemekte kararsız kalıyorlar. Ya kitaba güvenmiyorlar ya da esneklik yaşıyorlar.
    Nasıl yani? Müslümansan üzülmüyor musun sevdiklerinin yok olmasına?İlginç bir yaklaşım.
    Bence bu cevap yeterli..
    Charles Robert Darwin (12 Şubat 1809 – 19 Nisan 1882) :
    Önemli başarıları: Beagle Yolculuğu-Türlerin Kökeni-Doğal seçilim
    Etkiledikleri :Thomas Henry Huxley-George John Romanes-Richard Dawkins
    Aldığı ödüller:İngiliz Kraliyet Madalyası (1853)-Wollaston Madalyası (1859)-Copley Madalyası (1864)

kaynak*
Ne yaptın Sevgili Bilge,Ateistlerin kökü kurumuş olurdu hepsi böyle düşünseydi.

Müslüman zorunda kalmaz, zorunda kalıyorsa kitabına göre müslüman değildir ki,,
    Yani siz,tüm ateistler saygısız ve merhametten yoksun diyorsunuz. Bunun da ateistlikle&müslümanlıkla ilgili olduğunu düşünmeniz yine oldukça ilginç. İçinizdeki insanla o yaşlıya bakma merhameti hissedersiniz; ailenize saygı duyuyorsanız da o saygıyı gösterirsiniz. Olay bu kadar basit aslında.
    Bu ülkedeki en ihtişamlı hacı hoca zina haberlerini ana sayfada görmesem, gerçekten müslüman bir ülkede yaşamıyorum diyeceğim.
    Sırf o ebedi hayatı cennette yaşamak için,onca iyiliği güzelliği yaşama çabası nedendir?Cevap veriyorum:Cehenneme gitmemek için,,
    Bakınız hemen bir önceki maddede bunun mükafatının ''cennet'' olduğu bilgisini hatırlatmıştım.
    ? Bunu anlamadım. Burada yardım edecek olan Allah mı? 2yılımı tüm hayatımı erteleyerek sadece üniversite sınavına odaklanarak geçirdim. Sigara içmeyen,alkol almayan,zina yapmayan biriyken her daim dua ederdim. Dersanedeki sınavlara girerken dua ederdim, öss.ye girerken dua ederdim, tüm sınavlardan önce dua ederdim Allah'ım bana yardım et diye, hem de çıldırmış gibi ders çalıştığım halde. Sonuç: o 2yılda ben üniversiteyi kazanamadım. Dua etmeyi bıraktım, sakin olmaya karar verdim. Şimdi istediğim üniversitede istediğim bölümde okuyorum.
    Yok böyle bir şey. Anneannem (müslümandır), dayımın ölümünde toparlanamadı.. acısından! Hiç kendini teselli ettiğini görmedim ben, aklına geldiğini bile sanmıyorum. İnsanız yahu! Teselli buluncak basit bir kayıp değil, ölümler.
Sonunda cennet var ya,ondandır :)

Afedersiniz, ben sizin ne(?) olduğunuzu cidden anlamadım. Müslüman olmadığınıza eminim ama.
--------------------------------------------------------------------------
Alıntı:

dark_light´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 121056)
sevgili bilge
cok garip.. yani siz musluman olmasaydınız vicdansız kötü alışkanlıkları olan biri olurdunuz. ama Muslumansınız ve boyle bir ınsan değilsiniz.
(bunu demek istediniz )cok buyuk çelişki. Demekki içinizde boyle bir kişilik yatıyor.ateist olsaydınız kişilik mi değiştircektiniz.. şahsen ben musluman değilim bıraz da aileden kaynaklanıyor ama dindar bi aileden gelmış olsaydım yine vicdanlı durust namuslu bir ınsan olabılırdim.
ayrıca ben size ideal musluman değilsiniz demedim o kişiden kişiye değişen birşey. mesela benım için bir ınsan ahlaklıysa en onemlısı ınsan gibi bir ınsansa o zaten benım için ideal ınsandır.
saygılarımla

Ne güzel söylemiş sevgili dark_light. İnsan, ahlaklıysa ideal insandır. Ötesi yok. Saygılar.
--------------------------------------------------------------------------
Alıntı:

akropol´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 121064)

Bana Bilge'nin müslüman bir hayat yaşadığını düşündüren bir ithamı olmadı. Ateist olmadığı da çok açık. Birbiriyle çelişkili bir liste hazırlamışsın iyi güzel de, Sevgili Bilge nesin sen?

Saygılar,

guide 17-10-2012 00:52

Alıntı:

sefaqwzx´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 462000)
Herkese merhaba,
başlığı açan arkadaşın hareket noktası "müslünan iyidir"; olmayan (kafir) kötüdür.
Kendini erdemli ve çevresine karşı saygılı ve sorumlu yapan şeyin inancı olduğunu düşündüğü için, bu dini inanıştan olmasaydı, ahlaksız, sorumsuz ve bencil olacağına ilişkin maddeler sıralamış.
Bu arkadaş sanıyor ki "müslüman" iyidir, dürüst, mert, çalışkan, sorumluluk duygusu olan, eğitimi önemseyen vergisini gönüllü veren biri olur.
Ben hiç öyle bir müslüman görmedim.Gören varsa beri gelsin
Dinler olmasa insanlık onuru böylesine ayaklar altına alınamazdı...

Merhaba öncelikle,
Sevgili Bilge'nin hareket noktasıyla varış noktası aynı olsa düşüncesini anlayacağım. Ne yazık ki, koskoca bir liste yapmış ama her biri birbiriyle çelişiyor. Bu arkadaş müslümanın iyi,dürüst,mert,çalışkan (...) olduğunu açıkca ifade ederken, aynı zamanda de bir müslümanın yakınını kaybettiğinde çok da etkilenmediğini söylüyor. Kaldı ki hangi müslüman devlete ödediği haracı (pardon vergiyi) küfretmeden ödüyor :)

sunshine 17-10-2012 01:52

merhaba :)
başlığı gördüğüm anki düşüncelerimle sevgili bilge nin yazdıklarını okumaya başladığım andaki şaşkınlığımı tam olarak tarif etmem mümkün değil :) ne düşünerek bu şekilde yazdın diye düşünmeden edemedim doğrusu. ama anladığım kadarıyla da sevgili bilge sen yazdığın iki taraf içinde tam anlamıyla uygun olmayan iki arada bir derede kalmış, kendini hiç bir tarafa yakıştıramayan ve bu durumu da fazla da umursamayan birisin.

bende bir zamanlar bu "iki arada bir derede" kalma hallerine girmiştim ama ben daha çok kararsızlıktan bunalmış bi durumdaydım. bir yandan dinle ilgili her şey saçma gelirken bir yandan da gaiplarden birileri ya da bişeyler gelsin, önünden geçtiğim bi türbe ayaklansında bir mucize olsun gibi saçma şeyler düşünürdüm... :) neyseki atlattım

ama bu kadar şey kolay olmadı ve inandığım şeyler değişmiş olsada gerçekten insani olan değerlerimi hiçbir zaman kaybetmedim.
örneğin hala bir vicdanım var ve hala bu yüzden yalan söyleyemiyorum. bunu herhangi bi sebeple korkumdan değil yalan söylemeyi kendime yakıştıramadığım için ve kimsenin yalan dolu sözler duymayı hak etmediğinden söylemiyorum.

sunshine 17-10-2012 02:19

Trilyonlarca insan gelmiş geçmişken sadece bunlardan biri olmuş olmak, kainatta bir nokta kadar dahi ehemmiyetimin olmaması düşünceleri beni çıldırtırdı. Arkamda güzel birşeyler bırakmak fikri cazibiyetini yitirirdi.

sen müslüman olsanda olmasanda sanırım değişen bişey yok gibi. hala trilyonlarca insanlardan biri olarak kalacaksın bu, bu dünya da da böyle olacak inandığın o cennettede. seni çıldırtan şey yitip gitmesi ve hiç tanınmamak mı? senin kendini bu şekilde değerlendirmen bence hem kendini üstün bir varlık olarak görmenden aynı zamanda da kendi değerini bilmediğinden kaynaklanıyor bence.

bence yaşam her türlü canlısıyla bir bütün. yaşam kuşuyla böceğiyle tüm güzellikleriyle ya da çirkinlikleri ile birlikle var ve insan hiç bir canlıdan üstün değil ya da hiç bir canlı da insandan daha önemsiz değil. biz birlikte varız ve değerliyiz. o yüzden bir sonraki yaşamın olmaması senin burdaki yaşamını değersizleştirmez. senin kurmuş olduğun bir cümle dahi çok şeyleri etkileyebilir.

guide 17-10-2012 05:13

Alıntı:

sunshine´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 462243)
senin kurmuş olduğun bir cümle dahi çok şeyleri etkileyebilir.

Ne güzel söylemiş sevgili shunshine..

Bir çocuğa verilecek ''kendine güven duygusu'' bu dünyada arkamızda bıraktığımız en güzel şeylerden yalnızca biri olacaktır. Ta çocuklukta kendine güvenmeyi öğrenen birey, kendilerini oldukları gibi sevmeyle yetişirler ve değer gördükleri şekilde de kendi çocuklarını yetiştirirler bu döngü en güzel haliyle böyle sürer gider.

volkan1985 17-10-2012 19:58

Müdessir 55 ile 56 ya bakın:

55. Dileyen öğüt alır.
56. Ondan ancak Allah dilerse öğüt alırlar.

a) Öğüt almam benim elimde
b) Öğüt almam Allah ın elinde
c) Ben Allah mıyım?

can4619 19-10-2012 13:50

Dilaver isimli arkadaşa cevaben ;

Sen yalan söyleyen , zina eden , kötülük yapan müslümanları örnek verirken müslümanlığı eleştirmişsin lakin aslında saçmalamışsın örneğin yalan söyleyen , zina eden müslümanı sen eleştirirken allah bizzat kendi kelamı olan kitabında onları lanetlemiştir.Aslında sen bir yerde kuranı tasdik etmiş oluyosun ama dönüp buradan hareketle islama bel altı vuruyosun.

Her neye inanırsa inansın inançlı insan akıllı insandır düşünen sorgulayan insandır açın gözlerinizi etrafınıza bakın herşeyin bir sebebi ve gayesi var mükemmel bir uyum hakim nasıl bir yaratıcıyı inkar edersiniz eğer islamı inkar ediyosanız başka dinleri araştırın da bizlerede anlatın ta ki doğruyu bulasınız

can4619 19-10-2012 13:56

bu arada volkan1985 şark kurnazlğı yapma lütfen ayetleri tam olarak yaz ;

55. Artık kim dilerse ondan öğüt alır.
56. Bununla beraber, Allah dilemedikçe öğüt alamazlar. O takvaya (kendisine karşı gelmekten sakınılmaya) ehil olandır, bağışlamaya ehil olandır.

bu ayetlerin önerme sonuç ilişkisi çok basit 55 diyorki cüzi irade sende 56.ayet diyorki külli irade allahta bu kuranın genelinde var hemen her fırsatta allah varlığını ve mülkün sahibi oldğunu herşeyin iradesinde olduğu hatırlatıyor . diyor ki buyrun öğüt alın araştırın inceleyin herşeyin sahibi benim hatta aklına bile hakimim rızam olmadıkça sen doğruyu bile bulamazsınn

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 13:36 .