Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Ramazan; hos geldi mi?, hos gelmedi mi? (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=7370)

evrensel-insan 31-08-2008 18:01

Ramazan; hos geldi mi?, hos gelmedi mi?

Saygideger arkadaslar;

Muslumanlarin "oruc", musluman olmayanlarin "eziyet" ayi, Ramazan geldi.Hos geldi mi?, gelmedi mi? bilemem.Sonucta, Turkiye cogunluk olarak musluman bilinen bir ulke. O yuzden, hayirli olsun.

Bu, vesile ile de, biraz bilgilenelim. Bu ayin tarihini, islamin 5 sartindan biri olan orucun, oruc tutmanin onemini, neden gerekli kilindigini, kuranda yazip yazmadigini, orucun amacinin ne oldugunu v.s. Bilen arkadaslar, izah eder ve anlatirsa-mumkunse yorum katmadan-sevinirim.

Ayrica, ramazan; hos geldi mi?, gelmedi mi?. Ateist veya musluman olmayan arkadaslar, Turkiye sartlarinda, nasil bu ayi geciriyorlar? Oruc tutmadan rahat yasayabiliyorlar mi? Ailelerde, toplumda ve cevrede bu oruc tutmama, nasil karsilaniyor? Herkes, rahatca; oruc tutmadan, toplum icindeki, iliskilerini surdurebiliyormu? Disarida oruc zamani, birseyler yiyebilecek, olanak bulabiliyormu? Kisaca, ramazanda; ozgur ve rahat davranabiliyormu? Cevaplarinizi bekliyorum.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Aydınus 31-08-2008 18:37

Sevgili Evrensel !

- Ayrıca , Ramazan hoş geldi mi , gelmedi mi ?

Onbir ay boyunca her türlü haltı yeyip de sıra Ramazan Ayı'na gelince , en çok da çevre baskısı ve korkusu ile oruç tutan münafık müslümanlardan değilim çok şükür . ''Mümkünse yorum katmadan yazınız'' demişsin ama , yorum katmamak elde mi sevgili Evrensel ; yorumumdaki iddiaların neresi gerçekdışı ?

Ben orucumu yiyorum . O sebeple Ramazan ne hoş geldi , ne de hoş buldu .

- Ateist veya müslüman olmayan arkadaşlar , Türkiye şartlarında , bu ayı nasıl geçiriyorlar?

Türkiye şartlarında ...

Avrupa'da olduğumdan bu soruyu es geçiyorum .

- Oruc tutmadan rahat yasayabiliyorlar mi? Ailelerde, toplumda ve cevrede bu oruc tutmama, nasil karsilaniyor? Herkes, rahatca; oruc tutmadan, toplum icindeki, iliskilerini surdurebiliyormu? Disarida oruc zamani, birseyler yiyebilecek, olanak bulabiliyormu? Kisaca, ramazanda; ozgur ve rahat davranabiliyormu? Cevaplarinizi bekliyorum.

Bu sorular aslında üstte bahsi edilen ''Türkiye şartları''ndaki sorunun devamı niteliğinde ama , ben sana sevgili Evrensel Avrupa şartlarından bahsedeyim biraz :

İslam'a inanmadığımızı uluorta herkese söyleyemediğimizden - maalesef bu baskıyı Avrupa'da bile hissedebiliyoruz - bazıları bizi , ki hiç de din mevzularından bahsetmediğimiz halde müslüman zannedebiliyor . Oruç tutmadığımızı görünce de şaşırıyorlar . Ama ilişkileri de hemen koparmıyorlar .

Hem koparsalar ne olacak ki ; korkumuz mu var , onlardan mı yaşıyoruz ?

Fakat şu da bir gerçek ki , burada da tarikatlar çok yaygın ve bu tarikatların ocağına düşenler içlerinden gelmeye gelmeye oruç tutuyorlar ya da en azından tutuyor görünüyorlar .

Dışarıda birşeyler yiyecek olanağını fazlasıyla bulabiliyoruz ve burada bile bizlere karışma terbiyesizliği ve küstahlığında bulunabileceklerin haddini de bildirmeye fevkalede kararlıyız .

Hoş , henüz bana karşı böyle birşey yapabilecek bir din-i bütüne henüz rastlamadım .

Onların hükmü sadece ve sadece önce ocağına düşürüp sonra da bir güzel sömürdüklerine geçer .

evrensel-insan 31-08-2008 18:54

Saygideger aydinus;

Bende, Avrupa da, Britanya'nin Londra sehrinde; hemde uzun zamandir yasiyorum. Ben, senin hissettigin bu baskiyi hic mi hic hissetmiyorum.30 kusur senedir, ne bir oruc tuttum, ne de bir elestiriyle karsilastim. Bence bu konu kararli olmak, ve bireysel hak ve ozgurluklerini, acikca savunabilecek bir bilince sahip olmakla bagli.

Sen, Avrupa'nin hangi ulkesinde yasiyorsun bilmiyorum ama; Avrupa' da bile boyle bir baski varsa, bu uzucu.

Belki de, benim durumum; bu konuda tartisma yerine, herkesi oldugu gibi kabullenmekten geciyor. Ben, oruc tutana satasmadigim icin, o da bana satasmiyor. Herkes, herkesi oldugu gibi algilamak ve degerlerine saygi duymak zorunda. Tabi bu ayrica, bulundugun toplum icinde nasil bir yer edindigine bagli. Benim, burada, toplum icindeki yerim saygindir ve sozum dinlenir. Kisiler, cogu zaman bana, her konuda akil danismaya gelirler.

Dolayisiyle, benim dusunce ve davranislarimi, elestirisel degil; ilgiyle izlerler. Cunku, ben her konuda, neyi neden ve nasil yaptigimi genellikle izah ederim. Aksi bir iliski, hem saglikli olmaz, hemde rahat ve acik olmaz.

Bu arada, Turkiyede iken ve genc bir delikanliyken-14-20arasi-sahura kalkar, bir guzel yemek yer ve yatardim. Sabah, tabi yediklerim beni susatirdi. Kalkar bir sise suyu devirir ve yatardim. Sonra da oruclu gibi, topun patlamasini beklerdim. Tabi bu arada, kacamak atistirmalarimda olurdu. Bahsettigim seneler 60 sonlari ve 70' ler.

Saygilarimla;
evrensel-insan

çakırcalı 31-08-2008 19:59

Ramazan hiçbir zaman hoş gelmemiştir ki. Birilerinin oruç tutmadığı gerekçesiyle dayak yemediği, öldürülmediği, işten atılmadığı bir tek ramazan ayı geçmiş midir? Bu yıl bakalım neler duyup göreceğiz. Allah yardımcımız olsun:)

yucemanitu 31-08-2008 23:39

Sevgili Evrensel, orucun farz kılındığı Bakara Suresi'nde geçer "Oruç sizden öncekilere olduğu gibi size de yazıldı". (Yani farz kılındı) Şu an kaçıncı ayet olduğunu çok net hatırlamıyorum. Sıra konusunda yanıltmayayım ama ayet aynen bu şekilde. Orucun amacı için ise genelde "nefsi terbiye etmek" denir. Yani insanın nefsini, isteklerini kontrol altında tutmasını oruçla öğrendiği söylenir. Türkiye'de Ramazan'da insanların başkalarının hayatına müdahele edip etmemesi soruna gelince bu şehirden şehire hatta aynı şehir içinde semtten semte farklılık gösterir.

evrensel-insan 31-08-2008 23:47

Saygideger titanatlas;

Vermis oldugun cevaplar icin, tesekkurler.

Satgilarimla;
evrensel-insan

mon-o-lah 31-08-2008 23:52

2 sene önce okulda sen neden oruç tutmuyorsun diye sorulduğunda mide problemlerim var diyordum, bu soruyu müdür yardımcısı bile sordu (e normal...)
Geçen sene "ben size neden tutuyorsunuz diye soruyor muyum" demeye başladım...
Bakalım bu sene nereye götürecek rüzgar bizi.
Kendi adıma konuşuyorum; üzerimde müthiş bir baskı var.

amenofis 01-09-2008 12:48

sımdı ramazan geldı dıye ıcenlerde ıcmez ıckı neden ıcmıyosun desen ramazan geldı der..

ramazanda daha fazla gunah denmıyo nıye bu ramazana ozel muamele..bılmez dusunmezkı..orf adet dındende once gelır...mesela dınde dul kadın almak dogal bıseyken orf adet bunu fazla sevmez....adam ole gormus babası ıcmez ramazanda o da ıcmez dogal....dusunmeyen sadece gozlemleyen ınsan fıguru...

oruc saglıga ne kadar zararlı oldugundan bahsetmeye gerek yok....sahurda tıka basa yiyip yatmak ıftarda bos mıdeye ver allah ver nimetı..

neyse zekamızın bıze sundugu bır nımettı oruc tutmamak....sukurler olsun beynımıze amin:)

mhmd 01-09-2008 15:30

Literatür bilgilerini Sn. hiramusta dan bekleriz. Nihayetinde usta, o :)

Bu sabah saat 04.00 gibi kalktık.
Yaradan ne verdiyse değil hatırlamak için yedik.
Verene hamd, halimize şükür ettik.
Ağzımızı bağladık.

Harama bağladık, yalana bağladık, dedikoduya bağladık.
Daha önce neredeydin, diye soranları da düşünerek bağladık.
Elimizi, belimizi, düşüncemizi de bağladık.
Nerede kaldı özgürlük, demeden bağladık.

Bağlarımız yar gibi,
Dipsiz kuyulardan çıkan urgan gibi,
Çaresizliklerden çekip kurtaran zincir gibi,
Kurtarıcı gibi

Hoş Geldin,
Safa Geldin,
Gönlümüzün Sultanı
İyi ki, Geldin.

İstenirdi ki; bu güzel zamanlarda kimse kimseye karışmasın.
İsteyenin uyduğuna, istemeyen de uymasın.
Ne uyan, ne de uymayan kınansın.
Biri diğerine kem gözle bakmasın.

Sn. evrensel-insan,
Bu iş gönül işi, hisset bir an,
Can güzeldir, olursa canan,
Hülasa; aşktır, bu güzel Ramazan...

evrensel-insan 01-09-2008 15:37

Saygideger mhmmd;

Sirf senin guzel hatirin icin, Ramazani hissetmeyi deneyecegim.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Unbeliever 01-09-2008 17:59

Sayın Mhmmd,

Ramazan ayında kendimi bildim bileli (müslüman iken) oruç tutmakta zorlanırdım. Ve içten içe hep orucumu bozmayı düşünürdüm. Çünkü bana aç kalmanın verdiği zararın, kazanacağım sevaplardan daha fazla olduğu hissini verirdi. Şimdi beynime şükür oruc kavramı hayatımdan tamamıyle çıktı. Size sormak istediğim şudur; neden 11 ay boyunca yapılan herşeyin kurtarma yazılısı, 1 ay gibi kısa bir zamana sıkıştırılmaya çalışılıyor. yani ;kötü söz söylememek, dedikodu yapmamak, içki içmemek, zina yapmamak, kısaca aklınıza gelebilecek her türlü günah ve haram kılınan şey 11 ay boyunca yapılıyor ama 1 ay boyunca bu saydıklarımdan uzak duruluyor veya durulmaya çalışılıyor. Neden? o zaman insanlar neden 12 ay boyunca oruc tutmuyorlar?Daha iyi bir dünya için bu gerekiyorsa idi neden allah size 12 ay boyunca oruc tutun demedi?şimdi cevap olarak 1 ay boyunca tüm günahlardan arınma şansını yakalama fırsatınız oluyor veya allah affedicidir bu 1 ay boyunca sizin bütün günahlarınızı affeder eğer düzgün ibadet ederseniz gibi şeyler söylemeyin lütfen, rica ederim.Eğer allah affedici ise o zaman oruc tutmasanız olur. İllaki bu ayda mı affediiyor sizi? Bence oruc insan sağlığına çok zararlıdır. Babam şeker hastası ve ramazanda oruc tuttuğu için 2 kez kalp krizi geçirdi. Bu mu sağlık? Bu mu orucun faydası? haa tutmasın diyeceksiniz...E gel de sen adama anlat...FARZ çünkü bu faarz...aklım almıyor yaw...

ozgur_beyin 01-09-2008 18:08

benimde inançlı olduğum dönemde bana en enteresan gelen durum teravih namzıydı .
çünkü ramazanın ilkgünlerinde camiler teravihte tıklım tıklım dolarken ramazanın onbeşinden sonra camide raiting düşmeye başlar ve gittikçe camiler ıssızlaşırdı
yani onbeş gün sonra ''müslümanlık bu bedene kalın geldi ya resulullah'' nidaları kendini hissettirirdi

-InVi- 01-09-2008 18:36

Fedarklik etmek ile baslar iman,
onu ulasmayi dileyenler, haklarin'dan, onun rizasi icn herseyden sarsilmaz bir güven icinde feda edebilmektir iman. allah tüm kullarini hz ibrahim gibi ona imandan sapmaz sasmaz ve hz eyyup gibi hem zenginligi hemde fakirlik ile beraber tüm acilari, belalari yasamis olsa bile ne imanindan nede yaratanindan süphe eden kullarindan eylesin, diyebilmektir iman....
tüm ibadetlerdeki gibi burada da bu ibadetin tek farzi "niyet"dir.....
ramazan ayi da sonucta var olan niyetlerimizi tazelemektir sadece, o yüzden bu ayda diger aylar'da zaten uzak durdugumuz ve ve kendi ahlak anlaysimiza göre uygulamadigmiz islevleri yapmamayi tekrar hatirlamak , tazelemektir.
Hayvan'lara da tüm gün yiyecek ve icilecek vermezsek , görünürde oruc olurlar, halbuki onun adina edilen bu nefis terbiyesi yüksek bir bilinc ve istek , hür arzu ister.......
o yüzden zorlanmaz bedenlerimiz, o yüzden acikmaz migdelerimiz, cünkü yaptigmiz isin bilincindeyiz, sahipleniyoruz.
Bugüne kadar hic bir arkadasima, kardeslerime "siz neden tutmuyorsunuz" sorgulayici bir sekilde ikaz etmedim, ama bugünlerde niyetlenmeyen akli basinda insanlarinda "beni bu bireysel kararimdan dolayi" kücümsemedi, alay etmedi, gerekli olmadigi halde benim niyetli olduguma saygisini " aksam beni yemege davet" ederek gösterdi.

Alkolü ara sira canim cektikce geldikce icerim, öglenleri bir cafe'de bir fincan taze cekilmis kahvenin yaninda yas pasta ve sonra bir sigara yakmaktan ayri bir keyif alirim, ama ramazan ayi boyunca bunlari yapmaksizin günlerimi gecirebiliyorsam, demek önce kendime tekrar göstermis oluyorum, ben hic birseyin baglimisi degilim, bagimlilik ona ve onun sevdiklerine sadece.
Nefis terbiyesi degil , nefis terbiyesinin (manevi) faydalarinin tekrar hatirlatildigi icin , kendi adima tevhid mahyalari ile karsilamis oldum bu ilk günü......

Levent Ak 01-09-2008 18:57

Hoşgelmedi;
Çünki Ramazanda islam dini insanlara oruç tutun demiş, açlıktan nefesinizi kokutup etrafınızdaki insanların O2 iytiyacını sekteye uğratın dememiş. Ağız çalkalamamın orucu bozmadığını biliyoruz. lütfen çalkalayıp tükürelim...
karşılıklı saygı...

aydoe 01-09-2008 19:29

Ramazan hoş gelmedi.
İnsanlarımız maalesef ramazanda hoşgörüsüz oluyorlar,sinirleri bozuluyor,işlerini aksatıyorlar,kalp kırıyorlar,sabırsız ve telaşlı oluyorlar,bir kısmı insanlıktan çıkıyor ve sağlıkları bozuluyor.
İsterseniz iftar saatine 20 dk. kaldığında evlerine yetişmeye çalışan insanların haline bir bakınız:mad:

emil 01-09-2008 20:18

Aslında ramazan güzel bir gelenek.Ama müslümanların genelde kendi yandaşlarına olan hoşgörüsü ya da diğerlerine tahammülsüzlüğü yüzünden oruç tutmayanlar için ızdırap ayı.Daha önceleri oruç tutmadığımı etraftakiler pek bilmezken iftarlara davet edilirdim.Götürürdük yemekleri:)oruç tutmayanlara tahammül edemeyen bir din nasıl hoşgörü diniymiş anlamak mümkün değil.

pervane 01-09-2008 21:50

Ramazan'ın hoş gelmesi için önce hoşgörünün gelmesi lazım. Görenlerin veya yerini bilenlerin Siteye müracatı önemle rica olunur.

K.C. 01-09-2008 23:27

Doktorların ve Diyetisyenlerin Ramazan'da oruç konusunda mesleklerine ihanet ettiklerini düşünüyorum hanidir.

Normal zamanlarda belli bir saatten sonra yemek yemenin zararlarını, gün boyu bol miktarda su tüketilmesi gerektiğini, aç kalmanın hangi hastalıkları nasıl tetiklediğini, şunu bunu söyleyen doktorlar ve diyetisyenler nedense Ramazan'da ağız değiştiriyor. Bu kez İftarda beslenme, Sahur'da beslenme üzerine sayfa sayfa demeçler vermeye başlıyorlar.

Geçen yıl Ramazanda Oruc'un zararlarıyla ilgili bir tane bile bilimsel makale bulamamıştım. Sanırım bu tür bilimsel makaleler hiç para etmiyor. İslamı ve orucu hoş gösterenler para ettiğinden olsa gerek inanmadıklarını yazıp mesleklerine ihanet ettikleri için onları kınıyorum.

mhmd 02-09-2008 12:25

Sn. evrensel-insan,
Teşekkür ediyorum.

Sn. Unbeliever,
İnsanları bir yerlere ulaştıran yollar dikenlerle ve zorluklarla doludur.
İlk nefes alışımızda ciğerlerimize aldığımız ilk hava ile açılan ilk alveollerimizin bize verdiği eziyeti şu an hatırlamayız. Araştırmalar bu acının, doğum sırasında annenin acısına yakın olduğunu söyler. İlk nefesin alınmasıya başlayan bu acıya rağmen neden sonuna kadar nefes alırız?
Sonuçta; bir ömür için.

Dokuz ay, on gün süre ile anne karnında bir canlı taşır. Ne zorluklar, ne problemler ile. Normal hayatında salgıladığı hormonlar milyonlar ile çarpılarak salgılanır, vücut ağırlığı kısa süre içinde 15-20 kg fazlalaşır, bu ağırlığın verdiği sıkıntı tüm iskelet yapısında kendisini gösterir. Bel ağırır, ayaklar şişer, normal işlerin üçte birini dahi yapmak artık zor gelmeye başlar. Ve hele ki en son an! Bayan olanlar bunları çok çok iyi bilmektedirler. Tüm bunlara rağmen neden hamile kalmayı isterler? Hem de canı gönülden ve canı pahasına!
Sonuçta; kucağında emzirdiği bebeğine, sevgisini vermek ve ondan anne sevgisini almak için.

Olimpiyatlar henüz zihnimizin taze köşesindedir. Severek izlediğimiz sporcuların çektikleri eziyeti anlayabiliyor muyuz? Seneler boyu yaptıkları antremanlarda ve çıktıkları karşılaşmalarda çektikleri eziyetleri? Kilolarca ağırlığın altında tüm eklemlerinden gelen çatırtıları, metrelerce yükseğe zıplarken beyinlerini çatlatırcasına atan arterleri, kilometrelerce koşunun ardından kaslarındaki laktik asitin verdiği acıyı anlayabiliyor muyuz? Üstelik tüm sporcular bunları yapmak için gönüllüdürler!
Sonuçta; başarmak ve kazanmanın onuru için.

Niçin aylarca ve hatta yıllarca sınavları kazanmak uğruna kendimizi masalara ve kitaplara bağlarız?

Niçin zehir zemberek ilaçları içeriz?

Niçin?

Evet, zaman ve süre konusunda düşündüğünüz fikir haklı gerekçeler gibi durmaktadır.

Pek tabiidir ki, düşünsel ve davranışsal şekillerin zamanı ve süresi olmaz. Öğrenildiği, bilindiği andan itibaren zaman, mekan kıstası olmadan uygulanması gerekmektedir.
Ancak, hafıza-ı beşer nisyan ile maluldür. (İnsan hafızasının unutma eksikliği vardır)
Ve bu nisyanın önüne de zaman zaman hatırlatıcı tetbirler konulması gerekir.
Bir öğrencinin periyodik aralıklar ile aynı dersi tekrarı, sporcunun hareketi tekrarı v.b. gibi.

Kısaca, uygulanacak olan düşünce ve davranış şekilleri o zaman süresini kapsamaz, o süre içinde tekrar tekrar edilerek hatırlanır.

ozgur-beyin ağabey,
Tüm yarışmacılar 100 metreyi 10 saniyenin altında koşmak isterler. En azından çıkış noktasında niyet odur. Lakin varış noktasında sonuç; her daim istenilen olmayabilir.

Umulur ve istenir ki; olduğumuz gibi değil, olmak istediğimiz gibi olur ve de değerlendiriliriz.

_LaNeTHLi_ 04-09-2008 22:38

daha önce hiç şöyle bi soruyla karşılaşmadım; ya seni hiç namaz kılarken görmedim yoksa sen namaz kılmıyor musun? neden kılmıyorsun? bi sorun mu var hasta mısın?

böyle bi soru size de hiç yöneltilmemiştir ama
aaa azönce ağzına bi şey attın yoksa oruç tutmuyor musun? neden tutmuyorsun? bi sorun mu var hasta mısın?

peki oruç da namaz kadar doğal bi ibadet oruca bu kadar tepki gösteriliyor da namaza neden gösterilmiyor???

volkantr 04-09-2008 22:46

Bu konuda üzerimde hiç baskı hissetmedim.Gerek iş hayatımda gerekse günlük yaşamda..Bu biraz da bulunulan çevre ile ilgili bir şey olsa gerek.
Ramazan ayı eylul'e denk geldiğinde benim için tatil ayıdır.
Mutlaka bir hafta mı Antalya'da geçiririm..

Antalya ramazan ayın da eylül de çok daha güzel olur.Tatil fiyatları uçak fiyatları yarıya hatta üçte birine düşer..

Normalde içki içmem sadece tatilde içerim...
Sizlere de tavsiye ederim.Mutlaka imkaniniz varsa tatillerinizden birini eylul ayinda yapin.Deniz suyu da daha sicaktir...

pervane 04-09-2008 23:08

Alıntı:

_LaNeTHLi_´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 126018)
daha önce hiç şöyle bi soruyla karşılaşmadım; ya seni hiç namaz kılarken görmedim yoksa sen namaz kılmıyor musun? neden kılmıyorsun? bi sorun mu var hasta mısın?

böyle bi soru size de hiç yöneltilmemiştir ama
aaa azönce ağzına bi şey attın yoksa oruç tutmuyor musun? neden tutmuyorsun? bi sorun mu var hasta mısın?

peki oruç da namaz kadar doğal bi ibadet oruca bu kadar tepki gösteriliyor da namaza neden gösterilmiyor???

Sayın Lanethli:confused:
Nereden buluyorsunuz bu isimleri. Öncelikle hoş geldiniz. Evet benim de en çok takıldığım yer burası yani oruç kısmı.
Epeyce bir süre Alevilik kalkanı işime yaramıştı ama artık bu oyun da kurtarmıyor. Bu defa da muharrem ayı geldiğinde neden tutmuyorsun soruları yükselmeye başladı, dini günleri çok iyi takip ediyorlar haklarını yememek lazım:)

Ayejj 05-09-2008 00:15

Ramazan benim için hoşgelmedi. Oldukça mutaasıp bir çevrede yaşıyorum.Tutmadığım halde tumadığımı açıkca belli etmiyorum. Aslında tepki görmekten çekindiğimden degil.Bana tepki gösterecek insanlarla uğraşmaya harcayacağım emeğe değmiyeceğini düşündüğümden.

asinar 05-09-2008 00:19

Ramazan hiç de hoş gelmedi. Geçen gün otomobilimle eve giderken, polislerin yolu kesip kimlik kontrolü yaptıklarını gördüm. Bazı sürücülere "geç" bazılarına da "sağa çek" diyorlar, durdurduklarının kimliklerini kontrol edip salıyorlardı. Bana da "sağa çek" işareti yaptılar. "Tamamen ağarmış saçlarıma rağmen benim aranan biri olabileceğimi düşünmüş olmalılar" diye düşündüm. Az sonra bir polis arabadan aşağı inmemi, üst araması yapacağını söyledi. Benden öncekilerin hiçbirinin üstünü aramamışlardı. Bu durum tuhafıma gitti ama kendimi tutup sebebini sormadım. Benden iyice şüphelenmişlerdi galiba. Üst yoklamasını yapan polis beni biryerlerden tanıdığını söyleyerek ne iş yaptığımı, nerede oturduğumu vs. sorup durdu. Bakışları hiç de dostça değildi. Bir açığımı yakalamak için adeta çırpınıyor gibime geldi. Kimlik kontrolünden de temiz çıkınca beni saldılar. Yol boyunca bana neden diğerlerinden farklı - adeta taciz eder gibi davrandıklarını düşündüm ve sonunda buldum; direksiyon başında ağzımda sigara vardı ve bütün bu olanlar sırasında sigaramı atmamıştım. "Sen misin ramazanda (muhtemelen oruçlu) polislerin önünde sigara içen? Bizler inanırların gözünde böyle bir davranışı fazlasıyla hakediyorduk tabii. Az bile yapmışlardı. Numaradan bir sebep yaratıp beni orada çok daha uzun bir süre tutmalıydılar. Sadece üstümü değil, arabamı da didik didik aramalıydılar. Hatta niye oruç tutmuyorum, ya da oruçlu insanların önünde "saygısızca" sigara içiyorum diye azarlamalıydılar. Hatta hatta bir sebeple karakola çekip o günü bana zehir edip sonra da "kusura bakma, bir yanlışlık olmuş" diye salmalıydılar ki aklım başıma gelsin. Yıllar önce doğu Anadoluda bir ramazan günü şehrin tek açık lokantasında yemek yerken, koca camı taşla yere indirmişlerdi. Lokantacı o günden sonra ramazan boyunca lokantayı açmamıştı. Bu gün de değişen bir şey yok, hatta daha kötü. Bu ülkede oruç tutmadığı için dövülen, hatta öldürülen insanlar oldu. Ramazan hiç hoş gelmedi ve hiçbir zaman da hoş gelmeyecek.

biyococuk 05-09-2008 01:42

artık sadece halk değil, zabıta ve polis ile devlet saldırıyor ramazanda içki satışı yapanlara dükkanını kapatmayanlara. haberlerde izliyoruz.

Silverhand 06-09-2008 15:20

http://www.milliyet.com.tr/Yasam/Hab...0dayagi&ver=85

LaTeX 07-09-2008 14:59

Hiç hoşgelmedi
İnsanlardan saklanarak yemek içme sigara alkol gibi eylemleri gizli kapaklı yapınca kendimi bir nevi saklanmama orucu tutar gibi hissetmeye başladım.
Genelde ramazan gelirken hep bilançoyu düşünüyorum kaç kişi dayak yiyecek ölecek bıçaklanacak . Yaşadığım canlı örneklerde bulunmakta . Ramazanda es kaza açık bulunan meyhanenin birisinden çıktığımda karşı kaldırımdan geçenlerin ayıp ramazanda içilir mi demesi üzerine
Yalan dostum DİN diye bir şey yok
DİN dediğin üç günlük eğlence
Bilemedin beş gün sürsün
Kapılıpta sürünen çok
dizelerini söylemek istedim ama söylemedim.. Laf atışması esnafın ayırması ile muhtemel bir linç girişimi daha önlendi.

Alıntı:

Silverhand´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 126425)

Silverhand sanırım keyfimi yerine getirecek haber şöyle olmalı.
Ramazanda oruç tutmayan vatandaşa saldıran 10 kişilik grup saldırılan vatandaş tarafından hastanelik edildi.

Aksi halde kursağımın üzerinde hakları olmadığını anlamayacak bu kitle

nehir 07-09-2008 21:26

bu yıl ilk defa bilinçli olarak oruç filan tutmuyorum,tv.kanallarına bakıyorum hepsi ramazan moduna geçmiş, garip programlar yapıyorlar,geçen gün bir kanalda rahmet tepesi diye bir tepeden bahsedildi ,güya Adem ve Havva'nın cennetten kovulduktan sonra yeryüzünde kavuştukları tepeymiş!ümre için orada bulunanlara soruyorlar vs.ağlayan,konuşmakta zorluk çeken insanları görüyorum ve üzülüyorum!o tepenin uydurma bir yer olduğunu bilmiyorlar hatta Adem ve Havva'nında herhangi bir masaldaki kahramanlardan bir farkı olmadığını bilmeden o tepede dualar ediyor,ağlıyorlar ama uğruna ağladıkları olay bir yalandan ibaret!bunun gibi daha nice programlar var ve maalesef cahil halkın beynini yıkamaya yönelik programlar doludizgin gidiyor,e durum buyken yani beyni yalan-dolan-masal-hurafe ile doldurulmuş insanların karşısına geçip ben oruç tutmuyorum diyemedim,diyemem-tutuyorumda demiyorum ama durum biraz tuhaf,sadece ailem biliyor o kadar!korku mu bu? bilmiyorum belki...şu an sadece adapte olmaya çalışıyor ve sadece düşünüyorum...

pante 07-09-2008 21:59

Bugünlerde saatlerin, dakikaların geçmediği günlerdir.
Biraz deşerseniz yakınmaları dinleyebilirsiniz.
"İftara 8 saat kaldı" , "5 saat kaldı" şeklinde sayımları da..
Bir taraftan susuzluk, uykusuzluk ve açlık.
Ve en önemlisi sinirler gergin, oruçlular patlamaya hazır bomba gibi öfkeli..
Özellikle sigara tiryakileri.

Ama ramazan biterken aynı nakarat:
"Kaldı 2 gün"
"Ne çabuk geldi geçti" vs.

Uyanık Araplar ise Ramazan ayında gece ile gündüzü yer değiştiriyor.
İftardan sahura kadar yiyip, içip eğleniyor.
Gündüz de yatıp uyuyor, iftara kadar.
Sözde oruç tutuyor.

Bizde ise bilhassa ücretli çalışanlar çile çekiyor.
Hele ramazan temmuz-ağustos ayına rastgeldiğinde bu çile çekilmez olacak.

İslam peygamberi sadece 7-8 ramazan geçirmiş, o da kış aylarında yani Arabistan'ın en serin zamanlarında.

12-13 yaşından itibaren oruca başlayanlar ve 40 yıldır oruç tutan ve bedeniyle çalışan işçiler var.
Zaten dar gelirli işçilerin "açın, yoksulun halinden anlamak" gibi bir sebebi olamaz. Çünkü yoksul olan kendisi zaten.
Ve 40 yıldır tuttuğu oruçla bunu artık fazlasıyla anlamıştır.
Ama hala bu çileyi çekecek. Çünkü din böyle emrediyor, toplum-mahalle baskısı bunu gerektiriyor. Ayrıca ailesine, çocuklarına örnek olmak zorunda.
"Ben tuttum tutacağım kadar, artık oruçtan emekliyim" diyemez.

Anyon€ 07-09-2008 22:08

Tahammül edemediğimiz yanları var tabi ramazan davulu olayı.Bu devirde ne gerek var.Tutan var tutmayan var.Gecenin bir vakti o kadar yaygaraya, milleti rahatsız etmeye kimsenin hakkı yok.Kalkmak isteyen kurar saatini kalkar.

Bu davul olayını kim organize ediyor bilmiyorum ama hem o adamlara bir sürü para harcamaktanda kurtuluruz.Birde olayın bahşiş durumu var ki evlere şenlik vermesen adam dövecek.Din üzerinden para kazanmanın en iyi ve en basit örneklerinden biri.

Pislik Herif 08-09-2008 02:17

Sevgili Evrensel;

Kişilere, inançlara göre çok değişkenlik gösterecek bir konu bu; ramazanın hoş gelip, gelmemesi.

Kendi açımdan bakarsam;

İyi yönleri;

- Gece oturan ben, ailemle kalmak durumdaysam eğer, miss gibi kahvaltı yapabiliyorum sahur dalgasına. Bu süper bir hadise, sıcacık çay...

- Sigara otlakçılarında müthiş bir azalma var. İyi bir şey

Kötü yönleri;

- Ramazan davulcusu. Uyuyanlar için

- Oruçlu olmayanlara uygulanan baskı. İzmir de yaşadığım için pek hissetmiyorum ben.

- Oruçlu olduğu için sanki iş yapmaması gerekirmişçesine davranan çalışanlar. Deli ederler beni.

- Sigara bağımlılarının aşırı sinirli olmaları ve sinir etmeleri.

evrensel-insan 08-09-2008 02:24

Saygideger Pislik Herif;

Kişilere, inançlara göre çok değişkenlik gösterecek bir konu bu;-P.H.

Bende, yukarida senden yaptigim alintidan dolayi bu soruyu sordum. Yalniz, zannedersem, ilk sen konuyu iki yonuyle degerlendirdin.

Saygilarimla;
evrensel-insan

volkantr 08-09-2008 02:27

Alıntı:

Anyon€´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 126669)
Tahammül edemediğimiz yanları var tabi ramazan davulu olayı.Bu devirde ne gerek var.Tutan var tutmayan var.Gecenin bir vakti o kadar yaygaraya, milleti rahatsız etmeye kimsenin hakkı yok.Kalkmak isteyen kurar saatini kalkar.

Bu davul olayını kim organize ediyor bilmiyorum ama hem o adamlara bir sürü para harcamaktanda kurtuluruz.Birde olayın bahşiş durumu var ki evlere şenlik vermesen adam dövecek.Din üzerinden para kazanmanın en iyi ve en basit örneklerinden biri.

Ramazan Davulcusu kapıya geldiğinde "Biz tutmuyoruz oruç" diyip kapiyi kapatiyoruz...
Şimdi düşününce komiğime gitti...:) :D

Silverhand 09-09-2008 02:52

Alıntı:

LaTeX´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 126562)

Silverhand sanırım keyfimi yerine getirecek haber şöyle olmalı.
Ramazanda oruç tutmayan vatandaşa saldıran 10 kişilik grup saldırılan vatandaş tarafından hastanelik edildi.

Aksi halde kursağımın üzerinde hakları olmadığını anlamayacak bu kitle

Ahhh keşke öyle bir haber olsa. Valla billa benim de keyfim yerine gelir. Sn LaTex öyle bir haber bulursam söz linkini veririm siz de bulursanız linkini mutlaka verin benim de keyfim yerine gelsin. :)

illegal2000 10-09-2008 00:57

Alıntı:

çakırcalı´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 125414)
Ramazan hiçbir zaman hoş gelmemiştir ki. Birilerinin oruç tutmadığı gerekçesiyle dayak yemediği, öldürülmediği, işten atılmadığı bir tek ramazan ayı geçmiş midir? Bu yıl bakalım neler duyup göreceğiz. Allah yardımcımız olsun:)

bu durumda her zaman söyledigimi burdada söyleyebilirim

onbir ayin sultani degil
onbir ayin basbelasi

evrensel-insan 10-09-2008 14:25

Saygideger arkadaslar;

Benim bildigim, bir senede 12 ayin oldugu. Eger ramazan da, bu 12 aydan biriyse;"11 ayin....", yerine, 12 ayin.... olmasi gerekmezmi? Yoksa, arapca aylar toplami 11 mi?

Saygilarimla;
evrensel-insan

pante 10-09-2008 20:13

Alıntı:

Benim bildigim, bir senede 12 ayin oldugu. Eger ramazan da, bu 12 aydan biriyse;"11 ayin....", yerine, 12 ayin.... olmasi gerekmezmi? Yoksa, arapca aylar toplami 11 mi?
Mesela sen bizim sultanımız ol Evrensel-insan.
Biz 11 kişiyiz. Senle birlikte 12.
Kendinin sultanı değilsin, bizim sultanımızsın.

Yani Ramazan ayı,
Muharrem, Safer, Rebiülevvel, Rebiülahir, Cemaziyelevvel, Cemaziyelahir, Recep, Şaban, Şevval, Zilkade ve Zilhicce aylarının sultanı olmuş oluyor.

dilaver 10-09-2008 20:35

Td nin sultanı evrensel :D

Pante fena fikir de degil. Benim Türkçe bilen peygamberler başlıgında farklı bir önerim olmuştu. :)

saygılarımla

pante 10-09-2008 21:07

Alıntı:

Td nin sultanı evrensel

Pante fena fikir de degil. Benim Türkçe bilen peygamberler başlıgında farklı bir önerim olmuştu.
Senin önerini Yüce rab hebelehübü değerlendiriyormuş, kararı Rabhübü verecek artık.
Eğer onaylarsa Rabhübü'nün elçisi resululhübü Evrensel-insan, mukaddes Hübül ül Kitab'ı ile Türkleri de peygamberlikle şereflendirir. :)

Benimkisi bir örnekti sadece.
Evrensel-İnsan sultanlığı ne yapsın bilgelik ya da peygamberlik varken. :)

evrensel-insan 11-09-2008 01:13

Saygideger pante dilaver;

Pek geri cevrilemeyecek, hele hele hic yabana atilamayacak; teklifleriniz ve onerileriniz icin tesekkurler.:o

Valla, ne sultanligi ne de peygamberligi, hem kendimin hem de insanoglunun insan olma ve insanlik sunma yolunda verdigim bireysel savasimda, kendime ve evrensel-insanligima hem de insan olma yolunda caba sarfeden insanogluna yakistiramam.:rolleyes:

Ama, bilgelik teklifi uzerine dusunebilirim.;).

Cunku, sonucta, devamli bir gelisme gosteren tum bireysel bilgi, gozlem, deneyim, birikim, tecrube ve bilincimi; hem kendime, bireysel olarak; hemde arzu edenlere, - kisisel temelde-, hem de dusunce uretmeye acik ve ac insanoglunun insanligina sunmayi zaten gorev kabul ettim.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 00:16 .