![]() |
Evrensel insan nasil olmalidir
Sadece din adamı yobaz yapar sadece bilim adamı gaddar yapar sadece sanat adamı top yapar hepsi birleşince insan olur hemde evrensel insan (Evrensel insan isimli kardeşe en içten selamlar)
Bir özellik vardır ki sadece inkarcılara ait bir özellik değildir bütün insanlarda vardır küçük bir azınlık hariç yani kendi bulunduğu mevkiden olaylara bakmak yani şartlanarak bakmak kimi sanatçıdır bu yönde şartlanır ve evreni tarihi doğayı öyle anlar kimi bilim adamıdır o bilimsel bakar hiç duygu yoktur kimi ise din adamıdır ve evreni ve herşeyi salt kurallar olarak algılar önemli olan evrensel insan olarak olaylara hem ilmi hem vicdani hemde duygusal yani bilim ile HAK din ile ve sanat ile bakıp hakikate ulaşmak asıl budur . |
Evrensel insan nasıl olmalıdır? Buna verilecek cevaplar çoktur.Her varlığa eşit bakabilmek bence ilk şart.Kendini de bu dünyanın ve evrenin bir parçası görmek, onun üstünde görmemektir bence bu cevaplardan biri.
Burada asıl önemli olan evrensel insan nasıl kalınır olmalı belki de.Dünyadaki her insanın bir dünya görüşü vardır.Herkes kendince bir hayat anlayışına bağlıdır.Büyük ihtimalle de yaşadığı hayat hayal ettiği bir hayat değildir.İşte burada çevre koşulları insan hayatını, ilişkilerini, hayat biçimini yönlendirmeye başlar.Hatta burada bile, insanların ortaya koyduğu kültürde bile bir evrim söz konusu olur.Bundan yıllar önce çok evrenselmiş gibi görülen bir şey şimdi öyle gözükmeyebilir.Çünkü herşey kaçınılmaz olarak değişmektedir ve hiçbir şey sonsuza kadar aynı kamaz.Kültürler de içinde bulunduğu insanları bir biçime, kendi istediği şekle sokar. Burada insan kültürünün en sınırlı, değiştirilemez bölümünü de dinler oluşturur.Dinler ise Tanrının kurallarını getirdiğini iddia ettiğinden her çağda evrensel insanın ancak kendi kurallarına uyarsa oluşacağını iddia eder.Halbuki böyle birşey mümkün değildir.Örneğin 7. yüzyılda hırsızlıktan el kesmek belki de o dönemde çok yaygın, evrensel bir kuraldı ve de gayet normal karşılanan bir olaydı.Bu kuralın evrensel olduğunu, her çağda uygulanabileceğini söylemek pek mümkün değildir.Aynı şekilde yaşadığımız çağdaki evrensel olarak kabul ettiğimiz çoğu kuralların bundan yıllar sonra hiçbir değeri kalmayabilir. Yine de bazı ayrıntılar dışında, çok kişi tarafından kabul görebilecek evrensel insan tarifi yapılabilir.Ama bu tarifte dinlerin, zorunlu olarak dışarıda bırakılması gerektiği de açıktır.İçinde dini kuralların olduğu, evrensellik anlayışı kendi içinde çelişkiler yaşayacaktır. |
Alıntı:
Evrensel insan ne demektir? Özellikleri, nitelikleri nedir? Evrensel insan denince kamil insan mı anlıyorsun? |
Evrensel insan nasıl olmalıdır? Buna verilecek cevaplar çoktur.Her varlığa eşit bakabilmek bence ilk şart.Kendini de bu dünyanın ve evrenin bir parçası görmek, onun üstünde görmemektir bence bu cevaplardan biri
Emil Kardeşim gerçekten çok güzel açıklamışsınız böyle bir bakış açısı yanlız evrensel insan olmadan olmaz yani önce bu bakış açısı sonra evrensel insan değil önce evrensel insan sonra bu bakış açısı doğrusu budur |
Lamevcud;
Evrensel insan ne demektir? Özellikleri, nitelikleri nedir? Evrensel insan denince kamil insan mı anlıyorsun? Pante Kardeşim soruna bir düşünürün sözü ile cevap vereyim bu düşünceyi gerçekleştirmek demek evrensel insan demektir İnsan gibi düşünen Tanrı yanlışından ALLAH gibi düşünen İnsan anlayışına Saygılar |
Öncelikle evrensel insan olamaz. Belki küresel, ya da uluslararası ya da uluslarüstü insan olabilir ama evrensel dedigimiz anda iş degişir. Dünya evrende son derece önemsiz konumda bir gezegendir. Üzerinde yaşayan akıllı canlıların evrensel nitelikte olup olmadıgı ile ilgili şimdilik hiç bir bilgimiz yoktur.
İnsanın evrensel oldugu düşüncesi dini dogmaların sonucudur ve hala dinin etkisidir. Çünkü dinlere göre Tanrı bir halife yaratmıştır ve insanın yüceligi de buradan gelir. Diger canlılara kıyaslandıgında aslında insan en mutsuz ve acı çeken yaratıktır. Tüm yaşam döngüsü içerisinde en mükemmel olmayan yaratıktır. Devamlı acı içerisinde ve devamlı bir sömürü ilişkisindedir. En temel ihtiyacı olan yaşam hakkını elde edebilmek için bile bir kölelik ilişkisi içerisine zorlanır ve devamlı onurundan, kişiliginden, ahlakından taviz vermeye zorlanır. Çıkarı için mülkiyet tutkusu için diger hiç bir canlıda görülmeyecek şekilde hemcinslerine baskı yapar ve onların üzerine basarak yükselmeye çalışır. Böyle bir canlının evrensel nitelik taşıyabilmesi mümkün müdür. Ancak bu canlı enternasyonal olabilir, bunun yolu da sömürüye, kölelige, kapitalizme karşı emegi savunmaktan geçer. Enternasyonal insanın ise dinlerden, cinsiyet ayrımından, ulusal ayrımlardan, her türlü sömürü ilişkisinden bagımsız olması ve yalnız ve yalnızca emegi en yüce deger olarak tanıması, kendini ise kul olarak degil birey ya da insan olarak tanımlaması zorunludur. saygılarımla |
Saygideger dilaver;
Ben simdi, yokmuyum?:D Bende, kendimi hep var zannediyordum! demekki yanilmisim.:rolleyes: Eeee, sonucta, senin var-yokun arasinda kalirsa, dusuncenin siniri boyle olur.:confused: Neyse, sonucta, benim var oldugumu o da biliyorda, kiskaniyor.:cool: Neyse, ben evrensel-insan olarak yazmaya devam. Zaten, dilaver'in bahsettigide ben degilimdir!, oyle degil mi, dilaver? Saygilarimla; evrensel-insan |
saygıdeger evrensel-insan
Başlıgı açan evrensel insandan bahsetmiş, evrensel-insan dan degil. Siz hani farkın farkındaydınız, ama bu basit farkın farkına varamamışsınız. :D Siteden çıkın ve evrensel insan olarak girmeyi deneyin, başarabiliyorsanız konumuz sizsiniz demektir, ama becerediyseniz o zaman farkın farkında olmak için daha çok çabalamanız gerekiyor. :eek: saygılarımla |
Üniversitenin karşılığı evren-kent demek oluyor. Demek ki tüm üniversitelerin amacı evrensel insan yaratmak. Ne evrensel ama!
|
LaMevcud
Yazdıklarınla başlık kökten çelişiyor. Evrensel insan nasıl olmalıdır diyorsun, anti evrensel söylemlerle işi bitiriyorsun. Evrensel olmak mı istiyorsun, önce kendi kebende(her şeyi kendine göre tanımlamak) dönmekten vazgeçeceksin. Bir özellik vardır ki sadece inkarcılara ait bir özellik değildir bütün insanlarda vardır küçük bir azınlık hariç yani kendi bulunduğu mevkiden olaylara bakmak yani şartlanarak bakmak kimi sanatçıdır bu yönde şartlanır ve evreni tarihi doğayı öyle anlar kimi bilim adamıdır o bilimsel bakar hiç duygu yoktur kimi ise din adamıdır ve evreni ve herşeyi salt kurallar olarak algılar önemli olan evrensel insan olarak olaylara hem ilmi hem vicdani hemde duygusal yani bilim ile HAK din ile ve sanat ile bakıp hakikate ulaşmak asıl budur . Şimdilik çok uzun yazmak istemiyorum ancak yukarıda yazından yaptığım alıntıda bir noktayı renklendirdim. İyi düşün demeyeceğim, birazcık düşünsek dahi yazı ile başlığın kökten çatıştığını göreceksiniz. İnkarcı diyorsun mesala, kim, kime neye göre inkarcı. Bu bakış bu sitede-en çok ifade edenlerdenim- kişilerin bencilliğini, aşamadıkları ben merkezciliği yıkamadıkları lokalliği gösterir. Ben İNKARCI değilim, önce bunu anlayıp kabul edebilmen gerekiyor. İNKAR, ancak kişilerin içinde oldukları, kabullendikleri ancak kabul ettikleri halde ret ettikleri şeylerde ortaya çıkar. İnanç ile kabul olursa inançlı kişi hem evrenselliğini kaybeder ama hemde kendinden gerisini de inkarcı görür. Neden işi inanca bağlamıştır ve aslında inanmayanın zaten İNKAR da edemeyeceğini göremeyecek kadar da ya körelmiştir yada geçmiş dünyanın politik partisi olan dinin propaganda ve seçim kampanyalarına kendini çok fazla kaptırmış demektir. LaMevcud ayrıca demek istemiş ki, evrensel olmamak inkarcılara ait bir özellik değildir. Yani peşin, peşin diyor ki, inkarcılar evrensel insan değillerdir ancak inkarcı olmayıpda evrensel olamayanlarda vardır? Böyle bir başlık açıpda bu şekilde yaklaşımı görünce, yazık diyorum. Kendini saplantı olarak sunup, kendinden gayrısını yine kendisi ile tanımlayıp, evrenselliği kelime dahi olsa ağıza alma şansı yokken yine börtü böceği kendi inancına kulp yapma politikası ve taktiği burada kendisini ele vermiş. Bu tarzlı düşünceler çıkarcı, menfaatçi yaklaşım olmakla birlikde her türlü konunun özünüde boşaltma, çarpıtma olarak işlev görürler. Bu yaklaşımda her şey(anlayış, insan, doğa vs), her kelime (örn evrensel, gerçek vs) alettir, edavattır. Önemli olan FETİŞİZM uğruna her şeyi kullanmaktır. Zaten iki paragraftan ibaret yazıyı okuyan iki paragraf ile bu başlığın ne alakası var diyebilir. Heleki yazının hangi amaçla yazıldığı ve nereye bağlandığı görüldüğünde kendi kabesinden ötesini görme yetisi olmayan insanın, körü körüne bir inanç uğruna, her şeyi nasılda darlaştırıp, Kutsal Ganj Nehrine döktüğü-paçavra yapıp attığı- görülebilir. Demekki fanus içerisinden dünya ve insan böyle küçük görülüyormuş. Daha önceki tartışmalarda verdiğim bir örnek vardı, O'nu sana vereyim ve nasıl evrensel insan olunuru değil, nasıl evrensel olunmazı gösteren yazını başlığa uygun bir mecraya çekmiş olalım. Sen Zeus'a inanırmısın LaMevcud? |
Saygideger dilaver;
Ben, farkin farkindaydimda; sende farkindamisin diye bir control ediyim, dedim.;) Ayrica, evrensel insan konusunda, internette bi gezin veya motorlarla bir ara bakalim. Evrensel insan olurmuymus, olmazmiymis! Birde, ayni kokten gelen, university-universiteyi arastir bakalim. Anlaminda, bir evren icerigi varmi-yok mu. Ya da neden universite denmis? universe, university, universal-? Saygilarimla; evrensel-insan |
evrensel seninle anlaşmak mümkün degil. Çok basit bir şey söyledim. Evrensel insan olarak siteye giriş yapmayaı dene, elbette yeniden üye olmadan. Becerebiliyorsan özür dilerim, yok beceremiyorsan bahse konu sen degilsin. Dedigim budur. Bilmem şimdi anlaşılır olabildim mi.
Bunu beceremeden de ben evrensel insanım deme, demagojiye de girme. Giremiyorsan başlıgı da ilgisiz kılmayalım. Bu farkın farkında olabilsen dediklerimi anlayabilirdin. saygılarımla |
Saygideger dilaver;
:D, :), :rolleyes:, :eek: Yorumsuz. Saygilarimla; evrensel-insan |
Saygideger dilaver;
Oncelikle evrensel insan olamaz.-dilaver Google Advanced Search Preferences Search: the web pages from the UK Web Results 1 - 10 of about 287,000 for evrensel insan. (0.18 seconds) Saygilarimla; evrensel-insan |
Ben bu konuyu oldukça ütopik bulmaktayım.
Çünkü bu kavram nerede geçerse geçsin sanırım herkes bu kavrama pozitif anlam yüklemekte. Galiba bana ütopik gelmesinin sebebide bu. Benliği sökülmeden bir insanın evrensel olmasından bahsedemeyiz kaldı ki benliğin yokedilmesi bizi insan olmaktan uzaklaştırır. Sonuçta evrensel birşey elde edersiniz ama insan olmayacağından eminim. Evrensel robot uygun bir isim sanırım. |
saygıdeger evrensel
google in ne dedigi pek de umurumda degil, sonuçta senin yazdıgın yazılar da google da yayınlanabilir, şimdi bunları ciddiye alarak kaynak diye kullanabilmek mümkün mü. Benim tezim şudur. Dünya ve dünyadaki canlılıgın üst biçimi olarak kabul ettigimiz insan 100 milyar ışık yılı çapındaki görebildigimiz evren içerisinde okyanustaki bir zerre bile degildir. Evrenin bırak tamamını bilebilmeyi daha en yakınımızdaki Mars gezegeninde bile neler olup bittiginden daha yeni yeni haberdar olmaktayız. Böyle bir makro büyüklük içerisindeki, böylesi bir mikro alanda, sırf biz bazı şeyleri üstelik de daha yeni yeni dile getirebiliyoruz diye kendimizi tüm evrenin tanımlayıcısıi evrenin hakimi ve evren çapında olarak degerlendirebilmemiz, ne derece akla ve bilime uygun olur. Soru budur. Dinler bu soruya Allah insanı kendi suretinde yarattı diyerek yanıt verirler ve kaynaklarını kutsal kitaba dayandırırlar. Peki sizin insanın 100 milyar ışık yılı çapındaki bu büyüklüge insanı yerleştirmenizdeki kaynaklarınız, esinleriniz ve gözlemleriniz neye ve hangi evren bilgisine dayanmaktadır. saygılarımla |
Alıntı:
Ayrıca arama sonuçlarına bakınca ahmet hulusinin web sitesinde islam peygamberinin evrensel insan olmasından bahsediyorda aklıma geliverdi. Kime neye göre diye sorguladığımızda toplumun bir kısmının reddettiği birisinin evrenselliğinden bahsedilemez. Ve kavramda çok ilginç "evrensel insan" yaşayan tek canlı insanı gören bir anlayıştır bu bence evrensel canlı daha birleştirici olacaktır. |
Saygideger latex;
Baslik "evrensel insan nasil olmalidir?" soru bu.Sence, nasil olmasi gerekiyorsa, onu yazacaksin.Yok, dlaver gibi "olmaz" da inat edersen, onu yazacaksin. Saygilarimla; evrensel-insan |
Saygideger dilaver;
Evrenin bırak tamamını bilebilmeyi daha en yakınımızdaki Mars gezegeninde bile neler olup bittiginden daha yeni yeni haberdar olmaktayız. Böyle bir makro büyüklük içerisindeki, böylesi bir mikro alanda, sırf biz bazı şeyleri üstelik de daha yeni yeni dile getirebiliyoruz diye kendimizi tüm evrenin tanımlayıcısıi evrenin hakimi ve evren çapında olarak degerlendirebilmemiz, ne derece akla ve bilime uygun olur. Soru budur.-dilaver. Madem, insanoglu bu kadar aciz, hangi akila kulluk, evrenin sirlarini cozmeye calisiyor, bilime gelince, evrenden konusma hakkin olacak, ama, evrensel insan olmayacak. Ben sana, evrenselin ne oldugunu izah etmeden, bence sen once bu celiskini cozsen iyi olur. Eger, butun; evren olarak aliniyorsa ve insanogluda, bu evrenin bir parcasiysa; o zaman, evrensel insan; bu evrenin bir parcasi, anlaminda algilanir. Tabi, sana cevap olarak ve senin mentalitenle. Saygilarimla; evrensel-insan |
Sevgili evrensel üstteki yazıma ek olarak evren denen devasa havuzda tek canlı olarak insanı görmenin hata olacağını vurguladım ve böyle bir kavramın olmayacağın öne sürme sebebim ise insan harici başka yaşam formlarının olması ihtimali örneğidir.
Çıkarlarınız çatışacak ve hayat kavgasına dönüşecektir herşey. İnat ettiğim yok ama istediğiniz yönde cevap vereyim. Kendi evladınızı kaybettiğinizde çektiğiniz acı ile hiç tanımadığınız birisinin çocuğunu kaybettiğini duyduğunuzda eşit acı hissediyorsanız o zaman evrensel insansınızdır. Örnekler çoğaltılabilir. |
Saygideger arkadaslar;
Tanrisal'in karsiti Evrensel'dir. Bizler, tanrisal yaratiklar degil, evrende var olan, evrensel yaratiklariz. Evren-somut, objektif ve nesneldir. Tanri-soyut, subjektif ve ozneldir. Eger, insan olarak; evrenselligi kendinize amac ve ideal edinmediyseniz; o zaman, insan olma ve insanlik sunma ufkunuz tanriyla, kisitli kalacaktir. Evrensel insan mi?, tanrisal insan mi? Insanoglu'nun tanrisal ve dogal dusunce yani; tanriyi ortaya atmis; evrensel, dusunsel yani da yasamakta ve iliski surmektedir. Iste, insanoglu, ancak; bu dogal ve tanrisal yanindan, arinabilirse-ki bunu ancak dusunen dusunce sayesinde ve tum tabularindan arinarak yapacaktir.-o zaman, insan olacak ve insanligini evrensel temelde sunacaktir. Saygilarimla; evrensel-insan |
Saygideger latex;
Kendi evladınızı kaybettiğinizde çektiğiniz acı ile hiç tanımadığınız birisinin çocuğunu kaybettiğini duyduğunuzda eşit acı hissediyorsanız o zaman evrensel insansınızdır.-latex Biraz duygusal ama, guzel bir ornek. Saygilarimla; evrensel-insan |
Alıntı:
Hele bana ve benim gibi düşünenlere göre asla olamaz. Çünkü Tanrı evrendir zaten.. Dolayısıyla Tanrısal = Evrensel diye de düşünülebilir. "Evrensel insan" olamaz. Lamevcud arkadaşımızın evrensel insan kavramından kamil insan kavramına yönelmesi maksadıyla ilk mesajımda bir soru sormuştum ama umduğum neticeyi alamadım. Evrensel İnsan olsa olsa Mevlana'nın "Sen hala Tanrı olamadın mı?" sözünde olduğu gibi Tanrısal insanla eşdeğer olarak düşünülebilir. Bu da sıradan insanlığı aşmak, kamil insan olmaktır ki karakteristik yapı olarak insanlığın en üst derecesi demektir. Bırakalım evrensel insan, kamil insan olmayı sadece insan olalım o da yeter. |
Saygideger pante;
Tanri'nin; somut, nesnel ve objektif oldugunu soyleyebilirmisin?, ki soyliyebilirsen; o zaman, maddelestirmissin demektir. Madem, tanri=evren; sence o zaman; tanri=maddemi?, oyleyse, tanrinin maddesel-evrensel-kokeni nedir? Bir de, senden; tanriyi tarif etmeni ve tanimlamani rica ediyorum. Bence, senin sorunun; tanri ile insani ayni duzeye koyamamak. Bırakalım evrensel insan, kamil insan olmayı sadece insan olalım o da yeter.-pante. Bunun icin, benim imzama bakman yeterli. Birde, soylermisin; insana; insanliga ait bir sifat yakistirmak istesen ve bu sifat tum insanlar tarafindan benimsense ve hic bir ayrim icermese ve butunu kapsasa; hangi sifati laik gorursun? tanri, yani tanrisal'imi, evren-evrenselimi? ya da baska bir onerin varmi. Lutfen, insanlik deme, cunku insanlik, insanla paraleldir. Saygilarimla; evrensel-insan |
Alıntı:
Alıntı:
İnsana yakıştırılabilecek en güzel sıfat bana göre "İnsan gibi" dir. "İnsan gibi" sıfatı her insana hitabeder. İnsan gibi insan olmak., Ama Erdemli insan, iyi insan, güzel insan da kullanılabilir. İnsanlığa yakıştırılabilecek en güzel sıfat ise "Büyük" tür. "Büyük İnsanlık".. |
BÜYÜK İNSANLIK
Büyük insanlık gemide güverte yolcusu tirende üçüncü mevki şosede yayan büyük insanlık. Büyük insanlık sekizinde işe gider yirmisinde evlenir kırkında ölür büyük insanlık. Ekmek büyük insanlıktan başka herkese yeter pirinç de öyle şeker de öyle kumaş da öyle kitap da öyle büyük insanlıktan başka herkese yeter. Büyük insanlığın toprağında gölge yok sokağında fener penceresinde cam ama umudu var büyük insanlığın umutsuz yaşanmıyor. Nazım Hikmet |
Saygideger pante;
Tanri ile insani ayni duzeye koyamamanin sebebini sorabilirmiyim? Tanri insandan ustunmu? yoksa insanla esdegermi? ustunse neden? Tanri, kavrami hangi canli tarafindan ortaya atilmistir? insan olmasaydi, tanriyi kim ortaya koyacakti ve nasil?, insan deyince bir butunlukmu, yoksa bir ayrim mi?anliyorsun? Insani tarif edermisin, tanimlarmisin?Tanri-insan bagi nedir? Tanri hersey ise: hicbirseyin anlami nedir? tanrisizlikmi? Tanriyi, tanri yapan degerler, kim tarafindan verilmistir? ve nasil? "Buyuk" sifati, neyle mukayase edildi "kucuk" lemi, neye gore ve ne den buyuk? Ayrica;" laik" kelimesini "layik"diye duzelttigin icin, tesekkurler. Simdilik bu kadar.Sorularim devam edecek. Saygilarimla; evrensel-insan |
Simdilik bu kadar.Sorularim devam edecek.
sevgili pante, ben çok darlandıgım zaman apronax-forte alıyorum. Vgm nin tavsiyesiyle bu tür vakalarda en tesir edicisi buymuş, o öyle söyledi. Bilir misin bilmem ama bu sendrom ilk vgm de başladı, dolayısıyla en tecrübelimiz o. Anlaşıldıgı kadarıyla sorular devam edecegine göre önümüzdeki günlerde senin de bir tedaviye ihtiyacın olabilir. Malum artık genç degiliz. Evrensel insanla tanıştıktan sonra ben artık dil altı hapları da kullanmaya başladım. Senin en büyük avantajın sohbet odalarına girmemen. :) Sana saglık ve huzurlu bir yaşam diliyorum sevgili kardeşim. Moralini her zaman yüksek tut. Bundan daha kötüsü olur mu bilmiyorum ama, mecburen dayanacagız. :eek: saygılarımla |
Saygideger dilaver;
Korkarim, bu is tanriyi elimine edene kadar surecek. Ben de sizin yaslarinizdayim, ama ne bir hap kullaniyorum, ne de bas agrisi cekiyorum. Sence, bunun nedeni nedir, dilaver? "Saglam kafa, saglam vucutta mi?, yoksa; saglam vucut, saglam kafa dami?"; bulunur. Bence, sendrom; tanri sendromu. Saygilarimla; evrensel-insan |
Tanri ile insani ayni duzeye koyamamanin sebebini sorabilirmiyim?
Tanri insandan ustunmu? yoksa insanla esdegermi? ustunse neden? Tanri, kavrami hangi canli tarafindan ortaya atilmistir? insan olmasaydi, tanriyi kim ortaya koyacakti ve nasil?, insan deyince bir butunlukmu, yoksa bir ayrim mi?anliyorsun? Insani tarif edermisin, tanimlarmisin?Tanri-insan bagi nedir? Tanri hersey ise: hicbirseyin anlami nedir? tanrisizlikmi? Tanriyi, tanri yapan degerler, kim tarafindan verilmistir? ve nasil? "Buyuk" sifati, neyle mukayase edildi "kucuk" lemi, neye gore ve ne den buyuk? euzubillahimineyşeytani hiç uzatmayalım kısadan şöyle diyelim... http://img88.imageshack.us/img88/9907/tanri7aopl5.jpg :) |
Ben de sizin yaslarinizdayim, ama ne bir hap kullaniyorum, ne de bas agrisi cekiyorum. Sence, bunun nedeni nedir, dilaver?
Saygıdeger hocam Bu, bu tarzda son iletim olsun, işi tuluata döktük çünkü. Ancak bir aynanız var ise nedeni anlamak mümkün. Ayna kullanma kılavuzu ve ayrıntılı bilgi için vgm ye müracaat ediniz. :D saygılarımla |
Alıntı:
|
evrensel insan kanimca
kendi savundugu deger yargilari ile yasadigi toplum(larin)a, ortak toplumsal hayata, bir katma deger sunabilen / katabilen insan'dir. yoksa a-sosyal olur diye düsünyorum. deger yargilari buna engel ise o insanin o toplum icinde a-sosyal bir varlik olmasi muhtemmeldir.... |
Öncelikle evrensel insan olamaz. Belki küresel, ya da uluslararası ya da uluslarüstü insan olabilir ama evrensel dedigimiz anda iş degişir. Dünya evrende son derece önemsiz konumda bir gezegendir. Üzerinde yaşayan akıllı canlıların evrensel nitelikte olup olmadıgı ile ilgili şimdilik hiç bir bilgimiz yoktur.
Peki dilaver kardeşim nasıl oluyorda bu kadar akıllı bir görüşe sahipsinde yani dünya insanının bu dünya şartlarındaki bilgi düzeyi bilimsel alanda ulaştığı sınır toplumsal şartlanmalar insanın iç güdülerinin ve hislerinin insanı sınırlaması ve Aklının sınırı evrensel düzeyde bir bakış açısı oluşturamaz gerçeğini göz önüne sürerken nasıl oluyorda bu şartlanmışlığı aşıp evreni ve evrende olan olayları dünya şartları ve bütün şartlanmışlığının ele geçirdiği salt aklınla çözmeye çalışıyor ve evreni algılama teçhizatlarımız olan 5 duyu organlarımızın var olan evrenin binde birini ancak görüp algılayabildiği hakikatine rağmen kendi aklınla dünyasal ve çevresel şartlanma ile bir yaratıcının olamayacağı ve yaratıcının yada meleklerin yada cinlerin görünmediği hissedilemediği o yüzdende olamayacağı hükmüne varıyorsun hiç kendini bu yönden sorguladınmı Esasında cevap yukarıda verilmiştir evrensel insan olmanın yolu Bilincini her türlü şartlanmalardan çevresel etkilerden arındırıp temizlenmek yoluyla bilincini evrensel bilincele birleştirip evrensel insan olabilirsin. o yüzdende İnsan gibi Düşünen tanrı yanılgısından ALLAH gibi düşünen evrensel insan idrakine |
LaMevcud ayrıca demek istemiş ki, evrensel olmamak inkarcılara ait bir özellik değildir. Yani peşin, peşin diyor ki, inkarcılar evrensel insan değillerdir ancak inkarcı olmayıpda evrensel olamayanlarda vardır? Böyle bir başlık açıpda bu şekilde yaklaşımı görünce, yazık diyorum.
Spartacus kardeşim demişki "LaMevcud ayrıca demek istemiş ki, evrensel olmamak inkarcılara ait bir özellik değildir. Yani peşin, peşin diyor ki, inkarcılar evrensel insan değillerdir ancak inkarcı olmayıpda evrensel olamayanlarda vardır" Kardeşim evrensel insan olmak için verdiğim şartlar ne idi 1 Aklı ön plana çıkaran bilim 2. Vicdanı ön plana çıkaran Hak din 3. Duyguyu ön plana çıkaran Sanat. Şimdi bu üç özelliği bünyesinde taşıyan kaç insan vardır dünya üzerinde ben size kendi tahminimi söyleyeyim belki 10 yada 100 bin kişi 6 milyarda Bakınız inkarcılıktan kastım şu evren dediğimiz olguyu salt Şartlanmış ve 5 duyu ile sınırlanmız aklımız ile çözemeyiz eğer çözebilir ve evreni anlar ve evrensel insan olurum diyen kişi esasında inkarcıdır. benim anlayışım bu istikamette Kaldıki güzel kardeşim ne diyorsunuz kendinize özgür olmak ama özgür olmak hiçbir şartlanmaya bağlanmamak diyor ken esasında kendinizi özgür olmak şartlanmasına bağlıyor ve özgür olamıyorsunuz. ve benide suçlayıp yazdıklarımdan ötürü kendinizle çelişiyorsunuz çünkü siz her ne olursa olsun kişinin ve düşünceniz özgürlüğünden yanasınız. Sevgi ve Saygılar |
Bu adam olunmasi gereken bir seymi ! yoksa olunmus olan durumun muhafaza edilme halimi !
olunmasi gereken dersek edinmek zorunda kaliriz. bu edinmek beraberinde yük getirir arastiracan gelistirecen sistikce sisecen. bu sürecte her zaman daha ilerisini düsünmek zorunlulugu vardir. bulundugun her hangi bir durum seni tatmin etmez hep ileri hep ileri dedirtir. bu tamahkarsizlik beraberinde öyle bir sorun tasir ki bulundugun hic bir konumun tadini almana müsade etmez.cünkü sürecte bulunacagin ker konum eksiktir. eksik düsünce ile yapacagin hangi tesbit makul bir tesbit olabilir...... ! adam olmak temizlenip arinmakla mümkündür. bu da edinmekle degil edinilmisleri atmakla temizlenmekle aklanip paklanmakla olsur. yani adam olmaya gerek yok zaten adamsin. adam adamken yapti bir pislik ve adem oldu. ortalikta dolasanlarda ademogullari..... ya edineceksin yada arinacaksin tercih senin. edinecegim dersen ilk sart allaha iman ahirete iman gerektirir. devami corap sökügü gibi gelir düzdükce düzerler. allahin dinini sana ögretirler bir kusa benzetirler.... yok ben arinacagim adam olacagim ilk basa bulundugum yere geri dönecegim dersen edinilmis oldugun her seyden vaz gecip basa döneceksin. dönüs rabbedir. Dabbenin ölüsü kardeşimden alıntı http://www.yeniislam.biz/forum_posts.asp?TID=249 |
Merhaba gençler; ve her zaman genç kalmasını bilen ihtiyar delikanlılar! Biricik LaMevcud kardeşimizin açmış olduğu bu başlığı görünce, gerçekten de çok duygulandım. Sevgili LaMevcud; sen neymişsin be abi! Neler neler döktürmüşsün öyle! Bu forumlarda, ilk günlerindeki acemiliği üzerinden atmış görünüyorsun. Senin adına gerçekten çok sevindim; seninle gurur duyuyorum, sevgili LaMevcud! Neyse, şimdi gelelim fasulyenin faydalarına... “Evrensel insan” nasıl olmalıdır? İnsan: Evrensel midir? Yerel midir? Tanrısal mıdır? Enternasyonal mıdır? Yoksa başka bir şey midir?! Bu kavramların arasında boğulup mefta olmadan sana şunu söyleyim: (ideal) insan nasıl olmalıdır? E şimdi diyeceksin ki; “ideal insan" kime ve neye göre idealdir? Elbette ki, benim dünya görüşüme göre, sevgili LaMevcud kardeşim!
Evet, “ideal insan” nasıl olmalıdır? İnsanoğlunun dar çıkarlar uğruna birbirini öldürmediği, sömür(e)mediği; yeryüzündeki bütün canlıların nefes borusu olan ekolojik sistemi, daha fazla tahrip etmediği; ve tüm bunların temelinde, insanların birbirlerini katletme gerekçelerinin de ortadan kaldırılıp çevre dostu, yeni enerji kaynaklarının oluşturulup üretilebildiği; ve yeryüzündeki tüm kaynakların insanlar arasında mümkün olduğunca eşit, insanca ve hakça paylaşılabildiği, daha güzel daha temiz ve rengarenk bir gezegeni –küresel ölçekte örgütlü bir hareketle- hep birlikte inşa edebilen veya buna katkıda bulunabilen insana “ideal insan” veya senin tabirinle “evrensel insan” adını vermekteyim ben şahsen! Ve bu modelde bir insanın bedenindeki tüm hücreler, “Özgürlük Ateşi” ile sanki cehennemde cayır cayır yanıyormuş duygusunu tadabilmelidir! Ayrıca “ideal insan” sorgulayıcı, eleştirici, üretken olabilmeli ve egoist çıkarları uğruna doğayı ve canlıları katletmemelidir! Gerisi laf salatası, benim sevgili LaMevcud kardeşim! Peki, yukarıdaki “ideal insan"ın; dünyayı dönüştürebilme, değiştirebilme ve yenileyebilme mücadelesine senin gibi dindar olan insanlar baş koyabilir mi? Keşke cevabım “evet” olabilseydi, sevgili LaMevcud ; ama dindarların yaşamlarındaki en önemli amacı; -kendi inançlarına göre- Tanrı’ya veya Allah’a kulluk görevlerini en iyi bir şekilde yerine getirmeye çalışıp, kendisini cennet mekanına götürecek vizeyi havada kapabilmektir! Bu dünyadaki yaşam, onlar için bir amaç değil; cennete girebilmek için sadece bir araçtır. Oysa ki, bu dünyayı cennete çevirebilecek mücadeleye -yaşamları pahasına- girecek olanlar; öncelikle cennet-cehennem veya ahiret masallarına inanmayan insanlar arasından çıkacaktır; ama istisnalar olur mu, onu bilemem tabii ki. Bu mücadeleyi verebilmenin ön koşulu ise; isyankar, anarşist ve devrimci bir kimliğe sahip olabilmektir. Bu kimliğe sahip kişileri ise, günümüzdeki küresel düzenin ve dinsel inanç sistemlerinin içlerine sindirip hazmetmesi pek mümkün değildir. Bu kimliğin içerisinde dini inançların barınması büyük bir çelişki olacaktır. Çünkü, -kendi inancına göre- ölümden sonraki (yani ahiretteki) cennet mekanını amaç edinmiş bir insanın, geçici olan dünya mekanını, cennete dönüştürebilme mücadelesine girmeye ne cesareti ne isteği ne de zamanı olacaktır. Peki ideal insan kapsamına ben, Barış Sezer olarak kusursuz bir şekilde girdiğimi iddia edebilir miyim? Bir özeleştiri yapmak gerekirse, bunun yanıtı: kesinlikle “HAYIR” olacaktır! “İdeal insan” olabilmek için binlerce fırın (çavdarlı) ekmek yemek, benim için yeterli olur mu, bundan bile emin değilim! “Büyük bir hırsla, önüne çıkan her şeyi bir silindir gibi ezip geçen ve doymak nedir bilmeyen bu vahşi kapitalizmin; her gün baş döndürücü bir ivmeyle yeni bir teknolojik modeli ve ürünü piyasaya çıkarıp, bizlerin büyük bir çılgınlıkla ve gözü dönmüş bir vaziyette, peynir ekmek gibi satın alıp tükettiğimiz plazma ekranlarına, bilgisayarlara, mobil telefonlara, oto araçlarına ve daha nice teknoloji ürünlerine bakarken; ilkel çağlardaki toplumlardan ve insanlardan bile çok daha kötü koşullarda yaşamaya mahkum edilen ve dayanılmaz ızdıraplar çeken günümüz insanlarını gördükçe; hepimizi de köleleştiren bu kokuşmuş, çürümüş düzenin içerisinde bulunuyor olmaktan iğreniyorum artık!” demekten öteye de gidemiyorum ne yazık ki! Bu düzeni, tümden ve kökten reddedebilmek gibi bir onura henüz erişemedim daha! Acı ama gerçek! Bu özeleştiriden sonra, yazıma bir alıntı yazıyla son vermek istiyorum: “Bizim fikirlerimiz sizin fikirlerinizi yenecektir. Ülkenin değer yargılarını paramparça edeceğiz. Biz Kızılderililerin sayısının yalnızca beş yüz bin olmasının hiçbir önemi yok. Önemli olan bizim sizinkinden daha üstün bir yaşam biçimine sahip olmamız. Kızılderililerin daha insancıl bir yaşam felsefesi var. Biz bu ülkeye insanca davranmayı öğreteceğiz. Bu ülke bir gün anayasasını, kanunlarını, mülkiyet yerine insanı (ve doğayı) temel alarak yeniden düzenleyecek. Eğer “Kızılderili Gücü” bu ülkede bir güç olacaksa, bunun nedeni ideolojik olmasıdır. İnsan hayatına (ve doğaya) verilen değer ne kadardır? Asıl sorulması gereken budur.” Vine Deloria, Jr., 1971 Yeryüzüne dokun-Kızılderili Gözüyle Kızılderili Benliği, T.J. McLuhan NOT: Yukarıdaki parantez içerisinde yazdığım “doğa”sözcükleri, tarafımdan eklenmiştir. “Çağdaşlık” kisvesine bürünmüş bu düzeni ancak yıkabilen insan geleceği de kurma hakkını elde edebilir. Barış Sezer |
Saygideger barissezer;
Dusunce ve davranista, insan olma bilincine erisememis; dunya da, her kisinin ideali, farkli ve kendine ve kendi ile baglantili degerlere yoneliktir. Oyuzden, idealin tum insanligi kapsayaninin ne oldugunu ortaya koymak gerekir. Fakat herseyden once, insanin dusunce ve davranista nasil bir yapiya sahip olmasi gerektiginin ortaya konmasi gerekir. Kisaca, tum insanligi, tum farklariyla ve biribirinden ayirmadan kucaklayacak; hedefi olan bir ideal; ve tum insanligi dusunce ve davranista, birbiriyle gecinebilir bir birlik ve butunluk temelinde, yasatacak ve iliski kurmasini saglayacak, bir insan ve insanlik tanimi; ve buna nasil ulasilacagini gosteren bilgi ve bilinc; yol ve yontem. Saygilarimla; evrensel-insan |
Alıntı:
Keşke sordukların hakkında bilgim ve düşüncem olsaydı da yanıtlayabilseydim. Muhtemelen sonraki soruların da benzer olacağından onlar hakkında da bir bilgim olmadığı kanısındayım. Bilgim varsa da olup olmadığını şu an hatırlıyamıyorum. Belki sonra hatırlayabilirim. Sevgili Dilaver, değerli uyarıların için teşekkürler. :) Bunca sendromlar arasında bir de Evrensel sendromla uğraşamam. :D |
Barışsezer Kardeşim evvela teveccühünüz için çok teşekkürler.
Barışsezer kardeşim demişsinki İnsanoğlunun dar çıkarlar uğruna birbirini öldürmediği, sömür(e)mediği; yeryüzündeki bütün canlıların nefes borusu olan ekolojik sistemi, daha fazla tahrip etmediği; Bu dediklerinizin olması imkansızdır şöyle bir düşünün bakalım bundan 10 binlerce yıl önce daha ilk insanlar zamanında kavga ve menfaat çatışması olmasa herkes kardeşçe yaşasa idi bugünkü teknolojik gelişim ve bilim olurmuydu bence asla buradan savaşı desteklediğim anlaşılmasın ama barışın sadece Selam (Barış) yurdu olan Cennette olacağına inananlardanım |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 04:49 . |