Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Öneri, Düşünce & Eleştirileriniz (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=40)
-   -   Sitemizin "Yeniden Yapılanması" nasıl olmalı ? (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=8092)

frodo 03-11-2008 02:00

Sitemizin "Yeniden Yapılanması" nasıl olmalı ?

Değerli üyelerimiz,

TD sitesi olarak son iki yıldır kendisini diğer forumlardan ayıran yeniliklere imza attık.

Site yönetimini bireysellikten çıkarıp bir karar ve yürütme organına devrettik. Bu yapılanmanın keyfileşmesini engellek amacıyla bir site tüzüğü ve bu yönetim organlarının bu tüzüğe uymasını denetleyecek, üyelerin forum içerisinde haksızlığa uğramasını önleyecek Disiplin Kurulu oluşturduk.

Bir sonraki adımımız ise Karar organının daha kollektif olabilmesi için tüm yöneticilerin eşit oyla katıldığı küçük bir meclis gibi davranan Genel Yönetim Kurulunu oluşturmaktı. Şu ana kadar bu yapı sitenin işlevlerini yerine getirmesinde temel itici gücümüz oldu.

Ancak bu noktada sitemizin yeni bir sıçrama ve dönüşümü başlatmak durumunda olduğunu düşünüyoruz. Tüm üyeleriyle bilgi üretmek ve en geniş kesimlere ulaşmak amacında isek yeni yapılanmalar, çözümler bulmamız gerektiğine inanıyoruz.

Sizlerden isteğimiz "Nasıl Bir Site" düşündüğünüzü bu başlık altında dile getirmenizdir.

Ancak ricamız önerilerin doğrudan hangi organlarla, hangi yöntemlerle ve nasıl sorusuna da cevap verebilmesidir.

Saygılarımızla.
T.Dursun Sitesi
Genel Yönetim Kurulu

evrensel-insan 03-11-2008 02:23

Saygideger arkadaslar;

Sitenin ismi" Dinlerden ozgurluk sitesi" Peki, site hakikaten dinlerden ozgurmu? Site, dinlerden ozgurlukten ne algiliyor?

Saygilarimla;
evrensel-insan

meaculpa 03-11-2008 02:54

Şunu anlıyor ve de anlatıyorum sevgili evrensel; Din denilen her türlü kurumsallaşmış zihiyete hayır diyoruz. Gizemler etrafına örülen ağlardan sıyrılmayı mücadelemizde hedef ilan ediyor; kendini bu köhne kurumsallaşmış-politik çıkarlar ve de güç savaşlarının kuklası olmuş kavramın dışında tutmaya yönelen herkeside, özgürleşme yolunda adımlar atmış bireyler olarak kabul ediyoruz.

dilaver 03-11-2008 02:59

Frodo'nun yazısına şöyle bir açılım getirmek isterim ki tartışmalar yogunlaşabilsin.

1- Duruş ve ideoloji olarak nasıl olmalı.

2-Örgütlenme ve kendi iç işlerligi olarak nasıl olmalı.

a-demokratik mi olmalı

b-merkeziyetçi mi olmalı

c-demokratik merkeziyetçi mi olmalı.

3-şimdiye kadar olana eleştirilerimiz ve yeni önerilerimiz nelerdir.

saygılarımla

frodo 03-11-2008 03:01

Hemen bir saptama yapayım bu başlıkla ilgili olarak. Amacımız bu başlıkta Nasıl bir Site ve
bu site için hangi yapılanmalar olmalı, nasıl çalışmalı türünden somut önerileri tartışmaktır.

Bu başlıkta da son derece belirgin. Lütfen bu formatta önerilerinizi alalım.

placebo 03-11-2008 03:05

Bu "Dinlerden özgürlük "kavramı başlığı altında kalınmakla birlikte sadece din ve dinsizliğin tartışılabileceği bir alan değil de bilimsel her tür bilginin paylaşılabileceği, yeniliklerin duyurulabileceği bir model olabilir..Seçilecek başlıklarda ,konularda veya bilim dallarında ben bilirim diyen moderatörlerin yönetiminde yürütülecek ciddi konularla ,,daha geniş bir kitleye daha çok ses duyurulabilir kannatindeyim..Dikkat ediyorum açılan konular din kapsamından öteye pek gitmiyor. Bu da alanı daraltan başka bir etken..Mesela edebiyat,cafe,felsefe v.s. gibi başlıklar var olmakla birlikte fazla konu açılmıyor..Ayrıca başlıklar da çoğaltılmalı,çoğaltılan başlıkların da sürdürülmesi ve tavsamaması açısından ya bölümlere mod atanmalı veya modların bu bölümleri aksatmadan konu açmaları ve konuyu devam ettirmeleri sağlanmalı..Bu sayede siteye girenler dinlerden özgür bir site olduğunu ama bundan başka konularda da paylaşımda bulunabilecekleri alanlar olduğunu görmeliler..Yazmayanlar bile yazmaya başlayabilir... Farklı konulara ilgi duyanlar da bu sitede paylaşımda bulunabilecekleri bir platform olduğunu bilmeliler..Ama tabii özgün düşünce sistemi olan "dinlerden özgürlük " kavramı 2. plana düşürülmeden ve aşılmadan ..

Saygılar

evrensel-insan 03-11-2008 03:59

Saygideger arkadaslar;

Bence, basliklara atanan modlar; o baslik hakkinda, bilgili, tecrubeli ve deneyimli olmali. Kisisel yetkiler kullanilmamali. Mesaj hakkinda, alinan karar ne olusrsa olsun-silme, tasima, copluk v.s.- bu karar uygulanmadan once, nedeniyle aciklanmali. Modlar ve yoneticiler, yazarlara kisisel yanasmak yerine; site adina ve yapici yanasmali. Uye sayisinin cokluluguna degil; kaliteliligine ozen gosterilmeli. Uyelerin sorunlarini cozmek ve site ile arasinda bir bag kurabilmek icin; uyeleri "rahatlatacak, dertlerini dinleyecek v.s. bir kurul kurulmali. Bir yazardan, ne yapmasi istenmiyorsa; onu once modlar ve yoneticiler yapmamali. Uye yonetim kadrosu, sadece "Dinlerden ozgurluk Grubu" uyeleri arasindan secilmemeli. Bu konuda "demokratik" olunmali. Uyeler hakkinda alinacak tum kararlar, seffaf olmali. Uyelere, verilecek cezalar, bir amac tasimali ve bu amac uyeye iletilmeli.

Saygilarimla;
evrensel-insan

serüvenci 03-11-2008 12:17

Site yapılanması nasıl olmalı?

Öncelikle dinlerden özgürlüğün tanımının ortaya konması gerekir. Dinlerden özgürlük, dinin ortadan kalkmasını istemek değil dinin insan yaşamında yarattığı sömürülme etkisini ortadan kaldırıp insanın bilinçli bir yaşam yaklaşımını sağlamak olmalıdır. İnsanın yaşamdaki yerini sağlamlaştıracak ve insanı hak ettiği noktaya eriştirmeyi amaçlayan bir ideolojik yaklaşım tercih edilmelidir. En azından kapitalizmin karşısında olunduğu ortaya konulmak zorunluluğu vardır. Yalnızca din çerçevesinde insan yaşamını ele alan aydınlanmacı bir yaklaşımın insanı ne kadar ileri götürebileceğini tasavvur etmek de gerekir. En basit ifade ile site, insanı ve insana saygıyı ön plana çıkarmalıdır.

Sanal alemde tam demokratik bir yapılanmanın olamayacağı göz önüne alınmalı. Tam demokrasinin unsurlarına yakın bir yapılanma gerçekleştirilmek zorundadır. En yakın ve en makul çözüm nedir? Bunları maddeler halinde belirtmek gerekir.

1 Site yönetimi lağvedilerek tüm yöneticilerin görevlerinin sonlandırılması gerekir. Sitenin tüm üyeleri tarafından seçilecek yöneticiler yeni yönetimi oluşturmalı ve forumlardaki denetim işlevini yerine getirmelidir. Geri kalan görevlendirmeler birazdan bahsi geçecek meclis tarafından belirlenmeli ve yöneticiler de meclis üyesi olmalı. Yöneticilerin yetkileri ve görev sınırları sitenin tüm üyelerine ilan edilmelidir. Yöneticilerin fevri davranışlarını engellemek amacıyla her konuda ortak kararlarla işlemler gerçekleştirilmeli. Bunun yanı sıra herhangi bir işleve sahip olmadığı açıkça görülen dinlerden özgürlük grubunun da lağvedilmesi gerekir. Fazla hızlı ve sert bir giriş mi oldu nedir?

2 Sitede demokrasi anlayışına dayalı olarak yönetimin inanırlar ve inançsızlar tarafından yürütülmesi gerekir. Ortaklaşa yönetim mantığı getirilerek daha önce planlanmış olan meclis fikrinin farklı bir biçimde ortaya konması gerekir. Nedir bu farklı biçim? En fazla 35 kişiden oluşacak bir meclis aracılığıyla site yönetilmelidir. Bu şekilde tam demokratik olmasa da daha etkin bir yönetimi ortaya konmuş olacaktır. Meclis görev olarak disiplin kurulu görevi de dahil etik kurulu görevi de eklenerek tüm görevleri gerçekleştirecek bir mahiyete bürünmelidir. Bu görevlere yöneticilerin görevlerin gözden geçirilmesi ve görevden azli de dahildir.

3 Çalışma Grupları ile ilgili karar meclis tarafından verilerek çalışma gruplarınca ortaya konan çalışmalar meclis denetiminden geçerek kamuya sunulmalıdır.

4 forumlarda yer alan küfürlü konular gözden geçirilerek temizlenmeli. Kişilerin sataşması ve atışmaları durumu engellenmelidir.

5 Eleştiri forumu oluşturularak meclis dışında kalan üyelerin bu forumda siteye yönetime eleştirileri ve diğer kişilere yönelik şikayetleri bu forumda alınmalı. Her şeyin açık olarak yapılması sağlanmalıdır. Aslında meclis forumunun ve yönetim forumunun herkese açık şekilde bırakılması şeffaflığı artıracaktır, ama buna rıza gösterileceğini sanmam. Sandık odasının herkese açılarak silinen mesajların neler olduğu site üyelerince de görülmesi sağlanmalı bu şekilde eleştiri noktasında daha etkin karar vermeleri sağlanmalıdır.

Bu yazdıklarımın pek kaale alınacağını ve uygulanacağını sanmasam da ortaya koymanın zararını görmüyorum.

breymin 03-11-2008 13:00

Biz sadece basit bir site deyiliz,biz dünyada cok büyük bir gücüz ama herkese ulasamiyoruz herkes tesadüf giriyor bu siteye,öncelikle Türkiyedeki ve dünyadaki türkce konusan her bireye ulasmak,bundan dogacak gücle öncelikle ingilizce dünyayla irtibata gecmek,bunlar enönce yapilmasi gerekenler.saygilar

AKHENATON 03-11-2008 13:23

Bu soru takiye olsun diyemi yoksa , dürüstçemi soruluyor.Dürüstçe soruluyorsa oldukça eleştirisel bir yazı yazıcam, fakat takiye amaçlı yapıyorsanız yormayınız beni.

sargon 03-11-2008 18:25

sevgili delx,

bu basligin amaci baska. Burda site yonetiminin su yada bu karari, su yoneticinin yada bu bu modun yaptigini tartismak amaclanmiyor. Frodo'nun soyledigi sey de bu. Amac sitenin mekanizmalarini tartismak. Her mekanizma icinde bir takim sorunlar yasanir, ama eger mekanizma saglam kurulursa bu sorunlar bir cozume kavusturulur.

Bu basligi sitenin yapilanmasina ayiralim ve senin site yonetimine yada yoneticilerine elestirilerin icin ayri bir baslik yapalim. Bu basligi senin icin ben acacagim. Orda elestirilerini getir. Yoksa amacladigimiz seye ulasamayacagiz.

serüvenci 03-11-2008 20:19

sargon teşekkür ediyorum. orada mesajlaşmaları izlersen sevinirim. eğer önerilerimi okur ona göre cevap yazarsan sevinirim.

frodo 04-11-2008 15:53

Bu başlığın hedeflerine yakın iki mesaj almışız. Ancak her ikisinin de ortak noktası "demokrasi" vurgusu. Hem evrensel-insan hem de serüvenci, yönetimin farklı düşüncelerin ortak paydası olarak hayata geçmesi gerektiğini söylemişler.

Serüvenci biraz daha somut önerilere imza atmış. Ama cevaplamamız gereken şeylerin başında "sitenin taraf olma" meselesi geliyor. Turan Dursun sitesi "dinlerden özgürlüğe" taraftır. Bu anlamda yönetimin demokratikleşmesi nasıl sağlanacaktır ?

evrensel-insan 04-11-2008 16:19

Saygideger frodo;

Taraf, kavramindan; sitenin adina senin ne algiladigini, biraz daha acabilirsen; o zaman, somut oneri yapma olanagi dogabilir. Konu, katilimci demokrasi mi; diktator demokrasi mi?, zannedersem, burada kitleniyor.

Saygilarimla;
evrensel-insan

evrensel-insan 04-11-2008 16:31

Saygideger sargon;

Taraf, bir durustur. Demokrasi ise, bir isleyis. Konuya, bu acidan bakildigi zaman, soru: Siz, bu durusun isleyisini nasil saglayacaksiniz? Bence, acikliga kavusmasi gereken bu sorunun cevabi. Bu soruyu, mevcut sekliyle, biraz acikliyabilirsen; o zaman , oneri yapma olanagi olur.

Saygilarimla;
evrensel-insan

mhmd 04-11-2008 16:35

Bizce taraftan önce 'Dinlerden Özgürlük' kavramını açmak gerekir.

Pek tabiidir ki, her sitenin bir amacının olduğu gibi düşünce ve felsefe temeline önem veren T.D. sitesinin amacı ve tarafı olacaktır. Bunu kimse yadırgayamaz.
Bu kavramı sadece yönetimin değil her görüşün anlamlandırmasında fayda görüyoruz.

Düzeltme;
Mesajımız 'Siteye Yönelik Eleştirileriniz' başlığının konusu idi.
Fuzuli yer işgal eden mesajımız, yazarların 'Dinlerden Özgürlük' kavramını açmaları sonucu mecburen bu başlıkta çıktı.

aydoe 04-11-2008 16:36

Duruşumumuzu bozmadan demokratik bir işlerlik ve demokratik bir yönetim istenmekte.
Meclis oluşacak ve yönetim organlarını meclis seçecek.
Ama bu meclis dinlerden dogmalardan kurtulmuş özgür düşünce sahibi insanlardan oluşmalıdır.
TD sitesinin nin kuruluş amacı bellidir.

evrensel-insan 04-11-2008 16:47

Saygideger arkadaslar;

Islerlik acisindan; gozuken,, dini yapilarla, dini goruslerle, dini duruslarla v.s. kisacasi dini yasam ve iliskiyle mucadeledir. Peki, ozgurluk nerde? Dinlerden ozgur olan, neden dinle mucadele etsin? Eger, ozgur olmak icin mucadele ediyorsa; o zaman ozgur degildir.Ben, eger; dinlerden ozgursem; neden, beni dini gorus rahatsiz etsin?, ne den dine karsi bir mucadele vereyim? Zaten, bu mucadeleyi vermisim ki; ozgur olmusum.Bir onerim. Dini desifre olabilir, sitenin ismi.

Saygilarimla;
evrensel-insan

evrensel-insan 04-11-2008 17:24

Saygideger arkadaslar;

Dinlerden ozgurlukle ilgili; tuzukte yazanlarla ilgili olarak, bakin ben nasil bir oneri getirmisim.

Özel Mesaj: bir samimi oneri
Alıcı:

17-04-2008, 07:57
evrensel-insan
Kıdemli Yazar Üyelik tarihi: 08 Mar 2008

bir samimi oneri

Saygideger cem;

Dilaver'e, Aydoe'ye biraz once gonderdigim mesaji; sana da gonderiyorum.Eger bu konuda fikir belirtebilirsen,sevinirim.

Tuzukten alinti yapiyorum.

Dünyaya bakış açımız; dinlere, dinlerin tasvir ettiği tanrıya ve cennet, cehennem, melek, şeytan, cin, peygamberlik ve benzeri usdışı kavramların gerçek olduğunu red etmek ve bu dünyayı temel alan hümanist anlayışı savunmaktır.

Dunyaya bakis acimiz;dinlerden ozgurluk temelinde; dinlere, dinlerin tasvir ettigi tanriya ve cennet cehennem, melek, seytan, cin, peygamberlik ve benzeri usdisi kavramlara ihtiyac duymamak ve bu kavramlari gereksiz,onemsiz,tutarsiz v.s. kilarak dunyevi temeldeki yasamda bu kavramlara ihtiyac duyulmasinin yasama yarar degil,zarar verecegini kanitlamak ve bu dunyayi temel alan humanist anlayisi savunmaktir.
Bu benim onerim sana ters gelmiyorsa; resmi olmayan bir temelde bu konuyu yonetim kuruluna getirebilir, diger uyelerin fikrini alabilirsin.

Saygilarimla;
evrensel-insan

qw19 04-11-2008 18:15

En başından hatalı laflar var, site eskiden demokratik değilmiydi o zaman, değilse niye anti-demokratiktiniz.

Demokrasi demek seçim demekmidir, değildir. Demokrasi demek sitenin tavır(fikri manada) ve programının herkese eşit mesafede durmasımıdır, değildir. Sonra eşit durmak adı altında adalettende, demokrasiden de uzaklaşırsın. İşlet kurullarını, DK yokmu, YK yok mu demokrasi budur, bir gün dediğini diğer gün reddetmektense. Demokrasi azınlığın haklarını korumaktır, azınlığa haksızlık yapma özgürlüğü tanımak değildir.

Demokrasi demek her görüşe sınırsız özgürlük mü demektir, değildir.

Demokrasi demek insanların sitenin işleyişine katılmaları demektir. Burada ülke yönetilmiyorki herkesi kucaklayalım, böyle bir sitede seçim riski hiç bir zaman göze alınamaz. Seçimde olmasın zaten. Liyakat esas olsun, yeter.

Eğer yönetim kendinden şüphe ediyorsa bunun içinde seçime gerek yok istifa etsin, kafidir.

Yok dert mavi boncuk dağıtmaksa yönetimin belli kademelerinde inananlara da görev verilsin, onlarında yönetime katkıları sağlansın. Ki bu yapılmalıdır. Mavi boncuğun yanındayım. Mavi boncuk ilkelerde dağıtılmaz, bunlarda dağıtılır. Sapla saman karıştırılmasa ne kadar güzel olur. Ben burada dindar bir YK da görmek istemem, herhalde.

Bu site demokratik kitle örgütü değildir, bunu anladıktan sonra iş kolay. Bu anlamda bakmak lazım. Farklı bakıyorsan da çok farklı bir tüzükle, çok farklı bir oluşuma gitmen lazım. O zaman da git başka site kur, olanı bozmamak lazım.

Böyle yapılar bilgisayar işletim sistemlerine benzerler, daha iyi olsun diye çok da gerekmeyen yeni bir işletim sistemine geçersin, bir de bakmışsın ki eskiden çalışan programların hiç biri çalışmaz, sürücüleri bulamazsın,sana aylara mal olur. Yav o pc işte o işletim sistemi için tasarlanmış, ne kurcalıyorsun.

Selamlar.

serüvenci 04-11-2008 19:58

din karşıtlığı temelinde bir inanır yk üyesi olamaz. ama benim tanımladığım dinlerden özgürlük temelinde inanır bir yk üyesi olabilir. anlayana tabii.
aydınlanmacı mücadele tek yönlü yürümez. insanlara aha din budur deyip yaşam adına bir şeyler sunmazsanız sizin bir değeriniz de istenirliğiniz de olmaz. körler sağırlar birbirini ağırlar ondan sonra. anlayana tabii.
demokrasi fikri neden gereksiz duruyor onu anlamadım? demokratik yapılanmanın oluşturulmaması için bir neden mi var? başkaları yapmıyor biz de bunu yapamayız gibi bir mantık mı var ortada? eğer gerçkten demokrasi istemiyorsanız, demokrasi ve eşitlik adına laf salatası yapmanın da bir alemi var mıdır? siz insanlara demokrasinin yolunu göstereceksiniz ki onlar da demokrasi mantığını kapacak. ortaklaşa yönetim ortaklaşa üretim ortaklaşa paylaşım gerekir. anlayana tabii.
köy enstitülerini biraz incelerseniz orada bu işin nasıl yürütüldüğünü anlarsınız. demokrasiden korkanlarla veya komünistik geyikler yaparak cesaretini ortaya koyamayanlarla bu işlerin yürümeyeceğini de anlarsınız. anlayana tabii.

KızıL 04-11-2008 23:45

demokrasiden kasıt nedir acaba?? forumda demokrasi yeterince mevcud anlayana tabi.. herkes bir demokrasi deyip tutturuyor son zamanlarda ama nedir bu demokrasi istek nedir ne olmalı bunu bence söyleyin daha iyi yoksa herkes bilirki demokrasi heryöne çevrilen her kılıfa giren bişeydir..
bence insanların dini duygularını tartışırken sönümlenme sürcinde yeni bğr hayat yani alternatif üretmeliyiz onlara bu olmadan olmaz derim. ve ayrıca anlamak istemeyen amacı niyeti farklı olan üyelere gösterilen tölerans bugüne kadar demokrasi adına yapılmıştır bence bu kişilerle zaman kaybedilmemeli, gereksiz yere tartışılmamalı buranın neresi olduğu gayet açıktır anlamayan anlamak istemeyen, niyeti farklı olan kişilerde art niyetlerini demokrasinin arkasına sığınarak devam ettirdiler.. bence bu kişiler daha fazla barındırılmamalı daha fazla tölerans gösterilmemeli. Çünkü bu anlayışın adı demokrasi değil!

dilaver 04-11-2008 23:59

Biraz olayı açalım.

Bu site Cem ile başladı, bu bir gerçek. Onun inisiyatifi ile sitede YK, GY, DK gibi yetkiyi paylaşan kuruluşlar ile bagımsız çalışma grupları oluşturuldu. Şİmdi ise görünen şu, site kitleselleşiyor, büyüyor.

Yeni durum için yeni bir anlayış da gerekli, hatta yeni bir örgütlenme gerekli. Sitenin gelişimi karşısında eksik olan bir şey var, o da site kadrolarının yetkinleşememesi. Olayın aynı insanların üzerinde gelişmesi. Bu eninde sonunda gerileme anlamına gelir.

O halde yönetim erkine, ya da sorumluluk erkine katılımı genişletmek gerekiyor. Ancak bunun da dinlerden özgürlük temelinde oluşması gerekiyor. Demokratikleşmeyi bu şekilde algılamak gerekiyor. Daha çok insanın sitenin işleyişine katkıda bulunması.

Bunu bir inanandan bekleyemeyiz. Çünkü site sadece forum alanlarından, düşünce üretmekten ibaret degil. Dinlere karşı da bi ideolojik mücadele içerindeyiz. Dini inancı olan bir insanın ise site yönetim organlarında yer alması kendisi ile çelişmesi demek.

O halde bu işi dinlerden özgür insanlarla birlikte ele almak zorundayız. Peki bu nasıl olmalı. Taban ve erki paylaşım nasıl genişletilmeli.

Tartışmamız gereken temel budur.

saygılarımla

serüvenci 05-11-2008 00:17

tam demokrasi, temel olarak ortaklaşa yönetime dayanan, adil eşitlikçi ve özgürlükleri diğer kişilerin özgürlükleriyle sınırlayan bir yönetim sistemidir. sistemde kimin inancının ne olduğuna bakılmaz. sitede önemli olan toplumsal fayda mıdır? bir kültür yerleştirmek midir? yeni bir hayat bu şekliyle mi sağlanır? kaç kişi yeni bir hayata yönelmiş bugüne kadar?
ayrıca şunu sormak isterim : fikri ile zikri farklı olanlar kimlerdir?

dilaverin yaklaşımına göre sitenin yaklaşımının din karşıtlığı şeklinde zuhur eden dinlerden özgürlük olduğunu anlıyoruz. o zaman size kolay gelsin demekten başka bir söz bulamıyorum. ben işime devam edeyim.

saygılarımla.

yucemanitu 05-11-2008 01:28

Anasayfada: "Özgürlükleri bağlayan her türlü zincir kırılmalı, en başta da kafalardaki "iman zinciri". İman zincirine bağlı düşünce sabittir, değişmezdir. Bu ise doğanın değişken yapısına terstir. Zincirli zihin gelişme gösteremez; değişmelere, gelişmelere ayak uyduramaz." yazarken bence her türlü inanca sahip kişinin yönetimde yer alması teklifi sitenin doğasına aykırı. Yalnız inanç farkı gözetilmeksizin gruplar çoğaltılabilir mesela resimle ilgilenenler çizimlerini deneyim ve bilgilerini paylaştıkları bir grupta buluşabilir. Site daha bir renklenip zenginleşir. Sonra bilgisayar bilgisi dışında çeşitli yetenekleri olanlar siteye katkıda bulunabilir. Birinin kafasında çok güzel bir fikir olur diğerine yazar o da mesela çizime döker. Bu benim aklıma gelen başka türlü de katkılar olabilir.

dilaver 05-11-2008 01:41

dilaverin yaklaşımına göre sitenin yaklaşımının din karşıtlığı şeklinde zuhur eden dinlerden özgürlük olduğunu anlıyoruz

Bunu anlamak için benim yaklaşmamı beklemek gerekmiyor. Bu site tüzügümüzün en temel argümanı.

Şİmdi biz dinlerden özgür bir siteyiz ve dinlere karşı mücadele ediyoruz. Mücadele alnımız site forum alanları dışıdır. Forum alanlarında ise tüzüge uygun ifade özgürlügü dahilinde tartışıyoruz ve herkesi de davet ediyoruz.

Site ile site forum alanlarını karıştırmamak gerekiyor. Sitede din karşıtı ve dinlerle mücadele içerisinde olan pek çok çalışma grubumuz var ve burası bir Kanarya Sevenler Dernegi degil, olmayacak da.

Bizim dinci oluşumlardan, milliyetçi oluşumlardan farkımız şu. Biz karşıt görüştekilere de söz hakkı veriyoruz ve düşüncelerimizden korkmuyoruz. Kimseyi susuturmaya çalışmıyoruz ve her türden tabuya kapalıyız. Tek ses istemiyoruz.

Dogruyu arıyoruz ve dogrunun kendi tekelimizde olamayacagının farkındayız. Dogruyu birlikte bulalım istiyoruz. Ya da ona ulaşabilelim ve ne kadar yol alabilirsek o kadar yol alalım.

Şİmdi dinci bir insanın tabulardan özgür olabilmesi mümkün mü. Din zaten başlı başına bir tabu. Milliyet de öyle, ırk da öyle. Tabulardan özgür olamayan biri bizim tabulara karşı mücadelemizde yer alabilir mi. Ya da ondan böyle bir şey isteme hakkımız olabilir mi.

Tapan ve tapınnan birinin tapınmaya karşı duruşte bir etkinliginin olabilmesi mümkün mü. O halde olayı tapmaya karşı olanlarla götürmek durumundayız. Bilmiyorum bu konuda tartışılacak bir şey var mı.

Ama nasıl götürmeliyiz. Mesele bu.

saygılarımla

yucemanitu 05-11-2008 02:21

Peki Dilaver ihtiyaç duyulan ne mesela şu anda YK neyin eksikliğini çekiyor? Büyümeyle beraber ortaya çıkan ihtiyaçlardan biri örneğin ne?

Cem 05-11-2008 16:34

Alıntı:

Peki Dilaver ihtiyaç duyulan ne mesela şu anda YK neyin eksikliğini çekiyor? Büyümeyle beraber ortaya çıkan ihtiyaçlardan biri örneğin ne?
Sitemiz dilaverin kısaca bahsettiği gibi önceleri tek kişi daha sonraları birkaç kişi daha sonra ise Yönetim Kurullu ve ardından da Disiplin Kurullu ve Genel Kurullu yönetim modellerine doğru bir evrim yaşadı. Son üç yıldır önemli gelişmeler yaşadık. Şu an vardığımız aşamada yukarıda belirttiğim idari yapılanmaların haricinde bünyemizde Yazı Kurulu, Tercüme Grubu ve Video Çalışma Grubu bulunuyor.

Şimdi ise Dinlerden Özgürlük Grubu'nun daha etkin katılımına dayanan bir sistem önerisi gündeme gelmiş bulunuyor. Şimdiye kadar Dinlerden Özgürlük Grubu sadece kendine ait bir forumu bulunan bir grup hüviyetinde idi. Ve YK, DK, çalışma Grupları gibi kadrolara girecek kişiler bu grup içinden atanıyordu.

Dinlerden Özgürlük Grubu'nun daha etkin bir katılımı sizce gerekli midir, gerekli ise bu nasıl sağlanabilir? Daha gelişmiş bir tüzükte sizce neler bulunmalıdır?

frodo 05-11-2008 17:20

Alıntı:

Atlas´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 136216)

GYK'nın eksikliğini çektiği şey sitenin asıl sahiplerinin seyirci olmaktan katılımcı olmaya evrilmeleridir.

Basitçe iyi kötü bir yönetimi var bu sitenin. Ve bi sürü de üyesi. Dinlerden Özgür üyelerimiz siteye üye oluyor forumlarda tartışmalara katılıyor. Ama üye olurken var olan yapıyı benimseyip yönetim-üyeler ikileminde düşünüyor. Zaman
zaman da kendisine haksızlık yapıldığını düşünüp veryansın edip küsüyor. Ki
bu sitemlerde haklılık olduğu zamanlar da hiç az değil.

Oysa biz sitenin asıl sahibi olan üyelerin doğrudan yönetime katılmaları gerektiğini ve sitenin politikalarının belirlenmesinde söz sahibi olmalarının şart olduğunu düşünüyoruz.

Ancak bu noktada iki gerçeğimiz var. Birincisi sitenin var olma amacı. İkincisi de dinlerden özgürlük kavramının farklı konularda (politika, kültür, felsefe, sanat v.b) ortak bir payda oluşturamaz oluşu.

Birinci gerçeklik sitenin, Dinlerden Özgür olmayı yaşama şiarı edinmiş kişilerce yönetilmesi zorunluluğuna işaret eder. İkinci gerçeklik ise bu zorunluluğun getirdiği ayrılıkları aşmanın tek yolunun demokrasi olduğunu hatırlatır.

Dikkat ederseniz forum alanlarında her tür düşüncenin "düzeyli" biçimde dile getirilmesini istiyoruz. Bu salt düzeyli bir site forumuna sahip olma kaygısı nedeniyle titizlendiğimiz bir şey değil. Farklı düşüncelere tahammül edebilme özelliğinin kazanılması asıl kaygımızı oluşturuyor.

Kısaca biz yönetim olarak siteyi asıl sahiplerine, onu koruyup geliştirecek olanlara devretmenin gerekliliğine inanıyor bunun yöntem ve araçlarını oluşturmaya çalışıyoruz.

yucemanitu 05-11-2008 22:31

Soruma cevap veren arkadaşlara teşekkür ediyorum. Artık konu daha bir somut ve daha da düşündürüyor.

serüvenci 06-11-2008 14:20

dilaver

80 öncesinde komünist birlikte yer alırken müslümanlar sizinle birlikte yer almak istedikleri zaman siz materyalist değilsiniz giremezsiniz mi diyordunuz?

ayrıca site yeniden yapılandığı zaman tüzük de değişebilir. çok zor bir şey değil. benim önerilerim zaten yk adlı bir kurumun kaldırılmasını öneriyor. bu da tüzüğün değiştirilmesi anlamına gelir. bunun dışında sitede görev yapmak ve site için birşey yapmak için makam mevkiye gerek olduğunu sanmıyorum. teknik vs görevler yine devam ettirilebilir. buna meclis karar verecektir. örneğin teknik konuda Cem den yetkin biri olma ihtimali var mıdır?

saygılarımla.

evrensel-insan 07-11-2008 13:20

Saygideger frodo;

sitenin asıl sahiplerinin -frodo

Kimdir, sitenin asil sahipleri; veya asil sahibi olan uyeleri?, kimler bu katagoriye girer? Bu katagoride olanlarin ozellikleri nelerdir? Bu katagoriye girmek icin, ne gibi sartlar aranir?

Saygilarimla;
evrensel-insan

frodo 07-11-2008 17:22

Bunca zaman anlamadın mı evrensel ? Bu site "Dinlerden Özgürlüğü" yaşama şiarına dönüştürmüş üyelerindir.

AKHENATON 07-11-2008 17:32

Alıntı:

frodo´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 136733)
Bunca zaman anlamadın mı evrensel ? Bu site "Dinlerden Özgürlüğü" yaşama şiarına dönüştürmüş üyelerindir.

biraz eksik olmamışmı.:)
bana daha başka özelliklerde var gibi geldide.;)

evrensel-insan 07-11-2008 17:33

Saygideger frodo;

Onu anladikta; Su "ozgurluk" kavrami, bana gore; pek sitenin pratik isleyisine ayak uyduramiyor. Pratik, isleyis sanki "dinlerle-ki genellikle islamla ve dinilerle-ki genellikle muslumanlarla-bir ikna olma-etme tartismasi ve kendini ateist diye lanse edenlerin; antiteist temelli yanasimi gibi.

Yani, pratikte; site, sanki dinleri desifre ediyor ve dinli olanlari dinlerinden vazgecirmeye calisiyor gibi bir goruntu sunuyor.

Saygilarimla;
evrensel-insan.

frodo 07-11-2008 18:00

Alıntı:

biraz eksik olmamışmı.
bana daha başka özelliklerde var gibi geldide.
Şaşırmadım akhenaton. Sende bu kanatlanmış hayalgücü varken ne komplo teorileri uydurursun kim bilir :)

Alıntı:

Onu anladikta; Su "ozgurluk" kavrami, bana gore; pek sitenin pratik isleyisine ayak uyduramiyor. Pratik, isleyis sanki "dinlerle-ki genellikle islamla ve dinilerle-ki genellikle muslumanlarla-bir ikna olma-etme tartismasi ve kendini ateist diye lanse edenlerin; antiteist temelli yanasimi gibi.

Yani, pratikte; site, sanki dinleri desifre ediyor ve dinli olanlari dinlerinden vazgecirmeye calisiyor gibi bir goruntu sunuyor.
Evrensel insan dinsel pratiğin zorunluluk gibi dayatılmadığı bir ülkede yaşayıp "düşündüğün"
için dinsel dogmaların insan özgür düşüncesine nasıl ket vurduğunu anlayamaman normal.

Ama anlar gibi yapman normal değil. Elbette özellikle forum alanlarında din karşıtı bir söylem olacak. Ve doğal olarak bu söylemin hedefindeki düşüncenin savunucuları ile tez-anti tez şeklinde tartışmalar yaşanacak. Bundan daha doğal ne olabilir ki ?

evrensel-insan 07-11-2008 18:20

Saygideger frodo;

Butun, bunlarin icene "ozgurluk" nasil oturuyor? "Kazanilmis bir ozgurluk" mu var? Yoksa, "kazanilacak, bir ozgurlugun savasimi" veriliyor? Buradaki "ozgurluk" kavrami, ateizme ozgurluk mu? teizmden ozgur mu?

Eger, site; sadece Turkiye veya Turkiye'nin toplumuyla sinirli olsaydi, sana katilabilirdim. Peki, Turkiye disinda yasam surduren bir kisinin, Dinlerden ozgur olmasi; onun da dinlerle savasmasi ve tartismasi anlamina mi geliyor? Hayir.

O zaman, bu kisilerin; bakis acilari ki dinlerle ugrasi vermiyorlarsa ve yasam ve iliskilerinde, dini icerik tamamen yoksa; hangi katagoriye giriyor? Yoksa; anlayis; sadece Turkiye ile sinirli mi?

Saygilarimla;
evrensel-insan

yucemanitu 07-11-2008 18:25

Alıntı:

serüvenci´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 136535)
dilaver

80 öncesinde komünist birlikte yer alırken müslümanlar sizinle birlikte yer almak istedikleri zaman siz materyalist değilsiniz giremezsiniz mi diyordunuz?

ayrıca site yeniden yapılandığı zaman tüzük de değişebilir. çok zor bir şey değil. benim önerilerim zaten yk adlı bir kurumun kaldırılmasını öneriyor. bu da tüzüğün değiştirilmesi anlamına gelir. bunun dışında sitede görev yapmak ve site için birşey yapmak için makam mevkiye gerek olduğunu sanmıyorum. teknik vs görevler yine devam ettirilebilir. buna meclis karar verecektir. örneğin teknik konuda Cem den yetkin biri olma ihtimali var mıdır?

saygılarımla.

Forun kirliliği yarattım ve yanlış anladımsa lütfen silin.

dilaver 07-11-2008 18:31

sevgili Atlas

Senin soruna diger YK üyelerinden tatminkar bir cevap geldi zannedersem, senin cevabından onu anladım.

Ayrıca her soruya alelacele cevap yazılacak diye bir şey de yok. 80 öncesi devrimci siyasi örgütlenme ile TD sitesinin karşılaştırmasını son derece anlamsız ve gereksiz bulurum. Böyle bir tartışmaya girmek bu başlıga bir katkı saglamaz.

Kaldı ki bu başlık tüm üyelerin düşüncelerini almak için açıldı, onlarla bire bir tartışma için degil.

saygılarımla

frodo 07-11-2008 18:36

Alıntı:

Ben de herhangi bir saygısızlık yapmadığım halde Dilaver neden beni kaale alıp cevap vermedi diyordum. Başkalarına da yapıyormuş.
sevgili atlas,

Bir soru sormuşsun ve YK'nun iki üyesi üstelik alıntılayarak yanıtlamış. Üstelik cem'le benim
cevaplarım hemen hemen eşzamanlı olarak asılmış. Eğer ben cem'in yanıtladığını görmüş olsa idim yazmazdım. Bu bazı başlıklara YK adına müdahil olduğumuz içindir. Yani sorduğunuz sorunun YK adına tek bir cevabı vardır ve içimizden herhangi biri cevap verebilir.

Dilaver'le veya bir başka üyeye kişisel anlamda bir başlıkta yazışmanız varsa bile
onun sizi yanıtlamamasının en son akla gelecek açıklaması "kaale" almamak olmalıdır. Çünkü
konu onun için son mesajında bitmiş olabilir, ilgi alanı farklı yerlere kaymış olabilir, tartışmayı sürdürmemekte fayda görüyor olabilir v.b, v.b

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 09:10 .