![]() |
Kelime-i Şehadet'te Mantıksal Problem
Müslüman olmanın ilk şartı bildiğiniz gibi kelime-i şehadeti söylemek ve buna inanmaktır. Bu nedenle kelime-i şehadet İslam inancı açısından çok önemlidir. İşte bu kadar önemli yere sahip kelime-i şehadet mantıksal tutarsızlığa sahipmi bir inceleyelim. Kelime-i şehadetin okunuşu şudur:
"Eşhedü enlâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve resûlüh" Türkçeye çevirisi: "Şahitlik ederim ki allahtan başka ilah yoktur ve yine şahitlik ederim ki Muhammed, onun kulu ve elçisidir." "Eşhedü" kelimesi arapçada "şahitlik ederim" anlamındadır. Yani gözünüzle görüp şahit olduğunuzda kullandığınız bir kelimedir. Pek çok kişinin bildiği gibi araplar ve hatta pek çok Türk sık şekilde yerli yersiz yemin eder. Sanki gözümüzle görmüşüz gibi, şahitmişiz gibi ifadeler kullanırız. Bu özelliğin araplarda yoğun gözlendiği söylenir. İşte bu durum besbelli ki kelime-i şehadete bile girmiş. Eğer "eşhedü"nün anlamı "inanıyorum" olsaydı problem yoktu. Yani kjelime-i şehadetin anlamı aşağıdaki gibi olsaydı bu eleştirimiz mümkün olmayacak idi: "İnanıyorum ki allahtan başka ilah yoktur ve ve gene inanıyorum ki Muhammed onun kulu ve elçisidir." Oysaki arapça tam karşılığı "şahitlik ediyorum ki.." dir. Bu ise apaçık yalancı şahitliktir. Muhammedin peygamber olduğuna inanabilirsiniz ama şahit olamazsınız. Şahidim derseniz yalancı olursunuz. |
merhebalar
cem arkadasima tesekkur ederim guzel vede mantikli bir yazi |
selam kardeşler..
sinann kardeş, cem kardeşin yazdığı yazı ilk bakışta mantıklı gelebilir ancak akıl ilk bakışta güzel gelen hoş gelen şeylerin değerlendirilmesi için vardır ve bu gibi yerlerde kullanılması lazım gelir. bu sebepledir ki takdir ederken neyi takdir ettiğimize de dikkat etmemiz gerekir.. yazıya gelirsek de, görmediğine şahitlik edemezsin demek görmediğine inanamazsın demekle aynı şeylerdir. sonuç olarak ikisi de doğruluğu genellenemeyecek önermelerdir. orada lafzı geçen şahitliği sadece maddi olarak ele alırsak kelimeyi o anlamda sıkıştırmaya çalışırsak böyle bir yanlış anlamaya hem kendi zihnimizde hem başka zihinlerde mahal vermiş oluruz. aslında pek kompleks bir konu değil bu. şu sorunun cevabı zannederim konuyu anlamada biraz daha yardımcı olur bize: Tam anlamıyla inandığınızı söylediğiniz, tam olarak iman ettiğinizi söylediğiniz birşeye şahitlik etmez misiniz? Yahut şahitlik edemeyecek kadar(!) inandığınız birşeye tam anlamıyla iman etmiş olur muyuz? İslam teslimiyet demektir. Tam anlamıyla, Allaha karşı, bir teslimiyet.. yarım yamalak. baştan savma bir inanç değil.. selametle bereketle hidayetle.. |
Cem kardesim bravo, gözden kacan yeni ve iyi bir konuya deginmissin, tebrikler....
|
Cem hakli bence, şahitlik eylemi maddi birşeydir. Ama belki de sahitlik etmekle yemin etmek aynı anlama gelen sözcüklerdir Arapça'da. Yemin ederim ki... şeklinde bir cümle de anlamlı olurdu. Hem inanmayı belirtiyor hem de şahitlik eylemini maddi bir eylem olmaktan çıkarıyor.
|
kardeşler,
şahitlik kelimesini sadece polisiye manasıyla düşünmemek gerekir. Maddi olarak gördüğünüz birşeye şahitlik edebileceğiniz gibi, önünüzde var olan olguların da doğruyu gösterdiğine şahitlik edebilirsiniz.. buradaki şahitlik olması gereken imanın kuvveti hakkında da önemli bir misal teşkil eder. kısacası cümlede kullanılan şahitlik etme durumunu, evet ben gördüm Allah'tan başka ilah yok, o gördüğüm Allah'tan da kesin olarak öğrendim Muhammed Onun elçisi gibi bir anlam yükleyerek değerlendirmek pek doğru olmaz. oradaki şahitlik etme durumu hem durumun sadece bireysel bir inanış olmaktan öte bir gerçek olduğunu hem de imanın ne tür bir şekilde olması gerektiğini anlatır. konuyu başka mezralara çekmeye harcadığımız eforu, onu anlama yoluna adasak herşeyin daha kolay olacağı kanaatindeyim.. selametle bereketle hidayetle |
Alıntı:
|
Iman denen sey nedir??? Akil ve düsünceye gem vurulmasi. Herseyi oldugu gibi kabullenme, tamamen teslimiyet vs. vs...Bir taraftan Iman icin akil lazimdir deniliyor diger taraftan insan akli sinirli bir seydir, allahi tam olarak anlayamaz gibi bir iddaa ortaya atiliyor.Tamam kabul edelim iman icin akil lazimsa konu Allaha ve peygambere sehadet olunca hangi akil???o sinirli olan mi???
|
Şehadet etmenin şahit olmakla özdeşlikten ibaret olduğunu kim söyledi ki size?
"Eşhedü" kelimesi arapçada "şahitlik ederim" anlamındadır" Hayır efendim o anlamda değildir. ŞEHADET EERİM anlamındadır. Şehadet ederimle şahitlik ederim arasındaki farkı ayırt edem,iyorsanız elbette kelime-i şehadetin lafzında bile mantıksal paradokslar aramaya başlayacaksınız ama beyhude. Aklı başında bi müslüman bi müslüman yutmaz yani bunları. Sadece "Aha bugün de bi açığını buldum İslam'ın, yaşasın ben" hezeyanlarıyla kendi kehanetinizi gerçekleştirmiş olacaksınız. Modern çağın en önemli bunalımı herkesin herşey hakkında bir düşüncesi ve söyleyecek lafının olması diyodu Batılı biri. Weberdi heralde hatılamıyorum ama hakkı var adamın. 'Şehadet Etmek' ile 'Şahit olmak' arasındaki farkı ya da birincisinin ikincisine olan şümulünü değerlendiremeyen neden bu konuda ahkam kesmek ister ki? İnançsızlığına bol bol mazeret üretmek ihtiyacı olsa gerek. Ya değilse gerçekten ama gerçekten bu kadar olmaz. Düşüncenin namusu bu kadar lekelenmemeli. kim olursa olsun ister Müslüman ister Ateist. |
selam kardeşler..
Cem kardeş bana cevaben yazdığın yazında aslında büyük bir ölçüde anlatmak istediğim şey ortaya çıkıyor. Çocuğuna güvenmenle yahut çok güvenmenle Allaha iman etmen arasında kuvvet yönünden büyük bir fark olması gerekir. O fark da Kelime-i Şehadet'te ortaya çıkar. ayrıca daha önce de dediğim gibi -şahitlik etme- durumunun cümledeki manasına bakarsak daha kolay anlayabiliriz. Maddi bir şahitlikten bahsedilmiyor.. Daha önce de dediğim gibi Allaha iman tam bir şekilde olmalıdır. Tam şekilde iman ettiğin birşeye de değil şahitlik etmemek çelişkidir. cronicy kardeş, konuyu başka mezralara çekmeye harcadığımız eforu, onu anlama yoluna adasak herşeyin daha kolay olacağı kanaatindeyim, demiştim. senin için bir daha tekrarlıyorum. selametle bereketle hidayetle |
Aliminyum,
Bu foruma ilk katıldığın zamanlar, sakin, mantıklı olmaya çalışan, akılcı bir çizgi izlemeye çalışıyordun. Ancak sanırım İslamda kapatamayacağın kadar çok sayıda ve ciddi gedik olduğunu farkettikçe soğukkanlılığını kaybetmeye başladın. Gerçekten de İslamın hangi kısmını ele alsak dağılmaya yüz tutuyor, adeta sağlam, tutarlı bir yer bulamıyoruz. Böyle bir dini (aslında tüm dinleri) savunabilmenin zorluğunu ve sağduyunu kaybetmeye başlamanı anlayabiliyorum. Gelelim asıl konumuza. Şehadetin anlamını bilmediğimi mi düşünüyorsun ?Elimde İslamcıların yazdığı "Dini Sözlük" var. Buradan bazı kısımları aşağıya aktarıyorum: ŞÂHİD: Şâhidlik eden, görüp bilen. Birinin başkasında hakkının bulunduğunu isbat için şehâdet (şâhidlik) ederim demek sûretiyle hâkimin huzûrunda ve hasmın karşısında haber veren. (Bkz. Şehâdet) Yalancı şâhid, daha şehâdet ettiği yerden ayağını kaldırmadan kendisine göklerde ve yerde bulunan melekler lânet ederler. (Hadîs-i şerîf-Zevâcir) ŞEHÂDET: 1. Birinin başkasında hakkı bulunduğunu bildirmek için, hâkim karşısında ve iki hasmın yanında, şehâdet ederim diyerek haber vermek. Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyruldu ki: Onlar yalan yere şehâdet etmezler. (Furkân sûresi: 72) "Dikkat ediniz! Yalan sözden ve yalan yere şehâdetten sakınınız" buyurdu ve bu sözü tekrâr eyledi. (Hadîs-i şerîf-Buhârî, Müslim) Şehâdet, zan ve şek (şüphe) ifâde eden sözlerle olmaz. Bir hâdise hakkında "zannıma" veya "bildiğime göre şöyledir" şeklindeki haberler şehâdet sayılmaz. (İbn-i Âbidîn) Yukarıya aktardığım islami kaynaklardan gayet iyi anlaşıldığı şekilde şehadetin anlamı tam da bizim dediğimiz gibidir. |
Sevgili Justthinking, sana daha önceki yazilarimda teslimiyetci bir kisinin mantik ve felsefesini defalarca belirttim, ve belki de tamamiyle seni tarif ettim. Lütfen bu platformda bir seyler yazarken öncelikle icinizdeki düsünme korkunuzu yenin. Yoksa ortaya gercekten sacma sapan seyler cikiyor...Ve bunlarla ugrasacak zamanim gercekten de yok.
|
Cem kardeş,
bir kelimenin birden fazla karşılığı bulunabilir. hatta bazen bir kelime diğer tüm kullanışlarından farklı bir mana taşıyabilir bir cümlede. bu istisna olur, yalnız kaideyi bozmaz ve mantık hatası olmaz. nitekim verdiğin şehadet manasının diğer bilinen şehadet kullanışlarını da karşılamamasından bu durum açıkça görülür. cronicy kardeş, bazen başkası diye baktığın yerde ayna vardır da geç farkedersin. düşünmekten, yüzleşmekten korkan bir insanın burada pek böyle bir işi olmaz zannederim. ben düşünmekten, yüzleşmekten korksaydım diğer birkaç mümin kardeşim gibi salt davet -ki çoğu zaman salt bir tehdide dönüşür- ederdim sizi İslam'a. ben eğer korksaydım düşünmekten ve yüzleşmekten kendimle; her yanlış çıkan önermemden sonra konuyla alakasız cümlelere başvururdum. bilim, ilim deyip salt doğruya bunların götürebileceğini söyleyenler gibi(ki şunu söylemek gerekir bilim hergün kendi kendini yalanlar ve onu yapanlar tam da bizim gibi birer insanlar) yalnız Allahın salt doğruya götürebileceğini söyler neden açıklama ve izah bile belirtmeden hakaretler, manasız nükteler bölümüne geçerdim ve tam da senin söylediğin gibi egomu tatmin edip kendi kendime nasıl da anlamıyorlar deyip kendi köşemin kralı olurdum. son olarak cronicy kardeş, daha önceden de dediğim gibi kaybetmeyi göze almayan, kazanamaz.. selametle bereketle hidayetle |
Bu bilimle alip veremedigiz ne, gercekten anlayamiyorum? Sevgili kardesim bilim hergün kendi kendini yalanliyorsa sizde kösenizde oturun kimseye satasmadan ibadetinizi yapin, bu islerle ugrasanlara bos zaman kaybettirmeyin. Sen bana daha oldugunu iddaa ettigin seyin, oldugunun somut kanitini veremiyorsun!!! Ama benden bu seyin olmadigina inanmanin mantiksiz ve akilsiz bir davranis oldugunu söylüyorsun. Iste fark burada sevgili arkadasim. Kim nereye ve nasil bakiyor anladin mi simdi?
|
Alıntı:
|
HERŞEYİ MADDİYATTA ARAYANIN AKLI GÖZÜNDEDİR GÖZ İSE MANEVİYATTA KÖRDÜR insan ki sadece bir bedendeb ibaret değil akıl ve ruh var madem birşeyi görmeden inanmıyorsun duygularına inanan sen duyguların varlığını görüyormusun aklında saklanan milyonlarca bilginin varlığına inanan sen bunları nasıl görmeden inanıyorsun eğer yerlerin ve göklerin tek sahibi olan Rabbimi varlığının isbatının istersen bilimin Kur'an -ı kerim le aynı doğrultuda ilerleyişinine bak hiç olmassa Rabbimin ALLAH yazının her yerde kendini gösterdiği ibretlik olaylara yada canlılara bak bir yaprağın altında, bir balığın kuyruğun , bir bal peteğinde arıların yazdığı ALLAH yazısına bak , bir insanın kalbınde yazılan yazıya bak HAYATINDA BİR KERE OLSUN TARAFSIZCA FİKİRLERİNİ SİL AT BİR ÇEVRENE BAK GÖRECEĞİN TEK İSİM ALLAH SELAMETLE
|
cronicy kardeş,
sabırla yineliyorum. konuyu başka mezralara çekmeye harcadığımız eforu, onu anlama yoluna adasak herşeyin daha kolay olacağı kanaatindeyim. bilimi bırakalım, atın bir köşeye demiyorum kastım -kaba tabirle- bilime tapmanın, bilime olan koşulsuz imanın yanlışlığı. Bilimin hergün kendi içinde çelişkilere düşüp, yeniliklere uğramadığını iddia edecek aklıselim bir insan tanımıyorum, zaten olmaması da lazım gelir. Bilimin her kırılma noktasından sonraki dönemlerde çoğu aceleci kardeşin zannettiği ve dile getirdiği gibi şu anda da aynı zan aynı tür kardeşlerde var. Bilimin şu an bulduğunu, kanıtladığını söylediği birçok şey yanlış olabilir, yanlış olabileceğini de tarihten öğreniyoruz. Bilimin şu an gerisinde bıraktığı yol, gerisinde bırakacağı yolun milyonda biri bile değildir belki. hal böyleyken sanki bulunacak herşey bulunmuş, bilinmesi muhtemel herşey biliniyormuş gibi konuşmak, yorum yapmak pek doğru bir davranış tarzı değildir. eğer sana zaman kaybettiriyorsam gerçekten özür dilerim. yalnız bunun salt benim suçum olmadığı kanaatindeyim. uğraşacak daha önemli işlerin varsa lütfen yap. yalnız susmamı bekleme. zira ben sana ait bir mekana gelmiyorum. yazarken ilk cümlen dikkatimi çekti ve bu cümlene senin açından benim tarafıma bir dönüşüm yapsam daha mı az mantık ihtiva eder diye düşündüm. samimi olmak gerekirse hayır dedim kendi kendime ve soruyorum: Bu Allahla alıp veremediğiniz ne, gerçekten anlamıyorum? (böyle bir soru gerçekten vakit kaybettirir. emsal olsun diye yazdım. cevaba gerek yok. ama isteyen varsa önünü de kesmiş gibi olmayayım.) son olarak şunu söylemem gerekir ki zannımca meselenin önemli noktalarından biri de somuttan kastın ne olduğudur. yüklediğimiz anlamlara ve aslında olanları GERÇEKTEN karıştırmamak lazım gelir. kendi köşemin kralı olmayı görmezden geleli çok oluyor cronicy kardeş. tecrübeyle sabittir ve tavsiye edilir... selametle bereketle hidayetle |
"bir kelimenin birden fazla karşılığı bulunabilir. hatta bazen bir kelime diğer tüm kullanışlarından farklı bir mana taşıyabilir bir cümlede. bu istisna olur, yalnız kaideyi bozmaz ve mantık hatası olmaz"
Dip not: Kurani Kerim de o kadar istisna var k,i o kadar kelimeler kendi gercek anlami disinda kullanilmis ki, hayret dogrusu :))))) |
cronicy kardeş,
oradaki kastım Kuran değildi, genel görüştü. kendi kastımıza göre yorum yapmaktan ziyade, başkalarının kastlarını anladıktan sonra yorum yapmak hem bize zaman kazandırır. hem başkalarına. hem bizim zihnimizi net tutar, hem de başkalarınınkini.. selametle bereketle hidayetle |
Kim bilime tapiyormus? Pes dogrusu!!! Bir seylere tapinmak ihtiyaci olan, bazi kisiler tarafindan tabiri caiz ise KAFAYA ODUNLA yönetilmeye muhtac olan sizlersiniz. Ben bilim adamiysam....(sözüme devam edecektim ama gercekten sende bir ümit göremiyorum, karanligin dibine iyice cökmüssün, bence sende Allah inancinin olmasi ruh sagliginin acisindan iyi birsey. Seni gercekten anliyorum, sen birseylere inanmaya muhtac insanlardansin. Sana tavsiyem böyle sitelerde gezip tozup kafani fazla bulandirma arkadasim.. Selametle, hidayetle
|
Nur arkadsim...
Madem ki Allahin varligina kanaat getirmem icin cevreme bakmam yeterli diyorsan, ben de diyorum ki bu kadar seyi yaratabilen bir güc varsa(ki öyle birseye ihtiyac yok sirf senin icin yaziyorum) onu da yaratan baska bir güc vardir!!!! Hadi cik bakalim isin icinden.....Burada Kuran agaziyla ahkam kesemezsin... Sen burayi Merkez Efendi camiisi sandin herhalde. |
cronicy kardeş,
yine kendini kontrol etme hususunda problemler yaşıyorsun.(laf arasında; tabirin caiz olup olmaması senin için önem teşkil etmez, o yüzden kelime israfı yapmayalım) özür dileyerek şunu söylemek zorundayım ki senin şu durumda bende ışık görmenden daha hayırlı bir durumdur görmeme halin. bilime tapmak konusuna gelince. orada tapmak kelimesinde kastım gayet açıktır. konuyu saptırmaya sarfedeceğin eforu anlamaya sarfetmen daha manalı olurdu.(tıpkı şahit olmak kelimesi tek bir anlamda kapalı kalamayacağı ve kalmadığı gibi buradaki tapmak kelimesi de akla ilk gelen anlamda mahkum bırakılamaz. zihinleri sadece izin verdiğimiz bahçelerde oynamaya bırakarak, onları özgür kıldığımızı söyleyemeyiz. düşünceler her bahçede oynamaya izinli oldukları takdirde özgür olur.) cümlelerinden hala düşünmekten, yüzleşmekten korktuğumla ilgili birşeyler seziyorum inşallah yanılıyorumdur. zira daha evvelki bir yazıda da söylediğim gibi eğer yüzleşmekten korksaydım tam da bir kardeşin yaptığı gibi her haksız çıkışımda konuyu değiştirirdim ya da gideceğimi söyleyip, umarsızca geri dönerdim. amacım mevzuuyu kişiselleştirmek değil ama bazı ithamlarda bulunurken kendimizin ne yaptığımıza da bir göz atmamız gerekir. Nur kardeşe cevaben yazdığın yazıda da bir-iki husus dikkatimi çekti. Birincisi önermen.. İkincisi -Kuran ağzı- lafın, üçüncüsü üslubun.. kendinle yüzleş cronicy kardeş.. bunu sahip olduğum tüm samimiyetle söylüyorum.. lütfen.. selametle bereketle hidayetle |
Sevgili kardesim,
Laflari kelimeleri kullanirken kastettiklerinizi de parantez acip bir bildirseniz(Kuranda da olmak üzere, örnegin Allah katindaki kac gün bizim bir güne esit, yeri serip yaymak nasil oluyor, insan neden yaratildi, kadin dövülebilir mi dövülemez mi, bize en yakin olan gögün(hangisi) kandillerle süslenmesi vs.. vs..) bizim gibi cahil insanlara biraz yardimci olmus olursunuz. Sende isik görememe durumum senin icin tabiki iyi, zaten görebilseydim basina cok kötü bir is almis olacaktin, beynini, aklini calistirmis olacaktin ki bu sana cok zor gelecekti, bosver bu fani dünyada niye düsünesin ve kendine is cikarasin. Yapan yapmis herseyi, devran dönüyor ve öbür tarafta tomurcuk memeli Huriler, sütten irmaklar, sarabin hasosu seni bekliyor. Yapman gereken tek sey olaylari fazla kurcalamaman ve defalarca belirttigin gibi "TESLIM" olman! Nur konusunda sana birsey sorarsam o zaman cevaplarsin. Ilgin icin yine de cok tesekkür ediyorum. |
işte sizin sorununuz bu YÜce Allah sonsuz ilim sahidir haşa ondan büyük kimse olamaz o tektir doğmamış ve doğrulmamıştır. ben Müslümanım iman edenlerdenim ve bunu aklen ve kalben kabul ediyorum.Kur'an-ı Kerim ağzıyla ahkam kesmek demişsin benim kimseye ahkam kesmek gibi bir niyetim yok evet Kur'an -ı Kerim önderliğinde konuşuyorum çünkü Rabbim sonsuz ilim sahibi ve onun göndermiş olduğu kitap bir asra hitap eden gerçekleri yansıtan kitaptır .Herşeyi bilen sadece Allah tır ve Kur'an-ı Kerimde yazılanlardır... Sizler nasıl açıkça söylemek istediğinizi söyleme hakkına sahipsenız bende cevap hakkımı kullamıyorum ve kendi fikirlerimi söylüyorum. Buranın cami olmadığının farkındayım söylemene gerek yok ama siz gerçekleri duymaktan rahatsız oldunuz galıba bundan sonrada aynı şekilde konuşmaya devam edeceğim daha çok rahatsız olacaksınız kusura bakmayın Bir müslüman Kur'an-ı Kerim ışından hayatını yaşar ve ancak ve onunla ilerler bunlar fetva değildir Ben acizane bir kulum fetva vermek ne hattime .HER NERESİ OLURSA OLSUN İSTER ÖLÜM FERMANI ÖNÜMDE DURSUN KİMSE BENİ İSLAMİYET HAKKINDA SUSTURAMAZ
|
Benim sorunum Allahin sonsuz ilim sahibi olusuymus demek. Bravo Nur cok iyi yakalamissin. Güldürme beni arkadasim. Senin gibi üniversite okuyan ama
malesef bu halde olan ögrencileri gördükce icim sizliyor. Yazik cok yazik. Senin o körü körüne bagli oldugun kitabi ya hic okumamissin ya da üniversite ögrencisi oldugun halde anlayamamissin. Yazdigin yazinin yüzde doksanini zaten cok öncelerinden beri ezbere biliyorum. Iste bizi bu sözlerle yetistirmeye calistilar. Daha Ilkokul ögrencisiyken yaz tatillerinde zorla camiye soktular ve anlamini bilmedigim seyleri ezberlettiler. En büyük sansim arastirmayi ve okumayi cok sevmem ve zamanla herseyi idrak etmis olmam. Ama malesef senin gibi sagduyusu korku ile bastirilmis ve artik sadece etkisi altinda oldugu tek bir yönde hareket ederse mutlu olan, aksini düsünmesi halinde bile hemen kendine kizan ve salavat getiren cok insan var. Iyi güzel de Nur arkadasim, madem ki bu halinle cok mutlu ve huzurlusun niye böyle ortamlara girip vaktini bosa harciyorsun. Yok hani benim derdim sizi de mümin yapmak diyorsan, bence cok yanlis bir yerdesin. Ama ben sana samimi birsey söyleyeyim mi! Buraya giren sen ve senin gibi fikirleri savunanlar, isim vermeme gerek yok onlar kendilerini biliyorlar, iclerinde ufacicik da olsa süphe olan insanlardir. Ama Mümin iradesi öyledir ya, bu süpheyi, sadece kendinden farkli düsünen bir insani kendi düsüncelerine cekmeye basardigi an kirdigini zanneder ve mutlu olurlar. Sana tavsiyem, su anda Üniversitede ögrendigin(ne oldugunu bilemiyorum ama umarim ilahiyat degildir) Bilimini sakin Kuranla yorumlamaya kalkma, ancak böylelikle hem kendine hem de milletine faydali olursun. |
SELAM SEVGILI DOSTLAR ... BAKIN CRONICY NE YAZMIS ...Laflari kelimeleri kullanirken kastettiklerinizi de parantez acip bir bildirseniz(Kuranda da olmak üzere, örnegin Allah katindaki kac gün bizim bir güne esit, yeri serip yaymak nasil oluyor, insan neden yaratildi, kadin dövülebilir mi dövülemez mi, bize en yakin olan gögün(hangisi) kandillerle süslenmesi vs.. vs..) bizim gibi cahil insanlara biraz yardimci olmus olursunuz. .... BIRDE NELER DAHA YAZMIS IDI ... Yok arkadas yok........Ben burda yokum artik.......Bu kadar cahil insani bir arada görmeye tahamül edemiyorum artik.....
2005-09-15, 04:47:58 E KARDESIM TAHAMÜL EDEMEZSIN TABII SEN BIR INSANLAR IÇIN CAHIL DIYORSUN SONRA BIZIM GIBI CAHILLERE YARDIMCI OLMUS OLURSUNUZ ... SEN GERÇEKTEN SÖZÜNDEN DÖNÜYORSUN .. HEM YOK YOK BEN BURDA YOKUM DIYORSUN SONRA ÇIKMIS GENE INSANLARI BURDA ELESTIRIYORSUN SONRA BENIM ZAMANIMI BOA GEÇIYOR V.S ... KIMSE SENI ZORLAMIYOR KARDESIM SENIN HÜR IRADENI BIZLERMI ENGELLIYORUZ ... smile97 |
Cem.
Nasıl oluyor da klavyenin öbür ucunda sadece yazılarını gördüğün bir insan hakkında ruhsal çözümlemeler yapabiliyorsun. Soğukkanlılığı kaybetmek diye birşey yok ortada. Sağduyu kaybına dair iddiaların da benim yazılarımdan çıkarabileceğin bir sonuç olamaz. Neden? Çünkü al sana basit bir mantık kuralı; "Kelimeler düşüncelerle birebir örtüşmez." Bu yüzden mantıkçılar kelimeleri üzerine herkesin uzlaşabileceği bir biçime sokma gayretlerinin getirisiyle simgelerle ifade etmeye çalışıyorlar ve son zamanlarda bu çalışmaları hızlandı. Yakında mantıkçılar artık kelimelerle değil de simgelerle anlaşmaya, konuşmaya, yazışmaya başlarlarsa şaşmayın. Herneyse. "İslamın hangi kısmını ele alsak dağılmaya yüz tutuyor, adeta sağlam, tutarlı bir yer bulamıyoruz. " (Cem) Kavramların içini doldurmadan konuşmaya devam. Bundan hiç vazgeçmeyeceksiniz. Ateizmin dayanağı felsefeydi halbuki. Bu ifadelerde ne kavramlar sorgulanmış, ne çıkarsamaların tümellere uygunluğu. Kişisel görüş açıklamaktan öteye hiçbir gerçeklik yok bu ifadelerde. Neden? Bunu anlamak için bu ifadelerdeki herşeyi analiz etmeye çalışalım bakalım. 1) İslamın Hangi kısmını ele alsak lafı: İslam dinini değerlendirmek için o dini kısım kısım mı ele almak gerekir? Değerlendirmenin sağlıklı sonuçlanabilmesi için parça parça değerlendirmek bütün hakkında genel bir bilgi verir mi bize? Verebilir. Peki varılan bu genel bilgi kesin doğruyu ifade eder mi? İşte burada tartışmalar başlar. Çünkü DOĞRU bir niteliktir ve niteliklerin insan zihnindeki belirginliği herşeyden önce KABULLERE dayanır. 2) sağlam ve tutarlı biryer: İslamı kısım kısım değerlendirme yanlışının üstüne bir yanlış daha. Daha doğrusu bir belirsizlik daha. Sağlam ve tutarlı bir yerden kasıt nedir? Bir şeyin sağlam ve tutarlı olması neye göre değerlendirilir? Aklın ve mantığın ilkelerine göre mi? Halbuki akıl ve mantık çoğunluk kabule göre varsayımlarımızı ve hipotezlerimizi yani resmen önkabullerimizi yani bir daha resmen önyargılarımızı haklı çıkarmak derdine düştüğümüz zaman devreye girer. "İslam hak dindir" inancına sahip birisi pekala İslamı bütün veya parça değerlendirmelerinde her zaman mantıki ve akli şeyler bulabilecektir. Çünkü akıl ve mantık kabullere göre işlemektedir. "İslam dini hak din değildir, uydurma bir dindir, dinlerin tümü uydurmadır, saçmasapan kurumlardır" inancına yani önkabulüne sahip birisi de akıl ve mantık ilkelerini bu inancına yani bu önkabulüne göre işletmeye başlayacaktır. Bu yüzden de kelime-i şehadette bile metafizik ilkelerini boş geçerek, olgu değer karşıtlığında her zaman olgunun yüzeysel gerçekliğine güvenerek aklını ve mantığını İslamın bir dolu hatalar ve mantıksal yanlışlar zincirinden ibaret olduğunu düşünebilecek ve bu düşüncelerinde TUTARLI ve MANTIKLI olduğunu zannedecektir. Bu farklı bakış açıları insanların üzerinde topluca uzlaştıkları ve güvenilirliğinden şüphe edilmeyen bilgilerin varlığını imkansız kılar. Bu noktada ise karşımıza şu gerçeklik çıkar: İman (Veya İslam veya Metafiziksel diğer bütün şeyler) ve Bilim (Akılcılık ilkelerine dayalı bilim veya sensualizm vs.)farklı varlık alanlarını konu alır. Birisinin diğerine üstünlüğünden söz etmek yanlış olabilir. Birisini diğerine göre değerlendirmek ise ikisinin de gerçekliğine ihanet olur ki külliyen yanlış sonuçlara götürür. İşte hatalar burada başlıyor: İman esaslarını akıl ve mantığa dayandırma gereksinimi ya da ters tarafından yani mefhumu muhalifinden bakıldığında ise akıl ve mantığın esaslarını İman ilkelerine dayandırma eğilimi. Bunların ikisi de yanlıştır. Akıl ve mantık ilkelerinin İman ve İslam ilkeleriyle çelişmesi söz konusu değildir. Bir çelişkiden söz etmek portakalla fasülyenin birbiriyle çelişen iki besin türü olduğunu iddia etmek kadar gülünç olur. Çünkü birisi meyve sınıflandırmasına girer diğeri ise sebze. Meyve sebzeye göre değerlendirilirse veya sebze meyveye göre değerlendirilirse yanlışlıklar zinciri birbirini izleyecektir. Çünkü ikisinin de insanlara yüklediği bakış açısı varlığı farklı taraflarından değerlendirmenin ürünü olacaktır. Kelime-i Şehadete gelelim. Şehadetin anlamını bilmediğini düşünmüyorum Cem. Düşündüğüm şu; Şehadetin anlamını yanlış değerlendiriyorsun. Neden? Çünkü metafiziksel bir şehadeti fziksel, olgusal bir şehadetle bir tutuyorsun ve ikisini de aynı şey zannediyorsun. Mahkemedeki şahitlerle Allahın varlığına ve birliğine şahitlik eden kişilerin şehadet ettikleri şey aynı şey değildir ki. Şehadet edilen şeyin özellikleri farklı ise şehadet etmenin nitelikleri de aynı olmayacaktır. Sözlükler bize sadece olguları verir. Olgulardan anlamlara varma kabiliyetini sözlükler insana vermez. İnsan bir olguyu başka bir olguyla açıklayabilir ve o olguyu başka bir olgu ile haklılandırabilir ama asla metafizik bir ilke fiziksel bir ilkeyle tam olarak açıklanabilir birşey değildir. (Bu açıklanamazlık anlaşılamazlık anlamında değerlendirilmemeli), kavrayış zenginliğinin farklılıklarından bahsetmeye çalışıyorum) Şahitlik hakkında verdiğin tariflerin hepsi doğrudur. Ama şahitlik edilen şeyin fiziksel nitelikleri itibariyle doğrudur. Bir cinayete tanıklık etmişsindir, katil ve maktulü gözünle görmüş, katilin simasını hafızana kazımış, tabancanın sesini kulaklarına işitmişsindir. Hermenotiğin ilkelerini buraya uygulayacak olursak şu sonuç çıkar; Sen bir cinayete şehadet edemezsin, o cinayete ancak şahitlik edebilirsin. Diğer taraftan yani mefhumu muhalifinden, tersyüzünden bakıldığında; Allahtan başka ilah olmadığına ve Muhammedin Onun kulu ve Resulü olduğuna şahitlik edemezsin, şehadet edersin. Kavramların şümulü, anlamlılık kazanması yolundaki içerikleri ve kavramların karşıladığı şeylerin fiziksel veya metafiziksel özellikleri ve diğer pek çok şey kavramların algılanmasını değiştiren şeyler. Olay bundan ibaret sevgili Cem. Kalkıp da sinirlilik, soğukkanlılığı kaybetme, akılcılık ilkelerinden taviz verme gibi iddialarını umarım bundan sonra daha sağlam temellere dayandırırsın. Akılcılığın Mutlak Hakikati veya felsefenin güdük diliyle Salt Gerçekliği insan zihni ve ruhu tarafından kavranabilir kılması da ayrı bir tartışma konusu. Umarım anlatabilmişimdir. |
Bre akil fukarasi kardesim, söyle bir dikkat ettim formlardaki yazmis oldugun yazilara, heryerde birileri tarafindan yerin dibine sokuluyorsun, rezil kepaze durumlara düsüyorsun hala kalkmis ona buna laf ariyorsun, yaran o kadar mi genis arkadasim. Ne oldu Harun Yahya Hocandan yeni laflar, makaleler yok mu bu aralar?
Bana gelince, dikkat edersen bu form basligi altinda bir tartisma konusu acilmisti Cem arkadasim tarafindan, biz bu olayi tartisirken yine ciktiniz biryerlerden. Ama sana dokunmayacagim artik, gec de olsa anladim, senin sebest dolasim hakkin varmis bu sitede, hani her köyde bir tane olur ya böyle kisiler....... |
EVET üniversite okuyorum bundan dahada önemlısı benım için inançtır İSLAMİYETTİR.. İçin sızlıyormuşya... senın hakkındada benım için aynı şey geçerli bende sizin gibiler için üzülüyorum. Ben Kur'an-ı Kerimi okudum,üniversite öğrencisi olunca kusura bakma ama daha ıyı anladım Daha çok bağlandım ve iman ettim... Bişeyleri ezberlemek değil düşünmek ve anlamak önemlıdır... Keşke ilkokulda gittiğin yolda daım olabılseydın..... Benim en büyük şansım başta müslüman olarak doğmak ve bu yönde eğitilmekti sadece dini eğitim almadım ailemden ve öğrendiklerimde hiçbir sapma görmedim bende araştıran biriyim Araştırdım ve Elhamdülillah gördüm.... Rabbimim Kahhar isminden korkarım gerçek ama ben korkaklığın esiri değil Allah sevgisinin esiri oldum Doğru yolun yolcusu oldum ,Aksini düşündüğüm hiç bir husuta yok zaten benı kızdıran ... Ben bu halimden mutlu ve huzurluyum.. Ben vaktimi boşa harcadığımı düşünmüyorum inancımın gereği islamıyetı her koşulda savunmaktır Ben de dinime edilen hakaretlere ve yalanlamalara karşı çıkıyorum okadar....niyet Hak rızasıdır size karşı susmaktan mesul olmaktansa burada sabahlamayı tercih ederim Davam Hak Davasıdır Asıl Gerçeklerdir..... şüphe değil buraya gelmeme sebeb anlamışsındır umarım Benim inançlarımdan şüphem yokta SİZLERİN GERÇEKLERDEN VE BİZDEN RAHATSIZLIĞINIZ VAR GALIBA Benim derdim sizide mümın yapmak değil ben aciz bir kulum herşey YüceAllah 'ın izniyle olur ancak benim gücüm yok kı Rabbim dilerse oda olur daha önce sizlerden Hak yoluna dönenler olduğu gıbı hemde kendılerını en ateıst ve mason ılan edenler gıbı RAABİM HERŞEYİ KUDRETİ YETENDİR O İSTERSE SEN SADECE BOYUN EĞER SİN SELAMETLE
|
CRONICY BAKIYORUM DA KENDIN HEP DOGRULARI YAZIYORSUN ... SENIN BU DENLE BILGIN OLMANA KARSIN GERÇEKTEN ÇOK CAHILCE SÖZLER SARFEDIYORSUN ... BENIM SERBEST DOLASIM HAKKIM VARMIS ... ÇOK KISKANCSIN BE ... GEL BENIM DOLASIM HAKKIMI SANA VEREYEIM BEN DE YEDEGI VAR ... BENI KIMSE YERIN DIBINE BATIRMADI KIMSEYE REZIL KEPAZE OLMADIM ASIL SEN REZIL KEPAZE OLDUN SEN DÖNEK BIRISIN SÖZÜNDE DURMAYAN SENSIN BEN DEGIL ... BENIM HOCAM YOK DEDIM SANA SEN HALEN DIRETIYORSUN ... SANA BASKA DILLE YAZAYIM ISTERSEN .. I HAVE NOT A TEATCHER ... VEYA ICH HABE KEIN LEHRER ... AMA SANA TÜRKCE YAZIYORUM ANLAMIYORSUN ... SEN BASKALARIN SÖZLERINI GELIP BURAYA AKTARIYORSUN BEN HARUN YAHYADAN BIR ALINTI ALDIM DIYE YAYGARA YAPIYORSUN .... BANA CEVAP YAZIP YAZMAMAN BENIM IÇIN TIN ... OKUYAN ARKADASLAR ANLAR ... REZIL SEN OLUYORSUN HER DEFASINDA BELIRTIYORSUN AGIZINDAN ÇIKAN LAHIM SÖZLERI ... KENDI SARFETDIKLERIN HEP SEN INSANLARIN SÖZÜNÜ BEGENMIYORSUN ... BAK JUSTHINKING NUR ALIMINYUM SANA ÇOK AÇIK NET CEVAPLAR YAZDI SEN BIRTÜRLÜ BUNLARI GÖRMEMEZLIKTEN GELIYORSUN ... HEP BIZ LAF EBELIGI YAPIYORUZ SEN SE MAASALLAH MELEK GIBI SÖZLER SARF EDIYORSUN ... HIÇ BOSUNA YORMA KENDINI ZATEN SENIN ZAMANINI ALIYORUZ BIZ SEN GIT BASKA CAHIL INSANLARI IKNA ETMEGE ÇALIS SANA NASIL OLSA SERBEST DOLASIM HAKKIMI VERDIM .... HERKES SENIN NASIL DÜSÜNDÜGÜNÜ ÇOK IYI BILIYOR BURDA KI INSANLAR APTAL DEGIL CRONICY SEN CAHIL OLARAK NITELEYEBILIRSIN AMA BURDA KIMSE CAHIL DEGIL .... SEN DE DEGILSIN AMA ISINE GELMIYOR .... BIRAZ SEVECEN OLUR INSAN BIRAZ GÜZEL YÖNLERINI DE TANIT INSANLARA ... BEN TEKRAR TEKRAR DIYORUM KI TEK BIR ALLAH VARDIR ... ONU INSAN AKLINIZLA YORUMLAMAYIN VE DEMEGIN ONU KIM YARATDI ... EVET CRONICY ISTEMIYORSAN ARTIK SENI BEN DE ELESTIRMEM AMA GERÇEKTEN ISTEMIYORSAN ... BANA YAZ SANA SÖZ VERIYORUM ISTEMIYORSAN SANA BIRDAHA YAZMAM ... BEN SÖZÜMDE DURURUM SENIN GIBI DEGILIM .... KIRICI LAF KULLANDIYSAM SEN BUNU HAKETTIN .... GENEDE SAYGILAR ...
|
Burkay kardesim...... smile116
|
O zaman Nur bende sana cizmis oldugun bu yolda sana mutluluklar diliyorum. Sayet olurda bir gün memlekete seriati getirip amaciniza ulasirsaniz, Yan odada orgazm cigliklari atan sevgili kumandan siranin sana gelmesini beklerken belki cronicy kardesini hatirlarsin....Bu arada cennettede durum bundan farkli degil, Kuran-i okuduguna ve ANLADIGINA göre bunlari sana söylememe gerek yok zaten. Sevgiler kardesim...
|
SAYGIDEGER CRONICY SENIN NASIL BIR INSAN OLDUGUNU BEN ZATEN BILIYORUM ... BUNCA EDEBIYATINDAN SONRA BANA CENNETI LAYIK GÖRDÜGÜN IÇIN ALLAH RAZI OLSUN ... BEN KIMSENIN CEHEENNEME GITMESINI ISTEMEM ... SERIATI ISTER GIBI BENIM AGIZIMDAN YAZMISSIN GENE YANILDIN ... AMA SERIAT GELIRSE KI GELMIYECEK ... OZAMAN KIMSE FUHUS YAPAMIYACAK IÇKI KUMAR BAR GAZINI PAVYON MEYHANE SOSYETIK MAGAZINLER KADIN TÜCCARLIGI V.S .... SIZLERIN ISINE GELMIYECEK TABIIKI BUNDAN KORKUNUZ .... SON NEFES VERIRKEN KARSIMIZDA AZRAIL ALEYHISSELAMI GÖRÜNCE ORGAZIM KIM OLUCAK GÖRÜRSÜN ... SAYGILAR ...
|
GENEDE BEN SANA SUNU SÖYLÜCEM BURDA SADECE TARTISIP SÖZ DUELLOSU YAPTIK ... ALLAH INSALLAH SANA BU BILGINLE ISLAMIYETI NASIP EDER VE INSANLARA BU YOLLA FAYDAN DOKUNUR
|
O yazi NURa idi be burkay kardes, hemen sahiplendin yine....
|
selam kardeşler,
en son yazımı yazdıktan şu ana kadar internete giremediğim için yazımı şimdi yazıyorum. forumları belli bir konu altında tartışmak için kullanıyoruz. forumları kısa sohbetlerden farklı kılan nokta da bu. bu nedenle konuyla alakasız birşey yazmak başlığı açan kardeşe de o başlık altında birşeyler yazmak isteyen kardeşlere de biraz saygısızlık olur galiba.. cronicy kardeş, sadece önermelerden şahsi fikirlerden oluşan, hatta yanlışlanan iddialar ihtiva eden yazıları sen yazıyorsun, ancak aklını çalıştırmayan düşünce üretmeyen ben oluyorum. Bu kadar yazıdan sonra olayları irdelemediğimi söylemek de ancak sana nasip olurdu herhalde. senin de söylediğin gibi, benim defalarca söylediğim ama senin hakkında fazla birşey bilmediğin(ki bu konuda birşeyler bilmek aciz kanaatimce beyinden başka birşeyler de ister) Teslimiyet; bana düşünmeden inanmamamı emretmiyor. okuduğunu söylediğin Kuran'da bunlar da yazıyor.. senin Nur'a yazdığın yazıya cevaben yazdıklarım hakkında söylediklerine gelince. ben nezaketen başlarken konum olmadığını söylemiştim. ama işin şöyle bir boyutu da var ki ben ikinizin özel yazışmalarınızın arasına girmiyorum. ortak bir yazım alanındaki yazın bu foruma yazan herkesi ilgiliendirebilir. ve bu ilginin açığa çıkması için de lutfedip bana birşey sormana gerek yoktur cronicy kardeş.. kelimelerimizi seçerken biraz daha kontrollü olalım. ağzımızdan gelenler aklımızdan da geçmiş olsunlar ki bir daha ki söylediklerimiz daha dikkatli dinlensin, daha çok dikkate alınsın.. işte o ilgiyi bir daha burada açığa çıkarma ihtiyacı hissediyorum: Nur'a yazdığın yazının büyük ölçüde benzeri senin için de yazılabilir. istersen senin yazını sana münasip bir şekilde düzenleyebilirim. lakin dikkat edip bir çeşit empatiyle okursan aynısının sana yazılabileceğini ve senin iddialarının doğru olabilme ihtimali kadar doğruluk ihtimali içerebileceğini anlarsın.. bu konu hakkında daha evvel de birkaç birşey söylemiştim. iddaların hüküm sürdüğü bir yazıda kanıtlama çabasına gitmezsen aynı yazıyı kendine yazan biri de elbet bulunur en azından bulunma ihtimali bulunur... bir başka konuda isim vermeme gerek yok mevzusu.. hayır kardeşim var.. bensem bileyim, değilsem bileyim.. yanlış anlaşılmalara mahal vermemek için yanlış anlatmamak gerek.. kuvvetle ihtimal benim onlardan biri ancak benim onlardan biri olduğumu anlamam senin adımı zikretme gerekliliğini ortadan kaldırmaz. ortaya konuşup genel konuşmak yakışık almaz.. "bre akıl fukarası"... kendini kontrol etme konusunda hala sıkıntıların var cronicy kardeş.. kullandığın hitaplara biraz daha dikkatli olursan çok sevinirim. beni dolaylı yoldan da olsa ilgilendiren bir yazı olduğu için şunu söylemem gerekir ki, hakaretlere maruz kalmanın kişiyi haksız çıkaracağı düşüncesi gayet sapkın bir düşüncedir. zira bu düşünce paralelinde önermesi her yanlış çıkan yahut yanlış çıktığına inanılan kimsenin türlü türlü hakarete maruz kalması gibi bir zaruriyet varmış gibi görülür.. ki layıkıyle manasızdır. son olarak cronicy kardeş; İslam hukuku hakkında bildiklerini öğrenmek isterim.. yanlış olduğunu söylediğin, kasttettiğin İslami rejimin diğer rejimlerle bir kıyaslamasını objektif bir şekilde yaparsan senden çok ben sevineceğim. yalnız kastettiğim ortadoğuda yaşanan, yaşatılan İslam hukuku değil, peygamber dönemi yaşanan ve yaşatılan İslam hukuku, Kuran'daki İslam hukuku.. bu yönden de objektif olmanı ümit ediyorum... selametle bereketle hidayetle |
"Teslimiyet bana düsünmeden inanmami emretmiyor"
Sana simdi birkac soru? Bakalim düsünüpte mi inaniyorsun yoksa düsünmeden mi! 1)Insanoglunun, hayvanlarin, bitkilerin, meyvelerin, sebzelerin aynen bugünkü halleride, cok önceleri bir anda yaratildigina inaniyor musun? 2)Kuranda gecen Adem ve Havvayi bana fiziksel olarak tarif edermisin? Bütün uzuvlari ayni bugünkü insanlar gibimiydi? 3)Bütün evren sadece 6 günde mi yaratildi? Allah katinda bu 1 günün bana hesabini yaparmisin bir zahmet. 4)Apandist ve yirmilik disleriniz niye vardir? Allah böyle ise yaramaz seyleri, hatta SIK SIK iltahaplanip problem yaratirlar, niye Ademle Havvada olsun istemistir? Bunlari bana lütfen tek tek aciklar misin? Daha bunlar gibi kafamda binlerce soru var? Yanliz bana yine dansöz gibi(afedersin ama öyle oldu simdiye kadar) kivirma, kesin ve net cevap ver,(Yanit olarak Hikmetinden Sual olunmazi kabul etmiyorum!!!) |
selam cronicy kardeş,
"senin de söylediğin gibi, benim defalarca söylediğim ama senin hakkında fazla birşey bilmediğin(ki bu konuda birşeyler bilmek aciz kanaatimce beyinden başka birşeyler de ister) Teslimiyet; bana düşünmeden inanmamamı emretmiyor. okuduğunu söylediğin Kuran'da bunlar da yazıyor.." ilk olarak yazdığım cümle buydu. bir daha belirtme ihtiyacı hissettim.. ikincisi çok tekrar ediyorum gibi görünebilir ancak hala kendini kontrol etme konusunda sıkıntı çekiyorsun. anladığım kadarıyla önüne de geçemiyorsun. "bakalım düsünüp de mi inaniyorsun yoksa düsünmeden mi!" , Yanliz bana yine dansöz gibi(afedersin ama öyle oldu simdiye kadar) kivirma, kesin ve net cevap ver,(Yanit olarak Hikmetinden Sual olunmazi kabul etmiyorum!!!)...... büyüklenme.. düşünüp öğrenen, bilen olarak görüyorsun kendini galiba ancak yeterince bilen insan bilme konusunun büyüklenme kabul etmeyecek bir mevzuu olduğunu da bilir. yineliyorum üslubunda biraz daha nazik olmaya çalış. büyüklenme taslayacak, nefsin birinci el ürünü sözlerden birkaç tane, ben de biliyorum. ama anlaşılan o ki sen bu sözleri ettiğin her an kontrolünü nefsine verdiğinin -benim gibi- farkında değilsin.. umarım kırıcı birşey yazmam ve nefsime hakim olabilirim ama kardeşim, sen değil miydin daha evvel sorduğun bir soruyla ilgili gereken cevabı aldığın vakit konuyla tamamen alakasız hatta salt, kendi başına bile manasız bir avuç cümle yazıp daha bu sitede yazı yazmayacağını söyleyen.. sakın bu yazımla ilgili de gitmeni bir daha yazı yazmamanı istediğimi düşünme, düşündürtme. zira geri döndüğün ve attığın her -asılsız- iddiadan sonra bunu yüzüne vurabilirdim. işte gitmeni istemediğim için, kendimin kontrolü bende olduğu için ve en önemlisi yüzleşmekten korkmadığım için böyle birşey yapmadım. zira bunu yüzüne vurmamamdan cesaret alıp, kendi kendine de bunu unutturursan o başka.. ne yaptığının farkında olmadan etrafındaki insanların haraketlerini, sözlerini analiz etme. kendinle yüzleşmeden başkalarına bu konuda ilham kaynağı olamazsın.. bu konuda da kendi hakimliğini avukatlığını ve savcılığını yine sana ve vicdanına bırakıyorum.. 1. sorunla ilgili birkaç noktaya dikkat çekmem gerekiyor. Bugünkü hallerindeden kastın nedir..? ne demek istediğini neyi kastettiğini biraz daha açıkla. (orada belli bir maksadın olduğunu düşünüyorum inşallah yanılıyorumdur.)-(ayrıca yaratılmasından kastın da nedir onu da çok merak ettim. yani sana göre yaratılma nasıl gerçekleşir. burada da inşallah tahmin ettiğim şeyi söylemezsin) 2.sorun.. daha evvel yaptığın şeyi yapıyorsun. neyi kastetmek istiyorsan açıkça söyle.. Kuran'da Ademle Havva ile ilgili yanlış bir tasvir mi gördün? yahut 3.sorunda dediğin gibi 6 gün kelimesinin neresinde takıldın? eğer bu soruların sana göre cevapları varsa söylersin doğru olup olmadığını tartışırız. yalnız beni burada imtihan eder gibi soru sorman nezakete ve tartışma üslubuna pek de uyan bir yöntem değildir zannımca.. bu yazımdan sonra lütfen senin daha evvel yaptığın fakat benim yapmadığım ve yapmamaya çalışacağım konuyu değiştirmekle ilgili birşey, bir terim kullanma zira ben değiştirmiyorum konuyu açmaya çalışıyorum. net konuş, önermen varsa destekleyen önermelerinle yaz. yok salt iddia içeren birşeyse kanıtlayan önermeler getirene kadar sukut et. 4.sorunla ilgili de daha evvel söylemiştim evrimle ilgili ahklam kesecek kadar bilgim yok bu durumda yanlış birşey demektense hiçbir şey dememeyi yeğliyorum. öte yandan senin düşünceni de merak ediyorum zira apandisit ve 20lik dişlerin üstünde yoğunlaşmış durumdasın. yanlış anlama eleştirmiyorum sadece merak ediyorum.. sonuç olarak cronicy kardeş, bu sorduklarının hiçbiri teslimiyetin esas ya da şartlarından biriyle doğrudan alakalı bir sonuca çıkmıyor görebildiğim kadarıyla. yani bu sorulardan biri ya da birkaçının tam olarak cevabını bilmeyişim beni düşünmeden inanmış yapmaz, daha önceden sunduğun önermenin Allahın yok olduğunu ispat etmeyeceği gibi.. lütfen eyyam yaptığımı iddia etme zira sana HZ.Adem(a.s.) HZ.Havva(a.s.)ın eşgallerini verememem neyi ispat eder? daha önceki seferde de benzeri bir soru sorduğunda aynı şimdiki tavrımı takınıp acele etmemiştim çünkü benim göremeyip senin düşünebileceğin birşey olabileceğini düşünmüştüm. acele etmememin nedeni budur, konuyu dağıtmak konusunda hissettiğim ihtiayç vb. kaçış çabaları değildir. sabırla yineliyorum üslubunu saygı duyulacak bir düzeyde tut ki bunun için de efor sarfettirme karşındaki insanlara... selametle bereketle hidayetle |
Bak Justthinking!!! Senden hicbir zaman ve hicbir yerde bir soruma mantikli ve elle tutulan bir yanit ALAMADIM(biraz önce sordugum 4 soruda dahil olmak üzerei)!!! Sen hala Allahin kendinin kaldirabilecegiden daha agir bir tas yaratma sorusuna takildin herhalde. Yoksa orda bana gereken cevabi verdigini mi zannettin??? Bak simdi cok üzüldüm kardesim!!! Ben sana aferin Justthinking kardesim cok iyi acikladin derken, herhalde o yaniti gercek manada anladin.
Bak sana son kez acikliyorum: Sen Allahin VARLIGINI kabul ediyorsan, o sordugum soru Paradox falan olmuyor! Cünkü gücü herseyi yapmaya yeten bir Allah varsa bu sorununda bir yaniti olmali, aksi olamaz!!! Simdi yine tersden düsünelim, Allah diye varlik, bizim belirttigimiz anlamda yok(yani dünyayi evreni yaratan bir VARLIK yok) iste o Zaman bu soru bir PARADOXdur ve cevabi yoktur. Sonuc olarak sen bana Allahin varligini kabul edersen ve sormus oldugum bu soruya paradox dersen, cok acik bir celiskide oluyorsun. YETER ARTIK ANLA BE ARKADASIM!!! Simdi diger sorularima gelelim. Sen bana Kurani okudugunu düsünerek anladigini ve Teslim oldugunu yaziyorsan, bu benim daha ilkokul yillarinda kuranin türkce mealini okuyup, kendi kendime sordugum sorularin cevabini coktan bulmus olman gerekir. Be kardesim lafa gelince, kendimi kontrol edemedigimi söyleyen sen, benden daha ilk tanistigimizda evrim teorisi hakkinda kaynak kitap istemistin, aylar gecti, bu can alici konuda hala bilgi sahibi olamadin, bana gelmis teslim oldugunu, inandigini söylüyorsun, ama evrim konusunda bilgin koskoca bir SIFIR!!! Iste sizin hayat felsefeniz, lafa gelince düsünen, arastiran vs..vs.. Dogrudur arkadasim, siz ve sizin gibileri gördükce kendime hakim olamiyorum, AFFINIZA siginiyorum!!! |
cronicy kardeş,
ben konuştuğum insanları ciddiye aldığım, ciddiye almadığım insanlarla da konuşmadığım için cümlelerinden artniyet çıkarmak yerine oldukları manalarıyla düşünmeyi yeğliyorum. o yüzden yazdığın o cümleyi ciddiye aldığım için özür dilerim.. o soruyla ilgili de sana verdiğim ve burkay kardeşin yazdığı cevap oldukça manalı ve HAZIR bir insan için de yeterliydi. hatta ben sana o cevabı verdikten sonra aynı şeyi bir başka ateist arkadaşımla da tartıştık. bütün samimiyetimle söylüyorum o da bunun, böyle bir sorunun ve cevabının Allahın varlığının aksine birşey içermedeğini söyledi. sonuçta iman etmedi belki ama en azından tutarlı birşey söyleyip konunun buradan ele alınmasının yanlış olacağını söyledi.. sorduğun dört soruyla ilgili de herhangi bir cevap vermedim, tatmin etmeme nedeni belki o olabilir zira sorularını biraz daha açmalısın ki net bir soru oluşsun. ancak böylece net bir cevap bekleyebilirsin.. bir ay önce senden bir kaynak istemiştim, sen de tekrar teşekkür ederim vermiştin. ancak hayat senin de bildiğini ümit ettiğim şekilde tek taraflı isteğe bağlı kolay bir mevzuu değil. işlerimi yoluna koyar koymaz öğrenmek benim kendime borcumdur.. ayrıca sebeplerini bilmediğin bir sonuçtan bu kadar ilginç bu kadar acımasız(!) bir yorumlar çıkarmanı en azından bu kadar bilimle içli dışlı olan birinden beklemezdim. ilmin ile amelde bulun kardeşim yoksa bir bakarsın hayatını adadığın bir konu hakkında bile o kadar da çok şey bilmiyormuşsundur.. ilmin ile amelde bulun.. tekrar söylüyorum sorduğun dört soruyla ilgili konuyu dağıtıyor değilim senden daha net daha spesifik bir soru bekliyorum. daha evvelki sorunla ilgili de sabredebilirsek saatlerce tartışabilirim ama o sorunun cevabının Allahın olmadığına kanıt gösterilebileceğini hiç sanmıyorum.. zira cevaben yazdığım yazıya da senin yazdığın cevabı yazdığın yazıyı da hiç hoş karşılamadım. zira her çıkmaz sokağa daldığında bakma lütfunda bile bulunmadığı trafik levhalarına küfreden insanlara -açıkçası- hiç hoş gözle bakmam, bakamam.. selametle bereketle hidayetle |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 01:41 . |