![]() |
Kürtçe en eski şiir
İŞTE BİLİNEN EN ESKİ KÜRTÇE ŞİİR
BI HEVRE Xwazdî ez tu hevre bin Bi hevreherin xorînê Wer dê bihêrin kotra bin Bang dîn bi hevre narînê Dwînî kotra hêra bûm Awaz ji cir dixwînê Fîrabîl û beyaban Hawar ji dest evînê Ez tu watu yek dil wîn Hêzan cwadi wînê Vêra pêkra hıfne wîn Bircînê ya binvînê (TÜRKÇESİ) BİRLİKTE Birlikte geçen günleri özlüyorum Hele sabah çıkıp gidişimizi Seninle dağlara çıkar dolaşırdık Birlikte söylerdik şarkılarımızı Ben o dağların ruhundan öğrenmiştim Ta yürekten candan sölemeyi Hem dağlarda hem kırlarda hem sahralarda Ei aman,medet aşkın elinden yani İkimiz tekbir gönül olmuşken Sonbahar gelip böyle ayırdı bizi Ancak birlikte olunca küflenmez aşk Ya bağır bir ses ver ya da uyu hadi Boraboz (Süryani Papaz) isimli şaiirin M.Ö. 3-4 yüzyıldan kalma bir şiiri.Bilinen en eski yazılı Kürt şiiri olarak gösteriliyor.İran'da 19.yüzyılda İngiliz arkeologlar tarafından bulunan bu şiir,bir mezar taşının üzerine kazılıdır |
Sayın che
Bu bilgi Kürt meselesi başlıgında yer almaktadır. saygılarımla |
Yahu seyit şakamısın.Kürtler zaten farisilerin bir kolu.İranda bir taş üzerinde bulunması kadar doğal ne olabilir ki.Fakat dilleri konusna gelirsen şuanki dejenere adilmiş fars dilidir.
kendini bu kadar parçalama tarih sahnesinde kürt yaratıcam diye.sor söyleyelim. nerelisin soyunu bir yaz bakalım, alevimisin. sonradanmı kürtleştin bir bakalım.Aşiretinin adını belirt.bırak boş boş tarihteki ilk şiir ilk destan masallarını.Forumda yaş ortalaması 15 sandın heralde. |
Selam,
Zerdüşt bilindiği gibi M.Ö.150-70 yıl arasında yadığı ihtilaflıdır. Ve en Eski Kürtçe Şiir Avesta'da yer alan Şiirlerdir diye düşünüyorum. Sevgi... |
Alıntı:
tarihte hiç kürt yoksa kürt diye bir ırk bir satırlık tarihleri bile yoksa ben kürdüm arkadasım kürt diye kavram yaratıyor ve onun şemsiyesı altına giriyorum ben kendımı boyle tanımlıyorum reddetmeyı gormezden gelmeyı bırakta saygı duymaya bak kafanı kumada görsen bu gercek gözune batar merak etme gunesı balcıkla sıvamayı bırak bırak bu kürt düşmanlıgını ha bırakmasanda keyfin bilir sen kürt yoktur dıye aksama kadar kendını yırtsan napıcaz aa vay be demek bız yokmusuz mu dıyıcez en ıyısı biz perslilerin yada türklerin bir koluymusuz hatta turmenmısız vay be saol akhenatonmu dıyıcez kendını boşa yoruyosun abbascım boşuna vakit tamamdır artık kurulmustur soframız :) senın yazılarını gördukce inadına kürtleşiyorum:) sagol bunun ıcın tesekur ederım tarihime dilime kültürüme olan baglılıgım sayende kaybe kat arttı tesekkurler abbas cım sevgıyle kal :) ruyanda ak sakallı nihal atsızı görmen dilegıyle :lol: |
Selam,
Ahke geçici bir ırkçılık hastalığına yakalanmıştır. Zamanla atlatır. Sevgi... |
İŞTE BİLİNEN İLK ABORJİNCE ŞİİR !
Bu da ilk Aborjince şiir. Yeni başlık açıp, başlık kirliliği yaratmayayım dedim. Zaten yeterince kirlilik yaratılmış değil mi ? Bu şiir MÖ 1340530592 yılında Sümerli arkeologlar tarafından bir göbek taşının üzerinde bulunmuş. Diên người I sẽ đau bạn Các thần của bạn sẽ được điều ác Ghét tất cả mọi người Tôi muốn chơi của bạn tit Tất cả mọi người chỉ là người điên Dộng vật tốt hơn so với bạn (TÜRKÇESİ) Uzun uzun kavaklar Dökülüyor yapraklar Ben Ata'ma doymadım Doysun kara topraklar 3 Cümle daha uydurmam gerek Bize seni gerek seni Baş harflere baksana Şimdi bana arkadaşım Aborjin diye bir şey yok, bir yerinden kültür uydurma, ayrıca yazdığın şiir Aborjince değil, Vietnamca diyen çıkacaktır. Ama siz bunları derken unutmayın ki ben inadına Aborjinleşiyorum ! Tarihime dilime kültürüme olan bağlılığım sayenizde katbe kat artıyor ! Pis faşistler sizi ! Rüyanızda Nihal Atsız'ı görün e mi ? |
proterozoik çağda aborjinler ha :D vay be :)
|
Biro -che ,
Şiir anlamlıymş :) |
Akhe zaten azıLı bir azınLık düşmanıdır..türk oLmayan herkesten nefret eder.."Tanrı türkü korusun "der...zaten digerLeri ne haLLeri varsa görsün öyLe degiL mi akhe?
|
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 06:18 . |