Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Konu-dışı (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=12)
-   -   Kürt Kültürü (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=11568)

Neferkamin Anu 30-07-2009 16:33

Kürt Kültürü
 
Ortada bir şehir efsanesidir gidiyor. Özellikle açılımcıların dilinde olan bu mit hakkında bilgisi olan arkadaşlar paylaşırsa bizde konu hakkında bilgi sahibi oluruz.

Nedir Kürt Kültürü. !!!????

niveru 30-07-2009 20:25

ilk olarak kurt degil kurd ,

ikinci olarak , benim asil merak ettigim neden anadolu turklerinin folklorik ogeleri orta asya turklerine degilde yunan folkloruna benzer ?

once baskin oge olan turk kulturunun gercekde turk mu oldugunu bir tartisalim sonra kurdlerin bir kulturu varmi bakariz ... ki boyle bir adlandirma bile abesdir ve soru kendi icinde anlamsizdir , cunku kurd kelimesi varsa onun altini tamamlayan oge olarak kurd kelimesini var eden gelenek ve goreneklerde vardir .. nokta

meaculpa 30-07-2009 21:47

Y A R A M I N


Dîlber kû pir şirîn e, ez bû me mislé Ferhad
Na kim tu car yeqîn e, peyda bikim dilek şad


Şîn û girîn me kar in, ez bo me reş giré da
Li ser da jî dibarin, lew bû me mest û şeyda


Herçî kû lafé zanin, dibén me ev çi hal e
Her hal e ew nizanin, dîlber pirî delal e


Ger nas bi kin şirîné, na kin gilî û gazin
Derman e bo birîné, ewa kû em dixwazin


Qaz werdeg a golan e, em kir’ne aş û baş e
Çavreş j’kanî ya kilan e, lew ji ra man e şaş e

Ebrû wekî hîlal in, gava kû nû xûya bit
Bijang mesafa sal in, man in hezîn û sabit


Enî hîv a li çarde, wesfé wî ger dibejin
Diçin sibat û mard e, ez hé j’hubur diréj im


Sûret wekî hinar in, gulan wekî gul a zer
Bilbil li ser dizar in, bi halekî seferber


Lév é tenik timî ter, bend a sedef di bin da
Çena rind û gilover, ferman dixun li rind a


Sing é wî deşt û zozan, text é Selaheddîn e
Li ser wî daw û doz an, dikin herçî wî dî ne


Gurz û kemend û şîrgoh ew memiké gilover
Delal û nazik û nû eqil j’serî dibin der


Bej’n a zirav wekî şev, roj an bi xîn e gor é
Xana’n û Xalid’an tev, ser danî bûn li wî ré



Ez çer wî na hebîn im, wî kanî ya heyat é
Bona kû wî bistîn im, ez lé bi kim xebat é



Çi qas kû bextîyar e ew kes ké wî hebandî
Tarîx ji bo me yar e ger bi ger mislé Gandî


Dîlber çem é jîyan e, derd é me derd é welat
Serda Selaheddîn e, can é me jé re xelat



Akhnecim bişey anladıysan haber ver bu astığım lisandan, anlamadıysan da bu dille konuşan ve birbirini yüzyıllardır anlayan milyonlarca insanın olduğunu düşün. Onların birbirlerini anlamalarını sağlayan bu öğenin yani bir dilin, kültür dediğin kavram içinde nereye konulabileceğini inceden inceye hazmet. Ama gerçekten iyi niyetinle yap bütün bunları ve bizde sana "Bilbil li ser dizar " larımızı anlatalım. Bu inleyen bülbülleri anlattıkça belki sende Ahmede Xani'i, Melaye Ciziri'i , Feqiye Teyran’ı, Ebdale Zeynike’i Karabeti Xaço’u, Cigerxwin' u Reso’u ve Aram gibi nicelerini tanıyabilirsin. Birde binlerce yıldır kavallarının acı dolu ezgileri ile kayıplıklarını anlatan fakat sesleri bir türlü duyulmayanlar var onlarıda artık alakana göre değerlendiririz :)

Akhenin hevesine göre çeviriyi bir sonraki iletimde veririm ;)

Deist Bedo 30-07-2009 21:52

http://www.google.com.tr/search?hl=t...btnG=Ara&meta=

7 milyon küsür sonuç var :) demekki inkar edilemez bir gerçek var! demekki bu halkın bir kültürüde var!

Ulusal düzeyde birçok portal, program, işletim sistemi Kurdî dilinide dilleri arasına eklemişken, sizlerin hala bunlara bir şehir efsanesi gözüyle bakmanız komik oluyor.

ozgur_ 30-07-2009 23:39

Gözlerim yaşardı bu duyarlılığınıza ! :Cry::Cry::Cry:

sayın konu başlığını açan arkadaş,

Kürt diye birşey var mı ya(!) (ilk kez duyuyorum) olmayan şeyin kültürü mu olurmuş(!) :) :) :)

evrensel-insan 30-07-2009 23:50

Saygideger Deist Bedo;

Asil aci olan; tarihler boyu burun buruna yasayipta, burnunun ucunu gorememek.

Saygilarimla;
evrensel-insan

pervane 31-07-2009 00:05

Yahu arkadaşlar ayıptır sorması siz kime neyi ispatlamaya çalışıyorsunuz?
Yaw biz zaten kültürsüz olduğumuzu kabul ediyoruz! yaşadığımız ülkede bu kadar kütür kütür! kültür dökülüyorken herkesin arkasından boşverin! bakın ben size başka bir şehir efsanesi anlatacağım, bakalım efsane nasıl oluyormuş:)

Atla citunuz, uçakla döndunuz
Ğoş celdunuz garındaşlar, ğoş celdunuz
Çekik cözlü citunuz, çakir cözlü döndunuz
Ğoş celdunuz garındaşlar, ğoş celdunuz..



Türkmenistanlı bir ozan amcam Demirel'i karşılama töreni için doğaçlama söylediği dizeler!. ne varsa eski adamlarda var değil mi? gözün gördüğünü dilden saklamayı öğrenememişler daha.

niveru 31-07-2009 00:09

deist bedo ,

ozgurun yaptigi sadece bir kinaye , Onun mesajlarina bir goz atarsan bu zihniyetde biri olmadigini anlarsin,

bence insanlar hakkinda hemen karar verme, burda konu basligini acan akhe ye bir gonderme var sadece

evrensel-insan 31-07-2009 00:12

Saygideger Deist Bedo;

Birileri de; biryerde; bu ayrimi, savasimi basardim, diye ellerini ogusturuyor ve bu ayrim ve savasim devam etsin diye de; her iki tarafi da; once ideolojik sonra da geretiginde ekonomik yardimlarla ve savasim icin gerekli araclarla besliyor.

Oyuzden; her iki tarafinda ortak dusmani olan emperyalist zihniyeti cok iyi algilamak ve etud etmek gerekir. Cunku bu zihniyet; kendi karsitini da, kendi icinde tasir ve besler. Kendisi, karsiti ile bir bolunmez butundur. Oyuzden de, butunu yok etmek gerekir. Hem dusuncede, hem de davranista.

Bence bu dostlugu ve fark butunlugunun ayrilamaz her iki parcasini en iyi algilamak icin; bir annenin olen asker ve terorist olan iki evladindan hangisine daha cok yanacagini tahmin etmek gerekir. Tabi annelik duygusunu algilayamaz ve birini digerine tercih edebilme cesareti, dusuncesi gelistirebilirse. Aslinda en guzeli, tahmin yerine, anneye sormak! Bakalim alinacak cevap; hangi ideolojik inancsal dogrusalligin dogrusuyla, dogrulanacak? Var mi, bana bu annenin tercihini bir ideolojik inancsal dogruya oturtabilecek birisi?, buyursun; ideolojik inancini izah etsin ve beni dogruluguna inandirsin. Tabi once kendini bu dogruluga inandirmanin bilincinde ise ve kendini kandirmiyorsa!

Saygilarimla;
evrensel-insan

Deist Bedo 31-07-2009 00:14

Evrensel amca sence ateşe barutla gidiyorsun. Siteyi ayağa kaldıracaktık az daha :D
dön bi ilk sayfaya bak neler olmuş


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 12:22 .