![]() |
Ezan okunurken....
Hepimizin zaman zaman şahit olduğu
ezan okunurken köpekler niye ulur.Köpeklerin bu sesten etkilendikleri kesindir. Peki günlük hayatın olağan akışı içerisinde bir sürü ses duyan bu canlılar neden ezan okunurken ulumaya başlarlar. Şu basit mantığıda kurmak istemiyorum;"Madem böyle bir şey var islam hak dindir" demek istemiyorum sadece ateistlerin bu konu üzerinde düşünmelerini istiyorum Peki şöyle yapabilirmiyiz; Ezanın makamında aynı ses tonunda hiç bir anlamı olmayan şeyler söylense ve köpekler buna rağmen ulusa o zaman buradan birşey çıkmayacağına inanırım Amma bu sefer köpekler ulumasalar siz ne düşünürsünüz:) |
Hav hav ca bılsem itin birine sorardım..
Bana kalırsa megafon sesınden rahatsız oluyorlardır kulakları hassas diye biliyorum. |
şu an ezan okundu ve hiçbir köpek uluması duymadım
ki mahallede başıboş köpek çoktur. |
Rahatsız olmuşlardır.(:Bana da baya itici geliyor.
|
Alıntı:
bu işler düşünmekle olmaz.. çeşitli sağlamalarla, belirli standart sapmalarla yapılacak deneylerle açıklanabilir.. alırsınız değişik cins ve kültürde yetişmiş köpekleri, değişik seslerle birlikte ezanı da dinletip köpeklerin reaksiyonunu tespit edersiniz.. elde ettiğiniz tüm bu verileri bilimsel kurallar içerisinde sentezleyip analiz edersiniz.. ve bir sonuca ulaşabilirsiniz.. sizin bu yaklaşımınız inanmak isteyen birinin o..ruktan nem kapması gibi bir şey... |
Her köpek ezan sesine ulumaz.
Bütün köpekler ezan sesine ulusalardı, ezan yerine uluma duyardık. Ezan sesine uluyan köpekler de, her ezan sesine ulumaz. Yağmur yağmasına kızıp ta havaya ısırıklarla havlayan köpekler gördüm. Bir alıntı: bu cins köpeklerden bir bölümü, müezzinin sesine gıcıktır. misal, bundan 5-6 sene öncesine kadar, rumelikavak'taki bütün köpekler, ezan başlar başlamaz ulumaya başlarlardı. müezzin, insanın içini bayan, fakat bir yandan da korku salan bir sesle ezan okurdu. müezzinin ölümünden sonra, yerini oğlu aldı. gür ve hayat dolu sesiyle ezan okurken, köpekler hiç ulumadı. kimi zaman bu köpeklerin, türk sanat müziği yayınlarına karşı da uludukları tespit edilmiştir. (dyvim, 08.12.2004 21:41) |
Uluyanı da duydum, ulumayanı da. Büyük bir ihtimal huylarından dolayıdır, bir köpeğin her geçene havlaması veya havlamaması gibi...
|
Ezan sesinden imana gelip uluyan köpekler için ilimsel açıklamalardan sonra bilimsel açıklamalara geçelim.
Camilerde kullanılan tesisat genellikle orta ses frekansı (insan sesi) için tasarlanmış ve kaliteli ses yayınından ziyade uzak mesafede duyulması için horn şeklinde hoparlörler ile kullanılmaktadır. Hem dönüştürücü (amplifikatör) hem sürücü(hoparlör) yukarıda söylediğim gibi dar bir banttan yayın yapmakta, bu da orjinal sesin boğularak çıkmasına sebep olmaktadır. Tesisat, çevre akustiği, müezzinin ses tonu gibi etkenler birleşince büyük ihtimal ezan sesini köpekler uluma sesine benzettiklerinden tepki vermektedirler. |
Köpekler yoldan geçen araba motorsiklet gibi tekerlekli araçlara da nedense çok duyarlıdır. Onlar gavur icadı diye mi acaba?
|
şimdi şöyle söylıyeyim köpeklerin kulakları bizlere göre daha hassas sadece köpeklerin değil birçok hayvanda var bu özellikler..
ancak bu ezan hangi zamanda olanı? elbet sabah ezanında onun dışında yaşadığım yerde çokça cami olmasına rağmen diğer vakitlerde hiçbir havlama yada uluma duymadım, duyduklarım sabah ezanında olmakta.. bunun sebebi sabahın o saatinde o sessizlikte birçok megafondan çıkan bu sesin onları rahatsız etmesinden kaynaklanmakta.. sadece ezan değil gece3-4 gibi arabaylada yerde yatan köpeklerin yanından geçin hepsi havlamaya hatta arkanızdan koşmaya başlarlar.. yada o saatte mahallede bir kavga olursa kı ben şahid oldum köpekler ciddi anlamda ulumaktalar.... ama gönül isterdiki bu ulumalar islamın gerçekliğini müjdelesin :) |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 21:23 . |