![]() |
sizce tanrı var mı yok mu?
öncelikle şunu söylemek istiyorum:
konuyu saptırmayınız.. başka yerlere çekmeyiniz ve polemik yaratmayınız.. evet arkadaşlar tamamen merak ettiğim için açıyorum. sizce tanrı var mı, varsa neden yoksa neden? |
Saygideger TomSawyer;
Bu soru; hem s1k1s1k, hem kesin cevap iceren, hem sahiplenme hem de sabitleme temelli bir sorudur. 21. Yuzyilda, bu tip sorular ve cevaplari; kritik dusunce ve qua yanasimi sayesinde, tarih olmustur. Bunun yerine soyle sorulabilir. Bir tanrinin varligini nasil ortaya koyuyorsunuz?, ya da; yok diye nitelediginiz, tanrinin tanimi nedir? Saygilarimla; evrensel-insan |
Alıntı:
Bu soruyu cevaplayabilmek için (her zamanki gibi) önce ''Tanrı''dan ne kastedildiğine bakmak gerekir. ''Tanrı'' kelimesinden ne kastedildiğini de onun varlığını iddia edenlerin söylemesi gerekir. Şöyle ki: Teist - Ateist: Teist: Ben Tanrı diye birşey'e inanıyorum, ya sen? Ateist: ''Tanrı''dan kastettiğin nedir? Teist: Tanrı bütün bu evreni (ya da ilk amillerini) yoktan vareden, sonusuz güce ve bilgiye sahip, bizlerden kendisine ibadet etmemizi isteyen, yaşamımız için birçok kurallar koyan, uymayanları ölümden sonraki sonsuz hayatta cezalandıracak olan doğaüstü varlıktır. Ateist: Buna inanmam için hangi kanıtlar var. Teist: (...) Ateist: Kanıt yetersizliğinden dolayı böyle bir tanrının yokluğundan yola çıkmaktayım. Varlığı kanıtlanamayan herşeyin yokluğundan yola çıktığım gibi. Bu anlamda Tanrı yoktur. Deist - Ateist Deist: Ben Tanrı diye birşey'e inanıyorum, ya sen? Ateist: ''Tanrı''ı kelimesinden kastettiğin nedir? Deist: Tanrı bütün bu evrenin oluşumundaki ilk amilleri yoktan vareden doğaüstü varlığın adıdır. Ateist: Böyle bir şeyin varlığına inanmamı gerektirecek kanıtlar nelerdir. Deist: (...) Ateist: Kanıt yetersizliğinden dolayı böyle bir tanrının yokluğundan yola çıkmaktayım. Varlığı kanıtlanamayan herşeyin yokluğundan yola çıktığım gibi. Bu anlamda Tanrı yoktur. Panteist - Ateist Panteist: Ben Tanrı diye birşey'e inanıyorum, ya sen? Ateist: ''Tanrı''dan kastettiğin nedir Panteist: Tanrı evren'dir. Ben evrenin kendisine ''Tanrı'' diyorum. Ateist: Elbette ki evren vardır. Sen buna Tanrı demeyi uygun görüyorsan diyebilirsin. Ama ben muhtemel kavram kargaşasından ötürü evrenin kendisine ''tanrı'' demeyi anlamlı/uygun bulmuyorum. saygılarımla |
Doğa üstü mitolojik varlıklar ancak ve ancak kavramsal olarak vardır bir hobbit bir elf bir leprechaun ya da unicorn kavramsal olarak zihnimizde vardır ama nesnel olarak var olduklarına dair hiçbir delil yoktur. Aynen tanrı gibi.
|
Allah , Rab, God vb. Tanrı bence yoktur. Tanrı insanoğlunu yarattığı bir kavram olmasına rağmen yaratıcısının zekası onu var olup olmadığını ispatlamaya yetmemektedir.
|
Bence Tanrı yoktur. Tanrıyı insanlar iktidarları için yarattı. Varsada hiçbirşeye karşımıyor demektir. Çünkü eğer bir tanrı varsa, kendi adını kullanıp yüzlerce yıl iktidar olanlara izin vermezdi.
|
yok
çünkü varlığının kanıtı yok |
Alıntı:
Alıntı:
arkadaşlar beni yanlıs anladınız sanıyorum.. ben evrensel olarak değil, sizin görüşlerinizi merak ediyorum. saygılarımla.. |
Saygideger TomSawyer;
Benim; bu konuda ozgur bir birey olarak gorusum; tanri insanoglunun ortaya attigi ve yarattigi bir kavramdir. Tanri kavram olarak vardir ve evrenseldir. Ama; ben tanrisal yanasmadigimdan; tanri kavraminin benim yasam ve iliskilerimde bir icerigi ve degeri yoktur. Tanri kavrami; benim yasam ve iliskilerimde; ne olumlu, ne de olumsuz yer almaz. Lugatlardaki, diger kavramlar gibidir. Tanri kavraminin yasam ve iliskilerimde; onemi, etkisi ve anlami yoktur. Saygilarimla; evrensel-insan |
basitçe;
ilk insanlar anlam veremedikleri olaylardan tabii olarak korkmuşlardır.Sonra bu korkuları alışkanlık ve bir kısım tesadüflerle itaat şekline dönüşmüştür. Dönemin zekileri (her dönemin ayrı bir zekisi vardır; bunlardan biride muhammed tir) bunu kendilerine merdiven olarak kullanmayı bilmişlerdir. Kendi egemenliklerini kurup güçlendirmek için tanrı kavramını uydurmuşlardır..bunlar her çağda farklı şekillerde sürmüştür..örneğin mısırda firavunlar vardı.. lafın kısası, Tanrı uydurulmuş bir kavramdır. Ve insanlar onunla yaşamaya alışmıştır günümüze kadar. Ama üstad Nietzsche ninde söylediği gibi, Tanrı öldü..İnsanlar artık onsuz yaşamının yolunu bulacaktır. |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 08:39 . |