![]() |
Ozgurlukcu Demokrasi ve Demokratik Ozgurluk
Saygideger arkadaslar;
Hic dusundunuzmu, demokratik ozgurluk ile; ozgurlukcu demokrasi arasindaki bagi, iliskiyi ve celiskiyi? Ozgurlukcu demokrasi; genelde birey bilincini alaamis ve ulke olarak birey yetistiremeyen toplumsal kisilik sahibi ulkelerde yani, ulkemizde dusunulup te bilince cikartilabile bir yanasim seklidir. Tum izmler toplumsal kisiligin bir urunudur. Birincisi, kisinin kendisi ortada yoktur, sadece kendine gore ve kendi ideolojik/inancsal dogrusuna gore; o dogruya cekebilecegi toplum vardir. Bu temelde hilafsiz her izm; kendi dogrusuna gore; ozgurlukcu demokrasi uygular ve uygulayanida ozgurlukcu demokrat olarak tanitir. Buradaki ozgurlukcu kavrami; ideolojik/inancsal/dogru ile sinirlanmis bir ozgurluk; demokrasi anlami da; sadece bu sinirli ozgurluge uyma ve uygulama hakkidir. Demokrasi bir haktir. Bu hakkin taninmasi veya uygulanmasi da; ozgurluktur. Iste, birey yetistiren ve bireyi olan ve bireyler uzerine kurulan toplumlarda da; Demokratik ozgurluk vardir. Bu ne demektir? Bu her bireyin demokratik hakki vardir ve bu hak bireyin herturlu kisilik ve kimligini olusturan degerleri ortaya koyabilmesi demektir. Ozgurluk te; baska bir demokratik hakka dokunmamakta yatar. Birey kendi degerlerini dusunup davranma hakkina; yani, demokratik haklarina sahiptir. Ozgurluk te; bu haklarin baska bir bireyin degerlerine mudahele etmemekle sinirlidir. Iste demokratik ozgurlugu savunmak demek; kendi acisindan demokratik haklarini ortaya koyabildigi gibi; ozgurlugunu de baskasinin demokratik hakkiyla sinirlamasi ve ona mudahele etmemesidir. Dolayisiyle, bu temelde; birey hem ozgurluk yanlisi, hem de demokrattir. Ayni zamanda toplumdaki diger bireylerle birlikte antiatrimci yasam ve iliski surebilmesi icinde; Demokratik ozgurlugu savunur. Maalesef; bu anlamdaki ne ozgurluk ne de demokrasi; hem bireyi olmayan, hem de bireyi icin bir sistemi, duzeni olmayan ulkelerde mumkun degildir. Munkum olan tek sey; toplumsal kisiligin; kendi ideolojik/inancsal dogrusu temelinde; herkesi bu dogruya cekme mucadelesi ve buna da ozgurlukcu demokrasi demesi ve kendini de ozgurlukcu demokrat gormesidir. Buradaki demokrasi de ozgurlukte; bunu ortaya atan toplumsal kisiligin ideolojik/inancsal dogrusuyla sinirlanmis; ve de baska toplumsal kisilik lerin ideolojik/inancsal dogrularina savas acilmis ve mucadeleye cekilmistir. Bu da ancak; toplumlarin; ayrismalarina, bolunmelerine, kutuplasmalarina ve mucadelenin de; hangi ideolojik/inancsal dogrunun bu mucadeleyi "kazanarak" guc ve otorite temelli iktidara gelmesine yol acar. Gelen iktidarin da; kendi ideolojik/inancsal dogrusu icerikli tanidigi; ozgurluk ve demokrasi; baska ideolojik/inancsal/dogrusallasrla celisecek ve iktidar mucadelesi guc ve otorite elde etmek icin, bir kisir dongude surup gidecektir. Gozunuzun onune TC'nin tum gunumuze kadar olan ve devam eden ve de devam etmekte olan ve maalesef; hangi yakin gelecege kadar da devam edecegi bilinmiyen bir kisir dongu ve hem ozgurluk hem de demokrasi cikmazidir. Saygilarimla; evrensel-insan |
Emperyalizmin içinden çıkamadığı bu kriz yıllarında, başta ABD olmak üzere, özel bir harekete geçtiler. Hareketin ismi PROJECT DEMOCRACY.
Bu projenin neler yaptığını yıllardır Irak’ta gördük. Bu proje ile özgürlük gelecek. Dünya üzerinde özgürlük yaygınlaşacak. Benzerini AB fazlasıyla yapıyor zaten. Bu konuda ABD’den az kalır yanı yok. Şimdi demokrasi ve özgürlük laflarını arka arkaya duyduğun zaman, son on yıldır dünya üzerinde yaşananlardan mıdır nedir tüylerim diken diken olur. Aynı tüylerimi diken diken eden bir de milliyetçilik vardır. Hele ki kemalizmin sinsi milliyetçiliği ve sahte yurtseverliği… Bu da beni rahatsız eder. Ama ne yazık ki yaşadığım ülkemde ortaçağcı irtica ve liberallerden kaçarken, Özgürlükçü Demokratlar, Özgürlükçü Sosyalistler, Kemalistler, Ulusalcılar karşıma çıkıyor. Hangisine sarılsam? Hangisinden tutsam. ?? Ben kendimin enternasyonal olduğumu bilirim ve öyle davranırım. Ama ulus kavramını reddederek bir enternasyonallik nasıl olur hayretler içinde bakarım. Çünkü enternasyonalin olması için hali hazırdaki ulusların olması gerekir. Bu lafı nerede söylediysem beni hemen ulusalcı olarak atfettiler ama ben de en ez “özgürlükçüler” kadar ulusların olmamasını istiyorum. Ama bunu, uluslar arası sermayenin, yani emperyalizmin isteği ve gücü doğrultusunda olan bir dünyada, onların ekmeğine yağ sürerek, sömürüleri için sınırları kaldırarak değil. İnsandan yana, tüm dünyada komünün yaşanacağı, tek bir aile olacak insan için istiyorum… Şu anda, enternasyonalizmi kullanarak tüm dünyada ulus değerler kaldırılıyor. Tıpkı ABD’nin istediği gibi. Sömürüde sınır tanımamak için istiyorlar. Her ülkedeki ulusal güçleri yerle bir ediyorlar. Senin ona karşı bir direnç noktan olmadan, sende ona paralel ulusları yok etmek istiyorsan, meydan sizin. Yaptığın iş emperyalizme yarıyor. Bunu da söylediğimde Ergenekoncu ilan ediliyorum. Umarım burada öyle olmaz. O katillerin, Kenan Evren’lerle birlikte yargılanmasını bende istiyorum. Tabi yurtseverleri tasfiye etmeden… Yani o kadar söylenecek şey var ki. Özgürlükçü Demokrasi. Ne kadar da boyalı… Halbuki Lenin ne diyor? Demokrasi: Baskı aracı. Özgürlükçüsü de özgür baskı… Kime göre, neye göre demokrasi? Çıkarlar farklılaştığında demokrasi tam bir baskı olur. Bunu çok rahat bir şekilde bu sitede de görmekteyiz. O yüzden başta kendimiz olmak üzere lütfen kimseyi kandırmayalım. |
Saygideger babayek;
Yazin icin tesekkurler. Benim bu siteye girdigimden beri; nihilizm "belasini" her konuda, her baslikta isledim. Onun; bireyci akilcilikli, sorosvari ozgurlukcu ve emperyalist demokrasici; amerikan idealizmini ve toplumlarin; eger bireyi yoksa; bir cemaat toplumu, eger bireyi varsa da; programlanmis robotlar olarak yetistirip; nasil dunyayi ve insanligi; 1600 lerin dunyasina ve hatta mumkunse 1430 larinin ronesans oncesine cekipte; yoneten-yonetilen temelli toplumlarin boluculugunu ve kaliciligini nasil saglamak istemesi; 1 ve 2. Dunya savaslariyla yetmemis, daha sonraki bahane isgallerle devam etmis ve ortaya konan BOP projesiyle de cok onceden yeni bir boyut kazanmis, dunyaya; Hitler, Mussolini, Pioncek, Stalin v.s. gibi Insan katliamcilarini dogurmus bir ideolojidir. Cok yazikki, bu ideoloji; tum toplumsal kisilik icerikli; herturlu ideolojik inancsal/dogrusal temelli dogru farkli her dogruyu kapsar ve bunlari koruyarak; biribiriyle savastirir, iki tarafida destekler ve biri birlerini alt etme, yok etme savaslari verdirdir. Maalesef; tum -izmler bu katagoridedir. Hem bireyi yok sayar; hem de bireyi ya toplumsal kisilik temelinde bir ideolojik/inancsal savunumucadelesine sokar, ya da bireyi gelismis teknikle sanal dunyaya iterek, robotlastirir. Benim bu konu ile ilgili detayli yazilarimi profilimden ve 1.5 sene oncesinden bulabilirsin. Yalniz, sen; demokratik ozgurluk ve birey konusunda; antiayrimci hak ve ozgurlukler konusunda ve farklarin farkina vararak; hicbir farki one cikarmadan; farklarin esitliginin butunlugu ve birlikteligi konusunda; ve de kisinin kisilik ve kimligini olusturan veri degerlerini hak ve ozgurluk olarak dusunme ve uygulamasi konusunda bir fikir belirtmemissin. Iste bu tezatliktaki; insanoglunun insan olmayi yok etme cabasi ile; insanoglunun dusunce ve davranistaki insan olma ve insanlik sunma savasi arasindaki belkide bugune kadar ortaya konabilecek en buyuk soruna deginmemissin. Oyuzden; demokratik ozgurluk ile ilgili goruslerini de; belirtirsen, sevinirim. En azindan konunun birbirine tamamen zit olan; iki yonununde bir arada gorulebilmesi acisindan. Saygilarimla; evrensel-insan |
Saygideger arkadaslar;
Guncelleme Saygilarimla; evrensel-insan |
Saygideger arkadaslar;
Ozgurluk ve demokrasi. Bu iki kavrami bir toplumda ve onun farkli halklarinda her bir farkin farkini taniyarak, farklarin antiayrimci esitliginde nasil ozdeslestirirsiniz? Taninan ozgurlugun siniri mi, demokrasiyi; yoksa demokratik haklarin siniri mi, ozgurlugu belirler? Saygilarimla; evrensel-insan |
guncelleme
|
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 05:15 . |