![]() |
Ölüm sonrası hakkında bir yazı
|
Dr Lanza nın kuantumla hayatı açıklaması üzerineymiş.... biocentrism denilen teoriyi ortaya atmış... altta kısa açıklama (wikipedia'dan) ayrıca uzun bir sayfa da var
http://en.wikipedia.org/wiki/Biocentrism Biocentrism In 2007, Lanza published a feature article, "A New Theory of the Universe" in The American Scholar.[22] Lanza's theory –called biocentrism– places biology above the other sciences in an attempt to solve one of nature’s biggest puzzles, the "theory of everything" that other disciplines have been pursuing for the last century.[23][24][25] In this view, current theories of the physical world do not work, and can never be made to work, until they fully account for life and consciousness.[26] In biocentrism, what we call space and time are forms of animal sense perception, rather than external physical objects.[27] Lanza argues that biocentrism offers insight into several major puzzles of science, including Heisenberg’s uncertainty principle and the double-slit experiment, and into the forces, constants, and laws that shape the universe as we perceive it.[28] Above all, according an article in Discover, [29] an adaption of Lanza's book, “biocentrism offers a more promising way to bring together all of physics, as scientists have been trying to do since Einstein’s unsuccessful unified field theories of eight decades ago.” Lanza's article and book on "biocentrism" has received a mixed reception. David Thompson, an astrophysicist at NASA’s Goddard Space Flight Center said that Lanza's “work is a wake-up call.” [30] Nobel laureate (Physiology or Medicine) E. Donnall Thomas stated that "Any short statement does not do justice to such a scholarly work. The work is a scholarly consideration of science and philosophy that brings biology into the central role in unifying the whole."[31] Arizona State University physicist Lawrence Krauss stated “It may represent interesting philosophy, but it doesn't look, at first glance, as if it will change anything about science."[32] Wake Forest University scientist Anthony Atala stated "This new theory is certain to revolutionize our concepts of the laws of nature for centuries to come."[33] In USAToday Online, astrophysicist and science writer David Lindley asserted that Lanza’s concept was a "...vague, inarticulate metaphor..." and stated that "...I certainly don't see how thinking his way would lead you into any new sort of scientific or philosophical insight. That's all very nice, I would say to Lanza, but now what?"[34] Daniel Dennett, a Tufts University philosopher, said he did not think the concept meets the standard of a philosophical theory. "It looks like an opposite of a theory, because he doesn't explain how it consciousness happens at all. He's stopping where the fun begins."[35] Richard Conn Henry, Professor of Physics and Astronomy at Johns Hopkins University pointed out that Lanza's theory is consistent with quantum mechanics, “What Lanza says in this book is not new. Then why does Robert have to say it at all? It is because we, the physicists, do NOT say it––or if we do say it, we only whisper it, and in private––furiously blushing as we mouth the words. True, yes; politically correct, hell no!” [36] Indian physician and writer[37][38] Deepak Chopra stated “Lanza's insights into the nature of consciousness [are] original and exciting” and that “his theory of biocentrism is consistent with the most ancient wisdom traditions of the world which says that consciousness conceives, governs, and becomes a physical world. It is the ground of our Being in which both subjective and objective reality come into existence."[39] DDennett dahil birçok yorum var.... ilginç |
Bu yazıyı gazetede az önce okudum.
"Lanza, bu enerjinin bizi biz yapan en önemli öğe olduğunu ve bedenin ölümünden sonra varlığını sürdürdüğünü iddia ediyor." gibi ilginç bir yoruma kaçılmış haberde ,zaten o enerji bedenin ölümünden sonra devam eder.(Enerji yoktan var edilemez ,var iken yok edilemez.Enerjinin Korunumu Kanunu.)Şahsiyetin böyle bir şeyi iddia ettiği yoktur.Zaten doğrudur. "Zaman ve uzay kavramlarının aslında bizim bazı şeyleri tanımlayabilmek için uydurduğumuz kavramlar olduğunu da söyleyen Lanza..." ;uzayı bilebilmemiz bu noktada mümkün görülmesede zaman kavramı bizim bazı ihtiyaçlarımız için derlenmiştir. "Lanza, ölümün insanlar için bir yok oluş değil, sınırsız sayıda Evren içerisinde bir diğerine geçiş olarak tanımlıyor." ,burasıda benim kanımca ölüm sonrasını açıklamaya yarayan binlerce "cennet" masalından biridir.Büyük olasılıkla Bay Lanza ölümün enerjinin devamı olduğunu görmüş fakat insan kütlesi için tam bir son olduğunu kabul edememiştir.Sadece "Cennet" ini 7 kat gök üzerine koymak yerine ,ölümden sonra tekrar kütleleştireceği (veya kütleleşmemiş enerji olarak kalacağı) enerjisini paralel evrendeki başka bir yere koymuştur. İlginç bir "Cennet" senaryosu daha.Habere online yapılan yorumlar o kadar komikki ,bu teoriye beyin yetersizliğinden çamur atan insanlarımız 7 kat gök senaryosunun daha akla yattığını savunur görülüyorlar. |
şöyle diyor :
In cosmology, scientists have discovered that the universe has a long list of traits that make it appear as if everything it contains -- from atoms to stars -- was tailor-made for us," he writes. "Indeed, the lack of a scientific explanation has allowed these facts to be hijacked as a defense of intelligent design. şöyle tercüme edebiliriz: evrenbilimde (kozmoloji) bilim adamları evrenin atomdan yıldızlara kadar herşeyin sanki bir terziden çıkmış olduğu gibi izlenimi veren uzun bir özellikler (kurallar? özel vasıflar) listesi olduğunu keşfetmişlerdir. Tabii ki buna herhangi bir bilimsel açıklama olmaması "akıllı tasarım" savunması olarak aşırılmasının unsurları olmasını sağlamıştır. iyi bir tercüme olmadı galiba ama anlayan anlar :) Dr Lanza nın ateist (belki de agnostik) olduğunu sanıyorum bu arada.. |
Uyar Dostum Biocentric Teori Linki için sağol.Az önce okudum bitirdim.
"Space, like time, is not an object or a thing. Space is another form of our animal understanding and does not have an independent reality. We carry space and time around with us like turtles with shells" "Uzay ,aynı zaman gibi ,bir obje - bir şey değildir.Uzay sadece ilkel (hayvansı) zekamızın (anlayışımızın) bir diğer türüdür ve bağımsız gerçekliği yoktur.Uzayı ve zamanı sırtımızda kaplumbağa kabuğu gibi taşırız.(İşte kuantum budur..) "According to biocentrism, life creates the universe..." biocentrisme göre ,hayat evreni yaratır. Bu şahıs ile tanışmak isterdim.Biocentric teoriyi okumadan gazete haberine dayalı yazdığım bir üstteki yorumumda geçen ,"ilginç bir cennet teorisi"nden vaz geçiyorum.bu kesinlikle 7 kat göğe alternatif bir "cennet" teorisi değil. |
kesinlikle adam gayet değerli bir bilim adamı...
birçok görüşü var.. değerlendirmek lazım sevgili ilker.. |
Gazetedeki haberi ilk okuduğumda alternatif bilimsel cennet teorisi gibi geldi bana.Ama gazetelerimiz bazı şeyleri "-miş gibi göstermek" ten öteye pek gitmiyorlar.Biocentric Teoriyi okuduğumda zaten şahış ile hem fikir olduğumu gördüm.Wikipedia'da bulunan bölümün tamamını türkçeye çevireceğim ve gerek forumumuzda gerek wikipedia türkiye'de yayımlayacağım.Değerlendireceğim...
|
Öncelikle dile getirmekte fayda var ki ,Heidenberg Belirsizlik Prenbi hakkında bilgi sahibi olunmadan okunursa aşağıda ki teori "bu ne demek şimdi?" den öteye gitmeyecektir.Çeviri biraz zaman aldı kusura bakmayın.
Biocentrism Biocentrism ve biocentric (Yunanca : βίος, bio, "yaşam"; ve κέντρον, kentron, "merkez") terimleri yaşam ,doğa, ve biyolojinin temel ilkelerini içerir.Biocentrisme göre ,yaşam evreni yaratır.Bu görüşe göre ,fiziksel Dünya’nın mevcut teorileri ,yaşamı ve aklı açıklayamadan işleyemez ve işletilemez. Biocentric Teori Amerika’lı bilim adamı Robert Lanza tarafından önerilmiş ve Kuantum Fiziği üzerine inşa edilmiştir. Lanza’nın teorisi, son yüzyılda diğer bilim dallarının doğanın en büyük bulmacasını çözmek için peşinden koştuğu “Her şeyin Teorisi” ni açıklamak için, biyolojiyi tüm bilimlerden öne çıkarır. Bilimsel bir teori olarak görülebilmesi için Biocentrismin öngörü ve test edilebilirliğe sahip olması gerekir.Lanza Biocentrismin ,gelecekteki denemeler ile teoriyi kabul veya ret etmenin mümkün olmadığını iddia eder. Teori Biocentrismin temelinde, diğer fiziksel nesnelerden ziyade, uzay ve zamanın ilkel bir duyusal idrak olduğu yatar. Lanza, 1700 ün sonlarında yaşamış Immanuel Kant gibi uzayın hissedilebilir bir nesnelliğinin ve gerçekliğinin olmadığı sadece zihnin bir ürünü olduğu kanısındadır. Lanza Biocentrismin, Heidenberg’in Belirsizlik İlkesi, Çift Yarık Deneyi, algıladığımız evrenin kuvvetleri, sabitleri ve kanunlarının iç yüzünü aydınlatabileceğini öne sürer. Lanza’nın kitabından uyarlanan Discover dergisinde ki bir makale “Biocentrismin, Einstein’ın 80 yıl önceki başarısız Birleşik Alan Kuramın’da yapılmaya çalışılan, tüm fizik branşlarını bir araya getirmede daha umut verici olacağı” yazılıdır. Lanza’nın Biocentrism teorisinde yedi ilke vardır. 1. Gerçek diye algıladıklarımız bilincimiz için bir süreçtir.Bir “Dışsal” gerçek varsa ,doğal olarak uzayda olmalıdır ki bu anlamsızdır. Çünkü zaman ve uzay mutlak gerçekler değil, hayvan ve insan zihninin yarattığı araçlardır. 2. İçsel ve dışsal sezgilerimiz içinden çıkılamayacak şekilde birbirine geçmiştir. Bunlar paranın farklı yüzleridir ve birbirinden ayrılamaz. 3. Atom altı parçacıkların, aslında tüm partikül ve nesnelerin, davranışları karışık bir şekilde gözlemcinin varlığı ile bağlantılıdır. Bilinçli (o partiküllerden haberdar) bir gözlemci olmadan sadece belirsiz olasılık noktalarında bulunabilirler. 4. Bilinç olmadan “madde” belirsiz olasılık durumunda iştirak eder. Bilinç olmadan, evren de sadece olasılık durumundadır. 5. Evrenin yapısı sadece Biocentrism ile izah edilebilir.Evren hayat için iyi ayarlanmıştır ki bu da hayatın evreni oluşturulduğuna mükemmel bir kanıdır.Evren basitçe kişinin spatio-temporal (uzay ve zamana ait) mantığıdır. 6. Zaman, hayvansal idrakin dışında ,gerçekten var değildir.Evrendeki değişiklikleri algılamak için bir işlemdir. 7. Uzay, tıpkı zaman gibi, bir obje ve nesne (şey) değildir. Uzay sadece hayvan zekasının bir ürünüdür ve bağımsız bir gerçekliği yoktur. Uzayı ve zamanı kaplumbağa kabuğu gibi beraberimizde her yere taşırız. Bu sebepten, içinde yaşamdan bağımsız fiziksel olayların gerçekleştiği doğmamış (yaratılmamış, hep var olmayan) bir matrix (olay örgüsü) yoktur. |
Olüm sonrası Tarafdar yada Akapeci olarak dönüş olduğunu düşünüyorum.
|
Schrödinger'in kedisinin bir üst versiyonu gibi olmuş bu teori. Bizim medyada verildiği gibi ölümsüzlüğü söylemiyor, şu anda hem ölü hem canlı olduğumuzu söylüyor.
Güzel bir noktaya değiniyor ve atom altı dünyanın tanrıyı nasıl reddettiğini gözler önüne seriyor. Saygılarımla Umurcan Görür |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 17:59 . |