![]() |
İslam Tarihi Sanal mı ?
Bir kaç gün önce Harre olayı ile ilgili bir ileti üzerine bu konuyu işleyen bir kaç makale okudum.
Kısaca Harre vakası 683 yılında Halife Yezid tarafından Mekke ve Medine'de ayaklananlara karşı sürdürülen katliamı anlatıyor. Bu konu ilk olarak pante tarafından forumlarımıza taşınmıştı. http://www.turandursun.com/forumlar/...ead.php?t=8812 Bu olayın bize ulaşması yani bir tarihi bilgi olarak ulaşması ilginç. Harre olayını en "sağlam" anlatan bilgiler Vakidî kaynaklı olarak biliniyor. Kitab-ül harre adında bir kitap yazdığı söylenen (kitab günümüze ulaşmamış) Vakidî 727-802 yılları arasında yaşamış. Bu kitaptaki bilgileri Ebul Arap (864-874) ve Semhûdî (844-911) vasıtasıyla öğreniyoruz. Peki Vakidî'nin Ebul Arap ve Semhudi vasıtasıyla öğrendiğimiz kaynağı ne ? "Örneğin Harre vakasıyla ilgili rivayetinde ta İbrahim b. İsmail b. Ebî Habib el–Ensâri’ye kadar sened zincirini ulaştırır. Bu şahıs ise 161/781 de ölen Benî Abdi’l-Eşhel’in azatlısıydı. Teracim (tercüme) kitaplarında belirtildiğine göre İbrahim ise söz konusu bu rivayetini Osman b. Affan ailesinin Mekke’deki mevlası olan Dâvûd b. el–Hüseyin’den aldı. Dâvûd b. el–Hüseyin ise Harre vakasından sadece 72 yıl sonra (135/752) öldü." Özetlersek bu tarihi olayın bize ulaşmasındaki zincir şöyle: İlk kaynak : Dâvûd b. el–Hüseyin, anlatmış (öl.752) Aktaran : İbrahim b. İsmail b. Ebî Habib el–Ensâri kayıt eden: Vakidi (Kitab'ül Harre, bu kitap günümüze ulaşmamış) ve bize ulaştıranlar: Ebul Arap ve Semhudi. Bu bana ilginç geldi. Sınırlı araştırmalarımla da Emevi tarih kayıtlarına (olup olmadığından da emin değilim) ulaşamadım. Çok spekülatif yorumlara yol açabilecek bu zincirin farklı kaynaklardan doğrulanması gerekir diye düşünüyorum. Bilgisi olan arkadaşlardan konuya katkılarını bekliyorum. Selamlar. |
Değerli frodo,
Böylesine önemli bir konuyu gündeme getirdiğiniz için en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum.Tüm samimiyetim ile teşekkür ederim. Düğüm noktası olarak gördüğüm bu Vakıanın aydınlatılmasında kaktkı sunacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. Bende Araştırmalarıma devam edeceğim ve ulaşacağım sonuçları burada sizlerle paylaşacağım. Selam ve Dua ile... |
http://www.turandursun.com/forumlar/...&postcount=202
frodo bu linkte Ebu Hanife'nin filminin linkini vermiştim tabii film konusu Ebu Hanife ancak madem İslam Tarihi'ni araştırıyorsun, bu filmde ilgilendiğin ipuçlarıda var. Tabii kaynak göstermiyor ama işine yarayacağını düşünüyorum |
Alıntı:
şüphe tohumları atmak |
Alıntı:
Bu konu bazı Müşriklerin hiç işine gelen bir konu değildir... Tarihle yüzleşmekten korkarlar...Ama ha derler...sakın derler... 1400 yıldır hep aynı teraneler... Aydınlıktan hoşlanmayan yarasalar.:spy: |
Alıntı:
|
Alıntı:
Evet Vakidi kaynaklı 'rivayetlerden' daha eski başka kaynak var mı bildiğiniz ? |
Alıntı:
Demek istiyorsunki islamın tarihi kaynakları zayıf koskoca islam tarihinin ve şunu demiyorsun ama demek istiyorsunki bu koskoca tarih koskoca bir yalan Ne h.z ayşenin yaşıymış nede islami terörmüş arkadaşlarından daha akıllısın sen bir çırpıda olayı bitirmek istiyorsun |
Alıntı:
İslam Tarihi kaynakları sağlam ise neden korkuyorsunuz? Harre de olup-bitenleri hatırlamak istemiyormusunuz? Bilgiye dayalı konuşalım..Zanna dayanarak ve oturduğuz yerden değil. Mesajlarınız nedense Kuran-ı Kerim » 63 / 4 ü hatırlatıyor. |
Alıntı:
sen ilk önce tarafını belli et ondan sonra konuşuruz |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 16:36 . |