![]() |
Soru : Yahudiler Sebt Kutlamaya Neden akşam Başlıyorlardı?
Cevaplamak isteyen var mı ? Yada denemek isteyen ?
|
Fikrini belirtmek isteyen yok mu ?
|
yahu natan sen bunu bize niye soruyorsun anlamadım.
biz dinsiz bir siteyiz .nerden bilelim sebt niye gece kutlanıyor. allah nasib ederse ,adadaki ruhban okulu açılırsa gider birine sorarız |
Alıntı:
Benim aklımda bir şeyler vardı ama soruyu değişik bir üslupla sorulduğunu görünce bende bilgimden şüpe eder oldum :) Neyse, ben bildiğimi söyliyeyim... Eğer hatam var ise düzeltirsin... Şimdi biz "sabah" ile "akşam" arasını bir gün olarak kabul ediyoruz ve Yahudilerin "gün"ü akşamdan başlatmasını garipsiyoruz. Ama BİLDİĞİM KADARIYLA Yahudilere göre "gün" "sabah ile akşam" arası değil, "akşam ile sabah" arasındadır. Yaratılış'ın birinci bölümüne baktığın zaman bir çok kez AKŞAM OLDU SABAH OLDU ve bir gün oluştu tarzında ifadelerle karşılaşırsın. İşte Yahudilerde bu ifadeleri baz alıyorlar ve bir "gün" ü akşamdan başlatıyorlar. Biz ise gün kavramımızı sabahtan başlatıyoruz. Aslında bu gelenek sadece Yahudilere has bir şey değil. Gelenek Yahudi geleneğiyldi ama bu geleneği benimseyen Hristiyanlarda var. Diğer mezheplerde iş nasıl gidiyor pek bilmiyorum ama örneğin Kadıköydeki Katolik Kilise Pazar ayinlerine cumartesi gecesinden başlardı. Cumartesi akşamları Türkçe ayin yaparlardı Pazar günü ise kendi dillerinde ayin yaparlardı. |
Alıntı:
|
Natan,
Cevabı İncil'de mi? |
Sadece Sabat degil yahudilerde tüm dini bayramlar Yaratilis 1:5'e göre aksam günesin batisiyla baslar. Sabat cuma aksami günes battiktan sonra baslayip cumartesi yine günes battinca sona erir.
5: Işığa "Gündüz", karanlığa "Gece" adını verdi. Akşam oldu, sabah oldu ve ilk gün oluştu Bu anlamda sayin Yolculuklar'in anlatimi dogrudur. |
YHVH toplumuna kefaret günüyle ilgili kanunu verirken şöyle dedi " Tam o günde hiç bir şey yapmayacaksınız;...Sizin tam rahat Sebt günü olacak..bir akşamdan obir akşama kadar ,Sebtinizi tutacaksınız." (Lev 23:28,32)
Bu emir bir günün ,akşam güneş battıktan sonra başladığının ve birsonraki gun batımında sona erdiğinin düşünüldüğünü gösteriyordu.Yahudiler için gün bir akşamdan diğer akşama kadar sürerdi. Günleri bu şekilde hesap edenler sadece Yahudiler değil , Atinalılar, Numidyalılar ve Fenikeliler de gün hesabını aynı şekilde yaparlardı.Diğer yandan Babilliler güneşin doğuşunu her yeni günün doğuşu olarak kabul ederken ,Mısırlılar ve Romalılar bugün olduğu gibi günün bir gece yarısından diğer gece yarısına kadar sürdüğüne inanırdı. |
iyide :) Birgün hiçbirşey yapmamanın mantığı nedir?
evrende durağanlık yoktur..sürekli hareket vardır. |
Alıntı:
|
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 00:03 . |