![]() |
George Marovitch: "Allah birdir, Muhammed peygamberdir&
(Kaynak : Yeni Asya Gazetesi , 31.03.2005 - M.Ali Tezer röportajı)
http://www.gencadam.net/content/view/270/39/ Vatikan Büyükelçiliği İstanbul Temsilcisi:"Allah Birdir, Hz.Muhammed(SAV) Allah'ın Son Peygamberi" Soru: Müslüman-Hristiyan diyaloğuna nasıl bakıyorsunuz? Cevap:Bu tabiî dünya barışı ve yarınlar için çok önemlidir. Çünkü şimdi dünyada çok Müslüman var. Eskiden savaş vardı. İnancımızı kötü yaşadığımız için senelerce savaştık. Şimdi birbirimizle görüşüyoruz. Hepimizi Allah’ın yarattığını biliyoruz çünkü. Kur’ân-ı Kerim diyor ki: “Allah isteseydi, hepinizi bir ümmet yaratırdı. Fakat O ayrı ayrı yarattı, birbirinizle güzellikte yarışasınız diye.” Nasıl ki bir bahçede güller ve zambaklar, renk ve kokuları ayrı ayrı çiçekler vardır. Allah bizi yarattı, tâ ki en güzelini vermek için. Güzelliklerde yarışmak için birbirimizi tanımalıyız. Birbirimizi keşfetmeliyiz. Diyalog bunu sağlıyor. Meselâ İslamda olan güzellikleri görmeyebiliyoruz bazan. Eskiden gözlerimiz kapalıydı. Şimdi bakıyoruz, İslâm’da da güzel, manevî zenginlikler var. Papa Roncalli kendi zamanında bunu görmüştü. Müslümanlar da Hıristiyanları daha iyi tanırlarsa aynı güzellikleri paylaştığımızı görürler. Bir konuşmada dinliyordum, biri dedi ki: “Bizler tek kanatlı bir meleğiz. Birbirimize sarılırsak o zaman uçabiliriz. Yoksa tek kanatlı kalırsak uçamayız.” İşte diyalog bunu sağlıyor. Soru:Hz. İsa’yı nasıl görüyorsunuz? Cevap:Üç Allah olduğunu hâşâ söyleyemeyiz. Allah doğmayan, yaratılmamış ve ezelden beri var olan sonsuzdur. Aynı zamanda o bir akıldır. Akıl ne yapıyor peki? Düşünüyor. Ebediyen düşünüyor. O halde Onun düşüncesi Onun meyvesi olur. Nasıl ki düşündüğün zaman bir eser ortaya çıkarıyorsun, yazı yazıyorsun, senden doğuyor bu. O zaman Allah ebediyen düşündüğünde ve Onun bütün düşüncesi mükemmel olduğunda, o zaman işte biz Ona bir isim veriyoruz. Yani Onun düşüncesinin meyvesine isim veriyoruz. Buna Onun kelâmı, kelimesi diyoruz ki o da Hz. İsa’dır. Soru:Hz. Muhammed’e nasıl bakıyorsunuz? Cevap:Siz de biliyorsunuz ki İnciller Hz. Muhammed’in doğumundan önce yazılmıştır. Tabiî o, 6. asırda gelmiştir. İnciller ondan bahsedemezdi. Bundan dolayıdır ki, Hıristiyanlar için İslâm bir “acaba”dır. Fakat insan bir ağacı meyvelerinden tanıyor. Bakıyoruz ki, Hz. Muhammed gelmiş, oradaki putperestleri Allah’ın yoluna ve sevgisine getirmiş. Kaç kişi onun vesilesiyle kötü yoldan ayrılmıştır. Beş vakit namazı ve iyilikleri getirmiştir. O zaman ben diyorum ki, bu da oradaki insanlar için Allah’ın peygamberi olmuştur. Tek Allah inancını getirmiştir. Ama İncil bunu bahsedemez, çünkü daha önce yazıldı. Yavaş yavaş diyalogla birbirimizi tanıyor, hürmet etmeye bakıyoruz. Eskiden bazı kitaplarda vardı ki; Hz. Muhammed’i kötü bir adam ve savaşçı olarak görüyorlardı. Halbuki şimdi birbirimizi tanıdığımız için bunlar değişiyor. Kötü bir ağaç iyi bir meyve veremez. Öyle de hakikî İslâm o değildir. Şimdi bazıları deli gibi insan öldürüyorlar. Bunu değil İslâm kimse tasvib etmez. Çünkü Kur’ân-ı Kerim’de de var: “Kim bir cana kıymamış veya yeryüzünde fesat çıkarmamış birisini öldürürse, bütün insanları öldürmüş gibidir.” (Maide Sûresi: 32) Dünya üzerinde görüyoruz ki birçok haksızlıklar var. Çünkü insanlar yolunu şaşırmış. Öyleyse el ele verip dünya üzerindeki haksızlıkları kaldırmalıyız. Yani Hz. Muhammed’i Allah’ın peygamberi olarak görüyoruz, ama kilise olarak bunu resmen neşredemiyoruz. Ama biz yaşantımızda bunu görüyoruz. Madem ki bu kadar milyarlarca insanı Allah’ın sevgisine getirdi, o halde o şimdi Cennette değilse kim olacaktır? Demek ki diyorum o kadar iyilik neticesi şimdi Meryem Ana, Hz. İsa, bütün evliyalarla sen de Allah’ı görüyorsun, o halde burada el ele verip Müslümanlar-Hıristiyanlar beraberce sana doğru yürüyelim. Bu yavaş yavaş olacak. Ve şimdi ben bir kere daha söylemiştim: Noel zamanı Hz. İsa’nın doğumu kutlanır, neden Hz. Muhammed’in de doğumu kutlanmasın. O kadar insanı böyle güzel bir yola getirmiştir. |
Aklın ve vicdanın yolu biridir.
|
Aslında Marovitch İslamdaki iyiliği değil kendi içindeki iyi niyeti ifade etmeye çalışmış. Kendini dinine adamış Hıristiyan din adamlarında böyle biraz Polyannacılık yapıldığını görüyoruz. Negatif duygulardan sıyrılma adına bazı acı gerçekler görmezden gelinmemeli. İnternetteki yerli veya yabancı Hırsitiyan sitelerini incelerseniz Hıristiyanlığa göre Muhammedin peygamber kabul edilmediğini görürsünüz. Marovitchin aksini söylemesi genel kanıyı değiştirmez.
Marovitch, Vatikanın Türkiye elçisi. Zor bir görevi var. "Muhammedi peygamber kabul etmiyoruz" diyemez bu ülkede. Eğer derse aşırı derecede tepki görürdü, hiç bir devlet adamı onunla ciddi diyaloğa girmezdi. Hatta Trabzondaki papaz gibi postu deldirme tehlikesi de büyük olurdu. Üstelik Trabzondaki papazın böyle bir şey demediği halde sonunun ne olduğu belli. Türkiyede yaşamak isteyen yabancıların bu gibi konularda gerçek duygu ve düşüncelerini saklaması sağlıkları açısından zorunluluktur. Marovitchin işi çok zor dedik. Dinler arası diyalog göreviyle bu ülkeye gelmiş. Buradaki din anlayışı barışçı olmasa bile o diyalog yolları aramak zorunda çünkü görevi bu! Trabzondaki cinayet için kınama açıklaması bile yapmış olduğunu sanmıyorum marovitchin. Çünkü bizler kendimizin eleştirilmesine karşı hoş görülü değiliz genellikle. Marovitch kınama açıklamasına bile çekinmiştir. Türkiyeye dinler arası diyalog amacıyla gelmiş bir azizin her açıklamasına heyecanla sarılmayın. Eğer Muhammedin allahın peygamberi olduğu açıklamasını vatikan merkezi yapsaydı o zaman ciddi bir gelişme var diyebilirdik. |
Körelmiş sana teessüf ediyorum.Şu yabancıların müslüman olma haberlerini-iyi sözleri değer atfetmenin İslam'a izzet katma gibi gösterilmesi davranışından uzak durun..İslam'ın kendisi izzetlidir,cahil müslümanlar bunu bilmiyorsa suç İslam'ın değil..Bütün izzet Allah'a aittir;başka yerde aramayın..Yok kusto-musto müslüman olmuş yok şu müslüman olmuş;olmuşlarsa İslam'la izzet buldular;buna sevinsinler,İslam onlarla değil;Bu gibi haberleri yapanlardan kuşku duymaya başladım;izzeti dininde değilde Gözde,virtual olmuş,reklamı yapılmış kişilerin değerlerinde arayan bu anlayışın kasıtlı İslam'a zarar vermek için yapıldığını düşünüyorum sizde alet oluyorsunuz..
|
Böyle insanların İslam'ı seçmesi çok önemli ensareo... Peygamberimiz neden Hristiyanlara tek tek mektup yazmak yerine Bizans İmparatoru'nu İslam'a davet etti. Neden gönderdiği mektuplar hep toplumun önde gelen isimlerineydi? Toplum önünde olan bu tür insanların İslam hakkındaki güzel düşüncelerini beyan etmeleri, toplumda mutlaka ki olumlu yankılar bulacaktır. Buna seviniyorum...
|
Sevgili kardeşim,herakl vs.bir toplumun yönetixisidir ve o toplumndan sorumludur.Peygamber efendimiz(s.a.v)'in herakle mektubunu iyi oku..böyle bir düşünce hastalıklı bir düşüncedir ve araştırmak isterim bu hastalık ne zman bulaşmış diye ;hak olan birşey ise;İzzet'in hepsi Allah'a aittir;bu kişilerin müslüman olması ne için önemli?Müslüman olurlarsa izzeti bulurlar,İslam onlarla izeet bulacak değil...
|
Bizans imparatoru nasıl siyasi bir lider ise, bu tip insanlar da fikri önderlerdir ve böylesi insanların İslam hakkındaki düşünceleri, sadece kendilerini bağlar diyemeyiz. Bu durumun toplumsal yansımalarının da olacağı açıktır. Ben, Rusya Din İşleri Başkanı'nın müslüman olmasını da, Vatikan'ın İstanbul temsilcisinin Allah'ın birliğini ve Muhammed'in peygamberliğini kabul edişini de önemsiyorum ve bunun olumlu tesirlerinin olacağını bildiğim için de seviniyorum.
İslam'ı kabul etmekle İslam yücelmez, kişi İslam'ı kabul ettiği için yücelir. Çünkü peygamberimizin de buyurduğu gibi İslam, güzel ahlaktır. Benim sevincim, bu kişilerin İslam'la yücelmelerinin başka insanların da İslam'a yakınlaşmasına vesile olacağındandı. Foruma haberleri taşırkenki amacım da, hem bu sevincimi buradaki müslüman kardeşlerimle paylaşmak, hem de İslam'a cephe alan diğerlerine İslam'ın herşeye rağmen gönülleri fethetmeye devam ettiğini göstermekti. Ayrıca buradaki hristiyan olduklarını düşündüğüm bazı arkadaşlarıma dini inançlarının İslam'ı kabul etmelerine engel teşkil etmediğini, İslam'ın tıpkı Hristiyanlık gibi insanlık tarihi boyunca yinelenmiş davetlerden biri olduğunu, Kuran'ın da ifade ettiği gibi müslümanlarla hristiyanların "Yaratıcı" isminin etrafında birleşerek iyiliklerde yarışabileceğini anlatmaktı. |
Re: George Marovitch: "Allah birdir, Muhammed peygamber
[quote:a37eb2bbe4="George Marovitch"]Yavaş yavaş diyalogla birbirimizi tanıyor, hürmet etmeye bakıyoruz. Eskiden bazı kitaplarda vardı ki; Hz. Muhammed’i kötü bir adam ve savaşçı olarak görüyorlardı. Halbuki şimdi birbirimizi tanıdığımız için bunlar değişiyor[/quote:a37eb2bbe4]
Güldüm vallahi.Bir de Papa'nın 2006 sonlarında olay olan son sözlerini hatırladım. Hani şu Muhammed'i tam da kötü ve savaşçı olarak gösteren sözlerini.... Demek ki Müslümanlarla Hristiyanlar daha yeterince birbirini tanıyama- mış........ |
Şimdi Vatikan'ın "kusursuz" dediği adamı(Papa) bir yana koyup basit bir temsilciyi önemsiyorsunuz.
Vatikan'ın pisliği kendisine yeter.Bataklığında boğulsunlar,şu adamların görüşlerini önemli birşeymiş gibi sunmayın.Eskiden faizcileri cehennemle tehdit ederken,şu an Vatikan Bankası tefecilik yapıyor.Aynısını İslamcılar da yapıyor ama konumuz bunlar değil uzatmayayım. Allah yoktur,Muhammed peygamber değildir. |
vacsmt abicim bunlar bos isler...hristiyanlik ta islamda *daha kendi mezhepler arasindaki sorunlari,anlasmazliklari cozememisken kalkip da baska bir dinle dostluk kurmak ,,,buna diyaloga gecmek deniyor,,, imkansiz su vaziyette...vatikan buyukelcisini soyledigi sozler yalannnn,,,,huzur durusu da yalan isayi kabul etmek te yalan....
|
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 19:14 . |