![]() |
Bebek tuzlama
Bebekler neden tuzlanir? Bunun saglik acisindan bilimsel bir getirisi gercekten var midir?
Bilindigi gibi Anadolu'da Türk geleneklerine göre yeni dogan bebekler büyüyünce kokmamalari icin (?) 3 gün boyunca tuzlanirlar. Sizce bebek tuzlama Anadolu Türkleriniñ ilginc batil inanclarindan biri midir yoksa bilimsel olarak bir yarari gercekten var midir? Diger yandan tuzlama olayinin saglik acisindan bebeklere ne gibi zararlari olabilir? |
ilginc ilk defa duyuyorum ! bu gercek mi ?
|
Bilimsel olarak doktora sorsak tuzlamanın açıklaması yok hatta yan etkilerini söyler ama taa roma imparatorluğunda bile uygulaması var. Çok ilginç bir şey ama bu şekilde deyim bile yerleşmiş dilimize.. " Tuzlayayımda kokma" diye..
Tuzlamak şart değil ama tuzlanan bebğinde kokmaz diye eskilerden günümüze gelen bir adet var. Bir doktor bebğinizi tuzlarsanız bebeğiniz beyin kanaması geçirebilir gibi bir sürü yan etkileri açıklamış sonra bu internette hızla yayılmış . Ama ben daha duymadım tuzlanıpta zarar gören. |
Doktora bilimsel olarak sorduğumuzda diyorsun ki açıklama getiremez ve hatta yan etkilerini söyler. Hmmm... Yan etkilerini mi söyler yoksa açıklama mı getiremez önce şunu açıklığa kavuştursak?
Bebek tuzlama olsa olsa çocuğun canını sıkar başka birşey olmaz. Oda tuzun yıpratıcı etkisine karşı derinin bir çeşit nasır bağlaması gibi birşey. Bu arada "tuzlayayımda kokma" bebek tuzlamaktan değil et tuzlamaktan gelir. Sizlerinde bildiği gibi birkaç on yıl önce buzdolabı gibi nesneler yoktu. Uzun süre beklemesi gereken etler daha soğuk ortamlarda tuzlanarak saklanırdı. Böylece çürüme ve kokma süresi uzatılırdı. |
Ben tuzlanmamışım, kokmuyorum.
Ve benim gibi 'tuzlanmayan' nice insanlar vardır. Batıl inançtan başka birşey değil bu. Saygılarımla |
Çelikleme vardır birde. Bebek soğuk bir suya atılır veya kara gömülür. Ve bu metot ile "Çeliklendiği" düşünülür. Daha dayanıklı olacağı fikri hakimdir.
Bakınız Yeni Asya Gazetesinin 11.02.2010 tarihli haberi Alıntı:
Ne bileyim, tuzlama da vardır kesin bir yerde...Kimbilir hangi batıl mitte... |
Saaygideger arkadaslar;
Benim bildigim tuzlama, bir sey kokmadan, uzun sure dayansin diye yapilir, ayni kurutma, kavurma, dondurma v.s. gibi. Canli olan bir bebegin "kokmasi" sorunu yokki, neden tuzlansin? Saygilarimla; evrensel-insan |
Ben de küçükken tuzlanmışım. Fakat terledigim zaman ya da uzun süre duş almadıgım zaman doğal olarak leş gibi kokarım.
Batıl inançtan öte birşey degildir. |
Saygideger hackecesur;
Kirlenmek baskadir, kokmak baskadir. Bir kisinin yikanmamasi onun kirlenmesine sebep olur. Tuzlama kirlenmeyi onlemez, belki kokunun duyulmasini onleyebilir. Saygilarimla; evrensel-insan |
Et kurutma ve tuzda muhafaza etme eski bir yontem olduguna gore, sanirim bundan yola cikilarak yapilagelen bir gelenek..
|
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 19:41 . |