![]() |
Open SUSE 11.3 Yayınlandı
Sayın forumdaşlarım ;
Açık kaynak kodlu, tamamen ücretsiz bir işletim sistemi olan open SUSE 11.3 sürümü dün itibarı ile yayınladı. Neye benzediği, nasıl temin edileceği ile ilgili bilgiler için lütfen : http://www.opensuse.org/en/ http://news.opensuse.org/wp-content/...mmon/geeko.jpg Saygılar (Keşke konuyu cafe bölümüne açsaydım...Taşırmısınız...) |
Linux tabanlı bir desktop işletim sistemi olarak ,
windowsa alternatif önerinizi öğrenebilir miyim ? Ubuntu denedim pek memnun olmadım. Pardusu henüz denemedim. Teşekkürler |
Alıntı:
Ben bilgisayrımda hem Windows hem linux kullanmaktayım. Linux için şu sıralar Ubuntu nun son sürümünü kullanıyorum. Lakin deneme amaçlı open SUSE 11.3 kurdum. 1 hafta kadar kullandım ama alışkanlık herhalde yine Ubuntuya yöneltim. Birde Ubuntu felsefesi hoşuma gider. Ubuntu = Diğerleri içinde insanlık, demek olan Afrika kökenli bir sözcüktür. linux türevlerinde seçim şansınız çok olduğundan ihtiyacınıza göre bir sürüm denemelisiniz. Basit işlemler için KDE arayüzüne gerek yok bence, pendrive lardan çalışan minik dağıtımlar var. Arayüz KDE, Gnome v.b. tamamen sizin zevkinizin vereceği bir karar olduğundan etkilemek istemem. Ama linux windowsa alternatif değildir. Çünkü windows programları linux altında çalışmaz ve profesyonel yazılımların (Photoshop, Autodesk Maya v.b.) linux versiyonları yoktur. |
Linux tabanli isletim sistemleri görünüm (style)olarak windowsa benzetebilirler ama calisma mantiklari linux tabanlilarin hepsi aynidir.
Bu nedenle programlar oyunlar windowsa aitse linuxda calismaz. Kerneller uyusmuyor.. Windows kernelinin dosya formati olarak executable (.exe) birde onun yandan yemisi .dll dosyalari linux kernerli ile uyusmazlar.. Executablr dosyalari hem programi baslatmaya yarar hemde dll leri devreye sokarak programin calismasini saglar.. Dlller buyuk bir kutuphanedir. Kapali kaynak kod lakin butun programlar tarafindan ortaklasa.kullanilabilir ama kodlari degistirilemez... ( Ama ben degisirim :D ) |
Opensuse 10 kullanmıştım, hatta bununla ilgili bir de olumlu bir anım var.
2-3 yıl kadar önce forum sistemimizi phpbb2'den vbulletine çevirme kararı almıştık. Veritabanının convert işlemi sırasında Türkçe karakterlerde bozukluk olmuştu. Bu durumu Windows XP altından çalışan MS Word'ün "find and replace" özelliği ile çözmeye çalıştım. 400 mb civarında sql metin dosyası taranıp bozuk karakterler doğrusuyla değişecekti. Defalarca denememe rağmen hem word'un 400 mb. civarındaki dosyayı açması çok uzun sürüyordu hem de "find and replace" işlemi sırasında makine kilitlenip kalıyordu. En sonunda aynı bilgisayarımda yüklü olan Opensuse 10 ile sorunu çözmeye karar verdim. Veritabanı dosyasını hem hızlı bir şekilde açtı hem de kilitlenmek şöyle dursun aynı anda başka işleri yaparken o işlemini yaptı. Bu tecrübemden sonra linuxun gerçekten de sistem kararlılığı ve verimi açısından windows'tan çok daha iyi olduğuna kanaat getirdim. Tabi o zamanlar Windows 7 yoktu, onun hakkında iyi şeyler söylüyorlar ama opensuse benzeri linuxlar seviyesinde hız ve kararlılığa ulaşabildi mi henüz bir fikrim yok. |
Linux tabanlı işletim sistemlerinde windows proğramlarının yüzde 90 dan fazlası çalışır
yeterki Wine yi kurmayı ihmal etmeyin Linux lar windows dan çok daha kulanışlıdırlar üstelik kurulumlarıda çok basittir windows gibi her şeyi tek tek kurdurmazlar kurulumları bittiğinde işletim sistemi kullanıma hazırdır windows dan çok çok daha hızlıdırlar ikide bir virüs trojan vb.... taramasına ihtiyaç yok denecek kadar azdır aradığınız bir proğramı site site gezmezssiniz güvenle yazılım kerkezinden kolayca indirip kurarsınız ........... windows dan linux e geçipde pek memnun kalmama nedeni bence windows a alışılmış olmasıdır biraz farklı proğramlar ve menülerle karşılaşınca kullanımda biraz zorlanma olabilir ama bence linux tabanlıların en kötüsü en iyi windows dan daha iyidir ben Ubuntu 11.04 kullanıyorum ve Wine yide kurdum ve çok memnunum :) windows sömürüsüne son o kadar ücretsiz işletim sistemi varken bir cd ye yüzlerce dolar istemiye utanmıyorlar windows da adım atsan para isteniyor |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Nail ilk fırsatta deneyeceğim :) |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 23:12 . |